Edukacija
Seniko studio
Edukacija
25.10.2013. Polaznici programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja Leonardo da Vinci iz Toskane u posjetu Agrolaguni
Polaznici programa obišli vinograde i maslinike Agrolagune, te sudjelovali u praktičnoj radionici izrade kupaže od zadanih crnih vina

Najveći istarski proizvođač vina, maslinovih ulja i sira Agrolaguna, u četvrtak, 24. listopada, ugostio je polaznike Leonardo da Vinci obrazovnog programa iz Toskane na jednodnevnoj praksi i edukaciji o vinarstvu. Polaznici su u Istru, gdje će boraviti 22 dana, došli posredstvom partnera projekta Razvojne agencije Brtonigla d.o.o.

U Programu za cjeloživotno učenje EU, koji je najveći program Europske unije u području obrazovanja i koji obuhvaća sve sektore obrazovanja, potiče mobilnost i međunarodnu suradnju, sudjeluje 27 država članica EU, a Republika Hrvatska postala je punopravna sudionica Programa 1. siječnja 2011. godine. Program pokriva razdoblje od 2007. - 2013. godine, a za njegovu provedbu predviđen je proračun od 6.9 milijardi €.

Potprogram Leonardo da Vinci obuhvaća strukovno obrazovanje i osposobljavanje te je osmišljen tako da svojim aktivnostima potiče razvoj znanja, vještina i kvalifikacija svih sudionika. U sklopu tog programa u Istru je došlo 10 polaznika iz Italije s ciljem upoznavanja karakteristike glavnih sorata vinove loze i organoleptičkih svojstava vina, radova u vinogradu i podrumu i sustava marketinga vina.

Prilikom posjeta Agrolaguni, polaznici su obišli vinograd u Funtani gdje su ih enolozi Sabina Salamun i Miroslav Latal upoznali s vrstama tla, razlikama između crvene i bijele zemlje i sortimentu koji se sadi u Agrolaguni. Nakon toga posjetili su najveći maslinik u Istri u Červar Poratu, odakle dolaze masline za proizvodnju ulja Ol Istria.

Polaznici su aktivno sudjelovali u berbi i upoznali se s razlikama između pojedinih sorata maslina. Nakon terenskog rada domaćini su ih odveli u upoznavanje podruma Vina Laguna i postupka prijema i obrade grožđa, te pripreme i procesa odležavanja vina u barrique sali Vina Laguna gdje odležavaju vrhunska vina Vina Laguna linije Festigia.
Praktični dio edukacije se održao u kušaoni Festigia gdje su polaznici dobili zadatak napraviti kupažu od zadanih crnih vina – terana, borgonje, merlota, cabernet sauvignona i syraha.

U Agrolaguni se puno radi na crnim kupažama i na tržištu se može naći već prepoznata kupaža Vina Laguna Festigia Castello, koja je i ovih dana dobila zlatnu medalju na ocjenjivanju u Italiji ( Bergamu ), te nova kupaža Vina Laguna Terra Rossa koja pronalazi put do sve većeg broja poklonika.

Toskana je dom nekih od najvećih svjetskih crnih kupaža, takozvanih Supertoskanaca te je iskorištena prilika da se izmjene iskustva s gostima iz Toskane. Uz mentorstvo Agrolaguninih enologa, polaznici su podijeljeni u četiri tima, a nakraju je birana najbolja kupaža koju su priredili sami polaznici.

Članica pobjedničkog tima Beccani Carolina ovom je prilikom izjavila: „Ovo nam je do sada bilo najuzbudljivije iskustvo jer smo dobili četiri vina i morali smo sami napraviti kupažu što čak i u Italiji nismo često imali priliku, tako da smo ovdje puno naučili. Napravili smo kupažu na bazi terana, kupažiranog s merlotom i borgonjom.“

Gosti iz Italije bili su oduševljeni vinogradima, maslinicima te podrumima koje su obišli, kao i modernim procesima proizvodnje koji daju vrhunska vina i ulja Agrolagune.

Nadasve interesantno i zabavno druženje završeno je degustacijom malvazija Vina Laguna. Činjenica da je ovaj program Italija istodobno organizirala u Francuskoj i Hrvatskoj govori nam da se polako, ali sigurno, Istra i Hrvatska penju na ljestvici vinskih destinacija priznatih od vinskih velesila kao što je Italija.

Povezani članci
22.07.16 Korisne informacije
Projekt PBF-a i Agrolagune odabran među finaliste RegioStars nagrada Europske komisije
08.02.16 Tvrtke i tržišta
Istraživanje o korištenju nusproizvoda proizvodnje vina za proizvodnju kvalitetnih sirovina za druge industrije
23.10.15 Promocije
Vina Laguna ponovno zlatna na svjetskoj vinskoj sceni
22.07.15 Tvrtke i tržišta
Najavljene nove Agrolagunine investicije
06.07.15 Promocije
Ol Istria ulja među najboljima u prestižnoj konkurenciji na natjecanju u Izraelu
13.05.15 Tvrtke i tržišta
Vina Laguna ostvarila veliki međunarodni uspjeh na prestižnom Decanter ocjenjivanju u Londonu
22.04.15 Sajmovi i izložbe
Vina Laguna predstavljena na “Danima Istre” u Beogradu
29.10.14 Sajmovi i izložbe
Na gala večeri International Wine Challenge natjecanja u Beču Agrolaguna proglašena najboljim hrvatskim proizvođačem vina u 2014. godini
03.01.14 Vijesti
Agrolaguni 10,4 milijuna kuna za rekonstrukciju sirane
09.05.13 Tvrtke i tržišta
Agrokor otvorio novi proizvodno-turistički kompleks u Istri
14.02.12 Sajmovi i izložbe
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
29.05.11 Promocije
Gary Vaynerchuk gostovao u Akademiji Agrokor vina
12.05.11 Tvrtke i tržišta
Agrolaguna postala članicom Vinistre
14.04.11 Promocije
Priznanja Vinitaly vinima Agrolagune, Iločkih podruma i Podruma Belje
02.03.11 Promocije
Agrokorovim vinima nagrade na sajmu GAST
06.08.10 Tvrtke i tržišta
Agrolaguna u Poreču otvorila novu uljaru
25.03.10 Promocije
Agrokorovom vinu nagrada u Španjolskoj
27.11.09 Korisne informacije
Ekološke potvrdnice proizvodima Agrolagune
23.11.09 Promocije
Agrolagunino vino Muškat ruža nagrađeno s dva zlata u Izraelu
16.12.08 Prehrambeni proizvodi
Rekordna berba maslina u Agrolaguni
21.09.06 Prehrambeni proizvodi
Riješen problem ovogodišnjeg otkupa grožđa u Istri
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa