Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
09.11.2009. Hrvatska konkurentnost ovisi o efikasnosti sudstva
U govoru pročitanom na okruglom stolu o konkurentnosti Hrvatske u organizaciji Hrvatsko–britanske poslovne mreže, veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva David Blunt zahvalio je ministru Šimonoviću na naporima u reformi pravosuđa

U govoru pročitanom na okruglom stolu na temu Konkurentna Hrvatska u globaliziranom svijetu, u organizaciji Hrvatsko–britanske poslovne mreže, britanski veleposlanik David Blunt zahvalio je ministru Šimonoviću na naporima u reformi pravosuđa i suzbijanju korupcije.

Veleposlanikov govor pročitala je djelatnica gospodarskog odjela veleposlanstva, Helen Tanner, jer on zbog bolesti nije mogao nazočiti okruglom stolu na kojem su sudjelovali predsjednik Stjepan Mesić, predstavnik HUP-a Damir Kuštrak, te Ljubo Jurčić i Goran Radman.

Prenosimo govor britanskog veleposlanika u cijelosti.

"Poštovani gospodine Predsjedniče, uvaženi gosti, dame i gospodo.

Želim zahvaliti Britansko-hrvatskoj poslovnoj mreži na ukazanoj prilici da vam danas govorim o temi koja je posebno važna za Hrvatsku, Veliku Britaniju i naše bilateralno strateško partnerstvo.
Naše veleposlanstvo usredotočeno je na kompanije iz Velike Britanije koje žele izvoziti dobra i usluge u Hrvatsku i na hrvatske kompanije koje žele kvalitetno investirati u Veliku Britaniju.

Konkurencija i konkurentnost, koji su fokus današnjeg skupa, izravno su povezani s oba područja našeg rada. Važni su i za bilateralne odnose Velike Britanije s Hrvatskom, posebno za naš rad u pomaganju Hrvatskoj pri ulasku u EU.

Kao što znate, Velika se Britanija ponosi time da je jedna od najsnažnijih zagovarateljica članstva Hrvatske u EU te joj pruža praktičnu pomoć u pažljivo odabranim područjima kako bi naši hrvatski prijatelji uspješno prošli kroz proces tranzicije.

Ovom bih prilikom želio istaknuti da pozdravljamo potpise koje su premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor 4. studenog stavili na Sporazum o arbitraži kojim će se riješiti granični spor između vaše dvije zemlje.
Želim istaknuti i da se nadamo da će sada biti moguć brz napredak prema što skorijem završetku tehničkih pregovora o ulasku u EU.
Htio bih sada govoriti o tri ključna područja:
• Stanju globalne ekonomije
• Što konkurentnost znači
• Te kako konkurentnost hrvatske ekonomije utječe na Veliku Britaniju

Kad sam u ožujku ove godine govorio pred Hrvatsko-britanskom poslovnom mrežom, govorio sam o naporima Velike Britanije da globalnu ekonomiju vrati na pravi put; o izvlačenju gospodarstva iz recesije i usmjeravanje prema rastu.

To je bilo hrabro s moje strane. Ja nisam školovani ekonomist. Ali možda je to dobro za mene jer ekonomisti nisu među najomiljenijim profesijama.

J. K. Galbraith, veliki sjevernoamerički ekonomist je rekao da je "ekonomija izuzetno korisna kao način za zapošljavanje ekonomista". A Ronald Reagan je rekao da je "ekonomist osoba koja vidi da nešto funkcionira u praksi i zapita se bi li to funkcioniralo i u teoriji".

Što god mislili o ekonomistima, pristup Velike Britanije globalnoj financijskoj krizi uključivao je poticanje kreditiranja kako bi se kompanijama osigurao nužno potreban novac za investicije, reformu međunarodne regulative kako bi se zatvorile rupe u propisima i koordinirani međunarodni napor da se svjetska ekonomija vrati na ekonomski, okolišno i društveno održivi put oporavka i rasta.

Želim uoči samita u Kopenhagenu idući mjesec naglasiti koliko smatramo da je važna upravo ta posljedna točka – održivi ekonomski razvoj.

Ako želimo izbjeći posljedice neodrživih modela, sa svime onime što neodrživost znači za klimatske promjene, podizanje razine mora, društvene nestabilnosti, konflikte i tako dalje, moramo shvatiti da nam je potrebna svojevrsna druga industrijska revolucija prema ekonomiji visokog rasta ali male proizvodnje stakleničkih plinova.

To je ono kamo trebamo stići – u održivu ekonomsku budućnost.

Gdje smo sada u ekonomskom ciklusu? Jesmo li se okrenuli prema optimističnijim vremenima ili još gledamo u ponor recesije?

Globalna ekonomija bi u 2009. godini, podsjećam, trebala pasti za 1,25 posto, što je prvi pad u 60 godina.

U Velikoj se Britaniji počelo vraćati povjerenje, a s njime i poslovni optimizam. Dok se procjena britanskog BDP-a za 2009. godine kreće oko minus 4,3 posto, najnovije prognoze Ministarstva financija kažu da će krajem ove godine doći do rasta.

Druge prognoze, poput one MMF-a i Europske komisije, to potvrđuju. To su dobre vijesti.

I dok još uvijek ima puno ekonomskih nesigurnosti, raste uvjerenost da ekonomski zaokret više nije daleko.

Čini se da pravovremene, koordinirane globalne mjere protiv globalne krize daju rezultata.

Globalna recesija je pogodila sve zemlje. Svaka je zemlja osjetila posljedica na drugačiji način.

Točan trenutak početka oporavka će biti drugačiji od zemlje do zemlje. Ali izvjesno je da su koordinirane međunarodne mjere spriječile globalnu depresiju.
Čini se da i u Hrvatskoj postoji svjetlo na kraju tunela. Međutim, da usporedim to s vožnjom od Zagreba do Zadra, što je put kojim često idem kroz ovu prekrasnu zemlju, možda ćemo morati proći kroz još nekoliko tunela prije nego izađemo na žarko dalmatinsko ekonomsko sunce.

Očekuje se da će hrvatski BDP u 2009. pasti za pet posto. Predviđanja se razlikuju, ali se čini da možemo očekivati rast od 0,5 posto u 2010.

A iduće godine vanjski dug prijeći 100 posto BDP-a.

U ožujku sam rekao da se u vrijeme recesije često pojavljuje sablast protekcionizma.
Na samitu G20 prošli mjesec u Pittsburghu rečeno je kako se svijet nije, i ne smije, okrenuti protekcionizmu.
I to je dobra vijest za sve nas.

S obzirom da imamo iste ekonomske izazove, konkurencija i konkurentnost su nam naravno najpreče. Ali konkurencija je ponekad nesavršena.

Jedan od glavnih zadataka britanskih veleposlanika diljem svijeta je da se pozabave pitanjima pristupa tržištima; da rade na ukidanju tržišnih prepreka.

Moja uloga u Hrvatskoj nije iznimka i ne razlikuje se od uloge koje imaju mnogi moji kolege diplomati.
Ne radimo to iz sebičnih razloga. Radimo to kako bismo podržali što obuhvatniju trgovinu između Hrvatske i njezinih trgovinskih partnera.

Želimo da Hrvatska ima aktivnu ulogu u EU. Zato želimo da između naše dvije zemlje dođe do što obuhvatnijeg transfera vještina, znanja i tehnologije.

A naravno želimo i da britanske kompanije u partnerstvu s hrvatskim kompanijama doprinose uspješnoj i otvorenoj ovdašnjoj ekonomiji.

To me dovodi do pitanja što mislimo kada govorimo o konkurentnosti?
Dobru definiciju ima BusinessDirectory.Com:

“Sposobnost tvrtke ili države da ponudi proizvode i usluge koje udovoljavaju standardima kvalitete lokalnog i svjetskog tržišta po cijenama koje su konkurentne i daju adekvatan povrat sredstava uloženih ili utrošenih u njihovu proizvodnju."

Postoji, dakle, jasna povezanost između kvalitete i cijene. Evo što želim reći.

U Hrvatskoj postoji shvaćanje koje je često jednostavo pogrešno, da će britanska roba i usluge uvijek biti skuplje.

S obzirom na trenutni tečaj funte u odnosu na kunu, ovo je dobar trenutak za kupovinu britanskih proizvoda! Osim toga, naravno, ponekad cijena možda jest veća, ali je zato i kvaliteta proizvoda možda veća.

Time dolazim na moju posljednju temu:

Kako konkurentnost u Hrvatskoj utječe na Veliku Britaniju?

Izvješće o napretku za 2009. godinu Europske komisije pokazuje da izravne strane investicije i dalje imaju veliku ulogu u hrvatskom gospodarstvu.

To je svojedobno bilo uglavnom zahvaljujući građevinskom sektoru.

Izvješće o napretku bilježi i da je malo greenfield investicija, no ne navodi razlog za to. Ali reći ću vam što sam čuo od britanskih kompanija.

Hrvatska im nije uvijek najjednostavnije mjesto za poslovanje. Ponekad nailaze na neusklađenosti između gradskih, županijskih i državnih vlasti po pitanjima korištenja zemljišta, urbanističkih planova i građevinskih dozvola.

Porezni se sustav mijenja bez prethodne najave, a tumačenje propisa zna varirati.

Zbog toga je teško izračunati troškove, a investitori ne vole tu vrstu nesigurnosti.

Veleposlanstvo prima brojne upite od kompanija koje su registrirane u Velikoj Britaniji i zainteresirane za poslovanje u Hrvatsku. Ponekad se radi o izvoznicima koji traže zastupnike i distributere u nizu sektora. Ponekad su to investitori, posebno iz područja turizma i trgovine.

Takvim kompanijama pružamo podršku u svim fazama tog procesa. Međutim, broj investicija i partnerstva koja se ostvare je ograničen.

Njihov broj je manji nego što bi se realno trebalo očekivati od tržišta kao što je Hrvatska.

Potezi kao što je osnivanje servisa HITRO i skraćivanje vremena koje je potrebno da se registrira tvrtka pomažu da se to promijeni. Nadamo se da će brojni programi financirani od strane Europske unije ili bilateralno, usmjereni na jačanje kapaciteta, jačanje institucija i provedbu zakona također dovesti do poboljšanja poslovnog okruženja za strane partnere.
Rekao sam već da investitori ne vole nesigurnost. Ne vole ni birokraciju koja zahtijeva puno vremena.
Na koncu, kao što ova cijenjena publika dobro zna, u biznisu je vrijeme doista novac.

Podrška koju mi i jedan broj naših kolega diplomata pružamo reformi javne administracije treba pomoći stvaranju efikasnijih javnih službi u nizu djelatnosti u Hrvatskoj.

Želilm da i dalje ostanemo usredotočeni na to važno područje. Reforma javnog sektora sigurno će donijeti korist hrvatskim građanima. Ali postoji i širi aspekt. Uvjeren sam da će tijekom vremena efikasnije javne službe značiti i da će manje međunarodnih biznismena odustati od ulaska na hrvatsko tržište zbog birokratskih procesa koje mnogi među njima smatraju nejasnima i često previše dugotrajnima.

Trgovačko pravo i rješavanje sporova su ključni za poslovno povjerenje.

Velika Britanija se ustrajno fokusira na programe koji podržavaju modernizaciju pravosuđa, efikasnu primjenu zakona i alternativne načine rješavanja sporova, poput posredovanja i arbitraže.

Želim odati priznanje ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću na njegovoj ustrajnosti u radu na tom važnom pitanju. Pozdravljam napredak koji primjećujemo. I to je važno područje za konkurentnost.

Gospodine predsjedniče, da završim, uvjeravam vas sve da mi u Velikoj Britaniji želimo podržati hrvatska nastojanja da bude konkurentna u svijetu u kojem vlada sve veća konkurencija.

Smatramo da time podržavamo vaše ambicije za ulazak u EU.

Vjerujemo i da je to dobro za europsku trgovinu općenito. Privlačenje i zadržavanje izravnih stranih investicija će igrati važnu ulogu u poboljšanju konkurentnosti.

Mislimo da imamo značajno iskustvo koje možemo podijeliti s Hrvatskom.

Velika Britanija je prva europska destinacija za izravne strane investicije (na globalnoj razini ispred nje su samo Sjedinjene Države). U 2008. godini u Velikoj Britaniji je bilo više od 1.700 izravnih stranih investicija.

Značajan razlog tome je naše otvoreno tržište i poslovno okruženje koje je sklono investitorima. Ali postoje i drugi čimbenici. I Svjetska banka i MMF navode da je Velika Britanija šesto gospodarstvo na svijetu. Britanija je ujedno i šesti proizvođač na svijetu.
Investitorima se sviđa činjenica da je London i dalje vodeći svjetski financijski centar.

Šest od deset najboljih sveučilišta u Europi nalaze se u Velikoj Britaniji.

G. predsjedniče, podržavamo modernizaciju koju vi i mnogi drugi lideri koji vode hrvatsku tranziciju prema članstvu u EU žele ostvariti. Veselimo se i dalje snažno podržavati tu tranziciju. Puno je toga postignuto. Veselimo se danu kada će hrvatska zastava biti podignuta u Briselu među zastavama ostalih zemalja članica EU.

Ali pred nama još stoji puno zahtjevnog posla, u koji spada i uvjeravanje tužitelja Brammertza da se čini sve kako bi bilo isporučeno sve što je Haškom sudu potrebno.

U sklopu procesa tranzicije veselimo se što ćemo i dalje zajedno raditi s našim prijateljima u Hrvatskoj na poslovnom i trgovinskom okruženju koje će biti svima na korist.

G. predsjedniče, uvijek se nasmiješim kad nas podsjetite da je moguće pregovarati s teroristima, ali ne i s protokolom. Prema protokolu sad je vrijeme da završim, pa ću to i učiniti.

Hvala lijepa!"

David Blunt, britanski veleposlanik u RH

(Bankamagazin)

Povezani članci
18.07.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Hrvatska ponovno tone u recesiju
23.12.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Ako zaduživanje bude teže, nećemo opet pomoći Vladi
13.12.10 Financije i gospodarstvo
Ocjena gospodarske situacije 1,99
03.12.10 Financije i gospodarstvo
Zdeslav Šantić: Gospodarski rast u 2011. nedovoljan za izlazak iz krize
22.11.10 Financije i gospodarstvo
Završen Poslovni forum "Novi model hrvatskoga gospodarstva"
22.11.10 Financije i gospodarstvo
Novi model rasta: Šokom do promjena
17.11.10 Financije i gospodarstvo
EBRD: Hrvatska se još uvijek ne oporavlja
13.11.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Istina je, srljamo u katastrofu
10.11.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Na putu smo izlaska iz krize
11.10.10 Seminari, konferencije
Poslovni forum o novom modelu rasta
22.09.10 Sajmovi i izložbe
Cota na JMZV-u: Hrvatskoj će trebati više vremena za izlazak iz krize
03.09.10 Financije i gospodarstvo
JL: Hrvati spremni na velika odricanja ako će njihovoj djeci biti bolje
29.04.10 Financije i gospodarstvo
EIZ: Hrvatska blizu dna krize
20.04.10 Financije i gospodarstvo
Šuker: Nove stope poreza na dohodak i ukidanje olakšica od 1. srpnja
20.04.10 Financije i gospodarstvo
Nema cjelovite porezne reforme
20.04.10 Vijesti
Bernard Jakelić: HUP neće objaviti dužnike, to je posao HGK
19.04.10 Financije i gospodarstvo
Od studenog bez kriznog poreza
17.04.10 Financije i gospodarstvo
Od obećanih 10 milijardi, tvrtke dobile 103 mil. kuna
17.04.10 Financije i gospodarstvo
NL: Ne uspije li prodaja škverova, uzdrmat će se proračun
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Šuker najavio "mjeru C" za pomoć tvrtkama
21.02.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: I Vlada je odgovorna za krizu
15.02.10 Vijesti
Kosor i HUP o aktualnim temama
20.01.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Država svoje obveze podmiruje na vrijeme
15.01.10 Financije i gospodarstvo
Ferdelji: Za razliku od Elektrokontakta, hrvatske tvrtke ne mogu dobiti kamatu nižu od 7 posto
15.01.10 Financije i gospodarstvo
Makroekonomisti: Deflacija nije realna opcija
14.01.10 Financije i gospodarstvo
Vlada s 10 mlrd kuna pomaže gospodarstvu
14.01.10 Vijesti
Poslodavci Vladi: Prijeti deflacija, ukinite krizni porez i smanjite PDV
01.01.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski je spreman riskirati
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Vlada: Odluka o fondovima za spas gospodarstva sredinom siječnja
23.12.09 Financije i gospodarstvo
Vlada o fondu za spas gospodarstva
18.12.09 Vijesti
Popijač: Još bez modela za interventni fond
08.12.09 Financije i gospodarstvo
Daljnji pad novčane mase dokaz tonućeg gospodarstva
01.12.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Za ostvarivanje ušteda važan svaki kamenčić
27.11.09 Financije i gospodarstvo
Katarina Ott: Hitno obustaviti povlaštene mirovine
26.11.09 Financije i gospodarstvo
Kostrenčić: Razmisliti o hrvatskom državnom zajmu
16.11.09 Financije i gospodarstvo
Kosor odbacila špekulacije o smanjenju plaća i otpuštanjima
14.11.09 Financije i gospodarstvo
Savjetovanje ekonomista: 2010. u nekim elementima i teža od 2009.
10.11.09 Financije i gospodarstvo
James B. Foley: Hrvatska mora iskoristiti krizu za teške reforme
09.11.09 Financije i gospodarstvo
Odiseja 2010.: Oporavak ovisi samo o realnom sektoru
03.11.09 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska u produljenoj recesiji
02.11.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatsku čeka spor oporavak
30.10.09 Financije i gospodarstvo
Ministar Šuker prodao obveznica za 1,5 milijardu dolara
27.10.09 Financije i gospodarstvo
Zaokreta neće biti
26.10.09 Financije i gospodarstvo
HUP i Lider: Sadašnji model ekonomske politike je potrošen
25.10.09 Vijesti iz svijeta
Gospodarstvo - svijet - ukratko
19.10.09 Financije i gospodarstvo
Za poduzetnike sljedeće godine 2,3 mlrd kuna
16.10.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: više nema ovako velikog pada, ali ni elemenata za snažan optimizam
09.10.09 Financije i gospodarstvo
Jamstvo za kredit HBOR-u - antirecesijska mjera
05.10.09 Financije i gospodarstvo
PBZ: Do kraja godine pad plaća 2 posto, nezaposlenost 17 posto
22.09.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatski menadžeri: Kriza će trajati do 2011.
16.09.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Deficit proračuna u 2010. od 2 do 2,2% BDP-a
05.09.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Dotakli smo dno, ali vjerujem da ćemo izroniti iduće godine
03.09.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Nisam izjavio da počinje oporavak
03.09.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Državna poduzeća dosad uštedjela 1,383 mlrd kuna
02.09.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Zaustavljen strmoglavi pad gospodarstva
01.09.09 Financije i gospodarstvo
Skraćeni radni tjedan: Aplikanata još nema
31.08.09 Vijesti
SSSH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o tzv. haraču
27.08.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: S novim zakonom svi će plaćati krizni porez
25.08.09 Financije i gospodarstvo
U osam mjeseci proračunski manjak veći 6,9 mlrd kuna
25.08.09 Financije i gospodarstvo
Institut za javne financije proziva sve Vlade
22.08.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Dugovanje Ine riješiti prije proračuna za 2010.
21.08.09 Financije i gospodarstvo
Umirovljenici traže ocjenu ustavnosti kriznog zakona
20.08.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Ne bude li reda, slijede smjene u HEP-u, HŽ-u, HAC-u
19.08.09 Financije i gospodarstvo
Banke i javnost: Za što manje štete
18.08.09 Financije i gospodarstvo
Ferdelji: Potpore za kraći radni tjedan tek na tragu stimulacije
17.08.09 Financije i gospodarstvo
Crnković-Pozaić: Negativna očekivanja Hrvata mogu produbiti krizu
13.08.09 Financije i gospodarstvo
Dokle je došlo: Može li proračun za 2010. biti izglasan na referendumu
12.08.09 Financije i gospodarstvo
Smanjivanja temeljnog kapitala pravi pokazatelj krize
11.08.09 Financije i gospodarstvo
'Povlaštenih' 15 posto prima više od četvrtine ukupnog iznosa mirovina
10.08.09 Financije i gospodarstvo
Mesić poslao krizni porez na Ustavni sud
07.08.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati najavili prosvjede za rujan
06.08.09 Financije i gospodarstvo
Sve veća konfuzija oko kriznog poreza
03.08.09 Financije i gospodarstvo
NHS: Sindikati ne pristaju na smanjenje plaća
31.07.09 Vijesti
HUP: Proračun neodrživ i u kratkom roku
31.07.09 Financije i gospodarstvo
Deficit proračuna u 2010. ispod dva posto
30.07.09 Trgovina na malo
Ni trgovački lanci neće dizati cijene
30.07.09 Financije i gospodarstvo
Veći PDV oslabit će kupovnu moć stanovništva
30.07.09 Financije i gospodarstvo
Sabor izglasao PDV od 23 posto
29.07.09 Financije i gospodarstvo
Kazne za porezne prekršaje deset puta više
28.07.09 Financije i gospodarstvo
Ni prehrambene tvrtke neće dizati cijene
28.07.09 Financije i gospodarstvo
Oporba traži odustajanje od kriznog poreza
27.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor s državnim tvrtkama dogovorila zamrzavanje cijena
27.07.09 Financije i gospodarstvo
Banke plasirale državi 30,7 mlrd kuna
27.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Predloženi rebalans temelj proračuna za 2010.
24.07.09 Financije i gospodarstvo
Vlada: Krizni porez 2 do 4%, PDV 23%
24.07.09 Financije i gospodarstvo
Posao.hr: Samo 1,3 posto Hrvata vjeruje u Kosor
23.07.09 Financije i gospodarstvo
Državi za preživljavanje treba 18 mlrd kuna
23.07.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatska odlučuje hoće li pozvati MMF
23.07.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati Vladi: Objavite popis mjera
22.07.09 Financije i gospodarstvo
Krizni porez dogoročno opasan za otplatu kredita
22.07.09 Financije i gospodarstvo
Vlada: Porez solidarnosti tri posto, PDV na 23 posto
21.07.09 Financije i gospodarstvo
Vlada predlaže antirecesijski namet
21.07.09 Financije i gospodarstvo
Umirovljenicima sigurna isplata duga
20.07.09 Financije i gospodarstvo
Vlada traži snižavanje plaća za 6% i ukidanje regresa i božićnica
20.07.09 Financije i gospodarstvo
S&P: Rebalans neće pokriti potrebe za financiranjem
17.07.09 Financije i gospodarstvo
Sabor usvojio drugi ovogodišnji rebalans proračuna
17.07.09 Financije i gospodarstvo
Lovrinčević: Treba povećati PDV
17.07.09 Vijesti
SSSH protiv smanjivanja plaća i mirovina
16.07.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati protiv Vladinog smanjenja plaća za 10 posto
16.07.09 Financije i gospodarstvo
Za spas proračuna 83 kune po stanovniku
16.07.09 Financije i gospodarstvo
Vlada zatražila da se u državnim poduzećima plaće snize 10%
15.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor s gospodarstvenicima i bankarima
13.07.09 Financije i gospodarstvo
Mesić o rebalansu proračuna: Vrijeme je za radikalne rezove i konačno rješenje
13.07.09 Financije i gospodarstvo
Oštar rebalans za dva tjedna
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Vlada nije tražila hitan zajam MMF-a
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Vlada s poslodavcima i sindikatima o proračunu
10.07.09 Financije i gospodarstvo
Handelsblatt: Hrvatska traži zajam od MMF-a
10.07.09 Vijesti
HUP traži značajniji rebalans proračuna od najavljenog
09.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor s Rohatinskim o rebalansu proračuna
09.07.09 Financije i gospodarstvo
Smanjenje plaća i mirovina nije rješenje za proračun
09.07.09 Financije i gospodarstvo
Starčević: Socijalni transferi su najveći problem
08.07.09 Financije i gospodarstvo
Švaljek: Srpanjski rebalans treba biti radikalniji
08.07.09 Financije i gospodarstvo
Okvirni rebalans težak 3 mlrd kuna
08.07.09 Financije i gospodarstvo
HNB: Ekspanzivna monetarna politika više nije moguća
08.07.09 Vijesti
Preporuke HUP-a premijerki Kosor
07.07.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj potrebne 42 milijarde kuna
07.07.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Dva razloga protiv MMF-a
07.07.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska nije zatražila našu pomoć
06.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Gospodarska kriza u fokusu Vlade
06.07.09 Financije i gospodarstvo
Analize PBZ-a: Premijerov odlazak je šansa za reforme
03.07.09 Financije i gospodarstvo
Mesić dao mandat Jadranki Kosor
03.07.09 Financije i gospodarstvo
Mesić sumnja da će se Vlada Jadranke Kosor održati
03.07.09 Financije i gospodarstvo
Sabor prihvatio ostavku premijera Sanadera
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Zadnja sjednica Sanaderove Vlade
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Jadranka Kosor: Pješak koji je postao kraljica
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Zna li premijerka što je čeka?
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Čačić: Sutra očekujem novu Vladu
02.07.09 Financije i gospodarstvo
RZB: Politička nesigurnost mogla bi dovesti do pada kreditnog rejtinga
01.07.09 Financije i gospodarstvo
Do kraja idućeg tjedna odluka o neradnom petku
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
29.06.09 Financije i gospodarstvo
Viši PDV ne pomaže bez nižih rashoda
29.06.09 Financije i gospodarstvo
Šaravanja: Ne isključujem mogućnost povećanja PDV-a i trošarina
26.06.09 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Nije vrijeme za opuštanje
24.06.09 Vijesti
Polančec o pregovorima s ratarima, splitskoj Željezari, Ini i trgovini
24.06.09 Financije i gospodarstvo
HUP i Vlada o skraćivanju radnog tjedna
10.06.09 Financije i gospodarstvo
Sanader: Nismo zadovoljni uštedama u javnim poduzećima
08.06.09 Vijesti
Sindikati očekuju uspjeh na referendumu o Sporazumu o plaćama
27.05.09 Vijesti
HUP: Ne nazire se kraj krize
22.05.09 Zaposlenost / plaće
Ribić: Javnim službenicima će plaće do 2016. porasti 77 posto
15.05.09 Seminari, konferencije
M. Porter: ključni problem Hrvatske nije kriza nego povećanje konkurentnosti
14.05.09 Financije i gospodarstvo
Veća odgovornost uprava banaka za rizike
14.05.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Za realni sektor tek dolaze problemi
14.05.09 Vijesti
Kuštrak o sporazumu vlade i sindikata
14.05.09 Financije i gospodarstvo
Fitch: Postoji vjerojatnost da Hrvatska zatraži pomoć MMF-a
14.05.09 Financije i gospodarstvo
Parafiran sporazum, štrajk javnih službenika se prekida
13.05.09 Financije i gospodarstvo
Uspješno dovršeni pregovori sindikata i Vlade
13.05.09 Financije i gospodarstvo
Vlada i sindikati javnih službi prekinuli pregovore, počeo štrajk
12.05.09 Financije i gospodarstvo
Pregovori vlade i sindikata još bez rezultata
12.05.09 Financije i gospodarstvo
Sporazum postignut, ništa od štrajka javnih službi
11.05.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati javnih službi odbili Vladinu ponudu za arbitražu
28.04.09 Vijesti
Globalna gospodarska kriza i utjecaj na hrvatsko obrntištvo
28.04.09 Seminari, konferencije
“Globalna financijska kriza: Posljedice za Hrvatsku”, 12. svibnja, Westin
27.04.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Kuna neće oslabiti
27.04.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Ne razmišljamo o stand by aranžmanu s MMF-om
24.04.09 Financije i gospodarstvo
MMF spreman pomoći Hrvatskoj
22.04.09 Financije i gospodarstvo
U.S.News: Promatrajte Hrvatsku
21.04.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Morat ćemo razmisliti o skraćivanju radnog tjedna
10.04.09 Turizam
Supervizori zajedno protiv krize
10.04.09 Zaposlenost / plaće
Vlada: Plaće i mirovine do Uskrsa
10.04.09 Financije i gospodarstvo
NHS predlažu da država jamči otplatu stambenih kredita
07.04.09 Financije i gospodarstvo
MMF zadovoljan rebalansom proračuna Hrvatske
06.04.09 Financije i gospodarstvo
BNP Paribas, Deutsche Bank i Zaba voditelji izdanja euroobveznica
06.04.09 Financije i gospodarstvo
Antirecesijske mjere za Zagreb
06.04.09 Financije i gospodarstvo
NHS odbija vladine Smjernice za vođenje usklađene politike plaća i cijena
03.04.09 Financije i gospodarstvo
Vlada predlaže zamrzavanje plaća na razini prošle godine
03.04.09 Vijesti
SSSH: Sastanak gospodarskih sindikata i HUP-a u nazočnosti Polančeca
02.04.09 Financije i gospodarstvo
Odbijeni svi amandmani na prijedlog rebalansa proračuna
02.04.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati javnih službi najavljuju štrajk u svibnju
30.03.09 Vijesti
SSSH: Vlada mora pomoći socijalno ugroženim skupinama
27.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati traže mišljenje ILO-a o Zakonu o osnovici plaća javnih službi
27.03.09 Financije i gospodarstvo
Rebalans proračuna: Najveća smanjenja u zdravstvu, obrazovanju i prometu
25.03.09 Financije i gospodarstvo
Vlada povećala deficit proračuna na 5,5 mlrd kuna
25.03.09 Financije i gospodarstvo
Rebalans proračuna pred Vladom
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati javnih službi: Nikakve ucjene neće nas slomiti
24.03.09 Zaposlenost / plaće
Vlada jednostrano smanjuje plaće javnim službenicima
24.03.09 Zaposlenost / plaće
Doktorima i učiteljima jedna plaća manje
23.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati državnih službi potpisali smanjenje plaća
23.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati javnih službi napustili pregovore
23.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati i Vlada u završnici pregovora
20.03.09 Financije i gospodarstvo
Vlada i sindikati o smanjenju plaća
19.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikati odbijaju Vladin prijedlog smanjenja plaća
17.03.09 Financije i gospodarstvo
Pregovori Vlade i sindikata bez pomaka
17.03.09 Financije i gospodarstvo
Država mora smanjiti potrošnju za 10 mlrd kuna
16.03.09 Financije i gospodarstvo
Sindikalci ne pristaju na zamrzavanje plaća
16.03.09 Financije i gospodarstvo
Proračun: Sanader spreman na rezanje do 7 milijardi kuna
11.03.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska se dobro snalazi u krizi
06.03.09 Financije i gospodarstvo
Rebalans proračuna: Rahodi manji za 4 mlrd kuna
06.03.09 Financije i gospodarstvo
Polančec za povećanje trošarina na naftne derivate i mobilnu telefoniju
26.02.09 Financije i gospodarstvo
Rebalans proračuna u drugoj polovici ožujka
25.02.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće: Vlada sutra predstavlja paket antirecesijskih mjera
25.02.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće o paketu antirecesijskih mjera
24.02.09 Financije i gospodarstvo
Javna poduzeća do sutra će Vladi dostaviti prijedlog mjera štednje
24.02.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Vlada u četvrtak donosi antirecesijske mjere
20.02.09 Financije i gospodarstvo
Država se vani mora zadužiti za barem 1,5 mlrd eura
19.02.09 Financije i gospodarstvo
Protega: Mjere HNB-a osigurale likvidnost bar do turističke sezone
19.02.09 Financije i gospodarstvo
Izvoznicima je najvažnija financijska disciplina
18.02.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Obrana tečaja je prioritet stabilnosti zemlje
17.02.09 Financije i gospodarstvo
Sever: Nismo protiv rebalansa proračuna
13.02.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Oprez s drugim stupom
12.02.09 Financije i gospodarstvo
Sanader se skriva iza umirovljenika
11.02.09 Financije i gospodarstvo
Sanader ukida drugi mirovinski stup
11.02.09 Financije i gospodarstvo
Austrijski ministar financija: Banke neće povlačiti depozite iz Hrvatske
11.02.09 Financije i gospodarstvo
Neće biti zamrzavanja plaća ni rebalansa proračuna
10.02.09 Financije i gospodarstvo
Sanader mora smanjiti plaće
05.02.09 Financije i gospodarstvo
Šuker o prijedlozima antirecesijskih mjera
05.02.09 Vijesti
HGK donijela 15 mjera za ublažavanje krize
02.02.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Hrvatska neće tražiti pomoć MMF-a
30.01.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatska vlada se hitno treba zadužiti vani
30.01.09 Financije i gospodarstvo
EIZ potvrdio: Hrvatska u recesiji
30.01.09 Financije i gospodarstvo
Gligorov: Ili MMF ili devalvacija
28.01.09 Financije i gospodarstvo
Sanader: Plaće i mirovine neće se dirati
27.01.09 Financije i gospodarstvo
RBA Analize: Recesija gospodarstva izvjesna
27.01.09 Financije i gospodarstvo
Šuker: Državne financije su pod kontrolom
24.01.09 Financije i gospodarstvo
Sanader najavio program kratkoročnih antirecesijskih mjera
23.01.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće još uvijek bez odgovora na krizu
23.01.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće o suzbijanju recesije
22.01.09 Vijesti
Sastanak savjeta HUP-a s čelnicima hrvatskih banaka
15.01.09 Financije i gospodarstvo
Financijski forum HPB-a: Ne dopustiti prelijevanje gospodarske u socijalnu krizu
09.01.09 Vijesti
SSSH: I ova kriza nas je iznenadila, a gdje su mjere?
10.12.08 Financije i gospodarstvo
Šuker: Ne uspijemo li refinancirati dug, čeka nas sudbina Islanda
08.12.08 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće bez jasnog stava
05.12.08 Financije i gospodarstvo
Sanader i Šuker različito o proračunu
05.12.08 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće naglasilo potrebu nultnog deficita
05.12.08 Financije i gospodarstvo
Danas konačna odluka o plaćama
04.12.08 Financije i gospodarstvo
Proračunski deficit od 1,3 do 1,7 posto
02.12.08 Financije i gospodarstvo
Propali pregovori o plaćama
02.12.08 Financije i gospodarstvo
Nova runda pregovora socijalnih partnera o plaćama
01.12.08 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Zašto Hrvatskoj treba uravnoteženi proračun
27.11.08 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće inzistira na zamrzavanju plaća
21.11.08 Financije i gospodarstvo
Vlada će razmotriti politiku kamata
19.11.08 Financije i gospodarstvo
Sanader: Nema zamrzavanja plaća u 2009.
18.11.08 Financije i gospodarstvo
Sindikat državnih službenika ne prihvaća zamrzavanje plaća
17.11.08 Financije i gospodarstvo
Proračun u 2009. veći za 1,5 mlrd kuna
17.11.08 Financije i gospodarstvo
Nastavak razgovora socijalnih partnera
14.11.08 Vijesti
SSSH protiv najavljenog zamrzavanja plaća
14.11.08 Financije i gospodarstvo
U ponedjeljak socijalni partneri nastavljaju pregovore
13.11.08 Financije i gospodarstvo
Nacionalno vijeće za konkurentnost protiv rezanja ulaganja u obrazovanje i inovacije
13.11.08 Vijesti
HUP podržava najavljene mjere Vlade RH
12.11.08 Financije i gospodarstvo
Mesić: Hitno trebamo strategiju za borbu protiv krize
11.11.08 Financije i gospodarstvo
Sanader: Do kraja godine Sporazum o nacionalnoj politici plaća
27.10.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Smanjenje investicija udar na gospodarstvo
23.10.08 Financije i gospodarstvo
Mesić na znanstvenom skupu o inflaciji
13.10.08 Financije i gospodarstvo
Ključni dan za stabilizaciju financijskog tržišta
10.10.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski najavio ukidanje granične obvezne pričuve
09.10.08 Financije i gospodarstvo
Mađarska, Slovačka, Litva i Rumunjska podižu garancije na štedne pologe
09.10.08 Financije i gospodarstvo
Šuker: Poduzet ćemo sve za financijsku stabilnost
07.10.08 Financije i gospodarstvo
Najveće hrvatske banke: Nismo izravno izloženi svjetskoj krizi
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa