Seniko studio
Vijesti
13.04.2007. HOK i Obrtna zbornica Slovenije dogovorili jaču suradnju u 2007.
Dosadašnju suradnju Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Obrtne zbornice Slovenije (OZS), koja traje od 1995. godine, predsjednik HOK-a Mato Topić i predsjednik OZS Miroslav Klun, ocijenili su vrlo uspješnom, te su suglasni kako buduće odnose dviju komora valja intenzivirati u cilju čvršćeg povezivanja hrvatskih i slovenskih obrtnika i pružanja što konkretnijih i raznovrsnijih usluga svojim članovima, zaključeno je na današnjem sastanku izaslanstva HOK-a i OZS, održanom u Zagrebu.

Predsjednici partnerskih komora složili su se da hrvatske i slovenske obrtnike ne trebaju sprječavati granice i aktualna politika u njihovom poslovanju i traženju novih tržišta, tim više što je riječ o susjednim zemljama s jakom obrtničkom tradicijom i razvijenim poslovnim odnosima, i gdje ne postoje jezične barijere, kao što je slučaj sa drugim članicama EU.


Stoga će HOK i OZS uskoro poslati otvoreno javno pismo svojim članovima, u kojem će ih pozvati na jaču suradnju.

Ujedno, na današnjem sastanku dogovorena je i izrada zajedničkog programa HOK-a i OZS za ovu godinu, u kojem će naglasci biti na nekoliko područja: suradnja na projektu Obrtničke kartice, koju imaju i HOK i OZS, s tim da je u Sloveniji to postala i platna kartica; suradnja na EU projektima; nastavak suradnje područnih obrtničkih komora; organizacija strukovnih poslovnih susreta (B2B), kao i razmjena iskustava vezano za izmjene zakonodavstva, posebice oko Zakona o obrtu, koji je u proceduri u obje zemlje.

Obrtna zbornica Slovenije ponudila je HOK-u i pomoć u procesu prilagodbe EU. Kako je rekao predsjednik OZS Klun, hrvatski obrtnici ne trebaju ponavljati greške slovenskih kolega, koji ponekad nisu bili dovoljno jaki u zastupanju svojih interesa, te je slovenska vlada prije ulaska u EU uvela najviše standarde u nekim područjima, iako su bili potrebni minimalni standardi, a što sada obrtnicima predstavlja veliki problem i trošak. HOK, s druge strane, nudi pomoć u području mirenja (medijacije), shodno pozitivnim iskustvima Centra za mirenje, te će prenijeti svoja iskustva OZS, gdje još nisu uspostavili takav oblik rješavanja sporova.

Uz predsjednika Topića, na radnom susretu ispred HOK-a sudjelovali su i predsjednik Odbora za gospodarstvo, ujedno i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ranogajec, tajnica Komorskog ureda Mira Čegec i savjetnik za međunarodnu suradnju mr. Natko Vlahović, a uz predsjednika OZS Kluna bili su predsjednik Upravnog odbora Štefan Pavlinjek, generalni sekratar dr. Viljem Pšenicny i mr. Andrej Poglajen.

Povezani članci
06.10.10 Vijesti
Topić: Obrtnici bi mogli zaposliti 10.000 ljudi
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
10.09.09 Vijesti
Novi vizualni identitet Hrvatske obrtničke komore
12.09.07 Vijesti
JMZV: Gospodarski odnosi Hrvatske i Slovenije su dobri
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
06.09.07 Vijesti
Dvadesetak hrvatskih izlagača nastupit će na sajmu u Celju
06.08.07 Izravna strana ulaganja
Srbija i BiH najzanimljivije slovenskim investitorima
01.02.07 Vijesti
Dužnosnici HOK-a o radu u narednom razdoblju
25.01.07 Vijesti
Mato Topić novi predjednik Hrvatske obrtničke komore
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa