Seniko studio
Vijesti
15.06.2012. Održan seminar "Kako poslovati s Rusijom"
Praktični aspekti izvoza hrvatskih tvrtki u Rusku Federaciju, uključujući carinske procedure, bili su glavne teme seminara "Kako poslovati s Rusijom" koji je danas održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu rada Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom pri HGK, izvijestili su iz Komore.

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta istaknula je kako je HGK organizirala seminar s ciljem pružanja najvažnijih informacija gospodarstvenicima o tome kako poslovati s Rusijom, a u kontekstu formiranja Euroazijske ekonomske zajednice te ulaska Rusije u WTO.

Seminar je također dobra platforma za suradnju, kao i doprinos povećanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva na ruskome tržištu, rekla je Trnokop-Tanta te pozvala poslovne ljude da koriste usluge Predstavništva HGK u Moskvi. Također je obavijestila kako će se sljedeća sjednica Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom održati krajem kolovoza.

Rusija je važan gospodarski partner Hrvatskoj, kazala je Trnokop-Tanta istaknuvši kako je vanjskotrgovinska razmjena između dviju zemalja najvišu razinu dosegnula 2008. godine kad je ostvarena robna razmjena od 3,39 milijardi dolara, pri čemu je zabilježen znatan deficit s hrvatske strane.

Zbog krize robna je razmjena u 2011. godini smanjena na 1,955 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Rusiju iznosio 320 milijuna dolara i u posljednje dvije godine raste, dok je ruski izvoz u Hrvatsku bio 1,6 milijardi dolara te je posljednje tri godine u padu.

Hrvatska je u Rusiju lani najviše izvozila lijekove, pripravke za brijanje, kalupnike za ljevaonice metala, električne transformatore i generatorske agregate, dok se iz Rusije najviše uvozila nafta i ulja te naftni plinovi, što čini i 90 posto uvoza iz Rusije. Uvozila su se i mineralna i kemijska gnojiva, aluminij u sirovim oblicima te kotlovi za proizvodnju vodene i druge pare.

Hrvatska je do kraja 2011. godine u Rusiju ukupno uložila 81,4 milijuna eura, te se Rusija nalazi na 12. mjestu hrvatskih ulaganja u inozemstvo. U isto su vrijeme ruska ulaganja u Hrvatsku iznosila 158,8 milijuna eura. Rusija se nalazi na 15. mjestu stranih ulaganja u RH te pokazuje veliko zanimanje za ulaganja u Hrvatsku, kazala je Trnokop-Tanta.
Inače, lani je Hrvatsku posjetilo više od 180.000 ruskih turista, što je 10,43 posto više u odnosu na 2010. godinu. Ostvareno je 8,85 posto više noćenja, a udio je ruskih turista u 2011. godini bio 2,7 posto ukupnog broja stranih turista.

Područja perspektivna za suradnju Hrvatske i Rusije su energetika, strojogradnja, brodogradnja i brodska oprema, graditeljstvo i infrastruktura, drvna i drvoprerađivačka industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija, kemijska i farmaceutska industrija, tekstilna industrija, proizvodnja kože i obuće, turizam, informacijske tehnologije te usluge.

Politički su odnosi dviju zemalja dobri, humanitarno-kulturna suradnje je odlična, a međusobni gospodarski potencijali nisu do kraja iskorišteni, istaknuo je ruski veleposlanik u RH Robert Markaryan napomenuvši kako se bilježi veliko zanimanje hrvatskih tvrtki za suradnju s ruskim kompanijama.

Izlazak na rusko tržište prilično je složen, a nastoji se unaprijediti i investicijska klima u Rusiji jer je, kao i u Hrvatskoj, i za sudjelovanje na ruskome tržištu potrebno prevladati birokratske prepreke te elemente korupcije, kazao je veleposlanik Markaryan dodavši kako postoji i zanimanje ruskih tvrtki za poslovanje na hrvatskome tržištu.

Inicijativa HGK za održavanje ovakvih seminara govori o želji da se poboljšaju uvjeti međusobne suradnje. Također su za suradnju važni novi momenti kao što je stvaranje Carinske unije između Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, ulazak Ruske Federacije u WTO, ali i buduće članstvo Hrvatske u EU.

Stoga treba razmotriti koliko će to sve utjecati na odnose Hrvatske i Rusije, kao i na međusobne ugovore, kazao je Markaryan dodajući kako je porastu broja turista iz Rusije pridonijelo i ukidanje vize za posjet Hrvatskoj tijekom turističke sezone, ali ulaskom RH u EU to više neće biti moguće.

Direktorica Centra za poslovne informacije HGK Lidija Švaljek govorila je o uslugama koje HGK pruža pri izvozu u Rusiju. Ulaskom Hrvatske u EU sljedeće godine vanjskotrgovinski odnosi Hrvatske i Rusije bit će u režimu ugovora EU s Rusijom.

U odnosu na zemlje EU ukidaju se preostale carine na izvoz i uvoz, razni prateći dokumenti, a doći će i do promjena u carinskoj tarifi jer će se primjenjivati Zajednička carinska tarifa i TARIC – integrirana tarifa EZ-a, istaknula je Švaljek te napomenula kako se sadašnje povlastice koje Hrvatskoj daje Rusija više neće moći koristiti, a Hrvatska postaje zemlja davateljica povlastica.

Gospodarstvenici će moći i dalje dobiti certifikat o nepovlaštenom podrijetlu, uvjerenje o podrijetlu iz treće zemlje, ovjeru prateće dokumentacije, ATA karnete te dodatne usluge kao što su potvrde o članstvu, informacije o stranom tržištu, o izvozu, registar izvoznika i provjera poslovnog partnera, napomenula je Švaljek.
Ivan Martić, GOST-R ekspert iz SGS Adriatica iz Rijeke, govorio je o certifikaciji pri uvozu u Rusiju i Carinsku uniju Rusije, Bjelorusije i Kazahstana. On je informirao sudionike o potrebnim certifikatima na ruskome tržištu kao što su veterinarski i fitosanitarni, požarni certifikat i certifikat o sukladnosti itd.

Postupak dobivanja certifikata inače može trajati od nekoliko sati pa do tjedana i mjeseci, kazao je Martić te predstavio ruski GOST-R certifikacijski sustav te Tehnički sustav certifikacije.

Carinski propisi Rusije u svjetlu ulaska u WTO - praksa pri uvozu bilo je predavanje Evgenije Daniline, potpredsjednice Grupe Targo iz Moskve, koja se bavi konzaltingom u vanjskoj trgovini.

Kako je istaknula, ulaskom Rusije u WTO ruska će roba biti dostupnija svjetskome tržištu, smanjit će se velik broj bilateralnih dvostranih ugovora, a također će kao posljedica toga doći i do povećanja konkurencije na ruskome tržištu.

Carinske će stope biti snižene za proizvode iz područja prehrambene industrije, obuće i odjeće, plastike, čeličnih cijevi, hladnjaka, elektromotora, automobila te satova, istaknula je Danilina.

Sudionici seminara mogli su čuti i o aktualnim problemima europskih tvrtki pri uvoznom carinjenju, korekciji carinske vrijednosti te uvozu visokotehnološke opreme i dijelova, o čemu je govorio Andrej Kirienkov, generalni direktor tvrtke Customs Rus iz Moskve, koja se bavi carinskim zastupanjem, konzaltingom i logistikom, ističe se u priopćenju HGK.

Povezani članci
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
10.10.13 Vijesti
U HGK svečano zatvoren IPA Twinning Light projekt
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
30.04.13 Vijesti
Nagrade Plivi, Podravci i Krašu za uspjeh na kanadskom tržištu
25.04.13 Vijesti
Kanadski investitori pokazali zanimanje za ulaganje u projekt Trga pravde, monetizaciju autocesta i hotelski kompleks Kupari
12.04.13 Vijesti
U HGK o odnosima Hrvatske i Turske nakon 1. srpnja
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
27.03.13 Vijesti
Počasni konzulat RH u Donjecku bit ce potpora hrvatskim tvrtkama u poslovanju s Ukrajinom
08.02.13 Izvoz
Šest hrvatskih tvrtki dobilo odobrenje za izvoz u Rusku Federaciju
07.11.12 Vijesti
Hrvatskim gospodarstvenicima predstavljene mogućnosti ulaganja na Kosovu
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
22.10.12 Izvoz
Cromarisu dozvoljen izvoz u Rusku federaciju
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
03.10.12 Vijesti
HGK: "Suradnja s Rusijom strateški je interes hrvatskog gospodarstva"
27.09.12 Seminari, konferencije
Održana treća konferencija projekta EUforija
05.09.12 Tvrtke i tržišta
Deloitte: 12 hrvatskih tvrtki među 500 najvećih u srednjoj Europi
24.07.12 WTO
Rusija postaje 156. članicom WTO-a 22. kolovoza
11.07.12 Vijesti
HGK: Hrvatsko-slovački poslovni forum
15.06.12 Tvrtke i tržišta
Adris grupi nagrada za regionalnog biznis partnera
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
16.05.12 Vijesti
Ugovor o suradnji HGK i Donjecke trgovinsko-industrijske komore
15.05.12 Vijesti
Hrvatsko-kineski gospodarski forum
24.04.12 Izravna strana ulaganja
Hrvatski gospodarski dan u Beču
12.04.12 WTO
WTO: Rast svjetske trgovine usporit će na 3,7 posto u 2012.
30.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski drvoproizvođači na sajmu graditeljstva u Moskvi
23.03.12 Vijesti
Potpredsjednik Vlade Čačić u službenom gospodarskom posjetu Ruskoj Federaciji
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
31.01.12 Tvrtke i tržišta
Hrvatski poduzetnici u zemljama najbržeg rasta
03.01.12 Financije i gospodarstvo
Prijave na natječaj IPA-e za konkurentnost regija do 20. veljače
27.12.11 Vijesti iz svijeta
Ruski BDP u studenome porastao 5,4 posto na godišnjoj razini
19.12.11 Vijesti
HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
19.12.11 Vijesti iz regije
Crna Gora punopravna članica WTO-a
16.12.11 WTO
Rusija ulazi u WTO
13.12.11 WTO
Moguć novi trgovinski sporazum bogatih zemalja
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
20.10.11 Turizam
11. Hrvatski turistički forum: "Destinacija i odgovorni turizam"
06.10.11 Vijesti
EU je prilika za mala i srednja poduzeća
03.10.11 Vijesti
Obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
27.05.11 Seminari, konferencije
Konferencija: Odnosi Hrvatske i Rusije mogu biti bolji
26.05.11 Seminari, konferencije
Konferencija "Pogled k Rusiji"
18.05.11 Tvrtke i tržišta
Jadran-galenski laboratorij dobitnik nagrade "Zlatni ključ"
12.05.11 Seminari, konferencije
Okrugli stol o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Rusije
11.05.11 Vijesti iz svijeta
EU mijenja trgovinsku politiku prema zemljama u razvoju
28.04.11 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija „Pogled ka Rusiji“ krajem svibnja u Zagrebu
19.06.10 Vijesti
Održan Rusko-hrvatski gospodarski forum
08.04.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska šansa u Rusiji: Turizam, hrana i namještaj
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa