Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
14.09.2011. Program koalicije: Privatizacija i javno-privatno partnerstvo
Panel diskusija, Novi model rasta hrvatskoga gospodarstva
Panel diskusija, Novi model rasta hrvatskoga gospodarstva
Radimir Čačić i Branko Grčić otkrili su na konferenciji Novi model rasta dijelove gospodarskog programa Kukuriku koalicije koji će sutra predstaviti javnosti: hidroelektrane, obnova željeznica i izgradnja optičke infrastrukture radit će se po modelu JPP-a, a slijedi i daljnja privatizacija

Iako je ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek uvodnim izlaganjem na konferenciji "Novi model rasta hrvatskoga gospodarstva", u organizaciji magazina Banka i Poslovnog dnevnika, ponudila kvalitetan okvir za raspravu o budućnosti partnerstva javnog i privatnog sektora, panel rasprava koja je uslijedila ipak nije izdržala test nadolazećih izbora, ponudivši prepoznatljive izborne diskurse.

Švaljek je, naime, istaknula da prednosti javno-privatnog partnerstva u smislu troškova nisu dokazane, ali Europska unija u svom srateškom dokumentu "Europe 2020" ipak naglašava da od takvih modela očekuje novi impuls ekonomskom rastu. Za to postoji snažan motiv - nedovoljna mogućnost financiranja od strane država, uslijed krize i povećanja budžetskih deficita.

Uspješna suradnja pokazala se u onim državama u kojima je već postojala tradicija kvalitetnog podugovaranja i uspješan privatizacijski proces.

Treba nam novi model suradnje
U Hrvatskoj je, po njenom mišljenju, izostala takva suradnja iz tri razloga: nedostatka političke potpore, nedovoljne stručnosti javnih tijela i nerazvijenog privatnog sektora. Zbog toga suradnja dvaju sektora završava neslavno, a često uz prisustvo korupcije.

Prema njenom mišljenju treba nam novi model suradnje, koji se naziva 'suradničkim upravljanjem', za što je pak preduvjet međusobno povjerenje dvaju sektora i povjerenje javnosti u njih.
Ivan Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade RH
Ivan Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade RH
Upravo je interes javnosti pritom najvažniji. Suradnja je moguća na raznim područjima, poput istraživanja i razvoja, vodoopskrbe, zdravstva, obrazovanja te u rješavanju društvenih problema, poput zapošljavanja, regionalnog razvoja i zaštite okoliša.

Što se tiče prve prepreke - političke potpore, potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević, kao i predjednik HNS-a Radimir Čačić na panelu su je i ponudili. Dok je Milošević pričao o najavljenim projektima javno-privatnog partnerstva vrijednima 2,5 milijarde kuna, Čačić je otkrio dio planova Kukuriku koalicije ako osvoje vlast.

Po ovom modelu radila bi se izgradnja optičke infrastrukture, gradnja hidrocentrala, ali i projekti vezani uz željeznicu. Kanal Dunav-Sava, ako osvoje vlast - neće graditi.
Radimir Čačić, HNS
Radimir Čačić, HNS
Smanjivanje države
Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić prepoznaje loše javne politike kao ključ našeg zaostajanja. Iz njih, kaže, tek proizlaze projekti pa onda modeli poput JPP-a. Zauzeo se za privatizaciju i deregulaciju, ali uz ostanak države u određenim strateškim granama.

Smatra da JPP nije uvijek dobar, navodeći primjer Mađarske, gdje je nakon djelomične privatizacije vodoopskrbe voda poskupjela i pala kvaliteta održavanja. Smatra da je suradnja potrebna, ali da ima i osjetljivih područja gdje je potreban kontrolirani pristup.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb oprezan je prema privatizaciji velikih tvrtki. Smatra da model JPP-a treba iskoristiti za podizanje razine efikasnosti velikih sustava poput HŽ-a i HEP-a jer će, kaže, u suprotnom rasti pritisak na njihovu prodaju.

Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić govorio je o optičkoj infrastrukturi, prozvavši po tko zna koji put regulatora jer nije u stanju artikulirati strategiju razvoja nove optičke mreže. Zbog toga, tvrdi, stotine milijuna ne mogu biti upotrijebljeni za investicije, kooperanti su na čekanju i građani na gubitku.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska nema viziju gdje bi za 15 godina želi biti, a onda nemamo ni sektorske strategije, koji su preduvjeti za kvalitetne JPP projekte.

Drugi veliki igrač iz privatnog sektora Adris vidi JPP kao idealan alat, koji može biti novi motor razvoja. Direktor investicija Adrisa Damir Vanđelić očekuje da bi takva suradnja mogla rezultirati pokretanjem novog investicijskog ciklusa i zapošljavanjem.

Privatni zatvor?
Izrael je istaknut kao primjer uspješne suradnje javnog i privatnog sektora, gdje je, prema riječima njihovog veleposlanika Yosefa Amranija, u tijeku 20-ak takvih zajedničkih projekata vrijednih 10 milijardi dolara.

Već petnaest godina provode se razni projekti po modelu javno-privatnog parterstva (JPP), u transportu, vodama, korištenju energije, izgradnji infrastrukture za ministarstva, škole, bolnice. Zanimljivo, i zadnje krilo izraelskog parlamenta napravljeno je po modelu JPP-a.

Ta je bliskoistočna država prepoznala koristi od ovakve suradnje, a sve zbog socijalne i ekonomske održivosti zemlje.

No, nisu svi projekti pogodni za JPP, rekao je Amrani, istaknuvši primjer natječaja za izgradnju privatnog zatvora. Samo zahvaljujući inicijativi nevladinih udruga, Vrhovni sud je takav potez proglasio neustavnim i to zbog potencijalnih kršenja prava zaposlenika. To pokazuje, kaže Amrani, da bi svaki javno-privatni projekt prvenstveno trebao biti u interesu javnosti i da mora 'povući linija' gdje se ti javni interesi brane.
Treba imati na umu da privatni sektor može biti samo nadopuna, a ne može zamijeniti vladu. Koliko treba biti oprezan oko javnog interesa, pokazuju i prosvjedi stotina tisuća Izraelaca, koji traže više socijalne pravde. Prema riječima njihova veleposlanika, ljudi se bune jer smatraju da je Vlada zanemarila njihove potrebe, nauštrb interesa nekoliko desetaka tajkuna.

Nema čarobnog štapića
Austrijski veleposlanik Jan Kickert naveo je da u njihovoj zemlji nije zaživjela institucionalizacija JPP-a, čak nije poznato ni koliko projekata se u takvoj suradnji provodi, ali je izvjesno da JPP ima puno prednosti: podjela rizika, inovacije, know how, efikasnost, ušteda javnog novca.

Takvi projekti provode se na nacionalnoj i na lokalnoj razini, ponajviše u području transporta, izgradnje infrastrukture u obrazovanju, sportu i i zdravstvu, na području zaštite okoliša, energetike i tako dalje.

Prema njihovim iskustvima, najvažnije je učiniti takve projekte jednostavnima i jasno definirati rokove, ovlasti i obveze javnog i privatnih partnera. Naime, kod natječaja za javno-privatna partnerstva pokazalo se da su takvi ugovori iznimno komplicirani, potrebno ih je uskladiti s pravilima javnih nabava, a potrebno je i veliko vrijeme za pripremu kao i veliki transkacijski troškovi.

Zbog potonjeg su, kaže, za JPP pogodni veliki projekti, ali ne i oni preveliki jer ih je teško refinancirati. Za Austriju nema, međutim, velikih dvojbi: privatni sektor dominira, država je ostala u suvlasništvu tek triju kompanija i suradnja je nužna. U vrijeme velikih proračunskih deficita, poručuje Kickert, javno privatno partnerstvo postaje sve atraktivnije, ali nikako nije čarobni štapić za sve probleme. (Bankamagazin)

Povezani članci
28.10.15 Sajmovi i izložbe
Svečano otvoren sajam Rexpo 2015
13.10.15 Seminari, konferencije
HBOR u 4 godine plasirao 38 mlrd kuna gospodarstvu
05.10.15 Financije i gospodarstvo
Europska investicijska banka otvorila svoj ured u Zagrebu
30.09.15 Vijesti
Grčić najavio smanjivanje PDV-a na ključne poljoprivredne proizvode
21.08.15 Financije i gospodarstvo
Hrvatska iz EU proračuna povukla 173 mln eura više nego je uplatila
02.07.15 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
30.06.15 Europska unija
Grčić: vidljivi pozitivni učinci članstva u EU-u
27.05.15 HUP
HUP: Ne ocjenjujemo Vladu nego tražimo odgovore stranaka
25.05.15 Seminari, konferencije
Milanović: ušli smo u novi razvojni model
15.05.15 Propisi
Grčić: do kraja godine smanjenje parafiskalnih nameta za 300 milijuna kuna
17.04.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: Hrvatska nezaustavljivo ide u pozitivnom smjeru
15.04.15 Financije i gospodarstvo
Grčić najavio 'korekcije' nekih trošarina
23.03.15 Financije i gospodarstvo
"Zajedno do EU fondova" - Vlada predstavlja mogućnosti privlačenja novca
06.03.15 Financije i gospodarstvo
Grčić i Lalovac najavili mjere u sklopu nacionalnog plana reformi
02.03.15 Financije i gospodarstvo
Grčić u Parizu na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska – Hrvatska
23.02.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: za 'Junckerov plan' RH prijavila 25 projekta vrijedna 9 mlrd eura
29.01.15 Financije i gospodarstvo
Rast proizvodnje poticaj za izlazak iz recesije u 2015.
17.12.14 Izvoz
Ove godine izvoz probija čarobnu granicu od 10 milijardi eura
21.08.14 Vijesti
Otvorena prva Ikea u Hrvatskoj
21.08.14 Zaposlenost / plaće
Ključno je povećati plaće radi poticanja potrošnje – Grčić i Maras
01.08.14 Financije i gospodarstvo
Za 28 projekata prvih 250 milijuna bespovratnih kuna iz strukturnih EU fondova
17.07.14 Karijere
Poduzetnica Bernarda Cecelja izabrana za Ženu godine 2014.
26.05.14 Vijesti
Grčić o deficitu: morat ćemo jako 'stisnuti' proračun
25.04.14 Seminari, konferencije
Ministri zaduženi za kohezijsku politiku o malom i srednjem poduzetništvu u EU
19.02.14 Sajmovi i izložbe
Otvoreni sajmovi Nautika, INGA i Hotel&Gastroteh
03.02.14 Turizam
Prve prijave stigle, riječ je o investicijama u sektoru turizma
13.01.14 Financije i gospodarstvo
Grčić: strateški projekti bit će brži
27.11.13 Izravna strana ulaganja
Na predstavljanju Bijele knjige izazova stranim ulaganjima 'vapaj' za rastom iduće godine
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
20.10.13 Financije i gospodarstvo
Pliva otvorila novi pogon vrijedan 100 milijuna dolara
26.09.13 Financije i gospodarstvo
Za smanjenje deficita viša međustopa PDV-a, više trošarine...
04.09.13 Odnosi s javnošću
'Pesimisti u Vladi mogu ojačati samo jednu industriju, a to je farmaceutska'
04.09.13 Korisne informacije
Mudrinić: Ne postoje tvrtke koje vječno žive
30.07.13 Financije i gospodarstvo
Grčić: stvari se mijenjaju u pozitivnom smjeru, rezultati u drugom kvartalu su značajni
20.06.13 Propisi
Vlada Sabor upućen prijedlog zakona o strateškim investicijama
19.06.13 Financije i gospodarstvo
Za 49 malih i srednjih poduzetnika bespovratnih 7,4 milijuna eura
27.05.13 Vijesti
Dan poduzetnika HUP-a: "Jesmo li spremni za EU?"
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Grčić: Smanjit ćemo parafiskalne namete
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Ministar Grčić u Kutjevu označio početak radova na gospodarskoj zoni Kamenjača
19.04.13 Sajmovi i izložbe
REXPO Adriatic 2013 budi optimizam, zaključak je posjeta ministra Branka Grčića sajmu
18.04.13 Financije i gospodarstvo
Vlada usvojila Ekonomski program RH
05.04.13 Financije i gospodarstvo
Grčić i Maras: Zone trebaju iskoristiti prednosti
26.03.13 Više i visoke škole (državne)
IGBS Zagreb promovirao 18 diplomanata
21.02.13 Financije i gospodarstvo
Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije
21.02.13 Financije i gospodarstvo
Vlada kreće na 'road show' u pet gradova, evo kojih!
07.02.13 Financije i gospodarstvo
Potpredsjednik Vlade Grčić upoznat s problemima uspješnih gospodarstvenika
31.01.13 Europska unija
Europski fondovi: Na raspolaganju milijardu eura godišnje - ako budemo spremni
31.01.13 Korisne informacije
Grčić: radne skupine daju prve rezultate
20.12.12 Šira regija
Ugovoreno 398 milijuna eura iz IPA fondova
18.12.12 Korisne informacije
Grčić: Rast u 2013. ipak neće biti 1,8 posto
17.12.12 Vijesti
Poslovna očekivanja 2013. - povećat će se pritisak krize
29.11.12 Financije i gospodarstvo
Grčić: u 2013. naglasak na izvozu, investicijama i osobnoj potrošnji
13.11.12 Izvoz
Podravka tržištu Katara nudi Čokolino i Vegetu
19.10.12 Turizam
DHT: Dodijeljene nagrade Turistički cvijet za druga i treća mjesta
10.10.12 Seminari, konferencije
Čačić: Energetika je okosnica razvoja
09.10.12 Seminari, konferencije
Linić: Građani na udaru zbog pomoći gospodarstvu
26.09.12 Vijesti
Čačić u službenom posjetu Republici Turskoj
21.09.12 Vijesti
Čačić: Za poticanje izvoza ključno jačanje HBOR-a
21.09.12 Seminari, konferencije
Održana 11. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza
13.09.12 Financije i gospodarstvo
Pokrenut kotač hrvatskog investicijskog ciklusa
13.09.12 Financije i gospodarstvo
Mrsić za sustav nagrađivanja u javnom sektoru
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
29.08.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska podijeljena na dvije statističke regije
28.08.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska se dijeli u dvije regije: Kontinentalna i Jadranska
22.08.12 Vijesti
HUP podržava Vladino uvođenje reda, Čačić obećava bolju komunikaciju
25.07.12 Financije i gospodarstvo
Novi krug pregovora Vlade i državnih službi
18.07.12 Financije i gospodarstvo
Odlučujući sastanak Vlade i sindikata državnih službi u ponedjeljak
16.07.12 Financije i gospodarstvo
Pregovori o TKU definitivno propali
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Nema dogovora Vlade i sindikata
06.07.12 Financije i gospodarstvo
Radnici ostaju bez božićnica i regresa
03.07.12 Seminari, konferencije
Ulagački potencijal u energetiku do 2020. godine 15 milijardi eura
21.06.12 Financije i gospodarstvo
Država ne ulazi u vlasništvo Diokija
12.06.12 Financije i gospodarstvo
Grčić: U idućih par tjedana novi paket reformi
12.06.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Zakon o financijskom poslovanju kroz dva tjedna u Saboru
12.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Strateški pristup i upravljanje energentima preduvjet gospodarskog rasta
11.06.12 Financije i gospodarstvo
Milanović i Čačić u sisačkoj Segestici
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: U željezari za početak zapošljavanje od 500 do 600 ljudi
04.06.12 Financije i gospodarstvo
Pregovori Vlade i sindikata
30.05.12 Financije i gospodarstvo
Novi gubici brodogradilišta 2 mlrd kuna
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Postoje ozbiljne ponude za kupnju sisačke Željezare
23.05.12 Vijesti
Čačić s predstavnicima Unicredit Grupe
16.05.12 Vijesti
Dan poduzetnika: Jačati poduzetničku klimu
07.05.12 Financije i gospodarstvo
Spas za brodogradilišta su vjetroelektrane
26.04.12 Seminari, konferencije
Josipović i Čačić u Rovinju na konferenciji Microsoft WinDays12
24.04.12 Izravna strana ulaganja
Hrvatski gospodarski dan u Beču
20.04.12 Financije i gospodarstvo
Čačić protiv "kvaziinvesticija" u solarnu energiju
19.04.12 Financije i gospodarstvo
Vlada kreće s projektima JPP-a od 14,9 mlrd kuna
18.04.12 Financije i gospodarstvo
Zagreb konačno postaje grad na Savi
12.04.12 Financije i gospodarstvo
Vlada nudi 3. maj i Brodotrogir istoj grupaciji ponuđača
29.03.12 Financije i gospodarstvo
Vlada zamrznula cijene plina povlaštenim kupcima
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Nikakva službena odluka Vlade o Petrokemiji nije donesena
23.03.12 Vijesti
Potpredsjednik Vlade Čačić u službenom gospodarskom posjetu Ruskoj Federaciji
16.03.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Prve prognoze od 0,8% rasta BDP-a teško ostvarive
14.03.12 Izvoz
Gospodarska suradnja Hrvatske i Azerbajdžana
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
08.03.12 Tvrtke i tržišta
Dalmacijavino ide u stečaj
23.02.12 Financije i gospodarstvo
Čačić želi izvući gospodarstvo iz krize s 1,2 mlrd eura investicija
15.02.12 Financije i gospodarstvo
Ministri pripremaju 'opravdane' otkaze
09.02.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Hrvatska se umorila od stajanja
03.02.12 Financije i gospodarstvo
GSV: Sindikati neće čuvati neučinkovita radna mjesta
02.02.12 Vijesti
HUP zabrinut praksom socijalnog dijaloga bez poslodavaca
01.02.12 Financije i gospodarstvo
Vlada neće mijenjati ZOR ni otpuštati javne službenike
26.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada planira smanjenje deficita za 5,3 milijardi kuna
18.01.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Sisačka rafinerija ponovno će raditi punim kapacitetom
09.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada uvodi poreznu blagajnu
05.01.12 Vijesti
Čačić razgovarao s kineskim veleposlanikom o zajedničkim ulaganjima
27.12.11 Financije i gospodarstvo
Jurčić: Ne treba davati u koncesiju HE koje rade, nego gradnju novih
21.11.11 Seminari, konferencije
EU Hrvatskoj: Državni službenici su vam ekonomski neobrazovani
24.10.11 Zaposlenost / plaće
Četvrtina ukupno zaposlenih u Hrvatskoj u javnom sektoru
14.09.11 Seminari, konferencije
Suradnjom javnog i privatnog sektora do novog razvojnog ciklusa
08.09.11 Seminari, konferencije
Novi model rasta: Kako mijenjati suradnju javnog i privatnog sektora
01.09.11 Financije i gospodarstvo
Rukavica je bačena
06.07.11 Financije i gospodarstvo
Vjesnik: Javne tvrtke prošle godine zaradile 760 mil. kuna
08.06.11 Financije i gospodarstvo
Švaljek: U 2011. rast 1,3 posto, a u 2012. 2,4 posto
27.08.10 Financije i gospodarstvo
Europljanima i Hrvatima javni sektor podjednako težak
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa