Seniko studio
Vijesti
14.04.2011. Skupština Hrvatske gospodarske komore
Važnost institucionalnog djelovanja kao i nedovoljnog korištenja institucija koje Hrvatska ima, te značaj organiziranog djelovanja prema vanjskim tržištima, naglasio je predsjednik HGK Nadan Vidošević na sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore održanoj 14. travnja u HGK.

Politika mora biti usmjerena na gospodarski oporavak zemlje, a Hrvatska je previše orijentirana prema Bruxellesu, istaknuo je Vidošević ne dovodeći pritom u pitanje važnost ulaska u EU jer izlaz iz krize ne može biti tamo gdje je svjetski ekonomski rast najusporeniji, a to je europski i američki kontinent.

Trebamo se vratiti na svoja nekadašnja tržišta, primjerice zemlje koje su pripadale pokretu nesvrstanih, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, turkofonskim zemljama itd.

Od značaja je i uspostava veza s bivšim hrvatskim studentima iz tih zemalja, koji su danas na važnim položajima u svojim zemljama, rekao Vidošević dodavši kako je ovo važna godina za Hrvatsku, izborna je godina, očekuje se završetak pregovora s EU te presude u Hagu, stoga je od važnosti postići minimalni nacionalni konsenzus, istaknuo je Vidošević.

Predsjednik HGK je sugerirao članovima Skupštine da članicama HGK ističu potrebu korištenja komorskih usluga, kojoj je funkcija utjecati na gospodarsko zakonodavstvo, lobirati te djelovati na otvaranju inozemnih tržišta, kao što su npr. ostvareni konkretni poslovi u Afganistanu.

HGK je institucija koju je Europa prva primila od zemalja nečlanica EU, a također je i prva otvarala tržišta u regiji - Sarajevu, Beogradu, istaknuo je Vidošević, dodavši kako prava snaga komorskog sustava proizlazi i iz njezinih strukovnih udruženja, zajednica i grupacija na županijskoj i nacionalnoj razini.

O trendovima u hrvatskom gospodarstvu govorila je direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević Matić.

Kako je naglasila, negativni trend kretanja ukupne gospodarske aktivnosti ublažen je 2010. godine na razinu pada od 1,2 posto, dok je u 2009. godini realni pad BDP-a iznosio šest posto.
Jedina komponenta koja je pozitivna djelovala na kretanje BDP-a bila je ukupna neto inozemna potražnja. Iako bi se moglo reći da se lani hrvatsko gospodarstvo počelo blago izvlačiti iz recesije, ipak je oporavak znatno sporiji u odnosu na većinu članica EU.

Početak ove godine ne ukazuje da će se stanje hrvatskog gospodarstva bitno promijeniti. Inozemna će potražnja i dalje rasti te će doći do blagog oporavka domaće potražnje što bi moglo rezultirati rastom BDP-a za oko 1,5 posto, istaknula je Belošević Matić.

Dinamika pada industrijske proizvodnje bila je lani znatno usporena sa 9,2 posto u 2009. na 1,4 posto u 2010. godini. U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja manja za četiri posto u odnosu na isto razdoblje lani. Graditeljstvo je najteže pogođeno krizom i bez jasnih znakova oporavka.

Nakon pada od 6,5 posto u 2009. obujam građevinskih radova smanjen je za dodatnih 15,9 posto te je razina građevinske aktivnosti vraćena na razinu od prije sedam godina.

U 2010. godini promet u trgovini na malo bio je realno manji za 1,8 posto prema prethodnoj godini, što je znatno sporija dinamika pada prema 2009. kad je pad iznosio 15,3 posto.

U prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo veći je za oko 3,3 posto nominalno, a realno za oko 0,5 posto. U turizmu je zabilježeno lani povećanje međunarodnih dolazaka za gotovo sedam posto, a ostvareno je 2,6 posto više noćenja prema prethodnoj godini. Ostvareno je 6,2 milijarde eura deviznog prihoda što je 2,2 posto manje prema 2009. godini.

Bilježe se i nepovoljni trendovi poslovanja poduzetnika. Za pet posto bio je pad ukupnih prihoda, ukupnih rashoda za 3,9 posto te bruto dobiti za 26,5 posto. Najizraženiji je pad zabilježen kod investicija u dugotrajnu imovinu koje su smanjene za 30,5 posto.

Vrijednost nepodmirenih naloga je kontinuirano rasla zadnjih pet godina, i zadnje dvije godine nepodmireni su se nalozi udvostručili za 17,3 milijarde kuna, a broj poslovnih subjekata s blokiranim računima povećao za 44 posto.

Prošle je godine zabilježen i najoštriji rast nezaposlenosti, koji nas je vratio pet godina unazad. Aktualna stopa nezaposlenosti je na razini od 19,6 posto što je 1,3 postotna boda više nego prethodne godine te 5,1 posto više nego 2008. godine.

Hrvatsko tržište rada ozbiljno je ugroženo niskim stopama aktivnosti, a broj umirovljenika se neprestano povećava u zadnjih pet godina za 121.000, dok je aktivno stanovništvo smanjeno za 39.000.
U vanjskotrgovinskoj razmjeni 2009. bilježio se pad izvoza i uvoza i to između 20 do 25 posto, dok je u 2010. godini ostvaren rast robnog izvoza od 17,4 posto, a pad uvoza je ublažen na 1,4 posto. Takve tendencije su smanjenjem robnog deficita na godišnjoj razini pozitivno utjecale na stanje tekućeg računa platne bilance. U 2010. godini ostvaren je najniži deficit tekućeg računa platne bilance (654,3 milijuna eura) u zadnjih 10 godina.

U odnosu na prethodnu godinu, deficit je smanjen za čak 74 posto te je njegov udio u BDP-u pao na povijesno nisku razinu od 1,4 posto. U prošlost nas je vratila i vrijednost izravnih inozemnih ulaganja od samo 440 milijuna eura, što je najniže od 1996. godine.

Prošla je proračunska godina završena u okvirima predviđenim rebalansom, prihodi su bili 574,4 milijuna kuna manji od planiranih, a rashodi su također bili 669,8 milijuna kuna manji te je proračunski deficit bio 95,3 milijuna kuna manji od planiranog.

Na kraju 2010. godine dug središnje države iznosio je 135,8 milijardi kuna što je 20 milijardi kuna više nego krajem 2009. godine, te se drugu godinu za redom nastavlja izuzetno visok rast dug središnje države.

Domaći je dug lani povećan za 13,8 milijardi kuna ili za 17,7 posto, dok je inozemni dug povećan za 6,2 milijarde kuna ili za 16,5 posto. Krajem 2010. bruto inozemni dug dosegnuo je iznos od 45,8 milijardi eura čime se praktički izjednačio s visinom ostvarenog BDP-a.

Belošević Matić je istaknula kako će u 2011. i 2012. svjetska ekonomija rasti po stopi od 4,5 posto, razvijene zemlje po 2,5 posto, a zemlje u razvoju 6,5 posto. Dolazi do oporavka potražnje, potrošnje i investicija, a strahovi su okrenuti prema cijenama roba.

Potrebno je stoga voditi mudru fiskalnu konsolidaciju što znači, ne prebrzu koja bi ubila rast, ali ne ni presporu koja bi ubila kredibilitet (rejting) zemlje. Aprecijacija valuta zemalja u razvoju ključno je pitanje uspostavljanja globalne svjetske ravnoteže, rekla je Belošević Matić.

Izvješće o radu Hrvatske gospodarske komore za 2010. godinu predstavila je Jasna Borić, savjetnica predsjednika HGK za gospodarski sustav i odnose s državnim tijelima i drugim institucijama. Kako je naglasila, Vlada RH je 25. studenoga 2010. godine usvojila Program reforme HGK i HOK-a.

Programom reforme je predviđen nastavak svih dosadašnjih aktivnosti i zadaća koje Komora obavlja, pri čemu su osobito naglašena ona područja djelovanja usmjerena na internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva kao bitnog čimbenika njegovog oporavka i razvoja te potpora procesu pristupanja EU i implementaciji preuzete regulative i uspostavi europskih standarda u svim sferama gospodarskog života.
Pri HGK djeluju 31 zajednica, 54 strukovna udruženja te više od 270 grupacija i strukovnih skupina. HGK ima 267 zaključenih Sporazuma o suradnji te članstvo u Međunarodnoj komori u Parizu i udruženju europskih komora Eurochambres u Bruxellesu.

U 2010. godini HGK je bila domaćin 76 gospodarskih izaslanstava iz inozemstva, a realizirano je 61 izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika u inozemstvo s više od 2500 sudionika.

Organiziran je nastup na 183 sajma u zemlji i inozemstvu na kojima se predstavljalo više od 3600 tvrtki. Nastavljene su i promotivne akcije Kupujmo hrvatsko, Be Croative, akcija Drvo je prvo, Vrijedne ruke te niz drugih.

U lipnju 2010. otvoreno je Predstavništvo HGK u Moskvi te je osnovano Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, a u srpnju je otvoreno i Predstavništvo HGK u Kabulu te organizirana posjeta hrvatskih tvrtki Afganistanu.

Hrvatska je postala jedna od sedam zemalja koja ima pristup svim međunarodnim natječajima raspisanim u Afganistanu. U 2010. osnovano je i Hrvatsko-sirijsko poslovno vijeće te Hrvatsko-egipatsko poslovno vijeće.

U 2010. održano je niz seminara o mogućnostima financiranja iz EU programa, javnoj nabavi, internacionalizaciji poslovanja kroz koje je prošlo više od 1650 poduzetnika.

Održano je i više od 500 različitih tečajeva radionica i seminara u organizaciji HGK sa 18.200 polaznika. Obavljajući povjerena javna ovlaštenja u HGK je u 2010. izdato više od 163.000 raznih dokumenata.

Odgovoreno je na više od 18.600 različitih pisanih upita, izdato 336 raznih publikacija, na internetskim stranicama zabilježeno je više od milijun posjeta iz 139 zemalja s više od 2,2 milijuna učitanih stranica te gotovo 11 milijuna upita u bazu Registar poslovnih subjekata.

Poslove je u 2010. godini HGK realizirala uz smanjenje izvora financiranja s obzirom da je dva puta smanjena stopa doprinosa u dvije godine za po 25 posto, što je rezultiralo ukupnim smanjenjem prihoda za 33 posto.

Na skupštini je usvojen Prijedlog Odluke o prihvaćanju Izvješća Centralnog povjerenstva za popis sredstava i izvora sredstava o provedbi redovnog godišnjeg popisa sredstava i izvora sredstava Hrvatske gospodarske komore sa stanjem 31. prosinca 2010. godine te Prijedlog Odluke o odobrenju Završnog računa Hrvatske gospodarske komore za 2010. godinu.

Kako je rečeno, u dvije je godine u HGK ušteđeno 38 milijuna kuna, odnosno oko pet milijuna eura. U 2010. ostvareno je 261,2 milijuna kuna prihoda te 241,03 milijuna kuna rashoda.

Razlika od 20,2 milijuna kuna se prenosi u 2011. godinu. Usvojen je i Prijedlog Odluke o razrješenju člana Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore Darka Marinca, a na to je mjesto imenovan Marin Pucar iz Podravke d.d., Koprivnica.
Objavljene su i četiri presude Suda časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Javne opomene zbog povrede dobrih poslovnih običaja na Skupštini HGK izrečene su tvrtkama AC Jesenović d.o.o., Čakovec, HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Zagreb, MNP d.o.o., Zagreb te Duplić i duplić d.o.o., Zagreb.

Povezani članci
28.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR u prvih šest mjeseci uspješno poslovao
22.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR malim izvoznicima i izvoznicima početnicima osigurao 5 milijuna kuna izvoznog prometa
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
09.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR nastavlja s povoljnim kreditiranjem investicija hrvatskih poduzetnika
06.07.15 Financije i gospodarstvo
HBOR podržao Brodosplit u izgradnji najvećeg jedrenjaka na svijetu
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
15.10.14 Vijesti
Mogućnosti i izazovi za korištenje 10,7 milijardi eura sredstava iz EU-a
11.04.14 Vijesti
HGK i Ministarstvo turizma organiziraju „road show“
16.01.14 Vijesti
HGK počela s objavom međunarodnih informatičkih tendera
13.12.13 Strateški savezi
Masnec: Uzlazna putanja gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije ovisi o kupovnoj moći
06.12.13 Vijesti
Završeni 21. Hrvatski arbitražni dani
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
03.05.13 Sajmovi i izložbe
Na sajmu ribarstva "Crofish" 70 izlagača
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
04.04.13 Vijesti
Ministarstva i institucije na sastanku u HGK
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
12.03.13 Vijesti
Njemačka želi pridonijeti jačanju hrvatske industrije
26.02.13 Vijesti
Uspješan početak za hrvatske tvrtke na sajmu Mobile World Congress u organizaciji HGK
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
08.02.13 Vijesti
Potpisan Sporazum između Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj i Hrvatske gospodarske komore
17.01.13 Vijesti
HGK povezala TESCO i hrvatske tvrtke
19.12.12 Vijesti
Inovatori traže poslove u Hrvatskoj
11.12.12 Vijesti
Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
06.11.12 Vijesti
Započela Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
03.11.12 Vijesti
Konferencija o alternativnom rješavanju sporova
29.10.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam Svjetske banke od 50 milijuna eura
22.10.12 Izvoz
Cromarisu dozvoljen izvoz u Rusku federaciju
21.09.12 Vijesti
Čačić: Za poticanje izvoza ključno jačanje HBOR-a
21.09.12 Seminari, konferencije
Održana 11. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza
21.09.12 Financije i gospodarstvo
Zajam Svjetske banke HBOR-u od 50 milijuna eura
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
31.08.12 Financije i gospodarstvo
Polugodišnja dobit HBOR-a 51,9 milijuna kuna
01.08.12 Financije i gospodarstvo
HBOR održao 3. aukciju za program Razvoj gospodarstva
31.07.12 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao ugovor o kreditu od 50 milijuna eura s Razvojnom bankom Vijeća Europe
12.07.12 Financije i gospodarstvo
HBOR održao drugu aukciju za Program razvoj gospodarstva
15.06.12 Vijesti
U Rijeci održana manifestacija "Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi"
14.06.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Završena prva aukcija za Program razvoja gospodarstva
11.06.12 Financije i gospodarstvo
Proizvodnja slatkovodne ribe povećana za 24 posto
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
06.05.12 Vijesti
HGK: Završen Forum poslovanja nekretninama
30.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR u 2011. godini poslovao pozitivno
17.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Mogućnost korištenja sredstava darovnice za projekte energetske učinkovitosti
04.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR kreditira u kunama bez valutne klauzule
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
22.03.12 Financije i gospodarstvo
HBOR potpisao Sporazum o suradnji s Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore
21.02.12 Vijesti
Mario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Za turizam ove godine milijarda kuna od HBOR-a
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
15.02.12 Financije i gospodarstvo
HBOR uvodi nove kredite i niže kamate
13.01.12 Financije i gospodarstvo
Po modelima A i A+ poduzetnici dobili 4,7 mlrd kuna
04.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Dugove možemo vratiti samo od imovine
27.12.11 Turizam
Ministar turizma V. Ostojić o turističkoj 2012.
14.12.11 Vijesti
Dodijeljene Zlatne kune za najuspješnije tvrtke i inovatore
14.12.11 Financije i gospodarstvo
EIB odobrio HBOR-u 250 milijuna eura kredita
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
01.12.11 Vijesti
Otvoreni 19. Hrvatski dani arbitraže i mirenja
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
29.11.11 Vijesti
Počinju 19. Hrvatski dani arbitraže i mirenja
25.11.11 Sajmovi i izložbe
Započeo projekt “Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi”
21.11.11 Sajmovi i izložbe
Početak projekta "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" 24. studenog
07.11.11 Financije i gospodarstvo
Okrugli stol HBOR-a s predstavnicima građevinskog sektora
14.10.11 Vijesti
Održani poslovni susreti u Predstavništvu HGK u Bruxellesu
11.10.11 Financije i gospodarstvo
HBOR smanjio kamate i produžio rokove otplate kredita
20.09.11 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Soleglass
16.09.11 Financije i gospodarstvo
HBOR izvoznicima dosad odobrio više od 26 mlrd kuna
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
20.06.11 Vijesti
Rijeka: Akcija "Kupujmo hrvatsko"
15.06.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Požegi
06.05.11 Sajmovi i izložbe
Bruxelles: Velik interes za hrvatsku morsku hranu
21.04.11 Vijesti
Ponovno kreću akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
20.04.11 Financije i gospodarstvo
HBOR u prošloj godini sa 118 milijuna kuna dobiti
19.04.11 Vijesti
Uloga strukovnih udruženja HGK na nacionalnoj i europskoj razini
28.03.11 Vijesti
Suradnja HGK i Alijanse za biznis Kosova
28.02.11 Vijesti
Dodijeljene nagrade HGK "Zlatna kuna"
25.02.11 Vijesti
HGK - edukacijom do jačanja poduzetništva
23.02.11 Vijesti
HGK: Svečana dodjela znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
04.02.11 Vijesti
HGK: Potrebne mjere za spas ribarstva
02.02.11 Vijesti
HGK: Hrvatska dobiva mrežu poslovnih ambasadorica
15.12.10 Vijesti
Skupština HGK: Pad BDP-a u ovoj godini 1,6 posto
14.12.10 Financije i gospodarstvo
HBOR predstavio poslovne rezultate za 2010. godinu
13.12.10 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
22.10.10 Vijesti
HGK: Uskoro prvi poslovi u Afganistanu
20.10.10 Vijesti
HGK: skupština udruženja mediteranskih komora 28. i 29. u Opatiji
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
07.10.10 Vijesti
HGK upozorava na visinu i rok plaćanja tarife za upis društava u sudski registar
05.10.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: U sedmoj aukciji za model A prihvaćene ponude šest banaka
30.09.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Izvoz u osam mjeseci porastao za 13,4 posto
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
03.09.10 Vijesti
Seminar „Projekt olakšavanja trgovine i transporta 2010.“
25.08.10 Financije i gospodarstvo
HBOR: 51,5 mil. kuna polugodišnje dobiti
18.06.10 Vijesti
Tomislav Vuić izabran za novog predsjednika Udruženja banaka HGK
16.06.10 Vijesti
HGK: U subotu otvaranje predstavništva u Moskvi
09.06.10 Vijesti
HGK očekuje stagnaciju gospodarstva
25.05.10 Vijesti
HBOR i HGK potpisali sporazum o suradnji u području EU fondova
01.03.10 Vijesti
U HGK održan "Marco Polo info dan"
18.11.09 Vijesti
HGK smanjuje doprinos 25 posto
18.11.09 Vijesti
Osnovano Udruženje za informacijske tehnologije pri HGK
12.10.09 Vijesti
Hrvatsko-talijanski gospodarski forum
08.09.09 Vijesti
Hrvatsko-armenski gospodarski forum
02.09.09 Vijesti
HGK: Nastavak pada BDP-a, Vidošević kandidat za predsjednika RH
16.12.08 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
09.12.08 Vijesti
HUP pozdravlja odluku o smanjenju komorskog doprinosa
09.12.08 Vijesti
HGK zamrzava plaće zaposlenika i smanjuje članarine
01.12.08 Vijesti
HGK i PKS potpisale sporazum o suradnji
19.11.08 Financije i gospodarstvo
UHPA protiv smanjenja članarina HTZ-u
27.10.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Smanjenje investicija udar na gospodarstvo
23.09.08 Financije i gospodarstvo
Indeks konkurentnosti regija: Grad Zagreb prvi
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
13.05.08 Vijesti
Vidošević: Hrvatskoj hitno potreban zaokret u ekonomskoj politici
09.04.08 Financije i gospodarstvo
MMF snizio procjene rasta hrvatskog gospodarstva u 2008.
25.02.08 Vijesti
HGK – Dodijeljena nagrada "Zlatna kuna"
25.02.08 Vijesti
HUP će na Danu poduzetnika predstaviti "Bijelu knjigu"
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Kina i SAD najviše će utjecati na globalnu ekonomiju u 2008.
15.01.08 Vijesti
HGK: Očekivani rast BDP-a 6,1 posto
09.01.08 Vijesti
Belošević-Matić: Prekretnica prema održivom rastu
18.12.07 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
13.12.07 Vijesti
Vidošević: "Očekujem da 2008. bude dobra godina"
10.12.07 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko gospodarstvo: Rast dodane vrijednosti 11 posto
30.11.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Ozbiljne reforme tek u slučaju značajnog usporavanja u gospodarstvu
26.11.07 Korisne informacije
Stojić: Hrvatskom gospodarstvu predstoji tek blago prizemljenje
05.11.07 Strateški savezi
Zagreb: 10. regionalni sastanak nacionalnih koordinatora Europske povelje za malo gospodarstvo
19.10.07 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka za veća ulaganja u poljoprivredu
19.10.07 Korisne informacije
Održana predizborna debata o gospodarskim programima političkih stranaka
18.10.07 Financije i gospodarstvo
HUB: Glavni ekonomisti banaka očekuju smanjenje rasta gospodarstva za 1 postotni poen
16.10.07 Šira regija
Istraživanje: Europski istok možda nikad ne sustigne razvijeni zapad
26.09.07 Vijesti
Kinesko tržište otvoreno za hrvatske tvrtke
25.09.07 Vijesti
Konferencija o reformama poslovnog okružja u jugoistočnoj Europi
24.09.07 Vijesti
Izaslanstvo pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija u HGK
12.09.07 Vijesti
JMZV: Gospodarski odnosi Hrvatske i Slovenije su dobri
05.09.07 Vijesti
Poduzetnici pripremaju zahtjeve za novu Vladu
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
27.08.07 Korisne informacije
Kriza na svjetskim tržištima usporit će gospodarski rast i u Hrvatskoj
21.08.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Tržišta regije neznatno korelirana sa svjetskim tržištima
02.07.07 Vijesti
Korejsko gospodarsko izaslanstvo u HGK
12.06.07 Statistika
Moody's: Preveliki javni sektor ograničava gospodarski rast Hrvatske
05.06.07 Vijesti
Skupština HGK-a: Sadašnje stope ekonomskog rasta su nedovoljne
31.05.07 Vijesti
Održan hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum u HGK
31.05.07 Vijesti
U HGK stručni skup o hrvatskom ICT sektoru i 7. okvirnom programu EU
28.05.07 Vijesti
Suradnja Gospodarskih komora Slovenije i Hrvatske
23.05.07 Vijesti
Optimizacija zaliha osigurava konkurentnost
19.05.07 Vijesti
Osnovana Zajednica za malo gospodarstvo HGK
09.05.07 Vijesti
Vukelić: niska stopa inflacije stvara povjerenje potencijalnih ulagača
02.05.07 Vijesti
HGK obilježava Europski tjedan
25.04.07 Vijesti
Konferencija: Ulazak u EU ključan za hrvatsko gospodarstvo
06.04.07 Vijesti
HGK objavila vodič "Pravila Europske zajednice o podrijetlu"
02.04.07 Vijesti
Na internet stranicama HGK informacije o financiranju malog i srednjeg poduzetništva
16.03.07 Vijesti
HGK u ponedjeljak otvara svoj Ured u Kninu
15.03.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
14.03.07 Vijesti
HGK: procjene rasta BDP-a između 4,6 i 4,9 posto
08.03.07 Vijesti
HGK predstavlja hrvatske proizvode na lisabonskom sajmu Expolingua
20.02.07 Vijesti
Ericsson Nikoli Tesli ovogodišnja Zlatna kuna
17.02.07 Vijesti
155. godina Hrvatske gospodarske komore
02.02.07 Vijesti
HGK: Seminar o japanskim ulaganjima u Hrvatsku
11.01.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
21.12.06 Vijesti
Rast optimizma hrvatskih poduzetnika u pogledu poslovnih očekivanja
20.12.06 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
13.12.06 Vijesti
Privredni vjesnik: gospodarstvenici očekuju rast prihoda i dobiti
29.11.06 Vijesti
HGK: ovog tjedna 14. dani arbitraže i mirenja
28.11.06 Vijesti
Cluster alatnica RH na sajmu alatničarstva "Euromold 2006" u Frankfurtu
23.11.06 Vijesti
Gospodarsko vijeće Komore Zagreb o tržišnom natjecanju
15.11.06 Vijesti
Hrvatske tvrtke na sajmu namještaja u Beogradu
29.10.06 Brandovi
Uvodi se naziv Hrvatski otočni proizvod
27.10.06 Vijesti
HGK: Hrvatsko-malteški poslovni forum
25.10.06 Komentari
Mišljenje HGK: Proširenje CEFTE
24.10.06 Strateški savezi
Sanader: Hrvatska neće popustiti Srbiji glede novog sporazuma o CEFTA-i
24.10.06 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Skoplju
20.10.06 Vijesti
U HGK održan hrvatsko-srpski poslovni forum
19.10.06 Zaposlenost / plaće
Ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika 269,8 mlrd kuna
03.10.06 Vijesti
HGK odobren projekt prijenosa znanja o pravnoj stečevini EU
22.09.06 Vijesti
Potpisan sporazum između Ministarstva poljoprivrede i HGK
30.08.06 Vijesti
Započela akcija "Konzumirajmo hrvatsko"
16.08.06 Vijesti
Etički kodeks HGK-a potpisalo 388 tvrtki
14.07.06 Trgovina na veliko
Operativni program razvoja industrije prerade drva RH
13.07.06 Vijesti
Prijedlog Hrvatske gospodarske komore uvršten u Operativni plan provedbe «Programa e-Hrvatska 2007»
12.07.06 Vijesti
Od strojara u Dalitu do najpoduzetnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa