Seniko studio
Vijesti
16.05.2012. Ugovor o suradnji HGK i Donjecke trgovinsko-industrijske komore
Hrvatski gospodarstvenici su, na čelu s potpredsjednicom Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesnom Trnokop Tantom, 10. svibnja 2012. godine sudjelovali na Gospodarskom forumu pod nazivom „Nove mogućnosti efikasne poslovne suradnje između Hrvatske i Donjecke oblasti“, koji je priredila Donjecka trgovinsko-industrijska komora uz sudjelovanje šezdesetak ukrajinskih i desetak hrvatskih tvrtki.

Deset hrvatskih tvrtki iz područja elektroindustrije, proizvodnje opreme, vodoopskrbe, metaloprerađivačke industrije, prehrambene industrije, trgovine i turizma, kao i predstavnik HBOR-a, boravili su u razdoblju od 9. do 11. svibnja 2012. u ukrajinskom gradu Donjeck u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Ovo je prvi organizirani posjet hrvatskih gospodarstvenika Donjeckoj oblasti, koji je imao za cilj uspostavu kontakata s ovom ukrajinskom regijom te identificiranje perspektivnih područja suradnje te je pokazao da s ukrajinske strane postoji velik interes za suradnju s Hrvatskom.

Također, potpisan je Ugovor o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Donjecke trgovinsko-industrijske komore, koji predstavlja okvir za daljnji razvoj suradnje između dviju komora. Očekuje se i uzvratni posjet gospodarstvenika Donjecke oblasti Hrvatskoj na jesen 2012.

Otvarajući Forum Genadij Čižikov, predsjednik Donjecke trgovinsko-industrijske komore, istaknuo je da će Hrvatska uskoro biti u Europskoj uniji, a više od 30% robne razmjene Donjecke oblasti s inozemstvom događa se sa zemljama EU, stoga je za očekivati da će se i suradnja Hrvatske i Donjecke oblasti od sada intenzivirati.
Vesna Trnokop-Tanta izrazila je posebno zadovoljstvo činjenicom da je ovo prvi organizirani posjet hrvatskih gospodarstvenika u Donjecku oblast, koja za Hrvatsku po svim svojim parametrima predstavlja izuzetno poželjnog poslovnog partnera, što su potvrdili i intenzivni razgovori između hrvatskih i ukrajinskih tvrtki.

"Ukrajina je za Hrvatsku ogromno tržište, a bliskost naših tradicija i komplementarnost naših gospodarstava daju nam razloga vjerovati da će se postojeći potencijali početi realizirati u većoj mjeri te da će ovaj posjet otvoriti vrata suradnji hrvatskih tvrtki s Donjeckom oblašću. U prvom redu u metalskoj industriji, građevinskom sektoru, elektroindustriji i proizvodnji opreme, kao i u prehrambenoj industriji i turizmu te uz područja suradnje koja su već zastupljena visokim udjelima u robnoj razmjeni, kao što su farmaceutska i kemijska industrija. U tom smislu Hrvatska gospodarska komora nastavlja rad na intenziviranju suradnje s Donjeckom oblašću pripremom uzvratnog posjeta gospodarstvenika iz Donjecka Hrvatskoj, koji će uslijediti već na jesen ove godine", kazala je Trnokop Tanta.

Veleposlanik RH u Ukrajini Željko Kirinčić potvrdio je da ima puno prostora za razvoj gospodarskih odnosa između Hrvatske i Ukrajine, pri čemu je naglasio da poslove treba tražiti ne samo u glavnom gradu, već u regijama, od kojih je Donjecka oblast za poslovanje među najzanimljivijima.

Ujedno je obavijestio da Hrvatska već par godina za redom suspendira vize za državljane Ukrajine tijekom ljetne sezone, a od 1. lipnja ove godine i hrvatski će državljani moći u Ukrajinu bez viza, što će svakako pridonijeti razvoju turizma i gospodarskih veza.

Načelnik uprave za regionalni razvoj, ulaganja i međunarodne odnose Donjecke oblasne administracije Andrej Anisimov naglasio je da Hrvatska i Donjecka oblast imaju tradicionalne veze te da, premda se još ne može reći da su postali strateški partneri, bilježe pozitivne trendove u gospodarskoj suradnji.

Načelnik gospodarske uprave Donjeckog gradskog vijeća Sergej Nikitenko upoznao je sudionike s razvojem grada zahvaljujući europskom nogometnom prvenstvu. Izgrađena je nova zračna luka i kolodvor, gradi se i obnavlja prometna infrastruktura te ugostiteljski sektor.
Pozvao je predstavnike Hrvatske da sudjeluju na Međunarodnom investicijskom forumu koji se svake godine u prosincu održava u Donjecku. Izrazio je interes koji bi grad Donjeck mogao imati za suradnju s Hrvatskom u području komunalnoga gospodarstva i komunalne opreme te je izrazio nadu da će se pojačati i ulaganja iz Hrvatske u Ukrajinu.

Na Forumu je sudjelovao i počasni konzul RH u Donjecku Aleksandar Rotov, inače predsjednik grupe građevinskih tvrtki „GERC“, koji je naglasio velik investicijski potencijal Donjecke oblasti, s razvijenom trgovačkom mrežom i proizvodnom bazom. Istaknuo je kako je cilj konzulata u Donjecku pronalazak novih mogućnosti za suradnju dviju zemalja, koje su brojne.

Dodao je da, premda se Hrvatska uglavnom vezuje uz turizam, ona ima i snažan industrijski i inženjerski potencijal, koji svakako treba doći do izražaja u međusobnoj suradnji.

Donjecka oblast ima 4,4 milijuna stanovnika, obuhvaća 20% ukrajinske industrije, od kojih su najznačajnije grane metalurgija, elektroenergetika, kemijska industrija, strojogradnja, proizvodnja ugljena, prehrambena industrija, a privukla je investitore iz 50 svjetskih zemalja, koji su do 1. listopada 2011. ukupno uložili 2,2 milijarde dolara.

Povezani članci
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
10.10.13 Vijesti
U HGK svečano zatvoren IPA Twinning Light projekt
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
30.04.13 Vijesti
Nagrade Plivi, Podravci i Krašu za uspjeh na kanadskom tržištu
25.04.13 Vijesti
Kanadski investitori pokazali zanimanje za ulaganje u projekt Trga pravde, monetizaciju autocesta i hotelski kompleks Kupari
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
27.03.13 Vijesti
Počasni konzulat RH u Donjecku bit ce potpora hrvatskim tvrtkama u poslovanju s Ukrajinom
07.11.12 Vijesti
Hrvatskim gospodarstvenicima predstavljene mogućnosti ulaganja na Kosovu
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
11.07.12 Vijesti
HGK: Hrvatsko-slovački poslovni forum
15.06.12 Vijesti
Održan seminar "Kako poslovati s Rusijom"
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
17.05.12 Vijesti
Gradišće zanima hrvatski turizam i obnovljivi izvori energije
15.05.12 Vijesti
Hrvatsko-kineski gospodarski forum
24.04.12 Izravna strana ulaganja
Hrvatski gospodarski dan u Beču
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
03.01.12 Financije i gospodarstvo
Prijave na natječaj IPA-e za konkurentnost regija do 20. veljače
19.12.11 Vijesti
HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
20.10.11 Turizam
11. Hrvatski turistički forum: "Destinacija i odgovorni turizam"
06.10.11 Vijesti
EU je prilika za mala i srednja poduzeća
03.10.11 Vijesti
Obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva
17.07.09 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka predviđa pad BDP-a Ukrajine 15 posto
26.05.09 Vijesti iz svijeta
Kvartalni pad BDP-a u Ukrajini 20 posto
08.04.09 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka predviđa Ukrajini pad BDP-a od 9 posto
19.05.08 Vijesti
HGK i FER predstavili razvoj novih usluga
07.04.08 Vijesti iz regije
Ukrajina: Stopa rasta inflacije dosegla 26,2 posto u ožujku
29.10.07 WTO
Ukrajina u WTO najranije koncem 2008.
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa