Seniko studio
Vijesti
31.05.2008. Zaštita potrošača i financijske usluge za poduzetnike
U drugom dijelu XII nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u petak su održane radionice na kojima se raspravljalo o zaštiti potrošača, različitim područjima djelovanja gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, okruženja u kojem posluju te načinima olakšavanja njihovog poslovanja.
Tako je Ema Culi, ravnateljica Uprave za trgovinu i razvoj tržišta u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), prezentaciju posvetila razvoju sustava zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj.

Ona je istaknula kako zaštita potrošača uz to što predstavlja civilizacijsku stečevinu te kao takva mora biti u domenu javnog interesa, nužno mora biti i jedan od najvažnijih segmenata razvoja gospodarstva u cjelini.

Kada je riječ o zakonodavnom tretiranju ovog područja, Culi je podsjetila da je 2007. godine donesen novi Zakon o zaštiti potrošača koji predstavlja daljnji korak u usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije.

Novi je Zakon, rekla je, implementirao tri nove direktive koje do sada nisu bile dio hrvatskog zakonodavstva, sedam postojećih direktiva je usklađeno s praksom EU, dok je u skladu s preporukom Europske komisije uvedena i odredba o izvansudskom rješavanju potrošačkih sporova te su izmjenjene prijašnje zakonske odredbe temeljem problema uočenih u praksi.

Tri nove direktive uključuju odredbu o oglašavanju financijskih usluga na daljinu, uvode se sudski nalozi za zaštitu interesa potrošača te regulira nepošteno poslovno djelovanje prema potrošačima na unutarnjem tržištu.

«Visoka razina zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj usmjerena je ka dva osnovna cilja, a to su razvoj gospodarstva i razvitak poslovnog morala na tržištu», istaknula je Culi.

Savjetovališta za zaštitu potrošača smještena su u Osijeku, Zagrebu. Splitu i Puli, kao regionalnim centrima, a sve važne informacije vezane uz zaštitu potrošača u Hrvatskoj mogu se naći na internetskim stranicama MINGORP-a.
Na ovu se prezentaciju nadovezala Đema Bartulović, načelnica Odjela za zaštitu potrošača pri MINGORP-u, koja je u dijelu izlaganja posvećenom sigurnosti proizvoda i zaštiti potrošača istaknula da sigurnost potrošača na tržištu nema alternativu te da se oni moraju osjećati sigurno i zaštićeno.

Osnovna prava potrošača na tržištu su pravo na zaštitu gospodarskih interesa; pravo na zaštitu od opasnosti za život zdravlje i imovinu; pravo na pravnu zaštitu; pravo na informiranje i izobrazbu; pravo na udruživanje potrošača sa svrhom zaštite njihovih interesa.

Sigurnost proizvoda važan je dio politike zaštite potrošača, naglasila je, što ponajprije znači da sve bitne informacije vezane uz sigurnost proizvoda moraju biti dostupne onima koji ih kupuju.
Povjerenje i zadovoljstvo potrošača ključ je gospodarskog napretka modernog tržišta, rekla je Bartulović.
Usklađivanje horizontalnog tehničkog zakonodavstva RH sa zakonodavstvom EU i ACAA sporazum, pojasnio je Miran Škerl, voditelj Odsjeka u MINGORP-u.

Tehnički propisi, normizacija, mjeriteljstvo, akreditacija i ocjenjivanje sukladnosti područja su u kojima je u tijeku usklađivanje s tehničkim propisima Europske unije, a sve s ciljem da se na odgovarajući način omogući sloboda kretanja roba na budućem zajedničkom tržištu.

ACAA (Agreement on conformity assessment and acceptance of industrial products), odnosno sporazum o ocjeni sukladnosti i prihvaćanju industrijskih proizvoda, podrazumijeva da će, kada Hrvatska ispuni sve potrebne uvjete, proizvodi iz naše zemlje imati nesmetan pristup na tržište Europske unije bez dodatnog ispitivanja i certifikacije.

Republika Hrvatska je u travnju 2008. godine uputila Pismo namjere o sklapanju ACAA sporazuma Europskoj komisiji, rekao je Škerl.

Pozitivni učinci sklapanja ovog Sporazuma sagledavaju se u činjenici da bi tehnički proizvodi proizvedeni u RH, a koji bi bili obuhvaćeni ACAA sporazumom, mogli slobodno ući na unutarnje tržište EU što bi omogućilo značajan napredak na području konkurentnosti hrvatskog gospodarstva jer bi status hrvatskih tehničkih proizvoda bio identičan onima iz EU, zaključio je.
O ulozi Hrvatske akreditacijske agencije (HAA), u provedbi tehničkih propisa i ispunjenja uvjeta za zaključivanje ACAA sporazuma, govorio je Vladimir Mucko, načečnik Odjela u toj agenciji.

HAA je nacionalno akreditacijsko tijelo koje je ovlašteno raditi vrednovanje institucija prema međunarodnim normama HRN EN 45000 i HRN EN ISO/IEC 17000, što podrazumijeva ispitivanje, umjeravanje, certificiranje i inspekciju, te na kraju dobivanje međunarodno priznatog dokaza osposobljenosti.

Akreditacija ili ocjena tehničke i stručne osposobljenosti tako postaje snažan argument u djelovanju svake institucije ili tvrtke na uređenom i normiranom tržištu, sukus je predavanja Vladimira Mucka.

Vedrana Filipović-Grčić iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske približila je ulogu te institucije u nadzoru sigurnosti tehničkih proizvoda na tržištu.
Istaknula je, pritom, kako je Državni inspektorat nadležan za nadzor primjene zakona i drugih propisa u područjima prometa robom, rada i zaštite na radu, elektroenergetike, rudarstva, istraživanja i iskorištavanja mineralnih sirovina, posuda pod tlakom, ugostiteljske i turističke djelatnosti te drugim područjima koja su u nadležnost stavljeni po posebnim zakonima.

Osvrnuvši se na područje zaštite potrošača kazala je da se, imajući u vidu kako u RH još nisu donesene norme (HRN EN) temeljem Zakona o sigurnosti proizvoda, obavlja samo administrativni nadzor, tako da se u prometu gleda jesu li proizvodi opskrbljeni odgovarajućim - jasno izrečenim i lako razumljivim - upozorenjima o rizicima koje mogu predstavljati.

_____________________________________________

Iz Financijske agencije (FINA) gospodarstvenicima su prezentirane usluge On-line računovodstva i Fina kompenzacije
Uslugu Fina račuvodstvenog servisa kao uvodničar predstavio je Hrvoje Buntak, direktor Sektora korisničkih servisa agencije, u prezentaciji naslovljenoj ' Uloga FINA-e u razvoju poduzetništva - Kako uspješno privući novi kapital?', dok je predstavljanje moderirao Zlatko Mičetić, direktor Sektora poslovne mreže u FINA-i.

Istaknuto je kako je usluga računovodstvenog servisa prilagođena kako trgovačkim društvima i obrtnicima, tako i neprofitnim organizacijama, poljoprivrednicima, zadrugama i slobodnim zanimanjima.

Kao osnovne prednosti navode se sigurnost usluge i zajamčena zaštita tajnosti podataka, dostupnost usluge u svakom trenutku (24 sata dnevno), te da se sve bitne informacije nalaze na jednom mjestu što uključuje poslove platnog prometa, REGOS, godišnje financijske i periodične statističke izvještaje, bonitetne informacije te cjelovit računovodstveni servis.

Usluga je dostupna u tri modela: standard servis - predaja i preuzimanje dokumentacije u papirnom obliku, smart - predaja dokumentacije u papirnom obliku, uz mogućnost pristupa podacima putem interneta i ispisivanja određenih izvještaja na vlastitom pisaču te model super koji daje mogućnost predaje i pristupa podacima putem interneta.
Predstavljanje FINA kompenzacije moderirao je Karlo Seleši, direktor Sektora komunikacija i marketinga, a prezentaciju usluge održao je Krešimir Jurčević, direktor sektora Servisa za bankarstvo.

Jurčević je pojasnio da FINA kompenzacija podrazumjeva servis pomoću kojeg hrvatski poduzetnici mogu 'zatvoriti' međusobna dugovanja i potraživanja te na taj način povećati vlastitu likvidnost i poboljšati uvjete poslovanja.

Nastala kao rezultat istraživanja tržišta i uočene potrebe za takvim servisom, usluga u osnovi predstavlja sustav multilateralnih kompenzacija namijenjen svim pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, registrirane su u Hrvatskoj, a imaju obveze prema drugima poslovnim subjektima.
Obveze je u 'FINA kompenzaciju' moguće prijaviti na internetskoj stranici FINA-e, telefaksom, poštom ili u svim FINA-inim poslovnicama. Učlanjenje u servis je besplatno, visina prijavljenih obveza nije ograničena, a sustav je putem interneta dostupan 24 sata na dan sedam dana u tjednu.

Cijena usluge ovisi o načinu prijavljivanja obveza. Za elektroničke prijave putem interneta naknada iznosi 0,8 posto od kompenziranog iznosa, a minimalni iznos naknade je 90 kuna plus pripadajući PDV.

Za ostale oblike prijave u papirnatom obliku (poslovnica, telefaks, pošta) naknada iznosi 1% od kompenziranog iznosa, a minimalni iznos naknade je također 90 kuna uvećan za iznos PDV-a.

Povezani članci
04.08.16 Financije i gospodarstvo
MINPO: Za hrvatsko poduzetništvo osigurano 2,5 milijardi kuna
27.07.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Gospodarstvo bi moglo porasti oko 2,5 posto
27.06.16 Korisne informacije
Zagrebačka županija sufinancira nastupe poduzetnika na manifestacijama
09.05.16 Zaposlenost / plaće
FINA novi nositelj certifikata Poslodavac Partner
24.03.16 Financije i gospodarstvo
Osjetno poboljšanja očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ožujku
28.09.15 Statistika
Usporedba rezultata poslovanja poduzetnika u tri turistička središta: Dubrovniku, Opatiji i Rovinju u 2014. godini
17.09.15 Istraživanja
Hrvatsko gospodarstvo dobro ocijenjeno, ali su očekivanja smanjena
08.09.15 Istraživanja
Fina: Jamnica dominira tržištem osvježavajućih napitaka
11.08.15 Financije i gospodarstvo
A.T. Kearney: hrvatski poduzetnici očekuju povećanje pritiska na konkurentnost
01.08.15 Financije i gospodarstvo
Tvrtki Conty plus dodijeljeno gotovo 800 tisuća kuna poticaja
27.07.15 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Vukovara na prvom mjestu prema prihodu po zaposlenom
20.07.15 Seminari, konferencije
5. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo ICEL – 5
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Podrška Svjetske banke malom i srednjem poduzetništvu
03.07.15 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska se oporavlja, ali je još u opasnosti
29.06.15 Zaposlenost / plaće
FINA gotovinski servisi novi dobitnik certifikata Poslodavac Partner
20.05.15 Financije i gospodarstvo
Održan Fina forum 2015. i dodijeljene nagrade Zlatna bilanca za 2014. godinu
09.04.15 Financije i gospodarstvo
Poduzetnicima novih 1,13 milijardi kuna potpora iz EU fondova
13.03.15 Propisi
Novosti i pravna regulativa iz područja e-poslovanja
30.12.14 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko gospodarstvo - 2014. još jedna recesijska godina
04.11.14 Financije i gospodarstvo
HAMAG-BICRO: Poduzetnicima iduće godine na raspolaganju 15 puta više sredstava
24.10.14 Trgovina motornim vozilima
Nova Finina usluga „FINA info šasija“
20.10.14 Financije i gospodarstvo
"Poslovni uzlet" u Rijeci o jačanju malog i srednjeg poduzetništva
09.10.14 Vijesti
Nagradna igra „U FINI plati, to se isplati!“
24.09.14 Seminari, konferencije
U Zagrebu održana konferencija o e-poslovanju
26.08.14 Turizam
Malo i srednje poduzetništvo nositelj razvoja turizma
07.07.14 Financije i gospodarstvo
Predstavljeno 28 poduzetničkih projekata koji će se financirati iz strukturnih fondova EU
12.06.14 Europska unija
Definicija malog i srednjeg poduzetništva od osobite je važnosti radi aplikacija za EU fondove
05.05.14 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se pad hrvatskog gospodarstva; oporavak u 2015.
16.04.14 Financije i gospodarstvo
Maras: Jačati konkurentnost edukacijom, ulaganjem u inovacije i nove proizvode
20.03.14 Istraživanja
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo snažno poboljšana, u regiji stagniraju - ZEW
14.03.14 Ekologija
Razvojna agencija Zagreb kroz projekt ECOFUNDING povezuje investitore i zelene podzetnike
28.02.14 Prikazi knjiga
Predstavljena prva četiri tematska mini vodiča za poduzetnike
19.09.13 Europska unija
EU daje novce za ljudske potencijale, ovo su otvoreni natječaji
06.08.13 Financije i gospodarstvo
Fina: neplaćene obveze poslovnih subjekata 36,7 milijardi kuna, građana 20,2 milijarde kuna
19.06.13 Vijesti
HGK o potencijalima hrvatskih tvrtki u poslovanju s Rajnsko-majnskom regijom
19.06.13 Financije i gospodarstvo
EBRD: ulazak u EU ojačat će hrvatsko gospodarstvo u srednjem roku
19.06.13 Istraživanja
Plaćanje računa: navike i ponašanje
10.05.13 Financije i gospodarstvo
EBRD predviđa Hrvatskoj rast tek 2014.
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Ministar Grčić u Kutjevu označio početak radova na gospodarskoj zoni Kamenjača
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Uskoro natječaj za potpore prerađivačkoj industriji
04.04.13 Europska unija
RBI: dašak optimizma u hrvatskom gospodarstvu u drugoj polovini 2013.
03.04.13 Korisne informacije
HAMAG Invest: sva odobrena jamstva na internet stranicama
20.03.13 Istraživanja
Ispitivanje: građani prepoznaju rad MINPO-a
11.02.13 Izvoz
Podravka, Kraš i Viro predvode prehrambene izvoznike
28.01.13 Financije i gospodarstvo
Maras predstavio "Poduzetnički impuls 2013"
25.01.13 Financije i gospodarstvo
Dodatan poticaj od 500 milijuna eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj
08.01.13 Financije i gospodarstvo
Fina: sve tri kategorije poduzetnika ostvarile bruto dobit
10.12.12 Financije i gospodarstvo
EBRD i Erste banka potpisali ugovor o kreditu od 40 milijuna eura
03.12.12 Financije i gospodarstvo
Maras zadovoljan ostvarenim rezultatima, najavio Poduzetnički impuls 2013.
29.11.12 Financije i gospodarstvo
Skupština HGK: 2013. i u gospodarstvu obilježit će ulazak u EU
14.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Ukupna kretanja na ukazuju na početak oporavka gospodarske aktivnosti
13.11.12 Seminari, konferencije
Konferencija: Kako će se hrvatska ekonomija nositi s konkurencijom na tržištu EU-a
08.11.12 Zaposlenost / plaće
Plaće kaskaju za prihodima
26.10.12 Seminari, konferencije
Konferencija o malom i srednjem poduzetništvu: Potpora previše, iznosi premali
03.08.12 Financije i gospodarstvo
Fina: Dominacija poduzetnika Zagreba u poslovanju poduzetnika
19.07.12 Financije i gospodarstvo
Nova usluga FINA Infoblokade
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Dobit Fine u 2011. pala 22 posto na 60 milijuna kuna
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Ulazak u EU pozitivan za hrvatske izvozne tvrtke, negativan za prerađivačku industriju
08.06.12 Financije i gospodarstvo
Fina: Bruto dobit poduzetnika u prvom kvartalu 2,5 milijardi kuna
31.05.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska stagnira po globalnoj konkurentnosti
25.05.12 Financije i gospodarstvo
Fina: Stagnacija poslovanja zagrebačkih poduzetnika u 2011.
23.05.12 Financije i gospodarstvo
Fina: Poduzetnici lani ostvarili 7,2 milijarde kuna neto dobiti
09.05.12 Financije i gospodarstvo
U plusu HRT i FINA, u minusu HEP i HŽ
13.04.12 Financije i gospodarstvo
Maras: Krenuli prvi natječaji "Poduzetničkog impulsa"
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Maras najavio povoljnije financiranje za poduzetnike
06.03.12 Financije i gospodarstvo
Poduzetnicima rok za predaju financijskih izvještaja 31. ožujka
27.02.12 Seminari, konferencije
Klasteri i brendiranje glavne teme Međunarodne WUSME konferencije
10.02.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam EIB-a vrijedan 150 milijuna eura
02.02.12 Financije i gospodarstvo
Mali i veliki poduzetnici lani povećali dobit, kod srednjih dobit pala
18.01.12 Financije i gospodarstvo
Velikogorički poduzetnici 4. u Hrvatskoj po ostvarenoj dobiti
09.01.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit poduzetnika 25,4 milijarde kuna
30.12.11 Financije i gospodarstvo
U 2012. novosti u sustavu ePorezna i kod naknada za javnu objavu GFI
29.11.11 Vijesti
Obrtnici i poduzetnici traže posebno ministarstvo
16.11.11 Statistika
Fina: Poduzetnici povećali bruto dobit 105,5 posto
10.11.11 Financije i gospodarstvo
Fina: Mali poduzetnici povećali bruto dobit 141 posto
06.10.11 Vijesti
EU je prilika za mala i srednja poduzeća
03.10.11 Vijesti
Obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
07.09.11 Financije i gospodarstvo
Stagnacija: Hrvatska na 76. mjestu po konkurentnosti u svijetu
30.08.11 Sajmovi i izložbe
Inicijativa za jaču internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća
20.07.11 Financije i gospodarstvo
Finini e-računi na tržištu do kraja godine
20.06.11 Financije i gospodarstvo
Fina: U 2010. gubitak poduzetnika 1,7 mlrd kuna
08.06.11 Financije i gospodarstvo
Fina forum: Lokalna uprava koči investicije
30.05.11 Financije i gospodarstvo
Banke: Bez rasta kredita za malo gospodarstvo
26.05.11 Vijesti
U Šibeniku započelo XV. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
19.05.11 Financije i gospodarstvo
Fina: Poduzetnici u 2010. s gubitkom od 1,66 milijardi kuna
12.05.11 Vijesti
EU projekt savjetovanja za male i srednje poduzetnike
18.04.11 Vijesti
MINGORP: Konferencija o klasterima u Opatiji 9. svibnja
14.03.11 Financije i gospodarstvo
Predstavnici Vlade i tvrtki o investicijama i zapošljavanju
08.03.11 Vijesti
HGK: Veće potpore malom i srednjem gospodarstvu
22.02.11 Vijesti
U 2011. za malo i srednje poduzetništvo 407,9 milijuna kuna poticaja
18.02.11 Vijesti
MINGORP o provedbi Operativnog plana za poticanje poduzetništva
03.02.11 Financije i gospodarstvo
FINA: Hrvatski poduzetnici zaradili 15,8 mlrd kuna
20.12.10 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit poduzetnika 26,5 posto niža
24.11.10 Vijesti
Razvoj inovacijskog sustava neophodan za jačanje konkurentnosti
10.11.10 Financije i gospodarstvo
EK: Nema jasnih znakova oporavka hrvatskog gospodarstva
29.10.10 Financije i gospodarstvo
Kako „ubiti“ poduzetnika
27.10.10 Financije i gospodarstvo
Fina: U 2009. neto dobit velikih poduzetnika 3,1 mlrd kuna
15.10.10 Seminari, konferencije
Održana 15. ICCI konferencija u organizaciji FINA-e
23.09.10 Financije i gospodarstvo
Fina: Prepolovila se dobit hrvatskih poduzetnika
21.09.10 Vijesti
Davor Majetić: Četiri prioriteta HUP-a
13.09.10 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Konkurentni bez filozofiranja, ali ne preko noći
06.09.10 Vijesti
Ministar Popijač na neformalnom sastanku ministara energetike u Bruxellessu
23.08.10 Financije i gospodarstvo
Svaki treći poduzetnik registriran u trgovini
23.08.10 Financije i gospodarstvo
Neto dobit poduzetnika snižena 73 posto
03.08.10 Financije i gospodarstvo
FINA: 2009. neto dobit poduzetnika 4,4 milijarde kuna
02.07.10 Financije i gospodarstvo
Fina će provoditi sve ovrhe
29.06.10 Vijesti
MINGORP: Nastavak projekta o razvoju investicijskog okruženja
09.06.10 Vijesti
Vandoren i Popijač razgovarali o programu gospodarskog oporavka i privatizaciji brodogradilišta
26.05.10 Financije i gospodarstvo
Fina forum: Dodijeljene nagrade Zlatna bilanca najuspješnijim tvrtkama
26.05.10 Financije i gospodarstvo
Ljubo Jurčić za Zakon o obveznom roku plaćanja
26.05.10 Financije i gospodarstvo
Fina: Dobit poduzetnika lani smanjena 73 posto
21.05.10 Vijesti
Šibenik: Proglašeni najuspješniji poduzetnici u Hrvatskoj za 2010. godinu
21.05.10 Vijesti
Šibenik: Ministri odgovarali na pitanja poduzetnika
17.05.10 Vijesti
Najava XIV. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu
07.04.10 Financije i gospodarstvo
Niža kamata OTP banke za male i srednje poduzetnike
06.04.10 Vijesti
Ministar Popijač pozvao na ulaganja u Hrvatsku i susjedne zemlje
11.03.10 Vijesti
HGK: Krenuli natječaji za poticaje malim poduzetnicima vrijedni 326 mil. kuna
10.03.10 Financije i gospodarstvo
HUB i HUP: Za mala poduzeća nužne posebne mjere oporavka
03.03.10 Vijesti
Krajem tjedna natječaji za poticanje malog i srednjeg poduzetništva
02.03.10 Financije i gospodarstvo
Mali poduzetnici: Najviša dobit, najniže plaće
25.02.10 Vijesti
Državna tajnica Kesić- Šapić razgovarala s makedonskim ministrom Besimijem
23.02.10 Vijesti
Popijač sa švedskom ministricom trgovine o dolasku Ikee u Hrvatsku
19.02.10 Vijesti
Ministar Popijač razgovarao s ministrima iz Kanade i Omana
12.02.10 Vijesti
Kesić-Šapić u Italiji potpisala Protokol o suradnji u poduzetništvu
11.02.10 Vijesti
Državna tajnica Kesić-Šapić danas na Investicijskom forumu u Italiji
05.02.10 Financije i gospodarstvo
Fina: Lika najsiromašnija sa 130 mil. kuna dobiti poduzetnika
25.01.10 Financije i gospodarstvo
Mali poduzetnici s financijski najboljim rezultatima
20.01.10 Financije i gospodarstvo
Javno predavanje Banke: Razumiju li ekonomisti hrvatsku ekonomiju?
19.01.10 Financije i gospodarstvo
Polovicu dobiti poduzetnika osigurale tvrtke sa sjedištem u Zagrebu
19.01.10 Vijesti
U MINGORP-u održan sastanak s visokim francuskim dužnosnicima
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
12.01.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Prihvatljiv nam je i slovenski model potpora
04.01.10 Financije i gospodarstvo
U Fini započeo program zbrinjavanja 792 radnika
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Godina iza nas u znaku poražavajućih brojki
23.12.09 Financije i gospodarstvo
Ukida se servis FINA kompenzacija
15.12.09 Financije i gospodarstvo
Anketa Privrednog vjesnika: Menadžeri očekuju još lošiju 2010.
14.12.09 Financije i gospodarstvo
Suradnja Fine i RBA na području internetskog bankarstva
03.12.09 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit poduzetnika u devet mjeseci 30 posto manja
25.11.09 Financije i gospodarstvo
Prihodi poduzetnika manji za 6,8 posto
31.10.09 Trgovina na veliko
Dukat ostvario 126,5 milijuna kuna neto dobiti
28.10.09 Osiguranja
Croatia osiguranje distribuirat će police kroz mrežu FINA-e
27.10.09 Financije i gospodarstvo
Novi svjetski ekonomski poredak i hrvatsko gospodarstvo
09.10.09 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici: Pad prihoda 6,8 posto, rashoda za 9 posto
11.09.09 Financije i gospodarstvo
FINA: Rovinjski poduzetnici prvi po neto dobiti po zaposlenom
08.09.09 Financije i gospodarstvo
Poražavajuća konkurentnost - Hrvatska kao Maroko, Namibija i Vijetnam
14.08.09 Vijesti
Objavljen natječaj za potpore u tekstilnoj i kožarskoj industriji
16.07.09 Financije i gospodarstvo
Devet tisuća zahtjeva za državne potpore poduzetnicima
13.07.09 Financije i gospodarstvo
Slabiji rezultati zagrebačkih poduzetnika
06.07.09 Financije i gospodarstvo
Prepolovljena dobit poduzetnika
01.07.09 Financije i gospodarstvo
NVK predstavio Godišnje izvješće o konkurentnosti Hrvatske
16.06.09 Vijesti
Potpredsjednik Polančec u Bruxellesu na Konferenciji o Povelji za malo gospodarstvo
05.06.09 Vijesti
Nagrađeni najuspješniji poduzetnici u malom gospodarstvu
05.06.09 Vijesti
Šibenik: 13. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
20.05.09 Financije i gospodarstvo
Konkurentnost Hrvatske stagnira
19.05.09 Vijesti
Predstavljen mini vodič o javnoj nabavi
15.05.09 Seminari, konferencije
M. Porter: ključni problem Hrvatske nije kriza nego povećanje konkurentnosti
04.05.09 Financije i gospodarstvo
Usluga FINA kompenzacija besplatna
09.04.09 Vijesti
Započela prijava poduzetnika za poticaje MINGORP-a
01.04.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatska 24. po poduzetničkoj aktivnosti
19.03.09 Vijesti
MINGORP, HUP i HGK potpisali sporazum o poslovnoj suradnji u sustavu javne nabave
10.03.09 Financije i gospodarstvo
Treću godinu za redom trgovcima najveća dobit
13.02.09 Financije i gospodarstvo
Mali poduzetnici ostvarili najveći prihod na uloženo
10.02.09 Vijesti
Zagreb: Sastanak Nacionalnih koordinatora za EU Povelju za malo gospodarstvo zemalja jugoistočne Europe
09.02.09 Financije i gospodarstvo
Zagrebačka banka i FINA potpisale ugovor o suradnji
06.02.09 Financije i gospodarstvo
Cestovni prijevoznici na udaru krize
15.01.09 Financije i gospodarstvo
Privatni sektor ostvario 93 posto ukupne dobiti poduzetnika
29.12.08 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit poduzetnika u devet mjeseci niža 8,8 posto
22.12.08 Financije i gospodarstvo
FINA dobila certifikat SDI
22.12.08 Financije i gospodarstvo
PBZ: U 2009. gospodarski rast od svega 0,5 posto
19.12.08 Vijesti
Potpisan Sporazum o potpori novonastalim poduzetnicima
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
16.12.08 Financije i gospodarstvo
Poslovna očekivanja 2009.: Pogoršanje uvjeta poslovanja
10.12.08 Financije i gospodarstvo
Manja dobit poduzetnika
04.12.08 Vijesti
Hrvatska može biti poduzetnička zemlja
18.11.08 Financije i gospodarstvo
Upitan gospodarski rast iznad 2 posto
06.11.08 Financije i gospodarstvo
Prijevoz, skladištenje i veze najuspješnija djelatnost hrvatskog gospodarstva
27.10.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Smanjenje investicija udar na gospodarstvo
24.10.08 Vijesti
Nastavljen trend rasta broja poduzetnika, prihoda i rashoda
15.10.08 Trgovina na malo
FINA: Trgovina najuspješnija djelatnost u 2007. godini
09.10.08 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta hrvatskog gospodarstva
23.09.08 Financije i gospodarstvo
Indeks konkurentnosti regija: Grad Zagreb prvi
17.09.08 Financije i gospodarstvo
FINA: Rezultati poduzetnika u 2007. najbolji unazad pet godina
16.09.08 Financije i gospodarstvo
Mesić ocijenio stanje u gospodarstvu zabrinjavajućim
11.09.08 Vijesti
Zagreb: Konferencija o poduzetništvu i inovacijama
11.09.08 Financije i gospodarstvo
FINA i Krapina razvijaju "i-grad"
26.08.08 Financije i gospodarstvo
Sanader: Smanjiti inflaciju na 6,5% do kraja godine
18.08.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatska povoljna za ulaganje
08.08.08 Financije i gospodarstvo
Zagreb nosi 60 posto dobiti poduzetnika
23.07.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Gospodarsko okruženje pogoršano
09.07.08 Seminari, konferencije
Zagreb: FINA završava seriju edukacija o ulaganjima
07.07.08 Vijesti
Lovrić: Vlada treba zaustaviti ucjene velikih tvrtki
05.07.08 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici privatnog sektora ostvarili 20 mlrd kuna neto dobiti
13.06.08 Financije i gospodarstvo
Svaki drugi poduzetnik osjeća usporavanje gospodarstva
10.06.08 Financije i gospodarstvo
FINA: Rekordna neto dobit poduzetnika u 2007.
09.06.08 Vijesti
Predstavljanje poticanja poduzetništva po županijama
04.06.08 Financije i gospodarstvo
Novosti iz FINA-e
03.06.08 Zaposlenost / plaće
Povećanje dodane vrijednosti i pad produktivnosti u 2007. godini
30.05.08 Vijesti
Šibenik: 12. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
28.05.08 Vijesti
MINGORP: 12. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
26.05.08 Financije i gospodarstvo
Neto dobit poduzetnika u prošloj godini porasla 21 posto
15.05.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatska među 50 najkonkurentnijih zemalja svijeta
14.05.08 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici bez zaposlenih ostvarili 2 mlrd kuna bruto dobiti
13.05.08 Vijesti
Vidošević: Hrvatskoj hitno potreban zaokret u ekonomskoj politici
08.05.08 Financije i gospodarstvo
FINA organizira besplatnu edukaciju na temu ulaganja
07.05.08 Financije i gospodarstvo
Mala i srednja poduzeća: 13 posto nepripremljeno za EU
24.04.08 Financije i gospodarstvo
Ugovor o suradnji FINA-e i Hrvatskih izvoznika
14.04.08 Financije i gospodarstvo
Privatni sektor ostvaruje 87,5% dobiti poduzetnika
10.04.08 Financije i gospodarstvo
Od petka isplata dividendi Fonda HB u FINA-i
09.04.08 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta hrvatskog gospodarstva u 2008.
08.04.08 Financije i gospodarstvo
Volksbank: Godišnja dobit porasla 141,7 posto
07.04.08 Vijesti
Slovački ministar gospodarstva s predstavnicima MINGORP-a
07.04.08 Financije i gospodarstvo
FINA dobila certifikat ISO 9001
17.03.08 Vijesti
Dan poduzetnika: Naglasak na reformi poslovnog okruženja
17.03.08 Financije i gospodarstvo
Nova internetska stranica FINA-e
10.03.08 Financije i gospodarstvo
Mali i srednji poduzetnici ostvarili gotovo dvije trećine poduzetničke dobiti
05.03.08 Karijere
FINA: Predstavljena nova Uprava
29.02.08 Financije i gospodarstvo
NVK: Anketa o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva
26.02.08 Vijesti
Ministarstvo gospodarstva: Za potpore malom i srednjem poduzetništvu 265 milijuna kuna
25.02.08 Vijesti
HUP će na Danu poduzetnika predstaviti "Bijelu knjigu"
22.02.08 Vijesti
Nove internetske stranice o kontroli izvoza
08.02.08 Vijesti
HUP o najavljenom bojkotu kupnje
08.02.08 Financije i gospodarstvo
Trgovci ostvarili najveću bruto dobit u devet mjeseci 2007.
01.02.08 Tvrtke i tržišta
Smart i Super novi modeli FINA-ine usluge Sigurne ruke
29.01.08 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Za jači gospodarski rast veće investicije
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
19.01.08 Strateški savezi
Završen twinning projekt EU i Hrvatske na području statistika javnih financija
11.01.08 Financije i gospodarstvo
FINA: Polovica prihoda poduzetnika u Zagrebu
09.01.08 Vijesti
Belošević-Matić: Prekretnica prema održivom rastu
07.01.08 Vijesti
Đuro Popijač: Lokalna vlast uništava poslodavce
07.01.08 Financije i gospodarstvo
Imex banka i Fond za razvoj i zapošljavanje potpisali ugovor o poslovnoj suradnji
02.01.08 Šira regija
Pawlak: Poljski gospodarski rast ove bi godine mogao doseći 6%
13.12.07 Vijesti
Vidošević: "Očekujem da 2008. bude dobra godina"
10.12.07 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko gospodarstvo: Rast dodane vrijednosti 11 posto
05.12.07 Financije i gospodarstvo
FINA: Devetomjesečna bruto dobit poduzetnika veća 23,4 posto
30.11.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Ozbiljne reforme tek u slučaju značajnog usporavanja u gospodarstvu
26.11.07 Korisne informacije
Stojić: Hrvatskom gospodarstvu predstoji tek blago prizemljenje
20.11.07 Korisne informacije
Računovodstvo: Skriveni potencijal za povećanje poslovnog uspjeha
19.11.07 Korisne informacije
NVK obilježilo pet godina rada
13.11.07 Financije i gospodarstvo
FINA predstavila internetski servis info.BIZ
05.11.07 Strateški savezi
Zagreb: 10. regionalni sastanak nacionalnih koordinatora Europske povelje za malo gospodarstvo
02.11.07 Više i visoke škole (državne)
U Bjelovaru novi sveučilišni studij
31.10.07 Statistika
Hrvatska u konkurentnosti bliža zemljama Europske Unije
30.10.07 Vijesti
Razgovori poslodavaca i političkih čelnika
25.10.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Kreditnu krizu nećemo dopustiti
24.10.07 Vijesti
Susret poduzetnika s predstavnicima Hamag-a
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
23.10.07 Tvrtke i tržišta
PV: 2006. Najveći prihod ostvarila Ina, najveću dobit HT
19.10.07 Korisne informacije
Održana predizborna debata o gospodarskim programima političkih stranaka
18.10.07 Strateški savezi
Hrvatska i Makedonija pristupile programu za konkurentnost EU
18.10.07 Financije i gospodarstvo
HUB: Glavni ekonomisti banaka očekuju smanjenje rasta gospodarstva za 1 postotni poen
17.10.07 Vijesti
Vukelić: Za razvoj inovacija 16,5 milijuna kuna u 2008.
17.10.07 Statistika
Poduzetnici u prvom polugodištu investirali 31,8 milijardi kuna
16.10.07 Financije i gospodarstvo
HBOR: Novih 40 milijuna eura za malo i srednje poduzetništvo
16.10.07 Šira regija
Istraživanje: Europski istok možda nikad ne sustigne razvijeni zapad
10.10.07 Vijesti
Vukelić: Dobri rezultati u malom i srednjem poduzetništvu
10.10.07 Financije i gospodarstvo
FINA predstavila uslugu "FINA opcija"
08.10.07 Financije i gospodarstvo
FINA najavila akcijsku ponudu usluge «FINA kompenzacija»
02.10.07 Korisne informacije
Istraživanje: Istočnoj Europi nedostaje financijskih stručnjaka
28.09.07 Vijesti
Raspisan natječaj za mikrokreditiranje u Zagrebačkoj županiji
27.09.07 Seminari, konferencije
Predstavljen servis "FINA kompenzacija"
25.09.07 Vijesti
S&P: Pregrijavanje balkanskih gospodarstava moglo bi ugroziti gospodarsku stabilnost
25.09.07 Vijesti
Konferencija o reformama poslovnog okružja u jugoistočnoj Europi
12.09.07 Statistika
Prihodi poduzetnika 18,8 milijardi kuna veći od rashoda
12.09.07 Seminari, konferencije
Održan stručni skup o malom poduzetništvu ''Mali su veliki''
09.09.07 Izvoz
Zastarjela struktura priječi rast domaćeg izvoza u EU
05.09.07 Vijesti
Poduzetnici pripremaju zahtjeve za novu Vladu
05.09.07 Vijesti
Ministar Vukelić otvorio Zagorski gospodarski zbor
03.09.07 Statistika
Istraživanja HAAB-a: Usporavanje gospodarskog rasta nakon izborne godine
27.08.07 Korisne informacije
Kriza na svjetskim tržištima usporit će gospodarski rast i u Hrvatskoj
21.08.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Tržišta regije neznatno korelirana sa svjetskim tržištima
13.08.07 Vijesti
MINGORP: 150.000 kuna za obnovu Obrtničkog doma u Osijeku
08.08.07 Vijesti
Brodogradnji do 2010. godine 1,3 mlrd kuna
31.07.07 Korisne informacije
WLW projekt o malom poduzetništvu: „Mali su veliki“
30.07.07 Vijesti
MINGORP: Poticaji za tekstilnu i kožarsko-prerađivačku industriju
28.07.07 Korisne informacije
MMTPR daje potpore za poslodavce na otocima
19.07.07 Vijesti
GSV podupro Smjernice ekonomske i fiskalne politike
18.07.07 Statistika
Ulaganja u dugotrajnu imovinu 66,2 milijarde kuna
09.07.07 Statistika
Prerađivačka industrija, trgovina i prijevoz najznačajnije djelatnosti
07.07.07 Vijesti iz svijeta
Baltička gospodarstva suočena s opasnošću naglog usporavanja
05.07.07 Šira regija
Uzlet gospodarstava novih članica EU
03.07.07 Vijesti
NVK: cilj je ulazak Hrvatske u "Klub 40" najkonkurentnijih zemalja
23.06.07 Statistika
FINA: Rekordni financijski rezultati poduzetnika
18.06.07 Financije i gospodarstvo
FINA i Zagrebačka banka predstavili prvu "B2G" karticu
12.06.07 Statistika
Moody's: Preveliki javni sektor ograničava gospodarski rast Hrvatske
11.06.07 Vijesti
Bavarsko-hrvatski gospodarski forum
08.06.07 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Bavarskoj
05.06.07 Vijesti
Ministarstvo gospodarstva: Nastavak mikrokredititranja poduzetnika
03.06.07 Vijesti
Šibenik: završeno 11. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
31.05.07 Vijesti
Započelo 11. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
28.05.07 Vijesti
MINGORP: 5,75 milijuna kuna za primjenu obnovljivih izvora energije
23.05.07 Vijesti
Bakar: Vukelić o industrijskoj zoni
22.05.07 Tvrtke i tržišta
Konzum i FINA proširili dosadašnju suradnju
22.05.07 Vijesti
Najava: Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
22.05.07 Vijesti
Najava: Ministar Vukelić na 30. međunarodnom skupu MIPRO u Opatiji
16.05.07 Vijesti
Poduzetnici raspravljali o inicijativi za novu industrijalizaciju zemlje
16.05.07 Vijesti
Produljen rok za prijave na poduzetničke projekte
15.05.07 Vijesti
Web stranice Ministarstva gospodarstva: u 45 dana 128 tisuća posjeta
10.05.07 Statistika
Hrvatska 53. na ljestvici konkurentnosti IMD-a
09.05.07 Vijesti
Vukelić: niska stopa inflacije stvara povjerenje potencijalnih ulagača
08.05.07 Strateški savezi
Hrvatska dobila povoljne ocjene EU-a za svoj ekonomski program
06.05.07 Vijesti
Rekordno zanimanje građana za poduzetničke projekte Ministarstva gospodarstva
05.05.07 Statistika
Ekonomski institut: rast BDP-a u ovoj godini 4,7 posto
28.04.07 Vijesti
Poduzetnici očekuju brži i pravedniji sustav javne nabave
27.04.07 Vijesti
Ministar Vukelić u obilasku Karlovačke županije
19.04.07 Vijesti
Hrvatski i albanski ministar gospodarstva o produbljenju suradnje
05.04.07 Vijesti
U Bjelovaru predstavljen program bespovratnih poticaja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva za 2007. godinu
03.04.07 Zaposlenost / plaće
Prosječna neto plaća u veljači 4.560 kuna
23.03.07 Vijesti
Opatija: Treći kogres malih i srednjih poduzetnika
23.03.07 Vijesti
MINGORP: deveti regionalni sastanak o malom gospodarstvu
22.03.07 Vijesti
Ministar Vukelić na 3. kongresu malih i srednjih poduzetnika u Opatiji
19.03.07 Vijesti
120 milijuna kuna u malo i srednje poduzetništvo
12.03.07 Financije i gospodarstvo
Fina i HPB uspostavile zajednički sabirni centar za devize
13.02.07 Statistika
FINA: nepodmireni nalozi 12,1 milijardi kuna
10.02.07 Statistika
ZABA: Gospodarski rast jači nego što se očekivalo
08.02.07 Financije i gospodarstvo
FINA predstavila vlastitu mrežu mjenjačnica
04.01.07 Vijesti
Osijek: u ovoj godini 14 projekata za poticanje poduzetništva
03.01.07 Prikazi knjiga
Poduzetnička ekonomija
13.12.06 Vijesti
Privredni vjesnik: gospodarstvenici očekuju rast prihoda i dobiti
08.12.06 Vijesti
Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo porast dodane vrijednosti i efikasnosti
06.12.06 Statistika
Prihodi poduzetnika veći od rashoda za 27,6 milijardi kuna
31.10.06 Vijesti
Nacionalni forum o malom i srednjem poduzetništvu
19.10.06 Vijesti
Sabor danas o radu Fine
19.10.06 Zaposlenost / plaće
Ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika 269,8 mlrd kuna
29.09.06 Vijesti
Približavanje naprednim gospodarstvima Europe
26.09.06 Vijesti
Vukelić o rezultatima poticanja poduzetništva
22.09.06 Financije i gospodarstvo
HUB: poslovanje s gotovinom podijeliti s Finom
19.09.06 Vijesti
Održana prezentacija "Što čini Hrvatsku poduzetničkom zemljom"
15.09.06 Statistika
FINA: prošle godine neto dobit smanjena 33 posto
18.08.06 Vijesti
Gotovo 50 posto pravnih osoba bavi se trgovinom i posredovanjem
09.08.06 Vijesti
Konsolidirana dobit hrvatskih poduzetnika 16,8 milijardi kuna
30.06.06 Vijesti
GOSPODARSTVO - ciljevi gospodarske politike
29.06.06 Trgovina motornim vozilima
MINGORP: natječaji za potpore u automobilskoj i tekstilnoj industriji
25.06.06 Korisne informacije
Nepodmirene obveze pravnih osoba 11,3 milijarde kuna
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa