14.02.2012.
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
Ukupno 36 istarskih vinara održali su predstavljanje svojih mladih malvazija berbe 2011 na en primeur kušanju održanom pred više od 400 posjetitelja u hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu.
Prezentacija je održana po uzoru na slične degustacije francuskih vinara te je ovo prvi puta da se u Hrvatskoj vina predstavljaju na en primeur način.
Cilj je, kako ističu iz udruge Vinistra, javnosti pokazati potencijal jedne od najboljih berbi proteklih godina te im na taj način olakšati odluku o ulaganju u vina.
Pokretanje ovog inovativnog načina degustacija dio je aktivnosti udruge Vinistra ususret središnjoj izložbi istarskog vina, Vinistri, koja će se od 11. do 13. svibnja tradicionalno održati u Poreču.
Od 14 do 19 sati, tijekom trajanja degustacije, kroz punu Smaragdnu dvoranu prošli su mnogi od vodećih zagrebačkih i hrvatskih ugostitelja, sommeliera i distributera vina, kao i zaljubljenici u gastronomiju i potrošači.
U kvalitetu berbe uvjerili su se i ministar turizma, Veljko Ostojić, pomoćnik ministra gospodarstva, Darko Lorencin, župan Istarske županije, Ivan Jakovčić, te predsjednik Turističke zajednice Istre, Denis Ivošević.
Vinistra je na ovaj način nastavila graditi imidž regije koja hrvatskom tržištu iznova nudi nov način promocije, ugledavši se na uspješne svjetske primjere i prenijevši ih na domaći "teren“.
|
Ivica Matošević i Veljko Ostojić
"Prepuna Esplanada govori nam kako je prva hrvatska en primeur degustacija pravi pogodak. Htjeli smo napraviti nešto drugačije, po uzoru na naše svjetske kolege, a što će na najbolji način predstaviti jednu zaista veliku berbu za nas u Istri“, ocijenio je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre.
Na degustaciji su se predstavile vinarije Agrolaguna, Agroprodukt, Franc Arman, Marijan Arman, Benvenuti, Capo, Cattunar, Commot, Coronica, Cossetto, Damijanić Robi, Damjanić Ivan, De Valentinis, Degrassi, Ferenac, Geržinić, Kabola, Kalavojna, Kozlović, Legovina-obitelj Legović, Matić, Matošević, Meneghetti, Pilato, Poletti, Prodan, Radovan, Ritoša, San Tommaso, Sirotić Dario, Tercolo, Tomaz, Trapan, Vino P&P, VINobile i Vivoda.
Uz mlade malvazije, koje su netom bile punjene za ovu priliku, vinari su predstavili i nekoliko drugih vina iz svojih podruma.
Degustaciju je otvorio Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, osvrnuvši se na tehničke karakteristike protekle berbe. Paris je ocijenio kako je riječ o izuzetnom godištu koje će, ovisno o poziciji vinograda, karakterizirati malvazije cvjetnih do dominantno voćnih i biljnih aroma. Usporedivši je s berbom 2003., dodao je kako je bila riječ o toploj, ali godini koja daje izraženu aromatiku i različitost mirisa.
Partneri Vinistre na projektu en primeur degustacije mladih malvazija su Istarska županija, AZZRI - Agencija za ruralni razvoj Istre i Hrvatski sommelier klub, dok je medijski pokrovitelj Jutarnji list.
|
|
|
|