Seniko studio
Vijesti
07.04.2011. Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
U organizaciji časopisa Suvremena trgovina i Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore danas je u sklopu 53. Međunarodnog sajma obrtništva na Zagrebačkom velesajmu održano savjetovanje na temu: „Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu“.

U okviru skupa svoje poglede na problematiku sektora izložili su kako sami mali trgovci, tako i predstavnici velikih tvrtki te obrazovnih i državnih institucija.
Ante Todorić
Ante Todorić
Tako je potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu Maloprodaja, Ante Todorić, istaknuo kako je opstanak malih trgovaca nužan za ukupnost hrvatskog gospodarstva i društvenog života uopće, a razloge za to u prvom redu vidi u specifičnostima demografske i zemljopisne strukture.

„Hrvatska nema mnogo velikih gradova, ali zato u našoj zemlji više od 55 posto pučanstva živi u selima i manjim mjestima koja nisu u području interesa velikih trgovačkih lanaca. Usto, treba imati u vidu i veliki broj otoka koji sami po sebi predstavljaju odvojene zemljopisne i slabo naseljene cjeline“, kazao je Todorić.

Upravo u tom pogledu te kao dobar primjer sinergijskog povezivanja velikih i malih trgovaca istaknuo je suradnju Agrokorovog veleprodajnog segmenta VELPRO s malim trgovcima u okviru projekta Plus market.
Boris Vukelić
Boris Vukelić
Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine, naglasio je kako su mali trgovci dosad podnijeli možda i najveći teret krize od svih sektora. Tu konstataciju potkrijepio je podatkom da je broj obrtničkih trgovina s gotovo 21.000 krajem 2008. pao na nešto iznad 17.500 na kraju 2010. godine. Prema tome, udio male trgovine u odnosu na veliku trgovinu smanjuje, rekao je, a takav trend se može zaustaviti ako država osigura poticajne mjere.

Vukelić je kazao kako se Ceh trgovine zalaže da se mjerama gospodarske politike potiče obrtnička trgovina u manje razvijenim i slabo naseljenim područjima.

Naime, od 6.700 naselja u Hrvatskoj njih 4.000 nema nikakvu trgovinu, rekao je Vukelić dodajući kako je mala trgovina naš apsolutni turistički adut, a prednost je i njezina oslonjenost na domaću proizvodnju.

Podsjetio je na inicijative Ceha da se preko HBOR-a i HAMAG-a omogući investiranje u trgovačke objekte za opstanak i povećanje konkurentnosti te da se smanji stopa PDV-a na prehrambene proizvode na razinu zemalja u okruženju.

Čedomir Momčilović
Čedomir Momčilović
Da se ipak očekuju i neki pozitivni pomaci ohrabrio je predsjednik Udruge malih trgovaca Međimurja, Čedomir Momčilović.

On je podsjetio kako je pad prometa u maloj trgovini započeo s 2009. godinom, nastavio se u 2010., ali i da je ova godina započela solidno jer se promet stabilizirao te se osjećaju se pozitivni pomaci u potrošnji stanovništva.

Iz tih trendova Momčilović zaključuje kako bi već 2012. godine moglo doći do oporavka male trgovine u cijeloj zemlji.
Ivan Obad
Ivan Obad
Savjetovanje je otvorio Ivan Obad, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, koji je pritom istaknuo kako ovakvi skupovi daju važan doprinos analizi stanja malih trgovaca.

To je posebno važno za ovo vrijeme koje obilježava pad potrošnje, otežano financiranje, nelojalna konkurencija, povećani troškovi poslovanja te napori na prilagođavanju poslovanja male trgovine standardima Europske Unije, kazao je Obad.

Sve ovo događa se u okruženju kada su mali trgovci u Hrvatskoj, ali i zemljama EU, suočeni s jakom konkurencijom velikih trgovačkih lanaca, zaključio je.
Ivan Zvonimir Galić
Ivan Zvonimir Galić
Ivan Zvonimir Galić, novoizabrani ravnatelj Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, istaknuo kako hrvatska trgovina nosi 11 posto bruto društvenog proizvoda te da je u djelatnosti trgovine zaposleno 240.000 djelatnika, što je oko 17 posto ukupne zaposlenosti u Republici Hrvatskoj.

I on smatra kako je za opstanak male trgovine nužno osigurati viši stupanj povezanosti te ojačati konkurentnost trgovačkih subjekata na tržištu. Naglasio je kako se od srpnja 2010. godine bilježi rast prometa u trgovini na malo, što je po njemu svakako pozitivan trend i naznaka izlaska iz krize.
Reinhard Wessel
Reinhard Wessel
Programski partner savjetovanja bila je Zaklada Konrad Adenauer iz Njemačke. Riječ je o političkoj zakladi koja je bliska najvećoj njemačkoj političkoj stranci – CDU. U matičnoj zemlji Zaklada Konrad Adenauer ima dva centra za obrazovanje i 16 pokrajinskih ureda, dok u svijetu trenutno provodi oko 200 projekata u više od 100 zemalja.

Zaklada je dobila ime po prvom njemačkom saveznom kancelaru i dugogodišnjem predsjedniku CDU-a, Konradu Adenaueru. Direktor Ureda te zaklade u Hrvatskoj, Reinhard Wessel, ukazao je na važnost uloge koju na cijelom području Europske unije imaju mali i srednji poduzetnici jer taj sektor sudjeluje s 99 posto u ukupnom broju svih poduzetnika.

Pritom je naglasio kako područje maloprodaje prolazi kroz snažan proces promjena, čije su negativne posljedice pogotovu vidljive na maloj trgovini. Kada su u pitanju mali trgovci u Hrvatskoj, njegovo je mišljenje kako se na njih ne mogu aplicirati bilo kakva već viđena rješenja u EU, već moraju pronaći vlastiti put i način da opstanu na tržištu.
Nils Busch Petersen
Nils Busch Petersen
Na savjetovanju je gostovao i Nils Busch Petersen, predsjednik Udruge malih trgovaca njemačke savezne pokrajine Berlin-Brandenburg, koji je u svojoj prezentaciji pokušao dati odgovor na pitanje: Mogu li mali trgovci preživjeti globalizacijska kretanja?

Na to pitanje odgovor je svakako potvrdan, ali načini opstanka nikako nisu jednoznačni, već su uvjetovani lokalnim specifičnostima. Osnovna karakteristika male trgovine u proteklih 10 godina u Berlinu, rekao je Petersen, je da promet trgovina konstantno pada, broj zaposlenih se smanjuje, a raste ukupna površina prodajnih objekata.

Odgovor na ta kretanja leži u većoj koncentraciji, jer se novac u trgovini ne zarađuje u prodaji nego u nabavi, a bolji uvjeti se postižu udruživanjem ne samo u nabavi, već i u drugim poslovima poput računovodstva, informatizacije, edukacije i dr.
Đana Pahor
Đana Pahor
O važnosti implementacija HACCP sustava zdravstvene ispravnosti hrane govorila je Đana Pahor, šefica Zavoda za epidemiologiju Rijeka. Ona je u svom izlaganju naglasila kako se termin HACCP mora demistificirati jer u osnovi ne donosi ništa novoga u području poslovanja s prehrambenim artiklima.

„Riječ je o piramidi provedbe već postojećih zakonskih propisa o načinima i pravilima postupanja svih sudionika u lancu distribucije prehrambenih proizvoda, koje moraju implementirati praktično u sve segmente svog poslovanja. Na vrhu te piramide nalazi se zdravstveno ispravan proizvod“, rekla je Pahor.

Ona je istaknula kako je u novom lancu opskrbe hranom svako odgovoran za svoj dio posla pa tako trgovci moraju utvrditi da su zaprimili zdravstveno ispravnu hranu od dostavljača. Usto, moraju voditi računa o sanitarnoj ispravnosti prodajnog i skladišnog prostora, adekvatnom temperaturnom režimu te se držati načela dobre higijenske prakse.
Radojka Kraljević
Radojka Kraljević
Savjetovanje je zaključeno predavanjem profesorice na Visokoj poslovnoj školi Libertas, Radojke Kraljević, koja je govorila o važnosti razumijevanja ponašanja potrošača te pravilnoj komunikaciji.

Pri tome je posebno istaknula neverbalnu komunikaciju koja je, po nekim istraživanjima, i do pet puta važnija od riječi i njihova značenja, odnosno verbalnog komuniciranja.

„Osmjeh, pokazivanje zainteresiranosti, otvoreni stav, održavanje kontakta očima te poštivanje osobnog prostora naročito su bitni za uspjeh komunikacije, a time i same prodaje“, kazala je Kraljević.
Dragica Mišeljić
Dragica Mišeljić
U raspravi koja je uslijedila nakon službenog dijela savjetovanja sudjelovali su i Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, te Boris Listeš, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca.

Mišeljić je naglasila potrebu da se zaštite radnici u trgovini koji za svoj prekovremeni rad nisu adekvatno ili nisu uopće plaćeni. Poslodavci trebaju shvatiti, rekla je, kako je u njihovom vlastitom interesu, kao vlasnika biznisa, imati zadovoljnog radnika koji će svojim entuzijazmom doprinositi boljem i uspješnijem poslovanju.
Boris Listeš
Boris Listeš
Listeš je u svom odgovoru naglasio kako takvih situacija kod malih trgovaca nema jer su poslodavac i radnik upućeni jedni na druge. Pritom se također osvrnuo na politiku rabata pojedinih proizvođača, posebno izdvojivši TDR, koju je nazvao 'ucjenjivačkom'.

Ujedno je prozvao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja zbog nedjelovanja u sprječavanju dampinških cijena koje pojedini trgovački lanci primjenjuju.
Radno predsjedništvo: Srećko Sertić, Ante Gavranović, Boris Vukelić
Radno predsjedništvo: Srećko Sertić, Ante Gavranović, Boris Vukelić
...

Povezani članci
31.07.15 Financije i gospodarstvo
Maras za rujan najavio pokretanje obrta putem interneta
28.01.15 Vijesti
Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike
03.11.14 Vijesti
HOK: Izmjene propisa koje je tražio Ceh trgovine obrtnicima donose značajne uštede
18.08.14 Zaposlenost / plaće
Više zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
12.10.13 Vijesti
Reagiranje na izjave ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa u intervjuu za Soundset radio
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Maras predlaže rješenja za obrtnička porezna dugovanja
16.08.13 Vijesti
Turizam povećao zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama
28.05.13 Financije i gospodarstvo
Suradnja HAMAG-a i HUKU na kreditiranju novih poduzetnika
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Prijedlog zakona o obrtu idući tjedan na Vladi
06.05.13 Vijesti
HOK: Obrtnici nezadovoljni radom Ministarstva poduzetništva i obrta
08.04.13 Vijesti
Raspisan natječaj za Natječaj HOK-a i Zabe „Moj motiv 2.0.“
11.03.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG potaknuo 363 milijuna kuna investicija
18.02.13 Zaposlenost / plaće
Mrsić: obrtnicima jednaka prava kao i radnicima za vrijeme nezaposlenosti
19.12.12 Vijesti
Obrtnici u 2013. od Vlade očekuju reforme
01.10.12 Vijesti
Prvi sajamski nastup hrvatskih obrtnika metalaca u Turskoj
25.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Jesenskom međunarodnom sajmu u Grazu
02.07.12 Vijesti
Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu
28.06.12 Vijesti
Sisačko-moslavačka županija: Potpore obrtnicima
11.05.12 Vijesti
HOK: Ministar Maras otvorio 5. obrtničke sportske igre
20.04.12 Trgovina na malo
U dvije godine propale čak 992 male trgovine
19.04.12 Seminari, konferencije
Položaj i zakonodavni okvir poslovanja trgovaca-obrtnika
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
11.04.12 Zaposlenost / plaće
Vjesnik: U obrtu danas oko 40.000 radnih mjesta manje nego 2005.
08.04.12 Seminari, konferencije
Poštovani,
27.03.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 15. Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru
09.03.12 Vijesti
HOK: 13 hrvatskih obrtnika na sajmu obrtništva u Muenchenu
20.12.11 Vijesti
HOK: 2012. obilježavanje 160. godina obrtništva
02.12.11 Vijesti
Što ulazak u Europsku uniju donosi hrvatskim obrtnicima
24.11.11 Vijesti
HOK: Zahtjevi obrtnika budućoj vlasti
21.10.11 Vijesti
HOK pozdravlja donošenje Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora
28.04.11 Vijesti
Obrtnici za uvođenje reda u gospodarstvu
05.04.11 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Obrtnici će uskoro bez natječaja moći kupovati gradske poslovne prostore
21.03.11 Vijesti
Konferencija "Obrtništvo u EU"
07.03.11 Seminari, konferencije
Poziv na Savjetovanje: Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
14.01.11 Vijesti
Teška godina za obrtnike
16.11.10 Vijesti
HOK: Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja
09.11.10 Trgovina na malo
Trgovci tvrde da još samo dobavljači mogu sniziti cijene
06.10.10 Vijesti
Topić: Obrtnici bi mogli zaposliti 10.000 ljudi
31.08.10 Vijesti
Oduzeti dobit svim obrtnicima koji rade 'na crno'
26.05.10 Vijesti
U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova
29.04.10 Vijesti
Sindikat trgovine: U godini dana 30.000 izgubljenih radnih mjesta
14.04.10 Vijesti
Obrtnički forum: Nužna dugoročna strategija razvoja obrtništva
22.03.10 Vijesti
Okrugli stol o obrtništvu: Od lani 35.000 otkaza
18.01.10 Vijesti
Obrtnici traže sto milijuna kuna
18.12.09 Vijesti
Topić: U zadnjih godinu dana zatvoreno 7.000 obrta
17.11.09 Vijesti
HOK: 2010. godina žena u obrtništvu
18.09.09 Seminari, konferencije
Konkurentnost je najveća boljka male trgovine
15.09.09 Vijesti
U sklopu JMZV-A otvoren 51. MOS
11.09.09 Trgovina na malo
Prva godišnjica Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske
28.08.09 Trgovina na malo
Vukelić: Udio sive ekonomije u maloprodaji hrane 40-50%
27.08.09 Vijesti
Maloprodaja: Obrtnici mogu preživjeti samo u kvartovima
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
25.03.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Mostarskom sajmu
23.03.09 Vijesti
Poticati razvoj obrtništva u Zagrebačkoj županiji
17.02.09 Vijesti
Poslovni susret istarskih i slovenskih obrtnika
10.02.09 Vijesti
Izaslanstvo HOK-a na poslovnim razgovorima u Omanu
16.01.09 Vijesti
HOK: Ključ izlaska iz krize mali poduzetnici i obrtnici
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
11.11.08 Vijesti
Zagreb: Potpisan ugovor za projekt "Regionalni jamstveni instrumenti"
23.10.08 Vijesti
Anketa HOK-a: Većina trgovaca obrtnika ne želi raditi nedjeljom
20.10.08 Vijesti
Osijek: Povećanjem najma Grad će upropastiti obrtnike
30.09.08 Vijesti
Mesić: Potaknuti suradnju Hrvatske i Štajerske na lokalnoj razini
27.06.08 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
20.06.08 Vijesti
Najava: Dan Hrvatske obrtničke komore
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
09.05.08 Vijesti
Završen 6. Susret trgovaca HOK-a
07.05.08 Vijesti
Obrtnička trgovina jedino udruživanjem može dalje
28.04.08 Vijesti
Šesti susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore
24.04.08 Seminari, konferencije
Jedino udruživanje osigurava opstanak male trgovine
22.04.08 Vijesti
Obrtnici traže izmjenu pravilnika o licenciranju u graditeljstvu
02.04.08 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci – aktualni trenutak
18.03.08 Vijesti
Svi za obrtnika – prvi u nizu projekata informatizacije obrtnika
21.02.08 Vijesti
HOK i Microsoft potpisali sporazum o suradnji
19.02.08 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Muenchenu
12.02.08 Vijesti
I mali trgovci snižavaju cijene
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
06.12.07 Vijesti
Ceh trgovine o aktualnoj trgovačkoj problematici
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
12.10.07 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a nezadovoljan odgađanjem zakona o trgovini
11.10.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici od 16. do 21. listopada na sajmu u Zenici
28.09.07 Vijesti
Raspisan natječaj za mikrokreditiranje u Zagrebačkoj županiji
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
10.09.07 Vijesti
Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore
06.09.07 Vijesti
Dvadesetak hrvatskih izlagača nastupit će na sajmu u Celju
13.08.07 Vijesti
MINGORP: 150.000 kuna za obnovu Obrtničkog doma u Osijeku
26.07.07 Vijesti
HOK izdala "Obrtništvo u brojkama 2006."
25.07.07 Vijesti
HOK prezentacija: Kako mali poduzetnici mogu profitirati od pristupanja EU
24.07.07 Vijesti
HOK uputio primjedbe na nacrt Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
18.04.07 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci - aktualni trenutak
14.04.07 Vijesti
Poziv za sudjelovanje na tribini: Hrvatski trgovci obrtnici – aktualni trenutak
28.09.06 Vijesti
Obrtnici na jubilarnom 100. Jesenskom sajmu u Grazu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa