Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
24.04.2012. Hrvatski gospodarski dan u Beču
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Veleposlanstva RH u Beču te Austrijske gospodarske komore danas se okupilo čak 400 sudionika na «Hrvatskom gospodarskom danu» u Beču u Komori Austrije, gdje se raspravljalo o nastavku međusobne investicijske suradnje na pragu ulaska Republike Hrvatske u EU kao i o unaprjeđenju hrvatsko-austrijskih gospodarskih odnosa, izvijestili su danas iz HGK.

Više od sedamdesetak hrvatskih gospodarstvenika, predvođeno prvim potpredsjednikom Vlade te ministrom gospodarstva Republike Hrvatske Radimirom Čačićem i potpredsjednicom HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesnom Trnokop Tantom, sudjelovalo je na Okruglom stolu kao i poslovnim razgovorima s austrijskim tvrtkama.

Stotinjak austrijskih tvrtki bile su predvođene predsjednikom Austrijske gospodarske komore Christophom Leitlom i ministrom poljoprivrede, šumarstva okoliša i vodnoga gospodarstva Republike Austrije Nikolasom Berlakovichem.

«Hrvatska je zemlja koja budi veliko zanimanje za međusobnim gospodarskim aktivnostima. Gospodarska pitanja jesu u prvom planu, no ono što je također bitno su i međusobni ljudski odnosi. Oni su temelj dviju zemalja, kako bi poslovanje u budućnosti bilo uspješno. A Hrvatska i Austrija imaju sjajne ljudske odnose. Austrija je zemlja koja je oduvijek podupirala ulazak Hrvatske u EU, jer je smatrala da je to jedno prirodno uključenje, što zbog geografskog položaja što zbog svoje strukture. Stoga ne sumnjam da će se daljnji gospodarski odnosi razvijati u pozitivnom smjeru», rekao je Leitl.

Trnokop Tanta je naglasila kako je ovako sjajna posjećenost «Hrvatskoga gospodarskog dana» produkt dugogodišnje uspješne suradnje i velikog povjerenja između dvije zemlje.
Također, gospodarska suradnja Austrije i Hrvatske je od izuzetnog značenja i za cijelu regiju. Uputila je apel austrijskim tvrtkama da otvore svoja vrata hrvatskim kvalitetnim proizvodima i naglasila da je hrvatsko tržište otvoreno za ulazak i nastupanje stranih proizvoda te je izrazila nadu da će takva zastupljenost biti i s hrvatskim proizvodima na policama stranih trgovinskih lanaca, gdje im je i mjesto.

Hrvatskim malim i srednjim tvrtkama uputila je molbu da ozbiljno razmisle o udruživanju u klastere, jer će samo na taj način moći uspješno konkurirati na zahtjevnom stranom tržištu.

Na okruglom stolu se raspravljalo o problemima i na hrvatskom tržištu. Mag. Roman Rauch, savjetnik za trgovinske poslove, Austrijski ured za vanjsku trgovinu u Zagrebu, istaknuo je da od Vlade RH očekuje bolju pravnu sigurnost za austrijske tvrtke na hrvatskom tržištu. Također, naglasio je i veliku prepreku u rješavanju administracije kao jasnu strategiju gdje se može investirati.

Posebna pozornost iskazana je za informacijama pomoćnika ministra gospodarstva za investicije i konkurentnost Darka Lorencina. Kao ključnu točku istaknuo je izgradnju infrastrukture te pronalazak novih investitora, što je posebno važno za europsku kohezijsku politiku.

Najavio je otvaranje Agencije za investicije i konkurentnost kako bi što brže i transparentnije kompanije dobile mogućnost informiranja i dobivanja poticaja za investicije. Također, prijedlog je da se i ovisno o veličini investicije ponude razne olakšice. Naravno, važno je napomenuti da su svi prijedlozi zakona usklađeni s Europskom komisijom.

«Hrvatski gospodarski dan» zatvorio je potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić koji je naglasio kako je suradnja dviju zemalja izuzetno visoko postavljena. No naravno, uvijek postoji prostor za unaprjeđenje. Kao posebno važnu informaciju istaknuo je najveću greenfield investiciju u RH, koju je realizirao upravo austrijski partner, poduzeće Boxmark Leather, inače najveći ulagač u slobodnoj zoni Varaždin i jedan od najvećih proizvođača kožnih sjedala za vodeće svjetske proizvođače automobila, aviona i namještaja.
Zaključio je da Hrvatska mora provoditi agresivnu investicijsku politiku te poticati investicije u energetski sektor. Uzevši u obzir Povelju o zelenoj energiji koju je Hrvatska potpisala, nužno je okrenuti se upravo tom sektoru. Naime, Hrvatska se obvezala da će od ukupne energije imati 20% zelene energije. Danas smo na brojki od 6-7%, a rok ističe za osam godina, što je u energetskom sektoru izuzetno kratak rok.

Osim energetike, potpredsjednik Čačić zatražio je od austrijskih investitora da osim financijskih usluga prepoznaju mogućnost investiranja i u proizvodnju. Iako se taj zaokret u investiranju već osjeća na hrvatskom tržištu, potrebna je veća količina austrijskog kapitala da bi takva investicija zaživjela u punom smislu te riječi.

Na samom je kraju pozvao austrijske investitore da ulažu u Hrvatsku te najavio stvaranje i kreiranje investicijskih projekata od strane Vlade RH, kako bi olakšali stranim investitorima savladavanje administracije te ih zaštitili od moguće korupcije.

Nakon plenarnog dijela skupa stotinjak je austrijskih tvrtki u individualnim razgovorima s mogućim hrvatskim partnerima iskazalo interes za buduću suradnju i mogućnost ulaganja te skrenulo pozornost na prepreke na koje nailaze u samom procesu poslovanja te obratno.
Austrija je od 1993. do 2011. Uložila u Hrvatsku 6,31 milijarde eura (24,6% udjela u ukupnim inozemnim izravnim ulaganjima u RH) što čini Austriju najznačajnijom zemljom ulagačem u Hrvatsku.

Prema preliminarnim podacima, u 2011. Austrijski investitori uložili su 217,8 milijuna EUR. Na hrvatskom tržištu se trenutno nalazi oko 950 austrijskih poduzeća.
Najveća austrijska ulaganja su u hrvatski financijsko-bankarski sektor, telekomunikacije, zatim u proizvodnju sanitarne keramike, betonskih i gipsanih proizvoda, u osiguravajući sektor te trgovinu. U novije vrijeme raste broj ulagača i u industriju.

U 2011. godini RH je posjetilo 892.467 austrijskih turista što je 10,1% više u odnosu na godinu ranije. U istom razdoblju austrijski turisti ostvarili su 4,8 milijuna noćenja, što predstavlja porast od 9,4%. Austrijski turisti imaju udio od 8,8% u ukupnom broju stranih turističkih noćenja u Hrvatskoj u prošloj godini, što ih svrstava na četvrto mjesto u ukupnom broju stranih gostiju.

Najperspektivniji sektori u kojima mogu sudjelovati hrvatske tvrtke su metaloprerađivačka, električna i elektronička industrija, industrija prerade drva, tekstilna i obućarska industrija te prehrambena industrija u obliku proizvodnje hrane budućnosti-zdrave hrane.

Povezani članci
11.03.14 Vijesti
B2B susreti austrijskih i hrvatskih tvrtki: Interes metalaca nadmašio sva očekivanja - u tijeku gotovo 300 poslovnih razgovora
19.02.14 Tvrtke i tržišta
Spar otvara dućan u povijesnom zdanju Hrvatske pošte u Jurišićevoj
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
10.10.13 Vijesti
U HGK svečano zatvoren IPA Twinning Light projekt
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
18.06.13 Vijesti
HGK i Austrijska gospodarska komora potpisale Sporazum o međusobnoj suradnji
09.05.13 Vijesti
Zakon o obrtu ne kasni zbog Hrvatske obrtničke komore
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
30.04.13 Vijesti
Nagrade Plivi, Podravci i Krašu za uspjeh na kanadskom tržištu
25.04.13 Vijesti
Kanadski investitori pokazali zanimanje za ulaganje u projekt Trga pravde, monetizaciju autocesta i hotelski kompleks Kupari
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
27.03.13 Vijesti
Počasni konzulat RH u Donjecku bit ce potpora hrvatskim tvrtkama u poslovanju s Ukrajinom
13.11.12 Izvoz
Podravka tržištu Katara nudi Čokolino i Vegetu
07.11.12 Vijesti
Hrvatskim gospodarstvenicima predstavljene mogućnosti ulaganja na Kosovu
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
10.10.12 Seminari, konferencije
Čačić: Energetika je okosnica razvoja
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
27.09.12 Vijesti
Hrvatski obrtnici tradicionalno posjetili Jesenski međunarodni sajam u Grazu
26.09.12 Vijesti
Čačić u službenom posjetu Republici Turskoj
21.09.12 Vijesti
Čačić: Za poticanje izvoza ključno jačanje HBOR-a
21.09.12 Seminari, konferencije
Održana 11. Međunarodna konferencija o poticanju izvoza
13.09.12 Financije i gospodarstvo
Pokrenut kotač hrvatskog investicijskog ciklusa
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
22.08.12 Vijesti
HUP podržava Vladino uvođenje reda, Čačić obećava bolju komunikaciju
11.07.12 Vijesti
HGK: Hrvatsko-slovački poslovni forum
03.07.12 Seminari, konferencije
Ulagački potencijal u energetiku do 2020. godine 15 milijardi eura
21.06.12 Financije i gospodarstvo
Država ne ulazi u vlasništvo Diokija
15.06.12 Vijesti
Održan seminar "Kako poslovati s Rusijom"
12.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Strateški pristup i upravljanje energentima preduvjet gospodarskog rasta
11.06.12 Financije i gospodarstvo
Milanović i Čačić u sisačkoj Segestici
06.06.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: U željezari za početak zapošljavanje od 500 do 600 ljudi
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Postoje ozbiljne ponude za kupnju sisačke Željezare
23.05.12 Vijesti
Čačić s predstavnicima Unicredit Grupe
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
16.05.12 Vijesti
Dan poduzetnika: Jačati poduzetničku klimu
16.05.12 Vijesti
Ugovor o suradnji HGK i Donjecke trgovinsko-industrijske komore
15.05.12 Vijesti
Hrvatsko-kineski gospodarski forum
07.05.12 Financije i gospodarstvo
Spas za brodogradilišta su vjetroelektrane
26.04.12 Seminari, konferencije
Josipović i Čačić u Rovinju na konferenciji Microsoft WinDays12
20.04.12 Financije i gospodarstvo
Čačić protiv "kvaziinvesticija" u solarnu energiju
19.04.12 Financije i gospodarstvo
Vlada kreće s projektima JPP-a od 14,9 mlrd kuna
18.04.12 Brandovi
Čija je 'kranjska'?
18.04.12 Financije i gospodarstvo
Zagreb konačno postaje grad na Savi
12.04.12 Financije i gospodarstvo
Vlada nudi 3. maj i Brodotrogir istoj grupaciji ponuđača
29.03.12 Financije i gospodarstvo
Vlada zamrznula cijene plina povlaštenim kupcima
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Nikakva službena odluka Vlade o Petrokemiji nije donesena
23.03.12 Vijesti
Potpredsjednik Vlade Čačić u službenom gospodarskom posjetu Ruskoj Federaciji
16.03.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Prve prognoze od 0,8% rasta BDP-a teško ostvarive
14.03.12 Izvoz
Gospodarska suradnja Hrvatske i Azerbajdžana
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
08.03.12 Tvrtke i tržišta
Dalmacijavino ide u stečaj
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
23.02.12 Financije i gospodarstvo
Čačić želi izvući gospodarstvo iz krize s 1,2 mlrd eura investicija
26.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada planira smanjenje deficita za 5,3 milijardi kuna
18.01.12 Financije i gospodarstvo
Čačić: Sisačka rafinerija ponovno će raditi punim kapacitetom
05.01.12 Vijesti
Čačić razgovarao s kineskim veleposlanikom o zajedničkim ulaganjima
03.01.12 Financije i gospodarstvo
Prijave na natječaj IPA-e za konkurentnost regija do 20. veljače
27.12.11 Financije i gospodarstvo
Jurčić: Ne treba davati u koncesiju HE koje rade, nego gradnju novih
19.12.11 Vijesti
HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
19.12.11 Vijesti
Krešimir Jušić imenovan novim v.d. Glavnim tajnikom HOK-a
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
20.10.11 Turizam
11. Hrvatski turistički forum: "Destinacija i odgovorni turizam"
06.10.11 Vijesti
EU je prilika za mala i srednja poduzeća
03.10.11 Vijesti
Obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
14.09.11 Seminari, konferencije
Program koalicije: Privatizacija i javno-privatno partnerstvo
26.07.11 Vijesti iz svijeta
Moody's: Austriji potvrđen najviši AAA rejting
14.12.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Hrvatskoj velika potpora Austrije u pristupu EU
10.06.09 Vijesti iz regije
I austrijsko gospodarstvo u recesiji
25.03.09 Vijesti
HOK savjetodavna služba odsad na 062 000 026
18.12.08 Vijesti
HOK predložio mjere za poboljšanje položaja obrtnika
30.09.08 Vijesti
Mesić: Potaknuti suradnju Hrvatske i Štajerske na lokalnoj razini
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
01.03.08 Vijesti
Obrtničke komore Hrvatske i Bavarske nastavljaju suradnju
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
27.12.07 Vijesti
Dugogodišnji glavni tajnik HOK-a dr. Petar Sindičić odlazi u mirovinu
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
05.10.07 Vijesti
HOK o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države
17.09.07 Vijesti
HOK odobrio sredstva za pomoć obiteljima poginulih vatrogasaca s Kornata
12.09.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na 40. MOS-u u Celju
10.09.07 Vijesti
Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore
29.06.07 Vijesti
Svečanom akademijom obilježen Dan HOK-a
21.06.07 Strateški savezi
Austrija želi ostati prvi inozemni ulagač u BiH
12.05.07 Licenca
Cestovnim prijevoznicima dodatnih 2.700 dozvola za Austriju
09.05.07 Vijesti
Vukelić: niska stopa inflacije stvara povjerenje potencijalnih ulagača
08.05.07 Vijesti
Vukelić očekuje novi zamah ulaganja u Hrvatsku iz Austrije
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
25.04.07 Vijesti
Konferencija: Ulazak u EU ključan za hrvatsko gospodarstvo
01.03.07 Vijesti
U HOK- u održan Dan savjetovanja za pripremu izvoza u Austriju
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa