Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
27.10.2009. Novi svjetski ekonomski poredak i hrvatsko gospodarstvo
Njegova Ekscelencija Yoshio Tamura, japanski veleposlanik u Hrvatskoj: Retorika o superiornosti tržišta u odnosu na druge metode alokacije dominirala je ekonomskom propagandom posljednjih desetljeća i bila temelj globalizacije. Promjena nije moguća na silu, državnim dekretom

Cijenjeni gosti, dame i gospodo,

Moje je ime Yoshio Tamura, japanski sam veleposlanik u Hrvatskoj, i danas ću govoriti o globalnim posljedicama krize, novom svjetskom ekonomskom poretku i hrvatskom gospodarstvu. Nadam se da će moj govor biti mali doprinos današnjoj diskusiji koja slijedi.

Došao sam u Hrvatsku ove godine u svibnju i već se osjećam ugodno u ovoj državi s mnogo zelenila, raznolikom kulturom i prijateljski naklonjenim ljudima. Govorimo li o bilateralnim odnosima između naših dviju država, drago mi je što mogu reći da su jako dobri, osobito suradnja na polju kulture, znanosti i tehnologije. Međutim, želio bih još ojačati i poboljšati suradnju u sferi gospodarstva.

O Japanu danas

U Japanu je šezdeset godina vlasti Liberalne demokratske stranke (LDS) okončano parlamentarnim izborima koji su održani krajem kolovoza ove godine. Demokratska stranka u Japanu pobijedila je na izborima uvjerljivom većinom. Danas je Japan, s premijerom Hatoyamom i njegovim kabinetom, odlučio učiniti nove proboje na mnogim poljima. Tako je premijer Hatoyama nedavno održao govor u UN-u o klimatskim promjenama, kad je postavio cilj za smanjenje stakleničkih plinova za 25 % do 2020. u usporedbi s razinom iz 1990., što je realno vrlo ambiciozan cilj. Prirodno je da napori samog Japana neće zaustaviti klimatske promjene i da se taj cilj može postići pod uvjetom uspostavljanja fer i učinkovitog međunarodnog sporazuma, unutar kojega će svi najveći zagađivači - osobito SAD, Kina i Indija - davati svoj doprinos.

U prosincu će, kao što znate, u Kopenhagenu biti održana Konferencija o klimatskim promjenama, a na njoj će se razgovarati o novom sporazumu nakon Sporazuma iz Kyota. Na toj će konferenciji Japan sudjelovati s ciljem da pridonese izgradnji tzv. društva s niskom razinom ugljika.

Narastanje i eksplozija svjetske krize

Dopustite mi da s vama podijelim svoje viđenje globalnih posljedica krize, kao i implikacija globalne krize na Hrvatsku. Nakon kolapsa javnih stambeno-kreditnih institucija u SAD-u, Fannie Mae i Freddie Mac-a, kriza je u SAD-u eksplodirala 14. rujna 2008., kad je Lehman Brothers već otišao u stečaj. Mislilo se kako je Lehman Brothers prevelik da bi mogao bankrotirati i da će mu država pomoći u oporavku. Međutim, to se nije dogodilo, stoga je njegov stečaj izazvao lančanu reakciju propadanja nezavisnih banaka i cijelog financijskog sustava, pod nazivom Lehman-šok.
Ne samo da se Lehman Brothers spojio s JP Morganom nakon stečaja već je i Merill Lynch spojen s Bank of America.

Istodobno je AIG (najveći svjetski osiguravatelj, op.) zatražio izvanredni kredit. Sve to dogodilo se 14. rujna 2008. znanog kao Crna nedjelja, što je parafraza Crnog četvrtka 24. listopada 1929. Ta Crna nedjelja smatra se pravim početkom svjetske krize.

Treba napomenuti da je, iako je krizu u prvom redu uzrokovala potrošnja američkih kućanstava, i Europa imala problem lošeg upravljanja rizicima financijske industrije i napuhavanjem balona stambenog tržišta u nekim državama.

Pozadina krize

Pozadina krize koja je počela s Crnom nedjeljom strukturalna je globalna neravnoteža. Prosječna potrošnja u američkim kućanstvima, koja se zasnivala na lako dobivenim kreditima, bila je jednostavno prevelika, što je SAD dovelo do izuzetno velikog vanjskog deficita.

Sav novac svjetskog tržišta - koji uglavnom dolazi iz Kine, Azije i arapskih zemalja - slijevao se u SAD da pokrije taj deficit. To je s druge strane stvorilo prekomjernu likvidnost, a ona je pak omogućila financijskim tržištima da preuzmu prevelike rizike.

Upravljanje rizicima u to vrijeme nije bilo adekvatno, a obilje sekuritiziranih proizvoda proizvelo je tzv. leverage efekt (efekt poluge). Kina i druge države postale su masovni vlasnici obveznica izdanih Sjedinjenim Državama.

Izgubljeno desetljeće u Japanu

Krenimo na razdoblje između 1993. i 2002. u Japanu, koje se naziva i izgubljenim desetljećem. To je bilo razdoblje snažne recesije koja se Japanu dogodila nakon razdoblja neumjerenog rasta (balona) gospodarstva.

U tom su razdoblju mnoge financijske institucije otišle u stečaj, a mnoge su se morale spajati, nestati itd. Cijene imovine su pale, a vodstvo financijskih institucija je na neadekvatan način odgovorilo na krizu.

U to je vrijeme Japan prošao kroz užasno razdoblje. Želio bih istaknuti mnoge sličnosti, kao i neke različitosti s krizom koju imamo danas.

Japanska kriza uzrokovana je prevelikim pozajmicama koje su poduzeća uzimala, a američka pak zbog potrošnje kućanstava. No američki Fed je na nju odgovorio brzo, za samo 16 mjeseci, dok je Banci Japana trebalo devet godina da reagira.

Nažalost, krizu nakon pucanja mjehura puno je teže rješavati negoli “redovitu“ cikličku krizu, zato što uobičajene mjere politike jednostavno ne djeluju. Uvjeren sam da će lekcija koju su Japanci gorko iskusili na svojoj koži pridonijeti da će se svaka kriza u budućnosti rješavati adekvatnije i brže.

Kao što možemo vidjeti, na današnju je globalnu krizu Velika Britanija odgovorila relativno promptno, uglavnom kroz injekciju kapitala. Neke druge države, uključujući SAD, slijedile su taj recept otpisom loših kredita ili politikom spašavanja institucija.
Perspektive za budućnost - samit G-20

Želio bih se osvrnuti na najnovija kretanja u svjetskom gospodarstvu. Mogli bismo reći da je gospodarstvo u azijskoj regiji već dotaknulo dno: Kina u prvom tromjesečju ove godine, Japan u drugom, a sad su obje zemlje na putu oporavka. Očekuje se da će SAD istu putanju slijediti krajem ove godine, dok će se Europa oporaviti posljednja, djelomično zbog zaostajanja država istočne Europe.

Za pravi odgovor na globalnu krizu, naravno, od najveće je važnosti globalna multilateralna suradnja, uključujući i međunarodne monetarne institucije kao što je MMF.

Na samitu G-20 u Pittsburghu od 24. do 25. rujna ove godine dogovoreno je nekoliko okvira i smjernica, među ostalima i okvir za snažan, održiv i uravnotežen rast. On naglašava da se program poticaja G-20, kao što je ekspanzivna fiskalna politika, mora nastaviti kako bi podržavao gospodarske aktivnosti do potpunog oporavka.

Istodobno se mora pripremiti kooperativna i koordinirana “strategija izlaza“ i implementirati selektivno, ovisno o brzini oporavka nekih država i regija. Neuspjeh regulative i nadzora, skupa s lakomislenim i neodgovornim rizikom banaka i drugih institucija, doveo je do opasne financijske krhkosti. Svako sljedeće riskiranje takvog tipa mora se spriječiti.

U tu svrhu treba do kraja 2010. razvijati međunarodno dogovorena pravila kako bi se poboljšala kvaliteta i kvantiteta bankarskog kapitala i kako bi se smanjila mogućnost neograničenog korištenja financijske poluge.

Drugi problem na koji treba odgovoriti su prevelike pomoći (excesive compensation) u financijskom sektoru koje su poticale na prevelike rizike.

Model za budućnost

Ova je kriza izgleda puno dublja nego što se to činilo na početku. Ona ne zahtijeva samo privremene mjere koje su već spomenute već je treba rješavati na raznovrsniji ili sintetički način.

Stari model gospodarstva, do kojega je dovela američka potrošnja i stavljanje prevelikog naglaska na tržišno načelo, sad se mora zamijeniti modelom za budućnost. Sada ne smijemo misliti samo na tržišni mehanizam nego na vrijednosti kao što su moral, ljudska prava, poštovanje zakonitosti i okoliš.

U stvaranju novog gospodarskog modela, kao naprimjer za okoliš, mogli bismo uključiti politiku zelenog poslovanja koju predlaže predsjednik Obama, ili uvođenje poreza na ugljik, a u pogledu morala, ljudskih prava, možda promoviranje sustava podrški za obitelj ili jačanje implementacije fer sustava naplate poreza itd. To su samo primjeri, no u svakom slučaju o takvoj politici treba još diskutirati.
Stari se model oslanjao na naftu i na američki model potrošnje. Neizbježno moramo mijenjati previše tržišno usmjereno gospodarstvo u ono okrenuto prema vrijednostima, kako bi odgovaralo društvu 21. stoljeća.

Gospodarstvo bi trebalo transformirati u novi model, čiji važan dio mora biti fer, učinkovit i održiv razvoj uz fer fleksibilno i otvoreno tržište rada i uključivanje zaštite okoliša.

To će zahtijevati duboke strukturalne promjene. U ovom trenutku ne znamo kako bi taj model trebao izgledati. U svakom slučaju on će morati biti humaniji od modela gospodarstva pretjerano usmjerenog na tržište, koji se sada raspada.

Financijska kriza i hrvatsko gospodarstvo

Recimo i nekoliko riječi o hrvatskom gospodarstvu i njegovim perspektivama.

Rekao sam kako nijedna država nije imuna na učinke globalne recesije, pa tako ni Hrvatska nije izuzetak. Kombinacija oslabljene domaće potražnje i pogoršanje situacije u inozemstvu značajno utječu na hrvatsko gospodarstvo.

Iako su očigledno prisutni problemi u proračunu, kao i trajan problem inozemnog duga, utjecaj recesije se ipak relativno smanjio monetarnom politikom koja je vrijedna pažnje (noteworthy) i činjenicom da hrvatsko gospodarstvo nije toliko usmjereno na izvoz.

Hrvatska središnja banka odigrala je važnu ulogu smanjenjem zahtjeva oko visine rezervi kod komercijalnih banaka, povećavši time njihovu likvidnost i istodobno ojačavši nadzor banaka te osiguravši stabilnost domaće valute, kune.

Iako činjenica da je u prvom tromjesečju ove godine hrvatski BDP pao 6,7 %, a u drugom su rezultati nešto bolji, s očekivanim smanjenjem u ovoj godini za oko 5 %, oporavak Hrvatske će se, smatram, odvijati u drugom dijelu sljedeće godine.

Važni izazovi za Hrvatsku

U svjetskom se gospodarstvu, kao i u svjetskoj politici, događa multipolarizacija i sada se traži novi ekonomski model.

To za Hrvatsku podrazumijeva sljedeće bitne faktore;

Prvo, reforma uprave, tj. promjena pretjerane prisutnosti javnog sektora u hrvatskom gospodarstvu. Postoje mnogi primjeri, ali ovdje nemam vremena spomenuti svaki od njih. No, u svakom slučaju reforma uprave mogla bi biti važna točka.
Drugo, važna je strukturna reforma industrije. Hrvatska se mora dobro pripremiti za ulazak u EU, zbog toga što poduzeća koja su pod protektoratom države više neće moći opstati u utrci pod jednakim uvjetima s drugima.

Novije analize Svjetskog gospodarskog foruma i drugih ekonomskih institucija ističu da hrvatsko tržište zapravo nije toliko otvoreno za inozemna ulaganja.

Neka pravila, kao što su zabrana obiteljima poslovnih ljudi da se presele u Hrvatsku prije isteka dvije godine, ukinuta su tek ovog ožujka.

Od najveće je važnosti za Hrvatsku da prihvati otvorenu i transparentnu, ako smijem tako reći, tržišnu konkurenciju u društvu koje je bez granica i zasniva se na internetu.

Današnje hrvatsko gospodarstvo usmjereno na usluge morat će se promijeniti prema produktivnijem gospodarstvu, ali vodeći brigu o smanjenju emisije ugljika i stakleničkih plinova, što znači da neizbježno slijedi uvođenje zelenih tehnologija.

Treće, Hrvatska može zahvaliti na zavidnom geostrateškom položaju, smještenom na vratima Europe, no treba još mnogo toga napraviti s infrastrukturom, ponajprije u modernizaciji i daljnjem širenju najveće hrvatske morske luke u Rijeci, gdje je važna ne samo njena modernizacija nego i konstrukcija željezničke mreže većeg kapaciteta iz Rijeke prema van.

Ona je već isplanirana i samo je treba realizirati. Drugi bi prioritet trebala biti najvažnija zračna luka, Zagreb, i njeno proširenje te modernizacija, što bi trebalo biti stavljeno visoko na listu prioriteta.

Ovdje moram jednako tako spomenuti i regionalnu suradnju. Vezano uz ulazak u EU Hrvatska bi trebala uložiti trud u poboljšanje regionalne suradnje kako bi mogla kao država-članica osim hrvatskih predstavljati i interese drugih zemalja iz regije, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina itd., a to također znači da bi hrvatski stav bio bolje dočekan unutar institucija EU.

I posljednje, ali ne najmanje važno, demografija, problem koji postoji i rješava se i u Japanu. Hrvatska mora pronaći način za borbu protiv negativnih demografskih trendova koji su dugoročno apsolutno neodrživi i moraju se rješavati s velikom pažnjom i adekvatnim programom.

Zaključak

Pred Hrvatskom je danas mnogo izazova, uključujući dva velika deficita - jedan interni, onaj državnog proračuna, a drugi vanjski dug, zbog kojega je teško voditi gospodarsku politiku.Ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska vrlo mlada država, da je prošlo samo nešto više od 15 godina od Domovinskog rata i da treba vremena za tranziciju iz socijalističkog sustava u modernu demokraciju i gospodarstvo. Potrebno je i vrijeme da se gospodarstvo promijeni iz jednog modela u potpuno drukčiji.
Ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska vrlo mlada država, da je prošlo samo nešto više od 15 godina od Domovinskog rata i da treba vremena za tranziciju iz socijalističkog sustava u modernu demokraciju i gospodarstvo. Potrebno je i vrijeme da se gospodarstvo promijeni iz jednog modela u potpuno drukčiji.

S druge strane Hrvatska je bogata potencijalima, kao što je npr. voda, za koju se može reći da je nafta 21. stoljeća, puno zelenila i visoka razina obrazovanja.

Iskreno se nadam da će Hrvatska pronaći dovoljno snage da prevlada svoje probleme u ovom globaliziranom svijetu na svoj vlastiti hrvatski način.

Ne na američki ili njemački način ili neke sjevernoeuropske države nego na hrvatski, hrvatskim stilom, pridajući važnost nacionalnom identitetu Hrvatske.

Mi, Japan, možemo jako dobro razumjeti tu situaciju. Naš proces modernizacije donio nam je prosperitet, ali nam je istovremeno oduzeo dio naše nacionalne tradicije jer je naše društvo postalo zapadnjačko. Nakon te borbe danas još uvijek živimo negdje na pola puta između vlastitih tradicija i uvezenih zapadnih vrijednosti.

Japan je lociran na istoku euroazijskog kontinenta, a Hrvatska na zapadu. Iz točki gdje istok kreće prema zapadu, a zapad prema istoku, nadam se da će Japan i Hrvatska zajedno nastojati stvoriti prosperitetnu i stabilnu regiju temeljenu na univerzalnim vrijednostima. Japan će, kao trkač pratilac ili sutrkač podržavati napore svih država Euroazije koje teže prema fundamentalnim vrijednostima kao što su sloboda, ljudska prava i demokracija.

Uz nadu u brz gospodarski oporavak Hrvatske i održiv razvoj države koja uskoro postaje članica Europske unije, iskreno vam zahvaljujem na vašoj ljubaznoj pozornosti. (Bankamagazin)

Povezani članci
27.07.16 Financije i gospodarstvo
Orešković: Gospodarstvo bi moglo porasti oko 2,5 posto
24.03.16 Financije i gospodarstvo
Osjetno poboljšanja očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ožujku
17.09.15 Istraživanja
Hrvatsko gospodarstvo dobro ocijenjeno, ali su očekivanja smanjena
03.07.15 Financije i gospodarstvo
MMF: Hrvatska se oporavlja, ali je još u opasnosti
30.12.14 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko gospodarstvo - 2014. još jedna recesijska godina
05.05.14 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se pad hrvatskog gospodarstva; oporavak u 2015.
20.03.14 Istraživanja
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo snažno poboljšana, u regiji stagniraju - ZEW
19.06.13 Vijesti
HGK o potencijalima hrvatskih tvrtki u poslovanju s Rajnsko-majnskom regijom
19.06.13 Financije i gospodarstvo
EBRD: ulazak u EU ojačat će hrvatsko gospodarstvo u srednjem roku
29.05.13 Vijesti
Izabrano novo vodstvo Britansko hrvatske gospodarske komore
10.05.13 Financije i gospodarstvo
EBRD predviđa Hrvatskoj rast tek 2014.
04.04.13 Europska unija
RBI: dašak optimizma u hrvatskom gospodarstvu u drugoj polovini 2013.
29.11.12 Financije i gospodarstvo
Skupština HGK: 2013. i u gospodarstvu obilježit će ulazak u EU
14.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Ukupna kretanja na ukazuju na početak oporavka gospodarske aktivnosti
04.07.12 Financije i gospodarstvo
Koliko dugo će trajati euforija nakon zadnjeg summita EU-a?
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Globalno razduživanje: Jesu li zemlje SIE u središtu oluje?
20.06.12 Vijesti iz svijeta
Japanski izvoz porastao 10% u svibnju
15.05.12 Financije i gospodarstvo
Istočnoeuropske zemlje u recesiji
25.01.12 Vijesti iz svijeta
Japan: Prvi trgovinski deficit u 30 godina
21.11.11 Vijesti iz svijeta
Japanska trgovinska bilanca u listopadu ponovno u manjku
14.11.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Zaostajemo za svim zemljama srednje i istočne Europe
26.08.11 Vijesti iz svijeta
Japan pomaže izvoznike sa 100 mlrd USD
15.08.11 Vijesti iz svijeta
Japanski BDP pao manje od očekivanja
30.06.11 Seminari, konferencije
Tamura: Hrvatska kriza nije ciklička nego strukturna
17.06.11 Vijesti iz regije
MMF zbog Turske znatno povisio prognoze za srednju i istočnu Europu
19.05.11 Vijesti iz svijeta
Japan ponovno kliznuo u recesiju
13.04.11 Trgovina motornim vozilima
Toyota obustavlja proizvodnju u pet tvornica
12.04.11 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska teško pogođena krizom
24.01.11 Financije i gospodarstvo
EBRD za Hrvatsku predviđa oporavak
12.01.11 Financije i gospodarstvo
UniCredit: Zabrinjava proračunska nedisciplina u Hrvatskoj
31.12.10 Financije i gospodarstvo
UniCredit: U 2011. Hrvatsku očekuje gospodarski rast od 1,6 posto
09.12.10 Vijesti iz svijeta
Japansko gospodarstvo poraslo snažnije od očekivanja
25.11.10 Vijesti iz svijeta
Japanski izvoz u listopadu uvećan 7,8 posto
19.11.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Rast u središnjoj i istočnoj Europi ubrzat će se u 2011.
10.11.10 Financije i gospodarstvo
EK: Nema jasnih znakova oporavka hrvatskog gospodarstva
25.10.10 Vijesti iz svijeta
Japan: Trgovinski višak u razmjeni povećan 54 posto
14.10.10 Vijesti iz svijeta
MMF: Postupni oporavak jugoistoka Europe
14.10.10 Vijesti iz svijeta
NYT: Njemačkoj pomaže oporavak u istočnoj Europi
22.09.10 Sajmovi i izložbe
Cota na JMZV-u: Hrvatskoj će trebati više vremena za izlazak iz krize
09.09.10 Financije i gospodarstvo
Na listi 500 najvećih tvrtki Srednje Europe 16 hrvatskih tvrtki
25.08.10 Vijesti iz svijeta
Skok japanskog izvoza u srpnju 23,5 posto
26.07.10 Vijesti iz svijeta
Japanski izvoz skočio 30 posto
14.07.10 Trgovina na malo
Erste: Rast potrošnje u regiji do 2,5 posto u 2011.
29.06.10 Vijesti iz svijeta
Japanski gospodarski oporavak posustao u svibnju
27.06.10 Financije i gospodarstvo
Analiza: Samo Hrvatska ima kreditni minus
18.06.10 Vijesti iz svijeta
Japan će smanjiti porez na dobit i povećati PDV-a
11.06.10 Vijesti iz svijeta
Japanski premijer: Prijeti nam dužnička krize poput Grčke
10.06.10 Vijesti iz svijeta
Tromjesečni rast japanskog BDP-a 5 posto
09.06.10 Vijesti iz regije
U 2009. prepolovljena izravna strana ulaganja u istočnoj Europi
02.06.10 Vijesti iz svijeta
Japanski premijer najavio ostavku
27.05.10 Vijesti iz svijeta
Skok japanskog izvoza u travnju 40 posto
24.05.10 Šira regija
Istočna Europa u čekaonici za eurozonu
20.05.10 Vijesti iz svijeta
Japan: Rast BDP-a ubrzao na 4,9 posto
22.04.10 Vijesti iz svijeta
Skok japanskog izvoza u ožujku 43,5 posto
07.04.10 Financije i gospodarstvo
Učinci krize: Vlade su imale priliku
24.03.10 Vijesti iz svijeta
Snažan skok japanskog izvoza u veljači
19.03.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Istočna Europa uskoro u energetskom škripcu
11.03.10 Vijesti iz svijeta
Japanski BDP niži od prognoza
04.03.10 Financije i gospodarstvo
WIIW: Najgori dio krize iza srednje i istočne Europe, pa i Hrvatske
15.02.10 Vijesti iz svijeta
Rast japanskog BDP-a nadmašio očekivanja
12.02.10 Šira regija
Gospodarstva eurozone i EU-a gotovo stagnirala u četvrtom tromjesečju
06.02.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
27.01.10 Vijesti iz svijeta
Japanski izvoz porastao u prosincu prvi puta u 15 mjeseci
26.01.10 Vijesti iz svijeta
Japanski javni dug dostiže 7,6 bilijuna eura
20.01.10 Financije i gospodarstvo
Javno predavanje Banke: Razumiju li ekonomisti hrvatsku ekonomiju?
19.01.10 Vijesti iz regije
EU daje 2,65 mil. eura za bankovnu superviziju u zemljama JIE
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
12.01.10 Trgovina na malo
IFC i Švedska osigurali 125 mil. dolara za jačanje trgovine u regiji
08.01.10 Zaposlenost / plaće
Nezaposlenost poharala 'novu' EU
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Godina iza nas u znaku poražavajućih brojki
15.12.09 Financije i gospodarstvo
Anketa Privrednog vjesnika: Menadžeri očekuju još lošiju 2010.
09.12.09 Vijesti iz svijeta
Japan: Rast BDP-a u trećem kvartalu tek 1,3%
03.12.09 Zaposlenost / plaće
Rast siromaštva prijeti Istočnoj Europi
01.12.09 Financije i gospodarstvo
Nova Europa – tranzicija stigla na naplatu
16.11.09 Financije i gospodarstvo
Agrokor i INA vodeći na listi 100 najvećih tvrtki u Adria regiji
16.11.09 Vijesti iz svijeta
Japan: Neočekivano snažan rast gospodarstva u trećem tromjesečju
11.11.09 Financije i gospodarstvo
UniCredit: JI Europa ostaje u recesiji 2010.
03.11.09 Financije i gospodarstvo
Nakon banaka EBRD pomaže istočnoeuropskim tvrtkama
15.10.09 Vijesti iz regije
MMF gubi Istočni front
05.10.09 Financije i gospodarstvo
EBRD, EIB i SB: Srednjoj i istočnoj Europi i dalje treba pomoć
10.09.09 Tvrtke i tržišta
Deloitte: Agrokor najveća hrvatska tvrtka i 25. u srednjoj Europi
19.08.09 Vijesti iz regije
Čak 62% građana Istočne Europe ne štedi
17.08.09 Vijesti iz svijeta
Japan izašao iz jednogodišnje recesije
12.08.09 Vijesti iz regije
U istočnoj Europi jedino Poljska izbjegla recesiju
07.07.09 Vijesti iz regije
Austrijske banke mogu preživjeti krizu u istočnoj Europi
03.07.09 Vijesti iz svijeta
Udjel tržišta u nastajanju na rekordnoj razini
24.06.09 Financije i gospodarstvo
Erste: Države CEE ne bi trebale imati poteškoća s vanjskim financiranjem
24.06.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Srednja i istočna Europa ove godine s padom od 1,6%
23.06.09 Financije i gospodarstvo
Imovina bankarskog sektora u regiji porasla za 25 posto
01.06.09 Vijesti iz regije
U istočnoj Europi rast BDP-a samo u Poljskoj i Bjelorusiji
28.05.09 Financije i gospodarstvo
Moody's: Financijska kriza više ne prijeti istočnoj Europi
27.05.09 Vijesti iz regije
Britanski premijer traži veću pomoć EIB-a istočnoj Europi
27.05.09 Vijesti iz svijeta
U travnju nastavak rasta trgovinskog viška Japana
20.05.09 Vijesti iz svijeta
Pad gospodarskih aktivnosti u Japanu rekordnih 15,2 posto
18.05.09 Financije i gospodarstvo
Dionice na tržištima u nastajanju mogu porasti 20 posto u 2009.
15.05.09 Financije i gospodarstvo
Banke majke imaju sredstva za oporavak regije
22.04.09 Vijesti iz svijeta
Prvi vanjskotrgovinski manjak Japana u 28 godina
10.04.09 Vijesti iz svijeta
Japanski plan stimulacijskih mjera težak 150 mlrd dolara
06.04.09 Vijesti iz svijeta
Japan najavio paket poticaja od 100 mlrd dolara
06.04.09 Financije i gospodarstvo
Erste očekuje nastavak stabilizacije tržišta kapitala
01.04.09 Trgovina motornim vozilima
Japan bilježi najsnažniji pad prodaje novih vozila u 38 godina
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Regionalni menadžeri očekuju pogoršanje krize
20.03.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Istočnoj Europi i Hrvatskoj prijeti financijski slom
25.02.09 Vijesti iz svijeta
Japanski izvoz pao 45,7 posto
16.02.09 Vijesti iz svijeta
Japanski BDP pao 12,7 posto
19.01.09 Financije i gospodarstvo
EK očekuje oporavak tek 2010.
22.12.08 Vijesti iz svijeta
Japan: Rekordan pad izvoza od 27 posto
16.12.08 Financije i gospodarstvo
Poslovna očekivanja 2009.: Pogoršanje uvjeta poslovanja
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
18.11.08 Financije i gospodarstvo
Upitan gospodarski rast iznad 2 posto
30.10.08 Vijesti
BusinessEurope: U EU27 rast samo 0,4 posto u 2009.
27.10.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Smanjenje investicija udar na gospodarstvo
09.10.08 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta hrvatskog gospodarstva
23.09.08 Financije i gospodarstvo
Indeks konkurentnosti regija: Grad Zagreb prvi
16.09.08 Financije i gospodarstvo
Mesić ocijenio stanje u gospodarstvu zabrinjavajućim
18.06.08 Financije i gospodarstvo
Sporiji rast gospodarskih aktivnosti u EU10
31.05.08 Vijesti
Zaštita potrošača i financijske usluge za poduzetnike
30.05.08 Vijesti
Šibenik: 12. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
09.04.08 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta hrvatskog gospodarstva u 2008.
07.04.08 Vijesti iz regije
Infrastrukturni fondovi i dalje zaobilaze srednju i istočnu Europu
04.03.08 Šira regija
Gospodarski rast eurozone usporio na 2,6 posto u 2007.
03.03.08 Vijesti iz regije
Mađarski rast u 2008. manji od očekivanog
25.02.08 Vijesti
HUP će na Danu poduzetnika predstaviti "Bijelu knjigu"
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Bivše komunističke članice EU-a mogle bi uspješno prebroditi krizu
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
19.01.08 Strateški savezi
Završen twinning projekt EU i Hrvatske na području statistika javnih financija
09.01.08 Vijesti
Belošević-Matić: Prekretnica prema održivom rastu
07.01.08 Vijesti
Đuro Popijač: Lokalna vlast uništava poslodavce
02.01.08 Šira regija
Pawlak: Poljski gospodarski rast ove bi godine mogao doseći 6%
13.12.07 Vijesti
Vidošević: "Očekujem da 2008. bude dobra godina"
10.12.07 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko gospodarstvo: Rast dodane vrijednosti 11 posto
30.11.07 Vijesti iz svijeta
MMF će vjerojatno revidirati naniže procjene globalnog rasta za 2008.
30.11.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Ozbiljne reforme tek u slučaju značajnog usporavanja u gospodarstvu
26.11.07 Korisne informacije
Stojić: Hrvatskom gospodarstvu predstoji tek blago prizemljenje
19.11.07 Korisne informacije
NVK obilježilo pet godina rada
30.10.07 Vijesti
Razgovori poslodavaca i političkih čelnika
25.10.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Kreditnu krizu nećemo dopustiti
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
23.10.07 Tvrtke i tržišta
PV: 2006. Najveći prihod ostvarila Ina, najveću dobit HT
19.10.07 Korisne informacije
Održana predizborna debata o gospodarskim programima političkih stranaka
18.10.07 Financije i gospodarstvo
HUB: Glavni ekonomisti banaka očekuju smanjenje rasta gospodarstva za 1 postotni poen
16.10.07 Šira regija
Istraživanje: Europski istok možda nikad ne sustigne razvijeni zapad
25.09.07 Vijesti
S&P: Pregrijavanje balkanskih gospodarstava moglo bi ugroziti gospodarsku stabilnost
25.09.07 Vijesti
Konferencija o reformama poslovnog okružja u jugoistočnoj Europi
09.09.07 Vijesti iz svijeta
Strah od recesije u SAD-u trese globalna tržišta dionica
09.09.07 Izvoz
Zastarjela struktura priječi rast domaćeg izvoza u EU
05.09.07 Vijesti
Poduzetnici pripremaju zahtjeve za novu Vladu
03.09.07 Statistika
Istraživanja HAAB-a: Usporavanje gospodarskog rasta nakon izborne godine
27.08.07 Korisne informacije
Kriza na svjetskim tržištima usporit će gospodarski rast i u Hrvatskoj
21.08.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Tržišta regije neznatno korelirana sa svjetskim tržištima
20.08.07 Vijesti iz svijeta
Problemi na Wall Streetu prijete izbijanjem recesije u SAD-u
07.07.07 Vijesti iz svijeta
Baltička gospodarstva suočena s opasnošću naglog usporavanja
05.07.07 Šira regija
Uzlet gospodarstava novih članica EU
28.06.07 Vijesti
Građani Hrvatske upola siromašniji od građana EU
23.06.07 Statistika
FINA: Rekordni financijski rezultati poduzetnika
12.06.07 Statistika
Moody's: Preveliki javni sektor ograničava gospodarski rast Hrvatske
11.06.07 Vijesti
Bavarsko-hrvatski gospodarski forum
08.06.07 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Bavarskoj
05.06.07 Vijesti
Ministarstvo gospodarstva: Nastavak mikrokredititranja poduzetnika
03.06.07 Vijesti
Šibenik: završeno 11. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
31.05.07 Vijesti
Započelo 11. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
10.05.07 Statistika
Hrvatska 53. na ljestvici konkurentnosti IMD-a
09.05.07 Vijesti
Vukelić: niska stopa inflacije stvara povjerenje potencijalnih ulagača
27.04.07 Vijesti
Ministar Vukelić u obilasku Karlovačke županije
19.04.07 Vijesti
Hrvatski i albanski ministar gospodarstva o produbljenju suradnje
05.04.07 Vijesti
U Bjelovaru predstavljen program bespovratnih poticaja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva za 2007. godinu
27.03.07 Vijesti
Regionalni sastanak o malom gospodarstvu zemalja Zapadnog Balkana
23.03.07 Vijesti
MINGORP: deveti regionalni sastanak o malom gospodarstvu
09.03.07 Šira regija
Najsnažniji rast talijanskog gospodarstva u sedam godina
10.02.07 Statistika
ZABA: Gospodarski rast jači nego što se očekivalo
13.12.06 Vijesti
Privredni vjesnik: gospodarstvenici očekuju rast prihoda i dobiti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa