Seniko studio
Vijesti
19.12.2011. HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
Predstavljanje Vodiča dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodiča - praktična provedba HACCP sustava za trgovinu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) održano je danas u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

U skladu s odredbama Zakona o hrani i Pravilnika o higijeni hrane HGK, HOK i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izradili su navedene vodiče koji su pozitivno procijenjeni od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te se smatraju nacionalnim vodičima koji se primjenjuju u sektoru trgovine.

Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK, istaknula je da se na izradi vodiča radilo godinu i pol dana pri čemu se surađivalo s relevantnim ministarstvima odnosno institucijama te predstavnicima velikih tvrtki.

Stručnjaci različitih profila bili su okupljeni u multidisciplinarnu radnu skupinu. Vodič je izrađen rukovodeći se iskustvima i praksom europskih zemalja, te je bitna karika za praktičnu provedbu zakonskih obaveza za sve subjekte u djelatnosti trgovine hranom.

Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu hranom ima namjenu služiti kao podsjetnik i vodilja trgovinama za dobro poslovanje s hranom, uz poštivanje preduvjeta i potrebnih programa koji su potpuno usklađeni sa zahtijevanim zakonskim uvjetima za trgovinu hranom. Cilj Vodiča je njihovom primjenom podići razinu kvalitete rada s hranom u trgovinama i zadovoljiti sve zahtjeve europskog i hrvatskoga zakonodavstva iz ovog područja.

Vodič primjenjuju subjekti u poslovanju s hranom / trgovci u poslovanju s hranom, a njegova primjena je dobrovoljna, rekla je Vesna Trnokop-Tanta. Primjenom Vodiča na jednostavan način subjekti jednoobrazno mogu ispuniti zakonske uvjete.
Posebne prednosti se odnose na male subjekte jer im vodiči na jednostavan način uklanjaju nepoznanice u pronalaženju načina udovoljavanja zakonskih uvjeta. Dakle, s manje administracije, budući da su zahtjevi definirani, olakšava se primjena i implementacija zakonskih uvjeta. Tako, pored ostalog, Vodič HACCP smješta u kontekst propisanih zahtjeva, mjera higijene hrane, uključujući i potrebne evidencije te uzorkovanja.

Svrha je sektorskog Vodiča pomoći subjektima u poslovanju s hranom da održe odgovarajuće standarde higijene u svojim objektima, te da što lakše propišu procese koji se općenito provode i primjerima poslužiti kako bi se na jednostavniji, a jednako učinkovit način implementirali zakonske uvjete.

Nadalje, svrha sektorskog Vodiča nije zamijeniti bilo koji zakonodavni dokument o higijeni koji je na snazi, već slijedeći preporuke i upute koje će se temeljiti na udovoljavanju preduvjetima, dobroj higijenskoj praksi i načelima analize rizika i kontrole kritičnih točaka (HACCP–a) njegovom implementacijom osigurati visoki stupanj sigurnosti proizvoda koji proizvode, prerađuju ili distribuiraju, pojasnila je Vesna Trnokop-Tanta.

Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a, kazao je da su vodiči od velike koristi gospodarskim subjektima, a ujedno radi se o operativnoj provedbi pojedinih zakonskih odredbi. Vodiči na jednostavan i transparentan način ukazuju na rješavanje praktičnih problema. Ovisno o predznanju, na temelju informacija u vodiču poslovanje u ovom segmentu moguće je i samostalno urediti prema zahtjevima vodiča.

Vodiči su izrađeni za potrebe gospodarstva, ali će se njima koristiti i inspekcijske službe, rekao je Nenad Lamer, ravnatelj Uprave za sanitarnu inspekciju – glavni sanitarni inspektor Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Za provedbu vodiča u pravilu neće biti potrebna vanjska stručna pomoć jer su razumljivi i praktični. Do sada mali trgovački gospodarski subjekti koji su poslovali s hranom nisu u velikoj mjeri bili podložni inspekcijskom nadzoru, ali se ta praksa napušta. Međutim u početku inspektori će prvenstveno edukacijski djelovati te će davati primjerene vremenske rokove za usklađivanje s propisima ukoliko se ne radi značajnijem kršenju zakonskih propisa, kazao je Lamer.

Povezani članci
21.10.14 Seminari, konferencije
Hrvatski poslovni subjekti udovoljavaju svim uvjetima u poslovanju s hranom
21.11.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
25.10.13 Edukacija
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
10.10.13 Vijesti
U HGK svečano zatvoren IPA Twinning Light projekt
23.09.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
30.04.13 Vijesti
Nagrade Plivi, Podravci i Krašu za uspjeh na kanadskom tržištu
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
25.04.13 Šira regija
'EU ne bi dopustila ovakvu zabranu izlaganja cigareta'
25.04.13 Vijesti
Kanadski investitori pokazali zanimanje za ulaganje u projekt Trga pravde, monetizaciju autocesta i hotelski kompleks Kupari
10.04.13 Seminari, konferencije
Udruživanje male trgovine jedan od uvjeta opstanka
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
27.03.13 Vijesti
Počasni konzulat RH u Donjecku bit ce potpora hrvatskim tvrtkama u poslovanju s Ukrajinom
13.03.13 Vijesti
Započela dodjela 200 doniranih fiskalnih blagajni
25.01.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
26.11.12 Seminari, konferencije
HACCP RADIONICA – za voditelje HACCP tima
07.11.12 Vijesti
Hrvatskim gospodarstvenicima predstavljene mogućnosti ulaganja na Kosovu
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
11.07.12 Vijesti
HGK: Hrvatsko-slovački poslovni forum
15.06.12 Vijesti
Održan seminar "Kako poslovati s Rusijom"
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
22.05.12 Seminari, konferencije
U Opatiji otvorena 6. konferencija o sigurnosti i kakvoći hrane
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
16.05.12 Vijesti
Ugovor o suradnji HGK i Donjecke trgovinsko-industrijske komore
15.05.12 Vijesti
Hrvatsko-kineski gospodarski forum
24.04.12 Izravna strana ulaganja
Hrvatski gospodarski dan u Beču
20.04.12 Trgovina na malo
U dvije godine propale čak 992 male trgovine
27.03.12 Trgovina na veliko
Ralu logistika dobila HACCP i ISO certifikate, najavljuju zapošljavanja
29.02.12 Trgovina na malo
NL: Trgovci ne znaju na što se smanjuje PDV, a na što povećava
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
13.02.12 Vijesti iz regije
Zbog aflatoksina Mercator povlači suhe smokve iz Turske
02.02.12 Vijesti iz regije
Zabranjena distribucija mlijeka sa slovenskih farmi
03.01.12 Financije i gospodarstvo
Prijave na natječaj IPA-e za konkurentnost regija do 20. veljače
06.12.11 Vijesti iz svijeta
Ferrero ne smije tvrditi da Kinder čokolada potiče rast
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
20.10.11 Turizam
11. Hrvatski turistički forum: "Destinacija i odgovorni turizam"
06.10.11 Vijesti
EU je prilika za mala i srednja poduzeća
03.10.11 Vijesti
Obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
28.06.11 Korisne informacije
Hrvatsku agenciju za hranu posjetilo tursko izaslanstvo
17.05.11 Prehrambeni proizvodi
Opatija: 5. konferencija o sigurnosti hrane
11.03.11 Vijesti
Ceh trgovine o problematici obrtničke trgovine
09.11.10 Trgovina na malo
Trgovci tvrde da još samo dobavljači mogu sniziti cijene
07.10.10 Vijesti
Ceh trgovine o krizi i HACCP-u
17.08.10 Prehrambeni proizvodi
Poslovni dnevnik: Hoćete uvoziti hranu? Može, uz dozvolu i polog
04.03.09 Vijesti
Predstavljeni Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje i HACCP vodič za ugostitelje
28.01.09 Trgovina na malo
Lidlu certifikat o uspješnoj implementaciji HACCP sustava
18.09.08 Seminari, konferencije
Savjetovanje - Sigurnosna politika u trgovinskom sektoru, smanjivanje gubitaka i uštede
08.09.08 Propisi
HZN objavio priručnik ISO 22000
27.08.08 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a provest će anketu o radnom vremenu
04.08.08 Prehrambeni proizvodi
Jeftina hrana stvar je prošlosti
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
EK zatražila od Italije potvrdu o sigurnosti mozzarelle
26.03.08 Prehrambeni proizvodi
Novi Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane do 31. ožujka
13.02.08 Vijesti
Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
28.01.08 Tvrtke i tržišta
Karlovačkoj pivovari ISO certifikati
17.01.08 Trgovina na malo
Maloprodajni lanac Tommy uveo HACCP sustav
17.01.08 Tvrtke i tržišta
PIK Vrbovec dobio certifikate ISO 9001 i ISO 14001
10.12.07 Prehrambeni proizvodi
Metro Cash&Carry Hrvatska sa sustavom upravljanja sigurnošću hrane
06.12.07 Vijesti
Ceh trgovine o aktualnoj trgovačkoj problematici
19.10.07 Prehrambeni proizvodi
HACCP sustav u svim trgovinama Spara Hrvatska
12.10.07 Vijesti
Ceh trgovine HOK-a nezadovoljan odgađanjem zakona o trgovini
26.04.07 Prehrambeni proizvodi
Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec primila certifikat upravljanja okolišem ISO 14001
25.04.07 Licenca
Deset godina Centra za certificiranje Cro-Cert
03.08.06 Vijesti
Odgoda primjene HACCP-a do 1. siječnja 2009. godine
10.05.06 Trgovina na malo
HACCP u trgovini u dvije godine
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa