Seniko studio
Vijesti
09.05.2008. (Goran Pavlović) Završen 6. Susret trgovaca HOK-a
Trgovci od Vlade RH traže veće financijske potpore za obrtničku trgovinu

«Da je razvoj preduvjet opstanka svima je jasno pa tako i malim trgovcima. Uspjeli smo opstati na tržištu unatoč gubitku tržišnih pozicija te smo došli u situaciju kada sami na možemo dalje. Stoga tražimo financijsku potporu Vlade obrtničkoj trgovini te još jednom naglašavamo potrebu udruživanja malih trgovaca», rekao je Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine, na predstavljanju zaključaka dvodnevnog 6. Susreta trgovaca HOK-a održanom u četvrtak u Zagrebu.

Zaključci susreta formulirani se u sedam posebnih zahtjeva. Trgovci, na prvom mjestu, traže da Vlada RH dio sredstava namijenjenih povećanju konkurentnosti usmjeri prema obrtničkoj trgovini radi uređenja objekata i modernizacije poslovanja. Od Vlade i lokalne samouprave trgovci okupljeni u Ceh trgovine zahtjevaju i osmišljavanje poticajnih mjera za trgovce na otocima, brdsko-planinskim područjima i područjima od posebne državne skrbi.

Treći je zahtjev upućen Hrvatkoj banci za obnovu i razvitak (HBOR), a odnosi se na potrebu kreiranja kreditnih linija HBOR-a za uređenje i unapređenje poslovanja malih trgovaca – zbog očuvanja radnih mjesta obrtnika i njihovih zaposlenika, a zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze obrtnici trgovci predlaže se i pozitivna diskriminacija kroz neograničavanje radnog vremena.

Također, zaključeno je kako je udruživanje glavni preduvjet opstanka male trgovine pa je stoga nužno osnovati trgovačke udruge u svim županijama, po uzoru na postojeće, koje posluju u Međimurju, Sisku, Rijeci i Splitu.

Vezano uz to, istaknuta je nužnost unapređenja projekta PLUS Market kroz daljnju suradnju s partnerom Konzum – VELPRO i s hrvatskim proizvođačima u koji se do sada se uključilo 1.400 malih trgovaca.

Na kraju, predloženo je i da se trgovci tekstilom, bijelom tehnikom, tehničkom robom, kao i ostali, udruže s velikim trgovcima i proizvođačima po uzoru na PLUS Market.

Vukelić je dodao da se u proteklom dvogodišnjem razdoblju iznimno puno truda uložilo na edukaciju trgovaca obrtnika, a poseban su iskorak učinili trgovci okupljeni u projekt PLUS Market.

U dopuni zaključaka naglasio je i potrebu reguliranja otkupa poslovnih prostora u vlasništvu lokalne samouprave koje koriste mali trgovci.

«Potrebno je da se zakonski propisi koji reguliraju područje otkupa poslovnih prostora usklade na način kako je to isto područje uređeno kada su u pitanju poslovni prostori u vlasništvu države, a koji omogućavaju korisnicima objekata otkup pod povoljnijim uvjetima. Trenutno imamo zakonsku diskriminaciju trgovaca jer pojedini gradovi, poput Zagreba, imaju volje da riješe ovo pitanje na pozitivan način, ali važeći zakonski propisi onemogućavaju ostvarenje dogovora», pojasnio je predsjednik Ceha.
Kao što je već više puta naglašeno, opstanak malih trgovaca direktno je vezan za uspješnost njihovog udruživanja na interesnoj osnovi kako bi se, prije svega, ostvarili povoljniji uvjeti nabave prema proizvođačima i dobavljačima. Istaknuto je da su pojedine regionalne udruge u tom dijelu polučile izuzetno dobre rezultate te da bi se taj model trebao prenijeti na nacionalnu razinu.

«Naš je najveći neuspjeh što u proteklom periodu većini članova Ceha trgovine nismo uspjeli dočarati sve potrebe i prednosti udruživanja i kooperantskog statusa s proizvođačima i dobavljačima», kaže Vukelić.

Razloge slabijeg povezivanja vidi u nedostatku inicijative u regionalnim udrugama malih trgovaca što za posljedicu ima nemogućnost ostvarivanja povoljnijih nabavnih uvjeta, a s čime je direktno povezana većina problema male trgovine u tim područjima.

Potpredsjednik Ceha trgovine, Franjo Božak, ujedno i vodeći čovjek Udruženja trgovaca Međimurja, pojasnio je na primjeru te regionalne udruge kako je moguće ostvariti uspješno poslovanje kroz zajednički nastup malih trgovaca prema proizvođačima i dobavljačima.

«U Međimurju posluje 70-ak pravnih osoba sa 110 prodajnih objekata i upravo smo kroz udrugu uspjeli ostvariti uvjete koji nam omogućavaju kontrolirano poslovanje i zadovoljavajuću uspješnost u okvirima obrtničke trgovine. Želja nam je da te modele uspješnosti kakvi, pored Međimurja, postoje u Sisku, Rijeci i Splitu, prenesemo i na druge regije i gradove u Hrvatskoj», rekao je Božak.

Na 6. Susretu trgovaca, okupili su se brojni trgovci obrtnici iz cijele Hrvatske, predstavnici Vlade RH i državnih institucija, komora i udruga te partnera – trgovačkih tvrtki i proizvođača. Kroz stručna izlaganja i raspravu, razmatrane su brojne teme vezane uz obavljanje trgovačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na stanje i perspektivu hrvatske obrtničke trgovine, mogućnosti opstanka, te načine i mogućnosti financiranja.

Također, raspravljalo se o trgovačkoj regulativi, inspekcijskom nadzoru, sivoj ekonomiji i nelojalnoj konkurenciji, edukaciji te o mogućnostima partnerstva i udruživanja u trgovini, te su održane zasebne radionice za trgovce određenih branši.
U jutarnjem dijelu Susreta trgovaca održan je radni dio uz organizaciju više radionica po branšama, a posebna je pozornost usmjerena na funkioniranje poslovanja u okviru PLUS Market asocijacije. Vezano uz unaprjeđenje poslovanja 1.400 trgovaca okupljenih u sustav PLUS Marketa, obrtnici su raspravljali s vodećim ljudima tvrtki koje posluju u sustavu koncerna AgrokorKonzuma, Zvijezde, Jamnice i VELPRO-a.

Ivan Gadže, izvršni direktor Konzuma u sektoru prodaje, koncentraciju tržišta označio je glavnim svjetskim trendom u maloprodaji što se,rekao je, posebno odnosi na maloprodaju prehrambenih proizvoda.

Trendovi idu za time da veliki svjetski lanci postaju još veći, ali i da najveći od njih u svojim sustavima ne zanemaruju male formate.

Tako je britanski Tesco lani ostvario rast prodaje gotovo isključivo na bazi organskog rasta prometa u svojim malim trgovinama, rekao je Gadže.

Ako se gleda tržište Europske Unije, primjetno je da je koncentracija u većoj mjeri prisutna u zemljama s manjim brojem stanovnika. U Švedskoj vodećih pet trgovačkih lanaca tako drži preko 90 posto tržišta maloprodaje, dok je u Hrvatskoj taj omjer na 43 posto. Upravo taj podatak, navodi Gadže, dovoljno govori o žilavosti male trgovine u nas.

Europski prosjek udjela malih formata na nacionalnim se tržištima kreće u rasponu od 10% do 30%, a u Hrvatskoj je trenutno na 35%. Naglasio je, pritom, i bitnu razliku obzirom da je u velikom broju zemalja (Slovenija, npr.), većina malih trgovina organizirana kroz franšize velikih trgovačkih lanaca, dok je u Hrvatskoj mahom riječ o autohtonoj obiteljskoj maloj trgovini.

«Kroz sustav PLUS Marketa koncern Agrokor želi ostvariti sinergijske učinke s malom trgovinom, kao distributivnim putem u kojem se godišnje okrene dvije miljarde eura prometa, ali s apsolutno primarnim ciljem da mali trgovci opstanu na tržištu kao nezavisni», kazao je Gadže.

Malu trgovinu nazvao je 'konceptom koji ima budućnost s velikim potencijalima za daljnji rast jer kupci trebaju takav tip trgovine', rekavši pritom kako cijena nije ključan razlog nekonkurentnosti male trgovine.

Mala trgovina cjenovno ne može konkurirati velikim igračima na tržištu, već svoje konkurentske prednosti treba tražiti u pristupačnosti, jednostavnosti i kvaliteti kupnje.

«Ako Tesco u svojim malim formatima ima više cijene nego u svojim vlastitim hipermarketima i drugim velikim prodajnim objektima, treba li dalje argumentirati zašto su cijene u maloj trgovini na višim cjenovnim razinama», dodao je.

Plus Market je nazvao 'sjajnim modelom' koji je na tragu europske prakse, prvenstveno zbog jačanja položaja 45 tisuća malih trgovaca u Hrvatskoj, ali i zbog osiguravanja tržišta za plasman domaćih proizvoda kako bi se štitili interesi domaće proizvodnje jer sve zemlje EU provode mjere zaštite domicilne proizvodnje.
Kreiranje asortimana, politika cijena, isticanje prednosti domaćih proizvoda, poboljšanje komercijalnih uvjeta i uređenje prodajnih objekata osnovni su programi putem kojih se u daljnjoj suradnji može računati na uspjeh projekta PLUS Market.

«U protekle dviije godine nismo u cjelosti zadovoljni stupnjem angažiranosti pojedinih članica Agrokor grupe na razvoju ovog projekta, no odlučni smo u nadolazećem periodu povećati kvalitetu partnerske suradnje s malim trgovcima», zaključio je Gadže.
Tomislav Smolčec, direktor prodaje Jamnice, istaknuo je da se trećina asortimana tog proizvođača bezalkoholnih pića plasira kroz prodajne objekte malih trgovina.

Pritom je naglasio strateško opredjeljenje Jamnice usmjereno na opstanak i daljnje unaprjeđenje suradnje s malim trgovcima. U tu svrhu najavio je tri oblika akcija koje će se aplicirati na trgovine koje posluju u okviru projekta PLUS Market.

Prvotno je riječ o tome da će se sve akcijske ponude proizvoda Jamnice u Konzumu proširiti i na sve partnere PLUS Marketa pod istim uvjetima. Poboljšat će se sustav 'category managementa', odnosno posvetit će se veća pažnja slaganju polica sukladno najboljoj svjetskoj praksi.

«Vrijeme je da se uvide sve prednosti adekvatne izloženosti robe u strukturi uspjeha prodaje. Konzum je lani proveo istraživanje na polici s artiklima Jamnice te je, uz adekvatnu posloženost artikala, ostvario 16 posto veću prodaju na toj polici dok je ukupna prodaja objekta ostala na gotovo istoj razini», rekao je Smolčec.

Također je najavio instalaciju rashladnih uređaja tijekom svibnja u svim PLUS Market dućanima koji za to imaju potrebe.
Direktor marketinga Zvijezde, Mate Štetić, prezentirao je, pak, strategiju Zvijezde usmjerenu prema malim trgovinama koja se očituje u programu lojalnosti za trgovce koji posluju u PLUS Market sustavu.

Program lojalnost trajat će šest mjeseci s ukupnim nagradnim fondom od milijun kuna te će u njega biti uključeno preko tisuću prodajnih mjesta. Prva je nagrada dostavni automobil, potom laptopi, mobiteli i dr.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su predstavnici Agrokora prihvatili zahtjeve malih trgovaca za poboljšanjem komunikacije na svim razinama i stvaranje jače partnerske veze s VELPRO centrima.
Tijekom radionice posvećene tekstilu prezentaciju su održali predstavnici tvrtke Kotka, proizvođača muške konfekcije iz Krapine.

Prema riječima direktora tvrtke Josipa Pelina, Kotka se u posljednjem desetljeću isključivo pozicionirala kao proizvođač kvalitetne muške konfekcije pri čemu, unatoč teškim uvjetima za tekstilnu industriju, ostvaruje dobre rezultate i na domaćem i na inozemnim tržištima te je nositelj znaka Hrvatska kvaliteta.

U asortimanu Kotke nalazi se pet vrsta muških odijela (Classic, Elegant, Vision, Monte Carlo i Smoking), prilagođenih različitim kategorijama kupaca, njihovoj dobi i afinitetima, rečeno je na prezentaciji.


O događanjima prvog dana pogledajte ovdje!

Povezani članci
05.11.16 Trgovina na veliko
Velpro obilježio 10 godina projekta „Plus Market“!
05.09.16 Promocije
Šivanje po mjeri u Kotki Krapina
25.08.16 Vijesti
10. susret trgovaca 28. rujna u Zagrebu
12.10.15 Vijesti
Pljesak za hrvatsku ljepotu
31.07.15 Financije i gospodarstvo
Maras za rujan najavio pokretanje obrta putem interneta
28.01.15 Vijesti
Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike
03.11.14 Vijesti
HOK: Izmjene propisa koje je tražio Ceh trgovine obrtnicima donose značajne uštede
18.08.14 Zaposlenost / plaće
Više zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
12.10.13 Vijesti
Reagiranje na izjave ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa u intervjuu za Soundset radio
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Maras predlaže rješenja za obrtnička porezna dugovanja
16.08.13 Vijesti
Turizam povećao zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama
28.05.13 Financije i gospodarstvo
Suradnja HAMAG-a i HUKU na kreditiranju novih poduzetnika
09.05.13 Vijesti
Zakon o obrtu ne kasni zbog Hrvatske obrtničke komore
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Prijedlog zakona o obrtu idući tjedan na Vladi
06.05.13 Vijesti
HOK: Obrtnici nezadovoljni radom Ministarstva poduzetništva i obrta
25.04.13 Šira regija
'EU ne bi dopustila ovakvu zabranu izlaganja cigareta'
08.04.13 Vijesti
Raspisan natječaj za Natječaj HOK-a i Zabe „Moj motiv 2.0.“
29.03.13 Sajmovi i izložbe
ZV: sajmovi Obrtništvo, Graditeljstvo i Interklima od 9. do 13. travnja
11.03.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG potaknuo 363 milijuna kuna investicija
18.02.13 Zaposlenost / plaće
Mrsić: obrtnicima jednaka prava kao i radnicima za vrijeme nezaposlenosti
19.12.12 Vijesti
Obrtnici u 2013. od Vlade očekuju reforme
01.10.12 Vijesti
Prvi sajamski nastup hrvatskih obrtnika metalaca u Turskoj
27.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici tradicionalno posjetili Jesenski međunarodni sajam u Grazu
25.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Jesenskom međunarodnom sajmu u Grazu
09.08.12 Trgovina na malo
Veliki trgovci prilike za rast vide u malim trgovinama
02.07.12 Vijesti
Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu
28.06.12 Vijesti
Sisačko-moslavačka županija: Potpore obrtnicima
11.05.12 Vijesti
HOK: Ministar Maras otvorio 5. obrtničke sportske igre
20.04.12 Trgovina na malo
U dvije godine propale čak 992 male trgovine
19.04.12 Seminari, konferencije
Položaj i zakonodavni okvir poslovanja trgovaca-obrtnika
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
11.04.12 Izvoz
Tekstilci će biti traženiji, tko će to dočekati
11.04.12 Zaposlenost / plaće
Vjesnik: U obrtu danas oko 40.000 radnih mjesta manje nego 2005.
08.04.12 Seminari, konferencije
Poštovani,
05.04.12 Promocije
Kotka u središtu Zagreba
27.03.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 15. Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru
14.03.12 Vijesti
Hrvatski izlagači na sajmu obrtništva u Muenchenu
09.03.12 Vijesti
HOK: 13 hrvatskih obrtnika na sajmu obrtništva u Muenchenu
29.02.12 Trgovina na malo
NL: Trgovci ne znaju na što se smanjuje PDV, a na što povećava
27.02.12 Trgovina na malo
I uz (pre)visoke naknade, mali trgovci ne mogu bez kartica
28.01.12 Seminari, konferencije
Održano savjetovanje "Tekstilna znanost i gospodarstvo"
20.12.11 Vijesti
HOK: 2012. obilježavanje 160. godina obrtništva
19.12.11 Vijesti
Krešimir Jušić imenovan novim v.d. Glavnim tajnikom HOK-a
15.12.11 Karijere
‘Dobri duh’ zagorskog gospodarstva
02.12.11 Vijesti
Što ulazak u Europsku uniju donosi hrvatskim obrtnicima
24.11.11 Vijesti
HOK: Zahtjevi obrtnika budućoj vlasti
21.10.11 Vijesti
HOK pozdravlja donošenje Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora
28.04.11 Vijesti
Obrtnici za uvođenje reda u gospodarstvu
07.04.11 Vijesti
Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
05.04.11 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Obrtnici će uskoro bez natječaja moći kupovati gradske poslovne prostore
23.03.11 Vijesti
Dan Obrtničke komore Zagreb
21.03.11 Vijesti
Konferencija "Obrtništvo u EU"
11.03.11 Vijesti
Ceh trgovine o problematici obrtničke trgovine
08.03.11 Financije i gospodarstvo
Kosor i Popijač posjetili tvrtku "Kotka"
07.03.11 Seminari, konferencije
Poziv na Savjetovanje: Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
18.02.11 Vijesti
Imenovani novi odbori i cehovi HOK-a
10.02.11 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
14.01.11 Vijesti
Teška godina za obrtnike
29.12.10 Trgovina na malo
Spar ulazi na tržište kvartovskih trgovina
16.11.10 Vijesti
HOK: Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja
11.11.10 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
07.10.10 Vijesti
Ceh trgovine o krizi i HACCP-u
06.10.10 Vijesti
Topić: Obrtnici bi mogli zaposliti 10.000 ljudi
24.09.10 Neprehrambeni proizvodi
Tvrtka Kotka predstavila novu kolekciju za muškarce
31.08.10 Vijesti
Oduzeti dobit svim obrtnicima koji rade 'na crno'
13.08.10 Zaposlenost / plaće
Više zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
03.08.10 Trgovina na malo
Metro okuplja male trgovce u lanac "Moj dućan"
26.05.10 Vijesti
U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova
11.05.10 Vijesti
Udruživanje male trgovine jedan od uvjeta opstanka
29.04.10 Vijesti
Sindikat trgovine: U godini dana 30.000 izgubljenih radnih mjesta
14.04.10 Vijesti
Obrtnički forum: Nužna dugoročna strategija razvoja obrtništva
22.03.10 Vijesti
Okrugli stol o obrtništvu: Od lani 35.000 otkaza
09.02.10 Zaposlenost / plaće
U obrtu i slobodnim profesijama 237.406 zaposlenih
18.01.10 Vijesti
Obrtnici traže sto milijuna kuna
18.12.09 Vijesti
Topić: U zadnjih godinu dana zatvoreno 7.000 obrta
30.11.09 Zaposlenost / plaće
DZS: Kod obrtnika najveći pad zaposlenosti
17.11.09 Vijesti
HOK: 2010. godina žena u obrtništvu
10.11.09 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu
25.09.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Grazu
18.09.09 Seminari, konferencije
Konkurentnost je najveća boljka male trgovine
15.09.09 Vijesti
U sklopu JMZV-A otvoren 51. MOS
10.09.09 Vijesti
Novi vizualni identitet Hrvatske obrtničke komore
28.08.09 Trgovina na malo
Vukelić: Udio sive ekonomije u maloprodaji hrane 40-50%
27.08.09 Vijesti
Maloprodaja: Obrtnici mogu preživjeti samo u kvartovima
21.07.09 Vijesti
Obrtnici se okreću Obrtno štednoj banci
01.07.09 Vijesti
Dan HOK-a: Zadaća promicanje i zastupanje obrtnika
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
28.05.09 Vijesti
HOK: Hitno izmijeniti zakone o zabrani pušenja i trgovini
15.05.09 Seminari, konferencije
M. Porter: ključni problem Hrvatske nije kriza nego povećanje konkurentnosti
14.05.09 Zaposlenost / plaće
Traže se profesori i doktori
17.04.09 Zaposlenost / plaće
Prosječni broj zaposlenih u 2008. 1,55 milijuna
25.03.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Mostarskom sajmu
25.03.09 Vijesti
HOK savjetodavna služba odsad na 062 000 026
23.03.09 Vijesti
Poticati razvoj obrtništva u Zagrebačkoj županiji
11.03.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na vodećem europskom sajmu obrtništva u Muenchenu
03.03.09 Vijesti
Na sajmu u Muenchenu nastupa 21 hrvatski obrtnik
17.02.09 Vijesti
Poslovni susret istarskih i slovenskih obrtnika
10.02.09 Vijesti
Izaslanstvo HOK-a na poslovnim razgovorima u Omanu
06.02.09 Zaposlenost / plaće
U obrtu i slobodnim profesijama 259.544 zaposlenih
16.01.09 Vijesti
HOK: Ključ izlaska iz krize mali poduzetnici i obrtnici
07.01.09 Zaposlenost / plaće
Najtraženiji prodavači, a najmanje pravnici
29.12.08 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a traži odgodu zabrane rada nedjeljom
23.12.08 Vijesti
Ceh trgovine traži odgodu zabrane rada nedjeljom
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
28.11.08 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
11.11.08 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
11.11.08 Vijesti
Zagreb: Potpisan ugovor za projekt "Regionalni jamstveni instrumenti"
23.10.08 Vijesti
Anketa HOK-a: Većina trgovaca obrtnika ne želi raditi nedjeljom
20.10.08 Vijesti
Osijek: Povećanjem najma Grad će upropastiti obrtnike
30.09.08 Vijesti
Mesić: Potaknuti suradnju Hrvatske i Štajerske na lokalnoj razini
24.09.08 Vijesti
Imenovana vodstva novih Cehova i Suda časti HOK-a
27.08.08 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a provest će anketu o radnom vremenu
22.08.08 Trgovina na malo
Objavljena Uredba o izmjeni i dopuni Zakona o trgovini
21.08.08 Trgovina na malo
Vlada odobrila izmjene Zakona o trgovini
20.08.08 Trgovina na malo
Trgovine će ipak raditi do 24 sata
19.08.08 Zaposlenost / plaće
Rast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
07.07.08 Vijesti
HUP podržao Zakon o trgovini
27.06.08 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
20.06.08 Vijesti
Najava: Dan Hrvatske obrtničke komore
19.06.08 Vijesti
Konferencija o političkom lobiranju za interese obrtništva u EU
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
07.05.08 Vijesti
Obrtnička trgovina jedino udruživanjem može dalje
28.04.08 Vijesti
Šesti susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore
25.04.08 Sajmovi i izložbe
Dodijeljene 'Vrijedne ruke' najboljim obrtnicima
24.04.08 Seminari, konferencije
Jedino udruživanje osigurava opstanak male trgovine
22.04.08 Vijesti
Obrtnici traže izmjenu pravilnika o licenciranju u graditeljstvu
22.04.08 Sajmovi i izložbe
ZV: Otvoreni sajmovi Tegra, Obrtništvo, Biam i Zavarivanje
17.04.08 Sajmovi i izložbe
Na ZV-u idući tjedan četiri specijalizirana sajma
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
02.04.08 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci – aktualni trenutak
18.03.08 Vijesti
Svi za obrtnika – prvi u nizu projekata informatizacije obrtnika
01.03.08 Vijesti
Obrtničke komore Hrvatske i Bavarske nastavljaju suradnju
26.02.08 Zaposlenost / plaće
Velike razlike u stopama nezaposlenosti
21.02.08 Vijesti
HOK i Microsoft potpisali sporazum o suradnji
19.02.08 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Muenchenu
12.02.08 Vijesti
I mali trgovci snižavaju cijene
11.02.08 Zaposlenost / plaće
Nezaposlenost u siječnju povećana za 2,6 posto
08.02.08 Vijesti
Vladin prijedlog za rad nedjeljom diskriminirajući
07.02.08 Zaposlenost / plaće
Potkraj 2007. u obrtu i slobodnim profesijama 260 tisuća zaposlenih
01.02.08 Zaposlenost / plaće
Pad broja zaposlenih u prosincu 0,7 posto
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
22.01.08 Vijesti
Profitna stopa hrvatske trgovine tri puta niža od europskog prosjeka
21.01.08 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 14,7 posto
09.01.08 Zaposlenost / plaće
HZZ: Smanjenje anketne stope nezaposlenosti na sedam posto je vrlo realno
02.01.08 Zaposlenost / plaće
U studenom 0,3 posto manje zaposlenih
27.12.07 Vijesti
Dugogodišnji glavni tajnik HOK-a dr. Petar Sindičić odlazi u mirovinu
20.12.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni 14,5 posto
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
07.12.07 Zaposlenost / plaće
HZZ: U studenom 253.183 nezaposlenih
06.12.07 Zaposlenost / plaće
DZS: U listopadu lagani rast broja zaposlenih u industriji
06.12.07 Vijesti
Ceh trgovine o aktualnoj trgovačkoj problematici
03.12.07 Zaposlenost / plaće
Pad broja zaposlenih u listopadu 0,5 posto
30.11.07 Zaposlenost / plaće
DZS: Anketna nezaposlenost prvi put ispod 10 posto
22.11.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za listopad 14,3 posto
06.11.07 Zaposlenost / plaće
U rujnu ukupno 1.503.246 zaposlenih
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
18.10.07 Strateški savezi
Hrvatska i Makedonija pristupile programu za konkurentnost EU
12.10.07 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a nezadovoljan odgađanjem zakona o trgovini
11.10.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici od 16. do 21. listopada na sajmu u Zenici
05.10.07 Vijesti
HOK o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države
28.09.07 Vijesti
Raspisan natječaj za mikrokreditiranje u Zagrebačkoj županiji
27.09.07 Vijesti
Obrtnici na Jesenskom sajmu u Grazu
20.09.07 Zaposlenost / plaće
Nastavljen pad stope nezaposlenosti
17.09.07 Vijesti
HOK odobrio sredstva za pomoć obiteljima poginulih vatrogasaca s Kornata
13.09.07 Zaposlenost / plaće
HZZ: U kolovozu 242.851 nezaposlenih
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
10.09.07 Vijesti
Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore
09.09.07 Izvoz
Zastarjela struktura priječi rast domaćeg izvoza u EU
06.09.07 Vijesti
Dvadesetak hrvatskih izlagača nastupit će na sajmu u Celju
27.08.07 Zaposlenost / plaće
HZZ-ove mjere poticanja zapošljavanja obuhvatile 4.311 osoba
14.08.07 Statistika
Rast broja zaposlenih u obrtu
14.08.07 Vijesti
HOK osniva Odbor za obnovu uništenog Obrtničkog doma u Osijeku
13.08.07 Vijesti
MINGORP: 150.000 kuna za obnovu Obrtničkog doma u Osijeku
26.07.07 Vijesti
HOK izdala "Obrtništvo u brojkama 2006."
25.07.07 Vijesti
HOK prezentacija: Kako mali poduzetnici mogu profitirati od pristupanja EU
24.07.07 Vijesti
HOK uputio primjedbe na nacrt Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu
23.07.07 DOP
Velpro i Plus market uručili 14 automobila dobitnicima nagradne igre
03.07.07 Vijesti
NVK: cilj je ulazak Hrvatske u "Klub 40" najkonkurentnijih zemalja
29.06.07 Vijesti
Svečanom akademijom obilježen Dan HOK-a
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
20.04.07 Sajmovi i izložbe
Nagrade i priznanja na sajmovima Graditeljstvo, Interklima i Obrtništvo
18.04.07 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci - aktualni trenutak
17.04.07 Vijesti
Na obrtničkom forumu o konkurentnosti hrvatskog obrtništva
14.04.07 Vijesti
Poziv za sudjelovanje na tribini: Hrvatski trgovci obrtnici – aktualni trenutak
21.03.07 Vijesti
U Plus Market partnerstvo ušlo oko 800 malih trgovaca
16.02.07 Vijesti
HOK i Agrokor koncern nastavljaju suradnju
12.02.07 Vijesti
Novo vodstvo HOK-a u Bruxellesu
25.01.07 Vijesti
Mato Topić novi predjednik Hrvatske obrtničke komore
14.12.06 Trgovina na malo
Otvoren prvi Plus market
13.10.06 Vijesti
Upravni odbor HOK-a o konkurentnosti obrtništva
28.09.06 Vijesti
Obrtnici na jubilarnom 100. Jesenskom sajmu u Grazu
17.08.06 Vijesti
Broj zaposlenih u obrtu raste
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa