Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
02.07.2014. Održana Liderova konferencija o izvozu 'Manje uvoza za više izvoza'
Josipović: potreban je "skok s motkom" kako bi izvoz dosegnuo predkrizne razine

Povećanje izvoza zaslužuje središnje mjesto u ekonomskoj politici i tome bi cilju trebalo posvetiti veće napore nego do sada, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji "Manje uvoza za više izvoza", u organizaciji tjednika Lider.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je kako je politika prepoznala važnost izvoza, ali da je za njegov značajniji oporavak potreban "skok s motkom" kako bi dosegnuo razine iz predkriznog razdoblja. Zbog toga su, kaže Josipović, neophodni pojačani napori Vlade i izvoznika.

Josipović je izvoznicima ponudio svoje i usluge svoga ureda, gdje god se ukaže potreba za političkim nastupom u otvaranju tržišta.

Predsjednik kaže kako ohrabruju pokazatelji o rastu izvoza u nekoliko zadnjih mjeseci, ali da ne treba izgubiti iz vida točku usporedbe koja ukazuje na to da smo još daleko od rezultata prije krize.

Pojave koje otežavaju izvoz, prema njegovim su riječima, deindustrijalizacija, nekonkurentnost i slaba organiziranost izvoznika. Stoga ih je pozvao na osnivanje konzorcija i oblikovanje zajedničkih ponuda na natječajima.

Pored toga, drži da je otvorena i mogućnost plasmana hrvatskih proizvoda putem međunarodnih trgovačkih kompanija, što je posebno aktualno nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović istaknuo je kako je Vlada prepoznala važnost izvoza kao motora oporavka, osnivanjem Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva i donošenjem Akcijskog plana za izvoz. Klisović je kazao i kako se intenzivno radi na stvaranju gospodarske diplomacije, koja je već polučila prve rezultate u vidu 900 potpomognutih izvoznih projekata u zadnjih devet mjeseci.

No, ekonomski analitičar Žarko Primorac upozorava da hrvatski izvoz ipak dugoročno stagnira te je trenutno na razini iz 2007. godine. Primorac upozorava i na promjene u zemljopisnoj usmjerenosti izvoza, pri čemu s godinama opada izvoz u zemlje EU-a, a povećava se u druge zemlje, uglavnom u regiji.

Hrvatski izvoz po njegovim riječima obilježava i niska tehnološka složenost izvoznih proizvoda, kao i činjenica da je, mjeren po stanovniku, najniži u Europskoj uniji. Primorac smatra da bez radikalne usmjerenosti ekonomske politike na izvoz, ne može biti njegova značajnijeg dugoročnog oporavka te će na njega i dalje utjecati deindustrijalizacija, problemi s konkurentnošću i tečajna politika.
Potrebno je provesti krupne reforme da bi se potakao izvoz
U nastavku prve Liderove konferencije o izvozu 'Manje uvoza za više izvoza', ekonomist Žarko Primorac na panelu 'Izvoziti, izvoziti, izvoziti' kazao je kako uvoz nikada ne može biti velik, dok izvoz može biti malen.

Stoga je nužno imati aktivnu izvoznu kampanju, sličnu britanskoj koja nastupa pod parolom 'izvozi ili umri'. Primorac upozorava kako je hrvatski izvoz po stanovniku nizak i iznosi samo 2256 eura, dok isti iznos u Sloveniji premašuju 12.000 eura.

Velika kontroverza prema Primorčevim riječima je i devizni tečaj: –Mislim da je tečaj element konkurentnosti izvoza jer se po njemu formira cijena. Mi u suštini imao i više nego fiksni tečaj. Postavlja se pitanje koliko je to konkurentno obzirom da su troškovi poslovanja u zadnjih 20 godina jako porasli, a tečaj oscilira u rasponu od pet posto.

Izvoz se može povećati kratkoročnim mjerama poput olakšanog financiranja, boljeg upravljanja troškovima i povezivanjem u klastere. Dugoročno potrebna je preorijentacija izvozne paradigme uz provođenje krupnih reformi poput obrazovne i industrijske. Zaključno, devizni tečaj treba oprezno usladiti s drugim politikama. Zemlja koja je uspjela u stvaranju uspješne izvozne politike je Finska, koja je u devedesetima provela znatne reforme da bi danas dostigla izvoz od 70 miljardi eura te brojku od 13 klastera.

Na prvom od tri okrugla stola okupili su se članovi Liderova Kluba izvoznika; Tea Martinčić iz Hypo-Alpe-Adria banka, Đuro Njavro, dekan ZŠEM-a, Vatroslav Sablić, predsjednik Uprave Elke, Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack straže, Ivan Topčić, direktor Tim kabela.

Sablić je kazao da je Elka jako puno izvozi u Veliku Britaniju i Rusiju, ali i gotovo sve ostale dijelove svijeta te da su u pola godine izvezli 90 posto svoje proizvodnje. Premužak je dodao da Vetropack izvozi oko 70 posto svoje proizvodnje te da mu je ključno tržište talijansko. Tim Kabel je, pak, tipična mlada obiteljska tvrtka koja se uspjela izvozno orijentirati. Prije tri godine izvozila je samo u BiH, a u prvoj polovici ove godine bili su prisutni u 37 zemalja.

Martinčić se osvrnula na nesklonost preuzimanju rizika koja je u krizi znatno povećana: – Strah od rizičnih investicija još je veći kada se financiraja proizvodnja. No mi ipak možemo našim proizvođačima u nastupu na stranim tržištima. U našem portfelju izvoznici sudjeluju sa oko 30 posto udjela i drago nam je sudjelovati u takvim projektima. Nastojimo i poboljšati našu ponudu za male klijente i spremni smo pomoći dobrim klijentima koji nađu tržište i naprave dobre planove.
Na pitanje koliko imaju domaćih, a koliko stranih komponenti i dobavljača u izvoznim proizvodima, Sablić je kazao kako su prisiljeni uvoziti komponente jer su domaći dobavljači nestali. Premužak tvrdi da u svim poslovima želi uposliti domaće resurse, no staklarstvo je takva industrija u kojoj je specijalne strojeve moguće nabaviti jedino na stranim tržištima. Strateške sirove i energije su prilika za domaće dobaljače koji bi se trebali uz pomoć države trebali angažirati i dati ponude jer Vetropack pijesak uzvozi iz Poljske i Češke, a plin se kupuje u Sloveniji jer je jeftiniji.

Topčić je problem premale zastupljenosti domaćih dobavljača u izvoznih proizvoda objasnio previsokom cijenom domaće robe, koja bi mogla biti niža kada bi se proizvođači počeli udruživati. –Možemo pomoći jedni drugima, ali ne na način da izmišljamo toplu vodu već da podijelimo kontakte koje imamo u inozemstvu. To nitko ne koristi – upozorava Topčić.

Njavro se upitao čemu skuplje plaćati domaći proizvod i izgubiti konkuretnost te pritom tražiti pomoć Vlade: -Posao tvrtke je da uspješno posluje, a posao Vlade je da vodi nacionalnu ekonomsku politiku. Miješanje te dvije ideje vodi do lošeg rezultata. Siguran sam da bi svaka od tvrtki prihvatila domaćeg dobavljača da je par posto skuplji nego strani.

Sablić je dodao da je za opstanak u izvozu bitna konkurentnost, kako vlastitog proizvoda, tako i dobavljača, međutim država je ta koja mora stvoriti konkurentno okruženje i naći način da pomogne kao što Turska radi subvencijama.

Mato Crkvenac zamjerio generalni nedostatak planiranja u javnom i privatnom sektoru: -Žao mi je što se više nisam posvađao u Račanovoj Vladi po tom pitanju. Mi ni sada nemamo širi gospodarski plan. Drugi je problem ostvarivanje plana. Stalno postoji osjećaj da nema koordinacije i uspjeha, neki rezultatiti gospodarske diplomacije postoje ali na to se predugo čeka. Treće, velik problem je upravljanje razvojem tvrtki koje nije jednostano niti lako rješivo.

Na drugoj panel diskusiji sudjelovali su Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša, Marko Fresl, predsjednik Uprave Lukapsa, Ivo Markotić, predsjednik Uprave Badela 1862, Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, Marko Smetiško, predsjednik Uprave Genere, Manuela Šola, direktorica Abrakadabre i Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.
Mršić je pozdravio skupove o izvozu i sve veću osvješnost javnosti o značaju izvoza bez kojeg nema gospodarskog rasta. Što se tiče Podravke, ona je lani u izvozu rasla šest posto. U prvom kvartalu snažno je rasla prodaja u Rusiji i Češkoj, međutim devalvacija u te dvije zemlje poništila je dobar dio zarade kada se ona pretvori u kune. ACG Lukaps, jedan od najvećih europskih proizvođača kapsula, 2008. godine imao je kapacitet od 1,8 milijardi kapsula, ove godine planira ih proizveti šest milijardi, a do 2017. 12 milijardi.

To će se ostvariti novim investicijama od 20 milijuna eura, istaknuo je Fresl i napomenuo kako je u cijelom izvoznom poslu vrlo važno obrazovanje i što veći broj inžinjera kojih je u Hrvatskoj premalo.

Što se Badela tiče, unatoč predstečajnoj nagodbi, poslovanje i izvoz su postojani. U budućnosti bi se trebala otvoriti i tržišta na istoku, posebice Kina, Poljska i Rusija. Smetiško je objasnio kako je Genera zapravo velika tvrtka sa malim izvozom; udio izvoza u ukupnom prihodu je oko 50 posto što je prilično dobar rezultat obzirom na farmaceutsku industriju koja je prilično regulirano.

– Planiramo biti prisutni u 120 zemalja i vjerujemo da ćemo uspjeti. Imamo jako puno domaćih dobavljača, napravili smo značajne uštede sa energentima, plin je pojeftinio oko 40 posto, jedino je struja još uvijek skupa - kazao je.

Zaključno, Šola je objasnila kako i komunikacije agencije mogu nastupati u inozemstvu. Hrvatsko je tržište premalo za takvu vrstu biznisu, zbog čega je njena kompanija na vrhuncu krize morala otvarati strana tržišta: –Prvi izlazak u inozemstvo je težak, pun promašaja i pogrešaka. Svi su nam se čudili kako hrvatska agencija dolazi u Srbiju. Znali smo da nećemo dobiti srpske kompanije no nadali smo se da će nam pristupiti hrvatske kompanije. To se nije dogodilo i to je bila ključna greška. Sada imamo samo strane klijente u Srbiji. (Hina i Lider)

Povezani članci
09.08.16 Izvoz
U šest mjeseci izvoz porastao 2,9, a uvoz 3,1 posto
08.08.16 Izvoz
DZS: Robni izvoz u prvih pet mjeseci porastao 4,3 posto, uvoz 4,7 posto
10.08.15 Izvoz
Rast izvoza ubrzao u prvih šest mjeseci na 11,5 posto
07.08.15 Izvoz
DZS: izvoz u prvih pet mjeseci povećan 10,9 posto
10.07.15 Izvoz
DZS: rast izvoza u prvih pet mjeseci 9,5 posto
09.07.15 Izvoz
Rast izvoza u prva četiri mjeseca 11,4 posto
09.04.15 Financije i gospodarstvo
Ministar Lalovac: izvoz raste, veseli i rast potrošnje, vidjet ćemo...
08.01.15 Statistika
DZS: robni izvoz viši za 9,1 posto, uvoz porastao 5,2 posto
07.11.14 Izvoz
Hrvatski izvoz u osam mjeseci porastao 10,5, u kolovozu samo 1,5 posto
07.08.14 Uvoz
Izvoz i dalje raste po višim stopama od uvoza
07.05.14 Izvoz
Robni izvoz u prva dva mjeseca rastao brže od uvoza
15.10.13 Izvoz
Predstavljen potentan međunarodni kanal izvoza roba i usluga
09.05.13 Izvoz
DZS: Pad izvoza i uvoza u prvom tromjesečju
23.01.13 Prehrambeni proizvodi
Josipović otvorio novi pogon tvrtke PIP vrijedan 30 milijuna eura
06.01.13 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija o sajmovima u funkciji povećanja izvoza
02.01.13 Statistika
Veći rast izvoza od uvoza
21.12.12 Vijesti iz svijeta
SAD: Neočekivano brz rast od 3,1%
10.12.12 Financije i gospodarstvo
Izvoznici: poboljšanje izvozne klime
28.09.12 Izvoz
Izvoz stagnira, uvoz raste
06.09.12 Izvoz
RBA: Ne očekuje se značajniji rast uvoza i izvoza
31.07.12 Izvoz
DZS: Pad izvoza
29.06.12 Izvoz
DZS: Pad izvoza
18.06.12 Izvoz
Top 10 najvećih hrvatskih izvoznika
31.05.12 Izvoz
Pad izvoza, rast uvoza
30.04.12 Izvoz
Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom 13 mlrd kuna
30.03.12 Statistika
DZS objavio ispravljene podatke o robnoj razmjeni
01.03.12 Izvoz
U siječnju izvezeno robe za 5 mlrd kuna, uvoz 8 mlrd kuna
29.02.12 Izvoz
Prehrambena industrija traži koncesije na istoku
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
31.01.12 Izvoz
U 2011. pokrivenost uvoza izvozom 60,3 posto
29.12.11 Izvoz
Izvoz 2,9 posto veći nego lani
30.11.11 Izvoz
Rast izvoza 2,9 posto, uvoza 1,9 posto
09.11.11 Izvoz
Zarada od izvoza po zaposlenom u Hrvatskoj 541 eura
31.10.11 Izvoz
Rast izvoza u rujnu 7,4 posto
01.09.11 Izvoz
Robna razmjena: Deficit u prvih sedam mjeseci 25 mlrd kuna
01.08.11 Izvoz
Rast izvoza veći od porasta uvoza
20.07.11 Izvoz
Hrvatski izvoz povećan za 5,4 posto
18.07.11 Izvoz
Najveći suficit robne razmjene u Istarskoj županiji
05.07.11 Trgovina na veliko
RH gubi tržište od 25 milijuna ljudi
01.07.11 Izvoz
Izvoz Hrvatske u pet mjeseci porastao 5,4, a uvoz 5 posto
24.06.11 Izvoz
EU glavno hrvatsko tržište
20.06.11 Izvoz
DZS: Izvoz u prva četiri mjeseca 9% viši nego lani
31.05.11 Izvoz
Izvoz ponovno u plusu
31.03.11 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom 61,7 posto
18.02.11 Izvoz
Ferdelji: Iz krize ćemo izaći, samo uz koju cijenu
03.01.11 Izvoz
U 2010. značajno porastao robni izvoz
02.11.10 Statistika
RBA Analiza: Deficit robne razmjene ponovno pada
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Lučić: Agrokor dogovora mesni biznis u Rusiji
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto
31.08.10 Financije i gospodarstvo
Rast izvoza i pad uvoza u prvih sedam mjeseci
20.08.10 Izvoz
DZS: Dvije trećine županija povećalo izvoz
01.07.10 Izvoz
DZS: Izvoz u pet mjeseci porastao 8,6 posto
01.04.10 Izvoz
DZS: Pad izvoza i uvoza u veljači
26.02.10 Izvoz
DZS: Izvoz u siječnju rastao 13 posto na 4,3 mlrd kuna
12.02.10 Izvoz
DZS: Lani jedanaest županija s viškom u robnoj razmjeni
29.01.10 Izvoz
DZS: Hrvatski izvoz lani smanjen 20 posto
01.01.10 Izvoz
Robna razmjena: Izvoz pao preko 22 posto na 6,9 mlrd eura
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Godina iza nas u znaku poražavajućih brojki
06.11.09 Izvoz
Sve više županija s vanjskotrgovinskim suficitom
28.10.09 Financije i gospodarstvo
Sabor dao potporu programu kreditiranja izvoza
31.07.09 Izvoz
U šest mjeseci izvoz niži 17,5 posto, a uvoz 26,3 posto
29.05.09 Financije i gospodarstvo
Vanjskotrgovinski deficit Hrvatske pao na 18,6 mlrd kuna
26.05.09 Vijesti iz regije
Trgovinska blokada Hrvatske ujedinila BiH
25.05.09 Izvoz
Tek idući tjedan o uklanjanju trgovinskih zapreka BiH
11.05.09 Financije i gospodarstvo
PBZ Tjedne analize: Snažno smanjenje robne razmjene
08.05.09 Izvoz
Raste izvoz priobalnih županija
09.03.09 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom 50 posto
05.03.09 Financije i gospodarstvo
Uvozne cijene lani porasle za 7,9 posto, izvozne za 4,6 posto
09.02.09 Statistika
PBZ analize: Pad izvoza u zadnjem lanjskom tromjesečju
30.01.09 Statistika
Pokrivenost uvoza izvozom pala na 45,9 posto
20.01.09 Financije i gospodarstvo
Robni deficit veći za 13,9 posto
31.12.08 Statistika
Trgovinski deficit porastao 5 posto
28.11.08 Statistika
Rast izvoza i dalje niži od rasta uvoza
13.11.08 Seminari, konferencije
Savjetovanje o mogućnostima poslovanja u zemljama Bliskog istoka
01.10.08 Izvoz
Uvoz i dalje raste brže od izvoza
29.08.08 Izvoz
Snažan rast izvoza 22,4 posto
31.07.08 Izvoz
Robni deficit 42,9 mlrd kuna
22.07.08 Izvoz
Deficit Hrvatske veći za 16,7 posto
08.07.08 Izvoz
Stručni skup o izazovima hrvatskog izvoza
30.06.08 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 43,6 posto
18.06.08 Statistika
Pogoršanje odnosa u robnoj razmjeni
30.05.08 Izvoz
Povećan trgovinski deficit
13.05.08 Izvoz
PBZ analize: Pokrivenost uvoza izvozom pala na 42 posto
09.05.08 Izvoz
Održana 3. Konvencija HIZ-a
01.04.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Nastavak nepovoljnih trendova u vanjskotrgovinskoj razmjeni s inozemstvom
22.02.08 Vijesti
Nove internetske stranice o kontroli izvoza
15.02.08 Izvoz
Samo pet županija ostvarilo višak u robnoj razmjeni
07.02.08 Uvoz
Na RH tržištu prevladava roba iz Italije, Njemačke, Rusije i Kine
31.01.08 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom lani 47,9 posto
16.01.08 Izvoz
Robna razmjena: Pokrivenost uvoza izvozom 47,9 posto
03.12.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 8,2 milijarde eura
23.11.07 Uvoz
Vanjskotrgovinski deficit Zagreba 40,7 mlrd kuna
19.11.07 Izvoz
Hrvatski izvoz u BiH u deset mjeseci milijardu eura
16.11.07 Izvoz
Usporen izvoz u EU
15.11.07 Izvoz
DZS: Zagreb ostvaruje 35 posto hrvatskog izvoza
31.10.07 Uvoz
U prva tri tromjesečja deficit robne razmjene 7,3 mlrd eura
28.09.07 Izvoz
Robna razmjena: Pokrivenost uvoza izvozom 46,7 posto
14.09.07 Uvoz
DZS: Pokrivenost uvoza izvozom 47,1 posto
13.08.07 Izvoz
DZS: Vanjskotrgovinski suficit u pet županija
10.08.07 Izvoz
DZS: I u prvom polugodištu uvoz rastao brže od izvoza
31.07.07 Uvoz
Uvoz u prvih šest mjeseci rastao brže od izvoza
20.07.07 Uvoz
Rast izvoza u eurima 7,3 posto, uvoza 11,2 posto
29.06.07 Izvoz
Deficit robne razmjene 15,4% viši u prvih pet mjeseci
31.05.07 Uvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 46,4 posto
21.05.07 Uvoz
Deficit u robnoj razmjeni premašio 2,9 mlrd dolara
30.04.07 Izvoz
U prvom tromjesečju uvoz veći 17,4 posto
18.04.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici: uspješan izvoz i ulazak na nova tržišta
30.03.07 Uvoz
U prva dva mjeseca brži rast uvoza od izvoza
25.03.07 Šira regija
Kina najveći izvor EU uvoza u 2006.
21.03.07 Izvoz
Hrvatski izvoznici krenuli sa serijom edukacije za izvoznike
01.03.07 Izvoz
U siječnju pokrivenost uvoza izvozom ispod 50%
27.02.07 Izvoz
Višak u robnoj razmjeni lani u samo sedam županija
10.02.07 Statistika
DZS: u 2006. porast broja prevezene robe i putnika
02.02.07 Izvoz
Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećan 29,3 posto, a uvoz 14,4 posto
31.01.07 Uvoz
Trgovinski deficit lani povećan za 12,2% na 8,8 mlrd eura
18.01.07 Vijesti
Hrvatska izvozna ofenziva od 22. siječnja
30.12.06 Izvoz
DZS: izvoz u jedanaest mjeseci 9,3 milijarde dolara, uvoz 19,6 milijardi
14.12.06 Izvoz
Izvoz povećan za 1,2 milijarde, uvoz za 2,2 milijarde USD
01.12.06 Statistika
Stopa rasta izvoza veća od porasta uvoza
24.11.06 Izvoz
Izvoz povećan za 917 milijuna, uvoz za 1,96 milijardi dolara
07.11.06 Izvoz
Rast izvoza i uvoza za 14,2 posto
31.10.06 Statistika
Izjednačena stopa rasta izvoza i uvoza
05.10.06 Uvoz
U prvih osam mjeseci generiran deficit robne razmjene od skoro 6 milijardi eura
01.10.06 Izvoz
Izvoz u prvih osam mjeseci porastao za 16 posto
06.09.06 Izvoz
DZS: vanjskotrgovinski deficit gotovo 6,5 mlrd USD
01.09.06 Izvoz
Pokrivenost uvoza izvozom 46,8 posto
25.08.06 Izvoz
Rast proizvodnje i izvoza
16.08.06 Izvoz
Višak u robnoj razmjeni u pet županija
09.08.06 Izvoz
Loša struktura hrvatskog izvoza
01.08.06 Uvoz
Robna razmjena: pokrivenost uvoza izvozom 46,6 posto
15.07.06 Izvoz
Devet projekata Agencije za promicanje izvoza i ulaganja
04.07.06 Izvoz
Snažan rast poljoprivrednog izvoza
02.07.06 Izvoz
Stope rasta izvoza veća od porasta uvoza
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa