Info
Seniko studio
Ekologija
29.01.2013. Okoliš i biznis: Tri koraka do sreće
Zaštita okoliša veliki je gospodarski potencijal koji uz odgovorne institucije, jednostavne zakonske procedure i informirane građane može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, zaključak je okruglog stola Allianza i Banke održanog danas u Zagrebu

Biznisi povezani sa zaštitom okoliša u ovom su trenutku najveći potencijal za izlazak Hrvatske iz krize, pokazuje analiza ekoloških stavova i ponašanja građana u Nacionalnom indeksu sreće, kao i iskustva gospodarstvenika predstavljena na okruglom stolu „Kako zaštita okoliša može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva?“, održanom u utorak u zagrebačkom hotelu Hilton, u organizaciji Allianza i magazina Banka.

Kako najbolje iskoristiti velike gospodarske potencijale zaštite okoliša u 2013. i gdje su nove poslovne prilike? Kako privatna strana ulaganja uz primjenu najviših ekoloških standarda utječu na konkurentnost gospodarstvenika, ekonomski rast i kvalitetu života u Hrvatskoj?

Kako poboljšati suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora u realizaciji poslovnih projekata? Kako će ulazak Hrvatske u Europsku uniju utjecati na sustav zaštite okoliša? Što „zeleni“ zamjeraju Prijedlogu zakona o strateškim investicijama? To su samo neka od pitanja postavljena na skupu kojemu je cilj bio identificirati ljudski i gospodarski potencijal zaštite okoliša u Hrvatskoj te njegov razvoj ulaskom u Europsku uniju.

Sudionike okruglog stola pozdravio je Željko Ivanković, glavni urednik Banke, istaknuvši podatke o okolišu sadržane u Nacionalnom indeksu sreće koji pokazuju da je okoliš važno pitanje zbog ulaganja kojima se bolje gospodari prirodnim bogatstvima: povećava konkurentnost domaćih poduzeća i kvaliteta života svih građana.

Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza, naglasio je važnost ekologije i podizanja ekoloških standarda jer donosi nove poslovne prilike te dodao da je Allianz razvio čak 80 tzv. zelenih proizvoda i usluga, kao i da u Hrvatskoj osigurava većinu vjetroelektrana (stavi link na prezu).

Četiri su dimenzije Allianzove strategije održivog razvoja: ekonomija, okoliš, društvo i korporativno upravljanje, rekao je Galić dodavši da se ekološki ciljevi grupe ostvaruju kroz smanjenja emisije CO2 i to za 33 posto po zaposleniku od 2006., te potrošnje papira za 44 posto i energije za 14 posto po zaposleniku na razini Allianz Grupe.

Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva za investicije, predstavio je prisutnim gospodarstvenicima, državnoj i lokalnoj zajednici te ekološkim udrugama Prijedlog zakona o strateškim investicijama, objašnjavajući namjere zakona posebno u odnosu na pitanja zaštite okoliša.
Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i saborska zastupnica, analizirala je rezultate istraživanja Nacionalnog indeksa sreće i uočila da građani pokazuju visoku ekološku svijest, ali da je ne mogu realizirati zbog nepostojeće infrastrukture, ukazavši na odgovornost državnih i lokalnih vlasti, naročito u sustavu gospodarenja okolišem.

Da bi taj sustav bio efikasniji treba pojednostaviti procedure gospodarenje otpadom jer složene procedure stvaraju korupciju a ne štite okoliš. Zaštita okoliša jest veliki gospodarski potencijal ali obzirom da nećemo moći poštivati rokove na koje smo se obvezali, bojim se da ćemo ulaskom u Europsku uniju plaćati visoke penale, upozorila je Holy.

Otpad: sirovina ili smeće

Iskustva gospodarstvenika potvrđuju da je gospodarenje okolišem veliki gospodarski potencijal, rekla je Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i članica Savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

No, sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj nije na tržišnim principima već je skup i neučinkovit pa opterećuje gospodarstvo.

Dragica Bagarić, direktorica udruženja 25 hrvatskih proizvođača pića, ukazala je na izazove koje nudi trenutno najatraktivnija kategorija otpada – ambalažni otpad, ističući da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju domaći proizvođači biti nekonkurentni.

Ralf Blomberg, predsjednik Uprave Termoelektrane Plomin i predstavnik njemačke tvrtke RWE, na konkretnom je primjeru pokazao kako privatna strana ulaganja, uz primjenu najviših ekoloških standarda, povećavaju ekonomski razvoj društva. Tehnologija koju smo primijenili u Hrvatskoj ista je kao i u Njemačkoj, dodao je Blomberg.

Zaštita okoliša može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva prvenstveno kroz veća ulaganja u obnovljive izvore energije te je prisutnima izrazio čuđenje što građani više ne koriste solarne energiju dok u Njemačkoj gotovo da i nema kuće koja na krovu ima solarne ćelije.

Mislav Galić, član Uprave Agrokora i Žarko Horvat, član Uprave Holcima, pokazali su kako otpad pretvaraju u sirovinu, a troškove zaštite okoliša u investiciju. Agrokor 500 tisuća tona gnojiva sa svojih farmi zbrinjava na održivi način: tako da ekološki i ekonomski isplativo iz životinjskog otpada proizvodi bioplin.

Takvo je postrojenje u Gradecu, a do kraja sljedeće godine u bioplinska postrojenja planiraju uložiti 60 milijuna eura. Najveći je problem birokracija, kaže Galić, navodeći da je za bioplinsko postrojenje potrebno 29 raznih dozvola.

Holcim rješava otpad bez ostatka i to tako da otpad iz TE Plomin prerađuje u svojim industrijskim postrojenjima u sirovinu – cement. U Hrvatskoj nažalost nemamo niti jedan centar za gospodarenje otpadom što gospodarstvu povećava troškove, kaže Horvat te kao veliki problem u sustavu zaštite okoliše naglašava neprovođenje postojećih zakona.
Građani imaju pravo znati

Informiranje građana je preduvjet za realizaciju investicija, u suprotnom se događaju prosvjedi i sukobi sa tvrtkama i vlastima, rekla je Lidija Pavić-Rogošić iz udruge ODRAZ. Zaključila je da je informiranje preduvjet za realizaciju investicija a da se prosvjedi građana i sukobi sa tvrtkama i vlastima i događaju jer su građani neinformirani.

Toni Vidan iz Zelene akcije rekao je da ekološke udruge nisu unaprijed protiv gospodarskog razvoja ali da su građani i lokalne zajednice izgubili povjerenje u odgovorne institucije i tvrtke koje potiču razvoj.

Mi podržavamo svako ulaganje koje je korisno za društvo, a ne samo za pojedince, rekao je Vidan.

Zaštita okoliša veliki je gospodarski potencijal koji uz odgovorne institucije, jednostavne zakonske procedure i informirane građane može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, zaključak je okruglog stola Allianza i Banke održanog danas u Zagrebu gdje se okupilo dvjestotinjak gospodarstvenika, predstavnika vlasti i građana. (banka.hr)

Povezani članci
15.09.16 Osiguranja
Allianz pokrenuo Poduzetnički klub koji okuplja više od 200 malih poduzetnika u industriji osiguranja
17.05.16 Istraživanja
Budućnost industrije osiguranja je i na Internetu
01.12.15 Seminari, konferencije
Održan XVIII. Kongres hotelijera
27.11.15 Prehrambeni proizvodi
Na 10. VINOcomu među 300 izlagača i pobjednici prvog ocjenjivanja "Vina Croatia"
26.11.15 Turizam
Hotelijeri: što prije donijeti akcijski plan za turizam
13.10.15 Turizam
Lorencin: turizam ostvario velik rezultat
12.10.15 Turizam
Lorencin: investicije u turizmu 2016. porast će za 40 posto, na 676 milijuna eura
01.10.15 Promocije
HTZ u Londonu predstavio novi koncept turističke promocije
07.09.15 Turizam
Ministarstvo turizma: sezona nikad bolja
02.09.15 Turizam
Lorencin: Split top destinacija na Jadranu
11.08.15 Osiguranja
Allianz Zagreb: rast premijskih prihoda
07.08.15 Turizam
Lorencin: izvrsni rezultati sezone
07.07.15 Turizam
U prvih šest mjeseci 7 posto više turista uz porast noćenja za 4,7 posto
03.07.15 Turizam
Lorencin: 2015. prihodi od turizma mogli bi prijeći 7,5 milijardi eura
08.04.15 Turizam
HTZ: u prva tri mjeseca 19 posto više turista i 20 posto više noćenja
01.04.15 Turizam
MINT: prihodi od turizma lani 7,4 milijardi eura
20.03.15 Seminari, konferencije
Ministar Lorencin o sezoni: ima razloga za optimizam
19.03.15 Osiguranja
Allianz nastavio uspješan niz, rastao i u 2014.
17.03.15 Turizam
Lorencin: turistička 2015. bit će bolja od prošle godine
12.03.15 Turizam
Lorencin na otvaranju projekta "Turizam inovacija"
20.02.15 Turizam
Promocija hrvatskog turizma i vina u New Yorku i Torontu
12.02.15 Turizam
Novi slogan hrvatskog turizma "Croatia, full of life" (Hrvatska, puna života)
11.02.15 Turizam
Lorencin najavio natječaj za Kupare u veljači, za Brijune u ožujku
20.01.15 Sajmovi i izložbe
Ministar turizma Darko Lorencin posjetio BOOT, vodeći sajam nautike
06.01.15 Turizam
Prihod od turizma u prvih devet mjeseci 6,77 milijardi eura
31.12.14 Turizam
Lorencin: U prosincu broj noćenja porastao 4 do 5 posto
10.12.14 Turizam
Studeni s porastom turističkih dolazaka za 9 posto
25.11.14 Turizam
Ekološki turizam razvojna prilika za Hrvatsku, posebno otoke i selo
07.11.14 Osiguranja
Allianz povećao dobit u trećem tromjesečju, potvrdio godišnju prognozu
06.11.14 Turizam
U Zagrebu 2. svjetski kongres predsjednika udruženja turističkih agencija
06.11.14 Turizam
Rast turističkih dolazaka i noćenja u listopadu i u deset mjeseci
17.10.14 Edukacija
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu generaciju GREEN BUILDING PROFESSIONAL edukacije
16.10.14 Turizam
Otvoreni Dani hrvatskog turizma u Opatiji
15.10.14 Turizam
Prvi Forum obiteljskog smještaja okupio više od 700 sudionika
10.10.14 Turizam
Balkan Spa Summit: zdravstveni turizam velika šansa za regiju
02.10.14 Turizam
Prihodi od turizma u šest mjeseci porasli 2,2 posto
15.09.14 Turizam
Lorencin u Istri: važnost kulturnog turizma
01.09.14 Turizam
Lorencin očekuje bolju posezonu od prošlogodišnje
13.08.14 Turizam
Ministar Lorencin: vrijednost uključivanja u projekt "Hrvatska 365"
12.08.14 Turizam
Četiri milijuna kuna za 74 projekta posebnih oblika turizma
08.08.14 Turizam
Ministar Lorencin: u sedam mjeseci 3 posto više turista, 1 posto više noćenja
24.07.14 Turizam
Lorencin: međustopa PDV-a za smještaj u turizmu treba biti maksimalno 10 posto
15.07.14 Turizam
Lorencin: kampovi vrlo značajan segment turističke ponude
14.07.14 Zaposlenost / plaće
U turizmu 17 posto više novozaposlenih
09.07.14 Propisi
Lorencin: povećat ćemo boravišnu pristojbu za dvije kune
04.07.14 Turizam
Lorencin i Dragonja: Hrvatska najpopularnija turistička destinacija slovenskih turista
06.06.14 Turizam
Rovinj domaćin 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije
02.05.14 Turizam
Ministar Lorencin zadovoljan prvosvibanjskim turističkim prometom
01.04.14 Turizam
Lorencin zadovoljan turističkim prihodom 2013. i s velikim očekivanjima od 2014.
17.03.14 Turizam
Tri nova javna poziva za potpore Ministarstva turizma
13.03.14 Turizam
HGK započela s radom 4. konferencije industrije zdravstvenog turizma
25.02.14 DOP
Pokretanje rješenja za održivi razvoj
21.02.14 Turizam
Lorencin predstavio potpore za gradnju bazena
18.02.14 Sajmovi i izložbe
Uoči sajma f.re.e u Münchenu susreti hrvatskih i turističkih partnera
24.01.14 Promocije
Promocija hrvatskog turizma na sajmu u Madridu
20.01.14 Turizam
Hrvatsko turističko izlanstvo u Moskvu i Kijev za unapređenje suradnje i povratak turista
13.01.14 Više i visoke škole (državne)
Velik interes za radionice o potporama projektima jačanja konkurentnosti poduzetnika
10.01.14 Turizam
Uspjeli smo pojačati turističku predsezonu i postsezonu
26.12.13 Turizam
Lorencin: posezonski mjeseci bilježe rast
19.12.13 Turizam
Sabor HTZ-a usvojio Program rada HTZ-a za 2014. s puno novosti
04.11.13 Turizam
WTM: turistička industrija optimistična za 2014.
29.10.13 Turizam
Lorencin za razvoj kontinentalnog turizma
28.10.13 Turizam
Prihodi u turističkim djelatnostima porasli 11 posto
24.10.13 Vijesti
Otvoreni Dani hrvatskog turizma i 13. hrvatski turistički forum
24.10.13 Turizam
Dana hrvatskog turizma
26.09.13 Turizam
Lorencinova poruka u povodu Svjetskog dana turizma
25.09.13 Tvrtke i tržišta
Predstavljena sveobuhvatna Studija o socioekonomskome utjecaju Coca-Cole u Republici Hrvatskoj u 2012. godini
17.09.13 Turizam
Prihod turističkih djelatnosti u sedam mjeseci porastao 8,5 posto
09.09.13 Turizam
Lorencin: po fizičkim brojkama ova sezona najbolja do sada
06.09.13 Turizam
2013. bit će rekordna turistička godina
30.08.13 Turizam
Golf - jedan od ključnih turističkih proizvoda
29.08.13 Turizam
Hrvatska nova članica Izvršnog vijeća UNWTO-a
22.08.13 Turizam
Niži PDV za turizam dobar za Hrvatsku
13.08.13 Turizam
Ministar Lorencin o porastu novozaposlenih u turizmu
06.08.13 Turizam
Ministar Lorencin o važnosti pustolovnog turizma
24.07.13 Turizam
Lorencin: gastronomija među ključnim područjima turizma
08.07.13 Turizam
U prvih 6 mjeseci posjetilo nas 3 i pol milijuna turista
20.06.13 Propisi
Vlada Sabor upućen prijedlog zakona o strateškim investicijama
17.06.13 Turizam
Javni pozivi za unapređenje ponude i inovacije u turizmu
10.06.13 DOP
Udruga Lijepa naša u suradnji s tvrtkom Henkel pokrenula natječaj „Persil vas nagrađuje godišnjom zalihom deterdženata“
07.06.13 Vijesti
Zagrebačka županija: natječaj za poticanje poduzetništva
29.05.13 Turizam
Hrvatski turizam treba dugoročno iskoristi ulazak u EU
25.05.13 Turizam
Otvorena "Ribarska koliba" u Puli
02.05.13 Vijesti
HUP: Damir Skender novi predsjednik Vijeća članova
17.04.13 Turizam
Ministar Lorencin: podizanje hrvatskog turizma na višu razinu
09.04.13 Europska unija
Otvoren EU natječaj za projekte zaštite okoliša
05.04.13 Turizam
Ministarstvo turizma: prihodi od turizma u 2012. porasli 3,2 posto
03.04.13 Ekologija
'Okoliš je važan i odgovornost svih nas'
27.03.13 Ekologija
MINPO, EBRD i HAMAG pomažu izradu projekata uštede energije i zaštite okoliša
01.02.13 DOP
Holcim uložio 30 mil. eura u zbrinjavanje otpada
31.01.13 Europska unija
Europski fondovi: Na raspolaganju milijardu eura godišnje - ako budemo spremni
30.01.13 DOP
Agrokor ulaže 60 mil. eura u obnovljive izvore energije
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
13.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Nužna su ulaganja u energetski sektor
11.06.12 Karijere
Mihael Zmajlović novi ministar okoliša
30.05.12 DOP
Ulazak Hrvatske u EU potaknut će tvrtke na DOP
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Odgađa se uvođenje nameta na plastične vrećice
21.05.12 Financije i gospodarstvo
Naknada za plastične vrećice donosi tri tisuće otkaza i ne štiti okoliš
13.05.12 Ekologija
Besplatne plastične vrećice od početka 2013. odlaze u povijest
11.05.12 Ekologija
Vraća se porez na vrećice
03.05.12 Osiguranja
Allianz Zagreb: Dobar početak vrlo teške 2012.
17.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Mogućnost korištenja sredstava darovnice za projekte energetske učinkovitosti
16.04.12 DOP
Nestlé dobio najvišu ocjenu A+ za Izvještaj o korporativnoj odgovornosti
11.04.12 Trgovina na malo
Nema prodaje Mercatora dok Debeljak ne ode
02.04.12 Ekologija
Vjesnik: Neiskorištenim otpadom razbacujemo se kao 'pijani bogataši'
30.03.12 Trgovina na malo
Boris Galić ušao u NO Mercatora
23.03.12 DOP
HR PSOR obilježio 15. godina rada i dodijelio četvrte nagrade Indeks DOP
13.03.12 Financije i gospodarstvo
Do sredine godine i dalje 50 lipa za bocu
09.03.12 Financije i gospodarstvo
Promocija nove publikacije Sektorske analize hrvatskog gospodarstva
21.02.12 Osiguranja
Allianz u 2011. sa 119,5 milijuna kuna bruto dobiti
14.02.12 Sajmovi i izložbe
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
17.01.12 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija: Ugovor o zajmu za tri projekta gospodarenja otpadom
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
03.11.11 Financije i gospodarstvo
Osnivanje centara za provedbu IPPC direktive
14.04.11 Ekologija
Predstavljen eko projekt Green City Project
07.02.11 Trgovina na malo
Konzum prvi trgovački lanac s certifikatom ISO 14001:2004
09.04.10 Ekologija
U Bonnu novi pregovori za spas okoliša
25.10.07 Seminari, konferencije
Konferencija o zaštiti okoliša
28.09.07 Ekologija
Investicije u zaštitu okoliša 1,76 milijuna kuna
05.06.07 Ekologija
Agencija za zaštitu okoliša u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša
26.10.06 Ekologija
Opatija: kongres "Energija i okoliš 2006."
20.10.06 Ekologija
Hrvatskoj i BiH dodijeljeno oko 600 tisuća eura za projekt zaštite okoliša
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa