Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
08.02.2016. Istraživanje o korištenju nusproizvoda proizvodnje vina za proizvodnju kvalitetnih sirovina za druge industrije
Završen je zajednički projekt Agrolagune i Prehrambeno biotehnološkog fakulteta koji je bio usmjeren na istraživanje mogućnosti pretvaranja komine u kvalitetnu sirovinu za prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju. Komina je nusproizvod u proizvodnji vina koji u pravilu završava u kompostu ili u otpadu, a ovim se projektom ispitivao dodatni financijski potencijal kao i pozitivan utjecaj na ekološke aspekte procesa proizvodnje vina.

Projekt pod nazivom „Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina“ ukupne vrijednosti 4,23 milijuna kuna financiran je u iznosu 85 posto iz strukturnih fondova EU, a ostatak iz proračuna RH.

Rezultati provedenih istraživanja predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta koja je održana u petak, 29. siječnja 2016. u Zagrebu. Nositelj projekta bio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet, a Agrolaguna je sudjelovala kao industrijski partner znanstvene institucije.

Pronalaženje tehnološkog rješenja prerade organskog otpada od proizvodnje vina s krajnjim ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš bio je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta, kao i osnaživanje znanstveno istraživačkog kapaciteta Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta nabavkom nove opreme te učinkovitiji transfer znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo.

Većina zemalja u regiji ima razvijenu vinarsku industriju te se također susreće sa problemima zbrinjavanja otpada od grožđa i vina. Stoga rezultati ovog istraživanja kroz razvoj i primjenu novih tehnologija te know how mogu imati značajan utjecaj na produktivnost poduzeća te gospodarstvo cijele regije, a RH se može pozicionirati kao ekološki odgovorna zemlja te predvodnica razvoja održivog poslovanja.

Implementacijom ovog projekta stvorila se baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije kao što su otpad od proizvodnje maslinova ulja, jabuke, višnje, rajčice i sl.
Između PBF-a i AGROKORA d.d. zaključen je Sporazum o suradnji još 2004. godine, kojim je izražen obostrani interes za uspostavljanjem međusobnih odnosa u cilju razvoja izravne suradnje na zajedničkim projektima u segmentima djelovanja gdje postoje zajednički interesi, kao i povezanost znanstvenika i stručnjaka u njihovim ostvarenjima.

PBF kao istraživačka institucija raspolaže znanstveno-istraživačkim znanjem i kvalifikacijama i istraživačkom opremom, a Agrolaguna d.d. kao iskusan proizvođač proizvodnim kapacitetima, iskusnim enolozima, sirovinom i opremom za proizvodnju vina. Tim se partnerstvom povećavaju izgledi za uspješan razvoj novih nutritivno vrijednih proizvoda, ekstrakciju i iskorištenje vrijednog organskog materijala iz nusproizvoda prerade grožđa.

Povezani članci
03.11.16 Sajmovi i izložbe
Vina Laguna osvojila tri zlata na sajmu Wine Expo Poland
22.07.16 Korisne informacije
Projekt PBF-a i Agrolagune odabran među finaliste RegioStars nagrada Europske komisije
22.07.15 Tvrtke i tržišta
Najavljene nove Agrolagunine investicije
06.07.15 Promocije
Ol Istria ulja među najboljima u prestižnoj konkurenciji na natjecanju u Izraelu
13.05.15 Tvrtke i tržišta
Vina Laguna ostvarila veliki međunarodni uspjeh na prestižnom Decanter ocjenjivanju u Londonu
29.10.14 Sajmovi i izložbe
Na gala večeri International Wine Challenge natjecanja u Beču Agrolaguna proglašena najboljim hrvatskim proizvođačem vina u 2014. godini
03.01.14 Vijesti
Agrolaguni 10,4 milijuna kuna za rekonstrukciju sirane
25.10.13 Edukacija
Polaznici programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja Leonardo da Vinci iz Toskane u posjetu Agrolaguni
09.05.13 Tvrtke i tržišta
Agrokor otvorio novi proizvodno-turistički kompleks u Istri
14.02.12 Sajmovi i izložbe
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
29.05.11 Promocije
Gary Vaynerchuk gostovao u Akademiji Agrokor vina
12.05.11 Tvrtke i tržišta
Agrolaguna postala članicom Vinistre
14.04.11 Promocije
Priznanja Vinitaly vinima Agrolagune, Iločkih podruma i Podruma Belje
02.03.11 Promocije
Agrokorovim vinima nagrade na sajmu GAST
06.08.10 Tvrtke i tržišta
Agrolaguna u Poreču otvorila novu uljaru
25.03.10 Promocije
Agrokorovom vinu nagrada u Španjolskoj
27.11.09 Korisne informacije
Ekološke potvrdnice proizvodima Agrolagune
23.11.09 Promocije
Agrolagunino vino Muškat ruža nagrađeno s dva zlata u Izraelu
16.12.08 Prehrambeni proizvodi
Rekordna berba maslina u Agrolaguni
21.09.06 Prehrambeni proizvodi
Riješen problem ovogodišnjeg otkupa grožđa u Istri
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa