Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
28.01.2012. Održano savjetovanje "Tekstilna znanost i gospodarstvo"
Darko Ujević
Darko Ujević
Savjetovanje "Tekstilna znanost i gospodarstvo" ponovno je potvrdilo da se vizija hrvatske tekstilne i obućarske industrije temelji na njenom stalnom tehnološkom napretku, kadrovskom i organizacijskom restrukturiranju, daljnjoj specijalizaciji i tržišno konkurentnoj proizvodnji.

Konačni cilj svih tih nastojanja svodi se na viši udio dodane vrijednosti u konačnom proizvodu, ali s jasnom perspektivom plasmana i mogućnosti povećanog izvoza, bio je glavni moto savjetovanja koje je održano 26. siječnja u Zagrebu u organizaciji TTF-a i Suvremene.hr.

Tekstilna i obućarska odnosno kožarsko-prerađivačka industrija Hrvatske zapošljavale su na dan 31. prosinca 2011. godine ukupno 30.399 osoba. To čini 14,33 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji Hrvatske. Ove industrije sudjeluju sa 7,66 posto u ukupnom izvozu i sa 6,8 posto u ukupnom uvozu (podaci za XI/2011). Te dvije grupacije godinama su, uz drvoprerađivačku industriju, bile perjanice hrvatskog izvoza. Danas pokrivaju uvoz izvozom samo sa 67,55 posto.

Postavljaju se pitanja: Zašto takva kretanja i čime su ona uvjetovana? Može li hrvatski izvoz ovih proizvoda vratiti na stare staze slave? Ako, ne, zašto? U kojoj je mjeri Operativni program potpore industriji tekstila i odjeće te industriji kože i proizvoda od kože dao očekivane učinke? Koliko znanost i znanstvena zajednica mogu pridonijeti promjenama u trendu? Što očekuje ove industrije ulaskom u Europsku uniju?
Yvonne Hendrych
Yvonne Hendrych
Sjajan uvod u širu raspravu odredila su izlaganja Yvonne Hendrych, šefice Ureda Konfederacije njemačke tekstilne i odjevne industrije u Bruxellesu, na temu “Razvoj tekstilne industrije u kriznim vremenima - iskustva i izazovi” te Marka Jazića na temu “Super i hipermarketi kao suvremeni kanali distribucije tekstila, odjeće, kože i obuće i kožne galanterije”.

- Tekstil se više ne upotrebljava samo za običnu odjeću, već i u drugim sektorima. U Njemačkoj se jako borimo da uđemo i u sektor elektromobila, i to ne samo u oblačenju siceva i zračnih-jastuka, već i laganih auto-okvira koji se pomoću tekstilima mogu dobiti – rekla je Hendrych.

Ona je napomenula i kako u Njemačkoj rade i na odjeći za ljude koji su skloni alergijama i neurodermititisima, što je veliki 'boom' u industriji. Grade i mostove u kojima su unutar betona postavljena čvrsta tekstilna vlakna, što ih čini fleksibilnijima i laganijima, a isto su primijenili i pri gradnji novog Airbusa.
Marko Jazić
Marko Jazić
Konzum intenzivno razmišlja da krene u razvoj svoje modne linije, ili samostalno ili uz komercijalne odnose sa hrvatskim trgovcima na način da prodajemo njihovu robu - rekao je Marko Jazić, direktor sektora neprehrane Konzuma.

Što se tiče cjelokupne modne linije naglasio je kako je to izuzetno komplicirano razviti, jer je važno pogoditi nekoliko faktora kako bi se zainteresiralo kupce, a to su kvaliteta, veličina i trend - odnosno boje i materijali.

No tu je i svijetli primjer britanskog trgovačkog diva Tesca koji je odlučio sam ući u stvaranje svog modnog branda odjeće, te godišnje na takvoj ponudi zarađuje preko 2 milijuna eura, a u budućnosti se vidi kao izravni konkurent trgovinama poput H&M-a i Zare.

Domaćin skupa, dekan TTF-a Darko Ujević, jasno je naglasio da povezivanje znanosti i znanja može dati novi zamah hrvatskom gospodarstvu. Najavio je i svojevrsni pilot-projekt PROGRAM 5000, koji će uskoro biti predstavljen stručnoj javnosti i Vladi, a mogao bi naznačiti potpuno nov pristup povezivanju znanosti i realnog sektora ekonomije.

Na neka od uvodno spomenutih pitanja pokušalo se odgovoriti u Panel-diskusiji koja je okupila najvažnije aktere na ovom području. Sudjelovali su prof. dr. Darko Ujević, dekan Tekstilno tehnološkog fakulteta, Mijo Šimić, predsjednik Uprave Tekstilprometa, Ivica Cerovečki, predsjednik Nadzornog odbora KOTKE, Marko Jazić, direktor neprehrane Konzuma, Mario Lešina, direktor MIDAL-a i predsjednik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije HGK, Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa i član Izvršnog odbora HUP-Udruge tekstilne i kožne industrije, dr. Mirjana Gambiroža – Jukić, poslovna tajnica Udruženja tekstila i odjevne industrije HGK, Branka Jengić, zamjenica predsjednice Ceha tekstila, kože i krzna HOK-a i Damir Šegović, tehnički savjetnik GS1 Croatia, Hrvatskog udruženja za automatsku identifikaciju, elektroničku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima.

Panel diskusija
Panel diskusija
Rasprava je ukazala na brojna otvorena pitanja – od proizvodnje, distribucije do stručnih kadrova. Usprkos razrađenoj Strategiji za ove industrije, praksa pokazuje da se smjernice nisu do kraja poštovale pa su izostale i neke dogovorene mjere što ove industrije, u kojima je zaposleno gro žena, dovodi do granice preživljavanja. Mnoge su tvrtke već obustavile proizvodnju, a mnogima to tek predstoji.

Upravo su ovakvi skupovi potrebni i češće kako bi se sve zainteresirane strane mogle međusobno informirati i zajednički tražiti adekvatnija rješenja. U konačnici, svi su za njih zainteresirani.

Pritom je, uvijek iznova, važno upozoriti kako je ipak najvažnije poticati trgovinu da bude u funkciji razvoja domaće proizvodnje. Trgovina je najbrži put za izlaz do domaćeg potrošača, kroz turizam i na inozemna tržišta, pa u tom smislu može biti za određene segmente privrede i djelatnosti istinska "lokomotiva razvoja".

Sve navedene činjenice, naime, učvršćuju uvjerenje da sudbina domaće proizvodnje ponajviše ovisi o odnosima proizvođača i trgovine. S jedne strane u kojoj će mjeri domaći proizvođači poštivati tržišne odnose: cijenu, kvalitetu, dizajn, rokove isporuke. S druge strane, koliko će trgovina biti spremna podržati takva nastojanja i honorirati ih stavljanjem tih proizvoda na svoje police.

Danas se sve češće upire prstom u činjenicu da su trgovački lanci krcati robom stranog porijekla, a sve je manje proizvoda domaćih proizvođača. Dio je to stalno prisutne i vrlo nesmiljene borbe za potrošača, pri čemu se ovaj ipak najčešće priklanja onome tko mu nudi ukupno povoljniji odnos i bolje uvjete.

Naravno, protiv globalizacije se ne može boriti, tom velikom problemu ne mogu se suprotstaviti ni velike i razvijenije zemlje, a kamoli male zemlje kakva je Hrvatska.

Nema ni potrebe, a ni velike koristi suprotstavljati se globalizaciji; jedino se treba realno postaviti prema tom izazovu. Trebamo se organizirati prema tim procesima koji globalno djeluju i to na način da uvećavamo pozitivne efekte globalizacije, a da umanjujemo njene negativne efekte, poruka je sa savjetovanja.
..

Povezani članci
15.09.16 Promocije
Betty Barclay nova shopping adresa u srcu Zagreba
05.09.16 Promocije
Šivanje po mjeri u Kotki Krapina
21.07.16 Promocije
Hrvatski tenisači u Di Caprio by Varteks odijelima
12.10.15 Vijesti
Pljesak za hrvatsku ljepotu
28.05.15 Promocije
CAFèNOIR – novi modni brand na hrvatskom tržištu
19.05.15 Tvrtke i tržišta
Varteks i u prvom kvartalu 2015. bilježi značajan pozitivan pomak
02.05.14 Strateški savezi
Varteks stekao 50 posto udjela u tvrtki VIS PROI
04.04.14 Sajmovi i izložbe
Varteks PRO sudjelovao na izložbi uz petu godišnjicu prijema Hrvatske u NATO
19.02.14 Tvrtke i tržišta
Prodaja imovine znatno poboljšala rezultat Varteksa
31.01.14 Tvrtke i tržišta
U Varteksu je sklopljena predstečajna nagodba
05.11.13 Vijesti
U Centru za dizajn HGK otvorena izložba Modni ormar 2013
20.08.13 Tvrtke i tržišta
Varteks grupa u prvom tromjesečju s gubitkom od 23,3 milijuna kuna
11.07.13 Tvrtke i tržišta
Prihvaćen plan predstečajne nagodbe za Varteks
04.06.13 Financije i gospodarstvo
Vjerovnici Varteksa prihvatili plan restrukturiranja
20.05.13 Seminari, konferencije
Revitalizacija tekstilne proizvodnje materijala iz brnistre
02.05.13 Vijesti
Vrdoljak: Idući tjedan rješenja za Varteks
05.04.13 Financije i gospodarstvo
Grčić i Maras: Zone trebaju iskoristiti prednosti
28.02.13 Tvrtke i tržišta
Zbog izostanka likvidnosti Varteks ne nastavlja ugovor s Levi'som
01.02.13 Promocije
Izvučen dobitnik glavne nagrade Tekstilprometove nagradne igre „Akcijska košarica daruje“!
31.01.13 Promocije
Galko otvorio novu prodavaonicu te najavljuje proslavu 20 godina postojanja
24.01.13 Seminari, konferencije
Potrebne su hitne poticajne mjere za opstanak tekstilne industrije
20.12.12 Tvrtke i tržišta
Dogovor s vjerovnicima i uspješna provedba postupka predstečajne nagodbe ključ za održivo poslovanje u Varteksa u budućnosti
13.12.12 Seminari, konferencije
Savjetovanje Tekstilna znanost i gospodarstvo
12.11.12 Tvrtke i tržišta
Varteks preuzima tri društva
09.11.12 Seminari, konferencije
Obilježena 60. obljetnica Hrvatskog društva kožara i obućara
07.11.12 Seminari, konferencije
Otvorena izložba "Modna ilustracija, dizajn tekstila i accessoire 2012."
01.11.12 Promocije
MURA s novom snagom i idejama jača ugled robne marke
19.09.12 Vijesti
Miloloža: Minimalna plaća mora ostati na sadašnjoj razini
27.07.12 Tvrtke i tržišta
Varteks smanjio gubitak u prvoj polovici godine
25.07.12 Promocije
Inovacije u Di Caprio by Varteks odijelima
17.07.12 Tvrtke i tržišta
Varteks smanjio gubitak za 1,5 milijuna kuna
10.06.12 Tvrtke i tržišta
Pounje trikotaža pregovara s Modianom
08.06.12 Promocije
U Muri predstavljene nove modne kombinacije za ljeto
28.05.12 Financije i gospodarstvo
Pounju trikotaži državna potpora od 5,8 milijuna kuna
22.05.12 Trgovina na malo
Otvoren Maxi Konzum u Mlinima kod Dubrovnika
17.05.12 Tvrtke i tržišta
Varteks potpisao novi petogodišnji distributerski ugovor s Levi's-om
11.05.12 Tvrtke i tržišta
Varteks s manjim gubitkom u prvom tromjesečju
30.04.12 Trgovina na malo
Konzum s većim prihodom
26.04.12 Brandovi
Lukabu - novi domaći modni brend
24.04.12 Vijesti
Josipu Zaheru novi mandat na čelu HUP-Udruge trgovine
11.04.12 Izvoz
Tekstilci će biti traženiji, tko će to dočekati
05.04.12 Tvrtke i tržišta
Varteks smanjio gubitak za 37,6 posto
05.04.12 Promocije
Kotka u središtu Zagreba
21.03.12 Vijesti
Ljerka Puljić ponovno izabrana za predsjednicu Udruženja trgovine HGK
20.03.12 Trgovina na malo
Konzum nudi ručak za 10 kuna
12.03.12 Trgovina na malo
Njemački diskonter KiK otvara još 20 trgovina
20.02.12 Trgovina na malo
Konzum u ožujku otvara prvu benzinsku postaju
16.02.12 Trgovina na malo
Lanjska dobit Konzuma 345,2 milijuna kuna
10.02.12 Tvrtke i tržišta
Kosec: Stečajni postupak u MTČ Tvornici rublja po zakonu
03.02.12 Tvrtke i tržišta
Sve izglednije gašenje MTČ Tvornice rublja
27.01.12 Trgovina na malo
Konzum razmišlja o pokretanju vlastite modne linije
26.01.12 Seminari, konferencije
Savjetovanje o tekstilnoj industriji
24.01.12 Seminari, konferencije
Znanstveno-stručni skup Tekstilna znanost i gospodarstvo
23.01.12 Vijesti
Želimir Feitl novi predsjednik Udruženja za plastiku i gumu HGK
17.01.12 Izvoz
Hrvatski tekstilci dogovorili vrijedne izvozne poslove
17.01.12 Tvrtke i tržišta
AZTN odobrio program restrukturiranja Pounje Trikotaže
25.12.11 Trgovina na malo
Mura otvorila novo prodajno mjesto u Zagrebu
15.12.11 Karijere
‘Dobri duh’ zagorskog gospodarstva
22.11.11 Tvrtke i tržišta
Varteks: Provedeno smanjenje temeljnog kapitala
21.11.11 Vijesti
HGK: Zaustavljen pad zaposlenosti u tekstilnoj industriji
14.11.11 Tvrtke i tržišta
Peko, Alpina i Planika se žele povezati
04.11.11 Tvrtke i tržišta
Varteks povećao prihod i smanjio gubitak na 37 mil. kuna
30.09.11 Sajmovi i izložbe
Premijerka Kosor otvorila regionalni sajam mode Fashion.HR Industrija
07.09.11 Tvrtke i tržišta
Varteks i Čateks potpisali ugovor o strateškom savezu
02.09.11 Trgovina na malo
KiK u Hrvatskoj otvorio pet novih trgovina
18.08.11 Tvrtke i tržišta
Varteks: Rast prihoda od prodaje za 15 posto
04.08.11 Tvrtke i tržišta
Varteks zbog gubitaka smanjuje temeljni kapital za 270 mil. kuna
01.08.11 Tvrtke i tržišta
Varteks s gubitkom od 31,2 milijuna kuna
23.05.11 Tvrtke i tržišta
Varteksu odobrene potpore za restrukturiranje
06.05.11 Tvrtke i tržišta
Varteks smanjio gubitak
06.04.11 Tvrtke i tržišta
Varteks o prošlogodišnjim rezultatima i modelu C
08.03.11 Financije i gospodarstvo
Kosor i Popijač posjetili tvrtku "Kotka"
20.01.11 Financije i gospodarstvo
Pokrenut projekt Fashion.hr industrija
12.01.11 Tvrtke i tržišta
Varteks prodaje robne kuće i prostore
21.12.10 Vijesti
HGK: Rast proizvodnje i izvoza kožarsko-prerađivačke industrije
21.12.10 Vijesti
Osnovano Socijalno vijeće za sektore tekstila, obuće, kože i gume
30.11.10 Tvrtke i tržišta
Varteks seli proizvodnju u Novi Marof
29.10.10 Tvrtke i tržišta
Varteks: Gubitak 45,6 milijuna kuna
19.10.10 Vijesti iz regije
Otpuštenim radnicima Mure 2,2 mil. eura pomoći iz europskog fonda
24.09.10 Neprehrambeni proizvodi
Tvrtka Kotka predstavila novu kolekciju za muškarce
02.08.10 Tvrtke i tržišta
Gubitak Varteksa 17,9 milijuna kuna
08.04.10 Tvrtke i tržišta
Lanjski gubitak Varteksa 98,9 milijuna kuna
11.03.10 Tvrtke i tržišta
Mura u stečaju dužna 58 mil. eura
18.01.10 Tvrtke i tržišta
Varteks prodaje robne kuće i otpušta zaposlene u administraciji
03.11.09 Tvrtke i tržišta
Varteks: Radnici nastavili rad nakon informacije o deblokadi računa
03.11.09 Tvrtke i tržišta
Varteksu blokiran račun
23.10.09 Tvrtke i tržišta
Varteks u gubitku 38,2 milijuna kuna
05.10.09 Tvrtke i tržišta
Hugo Boss nastavlja suradnju s Murom
02.10.09 Tvrtke i tržišta
Slovenska Mura objavila stečaj
21.09.09 Vijesti iz regije
Štrajkovi u Sloveniji: Prosvjed radnika Mure zbog najave stečaja
17.09.09 Tvrtke i tržišta
Varteks: Mjere za ublažavanje krize
26.08.09 Tvrtke i tržišta
Povećan gubitak Tekstilprometa
14.08.09 Vijesti
Objavljen natječaj za potpore u tekstilnoj i kožarskoj industriji
29.07.09 Tvrtke i tržišta
Gubitak Varteks Grupe 15,1 mil. kuna
05.06.09 Tvrtke i tržišta
Švicarskom Sibelinu 150.000 dionica Varteksa
01.06.09 Vijesti iz regije
Slovenija: Mura i Gorenje smanjuju broj zaposlenih
22.05.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatskim tekstilcima prijeti potpuni kolaps
21.05.09 Tvrtke i tržišta
Dividenda Tekstilprometa 40 kuna
13.05.09 Tvrtke i tržišta
Mura ide u dokapitalizaciju
29.04.09 Tvrtke i tržišta
Varteks i Podravka potpisali ugovor o suradnji
22.04.09 Tvrtke i tržišta
Varteks prvi kvartal završio s gubitkom od 3,96 mil. kuna
10.04.09 Tvrtke i tržišta
Dobit Tekstilprometa veća od 100 milijuna kuna
03.04.09 Tvrtke i tržišta
Dobit Varteksa 2,4 milijuna kuna
24.02.09 Tvrtke i tržišta
Varteks radnicima novomarofskog pogona ponudio zamjenska radna mjesta
17.02.09 Financije i gospodarstvo
Tekstilci: Opstanak uz međusobno povezivanje
12.02.09 Vijesti
MINGORP: Tekstilcima i kožarima 140 mil. kuna potpora
14.11.08 Tvrtke i tržišta
Grupa Varteks ostvarila gubitak od 7,1 milijun kuna
03.10.08 Financije i gospodarstvo
AZTN odobrila Program potpora razvoju industrije tekstila i obuće
08.08.08 Tvrtke i tržišta
Varteks: Dobit 124 tisuće kuna
10.07.08 Tvrtke i tržišta
Varteks: Dobit od 3,9 milijuna kuna
16.06.08 Karijere
Leo Mršić na čelu Lantea Grupe
12.06.08 Tvrtke i tržišta
Povećan temeljni kapital Varteksa
10.06.08 Brandovi
Varteks predstavio novi vizualni identitet
09.05.08 Vijesti
Završen 6. Susret trgovaca HOK-a
28.04.08 Tvrtke i tržišta
Varteks u prvom tromjesečju ostvario dobit od 1,2 milijuna kuna
01.04.08 Tvrtke i tržišta
Varteks ostvario dobit od 3,9 mil kuna
01.03.08 Trgovina na malo
Varteks predstavio novouređeni City Centar u Rijeci
30.01.08 Statistika
Metalna i tiskarsko-izdavačka industrija ostvarile najviši rast ind. proizvodnje u 2007.
28.01.08 Financije i gospodarstvo
TTF: Tekstilna industrija ima tržišnu opravdanost
22.01.08 Statistika
Industrijska proizvodnja u 2007. veća 5,6 posto
08.01.08 Zaposlenost / plaće
Rast broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini
03.01.08 Statistika
Rast industrijske proizvodnje u studenom
15.11.07 Tvrtke i tržišta
Varteks Grupa ostvarila 700 tisuća kuna dobiti
07.11.07 Tvrtke i tržišta
U Lantei do popusta putem sms-a
29.10.07 Tvrtke i tržišta
Varteks ostvario dobit od 5,2 milijuna kuna
23.10.07 Statistika
DZS: U rujnu rast industrijske proizvodnje za 2,1 posto
23.10.07 Vijesti
Za razvoj tekstilne i kožne industrije do 2012. više od dvije milijarde kuna
21.10.07 Tvrtke i tržišta
Varteksu službeno predložen raskid ugovora s Univerzijadom Beograd 2009
15.10.07 Izvoz
U Srbiji ne žele Varteksova odijela
09.10.07 Šira regija
EU i Kina dogovorile nadzor trgovine tekstilom
05.10.07 Izvoz
Varteks nije službeno obaviješten o raskidu ugovora s Univerzijadom Beograd
25.09.07 Izvoz
Beograd: Nastavlja se kampanja protiv "Varteksa"
29.08.07 Statistika
U srpnju godišnji rast industrijske proizvodnje 8,5%
28.08.07 Tvrtke i tržišta
MTČ: Gubitak u prvom polugodištu 5,85 milijuna kuna
23.08.07 Tvrtke i tržišta
Tekstilpromet smanjio gubitak na 212 tisuća kuna
21.08.07 Tvrtke i tržišta
Lantea: Povećanje temeljnog kapitala
13.08.07 Tvrtke i tržišta
Varteks u prvom polugodištu sa znatno manjim gubitkom
30.07.07 Vijesti
MINGORP: Poticaji za tekstilnu i kožarsko-prerađivačku industriju
04.07.07 Trgovina na veliko
Varteksovi komercijalni zapisi u iznosu od 30 mil. kuna uvršteni na ZSE
27.06.07 Tvrtke i tržišta
Iz Ulice Salesianer u Europu
14.06.07 Šira regija
EU neće produljiti kvote za uvoz tekstila iz Kine
13.06.07 Trgovina na veliko
Polančec: Tvrtkama s radničkim dioničarstvom porezne olakšice
06.06.07 Izvoz
Varteks dobavljač i sponzor Univerzijade Beograd 2009.
16.05.07 Statistika
Varteks: u prvom tromjesečju dobit 1,03 mil. kuna
09.05.07 Statistika
Lantea poslovala s gubitkom od 4,28 milijuna kuna
02.05.07 Statistika
Čateks ostvario dobit od 98 tisuća kuna
23.04.07 Statistika
Varteks: u 2006. gubitak 1,9 milijuna kuna
17.04.07 Trgovina na veliko
FIMA Validus vlasnik 22,81 posto Varteksa
26.02.07 Trgovina na veliko
Fima Validus objavila ponudu za preuzimanje Varteksa
06.02.07 Trgovina na veliko
HFP objavio natječaj za prodaju 75 posto Slavonije MK
13.11.06 Statistika
Varteks grupa: gubitak smanjen na 4,7 milijuna kuna
31.10.06 Neprehrambeni proizvodi
Predsjednik Mesić u "Varteksu"
30.09.06 Izvoz
Hrvatski tekstilci kvaliteniji od kineskih
12.08.06 Neprehrambeni proizvodi
Varteks grupa u prvom polugodištu s upola manjim gubitkom nego lani
04.07.06 Neprehrambeni proizvodi
Varteks odijeva zaposlenike Agrokora
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa