Trgovina
Seniko studio
Trgovina na veliko
05.07.2011. (Ivan Pandžić) RH gubi tržište od 25 milijuna ljudi
Ulazak u EU bit će jak udarac za hrvatsko gospodarstvo jer će Hrvatska morati izići iz CEFTA-e, gdje ostvaruje znatne izvozne zarade.

Zonu slobodne trgovine CEFTA osnovale su prije dvadeset godina - kao svojevrsno predvorje za EU - bivše komunističke zemlje poput Poljske, Češke i Mađarske, a bila je pozvana i Hrvatska, ali Franjo Tuđman taj je poziv odbio.

Nakon što su te zemlje primljene u EU, Hrvatska je ipak ušla u tu udrugu koju čine još Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Moldavija i Albanija - ukupno 25 milijuna ljudi, ne računajući RH.

Osnovno obilježje slobodne trgovine je trgovina bez gotovo ikakvih carina za većinu proizvoda, a u odnosu na ostale zemlje regije, Hrvati su to najbolje iskoristili.

Izvoz u zemlje CEFTA-e čini 20 posto ukupnog hrvatskog izvoza, a s njima imamo i trgovinski suficit: lani smo im prodali proizvoda za 1,66 milijardi eura, dvostruko više nego smo od njih kupili.

Usporedbe radi, iz EU smo, unatoč tome što imamo zaštitne carine, uvezli roba za 9 milijardi eura, a izvezli za 5,4 milijarde. BiH je nakon Italije i Austrije najvažnije hrvatsko izvozno tržište i njima smo lani prodali roba za više od milijardu eura.

Još važniji podatak za hrvatsko gospodarstvo je da BiH čini čak trećinu domaćeg izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a upravo će taj sektor biti najteže pogođen ulaskom u EU.

S jedne strane, Hrvatska teško može konkurirati europskim proizvođačima jer ćemo izgubiti zaštitne carine za slatkiše, cigarete, dio svinjskog i goveđeg mesa, naranče, voće i povrće, a s druge će za mnoge proizvode poput mliječnih proizvoda, cigareta, slatkiša, mesa izgubiti mogućnost slobodnog izvoza u neke zemlje CEFTA-e.

Ukratko, ti proizvodi iz zemalja EU bit će u Hrvatskoj jeftiniji, dok će hrvatski proizvodi biti skuplji u BiH i Srbiji.

Kad su 2004. godine u EU ušli Slovenija i Mađarska, Hrvatska je upravo iz tog razloga uzela veći dio tržišnog kolača u Bosni i Hercegovini, a sada se ta prednost topi.

Dodatno, BiH, Srbija i ostale zemlje koje imaju sporazume s EU slobodno će moći izvoziti i bez ikakvih ograničenja u Hrvatsku sve proizvode osim teletine, vina, ribe i šećera.

Na 1. srpnja 2013. godine prestaju važiti svi ugovori koje zasebno ima Hrvatska s drugim zemljama, uključujući i CEFTA-u, a preuzimamo sve sporazume koje ima Unija.

EU s našim najvažnijim regionalnim tržištima, onima Bosne, Srbije, Makedonije i Crne Gore, ima sporazume o stabilizaciji i pridruživanju koji propisuju carine za uvoz iz EU. One su manje od regularnih, ali više nego ih sada imamo u okviru zone slobodne trgovine.

Tim zemljama, baš kao sada Hrvatskoj, ti sporazumi omogućavaju nesmetan izvoz na tržište EU, osim spomenute četiri kategorije proizvoda.
Hrvatskim tvrtkama koje su izvozile na tržišta CEFTA-e nove carine znače da će postati skuplje, a time i manje konkurentne, zbog čega će manje prodavati, manje zarađivati, uplaćivati manje poreza u državnu blagajnu i otpuštati radnike te seliti proizvodnju u druge zemlje.

Mišljenja stručnjaka su različita, od toga da je CEFTA tek petina izvoza koji se može nadoknaditi kroz Europsku uniju, pa do toga da nećemo moći nadoknaditi gubitak balkanske regije na tržištu Europe.

Izračune otežava i to što sada treba računati carine za svaki proizvod za svaku pojedinu zemlju, a svaka zemlja je ugovarala s EU drukčije klauzule.

Konkretan primjer je dala Tvornica duhana Rovinj. Cigarete su treći hrvatski izvozni proizvod u zemlje CEFTA-e i prvi u sektoru poljoprivrede i prehrane. U trenutku ulaska u EU, postat će im trostruko skuplje izvoziti u Srbiju, u BiH će umjesto nulte carine imati 15 posto davanja, za Makedoniju će biti gotovo dvostruko skuplji izvoz. U konačnici - oko 10 milijuna eura novog troška godišnje.

Predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković rekao je da će razmisliti i o tome da dio svoje proizvodnje zbog toga premjeste u neke od zemalja CEFTA-e, što bi bio udarac i za Rovinj i za Hrvatsku u cjelini.

Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Srbije postupno smanjuju carine na industrijske proizvode i za one grane koje u tim državama nisu posebno osjetljive, što pak može koristiti hrvatskim tvrtkama.

Ini, čiji proizvodi čine 20 posto izvoza u CEFTA-u i pojedinačno je prva po vrijednosti izvoza, neće se promijeniti ništa. Za proizvode poput crijepa, cementa i sličnoga, gdje u izvozu prednjači Nexe grupa, također se neće ništa promijeniti.

Isto je, primjerice, i s izvozom piva ili pšenice u Bosnu i Hercegovinu. No, dug niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda bit će štićen u BiH i nakon 2013., a u Srbiji i nakon 2015. godine, rokova dokad te zemlje moraju ukinuti carine na uvoz ostale robe.

Hrvatske tvrtke, koje sada nemaju carine i barijere, dobit će ih, recimo, mesna industrija. Zbog toga je Neven Pivac, suvlasnik tvrtke Pivac koja izvozi mesne prerađevine u BiH i Srbiju, tražio da Vlada na vrijeme počne misliti kako pomoći izvoznicima.

Mliječna i konditorska industrija, ali i proizvodnja dječje hrane, također će dobiti nove carine, što će utjecati na Vindiju, Podravku, Kras, Dukat, Agrokor, odreda tvrtke koje su dosad imale velike koristi od CEFTA-e.

Iz Vindije su ipak odgovorili da ih ne zabrinjava veći trošak za izvoz u BiH, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, sva tržišta na kojima su prisutni.

Dražen Roškarić iz odjela za carinsko poslovanje tvrtke tvrdi da će kupci u tim zemljama biti spremni platiti eventualno i višu cijenu upravo zbog kvalitete i povjerenja, te da iz istih razloga očekuju i povećan izvoz na tržište EU.
Božica Marković, direktorica sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK, kaže da je ključno do ulaska u EU osnažiti pozicije u zemljama regije poglavito dodatnom liberalizacijom sa Srbijom unutar CEFTA-e.

Razlog je što 45 posto cjelokupnog izvoza u poljoprivredi i prehrani završava u CEFTA-i, a Srbija je veoma značajno tržište.

U EU izvozimo sljedećih 42 posto, a u sve ostale zemlje svijeta 13 posto. Poljoprivredne i prehrambene proizvode i uvozimo iz EU - čak 68 posto, a iz zemalja CEFTA-e tek 11 posto.

Po ulasku u EU nećemo imati više kvote za ribu, vino, šećer i teletinu, ali ni dosad nismo uspijevali ispuniti kvotu za vino u izvozu. S druge strane, ukidanje zaštitnih carina povećat će uvoz.

Iako će biti i koristi od ulaska u EU, poput poticaja za izvoz i nova tržišta s kojima EU ima ugovore, regija je našim tvrtkama iznimno važna jer su na tom tržištu hrvatski brandovi dobro poznati.

Poljoprivredno-prehrambeni sektor i na hrvatskom će se tržištu suočiti s dodatnim pritiskom zbog ukidanja zaštitnih carina.

Valja očekivati da će neki prerađivači iskoristiti dostupnost konkurentnijih sirovina s europskog tržišta, no pitanje je hoće li se i tada moći nositi s konkurencijom sa zajedničkog tržišta.

Zbog nekonkurentnosti i drugih barijera samo su se rijetke domaće tvrtke i dosad uspjele probiti na tržište Unije iako nije bilo carina. Sada ćemo biti potpuno otvoreni za uvoz iz EU.

Premještanje proizvodnje u zemlje regije onih koji još nemaju tvornice je realna opcija, a nama treba biti cilj zadržati proizvodnju u Hrvatskoj, objašnjava Marković.

Ona dodaje da gospodarstvenici od Vlade očekuju lobiranje da Srbija što prije ratificira novi CEFTA-in sporazum, kojim je predviđena daljnja liberalizaciju trgovine između Hrvatske i Srbije, kako bi naši proizvodi zauzeli bolje tržišne pozicije do ulaska u EU.

Druga je opcija lobirati u Bruxellesu da se sa Srbijom i BiH smanje carine u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao što je to traženo od Hrvatske pri ulasku novih zemalja kod zadnja dva proširenja.

Tako bi se poboljšao položaj hrvatskih proizvoda i nakon ulaska Hrvatske u EU. Marković zaključuje da je za nas veoma važno da se zemlje regije, odnosno CEFTA-e, što prije integriraju u EU, te da im treba pomoći u tom procesu. I u konditorskoj industriji vrlo su zabrinuti zbog gubitka tržišta CEFTA-e.
Stjepan Bilić, koji predstavlja udruženje proizvođača Kondin, kaže da bi mogle biti izgubljene stotine radnih mjesta.

Posebno mu je neshvatljivo da ih Vlada uopće nije izvijestila što je pregovarano s EU. Konditorska industrija proizvela je lani 60.000 tona proizvoda - 32.000 je plasirano na domaće, 18.000 na tržište CEFTA-e, a ostatak u treće zemlje.

Već sad su pritisnuti konkurencijom. Zbog povećanog uvoza i pada izvoza nakon ulaska u EU realno je da proizvodnja padne i tri puta. Tim problemom još se nitko ne bavi, kaže Bilić.

Tvrtke će se, smatra Bilić, morati dogovoriti da ne rade iste proizvode, a i on kaže da valja očekivati iseljavanje proizvodnje u zemlje regije. Od Vlade očekuje pomoć, primjerice, zabranu uvoza u Hrvatsku proizvoda kojima je preostala samo još trećina roka trajanja.

Iako shvaća probleme prehrambene industrije, potpredsjednik Hrvatskih izvoznika Ante Babić uopće ne dvoji da se puno više dobiva ulaskom u EU, nego djelomičnim gubitkom CEFTA-e.

On smatra da je bez Bosne i Hercegovine izvoz u CEFTA-u tek deset posto, a i da su zaštitne carine u Hrvatskoj uzrokovale da se tvrtke poput Podravke ili Krasa uopće nisu prilagodile za europsku konkurenciju.

Gubitak CEFTA-e vidi kao kratkoročni problem jer i Srbija i ostale zemlje sve više liberaliziraju svoje ugovore s EU i prije ili poslije će postati njen dio.

Iako smo mogli bez carina izvoziti u EU, postojao je niz necarinskih prepreka poput certifikata kvalitete i podrijetla. Sada ćemo mi biti dio tog tržišta i nema dodatnih provjera. Naravno da prehrambenu industriju čekaju teška vremena pa se čak mogu očekivati preuzimanja izvana i spajanja. Ali na kraju će i naši kupci imati jeftinije proizvode, a industrija će biti konkurentnija zaključuje Babić.

U HGK i u HUP-u misle da se malo može učiniti na vanjskoj politici kako bi se spašavalo tržište CEFTA-e. I predsjednik HGK Nadan Vidošević i predsjednik HUP-a Ivan Ergović kažu da se svaka tvrtka posebno mora pripremiti.

Ali obojica su poručili da Vlada može pomoći konkurentnosti domaćih tvrtki poticajima dopuštenima u EU. Ergović ističe da se privreda može rasteretiti i parafiskalnim nametima, smanjenjem poreza i cijene rada, a povećanjem učinkovitosti javne uprave: "Konkurentnost koju gubimo zbog carina možemo nadoknaditi tim mjerama. One će pomoći i u borbi na domaćem tržištu s konkurencijom. Od Vlade samo očekujemo jednake uvjete kakve imaju naši konkurenti u EU". (Nacional)

Povezani članci
09.08.16 Izvoz
U šest mjeseci izvoz porastao 2,9, a uvoz 3,1 posto
08.08.16 Izvoz
DZS: Robni izvoz u prvih pet mjeseci porastao 4,3 posto, uvoz 4,7 posto
23.05.16 Izvoz
Najboljim izvoznicima u 2015. dodijeljene nagrade "Zlatni ključ"
04.04.16 Strateški savezi
FER postao član udruge Hrvatskih izvoznika
01.03.16 Izvoz
Marić: glavna odgovornost na prihodovnoj strani proračuna
02.02.16 Strateški savezi
Hrvatski gospodarski savez, Frankfurt, SR Njemačka i Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji
10.08.15 Izvoz
Rast izvoza ubrzao u prvih šest mjeseci na 11,5 posto
07.08.15 Izvoz
DZS: izvoz u prvih pet mjeseci povećan 10,9 posto
10.07.15 Izvoz
DZS: rast izvoza u prvih pet mjeseci 9,5 posto
09.07.15 Izvoz
Rast izvoza u prva četiri mjeseca 11,4 posto
01.06.15 Izvoz
Izvoznike i dalje muči tečaj
09.04.15 Financije i gospodarstvo
Ministar Lalovac: izvoz raste, veseli i rast potrošnje, vidjet ćemo...
09.01.15 Vijesti
Rast izvoza i dalje usporava
08.01.15 Statistika
DZS: robni izvoz viši za 9,1 posto, uvoz porastao 5,2 posto
07.11.14 Izvoz
Hrvatski izvoz u osam mjeseci porastao 10,5, u kolovozu samo 1,5 posto
07.08.14 Uvoz
Izvoz i dalje raste po višim stopama od uvoza
02.07.14 Seminari, konferencije
Održana Liderova konferencija o izvozu 'Manje uvoza za više izvoza'
07.05.14 Izvoz
Robni izvoz u prva dva mjeseca rastao brže od uvoza
15.10.13 Izvoz
Predstavljen potentan međunarodni kanal izvoza roba i usluga
16.09.13 Istraživanja
PBZ: ove godine pad BDP-a 0,9 posto, iduće rast 1 posto
28.06.13 Izvoz
HR u EU: Konkurentni će postati još konkurentniji, no drugi…
21.05.13 Izvoz
Panel HIZ-a o gospodarstvu i izvozu prije i nakon ulaska u EU
09.05.13 Izvoz
DZS: Pad izvoza i uvoza u prvom tromjesečju
08.05.13 Seminari, konferencije
EUforija: Konferencija o carinama, vanjskoj trgovini i zaštiti potrošača u EU
03.04.13 Tvrtke i tržišta
TDR u BiH nastavlja s donacijskim programom
26.02.13 Izvoz
Imenovani novi članovi Upravnog odbora HIZ-a
23.01.13 Prehrambeni proizvodi
Josipović otvorio novi pogon tvrtke PIP vrijedan 30 milijuna eura
22.01.13 Tvrtke i tržišta
Izlazak iz CEFTA-e za Tedeschija nebitan, TDR zabrinut
06.01.13 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija o sajmovima u funkciji povećanja izvoza
02.01.13 Statistika
Veći rast izvoza od uvoza
21.12.12 Vijesti iz svijeta
SAD: Neočekivano brz rast od 3,1%
10.12.12 Financije i gospodarstvo
Izvoznici: poboljšanje izvozne klime
25.10.12 Uvoz
Zajednički odbor Cefte o zabrani izvoza šećerne repe iz Srbije
17.10.12 Seminari, konferencije
CEFTA turistički forum u Dubrovniku
09.10.12 Seminari, konferencije
Linić: Građani na udaru zbog pomoći gospodarstvu
28.09.12 Izvoz
Izvoz stagnira, uvoz raste
06.09.12 Izvoz
RBA: Ne očekuje se značajniji rast uvoza i izvoza
17.08.12 Izvoz
Nakon pristupanja EU hrvatski izvoznici manje konkurentni na tržištima Cefte
31.07.12 Izvoz
DZS: Pad izvoza
23.07.12 Izvoz
Na jesen pregovori s CEFTA-om
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
05.07.12 Vijesti
Predstavnici tvrtki iz prehrambeno-prerađivačkog sektora kod Predsjednika Josipovića
02.07.12 Vijesti iz regije
Suficit Srbije s CEFTA-om 482 mil. dolara
29.06.12 Izvoz
DZS: Pad izvoza
18.06.12 Izvoz
Top 10 najvećih hrvatskih izvoznika
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
31.05.12 Izvoz
Pad izvoza, rast uvoza
21.05.12 Izvoz
Izvoznici traže zaštitu na tržištu CEFTA-e
21.05.12 Izvoz
TDR proglašen najboljim hrvatskim izvoznikom u BIH
30.04.12 Izvoz
Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom 13 mlrd kuna
23.04.12 Financije i gospodarstvo
Mimica s prehrambenim tvrtkama o ulasku u EU i utjecaju na razmjenu s CEFTA-om
30.03.12 Statistika
DZS objavio ispravljene podatke o robnoj razmjeni
28.03.12 Izvoz
EU ukida antidampinške carine za neke hrvatske proizvode
26.03.12 Izvoz
Mimica pregovarač u Bruxellesu uime prehrambene industrije
01.03.12 Izvoz
U siječnju izvezeno robe za 5 mlrd kuna, uvoz 8 mlrd kuna
29.02.12 Izvoz
Prehrambena industrija traži koncesije na istoku
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
21.02.12 Izvoz
U pripremi poseban trgovinski protokol između Hrvatske i BiH
07.02.12 Vijesti
Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji
31.01.12 Izvoz
U 2011. pokrivenost uvoza izvozom 60,3 posto
29.12.11 Izvoz
Izvoz 2,9 posto veći nego lani
28.12.11 Vijesti iz regije
TDR: Izloženi smo diskriminaciji na tržištu Srbije
12.12.11 Izvoz
Bago: Izvoz ove godine nešto veći, iduće ovisi o situaciji oko eurozone
01.12.11 Tvrtke i tržišta
Vlada prihvatila ponudu Traubi International za kupnju Dalmacijavina
30.11.11 Izvoz
Rast izvoza 2,9 posto, uvoza 1,9 posto
11.11.11 Izvoz
Susret dviju izvozničkih udruga - CISEx-a i HIZ-a
09.11.11 Izvoz
Zarada od izvoza po zaposlenom u Hrvatskoj 541 eura
31.10.11 Izvoz
Rast izvoza u rujnu 7,4 posto
24.10.11 Izvoz
Pripremljeni izvoznici mogu profitirati od EU-a
03.10.11 Vijesti iz regije
Suficit Srbije sa zemljama Cefte 1,02 mlrd USD
27.09.11 Izvoz
Izvoz je posljednja šansa Hrvatske za zdravi rast BDP-a
01.09.11 Izvoz
Robna razmjena: Deficit u prvih sedam mjeseci 25 mlrd kuna
23.08.11 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Budućnost zemalja CEFTA-e je izvoz usluga
03.08.11 Carine
BiH: Milijunske štete zbog carine
01.08.11 Izvoz
Rast izvoza veći od porasta uvoza
20.07.11 Izvoz
Hrvatski izvoz povećan za 5,4 posto
18.07.11 Izvoz
Najveći suficit robne razmjene u Istarskoj županiji
01.07.11 Izvoz
Izvoz Hrvatske u pet mjeseci porastao 5,4, a uvoz 5 posto
24.06.11 Izvoz
EU glavno hrvatsko tržište
20.06.11 Izvoz
DZS: Izvoz u prva četiri mjeseca 9% viši nego lani
31.05.11 Izvoz
Izvoz ponovno u plusu
13.05.11 Seminari, konferencije
6. konvencija hrvatskih izvoznika
31.03.11 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom 61,7 posto
28.02.11 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski deficit smanjen 13 posto
18.02.11 Izvoz
Ferdelji: Iz krize ćemo izaći, samo uz koju cijenu
03.01.11 Izvoz
U 2010. značajno porastao robni izvoz
01.12.10 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom gotovo 60 posto
08.11.10 Izvoz
Najveći suficit robne razmjene u Varaždinskoj županiji
02.11.10 Statistika
RBA Analiza: Deficit robne razmjene ponovno pada
01.11.10 Vijesti iz regije
Srbija: Suficit sa zemljama CEFTA 999 mil. dolara
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Lučić: Agrokor dogovora mesni biznis u Rusiji
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto
31.08.10 Financije i gospodarstvo
Rast izvoza i pad uvoza u prvih sedam mjeseci
26.08.10 Financije i gospodarstvo
Njemački uzlet će do kraja 2010. pomoći i Hrvatskoj
20.08.10 Izvoz
DZS: Dvije trećine županija povećalo izvoz
02.08.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska robna razmjena: Rast izvoza, pad uvoza
28.07.10 Trgovina na malo
Dok su Hrvati u Srbiju uložili 520 milijuna eura, u Hrvatskoj sve više srpske robe
19.07.10 Izvoz
DZS: Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom smanjen za četvrtinu
01.07.10 Izvoz
DZS: Izvoz u pet mjeseci porastao 8,6 posto
31.05.10 Izvoz
DZS: Rast izvoza i pad uvoza u prva četiri mjeseca
12.05.10 Izvoz
Subvencije problematičnih izvoznika
11.05.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoznici lideri hrvatskog gospodarstva
04.05.10 Izvoz
RBA analitičari: Oporavak inozemne potražnje potaknuo izvoz
30.04.10 Izvoz
Izvoz porastao na 14,4 milijardi kuna
01.04.10 Izvoz
DZS: Pad izvoza i uvoza u veljači
26.02.10 Izvoz
DZS: Izvoz u siječnju rastao 13 posto na 4,3 mlrd kuna
12.02.10 Izvoz
DZS: Lani jedanaest županija s viškom u robnoj razmjeni
01.02.10 Vijesti iz regije
U Srbiji stupa na snagu Prijelazni sporazum s EU
29.01.10 Izvoz
DZS: Hrvatski izvoz lani smanjen 20 posto
01.01.10 Izvoz
Robna razmjena: Izvoz pao preko 22 posto na 6,9 mlrd eura
01.01.10 Vijesti iz regije
Srbija predsjedava CEFTA-om
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Godina iza nas u znaku poražavajućih brojki
06.11.09 Izvoz
Sve više županija s vanjskotrgovinskim suficitom
04.11.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Imam samo 14 mlrd kuna
30.10.09 Financije i gospodarstvo
Vanjskotrgovinski deficit Hrvatske 42,7 mlrd kuna
28.10.09 Financije i gospodarstvo
Sabor dao potporu programu kreditiranja izvoza
14.08.09 Seminari, konferencije
Uskoro Drugi Regionalni forum zemalja CEFTE
31.07.09 Izvoz
U šest mjeseci izvoz niži 17,5 posto, a uvoz 26,3 posto
13.07.09 Izvoz
Šest županija 2008. završilo s trgovinskim suficitom
19.06.09 Vijesti iz regije
Ministar: BiH će snositi sankcije zbog kršenja CEFTA-e
18.06.09 Vijesti iz regije
BiH uvodi carine na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije
05.06.09 Izvoz
Suficit Hrvatske sa Ceftom manji za 35%
29.05.09 Financije i gospodarstvo
Vanjskotrgovinski deficit Hrvatske pao na 18,6 mlrd kuna
26.05.09 Vijesti iz regije
Trgovinska blokada Hrvatske ujedinila BiH
25.05.09 Financije i gospodarstvo
Vlada pomaže izvoznike sa 65 mil. kuna
25.05.09 Izvoz
Tek idući tjedan o uklanjanju trgovinskih zapreka BiH
11.05.09 Financije i gospodarstvo
PBZ Tjedne analize: Snažno smanjenje robne razmjene
08.05.09 Izvoz
Raste izvoz priobalnih županija
30.04.09 Financije i gospodarstvo
Vanjskotrgovinski deficit pao na 1,8 mlrd eura
31.03.09 Statistika
Vanjskotrgovinski deficit pao na 1,018 mlrd eura
20.03.09 Statistika
Kriza smanjila uvoz za 31,8 posto
16.03.09 Osiguranja
Nova ponuda Croatia osiguranja za hrvatske izvoznike
09.03.09 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom 50 posto
05.03.09 Financije i gospodarstvo
Uvozne cijene lani porasle za 7,9 posto, izvozne za 4,6 posto
09.02.09 Statistika
PBZ analize: Pad izvoza u zadnjem lanjskom tromjesečju
30.01.09 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom pala na 45,9 posto
20.01.09 Financije i gospodarstvo
Robni deficit veći za 13,9 posto
31.12.08 Statistika
Trgovinski deficit porastao 5 posto
29.12.08 Vijesti iz regije
Robna razmjena Srbije s Rusijom veća za 46 posto
01.12.08 Vijesti
HGK i PKS potpisale sporazum o suradnji
28.11.08 Statistika
Rast izvoza i dalje niži od rasta uvoza
14.11.08 Strateški savezi
Forum CEFTA-e: Pojačati gospodarsku suradnju zemalja regije
13.11.08 Strateški savezi
Prvi regionalni ekonomski forum CEFTA-e
13.11.08 Seminari, konferencije
Savjetovanje o mogućnostima poslovanja u zemljama Bliskog istoka
07.11.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Rast BDP-a u 2008. godini 3,3 posto
03.11.08 Vijesti iz regije
Srbija ostvarila suficit sa zemljama CEFTA-e 1,5 mlrd dolara
31.10.08 Statistika
Rast trgovinskog deficita 17,9 posto
28.10.08 Vijesti iz regije
Cvetković: Svjetska financijska kriza neće zaobići ni Srbiju
23.10.08 Vijesti iz regije
Srbija: Izvozom auto dijelova do milijardu eura
23.10.08 Izvoz
HIZ o izvozu u vrijeme krize
06.10.08 Vijesti iz regije
Srbija: Suficit sa CEFTA-om 1,3 mlrd dolara
01.10.08 Izvoz
Uvoz i dalje raste brže od izvoza
19.09.08 Statistika
Zagrebački vanjskotrgovinski deficit 6,8 mlrd USD
29.08.08 Izvoz
Snažan rast izvoza 22,4 posto
31.07.08 Izvoz
Robni deficit 42,9 mlrd kuna
22.07.08 Izvoz
Deficit Hrvatske veći za 16,7 posto
08.07.08 Izvoz
Stručni skup o izazovima hrvatskog izvoza
30.06.08 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 43,6 posto
24.06.08 Vijesti iz regije
Uskoro prometna zajednica zapadnog Balkana
18.06.08 Statistika
Pogoršanje odnosa u robnoj razmjeni
30.05.08 Izvoz
Povećan trgovinski deficit
29.05.08 Izvoz
Imex banka i HIZ potpisali Sporazum o suradnji
13.05.08 Izvoz
PBZ analize: Pokrivenost uvoza izvozom pala na 42 posto
09.05.08 Izvoz
Održana 3. Konvencija HIZ-a
22.04.08 Izvoz
Najava: 3. Konvencija hrvatskih izvoznika
15.04.08 WTO
Crna Gora i EU potpisali crnogorsku ulaznicu u WTO
01.04.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Nastavak nepovoljnih trendova u vanjskotrgovinskoj razmjeni s inozemstvom
22.02.08 Vijesti
Nove internetske stranice o kontroli izvoza
15.02.08 Izvoz
Samo pet županija ostvarilo višak u robnoj razmjeni
11.02.08 Vijesti iz regije
BiH s članicama CEFTA u minusu od 216 mil. KM
07.02.08 Uvoz
Na RH tržištu prevladava roba iz Italije, Njemačke, Rusije i Kine
31.01.08 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom lani 47,9 posto
21.01.08 Vijesti iz regije
Narodna banka Srbije mogla bi prodavati eure kako bi podržala dinar
16.01.08 Izvoz
Robna razmjena: Pokrivenost uvoza izvozom 47,9 posto
28.12.07 Vijesti iz regije
Srbija do kraja 2008. privatizira još 750 poduzeća
12.12.07 Izvoz
Banco Popolare Croatia i Hrvatski izvoznici dogovorili suradnju
11.12.07 Strateški savezi
CEFTA uskoro dobiva čelništvo
03.12.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 8,2 milijarde eura
26.11.07 Izravna strana ulaganja
Slovenija u Srbiju uložila oko 800 milijuna eura
23.11.07 Uvoz
Vanjskotrgovinski deficit Zagreba 40,7 mlrd kuna
19.11.07 Izvoz
Hrvatski izvoz u BiH u deset mjeseci milijardu eura
16.11.07 Izvoz
Usporen izvoz u EU
15.11.07 Izvoz
DZS: Zagreb ostvaruje 35 posto hrvatskog izvoza
09.11.07 Uvoz
Potpredsjednik srpske vlade upozorio na velik vanjskotrgovinski manjak
31.10.07 Uvoz
U prva tri tromjesečja deficit robne razmjene 7,3 mlrd eura
25.10.07 Vijesti
Vukelić: Ostvareno 85 posto planiranih mjera HIO
04.10.07 Izvoz
Ugovor o suradnji Hrvatskih izvoznika i ESB-a
02.10.07 Strateški savezi
Dinkić: Izvoz u zemlje CEFTA-e tri milijarde dolara
28.09.07 Strateški savezi
Prva ministarska sjednica zajedničkog odbora članica CEFTA-e
28.09.07 Izvoz
Robna razmjena: Pokrivenost uvoza izvozom 46,7 posto
27.09.07 Strateški savezi
Predsjedništvo BiH prihvatilo Sporazum o CEFTA-i
25.09.07 Strateški savezi
Srbijanska Skupština ratificirala Sporazum o slobodnoj trgovini
14.09.07 Uvoz
DZS: Pokrivenost uvoza izvozom 47,1 posto
13.08.07 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski suficit u pet županija
10.08.07 Izvoz
DZS: I u prvom polugodištu uvoz rastao brže od izvoza
02.08.07 Strateški savezi
BiH: Bez carina za proizvode iz Hrvatske i Srbije
31.07.07 Uvoz
Uvoz u prvih šest mjeseci rastao brže od izvoza
20.07.07 Uvoz
Rast izvoza u eurima 7,3 posto, uvoza 11,2 posto
20.07.07 Izvoz
Croatia osiguranje d.d. i Hrvatski izvoznici potpisali Sporazum o suradnji
09.07.07 Trgovina na veliko
Međunarodna konferencija CEFTA u utorak u Beogradu
29.06.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 15,4% viši u prvih pet mjeseci
13.06.07 Seminari, konferencije
Hrvatski izvoznici: Kako do stranih strateških partnera
05.06.07 Vijesti
Poslovni skup “Hrvatska kao nabavno tržište”
31.05.07 Uvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 46,4 posto
21.05.07 Uvoz
Deficit u robnoj razmjeni premašio 2,9 mlrd dolara
17.05.07 Trgovina na veliko
Sabor o pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini
16.05.07 Izvoz
Prodajne strategije za izvoznu uspješnost
30.04.07 Izvoz
U prvom tromjesečju uvoz veći 17,4 posto
23.04.07 Izravna strana ulaganja
U Kanadi predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku
18.04.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici: uspješan izvoz i ulazak na nova tržišta
30.03.07 Uvoz
U prva dva mjeseca brži rast uvoza od izvoza
25.03.07 Šira regija
Kina najveći izvor EU uvoza u 2006.
21.03.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici krenuli sa serijom edukacije za izvoznike
15.03.07 Vijesti
HGK: konferencija o novoj CEFTA-i
01.03.07 Izvoz
U siječnju pokrivenost uvoza izvozom ispod 50%
27.02.07 Izvoz
Višak u robnoj razmjeni lani u samo sedam županija
10.02.07 Statistika
DZS: u 2006. porast broja prevezene robe i putnika
02.02.07 Izvoz
Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećan 29,3 posto, a uvoz 14,4 posto
01.02.07 Vijesti iz svijeta
Vanjskotrgovinski deficit Srbije 5,36 milijardi eura
31.01.07 Uvoz
Trgovinski deficit lani povećan za 12,2% na 8,8 mlrd eura
30.01.07 Vijesti iz svijeta
Srbija: Industrijska proizvodnja porasla za 4,7 posto u 2006.
27.01.07 Tvrtke i tržišta
Premiještanje dijela DIN "Philip Morris" iz Srbije ako se ne izmijeni CEFTA
18.01.07 Vijesti
Hrvatska izvozna ofenziva od 22. siječnja
17.01.07 Trgovina na veliko
Financial Times: Što je rat razdvojio, CEFTA spaja
17.01.07 Strateški savezi
Ove godine 3,5 mlrd eura inozemnih ulaganja u Srbiju
04.01.07 Uvoz
Slovenskim izvoznicima povoljniji uvjeti na hrvatskom i zapadnobalkanskom tržištu
30.12.06 Izvoz
DZS: izvoz u jedanaest mjeseci 9,3 milijarde dolara, uvoz 19,6 milijardi
21.12.06 Izvoz
Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije: rast izvoza i dobiti
20.12.06 Strateški savezi
Europska unija pozdravila potpisivanje CEFTA-e
19.12.06 Izvoz
Tisak Srbije: Potpisivanje CEFTA-e ne riješava problem uvoza cigareta
16.12.06 Strateški savezi
Srbija parafirala Sporazum o CEFTA-i
14.12.06 Izvoz
Izvoz povećan za 1,2 milijarde, uvoz za 2,2 milijarde USD
08.12.06 Strateški savezi
Srbija će potpisati pristupanje u CEFTA-u
05.12.06 Carine
Carinska unija za konkurentnost trgovine
01.12.06 Statistika
Stopa rasta izvoza veća od porasta uvoza
24.11.06 Izvoz
Izvoz povećan za 917 milijuna, uvoz za 1,96 milijardi dolara
08.11.06 Strateški savezi
Hrvatskoj uskoro dodatne povlastice u trgovini s EU?
07.11.06 Izvoz
Rast izvoza i uvoza za 14,2 posto
31.10.06 Statistika
Izjednačena stopa rasta izvoza i uvoza
25.10.06 Komentari
Mišljenje HGK: Proširenje CEFTE
24.10.06 Strateški savezi
Sanader: Hrvatska neće popustiti Srbiji glede novog sporazuma o CEFTA-i
21.10.06 Vijesti
Dogovoren tekst ugovora o proširenju CEFTA-e
11.10.06 Strateški savezi
Poslodavci još uvijek bez dovoljno informacija o proširenoj CEFTA-i
05.10.06 Uvoz
U prvih osam mjeseci generiran deficit robne razmjene od skoro 6 milijardi eura
01.10.06 Izvoz
Izvoz u prvih osam mjeseci porastao za 16 posto
29.09.06 Vijesti
Vanjskotrgovinski deficit 15,8% viši nego lani
20.09.06 Izvoz
Na ZV-u predstavljena baza hrvatskih izvoznika
16.09.06 Strateški savezi
Završen treći krug pregovora o CEFTA-i
14.09.06 Vijesti
Počeo treći krug pregovora o CEFTA-i
06.09.06 Izvoz
DZS: vanjskotrgovinski deficit gotovo 6,5 mlrd USD
01.09.06 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 46,8 posto
25.08.06 Izvoz
Rast proizvodnje i izvoza
16.08.06 Izvoz
Višak u robnoj razmjeni u pet županija
09.08.06 Izvoz
Loša struktura hrvatskog izvoza
01.08.06 Uvoz
Robna razmjena: pokrivenost uvoza izvozom 46,6 posto
15.07.06 Izvoz
Devet projekata Agencije za promicanje izvoza i ulaganja
11.07.06 Strateški savezi
Vukelić : Uskoro proširenje CEFTA-e
04.07.06 Izvoz
Snažan rast poljoprivrednog izvoza
02.07.06 Izvoz
Stope rasta izvoza veća od porasta uvoza
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa