Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
22.01.2013. Izlazak iz CEFTA-e za Tedeschija nebitan, TDR zabrinut
Približavanjem ulaska Hrvatske u EU, sve se više spominje i Hrvatski izlazak iz CEFTA-e.

Približavanjem ulaska Hrvatske u EU, sve se više spominje i Hrvatski izlazak iz CEFTA-e, (Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini) zajedničkog tržišta srednje i jugoistočne Europe koje čine zemlje nečlanice EU, a što bi moglo rezultirati poskupljenjem hrvatskih proizvoda na tržištu u regiji i time njihovoj nekonkurentnosti.

Kako bi se taj scenarij izbjegao hrvatske kompanije koje su prisutne na tržištu CEFTA-e, a to su zemlje u regiji, uveliko se pripremaju za novi izvozni režim, a nedavno je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osnovao i Vijeće za prehrambenu industriju koje će, kako je najavljeno razmatrati i predlagati mjere i zakonsku regulativu vezano za problematiku izlaska iz CEFTA-e.

Naime, kada se nađe unutar tržišta EU Hrvatska će primijeniti europske tržišne cijene na svoje proizvode i moći iskoristiti tržište od 500 milijuna potrošača što je velika prednost, ali valja voditi računa da kao članica CEFTA-e na tržištu od 25 milijuna potrošača ima dobar položaj koji u brojkama za 2011. iznosi 20 posto ukupnog hrvatskog izvoza ili 1,7 milijardi eura, dva puta više nego što je iz zemalja CEFTA-e uvezeno u Hrvatsku.

Kako se može čuti iz hrvatskih gospodarskih krugova u procesu prelaska iz jednog vanjsko-trgovinskog režima u drugi, u najbazičnijoj podjeli, u Hrvatskoj postoje dvije vrste kompanija, one koje tu tranziciju neće niti osjetiti, i one kojima ce propisi EU uvelike otežati, odnosno poskupjeti izvoz na tržište CEFTA-e, a to su Srbija, BiH, Crna Gora Makedonija, Albanija, Moldova i Kosovo.

Procjenjuje se da bi, ako hrvatske institucije ne uspiju osigurati najpovoljnije izvore financiranja i izvozno-financijska osiguranja, te ako se ne bi korigirao članak 7. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju CEFTA-i koji uključuje ublažavanje predviđenih uvjeta i smanjenje visokih stopa, troškovi hrvatskog izvoza u Makedoniju mogli biti i dvostruko veći, a u Srbiju i BiH i trostruko.
Direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić u razgovoru za Hinu ističe da se izlaskom iz CEFTA-e carinske stope za cigarete proizvedene u Hrvatskoj odnosno u Tvornici duhana Rovinj povećavaju primjerice, u Srbiji sa 15 na 57 posto, u BiH sa 0 na 15, u Makedoniji sa 27 na 42 posto, a na Kosovu sa 0 na 10 posto.

Učinci tih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura više plaćenih carina. Zato je nama, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, a vjerujemo i državi, iznimno važno da Vlada ustraje u pregovorima s nadležnim institucijama EU-a stvoriti uvjete u kojima će hrvatski izvoznici moći nastaviti svoj rast i razvoj, naglašava Grubić.

Podsjeća da je TDR unatrag nekoliko godina prvi upozorio na probleme koje će, nakon ulaska Hrvatske u EU, imati naše kompanije koje posluju na tržištima zemalja CEFTA-e.

Više puta smo, zajedno s drugim hrvatskim prehrambenim tvrtkama, apelirali da hrvatska Vlada u razgovorima s EU skrene pozornost na taj problem ne bi li Hrvatska zadržala postojeći carinski režim sa zemljama članicama CEFTE. Pregovaračke strane u tom procesu su, dakle, EU i zemlje CEFTE, a ne hrvatske kompanije ili RH, ističe Grubić

S druge pak strane u Atlantic Grupi ističu da ulazak Hrvatske u EU, odnosno izlazak iz CEFTA-e neće imati bitnog utjecaja na ukupno poslovanje te kompanije.

U pogledu standarda poslovnih procesa, Atlantic je prilagodbu europskim standardima započeo još prije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i možemo reći da smo usklađeni s najvišim normana poslovanja, izjavio je za Hinu direktor internih komunikacija i projekata Feđa Hudina.

No, ono što je aktualnije, Atlantic Grupa ima optimalno alociranu proizvodnju unutar i izvan zemalja EU. Naši proizvodni pogoni nalaze se u Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Makedoniji, što nam omogućuje i neometani tržišni plasman neovisno o članstvu u EU.

Primjerice, Argeta se proizvodi u istovjetnim tvornicama u Izoli i u Hadžićima kraj Sarajeva, a slično je i s drugim proizvodima iz našeg asortimana. Kao kompanija s vlastitim tvrtkama u 10 zemalja regije, zapadne Europe i Rusiji, možemo reći kako je Atlantic danas internacionalna kompanija koja je u svakoj od zemalja gdje posluje, osobito u regiji, prepoznata kao lokalna kompanija koja zapošljava, plaća poreze, vraća zajednici i ima prepoznatljive brendove.
U našem fokusu ostaje kontinuirani razvoj naših brendova, kao što su Cedevita, Cockta, Argeta, Smoki, Donat Mg, Barcaffe, kao i novih kanala prodaje, za što unatoč nezahvalnim uvjetima u okruženju i dalje vidimo puno potencijala, ističe.

CEFTA je osnovana 1992. i obuhvaćala je prostore od Baltičkog do Jadranskog i Crnog mora i imala je tržište od 90 milijuna ljudi. Danas, nakon što su neke države u međuvremenu postale članice EU, to tržište obuhvaća oko 25 milijuna potrošača, a u svjetskoj trgovini sudjeluje s 0,2-0,3 posto.

Ugovorom iz 2006. stranke CEFTA-e dogovorile su se da će razvijati odnose s EU te da će provoditi uzajamne trgovinske odnose u skladu s pravilima i disciplinama Svjetske trgovinske organizacije, bilo da su njezine članice ili ne.

U prosincu 2006. tadašnjih svih deset zemalja CEFTA-e parafiralo je Ugovor o izmjeni i dopuni i pristupanju CEFTA-i. Razdoblje postupnog snižavanja carina u trgovini industrijskim proizvodima završilo je krajem 2008, a krajem 2010. Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldavija i Srbija parafirale su Dodatni protokol koji sadrži nove koncesije u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Ideja o sklapanju novog, modernog Ugovora iz 2006. nastala je iz potrebe racionalizacije provedbe mreže bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini koje su tijekom godina sklopile zemlje jugoistočne Europe.

Nakon što Hrvatska kako se predviđa 1. srpnja ove godine postane članica EU, neko se vrijeme još uvijek neće pridružiti eurozoni. Po iskustvima zemalja koje su zadnje ulazile u EU taj se ulazak ne može očekivati prije 2016. do kada bi Hrvatska zadržala i nacionalnu valutu kunu.

Za punopravno članstvo u eurozoni moraju biti ispunjena dva kriterija - fiskalni deficit ne smije prelaziti 3 posto BDP-a, a javni dug ne smije biti veći od 60 posto BDP-a. (poslovni.hr)

Povezani članci
28.07.16 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa u prvom polugodištu s padom dobiti i prihoda
28.04.16 Seminari, konferencije
WinDays16: Za bolji rezultat trebamo ljude koji stvari rade na nov i drugačiji način
05.04.16 Seminari, konferencije
Konferencija „Krediti i gospodarski rast“
22.02.16 Tvrtke i tržišta
Značajan rast prihoda i neto dobiti
09.09.15 Uvoz
Jakovina: neka EK jednako brzo riješi i problem tradicionalne trgovine s BiH
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Za investicije u agraru 1,36 milijardi kuna
24.04.15 Strateški savezi
Hrvati kontroliraju cijeli prehrambeni sektor regije
23.03.15 Financije i gospodarstvo
"Zajedno do EU fondova" - Vlada predstavlja mogućnosti privlačenja novca
20.03.15 Sajmovi i izložbe
Otvoren 18. proljetni međunarodni bjelovarski sajam
18.03.15 Prehrambeni proizvodi
Devet proizvođača koristit će znak "Jaja hrvatskih farmi"
13.03.15 Financije i gospodarstvo
Tedeschi: Milanovićeva vlada stabilizirale neke stvari, ali ne dovoljno
16.01.15 Seminari, konferencije
Ministar Jakovina na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu
09.01.15 Vijesti
Rast izvoza i dalje usporava
10.12.14 DOP
Održana 6. nacionalna konferencija o DOP-u
28.11.14 Vijesti
Financial Times stavio Cocktu uz bok Coca-Coli
11.11.14 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Do 2030. puno veća poljoprivredna gospodarstva
22.10.14 Međunarodno poslovanje
Ministar Jakovina sastao se s ministrom poljoprivrede Kraljevine Danske Danom Jorgensenom
15.10.14 Sajmovi i izložbe
ZV: na Ambienti 180 izlagača iz 20 zemalja
21.09.14 Izvoz
Jakovina: raste izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
11.09.14 Financije i gospodarstvo
Prihvaćen prijedlog industrijske strategije do 2020. godine
29.08.14 Financije i gospodarstvo
Jakovina: čini se sve da se neutraliziraju negativni efekti sankcija Rusiji
23.07.14 Europska unija
Vlada usvojila novi model izravnih plaćanja u poljoprivredi
10.06.14 Financije i gospodarstvo
Okrugli stol o poljoprivredi i proizvodnji hrane u Uredu predsjednika
31.03.14 Vijesti
Intenzivnija suradnja HUP-a i Ministarstva poljoprivrede
24.02.14 Statistika
Atlantic Grupa - rast poslovanja u skladu s očekivanjima
24.01.14 Vijesti
Sastanak s predstavnicima HUP-a o mogućnostima ulaganja u ruralna područja
30.10.13 Financije i gospodarstvo
Rast prihoda od prodaje uz poboljšanje profitabilnosti
16.10.13 Financije i gospodarstvo
Potpisani prvi ugovori za dodjelu potpora drvnom sektoru
11.10.13 Prehrambeni proizvodi
Otvoren novi pogon tvrtke "Baranjski voćnjaci"
26.09.13 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa otvara tvornicu u Novoj Gradišci
16.09.13 Istraživanja
PBZ: ove godine pad BDP-a 0,9 posto, iduće rast 1 posto
06.09.13 Sajmovi i izložbe
Otvoren 21. međunarodni jesenski sajam u Gudovcu
15.07.13 Istraživanja
Adris grupa osvojila Best of the Best
05.06.13 Korisne informacije
Posjet delegacije Narodne Republike Kine Republici Hrvatskoj
28.05.13 Šira regija
EK želi nastavak bescarinskog izvoza iz Hrvatske i EU u BiH
27.05.13 Vijesti
Dan poduzetnika HUP-a: "Jesmo li spremni za EU?"
08.05.13 Tvrtke i tržišta
Atlantic grupa: Dividenda 9 kuna po dionici iz dobiti 2010.
08.05.13 Seminari, konferencije
EUforija: Konferencija o carinama, vanjskoj trgovini i zaštiti potrošača u EU
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
29.04.13 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Do sredine svibnja isplata 750 milijuna kuna potpora
22.04.13 Vijesti
Ribarima kreće isplata razlike
03.04.13 Tvrtke i tržišta
TDR u BiH nastavlja s donacijskim programom
03.04.13 Prehrambeni proizvodi
EU nije Hrvatskoj zabranio prošek
18.03.13 Financije i gospodarstvo
Vrdoljak, Jakovina i Mrsić na Proinvestu
22.02.13 Tvrtke i tržišta
Atlantic grupa: porast prihoda i profitabilnosti
20.02.13 Sajmovi i izložbe
Hrvatska zemlja partner na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
04.02.13 Korisne informacije
Tedeschi osvojio nagradu koja vam možda ne bi odmah pala na pamet
29.01.13 Tvrtke i tržišta
Tedeschi za Bloomberg: Lani smo rasli za pet posto
18.01.13 Sajmovi i izložbe
Ministar Jakovina na "Zelenom tjednu" u Berlinu
28.12.12 Prehrambeni proizvodi
Vijeće za prehrambenu industriju o problemima u sektoru
27.12.12 Korisne informacije
Akreditacija Agenciji za plaćanja u poljoprivredi
10.12.12 Tvrtke i tržišta
Tedeschi gradi novu tvornicu
19.11.12 Trgovina na veliko
Tedeschi potvrdio da diže kredit od 307 mil. eura zbog refinanciranja obveza
07.11.12 Šira regija
Švedski parlament ratificira hrvatski ugovor
26.10.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari nastavili isporuku mlijeka
25.10.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Dok ne podignemo proizvodnju i dalje ćemo uvoziti mlijeko
25.10.12 Financije i gospodarstvo
Savjet za mlijeko bez konkretnog dogovora, moguće blokade granica
25.10.12 Uvoz
Zajednički odbor Cefte o zabrani izvoza šećerne repe iz Srbije
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Oko milijun litara mlijeka i danas ostaje na farmama
22.10.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa razmatra akvizicije u Srbiji
18.10.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Ne postoji razlog za obustavu isporuke mlijeka
17.10.12 Seminari, konferencije
CEFTA turistički forum u Dubrovniku
16.10.12 Seminari, konferencije
Otvorena 3. Međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji
10.10.12 Šira regija
Objava monitoringa za Hrvatsku
04.10.12 Šira regija
Europska komisija nas upozorava na rokove
03.10.12 Osiguranja
Adris zainteresiran za slovenski Triglav
27.09.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina o subvencijama mljekarima
27.09.12 Seminari, konferencije
Održana treća konferencija projekta EUforija
25.09.12 Šira regija
Monitoring pozitivan, Hrvatska spremna
21.09.12 Prehrambeni proizvodi
Odgođeno uvođenje izvoznih carina na poljoprivredne proizvode
19.09.12 Seminari, konferencije
Treća konferencija projekta EUforija 26. rujna u Zagrebu
13.09.12 Šira regija
Estonija ratificirala hrvatski pristupni ugovor
07.09.12 Sajmovi i izložbe
Otvoren 20. jesenski međunarodni bjelovarski sajam
31.08.12 Izvoz
Izvozne carine na pšenicu, kukuruz i šećernu repu
21.08.12 Financije i gospodarstvo
Vlada isplaćuje poticaje i oslobađa poljoprivrednike zakupa i koncesije
17.08.12 Izvoz
Nakon pristupanja EU hrvatski izvoznici manje konkurentni na tržištima Cefte
17.08.12 Financije i gospodarstvo
Dogovorene mjere pomoći seljacima zbog suše
14.08.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Vlada razmatra mogućnost smanjenja PDV-a na hranu
30.07.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic grupa povećala prihode za 6,6 posto
23.07.12 Izvoz
Na jesen pregovori s CEFTA-om
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
05.07.12 Vijesti
Predstavnici tvrtki iz prehrambeno-prerađivačkog sektora kod Predsjednika Josipovića
02.07.12 Vijesti iz regije
Suficit Srbije s CEFTA-om 482 mil. dolara
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Ulazak u EU pozitivan za hrvatske izvozne tvrtke, negativan za prerađivačku industriju
24.06.12 Šira regija
U Bruxellesu se otvaraju 152 radna mjesta za Hrvate
15.06.12 Tvrtke i tržišta
Tedeschi dobitnik priznanja ‘Biznis ličnost 2012’
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
05.06.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska ne smije preslaba u EU
22.05.12 Seminari, konferencije
U Opatiji otvorena 6. konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
21.05.12 Izvoz
Izvoznici traže zaštitu na tržištu CEFTA-e
11.05.12 Sajmovi i izložbe
Poreč: Na Vinistri 130 izlagača
09.05.12 Seminari, konferencije
Održana konferencija "Pristupanje EU: Izazovi i prilike"
30.04.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa: Poslovanje u skladu s očekivanjima uz nastavak rasta
23.04.12 Šira regija
Izvještaj EK: Hrvatska na pravom putu
23.04.12 Financije i gospodarstvo
Mimica s prehrambenim tvrtkama o ulasku u EU i utjecaju na razmjenu s CEFTA-om
02.04.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: U ovoj godini bez rasta plaća i standarda građana
28.03.12 Izvoz
EU ukida antidampinške carine za neke hrvatske proizvode
26.03.12 Izvoz
Mimica pregovarač u Bruxellesu uime prehrambene industrije
23.03.12 Sajmovi i izložbe
Jakovina na sajmu u Gudovcu najavio početak isplate poticaja
07.03.12 Tvrtke i tržišta
Otvorena nova tvornica jaja Lukač
06.03.12 Šira regija
Malta ratificirala pristupni ugovor
29.02.12 Izvoz
Prehrambena industrija traži koncesije na istoku
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
28.02.12 Šira regija
Italija ratificirala Ugovor o pristupanju
27.02.12 Financije i gospodarstvo
Ništa od dogovora, nastavljaju se prosvjedi mljekara
27.02.12 Financije i gospodarstvo
Predstavnici HSUPM-a na razgovoru s ministrom Jakovinom
27.02.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Mljekari trebaju pregovarati s prerađivačkom industrijom
24.02.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Napravili smo maksimalno što smo mogli
24.02.12 Financije i gospodarstvo
Dio mljekara potpisao sporazum, HSUPM nastavlja prosvjed
23.02.12 Tvrtke i tržišta
Atlantic Grupa: Neto dobit 54,9 milijuna kuna
23.02.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari traže smjenu ministra Jakovine
21.02.12 Izvoz
U pripremi poseban trgovinski protokol između Hrvatske i BiH
21.02.12 Vijesti
Mario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK
14.02.12 Šira regija
Mađarska potvrdila hrvatski pristupni ugovor
07.02.12 Vijesti
Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji
26.01.12 Osiguranja
Adris nudi milijardu kuna za 30% Croatia osiguranja
22.01.12 Financije i gospodarstvo
Dvije trećine građana izabralo EU
18.01.12 Financije i gospodarstvo
Istraživanje: 56% građana podržava ulazak u EU
13.01.12 Financije i gospodarstvo
Sastanak ministra Jakovine sa predstavnicima HPK
11.01.12 Vijesti
SSSH za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji
09.01.12 Karijere
Imenovana uža Uprava Atlantic Grupe
06.01.12 Financije i gospodarstvo
Za EU 60 posto građana koji će izaći na referendum
03.01.12 Šira regija
Počela referendumska kampanja o ulasku u EU
28.12.11 Vijesti iz regije
TDR: Izloženi smo diskriminaciji na tržištu Srbije
26.12.11 Šira regija
Danska na čelu
09.12.11 Šira regija
EU - za hrvatsko gospodarstvo šansa i izazov
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
09.12.11 Vijesti
Čestitka HUP-a u povodu potpisivanja Ugovora o pristupanju
09.12.11 Šira regija
Josipović i Kosor potpisali Ugovor o pristupanju EU
09.12.11 Šira regija
Hrvatska potpisuje pristupni ugovor s EU
07.12.11 Šira regija
Ugovor s Hrvatskom otvara najvažniji summit od osnutka EU-a
06.12.11 Šira regija
Vijeće EU-a zaželjelo dobrodošlicu Hrvatskoj
01.12.11 Tvrtke i tržišta
Vlada prihvatila ponudu Traubi International za kupnju Dalmacijavina
01.12.11 Šira regija
Europski parlament dao potporu Hrvatskoj, potpisivanje ugovora sljedeći tjedan
01.12.11 Šira regija
Europski parlament glasuje o Hrvatskoj
18.11.11 Vijesti iz svijeta
U EU se smiju proizvoditi samo cigarete koje se same gase
17.11.11 Šira regija
Hrvatska dobila 'zeleno svjetlo' Europskog parlamenta
12.10.11 Šira regija
Pahor: Pristupni ugovor EU i Hrvatska potpisuju 18. prosinca
03.10.11 Vijesti iz regije
Suficit Srbije sa zemljama Cefte 1,02 mlrd USD
22.09.11 Šira regija
Vlada objavila prijevod Ugovora o pristupanju EU
16.09.11 Šira regija
Marić: Hrvatskoj 2013. oko 800 mil. eura iz EU fondova
06.09.11 Šira regija
Ipsos Puls: Za ulazak u EU 53% građana
23.08.11 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Budućnost zemalja CEFTA-e je izvoz usluga
03.08.11 Carine
BiH: Milijunske štete zbog carine
26.07.11 Šira regija
Istraživanje: Za EU 60 posto građana
05.07.11 Trgovina na veliko
RH gubi tržište od 25 milijuna ljudi
04.07.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatska s EU ugovorila projekte vrijedne oko 500 mil. eura
30.06.11 Šira regija
Hrvatska i formalno zaključila pregovore
30.06.11 Šira regija
Hrvatska i formalno zaključuje pregovore s EU
28.06.11 Šira regija
Raste optimizam građana prema EU-u
24.06.11 Šira regija
Čelnici EU: Hrvatska će postati 28. članica
24.06.11 Vijesti
HUP o odluci Europskog vijeća
24.06.11 Vijesti
Vidošević: Odluka Europskog vijeća veliki događaj za društvo i državu
24.06.11 Šira regija
U iščekivanju povijesne odluke za Hrvatsku
23.06.11 Šira regija
Češka bi mogla zakomplicirati ratifikaciju pristupa RH u EU
20.06.11 Šira regija
Što Hrvatskoj donosi Europska unija
10.06.11 Financije i gospodarstvo
Milošević: trenutno 130 investicijskih projekata
10.06.11 Šira regija
Hrvatskoj otvoren put da se pridruži Europskoj uniji 2013.
10.06.11 Šira regija
Reding: EK daje zeleno svjetlo za pristup Hrvatske
10.06.11 Vijesti
HUP o završetku pregovora s EU
10.06.11 Vijesti
Vidošević o završetku pregovora s EU
07.06.11 Šira regija
Barroso: U petak dobre vijesti za Hrvatsku
07.06.11 Strateški savezi
Odluka o zatvaranju pregovora s EU možda u petak
03.06.11 Šira regija
Za hrvatsko pristupanje 47 posto građana EU
01.06.11 Tvrtke i tržišta
Tedeschi: Nećemo seliti proizvodnju Droga Kolinske iz Slovenije
24.05.11 Šira regija
Stajalište o Hrvatskoj nije jedinstveno
18.05.11 Financije i gospodarstvo
Vivian Reding: Hrvatska spremna za zatvaranje poglavlja o pravosuđu
17.05.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj će ulaskom u EU godišnje biti dostupno do 1,6 mlrd eura
01.03.11 Financije i gospodarstvo
Tedeschi: Poskupljenja zbog sirovina i energije
18.09.10 Seminari, konferencije
U Sloveniji završen dvodnevni forum o menadžmentu
28.07.10 Trgovina na malo
Dok su Hrvati u Srbiju uložili 520 milijuna eura, u Hrvatskoj sve više srpske robe
01.01.10 Vijesti iz regije
Srbija predsjedava CEFTA-om
14.08.09 Seminari, konferencije
Uskoro Drugi Regionalni forum zemalja CEFTE
19.06.09 Vijesti iz regije
Ministar: BiH će snositi sankcije zbog kršenja CEFTA-e
18.06.09 Vijesti iz regije
BiH uvodi carine na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije
05.06.09 Izvoz
Suficit Hrvatske sa Ceftom manji za 35%
26.05.09 Vijesti iz regije
Trgovinska blokada Hrvatske ujedinila BiH
14.11.08 Strateški savezi
Forum CEFTA-e: Pojačati gospodarsku suradnju zemalja regije
13.11.08 Strateški savezi
Prvi regionalni ekonomski forum CEFTA-e
03.11.08 Vijesti iz regije
Srbija ostvarila suficit sa zemljama CEFTA-e 1,5 mlrd dolara
06.10.08 Vijesti iz regije
Srbija: Suficit sa CEFTA-om 1,3 mlrd dolara
11.09.08 Tvrtke i tržišta
Tedeschi: Želimo da Farmacia postane jedinstveni brand
24.06.08 Vijesti iz regije
Uskoro prometna zajednica zapadnog Balkana
15.04.08 WTO
Crna Gora i EU potpisali crnogorsku ulaznicu u WTO
11.02.08 Vijesti iz regije
BiH s članicama CEFTA u minusu od 216 mil. KM
11.12.07 Strateški savezi
CEFTA uskoro dobiva čelništvo
02.10.07 Strateški savezi
Dinkić: Izvoz u zemlje CEFTA-e tri milijarde dolara
28.09.07 Strateški savezi
Prva ministarska sjednica zajedničkog odbora članica CEFTA-e
27.09.07 Strateški savezi
Predsjedništvo BiH prihvatilo Sporazum o CEFTA-i
25.09.07 Strateški savezi
Srbijanska Skupština ratificirala Sporazum o slobodnoj trgovini
02.08.07 Strateški savezi
BiH: Bez carina za proizvode iz Hrvatske i Srbije
20.07.07 Trgovina na veliko
Emil Tedeschi izlazi na burzu s Atlanticom
09.07.07 Trgovina na veliko
Međunarodna konferencija CEFTA u utorak u Beogradu
17.05.07 Trgovina na veliko
Sabor o pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini
15.03.07 Vijesti
HGK: konferencija o novoj CEFTA-i
27.01.07 Tvrtke i tržišta
Premiještanje dijela DIN "Philip Morris" iz Srbije ako se ne izmijeni CEFTA
17.01.07 Trgovina na veliko
Financial Times: Što je rat razdvojio, CEFTA spaja
04.01.07 Uvoz
Slovenskim izvoznicima povoljniji uvjeti na hrvatskom i zapadnobalkanskom tržištu
20.12.06 Strateški savezi
Europska unija pozdravila potpisivanje CEFTA-e
19.12.06 Izvoz
Tisak Srbije: Potpisivanje CEFTA-e ne riješava problem uvoza cigareta
16.12.06 Strateški savezi
Srbija parafirala Sporazum o CEFTA-i
08.12.06 Strateški savezi
Srbija će potpisati pristupanje u CEFTA-u
25.10.06 Komentari
Mišljenje HGK: Proširenje CEFTE
24.10.06 Strateški savezi
Sanader: Hrvatska neće popustiti Srbiji glede novog sporazuma o CEFTA-i
21.10.06 Vijesti
Dogovoren tekst ugovora o proširenju CEFTA-e
11.10.06 Strateški savezi
Poslodavci još uvijek bez dovoljno informacija o proširenoj CEFTA-i
16.09.06 Strateški savezi
Završen treći krug pregovora o CEFTA-i
14.09.06 Vijesti
Počeo treći krug pregovora o CEFTA-i
11.07.06 Strateški savezi
Vukelić : Uskoro proširenje CEFTA-e
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa