Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
24.01.2013. Potrebne su hitne poticajne mjere za opstanak tekstilne industrije
Ukidanje poreza i doprinosa na plaće djelatnika koji rade u tekstilno-obućarsko-kožarskoj branši, i to sve do izlaska iz gospodarske krize te smanjenje parafiskalnih nameta tekstilcima, obućarima i kožarima, neki su od zaključaka savjetovanja
Sudionici panela
Sudionici panela
Na Sveučilištu u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkom fakultetu održano je 6. znanstveno-stručno savjetovanje “Tekstilna znanost i gospodarstvo” – TZG 2013. pod motom „Sinergija-ključ uspjeha“. Organizator Savjetovanja je Tekstilno-tehnološki fakultet, a suorganizator časopis Suvremena trgovina i portal Suvremena.hr.

Hrvatska tekstilna i kožarsko-obućarska industrija radno je intenzivna i nisko akumulativna grana u kojoj trenutno djeluje 125 tvrtki sa 21.500 djelatnika. To je drastičan pad u odnosu na prethodno razdoblje, a rezultat je utjecaja globalne gospodarske krize, rečeno je na Savjetovanju koje je jedini skup te vrste u regiji, a cilj mu je bio povezivanje znanosti i gospodarskih subjekata unutar tekstilne, odjevne, kožarske i obućarske industrije.
Osnovna ideja ovogodišnjeg izdanja je sinergijsko povezivanje resursa TTF-a, drugih fakulteta i udruge eSTUDENT, s gospodarskim subjektima, institucijama, poduzetničkim inkubatorima, bankama i tvrtkama koje nude komplementarne usluge i proizvode.

Savjetovanju, koje je u ime Predsjednika RH otvorio prof.dr.sc. Boris Cota, nazočilo je dvjestotinjak sudionika.
Skup su pozdravili: Vesna Trnokop Tanta, Marin Hraste, Boris Cota
Skup su pozdravili: Vesna Trnokop Tanta, Marin Hraste, Boris Cota
Nakon pozdravnih govora, usljedila su predavanja o aspektima stranih ulaganja u hrvatsku industriju tekstila, odjeće, kože, obuće i galanterije (Vinko Barišić, Jadran tvornica čarapa d.d.), strateškim okvirima i akcijskim planom za navedene sektore (Ivo Radaković, MINGO), potencijalima Fakulteta (Sandra Bischof, TTF) te pogledu gospodarstva na ulogu Fakulteta u gospodarskim aktivnostima (Ivan Cerovečki, Kotka d.d.).
Vinko Barišić, Ivo Radković, Sandra Bischof, Ivan Cerovečki
Vinko Barišić, Ivo Radković, Sandra Bischof, Ivan Cerovečki
U svom izlaganju, Vinko Barišić je ukazao na potrebu pojednostavljanja svih faktora koji utječu na privlačenje ulagača te nužnost očuvanja postojećih kapaciteta i proizvodnje direktnim poticajima i olakšicama.

Ivo Radković je naglasio da nema sustavne strategije industrijske politike bez strategije ključnih gospodarskih sektora te njihovih provođenja.

Nakon predstavljanja svih resursa TTF-a, dekanica, prof. dr. sc. Sandra Bischof je pozvala gospodarstvenike na suradnju i aktivno uključivanje u proces revizije nastavnog programa.

Kao važnu ulogu TTF-a u gospodarskim aktivnostima, Ivan Cerovečki je istaknuo praćenje svjetskog razvoja, školovanje stručnih kadrova, postavljanje fokusa školovanja na aktivnom sudjelovanju u proizvodnji, reduciranju školovanja manje potrebnih stručnjaka te poticanju otvaranja regionalnih tekstilnih i kožarskih srednjih škola. Potom je uslijedila panel rasprava na temu Kako do sinergije?

Kako je rečeno na savjetovanju, velika je snaga u tekstilnoj te kožarsko-obućarskoj grani, a protekla je godina bila iznimno teška za njihovo poslovanje. Primjera radi, od 2008. godine do studenoga 2012. u odjevnoj industriji izgubljeno je 3650 radnih mjesta dok je u primarnoj tekstilnoj industriji izgubljeno 3100 radnih mjesta.

Paralelno s gospodarskim blokom, održan je i studentski blok u kojem su o mogućnostima djelovanja studenata govorili predstavnici eSTUDENT-a (Alen Kosanović, Ida Vukšić, Luka Šliba, Ivona Pale i Ivan Kutle), TTF-a (Ivana Špelić), Visoke škole N.Š. Zrinski (Martina Ferk, Sara Mihić), Obrtničke komore Zagreb (Miran Šoić) i TPZ-a (Frane Šesnić).

U nastavku Savjetovanja, gospodarstvu su predstavljeni studentski kapaciteti i mogućnosti. U tom je bloku predstavljena udruga eSTUDENT (Alen Kosanović), mreža studentskih poduzetničkih inkubatora (Vitomir Tafra), iskustva na putu od studenta do poduzetnika (Elfs) te iskustva gospodarstvenika sa studentima (Željko Strunje).

Revitalizacija i razvitak novih obrazovnih programa

Nakon iznesenih ne baš optimističnih najava za budućnost tekstilne, obućarske i kožne industrije, a nakon kreativne rasprave sudionika savjetovanja i panelista, doneseno je nekoliko zaključaka.

Neki od njih su: nužnost uspostavljanja tripartitnog odnosa Tekstilno-tehnološkog fakulteta, državnih institucija, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore te tekstilnih, obućarskih i kožnih tvrtki kao i trenutna pomoć toj gospodarskoj grani jer „sutra možda može biti prekasno“.

U tom smislu nacionalnu gospodarsku, ali i strategiju razvoja tekstilne industrije i proizvodnje kože i obuće treba raditi u hodu.

Ako želimo opstanak te gospodarske grane na tržištu, treba učiniti hitne poticajne mjere. Zaključeno je kako te mjere podrazumijevaju ukidanje poreza i doprinosa na plaće djelatnika koji rade u tekstilno-obućarsko-kožarskoj branši, i to sve do izlaska iz gospodarske krize.

Uz to, potrebno je smanjiti parafiskalne namete. Međusobno pozicioniranje na tržištu rada moguće je uspostaviti jedino ako se naprave primjereni obrazovni programi koji udovoljavaju zahtjevima tržišta.

Kako bi se to što prije učinilo, od 1. veljače i zagrebački Tekstilno-tehnološki fakultet ide u reviziju poslovanja jer treba skinuti negativni imidž sa tog fakulteta. U tom smislu, u planu je pokretanje novog stručnog studija na tom fakultetu, a to je Tekstil i interijer.

Osim svega navedenog, među zaključcima je naglašeno i kako je potrebna aktivna uloga gospodarskih subjekata u samopozicioniranju na tržištu rada. Na savjetovanju je zaključeno i kako je važno poticati kreativnost i inovativnost studenata te razviti nove obrazovne programe.

Pripremile: Sanja Plješa i Ivana Salopek Čubrić

Povezani članci
24.11.14 Vijesti
Intermodalni prijevoz može postati hrvatski izvozni brend
29.10.14 Promocije
Metro s kupcima proslavio 50. obljetnicu poslovanja
15.10.14 Izvoz
Hrvatski izvoznici izabrali novo vodstvo
13.11.13 Seminari, konferencije
Opatija: savjetovanje Ekonomska politika Hrvatske u 2014.
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
13.12.12 Seminari, konferencije
Savjetovanje Tekstilna znanost i gospodarstvo
07.11.12 Seminari, konferencije
Otvorena izložba "Modna ilustracija, dizajn tekstila i accessoire 2012."
09.10.12 Seminari, konferencije
Linić: Građani na udaru zbog pomoći gospodarstvu
19.05.12 Promocije
300 brojeva našeg portala
28.01.12 Seminari, konferencije
Održano savjetovanje "Tekstilna znanost i gospodarstvo"
26.01.12 Seminari, konferencije
Savjetovanje o tekstilnoj industriji
24.01.12 Seminari, konferencije
Znanstveno-stručni skup Tekstilna znanost i gospodarstvo
18.11.11 Seminari, konferencije
Dan energije u Hrvatskoj: Potreba dugoročna strategija do 2050.
24.10.11 Izvoz
Pripremljeni izvoznici mogu profitirati od EU-a
17.02.09 Financije i gospodarstvo
Tekstilci: Opstanak uz međusobno povezivanje
03.10.08 Financije i gospodarstvo
AZTN odobrila Program potpora razvoju industrije tekstila i obuće
28.01.08 Financije i gospodarstvo
TTF: Tekstilna industrija ima tržišnu opravdanost
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa