Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
19.02.2010. Slom građevinara u regiji
Hrvatsku i Sloveniju muče "nekretninski baloni" i dugovi građevinara. U Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj ne prestaje val bankrota prezaduženih građevinara u kojem je likvidirano tisuće građevinskih tvrtki

U zemljama regije, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj, kriza je više ili manje pogodila građevinsku industriju već krajem 2008., ali kulminacija propadanja građevinskih tvrtki izgleda tek slijedi. Pritom, vlade pojedinih država, kako pokazuju aktualni događaji u spomenutim zemljama regije nisu spremne jamčiti za prezadužene kompanije.

To ilustrira slučaj slovenskog Vegrada, jednog od vodećih građevinara u zemlji s nekoliko tisuća zaposlenih, koji se nalazi pod blokadom banaka, na rubu bankrota. No, iz slovenske vlade je Vegradu prije par dana poručeno da su očekivanja građevinskog sektora vezana uz državne subvencije "iluzija".

Hrvatska vlada je, također, u slučaju konzorcija građevinara na čelu sa splitskim Konstruktorom, koji očajnički traži davatelja jamstva za koncesiju za gradnju autoputa u Crnoj Gori vrijednog oko 3 milijarde eura, pokazala da nije spremna riskirati s ogromnim jamstvima za dojučerašnje najvjernije domaće gospodarske partnere.

Kao što je poznato, velike su građevinske tvrtke do recesije, cvjetale na grandioznim državnim infrastrukturnim projektima. A njih se Vlada prvo odrekla, smanjujući proračunsku potrošnju u kriznim uvjetima.

Nekretninski baloni

U Hrvatskoj i Sloveniji postoji pak paralelna priča o "nekretninskom balonu" napuhanom prije recesije, a koji je zahvaljujući obilnom bankarskom kreditiranju građevinara u to doba doveo do neviđene ekspanzije stanogradnje.

Cijene stanova su pritom nekritički rasle, a građevinari ih ne žele spustiti ni u recesiji. S druge strane nemaju više velike poslove, a banke im u Sloveniji ne žele više reprogramirati kredite.

Tako je slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik, govoreći u slučaju Vegrada, poručio građevinarima da spuste cijene stanova koje su u odnosu na cijelu Europsku uniju u Sloveniji najviše, kada se usporede prosječna primanja i cijene nekretnina, jer u Ljubljani cijena kvadratnog metra iznosi i do 3500 eura.
Vegrad koji je zadnjih godina imao promet od preko 200 milijuna eura godišnje za ovu godinu ima, po tvrdnjama uprave, već ugovorenih 100 milijuna eura poslova, ali i gubitak iz lanjskog poslovanja od sedam milijuna eura, pa je zato vjerojatno da će se banke-kreditori u slučaju eventualnog stečaja namiriti iz njegove imovine i neprodanih stanova.

Slovenska građevinska poduzeća po zadnjim podacima, bankama duguju više od 3 milijarde eura, a tome treba dodati i dvije milijarde izdanih jamstava. Stečaj Vegrada potopio bi pak i njegove kooperante, a problemi građevinskog sektora ove bi godine mogli pokazat "prave bilance" banaka koje su kreditirale taj sektor.

U Hrvatskoj je država ovih dana prvi puta ozbiljnije reagirala na problem zamrznutog tržišta nekretnina - na kojem je od početka krize zaleđeno 10-ak tisuća stanova, ali zanimljivo je da građevinari nisu zadovoljni Vladinim potezima.

Ne sviđa im se što će država subvencionirati kvadrate za kupnju prvog stana i da je pritom odredila cjenovne razrede, koji su mnogo niži od cijena koje danas traže građevinari.

S druge strane, država će ove godine za subvencioniranje prvih stanova osigurati oko 100 milijuna kuna - 31 milijun iz HBOR-a te još 69 milijuna kuna. Najveći iznos posudbe na 20 godina davat će se za kupnju stanova do 1200 eura po četvornom metru - čak 300 eura.

Građevinari, prema dosadašnjim reakcijama, još uvijek nisu spremni na tu razinu spuštati cijene stanova u Zagrebu. Banke, pak, šute i još ne prozivaju "prezadužene građevinske partnere". Dokad će trajati sporazumna šutnja ne zna se.

Građevinski prkos i loše brojke

Mogu li si građevinari objektivno priuštiti bojkot Vladine akcije obzirom na poslovne rezultate, stanje zaduženosti, situaciju u sektoru?

Kraj prošle godine obilježen je nizom zabrinjavajućih korporativnih vijesti: nepodmirene obveze građevinara progresivno rastu, Hidroelektra je poslala 800 radnika na godišnji, Ingrina tvrtka kći je blokirana, Osijek Koteks ima operativu "na čekanju", navodno je i Konstruktor pred domaćim blokadama, IGH nema novca za plaćanje ugovorenog zemljišta Zagrebačkom holdingu.
Gledano na službene podatke, koje i sami građevinari priznaju i s kojima stalno istupaju, prostora za "prkosne cijene" stanova je sve manje. Građevinarima i developerima je lani promet pao za 30 posto, a za ovu godinu su najavili potpunu stagnaciju projekata, 15 tisuća otkaza u industriji i daljnji pad prihoda za 30 posto.

Sektor u kojem je zaposleno oko 130.000 radnika, prema zadnjim, siječanjskim podacima, bio je treći po redu (poslije maloprodaje i prerađivačke industrije) generator nezaposlenosti sa 4.877 otkaza ili 17,3 posto od ukupno novoprijavljenih na burzi. Građevinski radovi nastavljaju pad osmi mjesec za redom, građevinski obrti prednjače po broju zatvaranja, u lanjskih devet mjeseci pao je broj stanova u gradnji za 35,4 posto.

Poslovni rezultati građevinskih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi nisu ohrabrujući. Za prošlu su godinu izvješća dali samo Dalekovod i Tehnika, ali već i lanjski devetomjesečni rezultati govorili su o gubicima, minusima dobiti i padu prihoda.

Najpoznatiji domaći stanograditelj Tehnika prošlu je godinu završio s dobiti manjom za 60,8 posto (ukupno 11,87 mil. kuna), dok je ukupni prihod od 1,14 mlrd kuna za 29 posto manji u odnosu na 2008.

Ostvarena neto dobit u odnosu na plan manja je za 31,9 milijuna kuna ili za 72 posto, a kao razlog pada dobiti u tvrtki navode nedostatak posla i manje marže na ugovorenim projektima, to jest utjecaj recesije. Što se tiče poslovanja za 2010. u Tehnici ističu "probleme oko nepopunjenosti kapaciteta uzrokovanih nedostatkom ugovorenih radova”.

Prema lanjskim devetomjesečnim rezultatima, još je u goroj poslovnoj situaciji bio nekoć slavni stanograditelj Industrogradnja. Tvrtka je na kraju lanjskog rujna iskazala drastični pad prihoda, sa 336,5 na samo 65,11 milijuna kuna te dobiti koja se spustila sa 60,87 na simboličnih 3,9 milijuna kuna.

Ingri je u devet lanjskih mjeseci dobit pala za 98 posto na neznatnih 1,31 milijuna kuna, a prihodi su smanjeni za 37 posto na 447,46 milijuna kuna. Institut IGH imao je pad dobiti od 40 posto na 36,34 mil. kuna, a prihoda za 6,8 posto na 594,19 milijuna kuna.

Viaduktu su prihodi u devet mjeseci 2009. bili u padu 9,7 posto na 943,4 milijuna kuna, dok je Hidroelektra niskogradnja bilježila dobit manju 67 posto (na 4,63 milijuna kuna. U godišnjim rezultatima kompanija realno je očekivati još lošije brojke.

Prema financijskim pokazateljima za cijelu 2009., Dalekovod će najvjerojatnije ostati jedini dobitnik hrvatskog građevinskog sektora. Kompanija je lani ostvarila neto dobit od 89,08 milijuna kuna, što je za osam posto više u odnosu na dobit iz prethodne godine, dok su ukupni prihodi iznosili 2,35 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,1 posto.
Na inozemnom tržištu, kroz projekte u Norveškoj, Albaniji, Crnog Gori, Kazahstanu i BiH, Dalekovod je lani ostvario 581,36 milijuna kuna prihoda, što je 2,63 posto više u odnosu na 2008. godinu.

Kompanija konstantno sklapa nove inozemne poslove na tradicionalnim tržištima, pa je, imajući u vidu stagnaciju domaćeg tržišta, za ovu godinu najavila znatno povećanje izvoznih poslova te očekivani prihod iz inozemstva do jedne milijarde kuna.

More stečajeva

Iz Srbije je nedavno stigao "krik građevinskog sektora" koji je prema upozorenjima tamošnje Privredne komore na rubu propasti. Koliko je situacija alarmantna potvrđuje podatak da je u Srbiji lani zatvoreno 574 građevinskih tvrtki, koje su uglavnom bankrotirale zbog nepodmirenih obveza države.

Iz Privredne komore Srbije priopćeno je da je prihod građevinskog sektora prošle godine pao za 30 posto, a obujam poslova za 50 posto. Prema istom izvoru, čak 70 posto radnika u građevinskim tvrtkama nalazi se pred otkazom jer su poduzeća u kojima rade pred bankrotom.

Najnovije statistike iz Slovenije nisu ništa optimističnije. Tamo je prošloga mjeseca bilo 1.189 građevinskih tvrtki s dospjelim nepodmirenim obvezama, a prosječni dnevni iznos nepodmirenog duga građevinara iznosio je 75,8 milijuna eura. Broj građevinskih tvrtki koje su u siječnju bile blokirane više od pet dana povećao se na godišnjoj razini za njih 479.

Mađarska se također suočava sa žestokim pročišćavanjem građevinske industrije od početka recesije. Tako je u toj zemlji lani nestalo sa scene 5.307 građevinskih kompanija što je 30 posto više nego 2008., a njihovu su likvidaciju pokrenuli nenaplaćeni kreditori.

Prošle je godine u Mađarskoj bilo 25 posto manje novo-registriranih građevnih tvrtki, dok je u siječnju u odnosu na godinu ranije pad iznosio 10 posto. Očekuje se da će se trend eliminacije prezaduženih građevinara s tržišta oštro nastaviti i ove godine. (Bankamagazin)

Povezani članci
14.01.16 Zaposlenost / plaće
U studenom 8,6 posto građevinskih dozvola više
27.07.15 Vijesti
HGK: za oporavak graditeljstva potrebne velike investicije
23.07.15 Financije i gospodarstvo
DZS: nastavak rasta građevinskih radova u svibnju
21.07.15 Financije i gospodarstvo
Tržište nekretnina bez izraženijih znakova oporavka
24.06.15 Korisne informacije
DZS: rast građevinskih radova nastavljen i u travnju
01.04.15 Financije i gospodarstvo
Građevinski radovi u siječnju pali 0,8 posto
18.03.15 Seminari, konferencije
Jedanaesta godišnja međunarodna konferencija o razvoju nekretnina
09.05.14 Seminari, konferencije
Održan 21. Forum poslovanja nekretninama
18.04.14 Financije i gospodarstvo
U 2013. zaustavljen pad građevine i potrošnje
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Cijene nekretnina u Hrvatskoj u travnju 4,8 posto niže
02.11.12 Financije i gospodarstvo
DZS: Vrijednost građevinskih radova u 2011. manja 6,1 posto
18.10.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Nastavak negativnih trendova u građevini
24.09.12 Financije i gospodarstvo
Pad građevinskih radova u srpnju
14.09.12 Financije i gospodarstvo
U srpnju izdano 706 odobrenja za građenje
24.07.12 Financije i gospodarstvo
Pad građevinskih aktivnosti na godišnjoj razini
26.06.12 Financije i gospodarstvo
Građevinske aktivnosti i dalje u padu
14.06.12 Financije i gospodarstvo
DZS: Nastavlja se pad izdanih odobrenja za građenje
17.05.12 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se pad izdanih odobrenja za građenje
26.04.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Bez pozitivnih pomaka u građevinskom sektoru do kraja godine
24.04.12 Financije i gospodarstvo
Građevinski radovi i dalje u padu
20.04.12 Financije i gospodarstvo
Građevinari: Hitno trebamo nove projekte
03.04.12 Financije i gospodarstvo
Colliers očekuje povećanje investicija na tržištu nekretnina
28.03.12 Financije i gospodarstvo
Pad cijena stanova u drugom polugodištu, rast u cijeloj 2011.
23.03.12 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se pad građevinskih radova
15.03.12 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se kriza građevinarstva
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
08.02.12 Financije i gospodarstvo
Cijene nekretnina padat će još najmanje godinu dana
30.01.12 Vijesti
Ceh graditeljstva za strože inspekcije protiv rada na crno
25.01.12 Statistika
Građevinski radovi i dalje u padu na godišnjoj razini
20.01.12 Statistika
U studenom 764 odobrenja za građenje
02.01.12 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: Pad traženih cijena u Zagrebu, rast na Jadranu
29.12.11 Financije i gospodarstvo
VL: U 2012. stanovi u Zagrebu jeftiniji za 10 posto
22.12.11 Statistika
Nastavak pada građevinskih radova
14.12.11 Statistika
Građevinski radovi i dalje u padu
07.11.11 Financije i gospodarstvo
Okrugli stol HBOR-a s predstavnicima građevinskog sektora
04.11.11 Financije i gospodarstvo
Oštar pad vrijednosti građevinskih radova
04.10.11 Financije i gospodarstvo
DZS: U 2010. manje završenih zgrada i stanova
28.09.11 Financije i gospodarstvo
Cijene nekretnina u Zagrebu niže nego 2006.
23.09.11 Financije i gospodarstvo
U šest mjeseci u Zagrebu izgrađena samo 333 stana
30.08.11 Financije i gospodarstvo
Cijene kuća u Hrvatskoj na godišnjoj razini pale 4,4 posto
25.08.11 Financije i gospodarstvo
Fina: Građevinari u 2010. s 1,27 milijardi gubitka
27.06.11 Financije i gospodarstvo
U travnju pad građevinskih radova 13 posto
17.06.11 Osiguranja
CentarNekretnina: Trećina ispitanika ima nekretnine za odmor
16.06.11 Financije i gospodarstvo
Oporavak narudžbi u građevinarstvu
15.06.11 Financije i gospodarstvo
DZS: U travnju 5,1% manje odobrenja za građenje
13.06.11 Financije i gospodarstvo
Građevinski radovi i dalje u padu
22.04.11 Financije i gospodarstvo
Građevinarstvo: Dvije godine u minusu
14.04.11 Seminari, konferencije
Očekuje se oporavak tržišta nekretnina
14.04.11 Financije i gospodarstvo
U veljači 739 odobrenja za građenje
30.03.11 Financije i gospodarstvo
DZS: Porasle cijene novih stanova
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Fina: građevinarima bruto dobit pala 63 posto
24.03.11 Financije i gospodarstvo
Građevinarstvo: U siječnju pad radova 8 posto
09.03.11 Financije i gospodarstvo
Nastavak pada stanogradnje
07.02.11 Financije i gospodarstvo
RBA: Ove godine nema oporavka građevinarstva
28.12.10 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: Cijene u laganom porastu
24.12.10 Financije i gospodarstvo
Zagrebačko građevinarstvo u padu
13.12.10 Statistika
Nastavak pada građevinskih aktivnosti
26.11.10 Financije i gospodarstvo
Nekretnine u Hrvatskoj još će više pojeftiniti
12.11.10 Financije i gospodarstvo
U devet mjeseci 13,2 posto manje odobrenja za građenje
21.10.10 Financije i gospodarstvo
U kolovozu nastavljen pad građevinskih aktivnosti
14.10.10 Financije i gospodarstvo
Pad cijena novih stanova u prvom polugodištu
04.10.10 Financije i gospodarstvo
U 2009. godini završeno 26 posto manje stanova
28.09.10 Financije i gospodarstvo
Zagreb: Stanogradnja u velikoj krizi
22.09.10 Financije i gospodarstvo
Građevinarstvo: Završenih stanova 60 posto manje
17.09.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Građevinski radovi pali još 17 posto
03.09.10 Financije i gospodarstvo
Zagreb: Stambeni kvadrat jeftiniji nego 2006.
02.09.10 Financije i gospodarstvo
Vlada prodaje 3000 stanova za manje od 1000 €/m2
29.07.10 Financije i gospodarstvo
Pad cijena nekretnina i dalje minimalan
23.07.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Nastavlja se pritisak na pad cijena stambenih nekretnina
08.07.10 Financije i gospodarstvo
Zagreb: Stanogradnja potpuno zamrla u 2010.
28.06.10 Financije i gospodarstvo
Pad građevinskih radova 17,2 posto
21.06.10 Financije i gospodarstvo
U građevinarstvu pad izvršenih radova i novih narudžbi
14.06.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Nastavljen pad građevinskih radova u ožujku
20.05.10 Financije i gospodarstvo
Zagrebačka stanogradnja u prvom kvartalu pala 60 posto
30.04.10 Financije i gospodarstvo
Colliers: Oporavak tržišta nekretnina tek 2012.
29.04.10 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: Cijene stanova i dalje u laganom padu
22.04.10 Financije i gospodarstvo
Građevinski radovi u veljači pali 21,4 posto
16.04.10 Financije i gospodarstvo
Građevina u 2009.: Radovi pali 12 posto, izgubljeno 15.000 radnih mjesta
02.04.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Lani pad cijena stambenog prostora za 4,1 posto
30.03.10 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: U ožujku lagani pad traženih cijena nekretnina
29.03.10 Financije i gospodarstvo
DZS: Na kraju 2009. cijena kvadrata stana 11.538 kuna
26.03.10 Financije i gospodarstvo
U Zagrebu lani više od 60% manje stanova u gradnji
23.03.10 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: Pad cijena očekuje svaka druga agencija
19.03.10 Financije i gospodarstvo
Vladin stambeni paket: Kamate 2% u mirovanju, 5% u otplati
17.03.10 Financije i gospodarstvo
Lani vrijednost građevinskih radova pala 12 posto
12.03.10 Financije i gospodarstvo
Trgovci nekretninama predlažu državno jamstvo za kamate
11.03.10 Financije i gospodarstvo
Pad građevinskih radova u 2009. godini
05.03.10 Financije i gospodarstvo
Nekretnine u Hrvatskoj jeftinije 6%, a u Europi 12%
25.02.10 Financije i gospodarstvo
Državni zajam za stanove s cijenom do 1.968 eura po kvadratu
14.02.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Subvencije za prvu nekretninu
05.02.10 Financije i gospodarstvo
HPB i Erste: Cijene stanova padat će i u 2010.
28.01.10 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: Pad traženih cijena na godišnjoj razini 5,2 posto
25.01.10 Financije i gospodarstvo
DZS: U studenome pad građevinskih radova 9,8 posto
18.01.10 Financije i gospodarstvo
Vizek: Banke će prisiliti građevinare da spuste cijene stanova
08.01.10 Financije i gospodarstvo
Babić: Poticaj stanogradnji preko štedionica neće imati utjecaj na tržište
29.12.09 Financije i gospodarstvo
Gradnja stanova u Zagrebu prepolovljena
23.12.09 Financije i gospodarstvo
DZS: U listopadu pad građevinskih radova 15,7 posto
22.12.09 Financije i gospodarstvo
Pad cijena stanova u Zagrebu 11,1 posto
18.12.09 Financije i gospodarstvo
RBA akcijski prodala 205 stanova za 19,68 mil. eura
17.12.09 Financije i gospodarstvo
Pad broja stanova u gradnji 35,4 posto
02.12.09 Tvrtke i tržišta
Ingra smanjuje plaće 20 posto
11.11.09 Financije i gospodarstvo
U rujnu izdano 26,8 posto manje odobrenja za građenje
02.11.09 Financije i gospodarstvo
Rezultati građevinaca: Samo Dalekovod s impresivnim rastom
21.10.09 Financije i gospodarstvo
Pad obujma građevinskih radova 7,1 posto
13.10.09 Financije i gospodarstvo
King Sturge: U Zagrebu oko 10.000 novih neprodanih stanova
29.09.09 Financije i gospodarstvo
U Zagrebu broj stanova u gradnji pao 34 posto
23.09.09 Financije i gospodarstvo
Nastavak pada građevinskih radova
22.09.09 Financije i gospodarstvo
Najbolje polugodište: Građevinari ugovorili 15 mlrd kuna
31.08.09 Financije i gospodarstvo
Tržište nekretnina: Promet pao 59 posto
30.06.09 Financije i gospodarstvo
U Osijeku i dalje najjeftiniji stanovi
12.06.09 Financije i gospodarstvo
Oporavak građevinskih radova
01.06.09 Financije i gospodarstvo
Na Jadranu nekretnine sve skuplje
29.05.09 Financije i gospodarstvo
U Dubrovniku cijene nekretnina pale 8,9 posto
26.05.09 Financije i gospodarstvo
Stanovi osam puta skuplji od građevinskih zemljišta
27.04.09 Financije i gospodarstvo
Crozilla.com: Cijene nekretnina stagniraju
23.04.09 Financije i gospodarstvo
Pad građevinskih radova u veljači za 1,9 posto
22.04.09 Financije i gospodarstvo
Cijene nekretnina bi u 2009. mogle pasti do 15 posto
16.04.09 Financije i gospodarstvo
Regija spas za građevinare
31.03.09 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se pad traženih cijena nekretnina u Zagrebu
30.03.09 Financije i gospodarstvo
Loša klima za investicije u turističke objekte
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Građevinski radovi smanjeni 5,6 posto
16.03.09 Financije i gospodarstvo
I HAAB se uključila u akciju povoljnijijih kredita za stanove
13.03.09 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se pad cijena nekretnina
12.03.09 Financije i gospodarstvo
Nakon RBA i druge banke potiču kupnju stanova
12.03.09 Financije i gospodarstvo
Rast građevinskih radova u 2008. za 11,8 posto
09.03.09 Financije i gospodarstvo
RBA uvodi preokret na tržište nekretnina
02.03.09 Statistika
Blagi pad cijena nekretnina u veljači
27.02.09 Financije i gospodarstvo
RBA snizila kamatu stambenih kredita i cijene stanova
02.02.09 Financije i gospodarstvo
Blagi pad cijena nekretnina u Zagrebu
02.02.09 Financije i gospodarstvo
Građani EU dobili neograničeno pravo stjecanja nekretnina
28.01.09 Financije i gospodarstvo
Crni scenarij: Pad cijena nekretnina do 40 posto
28.01.09 Vijesti
MojPosao: Zbog malih primanja teško do stana
26.01.09 Financije i gospodarstvo
Građevinski radovi i dalje u porastu
16.12.08 Vijesti
Developeri očekuju rast cijena stanova u 2009. godini
05.12.08 Financije i gospodarstvo
Liberalizacija tržišta nekretnina bez rasta cijena
12.11.08 Financije i gospodarstvo
Pad potražnje za nekretninama tek slijedi
10.11.08 Trgovina na veliko
Na tržištu stanova veća ponuda od potražnje
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Cijene nekretnina u Europi pale i do 70 posto
21.10.08 Financije i gospodarstvo
U Zagrebu 45 posto više izgrađenih stanova
20.10.08 Trgovina na veliko
Cijene nekretnina mogle bi pasti i više od 20 posto
01.10.08 Financije i gospodarstvo
Tijekom 2007. završena gradnja 10.561 zgrade i 25.609 stanova
18.09.08 Financije i gospodarstvo
Građevinarstvu ide dobro, ali mora riješiti nedostatak radne snage
01.09.08 Trgovina na veliko
Lagani rast cijena nekretnina u Zagrebu i na Jadranu
21.07.08 Trgovina na veliko
Stranci od 2009. bez ograničenja do nekretnina
16.07.08 Korisne informacije
Cijene nekretnina u deset godina porasle 85,9 posto
30.06.08 Financije i gospodarstvo
Zagreb: U prvom tromjesečju dovršeno 1.080 stanova
13.06.08 Vijesti
SSSH i HUZP traže odgodu poskupljenja struje do kraja 2008.
05.06.08 Financije i gospodarstvo
Stanogradnja u Zagrebu
24.04.08 Financije i gospodarstvo
GoHome ulaganjem slovenskog fonda Poteza širi se na tržišta zemalja EU
15.04.08 Financije i gospodarstvo
HNB: Sporiji rast cijena nekretnina
28.03.08 Trgovina na veliko
Osjetan rast cijena novih stanova
25.03.08 Trgovina na veliko
Pad prodaje i stagnacija cijena na tržištu stanova
06.03.08 Financije i gospodarstvo
CentarNekretnina: Kraj rastu cijena nekretnina
04.03.08 Financije i gospodarstvo
Prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači 2.130 eura
11.02.08 Financije i gospodarstvo
Očekuje se stabilizacija cijena nekretnina
05.02.08 Financije i gospodarstvo
Centar nekretnina: Minimalni rast cijena
24.01.08 Financije i gospodarstvo
Stagnacija građevinskih radova na godišnjoj razini, rast u 11 mjeseci
23.01.08 Vijesti
Polančec očekuje pad nekih cijena
22.01.08 Financije i gospodarstvo
Sve veći udio stanovništva s otplatom stambenog kredita
14.01.08 Vijesti
Polančec: Vlada će analizirati rast cijena
10.01.08 Neprehrambeni proizvodi
Rast traženih cijena nekretnina od 5,4 posto na godišnjoj razini
07.01.08 Vijesti
Zbog poskupljenja SSSH najavio prosvjed
05.12.07 Vijesti iz svijeta
Cijene nekretnina u Velikoj Britaniji pale treći mjesec za redom
28.11.07 Seminari, konferencije
Deloitte: Skup o financiranju brzorastućih tvrtki
07.11.07 Inspekcijske službe
Spevec: Istražit ćemo postoji li građevinski kartel u Hrvatskoj
23.10.07 Vijesti iz svijeta
Kuće u Bukureštu skuplje nego na francuskoj rivijeri
18.10.07 Neprehrambeni proizvodi
Stan od 60m2 u Zagrebu u godinu dana poskupio za 100 tisuća kuna
16.10.07 Vijesti iz svijeta
Analitičari predviđaju hlađenje tržišta nekretnina u poljskim gradovima
04.10.07 Statistika
U 2006. godini završena gradnja 10.897 zgrada i 22.121 stana
04.10.07 Trgovina na malo
U kolovozu rast cijena na malo i troškova života u Zagrebu
17.09.07 Tvrtke i tržišta
CRH bi mogao preuzeti imovinu Cemexa vrijednu 4,5 milijarde dolara
06.08.07 Tvrtke i tržišta
IGH udvostručio polugodišnju dobit
11.07.07 Trgovina na veliko
Provizija do šest posto za prodaju nekretnina
28.06.07 Trgovina na veliko
Vlada: Manja cijena stanova na područjima od posebne državne skrbi
14.06.07 Statistika
Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto
14.06.07 Statistika
DZS: Građevinski radovi u prvom tromjesečju veći za 6,5 posto
09.05.07 Vijesti
Vlada: za kuće do 400 kvadrata samo rješenje o uvjetima građenja
04.04.07 Trgovina na veliko
Hrvatska: kvadrat novog stana prosječnih 10.920 kuna
22.03.07 Trgovina na veliko
Hrvatska spremna za otvaranje tržišta nekretnina Slovencima
16.03.07 Statistika
Rast građevinskih radova i novih narudžbi u 2006.
13.03.07 Statistika
Pad broja građevnih dozvola i vrijednosti radova
27.12.06 Statistika
Hrvatska: nastavak rasta građevinskih radova
09.11.06 Trgovina na veliko
Zagreb: završena gradnja 1.069 zgrada i 4.771 stana
19.10.06 Trgovina na veliko
Hrvatska: kvadrat stana u prvom polugodištu prosječnih 10.629 kuna
18.10.06 Trgovina na veliko
InfoNekretnine: nastavljen rast cijena nekretnina
09.10.06 Trgovina na veliko
MVPEI: Talijanima nekretnine bez ograničenja
05.10.06 Trgovina na veliko
U četiri mjeseca nekretnine skuplje 6,7 posto
31.08.06 Trgovina na veliko
Račan: Slučaj nekretnina za strance pred rješenjem
28.08.06 Trgovina na malo
Centralno mjesto za nekretnine na Internetu
17.08.06 Turizam
Top pet nekretnina na prodaju
13.08.06 Trgovina na malo
Cijene stambenih kvadrata napuhane čak i do 100 posto!
13.08.06 Trgovina na malo
Osam tisuća stranaca godišnje u Hrvatskoj gradi svoj drugi dom
18.07.06 Neprehrambeni proizvodi
Degrad u Sesvetskom Kraljevcu gradi naselje sa 1000 stanova
18.07.06 Neprehrambeni proizvodi
Po zgradi i do 30 posto zarade
15.07.06 Vijesti
U očevidnik nekretnina i pokretnina uneseno 295 predmeta
12.07.06 Korisne informacije
Novom tehnologijom do kvalitetnijeg poslovanja
29.06.06 Trgovina na veliko
Cijene nekretnina u posljednja 3 mjeseca porasle za 4,67 posto
19.06.06 Izvoz
Nastavlja se pad vrijednosti građevinskih radova u inozemstvu
16.06.06 Trgovina na veliko
Cijene stanova više neće rasti?
14.06.06 Izvoz
Hrvatske kompanije ugovorile 250 mil. kuna građevinskih radova u inozemstvu u prva tri mjeseca
28.04.06 Izravna strana ulaganja
OBI će do 2009. otvoriti 13 centara u Hrvatskoj
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa