Seniko studio
Vijesti
19.04.2011. Uloga strukovnih udruženja HGK na nacionalnoj i europskoj razini
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) danas je održana međunarodna konferencija o ulozi strukovnih udruženja HGK u zastupanju interesa na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se pravovremeno informiralo članice o mogućnostima koje im pruža članstvo u strukovnim udruženjima pri HGK u zastupanju njihovih interesa na nacionalnoj i EU razini.

Otvarajući konferenciju predsjednik HGK Nadan Vidošević, naglasio je kako su udruženja kralježnica komorskog sustava u svijetu i kod nas.

Hrvatska su udruženja u organizaciji HGK otvarala regionalno tržište još od 1996. godine, a regija je imala i do 305 posto rast multilateralne suradnje.

Komore zemalja bivše države svake se godine sastaju te rade na ostvarivanju tehničkih olakšica i prevladavanju granica, kao što je naprimjer ukidanje međusobnih viza.

U Europi različitih interesa za Hrvatsku je važno pratiti procese te imati saveznike. Od važnosti je širiti ideju zajedničkog djelovanja u okviru sektora i udruženja, regionalno, a zatim i na kontinentu te globalno.

Na našem zajedničkom području nema rentnih bogatstava kao što su metali, minerali, energetski izvori itd., ali zato imamo položaj i jadranske luke, koje zajedno predstavljaju četvrtu luku u Europi. I tu je naša šansa, moramo biti udruženi kako bi bili konkurentni velikim ekonomijama, istaknuo je Vidošević.

Zvonimir Frka-Petešić iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija naglasio je kako će stupanjem Hrvatske u članstvo EU početi pravi pregovori u kojem će važnu ulogu imati strukovna udruženja jer su sadašnji dio prilagođavanja hrvatskog europskom zakonodavstvu te utvrđivanja prijelaznih razdoblja.

Hrvatska će dobiti aktivnu ulogu u stvaranju budućeg europskog zakonodavstva, a strukovna udruženja lobiranjem pridonijeti ostvarivanju njihovih partikularnih interesa. Stoga je od važnosti uključivanje tvrtki i udruženja u europska udruženja te prisutnost i aktivnosti u Bruxellesu, rekao je Frka-Petešić napomenuvši aktivnosti ministarstva na diplomatskom i lobističkom polju.

Ugledni lobist, izvršni predsjednik European Training Institute (ETI) te autor knjige „Europsko lobiranje“ Daniel Gueguen, govorio je o lobiranju u Europi nakon Lisabonske strategije, suočavanju s novom ravnotežom moći, panorami ključnih dionika u Bruxellesu, prilikama i izazovima novih članica EU te lobiranju u interesu tvrtki i ulozi EU udruženja.
Europska su pitanja od velikog interesa u Hrvatskoj, koja je pred završetkom pristupnih pregovara, a uvijek je najteže na kraju, istaknuo je uvodno Gueguen dodavši kako je Lisabonski ugovor radikalno modificirao sustav te izmijenio odnose moći u EU.

Lisabonski je ugovor kompleksan, više je pravnog karaktera s kompleksnim procedurama. Smatra se da je ratifikacijom tog ugovora pobjednik Europski parlament, ali Gueguen drži da je to zapravo Europska komisija, koja ima značajniju moć pri donošenju uredbi.

Lisabonski je ugovor donio više utjecaja od dna odlučivanja prema vrhu, više suodlučivanja, novih politika, glasova kvalificiranom većinom, više suodlučivanja poljoprivrednika itd.

Gueguen je naveo kako svojevrsna nevidljiva moć godišnje proizvodi 50 direktiva te 2500 uredbi. Gotovo se 86 posto zakonodavstva usvoji kroz tu nevidljivu moć. Postoje tri vrste odredbi - osnovni pravni akti, delegirani te provedbeni akti.

Svaka kategorija ima svoju specifičnu proceduru. Europska komisija ima najviše moć usvajanja uredbi na drugoj razini. Ključno je za lobistu to da će lobiranje biti bez učinka ako se ne zna u kojoj se nalazi proceduri.

Stoga je osobito bitna kompetencija za razgovor s EU službenikom, koji su uključeni u donošenje odluka. Vrlo je bitna priprema takvog sastanka. Postoji 20.000 lobista, na nacionalnoj ih je razini 1500, a oko 1000 je europskih strukovnih udruženja, i to je velika fragmentiranost.

Važno je imati operativne i poslovne informacije, biti umrežen, a osobito je važna komunikacija. Učinkovitost se u Bruxellesu temelji na kompetenciji i profesionalnosti, koje ako ima što više te uz umreženost, znači i veći utjecaj, kazao je Gueguen navodeći značaj predviđanja te određivanja prioriteta.

U lobiranju je važno usmjeriti se na jedan ili dva prioriteta, te raditi u europskom, a ne nacionalnom duhu. Također mora se raditi i sa svim političkim strankama te nacionalnostima. Osobito je važna i vjerodostojnost te želja za pobjedom.
Pri tome je od tehničkih alata komunikacija ključna za lobiranje, istaknuo je Gueguen savjetujući hrvatskim tvrtkama da ne smiju biti sramežljivi i imati komplekse. Važan je i osobni faktor, biti kreator rješenja, a treba izbjegavati korupciju na svim razinama.

Ulazak Hrvatske u EU pretpostavlja preuzimanje obveza odnosno „pravne stečevine Zajednice“ (EU acquis), ali ulaskom u EU Hrvatska dobiva i prava iz članstva. U tom smislu Hrvatska će ravnopravno s ostalim zemljama članicama sudjelovati u procesu usvajanja zakonodavstva.

Time će hrvatski subjekti moći štititi i zastupati svoje interese i utjecati na odluke koje se donose u EU, a izravno se odnose na njihovo poslovanje (računa se kako se u EU donosi 75 posto nacionalnog zakonodavstva koje ima utjecaja na gospodarstvo).

Kako bi hrvatski subjekti mogli donositi kvalificirane odluke, ključno je imati informacije i poznavati sustav i proces donošenja odluka.

Šef odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije EU u RH Paolo Berizzi govorio je o EU percipiranju strukovnih udruga. Kako je istaknuo, lobisti su vrlo bitan partner, europske institucije moraju djelovati na otvoren način, a predstavljanje interesa je legitimno i nužno.

Etika i transparentnosti su ključni i EU se usmjerava prema punoj transparentnosti lobista i institucija. Od 2008. godine pokrenut je instrument Registar transparentnosti zasnovan na dobrovoljnosti, s pravilima ponašanja, koja se potpisuju te sustavom pritužbi i sankcija.

Registar ima oko 3900 potpisnika iz profesionalnih tvrtki, udruga, lobista, regionalnih udruženja, mreže nevladinih udruga itd., rekao je Berizzi.

Na konferenciji su se mogla čula i iskustva predstavnika europskih udruženja s dugogodišnjom praksom zastupanja interesa svojih članica u EU, kao što je Europsko udruženje proizvođača polimera - Plastics Europe, iskustva lobiranja kroz aktivnosti HGK u vezi Reach Uredbe, EuroCommerce i međunarodna trgovina, Europskog udruženja industrije piva - The Brewers of Europe, kao i najbolja praksa Udruženja sjevernonjemačkih gospodarskih komora u razvoju usluge mikrolobiranja u Bruxellesu za potrebe članica komore.

Povezani članci
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
11.04.14 Vijesti
HGK i Ministarstvo turizma organiziraju „road show“
16.01.14 Vijesti
HGK počela s objavom međunarodnih informatičkih tendera
13.12.13 Strateški savezi
Masnec: Uzlazna putanja gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije ovisi o kupovnoj moći
05.09.13 Seminari, konferencije
Održano predavanje pod nazivom Lobiranje u Europskoj uniji
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
04.04.13 Vijesti
Ministarstva i institucije na sastanku u HGK
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
12.03.13 Vijesti
Njemačka želi pridonijeti jačanju hrvatske industrije
26.02.13 Vijesti
Uspješan početak za hrvatske tvrtke na sajmu Mobile World Congress u organizaciji HGK
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
08.02.13 Vijesti
Potpisan Sporazum između Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj i Hrvatske gospodarske komore
17.01.13 Vijesti
HGK povezala TESCO i hrvatske tvrtke
19.12.12 Vijesti
Inovatori traže poslove u Hrvatskoj
11.12.12 Vijesti
Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
20.12.11 Karijere
Mate Granić na čelu udruge lobista
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
14.10.11 Vijesti
Održani poslovni susreti u Predstavništvu HGK u Bruxellesu
20.09.11 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Soleglass
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
20.06.11 Vijesti
Rijeka: Akcija "Kupujmo hrvatsko"
15.06.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Požegi
26.04.11 Seminari, konferencije
Simpozij o lobiranju idući tjedan u Zagrebu
21.04.11 Vijesti
Ponovno kreću akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
14.04.11 Vijesti
Skupština Hrvatske gospodarske komore
28.03.11 Vijesti
Suradnja HGK i Alijanse za biznis Kosova
25.02.11 Vijesti
HGK - edukacijom do jačanja poduzetništva
23.02.11 Vijesti
HGK: Svečana dodjela znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
02.02.11 Vijesti
HGK: Hrvatska dobiva mrežu poslovnih ambasadorica
15.12.10 Vijesti
Skupština HGK: Pad BDP-a u ovoj godini 1,6 posto
22.10.10 Vijesti
HGK: Uskoro prvi poslovi u Afganistanu
20.10.10 Vijesti
HGK: skupština udruženja mediteranskih komora 28. i 29. u Opatiji
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
07.10.10 Vijesti
HGK upozorava na visinu i rok plaćanja tarife za upis društava u sudski registar
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
03.09.10 Vijesti
Seminar „Projekt olakšavanja trgovine i transporta 2010.“
16.06.10 Vijesti
HGK: U subotu otvaranje predstavništva u Moskvi
09.06.10 Vijesti
HGK očekuje stagnaciju gospodarstva
25.05.10 Vijesti
HBOR i HGK potpisali sporazum o suradnji u području EU fondova
01.03.10 Vijesti
U HGK održan "Marco Polo info dan"
18.11.09 Vijesti
HGK smanjuje doprinos 25 posto
09.12.08 Vijesti
HGK zamrzava plaće zaposlenika i smanjuje članarine
01.12.08 Vijesti
HGK i PKS potpisale sporazum o suradnji
12.09.08 Korisne informacije
Hrvatski lobisti najavili skoru registraciju pri europskim institucijama
09.09.08 Korisne informacije
Hrvatski lobisti ovoga tjedna u Bruxellesu
23.06.08 Korisne informacije
EU dobila registar lobista
23.06.08 Korisne informacije
Osnovano Hrvatsko društvo lobista
19.06.08 Vijesti
Konferencija o političkom lobiranju za interese obrtništva u EU
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
13.05.08 Vijesti
Vidošević: Hrvatskoj hitno potreban zaokret u ekonomskoj politici
15.04.08 Seminari, konferencije
Održana međunarodna konferencija "Lobiranje u praksi"
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
02.07.07 Vijesti
Korejsko gospodarsko izaslanstvo u HGK
05.06.07 Vijesti
Skupština HGK-a: Sadašnje stope ekonomskog rasta su nedovoljne
31.05.07 Vijesti
Održan hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum u HGK
31.05.07 Vijesti
U HGK stručni skup o hrvatskom ICT sektoru i 7. okvirnom programu EU
28.05.07 Vijesti
Suradnja Gospodarskih komora Slovenije i Hrvatske
23.05.07 Vijesti
Optimizacija zaliha osigurava konkurentnost
19.05.07 Vijesti
Osnovana Zajednica za malo gospodarstvo HGK
02.05.07 Vijesti
HGK obilježava Europski tjedan
25.04.07 Vijesti
Konferencija: Ulazak u EU ključan za hrvatsko gospodarstvo
06.04.07 Vijesti
HGK objavila vodič "Pravila Europske zajednice o podrijetlu"
02.04.07 Vijesti
Na internet stranicama HGK informacije o financiranju malog i srednjeg poduzetništva
16.03.07 Vijesti
HGK u ponedjeljak otvara svoj Ured u Kninu
14.03.07 Vijesti
HGK: procjene rasta BDP-a između 4,6 i 4,9 posto
08.03.07 Vijesti
HGK predstavlja hrvatske proizvode na lisabonskom sajmu Expolingua
20.02.07 Vijesti
Ericsson Nikoli Tesli ovogodišnja Zlatna kuna
17.02.07 Vijesti
155. godina Hrvatske gospodarske komore
02.02.07 Vijesti
HGK: Seminar o japanskim ulaganjima u Hrvatsku
21.12.06 Vijesti
Rast optimizma hrvatskih poduzetnika u pogledu poslovnih očekivanja
20.12.06 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
29.11.06 Vijesti
HGK: ovog tjedna 14. dani arbitraže i mirenja
28.11.06 Vijesti
Cluster alatnica RH na sajmu alatničarstva "Euromold 2006" u Frankfurtu
23.11.06 Vijesti
Gospodarsko vijeće Komore Zagreb o tržišnom natjecanju
15.11.06 Vijesti
Hrvatske tvrtke na sajmu namještaja u Beogradu
29.10.06 Brandovi
Uvodi se naziv Hrvatski otočni proizvod
27.10.06 Vijesti
HGK: Hrvatsko-malteški poslovni forum
25.10.06 Komentari
Mišljenje HGK: Proširenje CEFTE
24.10.06 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Skoplju
20.10.06 Vijesti
U HGK održan hrvatsko-srpski poslovni forum
03.10.06 Vijesti
HGK odobren projekt prijenosa znanja o pravnoj stečevini EU
30.08.06 Vijesti
Započela akcija "Konzumirajmo hrvatsko"
16.08.06 Vijesti
Etički kodeks HGK-a potpisalo 388 tvrtki
14.07.06 Trgovina na veliko
Operativni program razvoja industrije prerade drva RH
13.07.06 Vijesti
Prijedlog Hrvatske gospodarske komore uvršten u Operativni plan provedbe «Programa e-Hrvatska 2007»
12.07.06 Vijesti
Od strojara u Dalitu do najpoduzetnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa