Seniko studio
Europska unija
09.04.2013. Otvoren EU natječaj za projekte zaštite okoliša
Europska komisija objavila je na svojim web stranicama poziv na natječaj za prijavu projekata u zaštiti okoliša i prirode u okviru programa LIFE+, na kojoj se nalaze potrebne informacije i aplikacijski paket.

Rok za podnošenje elektronskih prijava Europskoj komisiji putem nadležnog nacionalnog tijela (Ministarstva zaštite okoliša i prirode) je 25. lipnja 2013., do 16 sati, izvijestio je jedan od strateških partnera Saveza za energetiku Zagreba - Europska poduzetnička mreža u Hrvatskoj. Opširnijim informacijama o natječaju možete pristupiti putem portala croenergo.eu, gdje možete dobiti i link na izvorni tekst natječaja.

Program LIFE+ (Regulation (EC) No 614/2007) je na snazi za razdoblje 2007-2013., u ukupnoj vrijednosti od 2,143.409.000 EUR-a, a sastoji se od tri glavne komponente: 1. Zaštita prirode i biološka raznolikost; 2. Politika zaštite okoliša i upravljanja; 3. Informativne i komunikacijske aktivnosti.

Hrvatskoj je otvorena mogućnost sudjelovanja u programu LIFE + potpisivanjem Ugovora o pristupanju RH Europskoj Uniji. Ulaskom u EU od 01. srpnja 2013. godine za Hrvatsku se očekuju dostupna financijska sredstva u iznosu od 1,25 milijuna EUR-a, za razdoblje srpanj - prosinac 2013. godine, odnosno od ulaska Hrvatske u EU do kraja tog proračunskog razdoblja.

Mjere koje se mogu financirati iz programa LIFE+: operativne djelatnosti nevladinih udruga koje djeluju prvenstveno na području zaštite i unapređenja okoliša na europskoj razini i sudjeluju u razvoju i provedbi politike i zakonodavstva Zajednice; razvoj i praćenje mreža, baza podataka i računalnih sustava koji su izravno povezani s provedbom politike i zakonodavstva zaštite okoliša Zajednice; studije, istraživanja, pomoć pri jačanju kapaciteta; monitoring, uključujući monitoring šuma; obuka, radionice i sastanci, uključujući obuku osoba koje sudjeluju u inicijativama sprečavanja šumskih požara; razvijanje mreže kontakata i platformi najboljih postupaka; informacijsko i komunikacijsko djelovanje, uključujući kampanje podizanja svijesti; demonstriranje inovativnih pristupa politike, tehnologija, metoda i instrumenata; i posebno za komponentu priroda i biološka raznolikost: upravljanje lokacijama i vrstama te planiranje lokacija, uključujući unapređenje ekološke usklađenosti mreže Natura 2000, monitoring stanja očuvanja (conservation status), uključujući uspostavu procedura i struktura za monitoring; razvoj i provedba akcijskih planova za zaštitu vrsta i staništa; proširenje mreže Natura 2000 na morska područja; kupnja zemljišta, pod uvjetima navedenim u Uredbi. U okviru programa LIFE+ može se financirati i oprema i to 50% od nabavne vrijednosti.
LIFE+ je centraliziran program kojim upravlja Europska komisija. To znači da EK objavljuje godišnji poziv na podnošenje prijedloga, na koji države članice dostavljaju EK, putem nadležnog nacionalnog tijela, prijedloge projekata.

Jedinica za LIFE u Općoj upravi za okoliš (DG ENV) EK odgovorna je za evaluacijsku proceduru te predlaže LIFE+ Odboru (sastavljenom od predstavnika država članica) listu projekata za sufinanciranje prema kriterijima naznačenim u Vodiču za evaluaciju LIFE+ projektnih prijedloga (publicira se svake godine uz poziv na natječaj). Korisnici projekata mogu biti javna i/ili privatna tijela, subjekti i institucije.

Europska poduzetnička mreža u Hrvatskoj

Kako bi maksimizirali prednosti i ublažili nedostatke, hrvatski gospodarstvenici trebaju iskoristiti preostalo vrijeme do ulaska u EU za potrebne prilagodbe koje obuhvaćaju: kontinuiranu edukaciju poduzetnika i zaposlenika, brendiranje s oznakama kvalitete, tradicije i izvornosti, jačanje suradnje akademske i poslovne zajednice, modernizaciju proizvodnih pogona, učinkovitije korištenje postojećih resursa te razvijanje novih proizvoda s višom dodanom vrijednosti, te dobra priprema za korištenje EU fondova.

Hrvatska gospodarska komora je vrlo agresivno krenula u edukaciju poduzetnika odmah po otvaranju pregovora s EU.

Otvaranjem predstavništva HGK u Bruxellesu, uključivanjem u različite inicijative, suradnjom s drugim zemljama članicama i sudjelovanjem u projektima financiranim iz pretpristupnih fondova, HGK je tvrtkama omogućila direktno uključivanje u projektne aktivnosti.

Jedna od inicijativa HGK je i europski projekt EEN (Europska poduzetnička mreža) koja u HGK radi kao one-stop-shop i pomaže malim i srednjim poduzećima da izađu na europsko tržište, komercijaliziraju inovacije i transferiraju razvijene tehnologije.

Malim i srednjim poduzećima trebaju pouzdani poslovni partneri i alternativni izvori financiranja kako bi svoje ideje pretvorili u stvarnost, a Europska poduzetnička mreža im u tome može pomoći.

Naše usluge u okviru EEN-a su besplatne, a odnose se na: Pomoć pri uspostavi poslovnih veza s partnerima iz EU i šire putem baze poslovne i tehnološke suradnje; Informiranje o EU zakonodavstvu; Savjetovanje pri snalaženju na jedinstvenom europskom tržištu; Informiranje o EU programima koji su otvoreni za Hrvatsku; Objavljivanje otvorenih EU natječaja za poduzetnike; Potpora inovacijama i međunarodnom transferu tehnologije; Pružanje savjetodavnih usluga o pravima intelektualnog vlasništva; Organiziranje edukativnih seminara, konferencija, radionica i info dana; Organiziranje međunarodnih poslovnih susreta; Poticanje MSP-a na uključivanje u Okvirni program za istraživanje i razvoj; Izdavanje publikacija.
Kako biste bili u tijeku s našim brojnim događanjima i uslugama, preporuka je tvrtkama da se predbilježe za naš elektronski newsletter ili da prate novosti putem RSS; a sve putem naše web stranice: www.een.hr.

Savez za energetiku Zagreba

Savez za energetiku Zagreba okuplja više od 150 partnerskih i članskih institucija, tvrtki, obrta i udruga s kojima surađuje i koje su članice Saveza, a posebno je zanimljivo kako je članstvo 25 pravnih osoba u Savezu za energetiku Zagreba izravno povezano isključivo s investicijskim i razvojnim projektima u svim segmentima zelenog gospodarstva.

Savez za energetiku Zagreba po formalno-pravnom ustrojstvu je udruga više razine osnovana sukladno Zakonu o udrugama i Zakonu o tehničkoj kulturi. Savez nije dio gradskog sustava Grada Zagreba i u najvećoj mjeri se financira iz privatnog sektora kroz članarine, provedbom projekta i obavljanjem registrirane gospodarske djelatnosti.

Politika Saveza za energetiku Zagreba već dvije godine snažno podržava razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva. Savez, kroz Odjel za pitanja Europske unije u području energetike i zaštite okoliša, Odjel za financiranje projekata privatnog sektora, Odjel za investicijska ulaganja u energetiku i zaštitu okoliša te Odjel za poticanje i razvoj investicijskog tržišta (Invest in Green Croatia), provodi aktivne politike i mjere razvoja zelenog gospodarstva i investicija u području zelenog gospodarstva.

Osim izrazitih aktivnosti izvještavanja o srodnom nacionalnom i europskom zakonodavstvu te nacionalnim i europskim fondovima, Savez za energetiku Zagreba aktivan je i na području razvoja cjelovitih "zelenih" financijskih instrumenata.

Savez za energetiku Zagreba zajedno sa partnerima – Europskom poduzetničkom mrežom u Hrvatskoj, konzultantskim kućama i komercijalnim bankama - upravlja Odjelom za pitanja Europske unije u području energetike i zaštite okoliša. Poslovni subjekti i institucije dodatne upite oko korištenja sredstava iz LIFE+ mogu dobiti i slanjem upita na europa@croenergo.eu. (poslovni.hr)

Povezani članci
16.08.16 Financije i gospodarstvo
Eurostat: Oporavak europske industrijske proizvodnje u lipnju; rast i u Hrvatskoj
13.04.16 Vijesti iz svijeta
Poljska okuplja ministre EU 28 kako bi raspravljali o budućnosti kohezijske politike
17.08.15 Izvoz
Hrvatski robni izvoz među najvećima u EU
09.04.15 Statistika
Rast izvoza u prva dva mjeseca 4,1 posto, pad uvoza 2,7 posto
29.01.15 Financije i gospodarstvo
EU planira do 2019. uspostavu unije tržišta kapitala
11.12.14 Vijesti
Komentar HGK na BDP Q3 2014.
10.12.14 Izvoz
DZS: rast izvoza u prvih deset mjeseci 8,4 posto
17.10.14 Edukacija
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira četvrtu generaciju GREEN BUILDING PROFESSIONAL edukacije
09.04.14 Izvoz
Hrvatski robni izvoz u prva dva mjeseca porastao više od 12 posto
25.03.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein prvi puta na zajedničkom tržištu EU
25.03.14 Europska unija
Nove isplate lokalnim akcijskim grupama iz IPARD-a
19.03.14 Vijesti
HUP i Algebra najavljuju besplatne radionice o EU natječaju "Primjena ICT-a za poboljšanje poslovnih procesa" u Zagrebu i Splitu
25.02.14 DOP
Pokretanje rješenja za održivi razvoj
20.01.14 Europska unija
Eurochambres poziva grčko predsjedavanje da postavi mjerljive ciljeve koji će dovesti do gospodarskog oporavka EU
17.01.14 Osiguranja
Skijaši koji putuju u EU na skijanje i putno osiguranje
18.11.13 Zaposlenost / plaće
Hrvatskoj iz EU 60 mil. eura za zapošljavanje mladih
24.10.13 Europska unija
Bruxelles pojednostavljuje obračun PDV-a
14.08.13 Financije i gospodarstvo
Europsko gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije
03.07.13 Trgovina na malo
Rast prometa od trgovine na malo u eurozoni za 1,0 posto u svibnju
01.07.13 Korisne informacije
Radnici i potrošači, ovo trebate znati o svojim pravima u EU
01.07.13 Korisne informacije
Josipović: Dan kada su se ostvarili snovi
27.06.13 Vijesti iz regije
Gospodarsko raspoloženje u eurozoni na najvišoj razini u proteklih godinu dana
27.06.13 Europska unija
Hvatskoj odobreno 655 mil. eura za prvih 6 mjeseci članstva
26.06.13 Europska unija
MFIN o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja EU
10.06.13 DOP
Udruga Lijepa naša u suradnji s tvrtkom Henkel pokrenula natječaj „Persil vas nagrađuje godišnjom zalihom deterdženata“
07.06.13 Vijesti
Zagrebačka županija: natječaj za poticanje poduzetništva
29.05.13 Turizam
Hrvatski turizam treba dugoročno iskoristi ulazak u EU
26.04.13 Europska unija
Predstavljena suradnja mladih poduzetnika iz regije
15.04.13 Europska unija
Erste Grupa: Nova fiskalna pravila poticajna su za petorku iz CEE regije
04.04.13 Europska unija
RBI: dašak optimizma u hrvatskom gospodarstvu u drugoj polovini 2013.
03.04.13 Ekologija
'Okoliš je važan i odgovornost svih nas'
27.03.13 Ekologija
MINPO, EBRD i HAMAG pomažu izradu projekata uštede energije i zaštite okoliša
12.03.13 Izravna strana ulaganja
Rösler: Hrvatska mora postati atraktivnija za investicije
31.01.13 Europska unija
Europski fondovi: Na raspolaganju milijardu eura godišnje - ako budemo spremni
30.01.13 DOP
Agrokor ulaže 60 mil. eura u obnovljive izvore energije
29.01.13 Ekologija
Okoliš i biznis: Tri koraka do sreće
18.01.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatski namještaj već u Europskoj uniji
17.01.13 Ekologija
Izlaz iz krize nadohvat ruke
14.01.13 Vijesti iz svijeta
Irska poljoprivreda svijetla točka EU
08.01.13 Vijesti iz svijeta
Blagi oporavak prometa u europskoj maloprodaji
27.12.12 Turizam
Veljko Ostojić: 2013. turistički vrlo izazovna
20.12.12 Šira regija
Ugovoreno 398 milijuna eura iz IPA fondova
17.12.12 Izvoz
Snažan rast izvoza podario Italiji trgovinski višak u listopadu
09.12.12 Financije i gospodarstvo
Euro pod pritiskom recesije u eurozoni
05.12.12 Vijesti iz svijeta
Slovačka ukida jedinstvenu poreznu stopu
30.11.12 Šira regija
Održana Konferencija „Financijsko upravljanje i praktični aspekti pristupanja Europskoj uniji“
29.11.12 Šira regija
Blago poboljšana gospodarska klima u eurozoni i EU u studenom
20.11.12 Europska unija
Najava Konferencije „Financijsko upravljanje i praktični aspekti pristupanja Europskoj Uniji“
09.10.12 Šira regija
Austrijanci protiv daljnjeg proširenja EU-a
11.05.12 Šira regija
EU u ovoj godini na prijelazu u blagi oporavak
30.04.12 Vijesti iz svijeta
EU priprema "Marshallov plan"
17.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Mogućnost korištenja sredstava darovnice za projekte energetske učinkovitosti
16.04.12 DOP
Nestlé dobio najvišu ocjenu A+ za Izvještaj o korporativnoj odgovornosti
17.01.12 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija: Ugovor o zajmu za tri projekta gospodarenja otpadom
26.12.11 Šira regija
Danska na čelu
03.11.11 Financije i gospodarstvo
Osnivanje centara za provedbu IPPC direktive
01.07.11 Šira regija
Poljska preuzima predsjedništvo EU
14.04.11 Ekologija
Predstavljen eko projekt Green City Project
07.02.11 Trgovina na malo
Konzum prvi trgovački lanac s certifikatom ISO 14001:2004
09.04.10 Ekologija
U Bonnu novi pregovori za spas okoliša
19.02.09 Šira regija
Proširenje EU je bilo ekonomski uspjeh
25.10.07 Seminari, konferencije
Konferencija o zaštiti okoliša
28.09.07 Ekologija
Investicije u zaštitu okoliša 1,76 milijuna kuna
14.07.07 Prehrambeni proizvodi
Cijene hrane u Hrvatskoj najviše među državama bivše Jugoslavije
05.06.07 Ekologija
Agencija za zaštitu okoliša u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša
30.11.06 Šira regija
EU pokreće istragu oko uvoza šperploča iz Kine
30.11.06 Šira regija
Njemačka izložila svoje ciljeve za vrijeme predsjedavanja EU-om
30.11.06 Šira regija
Usporio gospodarski rast eurozone
26.10.06 Ekologija
Opatija: kongres "Energija i okoliš 2006."
20.10.06 Ekologija
Hrvatskoj i BiH dodijeljeno oko 600 tisuća eura za projekt zaštite okoliša
05.08.06 Šira regija
Švicarci na referendumu o milijardi franaka pomoći novim članicama EU
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa