Seniko studio
Vijesti
09.09.2013. HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
Osnivačkom skupu nazočio ministar vanjskih poslova Ukrajine Leonid Kožara, a za predsjednika Poslovnog vijeća izabran je Krešimir Anušić iz Dalekovoda
„Zahvaljujem na ovoj inicijativi Hrvatske gospodarske komore koja će znatno unaprijediti gospodarske odnose Hrvatske i Ukrajine“, rekao je Leonid Kožara, ministar vanjskih poslova Ukrajine prilikom posjeta HGK 9. rujna.

Povod je bio osnivanje Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ukrajinom, a na inicijativu odnosno na temelju interesa hrvatskih gospodarstvenika za ukrajinsko tržište.

Za predsjednika Poslovnog vijeća izabran je Krešimir Anušić, član Uprave Dalekovoda d.d. iz Zagreba koji je pritom izjavio kako smo u vrijeme Sovjetskog Saveza imali dobru poziciju ne samo u Ukrajini i Rusiji već i drugim zemljama te političke asocijacije.

Te pozicije smo u vrijeme tranzicije izgubili i treba ih povratiti, a u toj nakani znatnu podršku može dati Poslovno vijeće. Nije zanemariva činjenica što je za obavljene poslove rizik naplate minimalan, a velike su mogućnosti primjerice u energetskom sektoru, zaštiti okoliša, vodoopskrbi i odvodnji te prometnoj infrastrukturi.

Tom prigodom Leonid Kožara izjavio je kako Hrvatska nije imala nikakvih povlastica prilikom pristupanja u punopravno članstvo EU već je samozatajno ispunjavala sve postavljene uvjete.

Robna razmjena nije zadovoljavajuća po veličini pri čemu je prisutna tendencija pada koja se mora što brže zaustaviti. Ukrajina je jedina europska zemlja koja ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s EU te istovremeno sa Rusijom i drugim zemljama koje su pripadale bivšem Sovjetskom Savezu.

Buduća sveobuhvatna harmonizacija ukrajinskih propisa s EU olakšat će robnu razmjenu Hrvatske i Ukrajine koja ima veliki neiskorišteni potencijal, poručio je Leonid Kožara. Ukrajina je peta po veličini izvoznica žitarica u svijetu, a u planu je stvaranje jedne od najmoćnijih svjetskih prehrambenih industrija.

Veliki razvojni planovi vezani su uz energetski kompleks, a Hrvatska budućom izgradnjom strateških plinovoda prema istoku može postati jedan od značajnih čimbenika energetske sigurnosti Ukrajine. Razvijena je suradnja u vojno tehničkom segmentu pa je tako dogovoren remont hrvatskih vojnih zrakoplova i helikoptera.

Manje je poznato kako je Ukrajina po broju turista osma u Europi, ali većinom su to Rusi.
Nadan Vidošević, predsjednik HGK naglasio je da se robna razmjena Hrvatske i Ukrajine u 2012. godini u odnosu na 2008. godinu smanjila za oko 100 milijuna dolara pa je nužno tu nepovoljnu situaciju što hitnije promijeniti jer se radi o dvije prijateljske zemlje bez otvorenih političkih pitanja.

„Nekada je veliki broj hrvatskih tvrtki radio u Ukrajini što danas nije slučaj pa se nadamo da će osnivanjem Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ukrajinom doći do značajnog dinamiziranja gospodarskih odnosa dvaju država. Hrvatska i Ukrajina imaju iznimno povoljnu geostratešku poziciju koja se može još bolje iskoristiti.

Posljednja dva desetljeća bili smo prvenstveno fokusirani na odnose s EU, a našim ulaskom u EU stvaraju se pretpostavke za veću usredotočenost na ostale zemlje s kojima smo pogotovo s nesvrstanima imali razvijenu gospodarsku suradnju“, rekao je Nadan Vidošević.

Do sada smo većinom ispunjavali zahtjeve EU te se prilagođavali pravnoj stečevini EU, a našim ulaskom u tu asocijaciju stvara se prostor znatno većeg samostalnog djelovanja.

To znači da pored prihvaćanja politike EU moramo stvarati i okvir za artikulaciju vlastite vanjske politike odnosno za realizaciju nacionalnih interesa koji nisu nestali našim ulaskom u EU.

„U tom kontekstu treba promatrati redefiniranje naše regionalne politike što automatski znači i redefiniranje međunarodne pozicije Hrvatske. Naime EU je skup zajedničkih vrijednosti, ali istovremeno koegzistiraju različiti, konkretni i ponekad suprotstavljeni nacionalni interesi“, zaključio je Nadan Vidošević

„Ovo je značajan korak u razvijanju gospodarske suradnje dviju zemalja a posebno u segmentu jačanja partnerskih poslovnih odnosa“, istaknuo je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova.

Uočljiv je veliki interes ukrajinskih gospodarstvenika za poslovanje s Hrvatskom, ali istovremeno su i hrvatski poduzetnici zainteresirani za poslovanje u Ukrajini.

U pravcu povezivanja hrvatskih i ukrajinskih gospodarstvenika djeluju koordinirano HGK i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ali te napore mora pratiti ponuda konkurentnih proizvoda i usluga. Pored utvrđivanja prioritetnih inozemnih tržišta nužno je dalje jačati diplomatsku gospodarsku diplomaciju.

Pri tome je područje energetike jedno od važnih područja suradnje naročito u pogledu transportnih koridora.
Vesna Trnokop – Tanta potpredsjednica HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove napomenula je da Poslovno vijeće treba pridonijeti stvaranju što većih pogodnosti za bržim protokom poslovnih informacija, kojima bi se našim tvrtkama pomoglo da lakše pristupe golemom tržištu te velike i važne istočnoeuropske zemlje s 47,5 milijuna stanovnika.

Ukrajina je ekonomija s liberalnim trgovinskim režimom i velikim gospodarskim potencijalom. Ukrajinsko je gospodarstvo proteklo desetljeće ostvarivalo visoke stope rasta, ali je recesija utjecala na usporavanje tog rasta koji je u 2012. iznosio 0,2 posto, a prema prognozama Svjetske banke u 2013. i 2014. kretat će se od 1 do 3 posto.

Ukrajina je pokrenula niz nacionalnih investicijskih projekata, između ostaloga u energetici (uključujući alternativne izvore energije i energetsku učinkovitost), stanogradnji, izgradnji gradske i komunalne te prometne infrastrukture, u kojima bi mjesto mogle naći i hrvatske tvrtke.

Ukrajina i EU u studenome ove godine, na summitu Istočnog partnerstva, trebali bi potpisati Ugovor o pridruživanju kojim se definiraju svi aspekti međusobnih odnosa, uključujući političko pridruživanje i ekonomsku integraciju.

Poseban dio, nazvan „Duboka i sveobuhvatna zona slobodne trgovine (Deep and Comprehensive Free Trade Area)“, predviđa progresivno ukidanje carina i kvota te usklađivanje zakona i normi na mnogim područjima koja se odnose na vanjsku trgovinu. Međusobna robna razmjena između EU i Ukrajine iznosi oko 40 milijardi eura, a procjene su da će se taj iznos znatno povećavati.

Povezani članci
16.09.15 Brandovi
Komunikacija, koordinacija procesa i dionika te moderna administracija temelj su izgradnje branda grada i njegovog prosperiteta
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
13.03.14 Turizam
HGK započela s radom 4. konferencije industrije zdravstvenog turizma
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
11.11.13 Osiguranja
Otvoreni 11. Dani hrvatskog osiguranja
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
29.10.13 Edukacija
Kožarsko-prerađivačka industrija: nužno udruživanje u klastere
24.10.13 Promocije
Susret u HGK: hrvatski proizvođači vojne opreme predstavili svoje proizvode ukrajinskom izaslanstvu
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
11.10.13 Vijesti
Hrvatsko-tajvanski gospodarski forum
10.10.13 Vijesti
U HGK svečano zatvoren IPA Twinning Light projekt
10.10.13 Vijesti
Svečano primanje hrvatskih inovatora u HGK
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
18.06.13 Vijesti
HGK i Austrijska gospodarska komora potpisale Sporazum o međusobnoj suradnji
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
30.04.13 Vijesti
Nagrade Plivi, Podravci i Krašu za uspjeh na kanadskom tržištu
29.04.13 Vijesti
Kazahstan je prilika za hrvatske građevinare
25.04.13 Vijesti
Kanadski investitori pokazali zanimanje za ulaganje u projekt Trga pravde, monetizaciju autocesta i hotelski kompleks Kupari
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
27.03.13 Vijesti
Počasni konzulat RH u Donjecku bit ce potpora hrvatskim tvrtkama u poslovanju s Ukrajinom
20.03.13 Vijesti
2. sjednica Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska)
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
07.11.12 Vijesti
Hrvatskim gospodarstvenicima predstavljene mogućnosti ulaganja na Kosovu
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
19.10.12 Vijesti
HGK: Vidošević ponovno izabran za člana UO Eurochambresa
11.10.12 Vijesti
Stvaranje nacionalnog brenda drvne industrije je nužno
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
18.09.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zagrebu
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
11.07.12 Vijesti
HGK: Hrvatsko-slovački poslovni forum
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
15.06.12 Vijesti
Održan seminar "Kako poslovati s Rusijom"
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
16.05.12 Vijesti
Ugovor o suradnji HGK i Donjecke trgovinsko-industrijske komore
15.05.12 Vijesti
Hrvatsko-kineski gospodarski forum
04.05.12 Vijesti
Jačanje edukacije za poduzetništvo
24.04.12 Vijesti
HGK: Dovoljna dva granična prijelaza za robnu razmjenu BiH i Hrvatske
24.04.12 Izravna strana ulaganja
Hrvatski gospodarski dan u Beču
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
21.03.12 Vijesti
U HGK predstavljena analiza "Stanje i trendovi u trgovini na malo u Republici Hrvatskoj"
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
16.02.12 Vijesti
HGK: Rast BDP-a ove godine oko 0,4 posto
07.02.12 Vijesti
Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji
19.01.12 Vijesti
Održana Skupština Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore
03.01.12 Financije i gospodarstvo
Prijave na natječaj IPA-e za konkurentnost regija do 20. veljače
22.12.11 Vijesti
HGK: Akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
19.12.11 Vijesti
HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
02.12.11 Brandovi
Kraš proslavio stotu obljetnicu poslovanja
30.11.11 Karijere
Damir Bulić novi predsjednik Uprave Kraša
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
14.11.11 Vijesti
Izaslanstvo kineske pokrajne Sichuan u HGK
26.10.11 Vijesti
Vidošević ponovno član Upravnog odbora Eurochambresa
20.10.11 Turizam
11. Hrvatski turistički forum: "Destinacija i odgovorni turizam"
06.10.11 Vijesti
EU je prilika za mala i srednja poduzeća
03.10.11 Vijesti
Obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
10.06.11 Vijesti
Vidošević o završetku pregovora s EU
01.06.11 Vijesti
Hrvatsko-bavarski poslovni forum
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
02.09.09 Vijesti
HGK: Nastavak pada BDP-a, Vidošević kandidat za predsjednika RH
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa