Seniko studio
Vijesti
02.07.2013. Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
Ovo je prva konferencija koju HGK organizira u statusu Hrvatske kao punopravne članice Europske unije, a namjera nam je bila privući još veću pažnju članica jer je to pravi način komuniciranja s tržištem Europe, te sagledavanje putova na koji se način moramo mijenjati, istaknula je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU na konferenciji „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“, u organizaciji HGK i Europske poduzetničke mreže EEN održanoj 2. srpnja u Vijećnici HGK.

Cilj je konferencije bio upoznati hrvatske gospodarstvenike i sve ostale sudionike donošenja odluka ključnih za gospodarstvo s praksom lobiranja na EU razini kroz europska strukovna udruženja. Gost je konferencije bila Marija Laptev, ugledna lobistica i izvršna direktorica Europskog centra za odnose s javnošću ECPA.

Ulazak Hrvatske u EU znači preuzimanje obveza europske pravne stečevine, ali i korištenje mogućnosti koje se pružaju otvaranjem vrata tržišta EU, rekla je Trnokop Tanta, dodavši kako se 75 posto europskog zakonodavstva odnosi na gospodarstvo te je stoga potrebno biti prisutan kroz poslovna udruženja.

Pri HGK djeluje 55 strukovnih udruženja i 35 zajednica, što omogućuje ujedinjavanje i jasnu artikulaciju stvarnih potreba realnog sektora. Strukovna udruženja i zajednice HGK od 2002. godine intenzivno se učlanjuju u odgovarajuće asocijacije na europskoj razini.

Do danas su udruženja i zajednice HGK članice 36 EU udruženja, dok je Komora članica u četiri EU mreže, istaknula je Trnokop Tanta te pozvala članice da sudjeluju u radu komorskih udruženja.

Pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, istaknula je kako je Hrvatska nakon 12 godina pregovaranja ostvarila važan cilj, učenja i prilagodbe. Sustavi su temeljeni na osnovama i pravilima, stoga je važno raditi na razvoju strategije održivog razvoja, strategiji industrijskog razvoja te osobito poticanja investicija.

Važno je i osigurati i određene alate kao bi se strategije dogodile, a ciljevi ostvarili, rekla je Škrtić dodavši kako razvoj industrije u Hrvatskoj treba temeljiti na suvremenim tehnologijama, intelektualnom kapitalu koji generira znanja radi stvaranja dodane vrijednosti.

Stvaranjem institucionalnog okvira može se najviše pridonijeti hrvatskim interesima. U proceduri je stoga donošenje zakona o strateškim investicijama, čiji je cilj premostiti razdoblje dok se ne provedu druge strukturalne promjene, osigura pokretanje investicijskog zamašnjaka te podizanja ukupne gospodarske aktivnosti, istaknula je Škrtić.
Izvršna direktorica ECPA-e Maria Laptev, govoreći o lobiranju u EU te ulozi europskih udruženja, istaknula je važnim učiniti sve da se glas gospodarstva čuje na pravom mjestu, u pravo vrijeme i s pravim ljudima. HGK je tako bila prva institucija koja se željela pridružiti Europskom centru za odnose s javnošću.

Osobito je važno biti prisutan u europskim institucijama, obratiti se onima koje poznajete te uvijek raditi na svojoj zadaći. Važno je prije toga međusobno razgovarati u udruženjima te razmotriti najbolje pristupe, koristiti koalicije te članstvo u EU udruženjima, savjetovala je Laptev dodavši kako je važno pogoditi pravo vrijeme te prioritete na europskoj razini.

Važno je i pratiti što radi Europska komisija, Parlament, a u tome može pomoći i Komora. Ljudi u Bruxellesu trebaju stručno znanje koje se donosi s terena, a vjerodostojnost je tolika koliko ste prisutni u Bruxellesu. Odluke se inače ne donose samo u tom gradu već i u glavnim gradovima članica EU, no ipak se najveći dio poslova obavlja u Bruxellesu, kazala je Maria Laptev.

Direktor odjela za europske poslove Europskog udruženja gospodarskih komora Eurochambres Ben Butters istaknuo je kako je Eurochambres udruženje gospodarskih komora, koje zastupa interese cijeloga gospodarstva, a HGK je njihova aktivna članica.

Aspekti djelovanja Eurochambresa su na stvaranju općih uvjeta za pokretanje poslovanja, uklanjanje barijera članicama za pristup tržištu te pristup resursima odnosno financijama, istaknuo je Butters navodeći primjere kašnjenja u plaćanju javnih uprava tvrtkama u Italiji, napomenuvši kako je u ožujku usvojena obveza o plaćanjima u roku od 30 dana.

Također je napomenuo i novu obvezu za tvrtke, osim financijskih izvješća, prijavljivanje i utjecaja na učinak u društvu. Eurochambres su oči i uši gospodarstva na europskoj razini, kazao je Butters napomenuvši kako se u vezi kašnjenja u plaćanju treba obratiti Komori, koja će o tome obavijestiti Eurochambres.
Ralph Kamphöner, direktor za međunarodnu trgovinu i veleprodaju Europskog udruženja trgovine EuroCommerce, istaknuo je kako je to krovno udruženje svih komora u području trgovine.

Bavimo se svim pitanjima važnim za članice na razini zakonodavstva EU te predstavljamo trgovinu u 31 europskoj zemlji, kazao je Kamphöner dodavši kako je važno da se u odborima čuje glas članica. Utjecajem i glasovanjem članica EU može se promjeniti i politika u Bruxellesu.

Primjer je u vezi toga bio uvoz cipela iz Kine, o čemu je prusudan bio glas četiriju manjih članica EU. Također je važna uloga trgovinskih udruženja koja mogu utjecati na kreiranje politike, kazao je Kamphöner.

Generalni direktor Europskog krovnog udruženja za strojogradnju, metaloprerađivačku i elektroindustriju Orgalime Adrian Harris, istaknuo je kako Udruženje utječe na odluke u vezi zabrana primjene određenih sredstava ili kemikalija. Također pružaju i informacije koje izravno mogu pomoći tvrtkama. Europski su stručnjaci zaključili kako je potrebno biti ustrajan, iskoristiti mogućnosti komora, upotrijebiti koalicije te lobirati.

O učinkovitosti strukovnih udruženja, te iskustvima članica HGK govorili su direktori i stručnjaci iz tvrtki Ina d.d., Cromaris d.d., Petrokemija d.d., Saponia d.d. i Ventilator d.d.

Massimo Baldinato, član kabineta potpredsjednika Europske komisije zadužene za industriju i poduzetništvo, uputio je poruku sudionicima konferencije „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“:

"S velikim zadovoljstvom izražavamo toplu dobrodošlicu Hrvatskoj kao 28. članici EU. Hrvatska je od nezavisnosti doživjela velike i vrijedne promjene te sam siguran da vas čeka svijetla budućnost u EU, na obostrano zadovoljstvo.

Također, prikladno je da se današnja konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“održava u prvom tjednu pristupanja Hrvatske u EU.

To je tema ključna za hrvatske građane, tvrtke i njihove strukovne udruge. Konferencija se održava u Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je u proteklih pet godina bila aktivni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži i koja je više nego svjesna važnosti ove teme.

Europska poduzetnička mreža aktivna je u svim državama članicama EU kao i u mnogim zemljama trećeg svijeta te pritom, zajedno sa svojim partnerima, pruža pomoć malim i srednjim poduzetnicima, omogućavajući im da se njihov glas, kao i glas njihovih organizacija, čuje na velikoj gospodarskoj pozornici.
Europska komisija uvijek je spremna i voljna čuti glas EU sudionika. Ovo je način kako osiguravamo pravedno i ekspeditivno donošenje odluka u EU institucijama koje su, naposljetku, i stvorene kako bi služile europskim narodima.

Na današnjoj konferenciji imate priliku slušati iskustva govornika i panelista koji su stručnjaci u lobiranju prema Bruxellesu. Njihovo je iskustvo neprocjenjivo te se nadamo se da će vas njihov doprinos u današnjoj konferenciji potaknuti na uključivanje u kreiranju europske politike, što će u konačnici utjecati na ishode koje priželjkujemo za oblikovanje europske budućnosti."

Povezani članci
28.10.15 Seminari, konferencije
Izazovi i prilike promijenjenog okruženja u fokusu osiguratelja na ovogodišnjoj konferenciji Dani hrvatskog osiguranja
16.09.15 Brandovi
Komunikacija, koordinacija procesa i dionika te moderna administracija temelj su izgradnje branda grada i njegovog prosperiteta
21.07.15 Vijesti
Sporazumi HGK i HBOR-a o suradnji u pružanju pomoći poduzetnicima
14.04.15 HGK
HGK: digitalna inicijativa EU-a važna i za hrvatsko poduzetništvo
11.12.14 Vijesti
Održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina
11.12.14 Vijesti
Dinamika rasta izvoza od srpnja usporenija
11.12.14 Vijesti
Komentar HGK na BDP Q3 2014.
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
11.04.14 Vijesti
HGK i Ministarstvo turizma organiziraju „road show“
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
13.03.14 Turizam
HGK započela s radom 4. konferencije industrije zdravstvenog turizma
11.03.14 Vijesti
B2B susreti austrijskih i hrvatskih tvrtki: Interes metalaca nadmašio sva očekivanja - u tijeku gotovo 300 poslovnih razgovora
16.01.14 Vijesti
HGK počela s objavom međunarodnih informatičkih tendera
17.12.13 Vijesti
Dodijeljene Zlatne kune HGK - Komore Zagreb
13.12.13 Strateški savezi
Masnec: Uzlazna putanja gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije ovisi o kupovnoj moći
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
29.10.13 Edukacija
Kožarsko-prerađivačka industrija: nužno udruživanje u klastere
22.10.13 Vijesti
"Sajam ideja 2013" - Pokrenimo industriju i poduzetništvo
11.10.13 Vijesti
Hrvatsko-tajvanski gospodarski forum
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
12.07.13 Vijesti
Slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu EU - Tribina ISO Forum Croaticum
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
04.06.13 HGK
Predstavljen program Erasmus za poduzetnike-početnike
22.05.13 Vijesti
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
22.05.13 Sajmovi i izložbe
Brand hrvatskih vina «Vina Croatia – Vina Mosaica» predstavljen na sajmu London International Wine Fair 2013
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
29.04.13 Vijesti
Kazahstan je prilika za hrvatske građevinare
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
08.04.13 Vijesti
Izvanredan uspjeh hrvatskih inovatora na Arhimedu 2013. u Moskvi
08.04.13 Vijesti
Akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
04.04.13 Vijesti
Ministarstva i institucije na sastanku u HGK
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
12.03.13 Vijesti
Njemačka želi pridonijeti jačanju hrvatske industrije
26.02.13 Vijesti
Uspješan početak za hrvatske tvrtke na sajmu Mobile World Congress u organizaciji HGK
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
08.02.13 Vijesti
Potpisan Sporazum između Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj i Hrvatske gospodarske komore
17.01.13 Vijesti
HGK povezala TESCO i hrvatske tvrtke
19.12.12 Vijesti
Inovatori traže poslove u Hrvatskoj
11.12.12 Vijesti
Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
14.10.11 Vijesti
Održani poslovni susreti u Predstavništvu HGK u Bruxellesu
20.09.11 Vijesti
U HGK predstavljen projekt Soleglass
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
20.06.11 Vijesti
Rijeka: Akcija "Kupujmo hrvatsko"
15.06.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Požegi
21.04.11 Vijesti
Ponovno kreću akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
19.04.11 Vijesti
Uloga strukovnih udruženja HGK na nacionalnoj i europskoj razini
14.04.11 Vijesti
Skupština Hrvatske gospodarske komore
28.03.11 Vijesti
Suradnja HGK i Alijanse za biznis Kosova
25.02.11 Vijesti
HGK - edukacijom do jačanja poduzetništva
23.02.11 Vijesti
HGK: Svečana dodjela znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
02.02.11 Vijesti
HGK: Hrvatska dobiva mrežu poslovnih ambasadorica
15.12.10 Vijesti
Skupština HGK: Pad BDP-a u ovoj godini 1,6 posto
22.10.10 Vijesti
HGK: Uskoro prvi poslovi u Afganistanu
20.10.10 Vijesti
HGK: skupština udruženja mediteranskih komora 28. i 29. u Opatiji
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
07.10.10 Vijesti
HGK upozorava na visinu i rok plaćanja tarife za upis društava u sudski registar
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
03.09.10 Vijesti
Seminar „Projekt olakšavanja trgovine i transporta 2010.“
16.06.10 Vijesti
HGK: U subotu otvaranje predstavništva u Moskvi
09.06.10 Vijesti
HGK očekuje stagnaciju gospodarstva
25.05.10 Vijesti
HBOR i HGK potpisali sporazum o suradnji u području EU fondova
01.03.10 Vijesti
U HGK održan "Marco Polo info dan"
18.11.09 Vijesti
HGK smanjuje doprinos 25 posto
09.12.08 Vijesti
HGK zamrzava plaće zaposlenika i smanjuje članarine
01.12.08 Vijesti
HGK i PKS potpisale sporazum o suradnji
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
13.05.08 Vijesti
Vidošević: Hrvatskoj hitno potreban zaokret u ekonomskoj politici
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
02.07.07 Vijesti
Korejsko gospodarsko izaslanstvo u HGK
05.06.07 Vijesti
Skupština HGK-a: Sadašnje stope ekonomskog rasta su nedovoljne
31.05.07 Vijesti
Održan hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum u HGK
31.05.07 Vijesti
U HGK stručni skup o hrvatskom ICT sektoru i 7. okvirnom programu EU
28.05.07 Vijesti
Suradnja Gospodarskih komora Slovenije i Hrvatske
23.05.07 Vijesti
Optimizacija zaliha osigurava konkurentnost
19.05.07 Vijesti
Osnovana Zajednica za malo gospodarstvo HGK
02.05.07 Vijesti
HGK obilježava Europski tjedan
25.04.07 Vijesti
Konferencija: Ulazak u EU ključan za hrvatsko gospodarstvo
06.04.07 Vijesti
HGK objavila vodič "Pravila Europske zajednice o podrijetlu"
02.04.07 Vijesti
Na internet stranicama HGK informacije o financiranju malog i srednjeg poduzetništva
16.03.07 Vijesti
HGK u ponedjeljak otvara svoj Ured u Kninu
14.03.07 Vijesti
HGK: procjene rasta BDP-a između 4,6 i 4,9 posto
08.03.07 Vijesti
HGK predstavlja hrvatske proizvode na lisabonskom sajmu Expolingua
20.02.07 Vijesti
Ericsson Nikoli Tesli ovogodišnja Zlatna kuna
17.02.07 Vijesti
155. godina Hrvatske gospodarske komore
02.02.07 Vijesti
HGK: Seminar o japanskim ulaganjima u Hrvatsku
21.12.06 Vijesti
Rast optimizma hrvatskih poduzetnika u pogledu poslovnih očekivanja
20.12.06 Vijesti
Dodijeljene plakete "Zlatna kuna" HGK-Komore Zagreb
29.11.06 Vijesti
HGK: ovog tjedna 14. dani arbitraže i mirenja
28.11.06 Vijesti
Cluster alatnica RH na sajmu alatničarstva "Euromold 2006" u Frankfurtu
23.11.06 Vijesti
Gospodarsko vijeće Komore Zagreb o tržišnom natjecanju
15.11.06 Vijesti
Hrvatske tvrtke na sajmu namještaja u Beogradu
29.10.06 Brandovi
Uvodi se naziv Hrvatski otočni proizvod
27.10.06 Vijesti
HGK: Hrvatsko-malteški poslovni forum
25.10.06 Komentari
Mišljenje HGK: Proširenje CEFTE
24.10.06 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Skoplju
20.10.06 Vijesti
U HGK održan hrvatsko-srpski poslovni forum
03.10.06 Vijesti
HGK odobren projekt prijenosa znanja o pravnoj stečevini EU
30.08.06 Vijesti
Započela akcija "Konzumirajmo hrvatsko"
16.08.06 Vijesti
Etički kodeks HGK-a potpisalo 388 tvrtki
14.07.06 Trgovina na veliko
Operativni program razvoja industrije prerade drva RH
13.07.06 Vijesti
Prijedlog Hrvatske gospodarske komore uvršten u Operativni plan provedbe «Programa e-Hrvatska 2007»
12.07.06 Vijesti
Od strojara u Dalitu do najpoduzetnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa