Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
02.02.2012. Ledena berba u slavonskim vinogradima
Iako su hrvatski vinogradari zbog relativno toplog prosinca i siječnja sumnjali da će ove zime imati ledenu berbu, val hladnoće posljednjih dana ovih je dana omogućio ledenu berbu u vinogradima Kutjeva i vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije, u Trnavi pokraj Đakova, a u Iločkim podrumima takvu berbu najavljuju za početak idućeg tjedna.

Za ledenu berbu, koju nazivaju i krunom vinogradarske proizvodnje, potrebno je da temperatura nekoliko dana bude ispod minus sedam stupnjeva Celzijevih, a za nju se obično ostavlja kvalitetno grožđe, u slučaju tri spomenute tvrtke riječ je o tramincu.

S obzirom da je prošao prosinac, a skoro i siječanj, a da se temperature potrebne za ledenu berbu nisu spuštale, mislili smo da od nje ove godine neće biti ništa, no kraj siječnja ju je ipak donio, rekao je ekonom Đakovačko-osječke županije i ravnatelj "Misnih vina" mons. Stjepan Karalić početkom ovog tjedna kada je u vinogradima nadbiskupije, u Trnavi pokraj Đakova, počela ledena berba.

U tim je vinogradima ledena berba započela u utorak, 31. prosinca, na 1,5 hektara, od ukupno 32,5 hektara i trajala je dva dana.

Za ledenu je berbu ostavljen traminac crveni, a koliko će biti predikatnog vina ledene berbe, kaže Karalić, još je rano za procijeniti.

Trenutni val hladnoće omogućio je i tvrtki Kutjevo da svoj najviši vinograd na položaju Hrnjevac, na koti od 400 metara nadmorske visine, obere s oznakom ledene berbe.

Brali su traminac na površini od 2,2 hektara, koji je, kako ističu iz Kutjeva, odlične kondicije te se od njega očekuje oko 1.500 litara vina najviše predikatne kategorije.

Kod ledene berbe, kako napominju, iznimno je važno da grožđe u smrznutom stanju dođe na preradu, jer bobice su smrznute i ledeni kristali vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt, koji je toliko gust da se stiskanje u preši obavlja nekoliko puta.

Tako se prirodnim putem prešanjem odstranjuje voda i dobije najgušći koncentrat mošta, nakon čega počinje veliko umijeće fermentacije tog koncentrata na niskoj temperaturi do 10 stupnjeva Celzijevih.

U Iločkim podrumima ledenu berbu, za koju su ostavili dva hektara pod tramincem, najavljuju za početak idućeg tjedna.

Inače, uvjete pod kojima se ostvaruje ledena berba propisuje i sam Zakon o vinu, koji zahtijeva određenu temperaturu da se u bobici stvori led koji apsorbira vodu i omogućuje da se u samoj bobici sačuva sok u velikoj koncentraciji. To znači barem 48 sati kontinuirane temperature od minimalnih minus sedam stupnjeva Celzijevih, kada počinje berba i prešanje grožđa, a mošt mora sadržavati najmanje 127 stupnjeva Oechsla. (H)

Povezani članci
19.10.15 Sajmovi i izložbe
Rendez-vous s graševinom u Belju okupio hrvatske i francuske vinare
10.08.15 Financije i gospodarstvo
Agencija: za vinograde 406,5 tisuća kuna
03.06.13 Promocije
Nakon međunarodnih nagrada, 7 medalja za Feravino i u Kutjevu
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Ministar Grčić u Kutjevu označio početak radova na gospodarskoj zoni Kamenjača
12.02.13 Promocije
Završeno izrazito uspješno, drugo „en primeur“ kušanje mladih malvazija i graševina
13.12.12 Prehrambeni proizvodi
Ledena berba u vinogradima "Iločkih podruma"
07.11.12 Promocije
Graševina Belje šampion među hrvatskim graševinama
26.09.12 Financije i gospodarstvo
Berba grožđa na iločkom području u punom jeku
11.09.12 Financije i gospodarstvo
Slavonskim vinskim cestama milijun eura iz fonda IPA
29.08.12 Tvrtke i tržišta
Počela berba grožđa u vinogradima Iločkih podruma
05.07.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari najavili svoj najbolji nastup na sajmu ProWein 2013.
03.07.12 Promocije
Predstavljena nova Vina Belje
21.05.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na sajmu u Londonu
03.05.12 Istraživanja
Qudal istraživanje: Kutjevo Graševina najbolja među bijelim vinima
24.04.12 Sajmovi i izložbe
Na Vinistri više od 130 izlagača
30.03.12 Sajmovi i izložbe
Zagreb: 1. međunarodna konferencija vina i vinske industrije L.O.B.I.
22.03.12 Financije i gospodarstvo
Nova pravila i za hrvatske vinare
13.03.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatske vinare čekaju teški dani u Europskoj uniji
01.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na sajmu "ProWein 2012"
14.02.12 Sajmovi i izložbe
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
30.01.12 Izvoz
Kutjevo kreće na kinesko tržište
25.01.12 Vijesti
Matošević na čelu Udruženja vinarstva HGK
19.01.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatska vina na prezentaciji u Austriji
17.01.12 Promocije
Predstavljena monografija "Kutjevačka graševina: nadarbina Zlatne doline"
04.01.12 Sajmovi i izložbe
Predstavljanje hrvatskih proizvoda u Poljskoj
28.11.11 Prehrambeni proizvodi
"Slavonska košarica" za bolju promidžbu i plasman slavonskih proizvoda
21.11.11 Vijesti
Priznanje za hrvatska vina na sajmu u Rusiji
17.11.11 Sajmovi i izložbe
Proboj hrvatskih vinara na rusko tržište
03.11.11 Promocije
Feravino predstavilo novu ponudu vinske linije Dika
04.10.11 Prehrambeni proizvodi
Prosvjed vinogradara jer Kutjevo ne želi otkupiti grožđe
02.09.11 Sajmovi i izložbe
Najavljene Jaskanske vinske svečanosti od 8. do 11. rujna
31.08.11 Vijesti
Osnovana udruga slavonskih vinara "Graševina Croatica"
03.08.11 Tvrtke i tržišta
Dobit Kutjeva 1,4 milijuna kuna
17.05.11 Sajmovi i izložbe
Zlato i regionalni trofej za hrvatska vina u Londonu
16.05.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatske tvrtke na sajmu London wine fair 2011
28.10.09 Izravna strana ulaganja
Blue Chip Capital nudi ulaganje u hrvatske vinarije
18.08.09 Tvrtke i tržišta
Kutjevo: Polugodišnja neto dobit 4,7 milijuna kuna
15.04.09 Tvrtke i tržišta
Kutjevo smanjilo dobit
09.01.09 Prehrambeni proizvodi
U Belju izuzetno zadovoljni ledenom berbom
08.08.08 Tvrtke i tržišta
Kutjevo: Dobit 9,2 milijuna kuna
24.10.07 Tvrtke i tržišta
Kutjevo ostvarilo 39,3 milijuna kuna neto dobiti
23.07.07 Tvrtke i tržišta
Kutjevo: Neto dobit 17,4 milijuna kuna
03.04.07 Statistika
Kutjevo ostvarilo 23,4 milijuna kuna neto dobiti
16.03.07 Prehrambeni proizvodi
Najzdraviji sokovi od crnog grožđa, jabuke i brusnica
30.12.06 Tvrtke i tržišta
Kutjevo u 2006. očekuje dobit od 30 milijuna kuna
28.09.06 Prehrambeni proizvodi
Ministarstvo poljoprivrede: naputak za uvoz grožđa
13.08.06 Prehrambeni proizvodi
U srpnju prodano 800.000 litara zlatne kapljice
25.07.06 Vijesti
Polugodišnja dobit Kutjeva 5,18 milijuna kuna
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa