Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
23.06.2010. MMF pohvalio Hrvatsku i program gospodarskog oporavka
MMF je pohvalio hrvatske vlasti za "vještu navigaciju gospodarstvom kroz globalnu financijsku i gospodarsku krizu". Pozdravio je i provedbu reformi u okviru vladinog programa gospodarskog oporavka, ocijenivši da će one učvrstiti povjerenje tržišta i pomoći Hrvatskoj da ojačana uđe u EU

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je pohvalio hrvatske vlasti za "vještu navigaciju gospodarstvom kroz globalnu financijsku i gospodarsku krizu", te pozdravio provedbu reformi u okviru vladinog programa gospodarskog oporavka, ocijenivši da će one učvrstiti povjerenje tržišta i pomoći Hrvatskoj da ojačana uđe u Europsku uniju.

"Izvršni odbor MMF-a pohvalio je vlasti za vještu navigaciju gospodarstvom kroz globalnu financijsku i gospodarsku krizu, jer su njihove brze intervencije pomogle u očuvanju financijske stabilnosti, obuzdavanju fiskalnog deficita, te zadržavanju povjerenja ulagača i pristupa međunarodnim tržištima kapitala", navodi se u priopćenju sa sastanka Izvršnog odbora MMF-a, koji je u ponedjeljak zaključio konzultacije o Članku IV s Hrvatskom.

Riječ je o redovitoj bilateralnoj raspravi o gospodarskom razvoju i politici, kakvu MMF jednom godišnje provodi sa svim zemljama članicama.

U zaključcima Izvršnog odbora MMF-a navodi se da je globalna kriza znatno utjecala na hrvatsko gospodarstvo, ograničivši priljev kapitala, donoseći pad izvoza, otežano kreditiranje na domaćem tržištu, realni pad BDP od 5,8 posto u 2009. i oštar rast nezaposlenosti na 17 posto.

Gospodarske aktivnosti opadale su i početkom 2010., dok se postupni povratak pozitivnog rasta očekuje u drugoj polovici 2010. MMF za 2010. predviđa Hrvatskoj nulti rast, a 2011. dva posto.

MMF je pohvalio brz odgovor vlasti na krizu, posebno Hrvatsku narodnu banku (HNB), koja je uz odgovarajuće mjere riješila probleme likvidnosti u bankarskom sektoru u 2009.

Također se ističu snažne fiskalne mjere u 2009. za nadoknadu opalih prihoda i zadržavanja proračunskog manjka u 2009. u financijski održivim razinama. MMF navodi da su u Hrvatskoj donesena tri dodatna proračuna i brojne kratkoročne mjere sa smanjenjem izdataka, zamrzavanjem plaća i mirovina, povećanje stope PDV-a i uvođenje privremenog "poreza solidarnosti" na dohotke i mirovine.

Ocjenjuje se da su te mjere pomogle, iako se proračunski manjak povećao na 4 posto BDP-a, a javni dug narastao na 50 posto BDP-a.
Direktori MMF ističu da "početni oporavak prate znatni rizici" obzirom na nesigurne globalne izglede, neizgrađena regionalna financijska tržišta, te značajne domaće gospodarske slabosti.

"Dobro usredotočena srednjoročna fiskalna konsolidacija i ambiciozne strukturne reforme bit će potrebne kako bi se povećala konkurentnost i privukla ulaganja, što može donijeti čvršći i uravnotežen rast", naglašava se u zaključcima Izvršnog odbora MMF-a.

Direktori MMF-a navode kako je glavni teret na fiskalnoj politici, obzirom na stabilnu tečajnu stopu kune. Oni su se suglasili da ciklično uravnoteženi proračun osigurava nužan politički prostor i održivost duga. Ukupan vanjski dug Hrvatske, prema MMF-u bi u ovoj godini trebao doseći 99,9 posto BDP-a.

Fiskalne prilagodbe, po mišljenju Izvršnog odbora, najbolje je postići kroz "ograničenje potrošnje, uključujući smanjenje plaća u javnom sektoru, racionalizaciju izdataka za mirovine i zdravstvo, te bolju usmjerenost troškova socijalne pomoći".

Direktori MMF-a pozdravili su uključenje mnogih od tih mjera u vladin program gospodarskog oporavka, uz preporuku da u "reformi potrošnje treba previdjeti i smanjenje poreza".

Izvršni odbor također je ocijenio da zadržavanje stabilne tečajne stope kune, pruža primjerno uporište obzirom na nestabilnost tržišta i visoku financijsku euroizaciju.

Direktori su naglasili važnost "strukturnih reformi radi jačanja konkurentnosti, uključujući uklanjanje neučinkvitosti na tržištu rada i poslovnom okruženju, te vođenje primjerenih politika prihoda i plaća kako bi se postigla unutarnja prilagodba gospodarstva".

Oni su preporučili veću fleksibilnost u politici zapošljavanja i socijalnih beneficija, kako bi se uklonili nepovoljni poticaji za zapošljavanje.

Za poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj, preporučili su nastavak privatizacije, ograničenje parafiskalnih nameta i pojednostavljenje uvjeta za pokretanje poduzeća.

Direktori MMF-a pozdravili su nedavno "pokretanje reformi u mnogim od tih područja u okviru programa gospodarskog oporavka, ističući da će brza i puna provedba programa pridonijeti jačanju povjerenja tržišta i pomoći Hrvatskoj da uđe u EU s pozicije snage".

Izvršni odbor MMF-a pozvao je na zadržavanje budnosti u monetarnoj i fiskalnoj politici, jer banke ostaju ranjive na rizike kredita i likvidnosti. Umjereno ublažavanje monetarne politike smatraju primjerenim, ali upozoravaju protiv daljeg ublažavanja zbog nesigurnih financijskih izgleda.

Također su preporučili bliski nadzor nad kvalitetom zajmova izdanih uz mjere pomoći u kreditiranju. Direktori MMF-a izrazili su zabrinutost zbog refinaciranja javnih banaka iz fonda za osiguranje depozita. (H)

Povezani članci
03.07.15 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska se oporavlja, ali je još u opasnosti
11.11.13 Financije i gospodarstvo
MMF: u 2014. skroman oporavak, uz visoke rizike
14.11.12 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatsku očekuje pad BDP-a za 1,5 posto; 2013. skroman rast
10.10.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a
09.10.12 Seminari, konferencije
Linić: Građani na udaru zbog pomoći gospodarstvu
09.10.12 Financije i gospodarstvo
MMF očekuje pad hrvatskog BDP-a od 1,1 posto u ovoj godini
03.10.12 Financije i gospodarstvo
Misija MMF-a: Gospodarski izgledi su slabi, a rizici veliki
19.09.12 Financije i gospodarstvo
Izaslanstvo MMF-a u Hrvatskoj
17.04.12 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta za hrvatsko gospodarstvo
07.02.12 Financije i gospodarstvo
MMF: Dajte otkaze i smanjite plaće
30.01.12 Financije i gospodarstvo
Izaslanstvo MMF-a ovaj tjedan u posjetu Hrvatskoj
13.01.12 Financije i gospodarstvo
HRT: Europska kriza pogodit će i Hrvatsku, poručuje MMF
23.11.11 Financije i gospodarstvo
MMF osmislio nove kreditne linije
01.11.10 Financije i gospodarstvo
Ljubo Jurčić: MMF bi nam uštedio milijarde eura
06.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: ne treba nam MMF
04.09.10 Vijesti iz regije
MMF traži nove uštede u BiH
01.09.10 Vijesti iz regije
Završeni pregovori MMF-a i Srbije
28.08.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka nezadovoljna rebalansom
24.08.10 Vijesti iz regije
Srbija: MMF rekao 'ne' većim plaćama i mirovinama
23.08.10 Vijesti iz regije
Službeni pregovori MMF-a i Srbije
26.06.10 Financije i gospodarstvo
Jutarnji list: MMF ukorio ministra financija Šukera
13.05.10 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska u 2010. na nuli, opasnost nije prošla
13.05.10 Financije i gospodarstvo
MMF u četvrtak objavljuje ocjenu za Hrvatsku
07.05.10 Financije i gospodarstvo
Premijerka s izaslanstvom MMF-a
21.04.10 Financije i gospodarstvo
MMF o hrvatskom gospodarstvu: Rast ove godine 0,2 posto
06.04.10 Financije i gospodarstvo
D&B: Hrvatska bi mogla biti primorana na pomoć MMF-a
01.03.10 Vijesti iz svijeta
Strauss-Kahn: MMF-u trebaju veće ovlasti
15.10.09 Vijesti iz regije
MMF gubi Istočni front
14.10.09 Financije i gospodarstvo
MMF u Hrvatskoj: U fokusu proračun za 2010.
27.08.09 Financije i gospodarstvo
Vlada uzima 450 mil. dolara od MMF-a
25.08.09 Financije i gospodarstvo
Vlada ne razmišlja o korištenju sredstava iz MMF-a
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Vlada nije tražila hitan zajam MMF-a
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Handelsblatt: Hrvatska traži zajam od MMF-a
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa