17.01.2012.
Predstavljena monografija "Kutjevačka graševina: nadarbina Zlatne doline"
Monografija po prvi put na cjelovit način obrađuje tematiku graševine kao najvažnije hrvatske sorte
Nakladnik Golden Marketing-Tehnička knjiga, uz sunakladnike - Udrugu vinara i vinogradara Kutjevački vinari te tvrtku Kutjevo d.d. - predstavili su monografiju autora Nikole Miroševića sa suradnicima, «Kutjevačka graševina: nadarbina Zlatne doline».
Riječ je o prvoj monografiji koja na cjelovit način obuhvaća povijest kutjevačkog vinogradarstva, obrađuje kutjevački terroir i vina, proizvodnju grožđa, zaštitu zemljopisnog podrijetla i gastronomske običaje regije.
Monografiju su u Novinarskom domu u Zagrebu uz autora predstavili Omer Rak, u ime Golden marketinga, Ivica Perak, enolog Kutjeva, te Branko Mihalj u ime udruge.
Autori monografije su Nikola Mirošević, Ivan Vranić, Vera Soldo Čamak, Tomislav Božičević, Vladimir Jelaska, Edi Maletić, Dubravka Premužić, Zdenko Ivanković, Božica Brkan, Marijan Ričković te Jole Bolić. Fotografiju monografije potpisuje Mario Hlača.
|
Izdanje je dio edicije Velika hrvatska vina, izdavača Golden Marketinga, usmjerene na tematiku vrhunskih hrvatska vina. "Edicije naših knjiga o hrvatskim vinima doživjele su priznanje na međunarodnom planu. Hrvatska ima što predstaviti. Imamo identitet koji nas može zadržati na onoj razini koja će nas štititi od euroskepticizama koji se danas sve više pojavljuju u društvu", izjavio je Nikola Mirošević, urednik edicije. U sklopu edicije već su objavljene četiri knjige, među njima i one o plavcu malom s položaja Dingač, Vrbničkoj žlahtini i Iločkom tramincu.
Perak se osvrnuo na činjenicu kako se vinova loza u kutjevačkom kraju uzgajala od Rimljana te da, s obzirom na klimatske uvjete, upravo u ovom dijelu Hrvatske postiže najbolje rezultate. "Graševina je sorta koja s obzirom na svoje karakteristike daje niz različitih vina – pa čak i pjenušac. Takvu je sortu potrebno brendirati, u čemu će najviše pomoći upravo monografije poput ove. No, u promociji nam treba pomoći i marketing naše države", dodao je.
|
Osvrnuvši se na potencijale na međunarodnom tržištu, Branko Mihalj je u ime udruge vinara i vinogradara Kutjevački vinari ustvrdio kako graševina mora stati uz bok sortama kao što su chardonnay i rajnski rizling. "Pokušavamo dokazati da je graševina veliko svjetsko vino. Ova je knjiga tek dio jedne velike priče. Kutjevo ima neprekinutu tradiciju proizvodnje vina te, prema tome, ne treba imati kompleks prema bilo kojem dijelu svjetskog vinogradarstva. Mi se moramo predstaviti svijetu jer se možemo nositi sa svim svjetskim sortama", upozorio je Mihalj.
Jedan od autora i profesor na Agronomskom fakultetu, Edi Maletić, ustvrdio je kako je graševina najvažnija hrvatska sorta. Dodao je kako, bez obzira na sličnost s nekim međunarodnim sortama, u slavonskim i podunavskim vinogradima graševina daje najbolju kvalitetu na svijetu. "Upravo u ovim uvjetima graševina daje maksimum svog potencijala", istaknuo je Maletić.
Po predstavljanju monografije uslijedilo je primanje sa slavonskim delicijama za više od 200 okupljenih, uz ženski tamburaški sastav Garavuše iz Kutjeva. Predstavljene su graševine Kutjeva d.d te vinara članova udruge Kutjevački vinari.
|
|
|
|