Seniko studio
Vijesti
07.05.2008. (Goran Pavlović) Obrtnička trgovina jedino udruživanjem može dalje
U posljednjih desetak godina udio je male trgovine u ukupnom prometu hrvatske maloprodaje smanjen sa 70 na 30 posto

Udruživanje trgovaca obrtnika na interesnoj osnovi jedino može osigurati bolje nabavne uvjete, a time i njihovu tržišnu konkurentnost, te smanjiti administrativne i ostale troškove poslovanja kako bi se zadržala mala trgovina kao važan segment ukupne distributivne trgovine u Hrvatskoj.

Zaključak je to prvog dana 6. Susreta trgovaca obrtnika koji se, u organizaciji Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) i pod pokroviteljstvom stručnog časopisa Suvremena trgovina, održao danas u Matici hrvatskih obrtnika.

Boris Vukelić, predsjednik Ceha, naglasio je da su mali trgovci prepušteni sebi i svojoj sudbini unatoč opće prihvaćenim načelima kako je opstanak male trgovine potrebit i neophodan za hrvatsko društvo.

Zemljopisna uvjetovanost koja se očituje u postojanju velikog broja malih mjesta za koje veliki trgovci nisu zainteresirani, neravnomjerna naseljenost velikih područja, specifičnost života na otocima, snabdijevanje slabije pokretnog stanovništva, kao i činjenica da zapošljava trostruko više ljudi od 'velikih formata', više su nego čvrsti razlozi da se osigura opstanak male trgovine u Hrvatskoj, rekao je Vukelić.

Danas u Hrvatskoj radi oko 20 tisuća trgovaca obrtnika, koji zapošljavaju oko 45 tisuća ljudi, a u zadnjih deset godina udio male trgovine u ukupnom prometu smanjio sa 70 na 30 posto, kazao je, te dodao kako je obrt zanimanje u kojemu sudjeluje cijela obitelj pa je opstanak male trgovine faktor socijalne sigurnosti.

«Svjedoci smo nereguliranih odnosa na maloprodajnom tržištu naše zemlje obilježenih konstantnim ratom cijena između velikih trgovaca pri čemu je mala trgovina samo kolateralna žrtva takvoga stanja, ali i u sve većoj mjeri kupci koji kupuju sve nekvalitetniju robu», konstatirao je predsjednihk Ceha.

Predloženu odredbu u okviru Zakona o trgovini o radu trgovina do 21 sat radnim danom, odnosno do 13 sati nedjeljom, bez propisanih iznimaka za turistička područja ocijenio je neodrživom i diskriminirajućom s obzirom na posebnosti potrošnje tijekom turističke sezone od koje mali trgovci u tim područjima žive cijelu godinu.

Također, osvrnuo se na sve glasnije glasove o ukidanju obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), što bi zapravo značilo dokidanje komorskog sustava i tradicije duge 156 godina.

«Institucionalna organizacija jedan je od najvažnijih segmenata na koje se hrvatsko gospodarstvo ima osloniti u uvjetima pristupanja Europskoj uniji, a ukidanje komorskog sustava bio bi istinski zločin», zaključio je Vukelić.
Potpredsjednik HOK-a Ivan Klarić pozvao je Vladu da se u većoj mjeri posveti poticanju malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva. Preko 100 tisuća obrtnika sa 250 tisuća zaposlenih značajna su gospodarska snaga, ali onoliko jaka koliko joj se dopusti da radi i privređuje u zakonodavnim i administrativnim okvirima kakve poznaju zemlje EU, naglasio je Klarić.

Po njemu, tržišna situacija u ovom je trenutku naklonjena velikim trgovcima, dok je mala trgovina osuđena na propast.
Ljerka Puljić, potpredsjednica Agrokora, istaknula je čvrsto stajalište svog koncerna za opstanak i oplemenjivanje male trgovine. Kretanja na tržištu su takva, rekla je, da na broj obrtnika trgovaca imamo konstantno smanjivanje maloprodajnog prometa a kao uvjete opstanka vidi podizanje razine konkurentnosti njihovog poslovanja.

«Princip konkurentnosti u trgovini vrlo je jednostavan. Konkurentniji je onaj koji je veći jer je u trgovini sve u volumenu pa je udruživanje malih trgovaca više nego logičan korak u daljnjem poslovanju», smatra Puljić.

Također je naglasila potrebu zakonodavnog uređenja položaja male trgovine na način da se pozitivnom diskriminacijom potakne investiranje u razvoj poslovanja malih trgovina. To se treba postići investiranjem u znanje zaposlenih kroz različite procese edukacije, ali i otvaranjem vrata svih financijskih fondova koji stoje na raspolaganju.
Ema Culi, ravnateljica Uprave za trgovinu i razvoj tržišta u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, istaknula je napore ministarstva usmjerene na jačanje poduzetništva, zapošljavanje, smanjenje sive ekonomije u gospodarstvu te uvođenje novih tehnologija u poslovanje.

Malo i srednje poduzetništvo čini 99 posto registriranih gospodarskih subjekata koje sudjeluje sa 60 posto u ukupnom broju zaposlenih, dok obrt čini trećinu proizvodno zaposlenih u hrvatskom gospodarstvu, pojasnila je Culi.

Posebno je naglasila važnost ekukacijskih procesa koji trebaju dovesti do uvođenja novih pristupa i načina razmišljanja kako bi se stvorili bolji razvojni uvjeti.

«Opstanak trgovine, bila ona mala ili velika, ovisi o stupnju prilagođenosti kretanjima na globalnom tržištu», zaključila je pomoćnica ministra.
Novi koncept VELPRO-a, s kojime u sklopu projekta Plus market posluje 1.400 malih trgovaca, te otvorenje novog veleprodajnog centra u Varaždinu najavio je predsjednik Nadzornog odbora i potpredsjednik za maloprodaju koncerna Agrokor Ante Todorić.

On je istaknuo da Konzum i VELPRO intenzivno promišljaju na koji način dati podršku malim trgovcima u čemu vide svoj vlastiti interes ali i interes hrvatskih proizvođača.

Istaknuo je kako u okruženju niti jedan domaći trgovački lanac nije opstao, dok je praksa Konzuma u Hrvatskoj pokazala da upravo domaći trgovački lanac može biti predvodnik svim ostalim inozemnim trgovačkim lancima. Za male trgovce, kazao je, važno je da kontinuirano ulažu u edukaciju, marketing, asortiman i cijene.
O aktualnoj trgovačkoj problematici s posebnim naglaskom na stanje trgovine u kontinentalnom dijelu Hrvatske govorio je Mladen Županić, član Ceha trgovine HOK-a.

On je naglasio da je glavni problem malih trgovaca previsoka nabavna cijena robe jer su zbog malih količina robe koje se naručuju cijene više, a uvjeti plaćanja znatno lošiji. To dovodi do toga da mali trgovac radi s manjim maržama od velikih kuća pa je i ostvareni dohodak manji, a maloprodajne cijene u prosjeku 15 posto više od cijena u velikim trgovačkim lancima.

«Ponekad je naša nabavna cijena viša od maloprodajne cijene u, na primjer, Getrou ili Metrou, pošto oni imaju financijsku snagu koja im omogućava da se igraju s cijenama u svrhu promocije. To ponekad zalazi i u područje nelojalne konkurencije koja se protivi zakonskim propisima», rekao je Županić.

Povezivanje i udruživanje malih trgovaca međusobno te sa jačim kućama i proizvođačima kako bi se ostvarili povoljniji uvjeti nabave i smanjili troškovi poslovanja te ujedno podigla konkurentnost, uz značajnu promidžbu prednosti kupovine u maloj trgovini, Županić je označio najaktualnijim zadacima u prevladavanju problema malih trgovaca.
Probleme u poslovanju trgovine u mediteranskom dijelu Hrvatske izložio je predsjednik Ceha trgovine Zadarske županije Mladen Malta.

Uz poteškoće koje imaju trgovci u kontinentalnom dijelu pridodao je specifičnosti poslovanja koji su uvjetovani turističkom sezonom, a posebno teškim ocijenio je opstanak malih trgovina na otocima.

Turistička sezona nameće potrebu posebnog uređenja radnog vremena trgovina u gradskim središtima primorskih gradova.

«Po danu se kupnja izbjegava zbog gradskih gužvi, uskih prometnica i plaćanja parkinga. Kupci radije odlaze u velike trgovačke centra van grada gdje ne moraju plaćati parking. A ako se ostvari ograničenje radnog vremena trgovina (do 21 sat, odnosno do 13 sati nedjeljom), naše će trgovine praktično biti lišene većeg dijela ionako skromne prodaje», istaknuo je Malta.
Nikola Knego, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, na Susretu je trgovaca iznio rezultate istraživanja o usporednim kretanjima cijena kod malih i velikih trgovaca.

On je obrazložio da su razine cijena ključan segment nekonkurentnosti malih trgovaca.

«Postoji više činitelja koji utiču na odluku kupca kada, gdje i što kupiti, ali pored kvalitete, lokacije, asortimana i usluge, cijene su ipak ključni element odabira onoga što se kupuje kako kod nas tako i u svijetu», rekao je Knego.

Prema pomenutom istraživanju provedenom na uzorku cijena 10 artikala iz svakodnevnne upotrebe (mlijeko, šećer, kava, riža, sol, vegeta, Coca Cola, ulje itd.), na policama šest velikih trgovačkih lanaca (Konzum, Getro, Lidl, Mercator, Billa, Ipercoop), te tri male trgovine, odabrane metodom slučajnog odabira, razlika koja se iskazala u cijeni je drastična.

U konačnom zbroju najjeftiniju košaricu promatranih proizvoda imao je Lidl. Prosječne su cijene u malim trgovinama, pokazalo je istraživanje, od 10% do čak 22% više od cijena u Lidlu.

Istraživanje je iskorišteno samo kao ilustracija kako bi se prepoznao ključni problem koji je doveo do ovako značajne razlike u razini cijena na policama malih i velikih trgovaca. Nabava je ključ problema jer su upravo ulazni troškovi element koji generira kretanje cijena na tržištu, a stanje se može popraviti jedino strukturnim udruživanjem malih trgovaca koji bi tako poboljšali svoju poziciju prema proizvođačima i dobavljačima, smatra Knego.

O potrebi i neizbježnosti udruživanja na interesnoj osnovi i poboljšanju nabavne funkcije malih trgovaca Ekonomski je fakultet, rekao je, govorio još davne 1987. godine kada je prvi puta pokrenuta privatna inicijativa u sektoru male trgovine.

«Nažalost, na hrvatskim je prostorima prošlo cijelo desetljeće i pol dok neki procesi te vrste nisu pokrenuti i nisam siguran da je organiziranost kakvu imamo danas ono što je maloj trgovini uistinu potrebno. Naši prijedlozi idu za time da se osnivaju udruge i savezi u koje se slobodno ulazi i iz njih istupa, gdje se može istovremeno biti član većeg broja saveza baziranih isključivo na interesima, u kojima se ne gubi poslovna samostalnost i prepoznatljivost imena te gdje se postižu sinergijske prednosti koncentracijom nabavljanja u odnosu na dobavljače. Bojim se da takvih rješenja i na takav način u Hrvatskoj za sada nemamo», kazao je profesor Knego.

No, treba imati u vidu kako strategija udruživanja nije samo potreba i nužnost male trgovine, nego gotovo u podjednakoj mjeri vrijedi i za velike trgovce. U tom dijelu također ne postoji primjer udruživanja domaćih lanaca koji su povijesno vezani za ovaj teritorij, a čija bi prednost bila u povoljnijim uvjetima nabave u odnosu na svjetske dobavljače.
Nabavna vrijednost trgovačke robe u strukturi prometa bez PDV-a za ukupnu hrvatsku distributivnu trgovinu je na razini od 81% do 82%, dok je ta stopa kod najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-marta na razini od 77% s tendencijom daljnjeg snižavanja.

To su ogromne razlike, pojašnjava Knego, te dodaje kako se uštedama ostvarenim na nabavi dobiva više manevarskog prostora u vođenju politike cijena čime se daljnjim slijedom ostvaruje veća dobit i stvaraju mogućnosti investiranja u širenje kapaciteta.
Trgovci su upoznati i s trendovima na tržištu i u ponašanju potrošača, što je prezentirala Helena Klaić iz AC Nielsena, kao i s glavnim značajkama komunikacijskih vještina u službi uspješnog pregovaranja, o čemu je govorio mr.sc. Davor Perkov, dok je konzultantska kuća Mercuri International predstavila edukacijske programe.

Povezani članci
03.11.14 Vijesti
HOK: Izmjene propisa koje je tražio Ceh trgovine obrtnicima donose značajne uštede
16.08.13 Vijesti
Turizam povećao zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama
20.04.12 Trgovina na malo
U dvije godine propale čak 992 male trgovine
19.04.12 Seminari, konferencije
Položaj i zakonodavni okvir poslovanja trgovaca-obrtnika
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
08.04.12 Seminari, konferencije
Poštovani,
24.11.11 Vijesti
HOK: Zahtjevi obrtnika budućoj vlasti
07.04.11 Vijesti
Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
05.04.11 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Obrtnici će uskoro bez natječaja moći kupovati gradske poslovne prostore
21.03.11 Vijesti
Konferencija "Obrtništvo u EU"
07.03.11 Seminari, konferencije
Poziv na Savjetovanje: Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
10.02.11 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
14.01.11 Vijesti
Teška godina za obrtnike
16.11.10 Vijesti
HOK: Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja
11.11.10 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
06.10.10 Vijesti
Topić: Obrtnici bi mogli zaposliti 10.000 ljudi
31.08.10 Vijesti
Oduzeti dobit svim obrtnicima koji rade 'na crno'
13.08.10 Zaposlenost / plaće
Više zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
26.05.10 Vijesti
U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova
29.04.10 Vijesti
Sindikat trgovine: U godini dana 30.000 izgubljenih radnih mjesta
22.03.10 Vijesti
Okrugli stol o obrtništvu: Od lani 35.000 otkaza
09.02.10 Zaposlenost / plaće
U obrtu i slobodnim profesijama 237.406 zaposlenih
18.01.10 Vijesti
Obrtnici traže sto milijuna kuna
18.12.09 Vijesti
Topić: U zadnjih godinu dana zatvoreno 7.000 obrta
30.11.09 Zaposlenost / plaće
DZS: Kod obrtnika najveći pad zaposlenosti
17.11.09 Vijesti
HOK: 2010. godina žena u obrtništvu
10.11.09 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu
18.09.09 Seminari, konferencije
Konkurentnost je najveća boljka male trgovine
28.08.09 Trgovina na malo
Vukelić: Udio sive ekonomije u maloprodaji hrane 40-50%
27.08.09 Vijesti
Maloprodaja: Obrtnici mogu preživjeti samo u kvartovima
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
14.05.09 Zaposlenost / plaće
Traže se profesori i doktori
17.04.09 Zaposlenost / plaće
Prosječni broj zaposlenih u 2008. 1,55 milijuna
23.03.09 Vijesti
Poticati razvoj obrtništva u Zagrebačkoj županiji
03.03.09 Vijesti
Na sajmu u Muenchenu nastupa 21 hrvatski obrtnik
06.02.09 Zaposlenost / plaće
U obrtu i slobodnim profesijama 259.544 zaposlenih
16.01.09 Vijesti
HOK: Ključ izlaska iz krize mali poduzetnici i obrtnici
07.01.09 Zaposlenost / plaće
Najtraženiji prodavači, a najmanje pravnici
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
28.11.08 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
11.11.08 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
23.10.08 Vijesti
Anketa HOK-a: Većina trgovaca obrtnika ne želi raditi nedjeljom
20.10.08 Vijesti
Osijek: Povećanjem najma Grad će upropastiti obrtnike
30.09.08 Vijesti
Mesić: Potaknuti suradnju Hrvatske i Štajerske na lokalnoj razini
19.08.08 Zaposlenost / plaće
Rast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
09.05.08 Vijesti
Završen 6. Susret trgovaca HOK-a
28.04.08 Vijesti
Šesti susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore
25.04.08 Sajmovi i izložbe
Dodijeljene 'Vrijedne ruke' najboljim obrtnicima
24.04.08 Seminari, konferencije
Jedino udruživanje osigurava opstanak male trgovine
22.04.08 Vijesti
Obrtnici traže izmjenu pravilnika o licenciranju u graditeljstvu
22.04.08 Sajmovi i izložbe
ZV: Otvoreni sajmovi Tegra, Obrtništvo, Biam i Zavarivanje
02.04.08 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci – aktualni trenutak
18.03.08 Vijesti
Svi za obrtnika – prvi u nizu projekata informatizacije obrtnika
26.02.08 Zaposlenost / plaće
Velike razlike u stopama nezaposlenosti
19.02.08 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Muenchenu
12.02.08 Vijesti
I mali trgovci snižavaju cijene
11.02.08 Zaposlenost / plaće
Nezaposlenost u siječnju povećana za 2,6 posto
07.02.08 Zaposlenost / plaće
Potkraj 2007. u obrtu i slobodnim profesijama 260 tisuća zaposlenih
01.02.08 Zaposlenost / plaće
Pad broja zaposlenih u prosincu 0,7 posto
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
21.01.08 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 14,7 posto
09.01.08 Zaposlenost / plaće
HZZ: Smanjenje anketne stope nezaposlenosti na sedam posto je vrlo realno
02.01.08 Zaposlenost / plaće
U studenom 0,3 posto manje zaposlenih
20.12.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni 14,5 posto
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
07.12.07 Zaposlenost / plaće
HZZ: U studenom 253.183 nezaposlenih
06.12.07 Zaposlenost / plaće
DZS: U listopadu lagani rast broja zaposlenih u industriji
06.12.07 Vijesti
Ceh trgovine o aktualnoj trgovačkoj problematici
03.12.07 Zaposlenost / plaće
Pad broja zaposlenih u listopadu 0,5 posto
30.11.07 Zaposlenost / plaće
DZS: Anketna nezaposlenost prvi put ispod 10 posto
22.11.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za listopad 14,3 posto
08.11.07 Statistika
Više od polovice registriranih pravnih osoba neaktivno
06.11.07 Zaposlenost / plaće
U rujnu ukupno 1.503.246 zaposlenih
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
12.10.07 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a nezadovoljan odgađanjem zakona o trgovini
11.10.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici od 16. do 21. listopada na sajmu u Zenici
28.09.07 Vijesti
Raspisan natječaj za mikrokreditiranje u Zagrebačkoj županiji
20.09.07 Zaposlenost / plaće
Nastavljen pad stope nezaposlenosti
13.09.07 Zaposlenost / plaće
HZZ: U kolovozu 242.851 nezaposlenih
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
10.09.07 Vijesti
Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore
06.09.07 Vijesti
Dvadesetak hrvatskih izlagača nastupit će na sajmu u Celju
27.08.07 Zaposlenost / plaće
HZZ-ove mjere poticanja zapošljavanja obuhvatile 4.311 osoba
14.08.07 Statistika
Rast broja zaposlenih u obrtu
13.08.07 Vijesti
MINGORP: 150.000 kuna za obnovu Obrtničkog doma u Osijeku
26.07.07 Vijesti
HOK izdala "Obrtništvo u brojkama 2006."
25.07.07 Vijesti
HOK prezentacija: Kako mali poduzetnici mogu profitirati od pristupanja EU
24.07.07 Vijesti
HOK uputio primjedbe na nacrt Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
18.04.07 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci - aktualni trenutak
14.04.07 Vijesti
Poziv za sudjelovanje na tribini: Hrvatski trgovci obrtnici – aktualni trenutak
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa