Trgovina
Seniko studio
Turizam
13.03.2014. HGK započela s radom 4. konferencije industrije zdravstvenog turizma
Industrija zdravstvenog turizma ima velike potencijale daljnjeg razvoja, i zbog toga je svim čimbenicima zdravstvenog turizma važno da Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravlja zajednički rade na stvaranju zakonodavnog okvira rekla je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove na 4. konferenciji industrije zdravstvenog turizma (HTI), koja se održava 13. i 14. ožujka u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Skup okuplja velik broj djelatnika iz turizma i zdravstva kao i budućih investitora koji imaju isti cilj: razvijati zdravstveni turizam. Rad Konferencije vodi se pod nazivom „Budite uspješni - štedite“.

Vesna Trnokop Tanta zahvalila se Ministarstvu turizma i Ministarstvu zdravlja na već tradicionalnom pokroviteljstvu, ali i na aktivnom uključivanju oba ministarstva u radni dio konferencije na temu zakonske regulative.

Multidisciplinarnosti ove djelatnosti treba pristupiti ka iskorištavanju prednosti, i uočene probleme sustavno rješavati. Ujedno valja razraditi marketinšku strategiju, a HGK će sa svim svojom infrastrukturom doprinositi konkurentnosti djelatnosti,kao i rješavanju cjelokupne problematike zdravstvenog turizma.

Želim istaći činjenicu kako je već 1996. godine HGK osnivanjem Zajednice zdravstvenog turizma prepoznala značaj zdravstvenog turizma te kao prioritete djelovanja Zajednice utvrdila razvoj, profiliranje i promociju ovog oblika turizma, napomenula je Vesna Trnokop Tanta.

Stvorena je nova platforma za djelovanje zdravstvenog turizma pa se može govoriti o novom turističkom proizvodu koji valja maksimalno profitabilno iskoristiti, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

U tom pogledu vrlo su korisna slovenska iskustva koja je na ovom području znatno razvijenija od Hrvatske. Od 1.000 lječilišta u Europi 30 posto nalazi se u Njemačkoj, a 10 posto u Francuskoj.
Darko Lorencin, ministar turizma rekao je kako izvrsna posjećenost ovog skupa upućuje na veliku važnost i interes za ovu djelatnost.

Rast svjetske industrije zdrastvenog turizma iznosi oko 20 posto, a Hrvatska na tom području ima iznimne potencijale daljnjeg rasta. Motiv za dolazak turista mora se temeljiti na inovativnosti i premanentnom plasiranju novih proizvoda i usluga.

Samo na taj način može se značajnije povećati popunjenost turističkih kapaciteta prije i poslije glavne odnosno špice sezone. Zdravstveni turizam veže uz sebe veći broj djelatnosti u odnosu na turističke segmente.

Darko Lorencin je ustvrdio kako se izmjenama Zakona o turističkim zajednicama nastoji sustav decentraliziati. Ujedno se želi ojačati model javno privatnog partnerstva.

O novoj zakonskoj regulativi govorile su Božica Lapić, pomoćnica ministra turizma i Ljubica Đukanović, pomoćnica ministra zdravlja.

Jedna od temeljnih nakana nove zakonske regulative je liberalizacija poslovanja odnosno povećavanje poduzetničkih sloboda uz istovremeno nastojanje ostvarivanja sinergijskog efekta u industriji zdravstvenog turizma.

Saša Bukovac iz Centra EU održao je prezentaciju na temu: „Strukturni fondovi u RH - Mogućnosti za zdravstveni turizam“ , unutar kojima su sudionicima prikazane mogućnosti financiranja kroz instrumente Kohezijske politike.

Poseban naglasak dan je na Europski fond za regionalni razvoj kroz kojeg će biti moguće financirati glavninu ulaganja iz navedenog sektora, kao i na Europski socijalni fond koji kroz svoje mjere omogućava edukaciju, bolju zaposlenost i prilagodbu tržištu rada.

Prikazan je i tijek priprema koje Hrvatska provodi za implementaciju EU fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju u razdoblju 2014.-2020. te su svi sudionici pozvani da se sa svojim projektima prijavljuju na natječaje koji se mogu očekivati u drugoj polovici godine. Jednako tako, svi sudionici su pozvani da se koriste uslugama koje im u kontekstu priprema za implementaciju EU fondova pruža Centar za EU pri HGK.
Dr. Milena Peršić i dr. Sandra Janković govorile su o standardizaciji izvještavanja u zdravstvenom turizmu - pretpostavci za uspješni benchmarking. Izlaganje o zelenom konceptu odnosno prednostima i uštedama kroz zeleni urbanizam u EU imala je Mladenka Dabac, DWB, Karlsruhe/Zagreb.

Prezentaciju razvoja centara talasoterapije u RH održala je Pave Župan Rusković a Iztok Altbauer direktor Udruženja slovenskih prirodnih lječilišta, održao je predavanje na temu organiziranje lječilišnog turizma u Sloveniji kroz Udruženje slovenskih prirodnih lječilišta.

Predavanje Terme Ollimija Podčetrtek: put u uspjeh održao je Zdravko Počivalšek direktor Terme Olimija. Saša Jakoš iz Zdravilišča Rogaška Zdravstvo d.o.o. govorila je o tome kako izabrati pravu strategiju za ulazak na globalno tržište.

O edukaciji kao najvećoj prednosti u uštedi i povećanju kvalitete, govorila je Meri Bura, CEO Holistički centar Mulier. Ivana Kolar predstavila je MBA u turizmu, a Zdeslav Radovčić, CEO Energy Clinic govorio je o nedostatku kadra kao ključnom problemu budućnosti zdravstvenog turizma.

Mr.sc. Đana Pahor, Zavod za javno zdravstvo PGŽ izlagala je na temu smanjenje zdravstvenih i etičkih rizika u wellnessima. Održana je i radionica: Putničke agencije – partner u zdravstvenom turizmu.

Dakako, kao i na prethodnim HTI Konferencijama - koje su se afirmirale kao korisni susreti profesionalaca u zdravstvenoj industriji i komplementarnim uslužnim i proizvodnim djelatnostima - poseban blok tema posvećen je mogućnostima financiranja zdravstvenog turizma kao i poduzetničkim vještinama i procesima upravljanja.

Dosadašnje tri HTI Konferencije - koje su održane pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i Ministarstva zdravlja RH - svojim su sadržajem i temama okupile mnoge ugledne hrvatske i inozemne predavače kao i velik broj sudionika, čime je potvrđena njihova kvaliteta i sve veća važnost u razvoju ove djelatnosti, toplicama i specijalnim bolnicama, hotelskim wellnessima, obrazovnim ustanovama industrije zdravstvenog turizma, proizvođačima i trgovcima koji nude robe i usluge za djelovanje i unaprjeđenje industrije zdravstvenog turizma, pružateljima usluga smještaja, bankama i osiguravateljskim kućama kao i javnom sektoru zainteresiranom za razvoj zdravstvenog turizma.

Povezani članci
19.04.16 Turizam
Kvarner predstavlja ponudu zdravstvenog turizma u Norveškoj
01.12.15 Seminari, konferencije
Održan XVIII. Kongres hotelijera
27.11.15 Prehrambeni proizvodi
Na 10. VINOcomu među 300 izlagača i pobjednici prvog ocjenjivanja "Vina Croatia"
26.11.15 Turizam
Hotelijeri: što prije donijeti akcijski plan za turizam
13.10.15 Turizam
Lorencin: turizam ostvario velik rezultat
12.10.15 Turizam
Lorencin: investicije u turizmu 2016. porast će za 40 posto, na 676 milijuna eura
01.10.15 Promocije
HTZ u Londonu predstavio novi koncept turističke promocije
16.09.15 Brandovi
Komunikacija, koordinacija procesa i dionika te moderna administracija temelj su izgradnje branda grada i njegovog prosperiteta
07.09.15 Turizam
Ministarstvo turizma: sezona nikad bolja
02.09.15 Turizam
Lorencin: Split top destinacija na Jadranu
07.08.15 Turizam
Lorencin: izvrsni rezultati sezone
07.07.15 Turizam
U prvih šest mjeseci 7 posto više turista uz porast noćenja za 4,7 posto
03.07.15 Turizam
Lorencin: 2015. prihodi od turizma mogli bi prijeći 7,5 milijardi eura
08.04.15 Turizam
HTZ: u prva tri mjeseca 19 posto više turista i 20 posto više noćenja
01.04.15 Turizam
MINT: prihodi od turizma lani 7,4 milijardi eura
20.03.15 Seminari, konferencije
Ministar Lorencin o sezoni: ima razloga za optimizam
17.03.15 Turizam
Lorencin: turistička 2015. bit će bolja od prošle godine
12.03.15 Turizam
Lorencin na otvaranju projekta "Turizam inovacija"
20.02.15 Turizam
Promocija hrvatskog turizma i vina u New Yorku i Torontu
12.02.15 Turizam
Novi slogan hrvatskog turizma "Croatia, full of life" (Hrvatska, puna života)
11.02.15 Turizam
Lorencin najavio natječaj za Kupare u veljači, za Brijune u ožujku
20.01.15 Sajmovi i izložbe
Ministar turizma Darko Lorencin posjetio BOOT, vodeći sajam nautike
06.01.15 Turizam
Prihod od turizma u prvih devet mjeseci 6,77 milijardi eura
31.12.14 Turizam
Lorencin: U prosincu broj noćenja porastao 4 do 5 posto
10.12.14 Turizam
Studeni s porastom turističkih dolazaka za 9 posto
03.12.14 Vijesti
Zajednica konzultanata HGK pomaže tvrtkama članicama u korištenju Europskih fondova
25.11.14 Turizam
Ekološki turizam razvojna prilika za Hrvatsku, posebno otoke i selo
06.11.14 Turizam
U Zagrebu 2. svjetski kongres predsjednika udruženja turističkih agencija
06.11.14 Turizam
Rast turističkih dolazaka i noćenja u listopadu i u deset mjeseci
16.10.14 Turizam
Otvoreni Dani hrvatskog turizma u Opatiji
15.10.14 Turizam
Prvi Forum obiteljskog smještaja okupio više od 700 sudionika
10.10.14 Turizam
Balkan Spa Summit: zdravstveni turizam velika šansa za regiju
02.10.14 Turizam
Prihodi od turizma u šest mjeseci porasli 2,2 posto
15.09.14 Turizam
Lorencin u Istri: važnost kulturnog turizma
01.09.14 Turizam
Lorencin očekuje bolju posezonu od prošlogodišnje
13.08.14 Turizam
Ministar Lorencin: vrijednost uključivanja u projekt "Hrvatska 365"
12.08.14 Turizam
Četiri milijuna kuna za 74 projekta posebnih oblika turizma
08.08.14 Turizam
Ministar Lorencin: u sedam mjeseci 3 posto više turista, 1 posto više noćenja
24.07.14 Turizam
Lorencin: međustopa PDV-a za smještaj u turizmu treba biti maksimalno 10 posto
15.07.14 Turizam
Lorencin: kampovi vrlo značajan segment turističke ponude
14.07.14 Zaposlenost / plaće
U turizmu 17 posto više novozaposlenih
09.07.14 Propisi
Lorencin: povećat ćemo boravišnu pristojbu za dvije kune
04.07.14 Turizam
Lorencin i Dragonja: Hrvatska najpopularnija turistička destinacija slovenskih turista
06.06.14 Turizam
Rovinj domaćin 100. sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije
02.05.14 Turizam
Ministar Lorencin zadovoljan prvosvibanjskim turističkim prometom
03.04.14 Vijesti
Snažan poticaj EBRD-a hrvatskim izvoznim ambicijama
01.04.14 Turizam
Lorencin zadovoljan turističkim prihodom 2013. i s velikim očekivanjima od 2014.
01.04.14 Vijesti
Sastanak u HGK: Turkmenistan želi hrvatske tvrtke na svom tržištu
27.03.14 Financije i gospodarstvo
Vlada: od IBRD-a 150 milijuna eura za politiku gospodarskog oporavka
17.03.14 Turizam
Tri nova javna poziva za potpore Ministarstva turizma
21.02.14 Turizam
Lorencin predstavio potpore za gradnju bazena
20.02.14 Turizam
Zajednica zdravstvenog turizam HGK na sajmu f.re.e. u Münchenu
18.02.14 Sajmovi i izložbe
Uoči sajma f.re.e u Münchenu susreti hrvatskih i turističkih partnera
18.02.14 Vijesti
Europski strukturni fondovi - mogućnosti za poslovni sektor
24.01.14 Promocije
Promocija hrvatskog turizma na sajmu u Madridu
20.01.14 Turizam
Hrvatsko turističko izlanstvo u Moskvu i Kijev za unapređenje suradnje i povratak turista
13.01.14 Više i visoke škole (državne)
Velik interes za radionice o potporama projektima jačanja konkurentnosti poduzetnika
10.01.14 Turizam
Uspjeli smo pojačati turističku predsezonu i postsezonu
26.12.13 Turizam
Lorencin: posezonski mjeseci bilježe rast
19.12.13 Turizam
Sabor HTZ-a usvojio Program rada HTZ-a za 2014. s puno novosti
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
06.11.13 Vijesti
U Ukrajini potpisan Sporazum o osnivanju Hrvatsko - ukrajinskog poslovnog vijeća
04.11.13 Turizam
WTM: turistička industrija optimistična za 2014.
29.10.13 Edukacija
Kožarsko-prerađivačka industrija: nužno udruživanje u klastere
29.10.13 Turizam
Lorencin za razvoj kontinentalnog turizma
28.10.13 Turizam
Prihodi u turističkim djelatnostima porasli 11 posto
24.10.13 Vijesti
Otvoreni Dani hrvatskog turizma i 13. hrvatski turistički forum
24.10.13 Turizam
Dana hrvatskog turizma
11.10.13 Vijesti
Hrvatsko-tajvanski gospodarski forum
26.09.13 Turizam
Lorencinova poruka u povodu Svjetskog dana turizma
17.09.13 Turizam
Prihod turističkih djelatnosti u sedam mjeseci porastao 8,5 posto
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
09.09.13 Turizam
Lorencin: po fizičkim brojkama ova sezona najbolja do sada
06.09.13 Turizam
2013. bit će rekordna turistička godina
30.08.13 Turizam
Golf - jedan od ključnih turističkih proizvoda
29.08.13 Turizam
Hrvatska nova članica Izvršnog vijeća UNWTO-a
22.08.13 Turizam
Niži PDV za turizam dobar za Hrvatsku
13.08.13 Turizam
Ministar Lorencin o porastu novozaposlenih u turizmu
06.08.13 Turizam
Ministar Lorencin o važnosti pustolovnog turizma
24.07.13 Turizam
Lorencin: gastronomija među ključnim područjima turizma
08.07.13 Turizam
U prvih 6 mjeseci posjetilo nas 3 i pol milijuna turista
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
20.06.13 Propisi
Vlada Sabor upućen prijedlog zakona o strateškim investicijama
17.06.13 Vijesti
Održana zajednička sjednica Zajednice zdravstvenog turizma HGK i Zajednice wellness turizma HGK
17.06.13 Turizam
Javni pozivi za unapređenje ponude i inovacije u turizmu
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
29.05.13 Turizam
Hrvatski turizam treba dugoročno iskoristi ulazak u EU
25.05.13 Turizam
Otvorena "Ribarska koliba" u Puli
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
29.04.13 Vijesti
Kazahstan je prilika za hrvatske građevinare
17.04.13 Turizam
Ministar Lorencin: podizanje hrvatskog turizma na višu razinu
05.04.13 Turizam
Ministarstvo turizma: prihodi od turizma u 2012. porasli 3,2 posto
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
29.01.13 Ekologija
Okoliš i biznis: Tri koraka do sreće
15.01.13 Turizam
Zdravstveni turizam – šansa za medicinu i turizam, ali i za ukupno gospodarstvo!
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
12.07.12 Financije i gospodarstvo
Novac čeka, projekata - nema
13.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Nužna su ulaganja u energetski sektor
30.05.12 DOP
Otvoren Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak
25.05.12 Seminari, konferencije
Informatizacijom zdravstva do ušteda i bolje usluge
14.02.12 Sajmovi i izložbe
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
25.01.12 Turizam
Hotelijeri s optimizmom dočekuju predstojeću turističku sezonu
10.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada: Trenutačno se ne razmatra poskupljenje cigareta
10.01.12 Zdravlje
Ostojić najavio potpunu zabranu pušenja i poskupljenje cigareta
14.10.11 Turizam
Najbolju godinu u turizmu prati najveći broj upisa u turistička zanimanja
29.09.11 Vijesti
Marcel Medak novi predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK
07.07.11 Turizam
Potpisani sporazumi o suradnji na području medicinskog turizma
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa