Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
26.09.2012. Vujčić: Uvođenje eura je mač s dvije oštrice
Za ulazak u eurozonu moramo provesti strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju, smatra guverner HNB-a. Ulaskom u eurozonu očekuje se pad kamatnih stopa, što se treba mudro koristiti, a ne povećavati proračunski deficit

U Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u utorak je održan panel na kojem je, između ostalih, sudjelovao i novopečeni guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, piše Poslovni dnevnik.

Guverner Boris Vujčić rekao je kako se Hrvatska početkom 2000-tih godina suočila s visokim stopama rasta, no one su na tadašnjem stupnju razvoja bile neodržive.

Rast je bio potaknut osobnom potrošnjom i državnim investicijama, a to je zapravo rast na teret vanjske zaduženosti, rekao je. Istaknuo je kako su kamatne stope u mnogim zemljama pale nakon što bi ušle u eurozonu. Kao uzrok toga, guverner navodi efekt kredibiliteta.

Smatra kako novac treba uložiti u produktivne stvari, a ne u neproduktivni sektor. Zemlje se sada suočavaju s krizom pa je potrebno napraviti neke rezove da bi se vratilo povjerenje investitora te provesti procese fiskalne konsolidacije kako bi se tržište oporavilo.

Guverner je naglasio i kako su uzroci krize u različitim zemljama posve različiti. Kao neke od različitih uzroka navodi neproduktivnost, zaduženost, nekonkurentnost, krizu bankarskog sustava i slično.

Daje primjer Irske gdje je cijela kriza zapravo izazvana financijskom krizom bankarskog sektora. Guverner smatra kako nema monetarne unije bez nekog oblika fiskalne unije.
Dodaje kako su banke postale ranjive zbog krize ponajprije zato jer je glavni klijent banaka u svakoj zemlji država pa ako se država nalazi u problemima to se, naravno, prelijeva i na poslovanje samih banaka.

Smatra kako je jedan od problema eurozone i rascjepkanost bankarskog tržišta i preniska razina integracije banaka. Upozorava kako ulaskom zemlje u eurozonu uvjeti kreditiranja postaju bitno drugačiji.

Navodi primjer zemalja sa sasvim različitim kamatnim stopama, a prilično istom razinom kreditnog rizika.

Naglašava i kako je pad kamatnih stopa, koji bi trebao uslijediti nakon ulaska zemlje u eurozonu, 'mač sa dvije oštrice', a Hrvatska bi tu morala učiti iz primjera drugih zemalja. Istaknuo je kako su zemlje poput Grčke krivo iskoristile tu blagodat, pa su, umjesto produktivnih investicija, financirali povećanje proračunskog deficita.

Eurozona u fokusu
Kao temelje monetarne unije, guverner navodi tri stvari: zajedničku superviziju banaka (banka u Frankfurtu preuzela bi nadzor nad svim središnjim bankama u zemljama članicama), potom zajednički sustav rješavanja problema i rezolucijske mehanizme, ali i objedinjenje osiguranja depozita.

Zaključuje kako Hrvatska ima ogromne interese da se problemi u eurozoni što prije riješe i to prvenstveno iz nekoliko razloga. Prvi je da kamatne stope u Hrvatskoj ovise o onome što se događa u eurozoni. Zatim, zemlje u eurozoni glavni su vanjsko-trgovinski partneri Hrvatske, što utječe i na stopu rasta BDP-a.

Kao treći razlog navodi činjenicu da većina banaka koje dominiraju na hrvatskom tržištu dolazi iz eurozone, odnosno njihove banke majke, koje ujedno i diktiraju uvjete poslovanja banaka u Hrvatskoj. Kao jedan od razloga naveo je i visoku razinu euroizacije u Hrvatskoj pa je stoga vrlo bitno što će se događati u eurozoni jer je s time povezan i valutni rizik.
Stoga će na ulazak Hrvatske u eurozonu biti određen dvjema determinantama, navodi guverner. Prva se odnosi na daljnji razvoj događaja u eurozoni, što će odrediti i brzinu ulaska Hrvatske u tu uniju, a druga determinanta su događaji unutar same zemlje.

Kako bismo što prije ušli u eurozonu, moramo provesti strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju, a dodao je i kako rješenje krize u eurozoni nije štampanje novca.

Teške odluke koje su se odgađale godinama sada su na političarima koji trebaju u vrlo kratkom roku pronaći rješenje, zaključio je guverner.

Dalić: Privatni sektor i državni kapitalizam su različite stvari
Svoje je stajalište, ne baš optimistično, prva iznijela bivša ministrica financija, Martina Dalić. Ona je istaknula kako je Hrvatska jedna od nekoliko europskih država koje od početka financijske krize pa do danas nisu uspjele prijeći na pozitivnu razinu, odnosno ostvariti pozitivne stope rasta.

Dalić smatra kako se naša zemlja još uvijek nalazi u tranziciji pa se društvo nije prilagodilo ni prihvatilo pravila koja tržišna ekonomija nameće.

U tom se kontekstu postavlja i pitanje državne uloge. Naime, tržišna ekonomija zasniva se na privatnoj inicijativi, a kod nas se i dalje previše očekuje od države koja je glavna tema svih rasprava.

Privatni sektor i državni kapitalizam dvije su različite stvari, a mi moramo konačno odlučiti u kojem smjeru želimo ići, naglasila je Dalić te dodala kako se izlaz iz krize traži kroz državne investicije, a to nije produktivno jer stvara makroekonomske neravnoteže.

Zbog toga pitanje konkurentnosti privatnog sektora ostaje u sjeni. Kao problem hrvatskog ekonomsko-političkog okruženja istaknula je i tzv. 'a priori' stavove koje mnogi zauzimaju bez detaljnijih razmatranja problema.

Naglasila je i kako su se danas najveći zagovornici davanja autocesta u koncesiju prije samo godinu dana žestoko protivili takvim odlukama. Države na tržištu Europske unije bit će naši partneri, ali istodobno i konkurenti, ukoliko nismo upoznati s pravilima koja tamo vladaju to će nam stvoriti velike poteškoće, zaključila je Dalić.

Prka: Rokovi za potraživanja prekratki
Bivši ministar financija Božo Prka smatra kako je teško upravljati ekonomijom u uvjetima eksternih šokova. Istaknuo je kako vanjska percepcija eurozone itekako utječe na kretanje kapitala i ostalih pokazatelja u maloj zemlji kao što je Hrvatska.
Prka je naglasio kako su ekonomija i njeni zakoni uvelike vezani za očekivanja, špekulacije i psihološke pretpostavke.

Rekao je da je Hrvatska krizu dočekala s relativno stabilnim bankarskim sustavom, a hrvatske banke i općenito cijeli bankarski sustav su visoko kapitalizirani, bankarski je sustav vrlo likvidan, no to stvara svojevrsnu zamku za HNB.

Naglasio je kako banke danas imaju velike probleme s visokim udjelom loših kredita, a u krizi je velik broj poduzeća izgubio svoj kapital.

Ukratko se osvrnuo i na novi zakon o financijskom poslovanju te rekao kako su rokovi 'pretvrdi', odnosno prekratki jer smatra da 30 dana nije dovoljno da bi se naplatilo potraživanje. "To su iznimno visoko postavljeni kriteriji, pa su stoga i vrlo teško ostvarivi", smatra Prka. (Poslovni dnevnik)

Povezani članci
05.04.16 Seminari, konferencije
Konferencija „Krediti i gospodarski rast“
11.03.16 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Ne odgađati zaustavljanje rasta javnog duga
27.01.16 Financije i gospodarstvo
Sastanak u Vladi s predstavnicima MMF-a o proračunskim planovima
20.01.16 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Uskoro nova garancijska shema za male i srednje kompanije
08.07.15 Financije i gospodarstvo
HNB: pozitivne projekcije za 2015.
26.06.15 Financije i gospodarstvo
HNB: kuna na tjednoj razini oslabila prema važnijim valutama
08.06.15 Financije i gospodarstvo
Vujčić: bez valutne klauzule tek kad se uvede euro
19.12.14 Strateški savezi
Bilateralna suradnja i gospodarski razvoj između Hessena i Hrvatske
17.12.13 Financije i gospodarstvo
HNB: u ovoj godini pad BDP-a 0,8 posto, u 2014. rast od 0,7 posto
02.10.13 Financije i gospodarstvo
Vujčić: trebamo poduzeti više i brže
23.09.13 Financije i gospodarstvo
Vujčić: 2014. vjerojatno počinje značajna fiskalna konsolidacija
08.04.13 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija: Financial Arena 2013 – Banking Industry Conference
25.01.13 Karijere
Tamara Obradović Mazal nova viceguvernerka?
11.01.13 Vijesti iz svijeta
Vujčić: Uzor bi nam mogla biti Irska
17.12.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Država ne smije odustati od zaduživanja u inozemstvu
19.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: kuna lagano ojačala prema euru
15.11.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,1 milijarda kuna
13.11.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Uskoro nova kovanica od 25 kuna
10.10.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a
12.09.12 DOP
Otvoren PBZ korporativni dječji vrtić
18.07.12 Financije i gospodarstvo
Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Guverner Boris Vujčić: Devalvacije kune neće biti
06.07.12 Karijere
Sabor: Boris Vujčić novi guverner HNB-a
03.07.12 Financije i gospodarstvo
Prijedlog za imenovanje guvernera HNB-a
01.07.12 Vijesti iz svijeta
Dogovor europskih lidera potaknuo snažan rast eura
15.06.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Tečaj dolara ispod 6 kuna
06.06.12 Financije i gospodarstvo
HUB: Građani nemaju razloga za brigu
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić nastavlja stopama Rohatinskog
05.06.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić vjerojatni nasljednik Rohatinskog
03.06.12 Financije i gospodarstvo
Euro pao peti tjedan zaredom
30.05.12 DOP
Otvoren Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak
23.05.12 Financije i gospodarstvo
Tečaj EUR/HRK i dalje iznad 7,55 kuna za euro
10.05.12 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: 2012. iskoristiti za stvaranje uvjeta za rast
07.05.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Kuna ojačala prema euru i švicarskom franku
12.04.12 Seminari, konferencije
Lord Skidelsky: Hrvatskoj je potrebna deprecijacija kune
13.03.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Hrvatska mora što prije u eurozonu
13.02.12 Financije i gospodarstvo
Euro na najvišoj razini u sedam godina, premašio 7,587 kuna
06.02.12 Financije i gospodarstvo
HNB oslobađa 700 mil. eura za spas državnog rejtinga
26.01.12 Financije i gospodarstvo
Obvezna pričuva banaka povećana na 15 posto
24.01.12 Financije i gospodarstvo
Srednji tečaj eura iznad 7,56 kuna, franka 6,27 kuna
19.01.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Euro će ojačati baš zahvaljujući krizi
18.01.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Moguće podizanje stope obvezne pričuve
18.01.12 Financije i gospodarstvo
Jutarnji list: Rohatinski spasio tečaj i upozorio banke
16.01.12 Financije i gospodarstvo
Kuna oslabila prema euru i ostalim važnijim valutama
13.01.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Moguće mjere HNB-a za očuvanje stabilnosti tečaja
29.12.11 Karijere
Prka i dalje na čelu PBZ-a
12.12.11 Financije i gospodarstvo
Analitičari: Euro će u 2012. rasti do 7,8 kuna
08.12.11 Vijesti iz svijeta
Banke se spremaju za život nakon eura
07.12.11 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Četiri preporuke kreditnih agencija Hrvatskoj
05.12.11 Financije i gospodarstvo
Euro iznad 7,51 kuna prvi put nakon veljače 2005.
01.12.11 Financije i gospodarstvo
Slomom eura Hrvati bi izgubili trećinu bogatstva
21.10.11 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Treba konačno početi s fiskalnom konsolidacijom
05.10.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Tečaj eura ponovo iznad 7,5 kuna
07.07.11 Vijesti
Forum: Monetarna politika treba biti aktivnija
13.04.11 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a usvojio kvartalnu projekciju monetarne politike
09.03.11 Financije i gospodarstvo
Ekonomisti o najnovijem potezu HNB-a
10.01.11 Financije i gospodarstvo
Boris Vujčić: Hrvatskoj se isplati uvesti euro
27.10.10 Financije i gospodarstvo
Prka: U 2011. manje kredita državi, više tvrtkama
06.08.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Rohatinski odlazi 2012., nasljednik Boris Vujčić
03.03.10 Financije i gospodarstvo
Ekskluzivno: Rohatinski neće dati ostavku!
24.01.09 Financije i gospodarstvo
Sanader najavio program kratkoročnih antirecesijskih mjera
17.12.08 Financije i gospodarstvo
HNB: Usvojena projekcija monetarne politike
13.11.08 Financije i gospodarstvo
PBZ: Na čelu i dalje Prka, dva nova člana Uprave
13.03.08 Financije i gospodarstvo
HDZ optužio Rohatinskog da pogoduje uvoznim lobijima
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Pet mjera za rezanje inflacije
29.01.08 Financije i gospodarstvo
Zagrebačka banka podiže kamatne stope
24.01.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Inflacija u 2008. bit će iznad šest posto
11.01.08 Financije i gospodarstvo
HAAB: HNB bi možda mogla usvojiti fleksibilniju tečajnu politiku
20.12.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Inflacija od 4,5% nije katastrofa, ali je neophodan oprez
12.12.07 Financije i gospodarstvo
Franjo Luković: Vlada treba odmah krenuti s reformama
11.12.07 Financije i gospodarstvo
PBZ planira rast kredita u 2008. do 12 posto
07.12.07 Financije i gospodarstvo
MMF Hrvatskoj preporučuje nastavak fiskalne konsolidacije i reformi
06.12.07 Financije i gospodarstvo
Savjet HNB-a: Rast BDP-a 5,1 posto u 2008.
14.11.07 Statistika
MMF: Nova vlada treba zaoštriti fiskalnu politiku
13.11.07 Statistika
HNB: Godišnja inflacija bi u prosincu mogla dosegnuti gotovo pet posto
25.10.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Kreditnu krizu nećemo dopustiti
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
01.10.07 Financije i gospodarstvo
HNB intervenirala na deviznom tržištu otkupivši čak 355,2 mil eura
27.09.07 Strateški savezi
Svjetska banka preporuča fiskalnu konsolidaciju
11.09.07 Vijesti
Premijer Sanader na Gospodarskom forumu
03.02.07 Financije i gospodarstvo
Prka: Bankarstvo se više ne može razvijati na depozitima i kreditima
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa