Seniko studio
Vijesti
06.10.2010. Topić: Obrtnici bi mogli zaposliti 10.000 ljudi
Više od 50.000 hrvatskih obrtnika je u problemima, a u posljednjih 20 mjeseci ugašeno je 6500 obrta

S Matom Topićem, predsjednikom Hrvatske obrtničke komore (HOK), razgovarali smo o poslovanju obrta u recesiji koja je jako pogodila hrvatske obrtnike, jer su prihodi s osnova komorskog doprinosa na razini Hrvatske pali ove godine osam posto u odnosu na prošlu godinu, ali i stavila pred njih izazov da sačuvaju radna mjesta i pomognu u oporavku ukupnoga gospodarstva.

Koji su najteži problemi s kojima se suočava hrvatsko obrtništvo u recesiji?
- Jedan od najvećih problema je siva ekonomija koja u hrvatskom BDP-u sudjeluje s čak 35 posto, dok rad na crno u Sloveniji iznosi 27,5 posto. Iza nas u Europi, po udjelu sive ekonomije, još su samo Rumunjska i Bugarska. U novcu je to gotovo 10 milijardi eura u Sloveniji, što je oko pola državnog proračuna Hrvatske.

Siva ekonomija je početak i izvor mnogih drugih problema, jer država ne dobiva svoj dio kad je riječ o doprinosima i plaćanju obveza, a nelojalna je konkurencija onima koji rade sukladno zakonima i propisima. I to nije problem samo obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, nego gospodarstva u cjelini.

No obrtnici njezin pritisak osjećaju izuzetno jako, jer se nalaze na kraju platežnog lanca. Predlagali smo i donošenje posebnog zakona o sprječavanju rada na crno i izradili kompletan prijedlog, usuglasili poseban program mjera, predlagali izmjene postojećih zakona i pripremili nacrt prijedloga izmjena Zakona o državnom inspektoratu.

Što obrtnike, ali i male i srednje poduzetnike, koči u razvoju?
- Među ostalim i visoki porezi. Oni su omča oko vrata, osobito onima koji tek počinju raditi samostalno, odnosno ulaze u poduzetničku avanturu. Zapravo državu ne bi ništa koštali i ne bi bila na gubitku da se za početne godine rada u obrtu odobre porezne olakšice.

To bi jako pomoglo da mnogi od onih koji svakodnevno ostaju bez posla svoju egzistenciju riješe pokretanjem vlastitog posla ili samozapošljavanjem. I s takvim bi se samozapošljavanjem rasteretio proračun za skrb nezaposlenih, a istodobno bi kroz vlastite doprinose poboljšao stanje mirovinskih fondova.

Kako se obrtnici snalaze s iznalaženjem financijskih sredstava?
- Nije tajna da postoji neadekvatno financiranje obrtništva. Nužno je hitno izraditi posebni program mikrokreditiranja, prilagođen potrebama obrtnika. Postojeći programi u kojima poslovna banka odabire koga će kreditirati gotovo da ne daju šansu malima.

Vjerujemo da HBOR, kao partner Vlade, može obrtnicima biti još bolji partner i razviti novi i kvalitetniji program koji mora omogućiti brzo, jednostavno i učinkovito kreditiranje. Siguran sam da bi na taj način ublažili probleme više od 50.000 malih obrtnika.
Kako ste riješili pitanje poslovnih prostora?
- Trebalo je dosta vremena da se izborimo za zakon, zatim smo čekali još dvije godine da Vlada donese Uredbu za provedbu, a nakon toga više od dvije godine od roka za podnošenje zahtjeva državna administracija je mirovala.

Napokon, Povjerenstvo za imovinu Vlade na sjednici održanoj 22. srpnja donijelo je odluku kojom se prihvaća popis od prvih 29 nekretnina - poslovnih prostora u vlasništvu države na adresama u Gradu Zagrebu radi prodaje, sukladno Uredbi o prodaji poslovnog prostora u vlasništvu RH. Zaprimljeno je oko 1700 zahtjeva.

Koliko akutna nelikvidnost pogađa obrtnike?
- Obrtnike najčešće pogađa neplaćanje. Oni su na kraju lanca u kojem mnoge karike popuste i ne izvrše svoje obveze. Propisi EU-a ne brane propisivanje obveznih rokova plaćanja i to može biti pravi način za rješenje ovog gorućeg problema ukupnoga hrvatskog gospodarstva. Pri tome bi državni proračun profitirao.

Koliko je globalna gospodarska kriza pogodila obrtnike?
- Još potkraj 2008. godine, uvažavajući moguće posljedice dolazeće financijske i gospodarske krize, među prvim institucijama Vladi smo uputili paket od 30 antirecesijskih mjera, čijom bi se realizacijom ublažile posljedice krize.

U proteklom razdoblju neki naši zahtjevi su uvaženi, što je doprinijelo rješenju problema poslovanja dijela naših članova. Ali, gledajući u cjelini, sve učinjeno nije dovoljno. I ne mogu reći da smo zadovoljni.

Čime niste zadovoljni?
- Obrtnici nisu krivi za ovu krizu. Meni je čudno da Hrvatska, pored ovakve zemlje, uvozi gotovo 80 posto hrane. Obrt, malo i srednje poduzetništvo, turizam i poljoprivreda su djelatnosti koje mogu vlastitom proizvodnjom i uslugama puniti proračun.

Obrtništvo je nakon prvih znakova globalne gospodarske krize obilježeno izrazito negativnim trendovima i ostali smo bez nekoliko tisuća naših članova. Odjave obrta su svakodnevne i premašuju broj novoprijavljenih.

Trenutačno je u Hrvatskoj aktivno nešto više od 90.000 obrta, koji zapošljavaju 126.000 ljudi. Mogli bi zaposliti još 10.000 ljudi, ali je nužno riješiti postojeće probleme i omogućiti poticajne mjere, a također smanjiti birokraciju za 20 posto.

Tražimo da se izjednače prava vlasnika obrta i radnika koji rade u obrtu, jer, primjerice, sad vlasnik obrta, ako propadne, ne može na burzu rada radi ostvarivanja prava za vrijeme nezaposlenosti.

Još potkraj 2008. godine bilo je aktivno oko 96.800 obrta, a samo u posljednjih 20 mjeseci izgubili smo više od 6500 obrta. Zabrinutost izazivaju podaci o broju osoba koje rade u obrtništvu, a što uključuje obrtnike, vlasnike i ortake, te njihove radnike.

Broj osoba radno angažiranih u obrtu posljednje tri godine smanjen je za više od 28.000. Ozbiljnost situacije u obrtništvu potvrđuju i podaci o broju insolventnih fizičkih osoba tj. onih kojima je blokiran račun.
Trend je i po tom pitanju također izrazito negativan i broj insolventnih fizičkih osoba iz godine u godinu se povećava i danas ih je više od 38.000 obrtnika, čije nepodmirene obveze prelaze 5,5 milijardi kuna.

Zašto obrtnici ne izdaju račune za svoje usluge?
- Obrtnik je dužan izdati račun za prodani proizvod ili ostvarenu uslugu bez obzira je li riječ o kupnji cvijeća ili posjetu frizeraju. Evidentan je nedostatak koordinacije i aktivnosti državnih tijela u suzbijanju sive ekonomije koja prijeti propašću nekih djelatnosti.

U svom mandatu na čelu HOK-a u posljednje četiri godine promijenila su se tri resorna ministra gospodarstva, tri ministra pravosuđa, dva premijera, a najgore je kad morate s nekim raditi na ovakvom poslu od početka.

Opseg sive ekonomije se zapravo povećava i zatvaranjem obrta, čiji vlasnici nastavljaju obavljanje djelatnosti, samo više nemaju obveza pa se njihov teret prebacuje na one koji legalno rade.

Primjera ovakvog djelovanja ima nebrojeno i u svim djelatnostima, od uslužnih djelatnosti koje se mogu obavljati 'na terenu' i bez velikih ulaganja u prostor i opremu, prijevoza za vlastite potrebe koji se vrši uz naplatu kao nelojalna konkurencija registriranim prijevoznicima, trgovini u veleprodaji koja se odvija kao prodaja krajnjem potrošaču za osobne potrebe, trgovini repromaterijalom koja se u maloprodaji prodaje s istim rabatima kao u veleprodaji, obavljanju građevinskih djelatnosti mimo propisanih uvjeta, različite udruge i klubovi kao konkurencija ugostiteljima.…

Kako surađujete s Vladom?
- Pozdravljamo odluku Vlade o provedbi mjera za gospodarski oporavak kroz kredite za obrtna sredstva i nove investicije te kroz osnivanje investicijskih fondova. No, smatramo da usvojene mjere neće imati značajniji neposredni pozitivan učinak na obrtništvo, jer se cijeli sustav kreditiranja zasniva na primarnoj ulozi poslovnih banaka koje su i do sada bile više naklonjene kreditiranju većih gospodarskih subjekata.

Za obrtnike bi pozitivan efekt mogao nastupiti znatno kasnije, ako odobreni krediti velikim gospodarskim subjektima potaknu novi ciklus gospodarskih aktivnosti koje će posljedično uz velike povezati i obrtnike. Primjerice, samo je 30 do 40 obrtnika ostalo bez posla u Rijeci koji su bili kooperanti Brodogradilišta »Viktor Lenac«.
Što ste učinili za prevladavanje zatečenog stanja?
- Sredinom rujna održali smo tematsku sjednicu Upravnog odbora HOK-a posvećenu sivoj ekonomiji, na kojoj su bili prisutni i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva financija - Porezne uprave, Ministarstva pravosuđa, Ekonomskog instituta. Sagledavajući problem sive ekonomije, uvjereni smo da bi najbolje rješenje bilo donošenje novog, posebnog propisa - zakona o sprječavanju rada na crnom po hitnom postupku.

Tim propisom bi se, za sve djelatnosti, odredila definicija pojma rada na crno (sive ekonomije) te propisale sankcije. Na taj način otklonili bi se prigovori o svrstavanju takvih odredbi u posebni propis (Zakon o obrtu, Zakon o trgovačkim društvima ili Zakon o državnom inspektoratu), a inspektori bi dobili materijalnu odredbu temeljem koje bi mogli postupati tj. izricati kazne za rad na crno.

Naravno da tradicijski obrti, i pored kvalitete, ne mogu konkurirati robi iz uvoza i da će mnogi propasti. Smatram da bi i prag do 85.000 kuna godišnje za ulazak u sustav PDV-a trebalo povećati, jer je to u Sloveniji 300.000 kuna, odnosno 42.000 eura.

Obrtnici su nekad imali vlastiti mirovinski i zdravstveni fond. Omjer osiguranika u odnosu na broj umirovljenika u obrtu je 2,86, dok je u radničkom osiguranju taj omjer puno nepovoljniji, 1,30. Sad ima naznaka da će se kroz niz mjera zaustaviti propadanje obrtništva, ali mi koji nikada nismo prosvjedovali, barem ne na cestama, a punimo proračun, ne možemo još puno čekati da se naši zahtjevi napokon i prihvate. (Vjesnik)

Povezani članci
31.07.15 Financije i gospodarstvo
Maras za rujan najavio pokretanje obrta putem interneta
20.07.15 Vijesti
Bespovratnih 17,9 milijuna kuna za obrazovanje za poduzetništvo
28.01.15 Vijesti
Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike
03.11.14 Vijesti
HOK: Izmjene propisa koje je tražio Ceh trgovine obrtnicima donose značajne uštede
31.10.14 Vijesti
HOK zadovoljan izmjenama zakona o PDV-u i porezu na dobit
25.09.14 Vijesti
Položaj poslovnih žena može se poboljšati razvijanjem državnih strategija
18.08.14 Zaposlenost / plaće
Više zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
28.05.14 Vijesti
Obilježen Svjetski dan poduzetnica
17.10.13 Financije i gospodarstvo
Linić ustraje na ukidanju poticaja na stambenu štednju; Maras za dodatne razgovore u Vladi
12.10.13 Vijesti
Reagiranje na izjave ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa u intervjuu za Soundset radio
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Maras predlaže rješenja za obrtnička porezna dugovanja
30.09.13 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 20. GENERALNOM BH SAJMU ZEPS 2013. u Zenici
24.09.13 Vijesti
4. susret otočnih obrtnika u Murteru
11.09.13 Sajmovi i izložbe
Hrvatski obrtnici na 46. MOS-u u Celju
16.08.13 Vijesti
Turizam povećao zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama
28.05.13 Financije i gospodarstvo
Suradnja HAMAG-a i HUKU na kreditiranju novih poduzetnika
09.05.13 Vijesti
Zakon o obrtu ne kasni zbog Hrvatske obrtničke komore
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Maras: Prijedlog zakona o obrtu idući tjedan na Vladi
06.05.13 Vijesti
HOK: Obrtnici nezadovoljni radom Ministarstva poduzetništva i obrta
25.04.13 Šira regija
'EU ne bi dopustila ovakvu zabranu izlaganja cigareta'
19.04.13 Vijesti
HOK provodi anketu među članstvom vezano uz zakon o obrtu
08.04.13 Vijesti
Raspisan natječaj za Natječaj HOK-a i Zabe „Moj motiv 2.0.“
29.03.13 Sajmovi i izložbe
ZV: sajmovi Obrtništvo, Graditeljstvo i Interklima od 9. do 13. travnja
18.03.13 Vijesti
200 obrtnika trgovaca iz cijele Hrvatske dobilo fiskalne blagajne
11.03.13 Financije i gospodarstvo
HAMAG potaknuo 363 milijuna kuna investicija
18.02.13 Zaposlenost / plaće
Mrsić: obrtnicima jednaka prava kao i radnicima za vrijeme nezaposlenosti
19.12.12 Vijesti
Obrtnici u 2013. od Vlade očekuju reforme
20.10.12 Vijesti
Nova imenovanja u Hrvatskoj obrtničkoj komori
02.10.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 19. Generalnom BH sajmu ZEPS 2012.
01.10.12 Vijesti
Prvi sajamski nastup hrvatskih obrtnika metalaca u Turskoj
27.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici tradicionalno posjetili Jesenski međunarodni sajam u Grazu
25.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Jesenskom međunarodnom sajmu u Grazu
12.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 45. MOS-u u Celju
02.07.12 Vijesti
Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu
02.07.12 Vijesti
Dragutin Grabrović novi potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore
29.06.12 Vijesti
Josipović na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a
28.06.12 Vijesti
Sisačko-moslavačka županija: Potpore obrtnicima
28.06.12 Vijesti
Violeta Jelić nova v.d. Glavna tajnica HOK-a
04.06.12 Seminari, konferencije
Konferencija za razvoj žena u poslovanju
18.05.12 Vijesti
HGK: Obilježen Svjetski dan poduzetnica
11.05.12 Vijesti
HOK: Ministar Maras otvorio 5. obrtničke sportske igre
20.04.12 Vijesti
HOK i HZZ potpisali dopunu Sporazuma o poslovnoj suradnji
20.04.12 Trgovina na malo
U dvije godine propale čak 992 male trgovine
19.04.12 Seminari, konferencije
Položaj i zakonodavni okvir poslovanja trgovaca-obrtnika
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
12.04.12 Vijesti
HOK i ZABA: Natječaj za "Donaciju godine 2012"
11.04.12 Zaposlenost / plaće
Vjesnik: U obrtu danas oko 40.000 radnih mjesta manje nego 2005.
08.04.12 Seminari, konferencije
Poštovani,
27.03.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 15. Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru
14.03.12 Vijesti
Hrvatski izlagači na sajmu obrtništva u Muenchenu
09.03.12 Vijesti
HOK: 13 hrvatskih obrtnika na sajmu obrtništva u Muenchenu
10.02.12 Vijesti
Podrška HOK-a izmjenama poreznih zakona
30.01.12 Seminari, konferencije
Okrugli stol o ženama na tržištu rada
20.12.11 Vijesti
HOK: 2012. obilježavanje 160. godina obrtništva
19.12.11 Vijesti
Krešimir Jušić imenovan novim v.d. Glavnim tajnikom HOK-a
02.12.11 Vijesti
Što ulazak u Europsku uniju donosi hrvatskim obrtnicima
24.11.11 Vijesti
HOK: Zahtjevi obrtnika budućoj vlasti
02.11.11 Zaposlenost / plaće
MojPosao: Žene na poslu traže ravnopravnost, a ne poseban tretman
24.10.11 Seminari, konferencije
Kosor na konferenciji o ulozi poduzetnica u ekonomskom rastu
21.10.11 Vijesti
HOK pozdravlja donošenje Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora
27.05.11 Seminari, konferencije
Premijerka Kosor na obilježavanju Dana poduzetnica
23.05.11 Vijesti
HOK pozdravlja donošenje zakona protiv rada na crno
16.05.11 Vijesti
Motivacijski seminar u okviru projekta „EntrepreneurSHEp Croatia“
28.04.11 Vijesti
Obrtnici za uvođenje reda u gospodarstvu
07.04.11 Vijesti
Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
05.04.11 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Obrtnici će uskoro bez natječaja moći kupovati gradske poslovne prostore
23.03.11 Vijesti
Dan Obrtničke komore Zagreb
21.03.11 Vijesti
Konferencija "Obrtništvo u EU"
07.03.11 Seminari, konferencije
Poziv na Savjetovanje: Mjesto i uloga malih trgovaca na hrvatskom tržištu
10.02.11 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
14.01.11 Vijesti
Teška godina za obrtnike
16.11.10 Vijesti
HOK: Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja
11.11.10 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
09.11.10 Trgovina na malo
Trgovci tvrde da još samo dobavljači mogu sniziti cijene
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
10.09.10 Vijesti
Idući tjedan konferencija o položaju žena u obrtništvu
31.08.10 Vijesti
Oduzeti dobit svim obrtnicima koji rade 'na crno'
13.08.10 Zaposlenost / plaće
Više zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
26.05.10 Vijesti
U godini dana HOK je ostao bez 11 tisuća članova
29.04.10 Vijesti
Sindikat trgovine: U godini dana 30.000 izgubljenih radnih mjesta
14.04.10 Vijesti
Obrtnički forum: Nužna dugoročna strategija razvoja obrtništva
22.03.10 Vijesti
Okrugli stol o obrtništvu: Od lani 35.000 otkaza
08.03.10 Seminari, konferencije
Održana konferencija "Žene pokretači promjena"
22.02.10 Seminari, konferencije
Konferencija "Žene pokretači promjena" idući tjedan u Zagrebu
09.02.10 Zaposlenost / plaće
U obrtu i slobodnim profesijama 237.406 zaposlenih
20.01.10 Seminari, konferencije
Konferencija "Žene pokretači promjena" – najava
18.01.10 Vijesti
Obrtnici traže sto milijuna kuna
15.01.10 Zaposlenost / plaće
Kriza sve jače pogađa žene
18.12.09 Vijesti
Topić: U zadnjih godinu dana zatvoreno 7.000 obrta
30.11.09 Zaposlenost / plaće
DZS: Kod obrtnika najveći pad zaposlenosti
17.11.09 Vijesti
HOK: 2010. godina žena u obrtništvu
10.11.09 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu
25.09.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Grazu
18.09.09 Seminari, konferencije
Konkurentnost je najveća boljka male trgovine
15.09.09 Vijesti
U sklopu JMZV-A otvoren 51. MOS
11.09.09 Trgovina na malo
Prva godišnjica Saveza udruga malih trgovaca Hrvatske
10.09.09 Vijesti
Novi vizualni identitet Hrvatske obrtničke komore
28.08.09 Trgovina na malo
Vukelić: Udio sive ekonomije u maloprodaji hrane 40-50%
27.08.09 Vijesti
Maloprodaja: Obrtnici mogu preživjeti samo u kvartovima
21.07.09 Vijesti
Obrtnici se okreću Obrtno štednoj banci
01.07.09 Vijesti
Dan HOK-a: Zadaća promicanje i zastupanje obrtnika
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
15.05.09 Seminari, konferencije
M. Porter: ključni problem Hrvatske nije kriza nego povećanje konkurentnosti
14.05.09 Zaposlenost / plaće
Traže se profesori i doktori
17.04.09 Zaposlenost / plaće
Prosječni broj zaposlenih u 2008. 1,55 milijuna
25.03.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na Mostarskom sajmu
25.03.09 Vijesti
HOK savjetodavna služba odsad na 062 000 026
23.03.09 Vijesti
Poticati razvoj obrtništva u Zagrebačkoj županiji
11.03.09 Vijesti
Hrvatski obrtnici na vodećem europskom sajmu obrtništva u Muenchenu
03.03.09 Vijesti
Na sajmu u Muenchenu nastupa 21 hrvatski obrtnik
17.02.09 Vijesti
Poslovni susret istarskih i slovenskih obrtnika
10.02.09 Vijesti
Izaslanstvo HOK-a na poslovnim razgovorima u Omanu
06.02.09 Zaposlenost / plaće
U obrtu i slobodnim profesijama 259.544 zaposlenih
16.01.09 Vijesti
HOK: Ključ izlaska iz krize mali poduzetnici i obrtnici
07.01.09 Zaposlenost / plaće
Najtraženiji prodavači, a najmanje pravnici
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
28.11.08 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
11.11.08 Zaposlenost / plaće
Pad zaposlenosti u obrtu i slobodnim profesijama
11.11.08 Vijesti
Zagreb: Potpisan ugovor za projekt "Regionalni jamstveni instrumenti"
23.10.08 Vijesti
Anketa HOK-a: Većina trgovaca obrtnika ne želi raditi nedjeljom
20.10.08 Vijesti
Osijek: Povećanjem najma Grad će upropastiti obrtnike
30.09.08 Vijesti
Mesić: Potaknuti suradnju Hrvatske i Štajerske na lokalnoj razini
19.08.08 Zaposlenost / plaće
Rast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama
27.06.08 Vijesti
Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore
20.06.08 Vijesti
Najava: Dan Hrvatske obrtničke komore
19.06.08 Vijesti
Konferencija o političkom lobiranju za interese obrtništva u EU
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
09.05.08 Vijesti
Završen 6. Susret trgovaca HOK-a
07.05.08 Vijesti
Obrtnička trgovina jedino udruživanjem može dalje
28.04.08 Vijesti
Šesti susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore
25.04.08 Sajmovi i izložbe
Dodijeljene 'Vrijedne ruke' najboljim obrtnicima
22.04.08 Vijesti
Obrtnici traže izmjenu pravilnika o licenciranju u graditeljstvu
22.04.08 Sajmovi i izložbe
ZV: Otvoreni sajmovi Tegra, Obrtništvo, Biam i Zavarivanje
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
02.04.08 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci – aktualni trenutak
18.03.08 Vijesti
Svi za obrtnika – prvi u nizu projekata informatizacije obrtnika
01.03.08 Vijesti
Obrtničke komore Hrvatske i Bavarske nastavljaju suradnju
26.02.08 Zaposlenost / plaće
Velike razlike u stopama nezaposlenosti
21.02.08 Vijesti
HOK i Microsoft potpisali sporazum o suradnji
19.02.08 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmu u Muenchenu
11.02.08 Zaposlenost / plaće
Nezaposlenost u siječnju povećana za 2,6 posto
07.02.08 Zaposlenost / plaće
Potkraj 2007. u obrtu i slobodnim profesijama 260 tisuća zaposlenih
01.02.08 Zaposlenost / plaće
Pad broja zaposlenih u prosincu 0,7 posto
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
21.01.08 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 14,7 posto
17.01.08 Vijesti
Novi institucionalni portal Hrvatske obrtničke komore
09.01.08 Zaposlenost / plaće
HZZ: Smanjenje anketne stope nezaposlenosti na sedam posto je vrlo realno
02.01.08 Zaposlenost / plaće
U studenom 0,3 posto manje zaposlenih
27.12.07 Vijesti
Dugogodišnji glavni tajnik HOK-a dr. Petar Sindičić odlazi u mirovinu
20.12.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni 14,5 posto
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
07.12.07 Zaposlenost / plaće
HZZ: U studenom 253.183 nezaposlenih
06.12.07 Zaposlenost / plaće
DZS: U listopadu lagani rast broja zaposlenih u industriji
06.12.07 Vijesti
Ceh trgovine o aktualnoj trgovačkoj problematici
03.12.07 Zaposlenost / plaće
Pad broja zaposlenih u listopadu 0,5 posto
30.11.07 Zaposlenost / plaće
DZS: Anketna nezaposlenost prvi put ispod 10 posto
22.11.07 Zaposlenost / plaće
Stopa registrirane nezaposlenosti za listopad 14,3 posto
06.11.07 Zaposlenost / plaće
U rujnu ukupno 1.503.246 zaposlenih
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
18.10.07 Strateški savezi
Hrvatska i Makedonija pristupile programu za konkurentnost EU
11.10.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici od 16. do 21. listopada na sajmu u Zenici
05.10.07 Vijesti
HOK o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države
28.09.07 Vijesti
Raspisan natječaj za mikrokreditiranje u Zagrebačkoj županiji
27.09.07 Vijesti
Obrtnici na Jesenskom sajmu u Grazu
20.09.07 Zaposlenost / plaće
Nastavljen pad stope nezaposlenosti
17.09.07 Vijesti
HOK odobrio sredstva za pomoć obiteljima poginulih vatrogasaca s Kornata
13.09.07 Zaposlenost / plaće
HZZ: U kolovozu 242.851 nezaposlenih
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
10.09.07 Vijesti
Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore
09.09.07 Izvoz
Zastarjela struktura priječi rast domaćeg izvoza u EU
06.09.07 Vijesti
Dvadesetak hrvatskih izlagača nastupit će na sajmu u Celju
27.08.07 Zaposlenost / plaće
HZZ-ove mjere poticanja zapošljavanja obuhvatile 4.311 osoba
14.08.07 Statistika
Rast broja zaposlenih u obrtu
14.08.07 Vijesti
HOK osniva Odbor za obnovu uništenog Obrtničkog doma u Osijeku
13.08.07 Vijesti
MINGORP: 150.000 kuna za obnovu Obrtničkog doma u Osijeku
26.07.07 Vijesti
HOK izdala "Obrtništvo u brojkama 2006."
25.07.07 Vijesti
HOK prezentacija: Kako mali poduzetnici mogu profitirati od pristupanja EU
24.07.07 Vijesti
HOK uputio primjedbe na nacrt Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu
03.07.07 Vijesti
NVK: cilj je ulazak Hrvatske u "Klub 40" najkonkurentnijih zemalja
29.06.07 Vijesti
Svečanom akademijom obilježen Dan HOK-a
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
20.04.07 Sajmovi i izložbe
Nagrade i priznanja na sajmovima Graditeljstvo, Interklima i Obrtništvo
18.04.07 Seminari, konferencije
Hrvatski obrtnici trgovci - aktualni trenutak
17.04.07 Vijesti
Na obrtničkom forumu o konkurentnosti hrvatskog obrtništva
13.04.07 Vijesti
HOK i Obrtna zbornica Slovenije dogovorili jaču suradnju u 2007.
22.02.07 Vijesti
OKZ i Elektropromet potpisali sporazum o suradnji
16.02.07 Vijesti
HOK i Agrokor koncern nastavljaju suradnju
12.02.07 Vijesti
Novo vodstvo HOK-a u Bruxellesu
01.02.07 Vijesti
Dužnosnici HOK-a o radu u narednom razdoblju
25.01.07 Vijesti
Mato Topić novi predjednik Hrvatske obrtničke komore
13.10.06 Vijesti
Upravni odbor HOK-a o konkurentnosti obrtništva
28.09.06 Vijesti
Obrtnici na jubilarnom 100. Jesenskom sajmu u Grazu
17.08.06 Vijesti
Broj zaposlenih u obrtu raste
14.06.06 Vijesti
Hok i Moj posao dogovorili poslovnu suradnju
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa