Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
04.11.2010. Pristupanje EU pred hrvatsku trgovinu stavlja nove izazove (+ FILM)
U velikoj dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Zagrebu dana 4.11. održan je međunarodni stručni skup s temom „Uloga trgovine u hrvatskom gospodarstvu u procesu uključivanja u EU“.

Skup je organizirao stručni časopis Suvremena trgovina u povodu svoje 35. obljetnice izlaženja, u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer te uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Glavni sponzor bio je Agrokor.

Okupivši brojne predstavnike struke, tvrtki iz područja trgovine i prehrambene industrije, obrtnika i sektorskih institucija, skup je ukazao na nove izazove koji stoje pred hrvatskom maloprodajom uoči pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Iako je riječ o jednoj od najkonkurentnijih gospodarskih grana, što za sobom nosi i često iskazivani zaključak kako ulazak u EU neće donijeti bitne promjene na hrvatsko maloprodajno tržište, čini se kako će značajnih promjena ipak biti.

Ljerka Puljić
Ljerka Puljić
To se posebno dalo naznačiti iz izlaganja potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić koja je kazala kako bi, imajući u vidu kretanja na maloprodajnom tržištu Hrvatske u proteklih nekoliko godina, s pristupanjem u Europsku uniju moglo doći do propasti domaće proizvodnje.

Kao potporu toj tezi ona navodi kako međunarodni trgovački lanci neće na svoje police stavljati domaće proizvode kada granice više ne budu prepreka, nego će ići isključivo za maksimiziranjem profita kroz što efikasniju politiku cijena. Prema podacima koje je iznijela tome u prilog, pet trgovačkih lanaca – Mercator, Kaufland, Billa, Spar i Lidl – posluju s gubitkom, koji se može amortizirati činjenicom da ostvaruju profit na matičnim tržištima.

Ona smatra kako je sadašnja situacija na tržištu tek zauzimanje prostora i priprema za pravu bitku koja će uslijediti pridruživanjem EU. Ujedno očekuje nastavak koncentracije i konsolidacije tržišta maloprodaje u Hrvatskoj.

„Prva tri trgovca drže oko 39 posto, a prvih deset gotovo 70 posto tržišta. S obzirom na aktualne trendove i pritisak koji sa sobom donosi jedinstveno tržište, očekujem kako će se tržište dodatno koncentrirati tako da će tri vodeća maloprodavača do 2015. držati 70 posto tržišnog udjela“, kazala je Puljić.

Ona smatra kako to nije najsretnije rješenje za Hrvatsku jer se povećanje tržišnih udjela velikih, pod pritiskom cjenovne konkurentnosti, može dogoditi samo nauštrb gubitka pozicija malih trgovaca. A upravo njih, kaže Puljić, država treba poticati različitim mehanizmima pozitivne diskriminacije kako bi opstali i osigurali plasman domaćih proizvoda.

„Trgovina je ekonomija volumena i ako se mala trgovina ne ujedini i tako ostvari povoljnije nabavne uvjete teško će opstati. Maloj trgovini treba pomoći jer za to postoje i ekonomski i demografski razlozi“, naglasila je Puljić.
Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić
O potrebi da Hrvatska napokon dobije strategiju industrijskog razvoja govorio je prof.dr. Ljubo Jurčić, koji je istaknuo kako je “planska ekonomija“ termin koji nije izraz nekog prošlog i lošeg sustava, nego nužnost na kojoj se mora zasnivati budućnost zemlje. Strategija industrijskog razvitka je stvar opredjeljenja i svijesti kako možemo nešto i proizvesti, a ne samo kupovati gotove proizvode za novac koji posuđujemo.

On smatra kako se industrijski razvoj Hrvatske dogodio između 1950. i 1970. godine i od tada se ne gradi, već upropaštava. To je, po njemu, znak da se Hrvatska, umjesto u smjeru poljoprivreda-manufaktura-industrija, kreće upravo obrnutim smjerom.

Stefan Menzel, dopisnik za istočnu Europu Handelsblatta, vodećeg njemačkog poslovnog dnevnika, dao je sliku njemačkog tržišta maloprodaje. „Za njemačkog potrošača sve je u cijeni. Nijemci imaju visoke štedne kvote, prilično su škrti i izričito paze na cijenu kada kupuju. To je i osnovni razlog zašto u Njemačkoj nije uspio Wall-mart, a diskonteri poput Aldija i Lidla vode glavnu riječ“, kazao je.
Sudionici Panel diskusije s lijeva na desno: Puljić, Knez, Katavić, Evačić, Šantić, Vukelić, Rakuša Martulaš, Urban i Gavranović
Sudionici Panel diskusije s lijeva na desno: Puljić, Knez, Katavić, Evačić, Šantić, Vukelić, Rakuša Martulaš, Urban i Gavranović
Analiza tvrtke Regio Plan Consulting bavila se problematikom razvoja trgovačkih centara i uočenim razlikama tržišta zapadne i istočne Europe. Michael Oberweger, direktor te tvrtke, tako je naglasio da je jedna od glavnih razlika u načinu doživljaja trgovačkog centra koji je za „zapadnjake“ mjesto gdje obave kupnju i odu kući, dok u istočnoj Europi uz to predstavlja još i javno mjesto okupljanja i druženja ljudi.

Trgovački su centri tako odvukli ljude iz gradskih središta, koji slobodno vrijeme tako više ne provode u šetnji gradom, već borave u zatvorenim prostorima, kazao je Oberweger.

Upravo u tome, u propasti trgovine u centrima istočnoeuropskih metropola, on vidi glavnu razliku u odnosu na velike gradove zapadne Europe. „Primjerice, Mariahilfer str., kao glavna trgovačka ulica u središtu Beča sa svojih 160.000 četvornih metara prodajnog prostora, ostvaruje veći promet nego bilo koji trgovački centar u Austriji. Hrvatska je u tom segmentu sličnija zapadnim metropolama jer je zadržala trgovinu u zagrebačkoj Ilici i središtu Splita“, istaknuo je Oberweger.

Anketno istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca, provedeno među poduzetnicima u sektoru trgovine na temu „Učinci ulaska Republike Hrvatske na hrvatsku maloprodaju, u okviru skupa predstavio je Ivan Damir Anić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Prema tom istraživanju, postoje indikatori da je trgovina na malo dosegnula dno i da je u narednom periodu za očekivati oporavak potrošnje. Tako se nakon pada prometa od 15,3 posto u 2009., u ovoj godini očekuje smanjenje pada na 2,8 posto na godišnjoj razini, dok se za 2011. predviđa rast maloprodaje od 3,6 posto.

Pristupanje Europskoj uniji pozitivno bi utjecalo na rast BDP-a, potrošnje i izvoza, a olakšan bi bio i pristup izvorima financiranja, dok su negativni efekti prvenstveno jaka konkurencija što će za posljedicu imati preslagivanje i konsolidaciju tržišta pa će opstati samo najjači igrači, smatraju poduzetnici uključeni u anketu.

Skup je zaključen panel diskusijom.

Povezani članci
04.08.16 Trgovina na malo
Eurostat: Promet u trgovini na malo u EU u lipnju blago smanjen
03.08.16 Trgovina na malo
Potrošnja porasla 22. mjesec zaredom, za 2,8 posto
05.07.16 Statistika
MAKROEKONOMIJA: Potrošnja porasla 21. mjesec zaredom, više od očekivanja
20.04.16 Seminari, konferencije
Žene lideri kao nositeljice promjena
17.03.16 Tvrtke i tržišta
Otvorena Lidlova renovirana trgovina Osijek Gornji Grad
22.01.16 Sajmovi i izložbe
Održana proslava blagdana sv. Vinka u Belju
28.10.15 Financije i gospodarstvo
Belje ove godine očekuje 1,6 milijardi kuna prihoda
13.10.15 Seminari, konferencije
Održana tradicionalna konferencija za trgovce i dobavljače MAGROS
29.09.15 Statistika
Hrvatski potrošači sve optimističniji, ali i dalje u negativnom raspoloženju
12.08.15 Trgovina na malo
Potrošnja u lipnju porasla 11. mjesec zaredom, za 0,9 posto
10.08.15 Trgovina na malo
HGK: najduži trend rasta hrvatske maloprodaje od 2007. godine
04.08.15 Trgovina na malo
Potrošnja u lipnju porasla 11. mjesec zaredom
03.07.15 Trgovina na malo
Makroekonomija: potrošnja u svibnju porasla 10. mjesec zaredom, za 4,1 posto
11.05.15 Strateški savezi
Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva posjetilo Konzum
03.04.15 Trgovina na malo
Makroekonomija: Potrošnja u veljači porasla sedmi mjesec zaredom, za 1,9 posto
03.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Osnaživanje žena u gospodarstvu”
04.12.14 Karijere
Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa
14.11.14 Trgovina na malo
Realan godišnji rast prometa u trgovini na malo od 1,4 posto
12.11.14 Trgovina na malo
DZS potvrdio realni porast prometa u trgovini na malo u rujnu za 1,4 posto
31.10.14 Trgovina na malo
Makroekonomija: potrošnja u rujnu neočekivano porasla za 1,4 posto
16.10.14 Vijesti
Hrvatske tvrtke i europarlamentarci u Bruxellesu
04.08.14 Trgovina na malo
Trgovina na malo u lipnju porasla 0,1 posto
04.08.14 Trgovina na malo
Makroekonomija: Očekuje se pad potrošnje drugi mjesec zaredom
18.04.14 Trgovina na malo
DZS: Maloprodaja u veljači stagnirala
25.02.14 Istraživanja
Daljnji rast globalnih prihoda od trgovine na malo unatoč gospodarskim poteškoćama
13.02.14 Trgovina na malo
Maloprodaja u prosincu realno pala za 1,1 posto
08.01.14 Istraživanja
Snažan oporavak prometa u trgovini na malo u eurozoni u studenome
07.01.14 Statistika
Makroekonomija: potrošnja u studenome neočekivano porasla 1 posto
05.12.13 Karijere
Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa
20.11.13 Vijesti
Ljerka Puljić: HGK treba sačuvati
05.11.13 Statistika
Makroekonomija: potrošnja neočekivano pala nakon četiri mjeseca rasta
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
09.10.13 Trgovina na malo
Trgovina na malo i dalje u padu
20.09.13 Vijesti
Belje najavilo novu investiciju od 140 milijuna kuna
11.09.13 Tvrtke i tržišta
AZTN: tržište maloprodaje lani poraslo 2 posto, Konzum i dalje najznačajniji trgovac
04.07.13 Trgovina na malo
Makroekonomija: potrošnja u svibnju neočekivano porasla 1,1 posto
03.07.13 Trgovina na malo
Rast prometa od trgovine na malo u eurozoni za 1,0 posto u svibnju
05.06.13 Trgovina na malo
U trgovini na malo još uvijek nema oporavka
28.05.13 Vijesti
Trgovina na malo u prvom tromjesečju pala 2,1%
06.05.13 Trgovina na malo
Pad potrošnje u ožujku usporio na 2,1 posto
06.05.13 Trgovina na malo
Makroekonomisti očekuju usporavanje pada potrošnje
05.04.13 Statistika
Makroekonomija: promet u maloprodaji u veljači pao 3,3 posto
19.03.13 Tvrtke i tržišta
Agrokor i Poljoprivedni institut Sveučilišta u Tennesseeju potpisali memorandum o suradnji
06.12.12 Karijere
Ljerka Puljić prva na listi 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa
14.11.12 Trgovina na malo
DZS: Nastavljen pad maloprodaje na godišnjoj razini
07.11.12 Seminari, konferencije
Konferencija o tržišnom natjecanju
06.11.12 Trgovina na malo
Potrošnja u rujnu pala oštrih 6 posto
12.10.12 Trgovina na malo
DZS: U kolovozu nastavljen pad prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini
04.10.12 Trgovina na malo
Pad potrošnje u kolovozu usporen na 3,2 posto
13.09.12 Trgovina na malo
DZS: Promet u trgovini na malo u srpnju pao na godišnjoj razini
04.09.12 Trgovina na malo
Potrošnja u srpnju pala oštrih 5,1 posto
10.08.12 Trgovina na malo
Realni godišnji pad prometa u trgovini na malo
08.08.12 Tvrtke i tržišta
Otvoreno skladište za povrće PIK-a Vinkovci u Lipovcu
08.08.12 Trgovina na malo
RBA analize: U 2012. povratak pada prometa u trgovini na malo
06.08.12 Trgovina na malo
Potrošnja pala 5,1 posto, više od očekivanja
12.07.12 Trgovina na malo
Pad prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini
11.07.12 Karijere
Ljerka Puljić i Mislav Galić u Nadzornom odboru Žitnjaka
05.07.12 Trgovina na malo
Konzumu nagrada magazina Euromoney
04.07.12 Trgovina na malo
Potrošnja u svibnju pala 4,4 posto, više nego što se očekivalo
04.07.12 Trgovina na malo
Očekuje se pad potrošnje treći mjesec zaredom
03.07.12 Trgovina na malo
Trgovci na malo prilagodili su se krizi
18.06.12 Financije i gospodarstvo
Puljić: Ključ profita je jako domicilno tržište
13.06.12 Trgovina na malo
DZS: U travnju pad maloprodaje na godišnjoj razini
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Linić i Maras: Pad potrošnje rezultat je krize i recesije
05.06.12 Trgovina na malo
Potrošnja u travnju potonula više od 7 posto
14.05.12 Trgovina na malo
RBA: U nastavku godine pad trgovine na malo
04.05.12 Trgovina na malo
Potrošnja u ožujku pala 1,1 posto
13.04.12 Trgovina na malo
DZS: U veljači rast maloprodaje na godišnjoj razini
04.04.12 Trgovina na malo
Potrošnja u veljači porasla skromnih 1,1 posto
04.04.12 Trgovina na malo
Kupovina prije povećanja PDV-a
21.03.12 Vijesti
U HGK predstavljena analiza "Stanje i trendovi u trgovini na malo u Republici Hrvatskoj"
21.03.12 Vijesti
Ljerka Puljić ponovno izabrana za predsjednicu Udruženja trgovine HGK
19.03.12 Trgovina na malo
U siječnju rast maloprodaje na godišnjoj razini
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
06.03.12 Trgovina na malo
Potrošnja u siječnju neočekivano porasla 1,9 posto
06.03.12 Trgovina na malo
Očekuje se pad potrošnje drugi mjesec zaredom
28.02.12 Trgovina na malo
Hoće li trgovci stvarno preuzeti na sebe povećanje PDV-a?
14.02.12 Trgovina na malo
Realni pad maloprodaje u prosincu na godišnjoj razini
08.02.12 Trgovina na malo
PD: Hrvati za blagdane nisu potrošili 12 mlrd kuna nego samo 8,2 mlrd
03.02.12 Trgovina na malo
Potrošnja u prosincu neočekivano pala 0,4 posto
03.02.12 Trgovina na malo
Makroekonomija: Očekuje se usporavanje rasta potrošnje
12.01.12 Trgovina na malo
Trgovina na malo u studenome pala 11% mjesečno
04.01.12 Trgovina na malo
Neočekivani rast osobne potrošnje u studenome
04.01.12 Trgovina na malo
Analitičari: Očekuje se pad potrošnje u studenome
16.12.11 Trgovina na malo
DZS: U listopadu pad maloprodaje na mjesečnoj razini
08.12.11 Karijere
Najmoćnije poslovne žene Ljerka Puljić i Nevenka Bečić
02.12.11 Trgovina na malo
Potrošnja u listopadu porasla 1,8 posto, iznad očekivanja
02.12.11 Trgovina na malo
Analitičari očekuju usporavanje rasta maloprodaje
16.11.11 Trgovina na malo
Članstvo u EU moglo bi dati poticaj maloprodaji
14.11.11 Trgovina na malo
DZS: U rujnu pad maloprodaje na mjesečnoj razini
03.11.11 Trgovina na malo
Realan rast maloprodaje u rujnu 1 posto
13.10.11 Trgovina na malo
DZS: U kolovozu pad maloprodaje na mjesečnoj razini
04.10.11 Trgovina na malo
Maloprodaja u kolovozu porasla 2 posto
04.10.11 Trgovina na malo
Makroekonomija: Očekuje se daljnji rast potrošnje
15.09.11 Trgovina na malo
Rast prometa u trgovini na malo
12.09.11 Tvrtke i tržišta
Belje otvorilo najsuvremeniju vinariju u regiji, vrijednu 20 milijuna eura
02.09.11 Trgovina na malo
Realan rast maloprodaje u srpnju 0,9 posto
12.08.11 Trgovina na malo
DZS: Rast prometa u trgovini na malo
03.08.11 Trgovina na malo
Rast potrošnje u lipnju nešto niži od očekivanja
19.07.11 Trgovina na malo
Neto gubitak trgovaca u 2010. godini 433 milijuna kuna
15.07.11 Trgovina na malo
Konzum i nadalje najveći trgovac, Kerum ispao iz TOP 10
14.07.11 Trgovina na malo
Rast prometa u trgovini na malo
04.07.11 Trgovina na malo
U svibnju rast maloprodaje ispod očekivanja
04.07.11 Trgovina na malo
Analitičari: Očekuje se daljnji rast potrošnje, ali usporen
13.06.11 Trgovina na malo
Maloprodaja u travnju porasla 3,7 posto
02.06.11 Trgovina na malo
Potrošnja u Hrvatskoj porasla 3,7 posto
12.05.11 Trgovina na malo
Rast maloprodaje na mjesečnoj, pad na godišnjoj razini
11.05.11 Trgovina na malo
Poslovni dnevnik: Lidl zabilježio najveći rast, Kerum ispao s liste top deset
11.05.11 Trgovina na malo
Trgovina dokazuje da smo još duboko u recesiji
03.05.11 Trgovina na malo
U ožujku realni pad prometa od trgovine na malo za 2 posto
19.04.11 Trgovina na malo
GfK: Hrvatski potrošači umjetnici preživljavanja
14.04.11 Trgovina na malo
RBA: U 2011. rast maloprodaje 2 posto
13.04.11 Trgovina na malo
Pad maloprodaje na mjesečnoj, rast na godišnjoj razini
04.04.11 Trgovina na malo
DZS: Realan rast maloprodaje u veljači 0,8 posto
17.03.11 Trgovina na malo
Maloprodaja u siječnju: Pad na mjesečnoj, rast na godišnjoj razini
11.03.11 Financije i gospodarstvo
Puljić: Inicijativa se odnosi na dodatno novo zapošljavanje
07.03.11 Trgovina na malo
Slabašan rast maloprodaje u siječnju
10.02.11 Trgovina na malo
DZS potvrdio minimalni rast maloprodaje u prosincu
31.01.11 Trgovina na malo
Realan rast maloprodaje u prosincu 0,2 posto
14.01.11 Trgovina na malo
U studenom pad maloprodaje na mjesečnoj, rast na godišnjoj razini
13.01.11 Prehrambeni proizvodi
Puljić: zbog goriva ne bi trebala poskupjeti hrana
31.12.10 Trgovina na malo
DZS: Realan rast trgovine na malo u studenom 2,5 posto
10.12.10 Trgovina na malo
Realan rast maloprodaje na godišnjoj razini u listopadu
30.11.10 Trgovina na malo
Rast maloprodaje u listopadu za 0,3 posto
11.11.10 Trgovina na malo
Maloprodaja: Rast na godišnjoj, pad na mjesečnoj razini
09.11.10 Trgovina na malo
Trgovci tvrde da još samo dobavljači mogu sniziti cijene
03.11.10 Trgovina na malo
RBA: Rano je govoriti o oporavku maloprodaje
03.11.10 Trgovina na malo
DZS: Realan rast maloprodaje u rujnu 0,4 posto
28.10.10 Trgovina na malo
Večernji list: Kupci u krizi mjesečno idu u četiri trgovačka lanca, prije u dva
13.10.10 Trgovina na malo
DZS: U kolovozu realan rast maloprodaje za 3,9 posto na godišnjoj razini
30.09.10 Trgovina na malo
DZS: Realan rast maloprodaje u kolovozu za 3,9 posto
24.09.10 Više i visoke škole (državne)
Poziv na skup: Izazovi trgovine u recesiji
14.09.10 Trgovina na malo
DZS: Potvrđen rast maloprodaje
31.08.10 Trgovina na malo
Rast maloprodaje nakon 21. mjeseca
12.08.10 Trgovina na malo
U lipnju usporen pad maloprodaje
04.08.10 Trgovina na malo
Petina prihoda od trgovine ostvaruje se u Zagrebu
30.07.10 Trgovina na malo
DZS: U lipnju pad maloprodaje 1,5 posto
25.07.10 Trgovina na malo
Ekonomisti: U lipnju pad maloprodaje usporen na 3,1 posto
20.07.10 Trgovina na malo
AZTN: Konzum najveći u maloprodaji i veleprodaji
12.07.10 Trgovina na malo
DZS: Pad maloprodaje u svibnju 3,7 posto
05.07.10 Trgovina na malo
Hrvati vole robne marke, diskonte i hipermarkete
05.07.10 Trgovina na malo
Hrvatska više nije top odredište za ulaganje u maloprodaju
02.07.10 Trgovina na malo
RBA: Oporavak maloprodaje tek u drugom dijelu 2010.
10.06.10 Seminari, konferencije
Uloga trgovine u hrvatskom gospodarstvu u procesu uključivanja u EU
10.06.10 Trgovina na malo
Pad maloprodaje u travnju 8 posto
31.05.10 Trgovina na malo
DZS: Dramatičan pad potrošnje
12.05.10 Trgovina na malo
Pad maloprodaje u ožujku 2,8 posto
30.04.10 Trgovina na malo
Pad maloprodaje u ožujku 2,9 posto
26.04.10 Trgovina na malo
RBA Analize: Maloprodaja u 2010. pada 2,8 posto
12.04.10 Trgovina na malo
Promet maloprodaje u veljači realno manji 7,3 posto
01.04.10 Trgovina na malo
Pad maloprodaje u veljači 7,3 posto
30.03.10 Trgovina na malo
GfK: Kriza natjerala 70 posto građana na opreznu kupnju
18.03.10 Tvrtke i tržišta
Puljić: U Hrvatskoj su obiteljske tvrtke stigmatizirane
15.03.10 Trgovina na malo
U siječnju godišnji pad maloprodaje 9,3 posto
03.03.10 Trgovina na malo
DZS: Pad potrošnje usporio na 8,5 posto
15.02.10 Trgovina na malo
PBZ Tjedne analize: Sumrak osobne potrošnje
14.02.10 Financije i gospodarstvo
VL: Ljerka Puljić pozvala Vladu na ukidanje harača
09.02.10 Trgovina na malo
DZS: Potrošnja u prosincu pala za više od 12 posto
09.02.10 Financije i gospodarstvo
Splitska banka: Maloprodaja u padu i tijekom 2010.
13.01.10 Trgovina na malo
Pad maloprodaje u studenom 15,8 posto
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Godina iza nas u znaku poražavajućih brojki
14.12.09 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Hoće li sniženja "spasiti" Božić?
09.12.09 Trgovina na malo
Pad maloprodaje 15,4 posto
09.12.09 Trgovina na malo
Analitičari očekuju 12-postotni pad maloprodaje
09.11.09 Trgovina na malo
Pad maloprodaje 12,8 posto
15.10.09 Karijere
Ljerka Puljić - najmoćnija žena hrvatskog biznisa
12.10.09 Trgovina na malo
PBZ Tjedne analize: Slabija potrošnja turista
09.10.09 Trgovina na malo
U kolovozu nastavljen pad maloprodaje
09.09.09 Trgovina na malo
Turistička sezona pomogla oporavku maloprodaje
11.08.09 Trgovina na malo
Promet od trgovine na malo manji za 15,2 posto
08.07.09 Trgovina na malo
Pad maloprodaje čak 19,3 posto
29.06.09 Trgovina na malo
Porast utjecaja trgovačkih letaka na ponašanje potrošača u krizi
07.05.09 Trgovina na malo
Pad maloprodaje 17%
17.03.09 Trgovina na malo
Pad maloprodaje 13,7 posto
16.02.09 Trgovina na malo
PBZ analize: U 2009. daljnji pad trgovine na malo
05.02.09 Trgovina na malo
Pad trgovine na malo u 2008. 0,5 posto
24.01.09 Financije i gospodarstvo
U Hrvatskoj je hrana skupa zato što je skupa država
13.01.09 Trgovina na malo
RBA: Nastavit će se pad trgovine na malo
09.01.09 Trgovina na malo
Pad trgovine na malo u studenom
05.12.08 Trgovina na malo
Pad prometa u trgovini na malo
05.11.08 Trgovina na malo
Trgovina na malo porasla 2,4 posto
01.11.08 Osiguranja
Sigurnost poslovanja kroz zaštitu ulaganja maloprodajnih subjekata
07.10.08 Trgovina na malo
Pad trgovine na malo
15.09.08 Trgovina na malo
AZTN: Udjel Konzuma na tržištu maloprodaje 30 posto
05.09.08 Trgovina na malo
Rast trgovine na malo 12,8 posto
08.08.08 Trgovina na malo
Pad trgovine na malo u lipnju 0,8 posto
08.07.08 Trgovina na malo
Rast trgovine na malo u svibnju
10.06.08 Trgovina na malo
Usporavanje realne stope rasta maloprodaje
05.06.08 Trgovina na malo
Rast prometa u trgovini na malo
12.03.08 Trgovina na malo
U siječnju realni pad prometa u trgovini na malo
12.02.08 Vijesti
I mali trgovci snižavaju cijene
06.02.08 Trgovina na malo
U 2007. realni rast trgovine na malo 5,3 posto
30.01.08 Trgovina na malo
Najveći maloprodajni lanci ostvaruju više od tri bilijuna dolara prometa
22.01.08 Vijesti
Profitna stopa hrvatske trgovine tri puta niža od europskog prosjeka
08.01.08 Trgovina na malo
Tijekom studenog nastavljeni pozitivni trendovi u maloprodaji
18.12.07 Tvrtke i tržišta
Ultra gros objavio preuzimanje Trgocentra Virovitica
05.12.07 Trgovina na malo
Nastavljen snažan rast maloprodaje i u listopadu
20.11.07 Trgovina na malo
Zagreb: Rast trgovine na malo
05.11.07 Trgovina na malo
AZTN: Konzum ima 30 posto udjela na tržištu maloprodaje
10.10.07 Trgovina na malo
Ljerka Puljić: Ciljamo na 20 posto srbijanskog tržišta
10.10.07 Vijesti
Održana međunarodna tribina o socijalnom dijalogu u trgovini
05.10.07 Trgovina na malo
U kolovozu rast prometa u trgovini na malo
05.09.07 Trgovina na malo
Trgovina na malo 6,6% viša u prvih sedam mjeseci
21.06.07 Vijesti
Ljerka Puljić: Nužno se izboriti za bolje mjesto trgovine
27.10.06 Strateški savezi
Spajanje hrvatskog "Agrokora" i srpske "Delte" najkasnije za godinu dana
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa