Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
09.10.2012. Linić: Građani na udaru zbog pomoći gospodarstvu
Hrvatska Vlada rasterećuje gospodarstvo i izvoznike kako bi ih učinila konkurentnijim zbog čega sada uglavnom trpe građani, rekao je ministar financija Slavko Linić na današnjem skupu udruge Hrvatski izvoznici o ekonomskim politikama Vlade i očekivanja za 2013. godinu.

Vlada je zatekla 20 milijardi kuna skrivenog deficita što zna svaki potencijalni investitor u Hrvatsku, a ne žele znati jedino građani i dio privrednika, kaže Linić.

Kako su porezi u Hrvatskoj za građane i privredu previsoki, smanjenje deficita novim porezima nije rješenje, pa je Vlada po njegovim riječima prionula smanjenju rashoda, što nailazi na oštre otpore sindikata.

Linić najavljuje da Vlada za iduću godinu planira dodatna smanjenja materijalnih rashoda za jednu milijardu kuna, a za 600 milijuna kuna smanjenje izdataka za plaće u javnom sektoru, ali da se unatoč tim smanjenjima bolji rezultati mogu očekivati tek dostizanjem rasta od 1,7 posto.

Istovremeno, kaže Linić, Vlada gospodarstvu pomaže smanjenjem zdravstvenog doprinosa te ukidanjem ili smanjenjem neporeznih davanja, a u planu je i zamjena komunalnih naknada porezom na nekretnine.

Gubitak prihoda zbog smanjenja zdravstvenog doprinosa nadoknađen je povećanjem PDV-a, što su prije svih osjetili građani, a manje privreda i izvoznici, dodaje.

Govoreći o rješavanju problema nelikvidnosti, podsjetio je da ja Ministarstvo financija omogućilo poreznim dužnicima reprogram duga, a zajedno s HBOR-om, HNB-om i poslovnim bankama osiguralo osam milijardi kuna po povoljnim uvjetima, za otplatu duga i nove projekte.

Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Vlada, kaže Linić, želi osposobiti posrnule tvrtke za normalno poslovanje stavljanjem u funkciju 50 milijardi kuna potraživanja. Riječ je o 60 tisuća takvih tvrtki među kojima 650 ozbiljnih, rekao je.

Uz proračunski deficit, velik problem Hrvatske po Linićevu mišljenju je trgovinski deficit koji se može smanjiti ako se ozbiljno pristupi jačanju domaće proizvodnje. Primjerice, kaže Linić, to bi se moglo proizvodnjom energije i naftnih derivata za domaće potrebe u Hrvatskoj. Ove godine, kako je rekao, Hrvatska uvozi 40 posto derivata, a mogla bi ih izvoziti kad bi se više aktivirale dvije rafinerije.

Pored toga, ulaganja u plinsko-naftne bušotine su neoprostivo mala, smatra ministar, premda ima prostora za izradu deset plinskih platformi za sjeverni Jadran, što bi bio lijep posao za brodogradilišta. Upozorava da država može, kao što je lani učinila u pet navrata, oduzeti koncesije za eksploataciju nafte i plina tvrtkama koje ne proizvode i ne ulažu.

Linić je oštro otklonio mogućnost devalvacije kune objasnivši da bi ona imala učinak od godine dana, a ne bi riješila problem zapuštenih državnih financija.

Na pozive izvoznika za osnivanjem domaće izvozne poslovne banke, odgovorio je da država nema što tražiti u komercijalnom bankarstvu.
"Hoćete političare da kao vlasnici daju novac propalim poduzećima. Vratimo se onda u drugo društveno uređenje", rekao je Linić pitavši se "kad ćemo već jednom odrasti?"

Interes Vlade po njegovim je riječima jačanje HBOR-a, zbog čega se išlo u dokapitalizaciju. Ona, po riječima predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva, teče prema planu tako da je od planiranih 600 milijuna kuna u prva tri tromjesečja uplaćeno 450 milijuna.
Ekonomska politika Vlade ne bi smjela biti popustljiva, smatra ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek koja kaže da bi rast gospodarstva u 2013. mogao biti između 0,5 i jedan posto. Ona upozorava da je udio hrvatskog izvoza u BDP-u ispod 40 posto, a pada i udio hrvatskog izvoza u uvozu EU-a.

Glavni izazov za hrvatske izvoznike, prema mišljenju savjetnika predsjednika Republike za gospodarstvo Borisa Cote, uz povećanje cjenovne konkurentnosti je podizanje tehnološke razine proizvoda, s čim se slaže i predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. On dodaje da hrvatska poduzeća moraju tražiti priliku i na tržištima izvan EU-a kao što je rusko.

Najnovije prognoze MMF-a u pogledu kretanja hrvatskog BDP-a nemaju izravni utjecaj na proračun i predviđeni deficit niti izravni značajni utjecaj na fiskalno pravilo koje za ovu godinu iznosi 1,3 posto ušteda, rekao je ministar Linić u izjavi nakon skupa udruge Hrvatskih izvoznika.

Za Linića problematično ostaje to što nema radnih mjesta ni investicija te se, kako je rekao, moramo boriti da to u idućoj godini promijenimo.

Hrvatsko gospodarstvo će prema danas objavljenim procjenama MMF-a ove godine pasti oštrije nego što se ranije predviđalo i to po stopi od 1,1 posto. U prognozama objavljenima u travnju, MMF je procjenjivao da će aktivnost hrvatskog gospodarstva u ovoj godini pasti za 0,5 posto. MMF je danas potvrdio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za iduću godinu na 1,0 posto.
Upitan hoće li biti rebalansa proračuna, Linić je rekao je da će rebalansa biti u dijelu zatvaranja pojedinih pozicija, ali neće biti rasta rashoda ili prihoda tako da će manjak biti deset milijardi kuna, kako je i planirano.

Na pitanje kako će hrvatska delegacija nastupiti na godišnjem zasjedanju MMF-a i Skupštini Svjetske banke u Tokiju, rekao je da će iskoristiti priliku za razgovor o tome da Svjetska banka prati Hrvatsku u strukturnim promjenama i pojedinim privatnim projektima kao i projektima države.

S MMF-om ćemo porazgovarati o tome kako ćemo završiti godinu i projekcijama za 2013. godinu, rekao je Linić te dodao da će ujedno iskoristiti vrijeme za obilazak investitora kako bi uspješno pripremio izdanje obveznica za 2013. godinu.

U vezi privatizacije 3. maja kazao je da je svaka privatizacija koja donosi ozbiljnog vlasnika prihvatljiva. Za sada egzistira model s Uljanikom, a znači li nešto pojava novog ponuđača vidjet ćemo jer je evidentno da će se ići na neposrednu pogodbu jer natječaji nisu dali puno rezultata, kaže Linić te najavljuje da će privatizacija svih državnih brodogradilišta do ulaska Hrvatske u EU biti dovršena.

Upitan kakav je njegov stav o smanjenju broja blagdana i neradnih dana, što je kao mogućnost u jednom intervjuu najavio premijer Milanović, rekao je da je Vlada to razmotrila te da o politici ovisi hoće li donijeti takvu odluku.

Učinak povećanja broja radnih dana je relativan jer se mnogi bore s krizom smanjenjem broja radnih dana u tjednu, a uspješnima je bitan svaki radni dan, kazao je ministar Linić. (H)

Povezani članci
01.09.16 Financije i gospodarstvo
Ministar Horvat: Očekujem da će ovogodišnji rast gospodarstva biti tri posto, a sljedećih godina pet posto
27.07.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Gospodarstvo bi moglo porasti oko 2,5 posto
23.05.16 Izvoz
Najboljim izvoznicima u 2015. dodijeljene nagrade "Zlatni ključ"
04.04.16 Strateški savezi
FER postao član udruge Hrvatskih izvoznika
01.03.16 Izvoz
Marić: glavna odgovornost na prihodovnoj strani proračuna
02.02.16 Strateški savezi
Hrvatski gospodarski savez, Frankfurt, SR Njemačka i Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji
03.07.15 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska se oporavlja, ali je još u opasnosti
01.06.15 Izvoz
Izvoznike i dalje muči tečaj
17.12.14 Tvrtke i tržišta
Koncern Končar iduće godine planira rast prihoda od prodaje za 30 posto
24.11.14 Vijesti
Intermodalni prijevoz može postati hrvatski izvozni brend
12.11.14 Financije i gospodarstvo
Erste: Hrvatska malo radi na reformama, premda mnoge nisu politički 'skupe'
29.10.14 Promocije
Metro s kupcima proslavio 50. obljetnicu poslovanja
15.10.14 Izvoz
Hrvatski izvoznici izabrali novo vodstvo
07.08.14 Uvoz
Izvoz i dalje raste po višim stopama od uvoza
31.07.14 Financije i gospodarstvo
HNB: Ove godine stagnacija, iduće blagi rast BDP-a
17.07.14 Karijere
Poduzetnica Bernarda Cecelja izabrana za Ženu godine 2014.
03.06.14 Brandovi
Ivančica nagrađena „Platinastim ključem“
27.03.14 Financije i gospodarstvo
Vlada: od IBRD-a 150 milijuna eura za politiku gospodarskog oporavka
24.03.14 Europska unija
EIB odobrio HBOR-u zajam od 800 milijuna eura
20.03.14 Istraživanja
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo snažno poboljšana, u regiji stagniraju - ZEW
19.02.14 Sajmovi i izložbe
Otvoreni sajmovi Nautika, INGA i Hotel&Gastroteh
20.01.14 Turizam
Ugovor HBOR-a i EIB-a za kredit od 25 milijuna eura za Hotele Dubrovačka Rivijera
19.12.13 Karijere
Bago i dalje na čelu Končara
17.12.13 Financije i gospodarstvo
HNB: u ovoj godini pad BDP-a 0,8 posto, u 2014. rast od 0,7 posto
16.12.13 Tvrtke i tržišta
Bago: 2013. za Končar vrlo dobra godina
13.11.13 Seminari, konferencije
Opatija: savjetovanje Ekonomska politika Hrvatske u 2014.
11.11.13 Financije i gospodarstvo
MMF: u 2014. skroman oporavak, uz visoke rizike
29.10.13 Seminari, konferencije
Linić izvoznicima: EDP neće imati negativne učinke na gospodarstvo
17.10.13 Financije i gospodarstvo
Linić ustraje na ukidanju poticaja na stambenu štednju; Maras za dodatne razgovore u Vladi
15.10.13 Izvoz
Predstavljen potentan međunarodni kanal izvoza roba i usluga
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
07.10.13 Vijesti
Deficit proračuna 13,3 milijarde kuna; do kraja godine ne bi trebao rasti
02.10.13 Vijesti
HOK: Nismo tražili oprost dugovanja do 30.000 kuna
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Maras predlaže rješenja za obrtnička porezna dugovanja
26.09.13 Financije i gospodarstvo
Za smanjenje deficita viša međustopa PDV-a, više trošarine...
12.09.13 Financije i gospodarstvo
Linić: prvi učinci fiskalizacije dobar početak
06.09.13 Seminari, konferencije
12. međunarodna konferencija o poticanju izvoza
26.07.13 Financije i gospodarstvo
U Ministarstvu financija vjeruju da će deficit na kraju godine biti na 3 posto BDP-a
08.07.13 Financije i gospodarstvo
Linić: Fiskalizacija tržnica pokazat će veći rast prometa nego u ugostiteljstvu
08.07.13 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 90 milijuna eura s Razvojnom bankom Vijeća Europe
28.06.13 Izvoz
HR u EU: Konkurentni će postati još konkurentniji, no drugi…
19.06.13 Vijesti
Šerić: promjena opskrbljivača svakog prvog u mjesecu
14.06.13 Zaposlenost / plaće
Sabor izmijenio ZOR
13.06.13 Korisne informacije
Linić traži odgovornije trošenje javnog novca
21.05.13 Izvoz
Panel HIZ-a o gospodarstvu i izvozu prije i nakon ulaska u EU
10.05.13 Financije i gospodarstvo
EBRD predviđa Hrvatskoj rast tek 2014.
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Grčić: Smanjit ćemo parafiskalne namete
03.05.13 Financije i gospodarstvo
EK očekuje još veći pad hrvatskog gospodarstva
02.05.13 Financije i gospodarstvo
Europska komisija nadzirat će državne potpore
26.03.13 Više i visoke škole (državne)
IGBS Zagreb promovirao 18 diplomanata
12.03.13 Financije i gospodarstvo
Do kapitala pomoću "equity" fondova
11.03.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG potaknuo 363 milijuna kuna investicija
26.02.13 Izvoz
Imenovani novi članovi Upravnog odbora HIZ-a
21.02.13 Financije i gospodarstvo
Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije
15.02.13 Tvrtke i tržišta
Končar povećao dobit na 176,8 mil. kuna
24.01.13 Seminari, konferencije
Potrebne su hitne poticajne mjere za opstanak tekstilne industrije
21.01.13 Financije i gospodarstvo
Linić: pokušat ćemo zajedno s MMF-om modificirati fiskalno pravilo
04.01.13 Financije i gospodarstvo
MFIN: od 1. siječnja evidentirano gotovo 9 milijuna fiskalnih računa
02.01.13 Statistika
Veći rast izvoza od uvoza
27.12.12 Financije i gospodarstvo
Erse: Hrvatska u srednjem roku može očekivati rast BDP-a do 2,5 posto
18.12.12 Tvrtke i tržišta
Uspješna godina za koncern Končar
14.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Ukupna kretanja na ukazuju na početak oporavka gospodarske aktivnosti
14.11.12 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatsku očekuje pad BDP-a za 1,5 posto; 2013. skroman rast
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Vlada predlaže fiskalizaciju u prometu gotovinom
07.11.12 Financije i gospodarstvo
EK: Oporavak hrvatskog gospodarstva odgođen za 2014.
02.11.12 Financije i gospodarstvo
Najavljeni novi zakonski prijedlozi o trošarinama
26.10.12 Financije i gospodarstvo
EBRD povećao procjenu pada hrvatskog BDP-a s 1,2 na 1,9 posto
24.10.12 Seminari, konferencije
Linić za iduću godinu najavljuje rast BDP-a od 1,7 posto
19.10.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Pad BDP-a ove godine 1,8 posto
10.10.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a
09.10.12 Financije i gospodarstvo
MMF očekuje pad hrvatskog BDP-a od 1,1 posto u ovoj godini
03.10.12 Financije i gospodarstvo
Misija MMF-a: Gospodarski izgledi su slabi, a rizici veliki
25.09.12 Financije i gospodarstvo
Šantić: Još dugo neće biti znakova oporavka
24.09.12 Financije i gospodarstvo
PBZ analitičari: U 2012. pad BDP-a 1,4 posto
20.09.12 Statistika
BDP pao 2,2% u drugom kvartalu
20.09.12 Osiguranja
Poljaci zainteresirani za udio u Croatia osiguranju
19.09.12 Financije i gospodarstvo
Izaslanstvo MMF-a u Hrvatskoj
31.08.12 Financije i gospodarstvo
BDP u drugom tromjesečju pao 2,1 posto
27.08.12 Financije i gospodarstvo
DW: Hrvatski harač bez koristi
20.08.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Od siječnja porez na imovinu
02.08.12 Financije i gospodarstvo
Vlada snizila procjenu rasta BDP-a s 0,8% na nula
25.07.12 Financije i gospodarstvo
EBRD: Pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 1,2%
20.07.12 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Turizam nedovoljan za rast gospodarstva
18.07.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Hrvatska ponovno tone u recesiju
11.07.12 Financije i gospodarstvo
HUB analize: Očekuje se kontrakcija najvažnijih komponenti BDP-a
02.07.12 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: U drugom kvartalu dodatno pogoršanje negativnih trendova
20.06.12 Financije i gospodarstvo
U prvom tromjesečju BDP pao 1,3 posto
18.06.12 Izvoz
Top 10 najvećih hrvatskih izvoznika
13.06.12 Financije i gospodarstvo
Linić najavio daljnje smanjenje doprinosa za zdravstvo
12.06.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Zakon o financijskom poslovanju kroz dva tjedna u Saboru
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Linić i Maras: Pad potrošnje rezultat je krize i recesije
05.06.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska ne smije preslaba u EU
31.05.12 Financije i gospodarstvo
BDP pao 1,3 posto, manje od očekivanja
31.05.12 Financije i gospodarstvo
Makroekonomisti očekuju pad BDP-a 2,1%
30.05.12 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio Program kreditiranja razvoja gospodarstva
30.05.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Zaustaviti bijeg od industrije ka uvozu
28.05.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska ponovno u recesiji
25.05.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Porezna uprava više neće biti "kasica prasica" za neodgovorne poslodavce
22.05.12 Trgovina na malo
Porezna inspekcija vas čeka ispred dućana
21.05.12 Izvoz
Izvoznici traže zaštitu na tržištu CEFTA-e
21.05.12 Izvoz
TDR proglašen najboljim hrvatskim izvoznikom u BIH
20.05.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Vlada će riješiti nelikvidnost do kraja godine
18.05.12 Financije i gospodarstvo
EBRD prognozira pad hrvatskog BDP-a od 0,6 posto u ovoj godini
16.05.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Pokušavamo uvesti red i proširiti prostor slobode
11.05.12 Financije i gospodarstvo
EK predviđa pad hrvatskog gospodarstva za 1,2 posto u 2012.
10.05.12 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: 2012. iskoristiti za stvaranje uvjeta za rast
02.05.12 Financije i gospodarstvo
EIZ: Ove godine pad BDP-a 1 posto, iduće rast 1,2 posto
24.04.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Domaći analitičari ruše nam rejting kod Svjetske banke i MMF-a
23.04.12 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Jedino lijepo vrijeme može pogurati BDP
17.04.12 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta za hrvatsko gospodarstvo
02.04.12 Financije i gospodarstvo
DZS: U 2011. stopa rasta BDP-a nula posto
02.04.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: U ovoj godini bez rasta plaća i standarda građana
16.03.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Prve prognoze od 0,8% rasta BDP-a teško ostvarive
15.03.12 Financije i gospodarstvo
BDP po stanovniku u 2009. iznosio 10.111 eura
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
29.02.12 Financije i gospodarstvo
DZS: U 2011. realan rast BDP-a 0,2 posto
29.02.12 Financije i gospodarstvo
Makroekonomija: Blagi rast gospodarstva ili korak u recesiju?
16.02.12 Financije i gospodarstvo
Vlada predlaže novi model naplate poreznog duga
16.02.12 Vijesti
HGK: Rast BDP-a ove godine oko 0,4 posto
15.02.12 Financije i gospodarstvo
Ministri pripremaju 'opravdane' otkaze
07.02.12 Financije i gospodarstvo
MMF: Dajte otkaze i smanjite plaće
06.02.12 Financije i gospodarstvo
HNB oslobađa 700 mil. eura za spas državnog rejtinga
31.01.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsku u 2012. očekuje drugi val recesije
30.01.12 Financije i gospodarstvo
Izaslanstvo MMF-a ovaj tjedan u posjetu Hrvatskoj
30.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Neće doći do rasta cijena
26.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada planira smanjenje deficita za 5,3 milijardi kuna
25.01.12 Financije i gospodarstvo
Nakon referenduma Hrvatskoj su potrebne reforme i štedljivi proračun
24.01.12 Financije i gospodarstvo
EBRD prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva
21.01.12 Financije i gospodarstvo
Odlučeno: PDV raste na 25%
13.01.12 Financije i gospodarstvo
HRT: Europska kriza pogodit će i Hrvatsku, poručuje MMF
12.01.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Rast BDP-a u 2011. tek 0,4 posto
12.01.12 Financije i gospodarstvo
NL: Linić najavio narodne obveznice
09.01.12 Financije i gospodarstvo
PBZ analitičari očekuju pad BDP-a u 2012. za 1 posto
09.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Da, ugroženi smo, možemo potonuti u recesiju
04.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Dugove možemo vratiti samo od imovine
28.12.11 Financije i gospodarstvo
Vlada hitno donosi proračun i povećava PDV
27.12.11 Financije i gospodarstvo
Prvi sastanak Vladinog kabineta
27.12.11 Financije i gospodarstvo
Šantić: U 2012. pad BDP-a i rast nezaposlenosti
20.12.11 Financije i gospodarstvo
Realni rast BDP-a u trećem tromjesečju 0,7 posto
15.12.11 Tvrtke i tržišta
Končar će 2011. završiti sa 180 milijuna kuna dobiti
14.12.11 Financije i gospodarstvo
Eurostat: Hrvatski BDP pao na 61 posto europskog prosjeka
13.12.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: U 2012. pad BDP-a za jedan posto
12.12.11 Izvoz
Bago: Izvoz ove godine nešto veći, iduće ovisi o situaciji oko eurozone
25.11.11 Financije i gospodarstvo
DZS: BDP u trećem tromjesečju realno porastao za 0,6 posto
25.11.11 Financije i gospodarstvo
Rast BDP-a u trećem kvartalu veći od 1 posto?
23.11.11 Financije i gospodarstvo
MMF osmislio nove kreditne linije
22.11.11 Financije i gospodarstvo
Ekonomski rast: Mogućih 6 posto
20.11.11 Financije i gospodarstvo
Analitičari: Rast BDP-a u trećem kvartalu 1,2 posto
18.11.11 Seminari, konferencije
Dan energije u Hrvatskoj: Potreba dugoročna strategija do 2050.
14.11.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Zaostajemo za svim zemljama srednje i istočne Europe
11.11.11 Financije i gospodarstvo
Završeno savjetovanje ekonomista u Opatiji
11.11.11 Izvoz
Susret dviju izvozničkih udruga - CISEx-a i HIZ-a
09.11.11 Seminari, konferencije
Opatija: Savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2012."
27.10.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Hrvatska stagnira, neće biti bolje ni u 2012.
27.10.11 Financije i gospodarstvo
EIZ: U Hrvatskoj moguća nova recesija
24.10.11 Izvoz
Pripremljeni izvoznici mogu profitirati od EU-a
24.10.11 Financije i gospodarstvo
RBAnaliza: Stopa rasta za iduću godinu smanjena na jedan posto
07.10.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatske biznismene muči što Vlada ignorira nelikvidnost
03.10.11 Financije i gospodarstvo
Oporavak hrvatskog tržišta rada tek krajem 2012.
29.09.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatska treća šansa
27.09.11 Izvoz
Izvoz je posljednja šansa Hrvatske za zdravi rast BDP-a
20.09.11 Financije i gospodarstvo
DZS potvrdio: BDP u drugom kvartalu porastao 0,8 posto
20.09.11 Financije i gospodarstvo
UniCredit snizio prognozu rasta BDP-a Hrvatske na 0,2 posto
19.09.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Gospodarski rast ove godine 0,7 posto
14.09.11 Seminari, konferencije
Program koalicije: Privatizacija i javno-privatno partnerstvo
14.09.11 Seminari, konferencije
Suradnjom javnog i privatnog sektora do novog razvojnog ciklusa
05.09.11 Financije i gospodarstvo
Stojić: Hrvatska će se oporaviti tek iza 2012. godine
01.09.11 Financije i gospodarstvo
Rukavica je bačena
26.08.11 Financije i gospodarstvo
DZS: BDP u drugom kvartalu porastao za 0,8 posto
25.08.11 Financije i gospodarstvo
Vlada: U drugom kvartalu rast BDP-a 0,8 posto
22.07.11 Financije i gospodarstvo
EBRD snizio procjenu gospodarskog rasta Hrvatske
07.07.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Ove godine rast 1 posto, iduće 2,2 posto
05.07.11 Trgovina na veliko
RH gubi tržište od 25 milijuna ljudi
04.07.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: BDP u ovoj godini raste 1 posto
22.06.11 Financije i gospodarstvo
Eurostat: Hrvatski BDP 39% ispod prosjeka EU
20.06.11 Statistika
Realan pad BDP-a u prvom kvartalu 0,8 posto
08.06.11 Financije i gospodarstvo
Švaljek: U 2011. rast 1,3 posto, a u 2012. 2,4 posto
06.06.11 Vijesti
Kosor: Vlada već provodi HUP-ove prijedloge mjera
27.05.11 Financije i gospodarstvo
DZS: Pad BDP-a u prvom kvartalu 0,9 posto
26.05.11 Financije i gospodarstvo
Erste: Rast BDP-a u 2011. godini 1 posto
20.05.11 Financije i gospodarstvo
I EBRD snizio prognozu rasta BDP-a Hrvatske za 2011.
13.05.11 Financije i gospodarstvo
EK snizila gospodarske prognoze za Hrvatsku s 1,5% na 1,1%
13.05.11 Seminari, konferencije
6. konvencija hrvatskih izvoznika
05.05.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Gospodarstvo ima dobre projekte
02.05.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: BDP u prvom kvartalu pada 1 posto
26.04.11 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Buđenje gospodarstva tek u ljetnoj sezoni
22.04.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: U 2011. hrvatski gospodarski rast 1,5 posto
12.04.11 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska teško pogođena krizom
11.04.11 Financije i gospodarstvo
MMF prognozira rast hrvatskog BDP-a za 1,3 posto u 2011.
05.04.11 Financije i gospodarstvo
Makroekonomisti: BDP i dalje pada
04.04.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Vjerojatno pad BDP-a u prvom kvartalu
31.03.11 Statistika
DZS: U 2010. pad BDP-a 1,2 posto
16.03.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Gospodarstvo ostalo bez poslova od 17 mlrd kuna
02.03.11 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: RH može postati središte podregije jugoistočne Europe
24.02.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Skroman oporavak Hrvatske
20.02.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatska: U četvrtom kvartalu 2010. ponovni pad BDP-a
18.02.11 Izvoz
Ferdelji: Iz krize ćemo izaći, samo uz koju cijenu
11.02.11 Vijesti
HUP traži veću odlučnost Vlade
24.01.11 Financije i gospodarstvo
EBRD za Hrvatsku predviđa oporavak
12.01.11 Vijesti
Popijač: Nema intervencije zbog goriva
30.12.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska u 2010. - pad BDP-a i rast nezaposlenosti
15.12.10 Vijesti
HUP: Iduća godina bit će još teža
13.12.10 Financije i gospodarstvo
Ocjena gospodarske situacije 1,99
08.12.10 Financije i gospodarstvo
FT: Hrvatska je ekonomski lijena
07.12.10 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol Udruge YES
01.11.10 Financije i gospodarstvo
Ljubo Jurčić: MMF bi nam uštedio milijarde eura
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Lučić: Agrokor dogovora mesni biznis u Rusiji
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto
06.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: ne treba nam MMF
04.09.10 Vijesti iz regije
MMF traži nove uštede u BiH
01.09.10 Vijesti iz regije
Završeni pregovori MMF-a i Srbije
31.08.10 Financije i gospodarstvo
Rast izvoza i pad uvoza u prvih sedam mjeseci
28.08.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka nezadovoljna rebalansom
24.08.10 Vijesti iz regije
Srbija: MMF rekao 'ne' većim plaćama i mirovinama
23.08.10 Vijesti iz regije
Službeni pregovori MMF-a i Srbije
22.07.10 Financije i gospodarstvo
Inozemni vjerovnici okreću se izvoznicima
26.06.10 Financije i gospodarstvo
Jutarnji list: MMF ukorio ministra financija Šukera
23.06.10 Financije i gospodarstvo
MMF pohvalio Hrvatsku i program gospodarskog oporavka
13.05.10 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska u 2010. na nuli, opasnost nije prošla
13.05.10 Financije i gospodarstvo
MMF u četvrtak objavljuje ocjenu za Hrvatsku
12.05.10 Izvoz
Subvencije problematičnih izvoznika
11.05.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoznici lideri hrvatskog gospodarstva
07.05.10 Financije i gospodarstvo
Premijerka s izaslanstvom MMF-a
21.04.10 Financije i gospodarstvo
MMF o hrvatskom gospodarstvu: Rast ove godine 0,2 posto
06.04.10 Financije i gospodarstvo
D&B: Hrvatska bi mogla biti primorana na pomoć MMF-a
01.03.10 Vijesti iz svijeta
Strauss-Kahn: MMF-u trebaju veće ovlasti
04.11.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Imam samo 14 mlrd kuna
28.10.09 Financije i gospodarstvo
Sabor dao potporu programu kreditiranja izvoza
15.10.09 Vijesti iz regije
MMF gubi Istočni front
14.10.09 Financije i gospodarstvo
MMF u Hrvatskoj: U fokusu proračun za 2010.
27.08.09 Financije i gospodarstvo
Vlada uzima 450 mil. dolara od MMF-a
25.08.09 Financije i gospodarstvo
Vlada ne razmišlja o korištenju sredstava iz MMF-a
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Vlada nije tražila hitan zajam MMF-a
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Handelsblatt: Hrvatska traži zajam od MMF-a
25.05.09 Financije i gospodarstvo
Vlada pomaže izvoznike sa 65 mil. kuna
16.03.09 Osiguranja
Nova ponuda Croatia osiguranja za hrvatske izvoznike
13.11.08 Seminari, konferencije
Savjetovanje o mogućnostima poslovanja u zemljama Bliskog istoka
07.11.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Rast BDP-a u 2008. godini 3,3 posto
23.10.08 Izvoz
HIZ o izvozu u vrijeme krize
08.07.08 Izvoz
Stručni skup o izazovima hrvatskog izvoza
29.05.08 Izvoz
Imex banka i HIZ potpisali Sporazum o suradnji
09.05.08 Izvoz
Održana 3. Konvencija HIZ-a
24.04.08 Financije i gospodarstvo
Ugovor o suradnji FINA-e i Hrvatskih izvoznika
22.04.08 Izvoz
Najava: 3. Konvencija hrvatskih izvoznika
22.02.08 Vijesti
Nove internetske stranice o kontroli izvoza
07.02.08 Uvoz
Na RH tržištu prevladava roba iz Italije, Njemačke, Rusije i Kine
31.01.08 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom lani 47,9 posto
12.12.07 Izvoz
Banco Popolare Croatia i Hrvatski izvoznici dogovorili suradnju
03.12.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 8,2 milijarde eura
15.11.07 Izvoz
DZS: Zagreb ostvaruje 35 posto hrvatskog izvoza
25.10.07 Vijesti
Vukelić: Ostvareno 85 posto planiranih mjera HIO
04.10.07 Izvoz
Ugovor o suradnji Hrvatskih izvoznika i ESB-a
28.09.07 Izvoz
Robna razmjena: Pokrivenost uvoza izvozom 46,7 posto
14.09.07 Uvoz
DZS: Pokrivenost uvoza izvozom 47,1 posto
13.08.07 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski suficit u pet županija
20.07.07 Uvoz
Rast izvoza u eurima 7,3 posto, uvoza 11,2 posto
20.07.07 Izvoz
Croatia osiguranje d.d. i Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji
29.06.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 15,4% viši u prvih pet mjeseci
13.06.07 Seminari, konferencije
Hrvatski izvoznici: Kako do stranih strateških partnera
05.06.07 Vijesti
Poslovni skup “Hrvatska kao nabavno tržište”
31.05.07 Uvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 46,4 posto
21.05.07 Uvoz
Deficit u robnoj razmjeni premašio 2,9 mlrd dolara
16.05.07 Izvoz
Prodajne strategije za izvoznu uspješnost
30.04.07 Izvoz
U prvom tromjesečju uvoz veći 17,4 posto
24.04.07 Financije i gospodarstvo
Splitska banka i hrvatski izvoznici zajedno za povećanje izvoza
23.04.07 Izravna strana ulaganja
U Kanadi predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku
18.04.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici: uspješan izvoz i ulazak na nova tržišta
21.03.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici krenuli sa serijom edukacije za izvoznike
02.02.07 Izvoz
Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećan 29,3 posto, a uvoz 14,4 posto
31.01.07 Uvoz
Trgovinski deficit lani povećan za 12,2% na 8,8 mlrd eura
18.01.07 Vijesti
Hrvatska izvozna ofenziva od 22. siječnja
16.01.07 Izvoz
2. konvencija hrvatskih izvoznika pod visokim pokroviteljstvom
21.12.06 Izvoz
Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije: rast izvoza i dobiti
05.12.06 Carine
Carinska unija za konkurentnost trgovine
08.11.06 Strateški savezi
Hrvatskoj uskoro dodatne povlastice u trgovini s EU?
20.09.06 Izvoz
Na ZV-u predstavljena baza hrvatskih izvoznika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa