Seniko studio
Interview
28.09.2016. Održan 10. susret trgovaca: Obrtnici trgovci traže ukidanje nepotrebnih i ograničavajućih propisa
Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore predložio je konkretna rješenja za prevladavanje problema struke koji će se u obliku zaključaka 10. susreta trgovaca uputiti nadležnim institucijama.
-U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno četiri tisuće trgovačkih obrta i ugašeno 11 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a ti se negativni trendovi nastavljaju. U pet godina nestao je grad veličine Pazina, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec na 10. Susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanom danas u Zagrebu.
Dragutin Ranogajec
Dragutin Ranogajec
-Jeste li negdje pročitali da je bila zabrinuta Vlada, da je reagiralo koje ministarstvo i da se nešto poduzelo?, upitao je.

Ponovio je kako su problem nelojalne konkurencije, preslabog financiranja i nemogućnosti financiranja, inspekcijski nadzor koji doseže gornje granice izdržljivosti učinili to da se dnevno zatvaraju male obiteljske trgovine.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta kazao je kako nije vjerovao u prognoze da će udio male trgovine u ukupnoj trgovini koji je 2004. iznosio 70 posto u 2007. godini pasti na 30 posto, no kako su se, na žalost, te prognoze pokazale točnima.

Ušli smo u tržišnu utakmicu dosta nespremno, nedovoljno pratili trendove u trgovini, došlo je do nekontroliranog ulaska trgovačkih lanaca u Hrvatsku, a šutjelo se o propadanju male trgovine i radnih mjesta, kazao je.

Pored svega toga došla je recesija, postajemo nekonkurentni i mali trgovci iz dana u dan nestaju, upozorava Malta.

Mladen Malta
Mladen Malta
Kako je naveo, prema podacima obrtnog registra Ministarstva obrta i poduzetništva broj obrta iz Ceha trgovine u proteklih godinu dana smanjen je za 715 ili 6,5 posto, u pet godina (od kolovoza 2011. do kolovoza 2016.) za 4.127 obrta ili 28,6 posto, a smanjuje se i broj zaposlenih u trgovačkim obrtima.

Malta kaže kako velik problem predstavlja i to što država ne stimulira trgovinu, a time ni domaću proizvodnju. Mišljenja je kako je za unaprjeđenje poslovanja male trgovine neophodno rješavanje problema nelojalne konkurencije, jačanje nadzora u suzbijanju rada na crno i zaustavljanje "odumiranja" starih gradskih jezgri.

"Muče nas i stalne zakonske promjene, velika parafiskalna davanja, nedostatak školovanih trgovaca", kazao je.

Obrtnici trgovci, kako je poručio, traže hitnu akciju nadležnih institucija, posebice nove vlade, da se ukine niz nepotrebnih, ograničavajućih i neprovedivih propisa kako bi se poslovanje olakšalo.

Perspektivu u razvoju male trgovine, kako je rekao, obrtnici vide u udruživanju malih trgovaca, specijalizaciji trgovina, a ulaganje u znanje, objekte i tehnologiju također su šansa za rast.
Mirza Šabić
Mirza Šabić
U uvodnom dijelu skupu su se obratili i potpredsjednik HOK-a - predsjednik Organizacijskog odbora 10. Susreta trgovaca Mirza Šabić, kao i Juro Avgustinović, predstavnik Zaklade Konrad Adenauer, koja je bila i pokrovitelj skupa.

Pozdravili su sudionike i ukazali na važnost održavanja takvih konferencija, u cilju stvaranja boljih uvjeta za trgovce obrtnike koji su vrlo značajan čimbenik u stvaranju BDP-a u Hrvatskoj.

Na skupu je istaknuto da je mala trgovina turistički adut te kako je važna posebice u ruralnim prostorima gdje živi starije stanovništvo. Od 6.700 naselja u Hrvatskoj, 4.000 nema dućan i to je šansa za obrtničku trgovinu, rečeno je.

Novinar, publicist i ekonomski analitičar Ante Gavranović održao je predavanje o stanju i trendovima male trgovine u Europskoj Uniji, nakon čega je održana prva panel rasprava na temu Mala trgovina u otežanim uvjetima poslovanja.
Juro Avgustinović, predstavnik KAS-a
Juro Avgustinović, predstavnik KAS-a
U panel raspravi bilo je riječi o nelojalnoj konkurenciji i radu na crno, inspekcijskom nadzoru, Zakonu o poštenoj trgovačkoj praksi, trgovini na otocima i u ruralnim područjima, pokretnoj trgovini, izvorima financiranja te kartičarskom poslovanju. Sudionici panela bili su Franjo Božak i Ivan Čibarić, članovi Ceha trgovine HOK-a, Ivan Bajsić, predsjednik Ceha trgovine POK-a Krapinsko-zagorske županije, doc. dr. sc. Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, Damir Juzbašić , pomoćnik ministra gospodarstva, prof. dr. sc. Nikola Knego s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Dušan Vrban, predsjednik Ceha trgovine POK-a Zadarske županije i Marija Kulaš, Sektor za trgovinu i unutarnje tržište, Ministarstvo gospodarstva.

Zanimljiva rasprava odvila se i na temu drugog panela Na koji način vratiti dignitet trgovini kao struci. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kazao je ako je novim Zakonom o trgovini omogućeno da svatko radi sve te da je zakonodavac popustio pritisku „velikih“. Upitao se zašto onda zakonom nije uvjetovano da trgovačka društva moraju zaposliti stručno osposobljenu radnu snagu.
Sudionici 1. panela
Sudionici 1. panela
Ravnatelj Trgovačke škole u Zagrebu Darko Grgurić upozorio je na slab interes učenika za obrazovanje za trgovačka zanimanja, napomenuvši kako je prag za upis prenizak i kako se u trgovačke škole upisuju mahom djeca sa slabijim predznanjem i poteškoćama u razvoju. Napomenuo je da uređena država mora imati uređeno tržište rada i zanimanja, dok zanimanje trgovac uopće ne postoji kao takvo u zakonu.
Sudionici 2. panela
Sudionici 2. panela
U raspravi je sudjelovala i Marija Subota, potpredsjednica Ceha trgovine HOK-a, Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovine HOK-a, Vitomir Tafra, predsjednik Obrazovne grupe Zrinski te Sanja Fišer iz Ministarstva poduzetništva i obrta.
Nakon uvodnih izlaganja i dviju panel rasprava usvojeni su sljedeći zaključci 10. Susreta trgovaca:
1. Vratiti dignitet trgovini kao struci, na način da se zvanje „trgovac“ vrati u obrazovni sustav i u normativne akte

2. Da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi trgovina bila ravnopravna djelatnost s ostalim djelatnostima u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnost (NKD) za koju se dodjeljuju sredstva potpore

3. Kroz zakonsku regulativu i učinkoviti inspekcijski nadzor, treba onemogućiti formiranje damping cijena za sve proizvode i usluge, te korištenje bonova kao sredstva plaćanja

4. Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore smatra da je pokretna trgovina potrebna i nužna, naročito u ruralnim i slabije naseljenim područjima, te za opskrbu starije populacije, ali tražimo da jedinice lokalne samouprave (JLS) provode zakonske odredbe vezane uz obavljanje pokretne trgovine, a inspekcijske službe da provode učinkoviti inspekcijski nadzor

5. Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore podržava polaganje ispita za higijenski minimum, ali tražimo da se ispit polaže samo jednom, a ne svake četiri godine kao što je dosadašnja praksa

6. Treba nastaviti razgovore s bankama i kartičarskim kućama vezano uz realizaciju povoljnijih uvjeta korištenja kartica u trgovačkoj praksi.
Ante Gavranović
Ante Gavranović
Osim što je održao predavanje o stanju i trendovima male trgovine u Europskoj Uniji, Ante Gavranović je i vrsno moderirao cijeli skup, a medijski je pokrovitelj bio časopis Suvremena trgovina i portal Suvremena.hr.

Na kraju su svi sudionici bili pozvani i na konferenciju MAGROS 2016, koja se održava za dva tjedna, u organizaciji Suvremene trgovine i Hrvatske gospodarske komore o čemu više možete saznati na linku.

Povezani članci
25.08.16 Vijesti
10. susret trgovaca 28. rujna u Zagrebu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa