Seniko studio
Vijesti
30.11.2011. Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
Hrvatska nije u ekonomskoj već u socijalnoj krizi odnosno krizi društveno-socijalnih odnosa, naglasio je predsjednik HGK Nadan Vidošević na 10. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore održanoj 30. studenoga u Vijećnici HGK.

Hrvatska već tri decenije nije izgradila niti jednu novu industriju, stoga je važno s realnošću promatrati vrijeme ispred nas, a partikularno gledanje nije dovoljno, kazao je Vidošević dodavši kako je posebna odgovornost na društvenim elitama od civilnog društva, političkih stranaka, crkve, odnosno svih koji mogu utjecati na promjene u društvu te njihov dogovor o razvoju Hrvatske.

Niti međunarodne okolnosti ne idu nam u prilog, a svijet ide prema globalnom sukobu za kojeg još ne znamo u kojem će se obliku voditi, istaknuo je Vidošević napomenuvši kako Hrvatska izlaz iz krize i dugoročni razvojni potencijal može tražiti u svom zemljopisnom položaju koji je globalno unikatan i zanimljiv novim svjetskim gospodarskim silama. Preduvjet ostvarivanja tog potencijala jedinstvena je državna politika, koju bi provodile sve sastavnice vlasti, kazao je Vidošević.

U prvom kvartalu ove godine ostvarena je negativna stopa rasta od 0,8 posto, a u drugom kvartalu je zabilježen isto toliki rast, dok je u trećem kvartalu ostvaren realan rast od 0,6 posto, a očekuje se slabiji rast u četvrtom kvartalu ove godine. Stoga će se realna stopa rasta gospodarske aktivnosti u ovoj godini kretati oko 0,2 posto, istaknula je Jasna Belošević Matić, direktorica Centra za makroekonomske analize HGK govoreći o stanju i mogućnostima razvoja hrvatskoga gospodarstva.

Razina industrijske proizvodnje sada je na razini 2005. godine, a u prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju prošle niža je za 1,7 posto. Kod graditeljstva u prvih osam mjeseci ove godine obujam građevinskih radova bio je niži 9,9 posto.

U trgovini je u devet mjeseci ostvaren lagani realan rast od 1,1 posto, dok je u turizmu u osam mjeseci na godišnjoj razini zabilježen rast broja međunarodnih dolazaka za 4,5 posto, a u prvih devet mjeseci ostvareno je 6,8 posto više noćenja.
Financijski rezultati poslovanja poduzetnika pokazuju za prvih devet mjeseci bolju sliku nego u istom prošlogodišnjem razdoblju te se bilježi rast prihoda i rashoda za 7,1 posto odnosno za 5,6 posto. Broj poslovnih subjekata s blokiranim računima od lipnja do rujna smanjen je za 23 posto.

Broj zaposlenih od 1,408 milijuna još je uvijek ispod prošlogodišnje razine i to za 30.000. Trend smanjenja kontingenta aktivnog stanovništva prisutan je već tri godine. U usporedbi s pretkriznom 2008. broj zaposlenih je manji za 165.000, dok je broj nezaposlenih i umirovljenika veći za 132.800.

Realne su plaće u padu i ove godine u osam mjeseci bruto plaća prema zaposlenom iznosila je 7756 kuna te je nominalno viša za 1,3 posto, a realno niža 0,9 posto. Kod robne razmjene s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine nastavljen je pozitivan tend izvoza, rast od 7,4 posto, ali uz znatno manju dinamiku nego prošle godine, dok se rast vrijednosti uvoza (1,4 posto) usporava.

Hrvatska će ove godine biti jedna od rijetkih zemalja koja će zabilježiti rast udjela proračunskog deficita u BDP-u te je i među zemljama s najvećim rastom udjela duga opće države u BDP-u, kazala je Belošević Matić.

Kako je napomenula, HGK je kontinuirano i na vrijeme predlagala razvojnu strategiju, upozoravala na rast zaduživanja, na važnost usklađenosti monetarne i fiskalne politike, predlagala 15 mjera za rješavanje krize itd. Sljedeća godina, kako se očekuje, neće biti godina rasta niti u svijetu ni u Hrvatskoj, a to znači stagnaciju jer tek rast iznad tri posto znači razvoj.

Hrvatska nije provela strukturne reforme i postigla konsenzus o koncepciji gospodarskog razvoja pa njezino gospodarstvo teško i sporo izlazi iz krize, istaknula je Belošević Matić.

Hrvatskom gospodarstvu na ruku ne idu ni aktualni događaji u Europi, s kojom ostvaruje glavninu gospodarske razmjene. Kako su hrvatski problemi strukturne prirode ne mogu biti riješeni brzo, kazala je Belošević Matić napomenuvši kako bi 2012. godina mogla biti godina novog početka, ako se započne s ozbiljnim reformama i provedbom usuglašene razvojne strategije usmjerene ka proizvodnji i izvozu u čemu bi sudjelovale fiskalna i monetarna politika.

Govoreći o Planu rada HGK za 2012. godinu Jasna Borić, savjetnica predsjednika HGK, naglasila je nekoliko ključnih aktivnosti koje provodi HGK.
To je priprema i edukacija članica HGK za članstvo u EU, prezentacija i analiza utjecaja EU prilagođenih zakona na poslovanje tvrtki, izrađen je i plan komunikacije s gospodarstvom te se organiziraju i seminari kako poslovati s pojedinim zemljama EU, a osnovan je i poseban Centar za EU, istaknula je Borić.

Druga grupa aktivnosti je na internacionalizaciji hrvatskog gospodarstva te pomoći tvrtkama za izlazak na tržište EU, ali i druga važna tržišta CEFTA-e, arapskih zemalja, Kine itd.

Intenzivna je suradnja s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija na gospodarskoj diplomaciji te sa Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva na organiziranju nastupa na 265 sajmova i 25 informacijskih pultova.

Nastavit će se i promotivne aktivnosti „Kupujmo hrvatsko“ i „Be CROative“ te brendiranju proizvoda kroz akcije „Drvo je prvo“, „Jedi što vrijedi“.

Osnovan je i Centar za investicije koji će biti potpora Vladi u prihvaćanju novih investicija. Stoga je u pripremi i izrada Kataloga investicijskih projekata po županijama i gradovima, a osnovan je i Centar za razvoj poduzetništva, inovacija i novih tehnologija.

HGK će u 2012. raditi i u skladu s brojnim javnim ovlastima te izdaje i 160.000 dokumenata u vezi članica, a zabilježeno je i 11 milijuna upita u bazu podataka HGK. Važan je i rad na edukaciji te je predviđen i Centar za kompetencije pri HGK, rekla je Borić.

Na skupštini HGK usvojeni su i dokumenti financijskog poslovanja HGK i to Prijedlog Odluke o financiranju Hrvatske gospodarske komore u 2012. godini te Prijedlog Financijskog plana Hrvatske gospodarske komore za 2012. godinu.

Kako je istaknuto, financijski je plan za 2012. godinu na razini ove godine, no očekuje se i pad prihoda. Jedna trećina prihoda ide za plaće zaposlenika, a dvije trećine na materijalne rashode i funkcionalne aktivnosti.

Usvojeni su i Prijedlog izmjena i dopuna Statuta HGK te Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora, kriterijima i načinu izbora članova Skupštine HGK. Kako je rečeno, ovo je zadnja radna sjednica Skupštine HGK u ovom sazivu te će se do 15. veljače 2012. godine provesti izbori za Skupštinu HGK.
Također je usvojen i Prijedlog Pravilnika o arbitraži pri Stalnom arbitražnom sudištu HGK (Zagrebačka pravila) te Prijedlog Pravilnika o Stalnom arbitražnom sudištu pri HGK.

Kako je rekao dr. Mihajlo Dika, predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta, do sada je u okviru sudišta riješeno sporova vrijednih 700 milijuna eura, a ove su godine pred sudištem sporovi vrijedni i do 80 milijuna eura.

Radi značajno nižih troškova te kraćeg vremena za rješavanje sporova ovu je mogućnost potrebno maksimalno iskoristiti, kazao je Dika napomenuvši i organizaciju 19. dana arbitraže i mirenja koji se održavaju 1. i 2. prosinca u HGK. Na skupštini HGK je usvojen i Prijedlog Pravilnika o mirenju te Prijedlog Odluke o potvrđivanju Kodeksa etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina, ističe se u priopćenju HGK.

Povezani članci
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
11.04.14 Vijesti
HGK i Ministarstvo turizma organiziraju „road show“
16.01.14 Vijesti
HGK počela s objavom međunarodnih informatičkih tendera
13.12.13 Strateški savezi
Masnec: Uzlazna putanja gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije ovisi o kupovnoj moći
06.12.13 Vijesti
Završeni 21. Hrvatski arbitražni dani
11.11.13 Osiguranja
Otvoreni 11. Dani hrvatskog osiguranja
24.10.13 Promocije
Susret u HGK: hrvatski proizvođači vojne opreme predstavili svoje proizvode ukrajinskom izaslanstvu
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
10.10.13 Vijesti
Svečano primanje hrvatskih inovatora u HGK
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
28.06.13 Vijesti
„Be CROative“ - 28. izložba za 28. EU zvjezdicu
25.06.13 Vijesti
S „Be CROative“ proslavili ulazak u EU
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
18.06.13 Vijesti
HGK i Austrijska gospodarska komora potpisale Sporazum o međusobnoj suradnji
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
23.04.13 Vijesti
Be CROative na 8. svjetskom kongresu komora u Dohi
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
04.04.13 Vijesti
Ministarstva i institucije na sastanku u HGK
20.03.13 Vijesti
2. sjednica Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska)
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
12.03.13 Vijesti
Njemačka želi pridonijeti jačanju hrvatske industrije
26.02.13 Vijesti
Uspješan početak za hrvatske tvrtke na sajmu Mobile World Congress u organizaciji HGK
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
08.02.13 Vijesti
Potpisan Sporazum između Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj i Hrvatske gospodarske komore
17.01.13 Vijesti
HGK povezala TESCO i hrvatske tvrtke
19.12.12 Vijesti
Inovatori traže poslove u Hrvatskoj
11.12.12 Tvrtke i tržišta
Dodijeljene Zlatne kune HGK - Komore Zagreb
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
11.12.12 Vijesti
Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
06.11.12 Vijesti
Započela Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
03.11.12 Vijesti
Konferencija o alternativnom rješavanju sporova
19.10.12 Vijesti
HGK: Vidošević ponovno izabran za člana UO Eurochambresa
11.10.12 Vijesti
Stvaranje nacionalnog brenda drvne industrije je nužno
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
18.09.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zagrebu
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
06.05.12 Vijesti
HGK: Završen Forum poslovanja nekretninama
04.05.12 Vijesti
Jačanje edukacije za poduzetništvo
24.04.12 Vijesti
HGK: Dovoljna dva granična prijelaza za robnu razmjenu BiH i Hrvatske
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
21.03.12 Vijesti
U HGK predstavljena analiza "Stanje i trendovi u trgovini na malo u Republici Hrvatskoj"
06.03.12 Vijesti
Poduzetnički vodič za ulaganja u savskoj regiji
05.03.12 DOP
Predstavljen Poduzetnički vodič savske regije
01.03.12 Vijesti
Održan poslovni susret komora Budimpešte, Beograda i Zagreba
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
16.02.12 Vijesti
HGK: Rast BDP-a ove godine oko 0,4 posto
07.02.12 Vijesti
Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji
19.01.12 Vijesti
Održana Skupština Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore
27.12.11 Turizam
Ministar turizma V. Ostojić o turističkoj 2012.
22.12.11 Vijesti
HGK: Akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
14.12.11 Vijesti
Dodijeljene Zlatne kune za najuspješnije tvrtke i inovatore
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
02.12.11 Brandovi
Kraš proslavio stotu obljetnicu poslovanja
01.12.11 Vijesti
Otvoreni 19. Hrvatski dani arbitraže i mirenja
30.11.11 Karijere
Damir Bulić novi predsjednik Uprave Kraša
29.11.11 Vijesti
Počinju 19. Hrvatski dani arbitraže i mirenja
14.11.11 Vijesti
Izaslanstvo kineske pokrajne Sichuan u HGK
26.10.11 Vijesti
Vidošević ponovno član Upravnog odbora Eurochambresa
14.10.11 Vijesti
Održani poslovni susreti u Predstavništvu HGK u Bruxellesu
20.09.11 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Soleglass
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
20.06.11 Vijesti
Rijeka: Akcija "Kupujmo hrvatsko"
15.06.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Požegi
15.06.11 Karijere
Zlatan Froehlich i dalje na čelu Komore Zagreb
10.06.11 Vijesti
Vidošević o završetku pregovora s EU
01.06.11 Vijesti
Hrvatsko-bavarski poslovni forum
30.05.11 Vijesti
Predstavljanje Hrvatske u Parizu
29.05.11 Vijesti
Predstavljanje Hrvatske u centru Pariza
07.05.11 Vijesti
Izložba "Be CROative" u Švedskoj
06.05.11 Vijesti
Izložba Be CROative u Bratislavi pobudila velik interes
21.04.11 Vijesti
Ponovno kreću akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
19.04.11 Vijesti
Uloga strukovnih udruženja HGK na nacionalnoj i europskoj razini
14.04.11 Vijesti
Skupština Hrvatske gospodarske komore
28.03.11 Vijesti
Suradnja HGK i Alijanse za biznis Kosova
25.02.11 Vijesti
HGK - edukacijom do jačanja poduzetništva
23.02.11 Vijesti
HGK: Svečana dodjela znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
02.02.11 Vijesti
HGK: Hrvatska dobiva mrežu poslovnih ambasadorica
15.12.10 Vijesti
Skupština HGK: Pad BDP-a u ovoj godini 1,6 posto
22.10.10 Vijesti
HGK: Uskoro prvi poslovi u Afganistanu
20.10.10 Vijesti
HGK: skupština udruženja mediteranskih komora 28. i 29. u Opatiji
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
07.10.10 Vijesti
HGK upozorava na visinu i rok plaćanja tarife za upis društava u sudski registar
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
03.09.10 Vijesti
Seminar „Projekt olakšavanja trgovine i transporta 2010.“
16.06.10 Vijesti
HGK: U subotu otvaranje predstavništva u Moskvi
09.06.10 Vijesti
HGK očekuje stagnaciju gospodarstva
25.05.10 Vijesti
HBOR i HGK potpisali sporazum o suradnji u području EU fondova
01.03.10 Vijesti
U HGK održan "Marco Polo info dan"
18.11.09 Vijesti
HGK smanjuje doprinos 25 posto
18.11.09 Vijesti
Osnovano Udruženje za informacijske tehnologije pri HGK
12.10.09 Vijesti
Hrvatsko-talijanski gospodarski forum
08.09.09 Vijesti
Hrvatsko-armenski gospodarski forum
02.09.09 Vijesti
HGK: Nastavak pada BDP-a, Vidošević kandidat za predsjednika RH
09.12.08 Vijesti
HUP pozdravlja odluku o smanjenju komorskog doprinosa
09.12.08 Vijesti
HGK zamrzava plaće zaposlenika i smanjuje članarine
01.12.08 Vijesti
HGK i PKS potpisale sporazum o suradnji
19.11.08 Financije i gospodarstvo
UHPA protiv smanjenja članarina HTZ-u
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
13.05.08 Vijesti
Vidošević: Hrvatskoj hitno potreban zaokret u ekonomskoj politici
14.02.08 Vijesti
HGK: Novih 39 znakova Hrvatska kvaliteta i 19 Izvorno hrvatsko
19.10.07 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka za veća ulaganja u poljoprivredu
26.09.07 Vijesti
Kinesko tržište otvoreno za hrvatske tvrtke
24.09.07 Vijesti
Izaslanstvo pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija u HGK
12.09.07 Vijesti
JMZV: Gospodarski odnosi Hrvatske i Slovenije su dobri
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
02.07.07 Vijesti
Korejsko gospodarsko izaslanstvo u HGK
30.06.07 Vijesti
Akcija ''Kupujmo hrvatsko'' u Zagrebu
14.06.07 Vijesti
Split: "Kupujmo hrvatsko" privuklo mnoštvo građana
13.06.07 Istraživanja
GfK istraživanje: 90 posto građana zna za akciju "Kupujmo hrvatsko"
05.06.07 Vijesti
Skupština HGK-a: Sadašnje stope ekonomskog rasta su nedovoljne
31.05.07 Vijesti
Održan hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum u HGK
31.05.07 Vijesti
U HGK stručni skup o hrvatskom ICT sektoru i 7. okvirnom programu EU
28.05.07 Vijesti
Suradnja Gospodarskih komora Slovenije i Hrvatske
23.05.07 Vijesti
Optimizacija zaliha osigurava konkurentnost
19.05.07 Vijesti
Osnovana Zajednica za malo gospodarstvo HGK
02.05.07 Vijesti
HGK obilježava Europski tjedan
25.04.07 Vijesti
Konferencija: Ulazak u EU ključan za hrvatsko gospodarstvo
06.04.07 Vijesti
HGK objavila vodič "Pravila Europske zajednice o podrijetlu"
02.04.07 Vijesti
Na internet stranicama HGK informacije o financiranju malog i srednjeg poduzetništva
16.03.07 Vijesti
HGK u ponedjeljak otvara svoj Ured u Kninu
15.03.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
14.03.07 Vijesti
HGK: procjene rasta BDP-a između 4,6 i 4,9 posto
08.03.07 Vijesti
HGK predstavlja hrvatske proizvode na lisabonskom sajmu Expolingua
20.02.07 Vijesti
Ericsson Nikoli Tesli ovogodišnja Zlatna kuna
17.02.07 Vijesti
155. godina Hrvatske gospodarske komore
02.02.07 Vijesti
HGK: Seminar o japanskim ulaganjima u Hrvatsku
11.01.07 Prehrambeni proizvodi
Povećana prodaja i otkup poljoprivrednih proizvoda
21.12.06 Vijesti
Rast optimizma hrvatskih poduzetnika u pogledu poslovnih očekivanja
20.12.06 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
29.11.06 Vijesti
HGK: ovog tjedna 14. dani arbitraže i mirenja
28.11.06 Vijesti
Cluster alatnica RH na sajmu alatničarstva "Euromold 2006" u Frankfurtu
23.11.06 Vijesti
Gospodarsko vijeće Komore Zagreb o tržišnom natjecanju
15.11.06 Vijesti
Hrvatske tvrtke na sajmu namještaja u Beogradu
29.10.06 Brandovi
Uvodi se naziv Hrvatski otočni proizvod
27.10.06 Vijesti
HGK: Hrvatsko-malteški poslovni forum
25.10.06 Komentari
Mišljenje HGK: Proširenje CEFTE
24.10.06 Strateški savezi
Sanader: Hrvatska neće popustiti Srbiji glede novog sporazuma o CEFTA-i
24.10.06 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Skoplju
20.10.06 Vijesti
U HGK održan hrvatsko-srpski poslovni forum
03.10.06 Vijesti
HGK odobren projekt prijenosa znanja o pravnoj stečevini EU
22.09.06 Vijesti
Potpisan sporazum između Ministarstva poljoprivrede i HGK
30.08.06 Vijesti
Započela akcija "Konzumirajmo hrvatsko"
16.08.06 Vijesti
Etički kodeks HGK-a potpisalo 388 tvrtki
14.07.06 Trgovina na veliko
Operativni program razvoja industrije prerade drva RH
13.07.06 Vijesti
Prijedlog Hrvatske gospodarske komore uvršten u Operativni plan provedbe «Programa e-Hrvatska 2007»
12.07.06 Vijesti
Od strojara u Dalitu do najpoduzetnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa