Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
03.03.2010. Ekskluzivno: Rohatinski neće dati ostavku!
Zašto je guverner išao „uplašiti javnost svojom ostavkom“? Buka koja se rasplamsala oko navodne prijetnje ostavkom guvernera Rohatinskog pokazala je da ni oni koji se u njega kunu ne razumiju baš dobro što im poručuje

Drama u hrvatskom medijskom prostoru, koja je počela jučerašnjim blogom HTV-ovog urednika Zorana Šprajca na Tportalu o tome da guverner prijeti ostavkom, izgleda da se privodi kraju priopćenjem Hrvatske narodne banke da guverner Rohatinski i ministar financija Ivan Šuker dobro surađuju.

U ovom trenutku, čini se da je u pravu bio Večernji list, prema kojem bi smijenjen mogao biti Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije, koji je nedavno u Saboru (ponovno!) oštro kritizirao Hrvatsku narodnu banku, a ne Jutarnji list koji je već objavio da su kandidati za ministra financija Martina Dalić, Božo Prka i Zdravko Marić, niti Tportal i drugi koji su ustvrdili da iza Marićevih (radi se o Goranu) napada na Rohatinskog stoji sam ministar financija Šuker.

Slučaj je međutim vrijedan rekonstrukcije.

Nije prvi puta

Ključnu je informaciju izrekla komentatorica tjednika Lider, Gordana Gelenčer, da je Šprajcov izvor sam guverner Rohatinski.

Gelenčer piše: "U devet godina guverner je postao vrhunski politički igrač. Zato se ne čudim odgovoru iz HNB-a kako niti potvrđuju niti demantiraju razgovor s premijerkom (to mi potvrđuje da ga je i te kako bilo). Niti se čudim što je odabrao Šprajca kao informacijski kanal kroz koji će reći što misli da treba reći. Pa i uplašiti javnost svojom ostavkom. Gledan i rado čitan Šprajc je najbrži put do javnosti."
Uzimamo tu informaciju kao točnu, iako je moguće da i ona bude demantirana. Nekako, međutim, uklapa se u smisao onoga što ovdje želimo reći.

Gelenčer također piše da ovo nije prvi put da Rohatinski prijeti ostavkom. To je neupitno točno, ali nije Rohatinski prijetio ostavkom samo Sanaderu, u slučaju BLB i Hypo, nego je takvih prijetnji bilo i prije, dok je premijer bio Ivica Račan.

Tim prijetnjama ostavkom, i ne samo njima, Rohatinski je - s jedne strane - učvrstio neovisnost centralne banke.

S druge strane, paralelno s tim dramama u utjecajnom dijelu javnosti je prema guverneru stvoren odnos koji je Gordana Gelenčer izrazila riječima da je Rohatinski „posljednja utvrda zdrave pameti i ako padne on, pada cijela država“.

Šprajc pak piše da se „HNB se ponovo pokazao kao jedina institucija koja ima snage, pameti i financijskih rezervi da državi i gospodarstvu održi glavu iznad vode.“

Slično o Rohatinskom, o monetarnoj politici HNB-a piše i kolumnistica Jutarnjeg Jelena Lovrić i mnogi drugi.

Guverner najbolji komunikator

Valja se sjetiti da je guverner dobio priznanje udruge agencija za odnose s javnošću, kao najbolji komunikator, te je također dobio priznanje za najboljeg guvernera na svijetu, zbog monetarne politike koju je vodio.

Korisno je dakle razlikovati monetarnu politiku koju je vodio guverner Rohatinski i poziciju koju ima u hrvatskoj javnosti, a koju se može nazvati i kultnom.

Tu tešku riječ ne bi imalo smisla upotrijebiti kad javni image guvernera Rohatinskog ne bi onemogućavao da se uoči cijela istina, kako o guverneru, tako i o monetarnoj politici a i o ekonomskoj situaciji.

Naime ni guverner ni monetarna politika nisu toliko moćni da nas spase od ekonomske propasti kad do nje dođe, niti guverner Rohatinski ni bilo koji guverner ne može biti taj za kojeg imamo sreću da ga imamo i da će nas on spasiti od potopa.
Moć središnje banke

Sam je Rohatinski to spominjao u nekolicini prigoda, to je sukus niza njegovih javnih nastupa, to je prava poruka koju on šalje, da je on nemoćan, a ne moćan, a ovdje ćemo citirati njegove riječi iz siječanjskog broja časopisa Banka.

„Banka: U svijetu se naziru naznake gospodarskog oporavka, no sve je to još vrlo nesigurno. Znamo da su mogućnosti Hrvatske za obranu od krize puno manje nego prije godinu ili dvije. HNB je ukinuo nekoliko ograničenja i neke su rezerve potrošene na što ste nedavno skrenuli pozornost. Ipak se i dalje isključivo na HNB gleda kao na instituciju koja može spasiti situaciju ako zatreba? Imate li i vi dojam da se od HNB očekuje više nego što je realno?

Rohatinski: Središnje banke su općenito moćne institucije, ali se stvarni dosezi njihovog utjecaja na sve bitne aspekte ekonomskog života zemalja često precjenjuju. Takvu psihozu velikog utjecaja nerijetko podgrijavaju i sami središnji bankari, ali i šire političke, poslovne pa i znanstvene strukture, stvarajući uvjerenje kako je dovoljno da središnja banka promijeni svoje kamatne stope, intenzitet emisijske aktivnosti ili tečaj nacionalne valute pa da se cijeli ekonomski život zemlje suštinski promijeni. Naravno, na bolje. Pridavanje takvog značaja središnjoj banci ne samo da stvara iluziju kako ona ima rješenja za sve probleme, već može poslužiti i kao alibi za pasivnost nekih drugih politika, ako bi one trebale poduzeti mjere koje su visoko rizične i politički nepopularne.

Dakako, ako s druge strane stvari krenu loše, središnja banka postaje glavni dežurni krivac, jer eto ona može, ali ne želi ili jednostavno ne zna. To je velika opasnost, koju u sebi općenito sadrži središnje bankarstvo. Hrvatska nije u tome nikakav izuzetak.”

Ponavljamo, odnos javnosti i političara prema guverneru Rohatinskom omogućio je da se neovisnost centralne banke učvrsti i osigura. To je hvale vrijedno postignuće.

S druge strane, na tvrdnje Gorana Marića da Rohatinski samo dijagnosticira stanje a da ništa ne čini da „pomogne gospodarstvu i rastu zaposlenosti” moguće je odgovoriti na dva načina:

1) da je HNB učinila što je mogla, pa navesti kako je omogućila otplatu dospjelog vanjskog duga, pustila u optjecaj novac kojim se financiraju vladine ekonomske mjere itd.

2) Moguće je odgovoriti i tvrdnjom da je HNB nemoćna.

Mislim da je bolje inzistirati na ovoj drugoj točki, da se prestanemo neumjereno pouzdavati u guvernera Rohatinskog, jer nam to uostalom poručuje i on sam.
Besmislene ostavke i smjene

Uostalom, mjere koje je HNB u posljednje vrijeme poduzeo pokazale su se kao dosad neiskorišteni time-out.

Obrana HNB-a i Rohatinskog navođenjem tih mjera skriva činjenicu da centralna banka na raspolaganju ima ograničene količine municije. Da je, u fundamentalnom smislu, nemoćna promijeniti ekonomska kretanja u zemlji.

Zato bi ostavka guvernera Rohatinskog bila besmislena. Ispalo bi da smo propali jer nas je napustio i sam Rohatinski, ili da nas je i sam Rohatinski napustio zato što više nema nade, ili neko od sličnih potpuno nebitnih tumačenja.

Usudio bih se reći da ni smjena Gorana Marića, predsjednika saborskog Odbora za financije, ne mijenja puno na stvari.

Njegove redovite napade na Rohatinskog ni dosad nitko nije uzimao ozbiljno. Brzo su ga se odrekli i premijerka Kosor i šef kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang, pišu mediji.

Sama Gelenčer naziva Marićeve napade na guvernera "nebulozom", a slično piše i Poslovni dnevnik. Smjena Gorana Marića je dakle besmislena ako ona ne bi bila rezultat spoznaje da centralna banka – kad je kriza – ima na raspolaganju samo mjere kratkoročnog dosega.

Efikasni Šprajc

Dok ovo pišem, portali objavljuju vijest da je i Zoran Šprajc suspendiran na HTV-u. Nije zgoreg ovdje spomenuti da ovo nije prvi put da Šprajc, danas možda najutjecajniji hrvatski novinar, objavljuje ono što mu je Rohatinski rekao ali ne pred kamerama.

Prije nekoliko godina napravio je za Dnevnik HTV-a intervju s Rohatinskim, a potom na blogu, koji je tad objavljivao na stranicama www.bankamagazine.hr objavio što mu je guverner rekao neformalno, da će gospodarski rast biti dva posto a ne kako je Vlada službeno računala, 6 posto.

To, naravno, nije novinarski korektno, ali guverner nije prestao davati izjave novinaru koji objavljuje ono što mu on ne želi reći službeno a sa strane prenosi ono što mu je rekao neformalno.

Međutim, Šprajcova suspenzija prije će onemogućiti nego omogućiti da se osvijetli, korak po korak, istina o ekonomskoj situaciji i ograničenim dosezima monetarne politike u prevladavanju krize.

Naime, kako piše Gordana Gelenčer, nju je upravo Šprajc prije nekoliko godina cenzurirao kad je branila Rohatinskog od napada Gorana Marića. Njegov blog, koji je pokrenuo neuhvatljiv tok informacija i reakcija, ipak je neki napredak.

Kad ništa drugo ne pomaže, nije čudno što guverner ponekad ipak posegne za plašenjem javnosti svojom ostavkom, kao što tvrdi Gelenčer. A Šprajc se u tom pogledu pokazao efikasnim. (Bankamagazin)

Povezani članci
05.05.16 Financije i gospodarstvo
Novi broj RBAnaliza: Godina rastućih očekivanja
08.07.15 Financije i gospodarstvo
HNB: pozitivne projekcije za 2015.
31.07.14 Financije i gospodarstvo
HNB: Ove godine stagnacija, iduće blagi rast BDP-a
15.07.14 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: naznake postupnog gospodarskog oporavka u 2015.
15.01.14 Financije i gospodarstvo
HNB: Bankama pala dobit u 2013.
02.01.14 Financije i gospodarstvo
HNB: 333 milijuna kuna dodatne likvidnosti bankama
25.01.13 Karijere
Tamara Obradović Mazal nova viceguvernerka?
12.12.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Vladine su reforme još prespore
19.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: kuna lagano ojačala prema euru
13.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Uskoro nova kovanica od 25 kuna
26.09.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Uvođenje eura je mač s dvije oštrice
29.08.12 Karijere
Rohatinski postao savjetnik u Agrokoru
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Guverner Boris Vujčić: Devalvacije kune neće biti
06.07.12 Karijere
Sabor: Boris Vujčić novi guverner HNB-a
03.07.12 Financije i gospodarstvo
Prijedlog za imenovanje guvernera HNB-a
06.06.12 Financije i gospodarstvo
HUB: Građani nemaju razloga za brigu
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić nastavlja stopama Rohatinskog
05.06.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić vjerojatni nasljednik Rohatinskog
04.06.12 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Odlazim iz HNB-a
22.05.12 Financije i gospodarstvo
HNB lani povećao prihode 23%, a dobit gotovo 30%
10.05.12 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: 2012. iskoristiti za stvaranje uvjeta za rast
12.04.12 Seminari, konferencije
Lord Skidelsky: Hrvatskoj je potrebna deprecijacija kune
11.04.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Obvezna pričuva smanjuje se s 15 na 13,5 posto
04.04.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Dogovoreno 8 mlrd kuna kredita za oporavak
14.03.12 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: Za državni proračun 480 milijuna kuna
28.02.12 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a u godinu dana porasla 7,6%, na 84,7 mlrd kuna
06.02.12 Financije i gospodarstvo
HNB oslobađa 700 mil. eura za spas državnog rejtinga
26.01.12 Financije i gospodarstvo
Obvezna pričuva banaka povećana na 15 posto
18.01.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Moguće podizanje stope obvezne pričuve
18.01.12 Financije i gospodarstvo
Jutarnji list: Rohatinski spasio tečaj i upozorio banke
13.01.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Moguće mjere HNB-a za očuvanje stabilnosti tečaja
15.12.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Fiskalna konsolidacija nema alternativu
27.10.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Hrvatska stagnira, neće biti bolje ni u 2012.
21.10.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Treba konačno početi s fiskalnom konsolidacijom
20.09.11 Financije i gospodarstvo
Obvezna pričuva banaka povećana s 13 na 14 posto
20.09.11 Financije i gospodarstvo
HNB danas odlučuje o povećanju obvezne pričuve banaka
16.09.11 Karijere
Guverner Rohatinski ne ulazi u politiku
23.08.11 Financije i gospodarstvo
Usporen godišnji rast ukupne aktive HNB-a
16.08.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Guvernerova hospitalizacija ne utječe na njegovu radnu sposobnost
16.08.11 Financije i gospodarstvo
Hospitaliziran guverner Rohatinski
11.08.11 Financije i gospodarstvo
Banke pozdravile istup guvernera Rohatinskog
10.08.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Rješenje je limitiranje tečaja franka na 6 kuna
21.07.11 Financije i gospodarstvo
Blagi pad aktive HNB-a
07.07.11 Vijesti
Forum: Monetarna politika treba biti aktivnija
08.06.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Neto dobit od dvije milijarde kuna ide u pričuve
20.05.11 Financije i gospodarstvo
RBA: Aktiva HNB-a krajem travnja 83,4 mlrd kuna
05.05.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Gospodarstvo ima dobre projekte
20.04.11 Financije i gospodarstvo
RBA: Aktiva HNB-a na rekordnih 84,4 mlrd kuna
13.04.11 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a usvojio kvartalnu projekciju monetarne politike
22.03.11 Financije i gospodarstvo
Ukupna aktiva HNB-a na kraju siječnja 77,5 mlrd kuna
11.03.11 Financije i gospodarstvo
Sastanak premijerke Kosor s guvernerom Rohatinskim
09.03.11 Financije i gospodarstvo
Ekonomisti o najnovijem potezu HNB-a
08.03.11 Financije i gospodarstvo
HNB oslobodila još 6,3 mlrd kuna za gospodarstvo
14.02.11 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a krajem prošle godine 78,7 mlrd kuna
24.12.10 Financije i gospodarstvo
HNB: U 2011. rast BDP-a 1,4 posto
23.12.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Ako zaduživanje bude teže, nećemo opet pomoći Vladi
18.11.10 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a krajem rujna 81,31 mlrd kuna
13.11.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Istina je, srljamo u katastrofu
03.11.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: U 2011. trebamo još 31 mlrd kuna
26.10.10 Financije i gospodarstvo
RBA: Aktiva HNB-a 81,36 mlrd kuna
16.09.10 Financije i gospodarstvo
Krediti stvarno rastu
18.08.10 Financije i gospodarstvo
RBA: Aktiva HNB-a rekordnih 82,11 mlrd kuna
06.08.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Rohatinski odlazi 2012., nasljednik Boris Vujčić
08.07.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Bez reformi obrana tečaja gubi smisao
10.06.10 Financije i gospodarstvo
Željko Rohatinski za Lider: Pad završava, počinje stagnacija
19.05.10 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a krajem travnja 72,6 mlrd kuna
20.04.10 Financije i gospodarstvo
Na kraju ožujka ukupna aktiva HNB-a 76,6 mlrd kuna
17.04.10 Financije i gospodarstvo
Od obećanih 10 milijardi, tvrtke dobile 103 mil. kuna
14.04.10 Financije i gospodarstvo
HNB iz dobiti uplaćuje u proračun 318 mil. kuna
12.04.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Nećemo dalje snižavati obveznu pričuvu
16.03.10 Financije i gospodarstvo
Smanjenje nezaposlenosti tek za godinu dana
12.03.10 Financije i gospodarstvo
Od 31. ožujka minimalna adekvatnost kapitala banaka raste na 12%
25.02.10 Financije i gospodarstvo
Na kraju siječnja ukupna aktiva HNB-a 76 mlrd kuna
28.01.10 Financije i gospodarstvo
Vujčić za Reuters: HNB spremna smanjiti stopu obvezne pričuve na 11 posto
20.01.10 Financije i gospodarstvo
Međunarodne rezerve HNB-a na rekordnih 10 mlrd eura
14.01.10 Financije i gospodarstvo
HNB traži više od 600 mil. kuna dodatnih rezervacija u bankama
06.01.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Dodatnu likvidnost u proizvodnju
01.01.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski je spreman riskirati
22.12.09 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a na kraju studenog 74,3 mlrd kuna
17.12.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: HNB spremna potaknuti gospodarski rast
15.12.09 Financije i gospodarstvo
HNB otkupila 271,3 mil. eura
26.11.09 Financije i gospodarstvo
HNB ukinuo limit: Banke mogu kreditirati bez penala
26.10.09 Financije i gospodarstvo
Rohatinski ne očekuje promjene u kreditnoj politici banaka
29.06.09 Financije i gospodarstvo
Daljnji pad inozemne aktive HNB-a na 64,4 mlrd kuna
21.05.09 Financije i gospodarstvo
Pad inozemne aktive HNB-a na 65,97 mlrd kuna
27.03.09 Financije i gospodarstvo
Novčana masa pala u siječnju 10,2 posto
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Pad aktive HNB-a za 1,7 mlrd kuna
02.03.09 Financije i gospodarstvo
Međunarodne devizne rezerve HNB-a 9,2 mlrd eura
25.02.09 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a na kraju siječnja 72,1 mlrd kuna
05.02.09 Financije i gospodarstvo
Guverner Rohatinski bankama oslobodio 840 milijuna eura
04.02.09 Financije i gospodarstvo
Velike banke ucjenjuju HNB
28.01.09 Financije i gospodarstvo
HNB: Aktiva smanjena na 66,9 mlrd kuna
24.01.09 Financije i gospodarstvo
Sanader najavio program kratkoročnih antirecesijskih mjera
23.01.09 Financije i gospodarstvo
Apel bankara: Ukinite nam limite na kredite
22.01.09 Financije i gospodarstvo
Ino-banke ne mogu izvući novac
22.01.09 Financije i gospodarstvo
HNB gradi novi trezor
08.01.09 Karijere
Rohatinski najbolji guverner na svijetu
30.12.08 Financije i gospodarstvo
Rast aktive HNB-a na 73,8 mlrd kuna
17.12.08 Financije i gospodarstvo
HNB: Usvojena projekcija monetarne politike
03.12.08 Financije i gospodarstvo
Bankari zadržavaju dobit u Hrvatskoj
26.11.08 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a 67,54 mlrd kuna
20.11.08 Financije i gospodarstvo
HNB napokon smanjio obveznu pričuvu na 14 posto
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Devetomjesečni rezultati potvrđuju da bankarski sektor nije u krizi
28.10.08 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a 69,8 milijardi kuna
13.10.08 Financije i gospodarstvo
Ključni dan za stabilizaciju financijskog tržišta
10.10.08 Financije i gospodarstvo
HNB ukinula graničnu obveznu pričuvu
10.10.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski najavio ukidanje granične obvezne pričuve
07.10.08 Financije i gospodarstvo
Najveće hrvatske banke: Nismo izravno izloženi svjetskoj krizi
02.10.08 Financije i gospodarstvo
Kriza: Gubici vlasnika banaka u Hrvatskoj ne zabrinjavaju
29.09.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Naše banke neizravno osjećaju svjetsku krizu
29.09.08 Financije i gospodarstvo
HUB Analize: Nastavlja se pad profitabilnosti banaka
26.09.08 Financije i gospodarstvo
Mjera HNB-a smanjuje kunske plasmane banaka
21.08.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Aktiva HNB-a smanjena na 71,7 mlrd kuna
24.07.08 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a 73,77 mlrd kuna
09.07.08 Financije i gospodarstvo
Zakon o HNB-u stupio na snagu
12.06.08 Financije i gospodarstvo
HNB: Bankarski sustav spreman amortizirati šokove
05.06.08 Financije i gospodarstvo
HNB priprema novu lokaciju za doba eura
30.05.08 Financije i gospodarstvo
Devetnaest banaka bilježi pad aktive
23.05.08 Financije i gospodarstvo
Inozemna aktiva HNB-a dosegla rekordnu razinu
08.05.08 Financije i gospodarstvo
HNB spreman održati eksternu likvidnost i spriječiti "credit crunch"
22.04.08 Financije i gospodarstvo
RBA: U ožujku nastavljen rast aktive HNB-a
08.04.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Tijekom veljače rast aktive HNB-a
13.03.08 Financije i gospodarstvo
HDZ optužio Rohatinskog da pogoduje uvoznim lobijima
13.03.08 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: Visok rast dobiti banaka
27.02.08 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a smanjena na 67,75 milijardi kuna
26.02.08 Financije i gospodarstvo
Izaslanstvo MMF-a u HNB-u
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Pet mjera za rezanje inflacije
29.01.08 Financije i gospodarstvo
Zagrebačka banka podiže kamatne stope
24.01.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Inflacija u 2008. bit će iznad šest posto
11.01.08 Financije i gospodarstvo
HAAB: HNB bi možda mogla usvojiti fleksibilniju tečajnu politiku
20.12.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Inflacija od 4,5% nije katastrofa, ali je neophodan oprez
12.12.07 Financije i gospodarstvo
Franjo Luković: Vlada treba odmah krenuti s reformama
11.12.07 Financije i gospodarstvo
PBZ planira rast kredita u 2008. do 12 posto
07.12.07 Financije i gospodarstvo
MMF Hrvatskoj preporučuje nastavak fiskalne konsolidacije i reformi
06.12.07 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: Rast BDP-a 5,1 posto u 2008.
14.11.07 Statistika
MMF: Nova vlada treba zaoštriti fiskalnu politiku
13.11.07 Statistika
HNB: Godišnja inflacija bi u prosincu mogla dosegnuti gotovo pet posto
25.10.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Kreditnu krizu nećemo dopustiti
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
10.10.07 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: Gospodarski rast uz stagnaciju inoduga
01.10.07 Financije i gospodarstvo
HNB intervenirala na deviznom tržištu otkupivši čak 355,2 mil eura
27.09.07 Strateški savezi
Svjetska banka preporuča fiskalnu konsolidaciju
12.09.07 Statistika
HNB: Hrvatska krajem 2006. prvi put među zemljama visoko opterećenim otplatama inozemnog duga
11.09.07 Vijesti
Premijer Sanader na Gospodarskom forumu
10.09.07 Financije i gospodarstvo
Bayerische Landesbank ispunio uvjete
21.08.07 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a 73,7 mlrd kuna u srpnju
23.07.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Plasmani banaka nešto usporeniji
18.07.07 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Bavarcima smo dali nove uvjete za Hypo banku
27.06.07 Financije i gospodarstvo
Hitrorez predložio ukidanje 18 HNB-ovih odluka
20.06.07 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a 72,93 milijarde kuna na kraju svibnja
14.06.07 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: Kvartalna dobit banaka porasla 24,38 posto
11.06.07 Financije i gospodarstvo
HNB zaoštrava limite za rast kredita
25.04.07 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a na kraju tromjesečja 72,98 milijardi kuna
23.04.07 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Hrvatska ima nisku razvojnu efikasnost korištenja novca
20.04.07 Financije i gospodarstvo
HNB i dalje bankare poziva na oprez
02.03.07 Financije i gospodarstvo
Domaće banke u mjesec dana do 621,8 mil. kuna dobiti
15.02.07 Statistika
Zaduženost stanovništva 38 posto BDP-a
08.02.07 Statistika
Rohatinski u Eukonomistu: Što je veći dug, veća je i opasnost
06.02.07 Financije i gospodarstvo
Bankari nisu zadovoljni reakcijom MMF-a na mjere središnje banke
03.02.07 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: HNB neće odustati od mjera ograničenja rasta kredita
25.01.07 Financije i gospodarstvo
Na kraju 2006. aktiva HNB-a 68,06 milijardi kuna
22.12.06 Financije i gospodarstvo
HNB ograničava rast plasmana banaka na 12%
16.12.06 Financije i gospodarstvo
HNB: bruto dobit banaka u devet mjeseci 3,19 milijardi kuna
04.12.06 Financije i gospodarstvo
HNB prognozira rast plasmana banaka po stopi od 18% u 2007. godini
04.12.06 Financije i gospodarstvo
Tijekom listopada aktiva HNB-a porasla na 63,35 mlrd. kuna
03.11.06 Financije i gospodarstvo
Aktiva HNB-a smanjena i u rujnu
14.10.06 Trgovina na veliko
Rohatinski: Prije ulaska u EU na domaćem tržištu će se naći 10 mlrd eura dodatne likvidnosti
14.10.06 Financije i gospodarstvo
AZTN želi od HNB-a preuzeti nadzor banaka
18.09.06 Financije i gospodarstvo
HNB zasad ne namjerava poduzimati antiinflacijske mjere
15.09.06 Vijesti
Savjet HNB-a: smanjen inozemni dug
05.09.06 Financije i gospodarstvo
Imovina banaka tijekom srpnja porasla za 1,6 mlrd kuna
04.09.06 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Nije problem što članovi Savjeta različito gledaju na položaj HNB-a
16.08.06 Vijesti
Raste hrvatski vanjski dug
11.08.06 Korisne informacije
Snažno ubrzavanje gospodarske aktivnosti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa