Trgovina
Seniko studio
Promocije
12.02.2013. Završeno izrazito uspješno, drugo „en primeur“ kušanje mladih malvazija i graševina
U zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak, 11. veljače, na „en primeur“ kušanju mladih malvazija i graševina, okupilo se više od 50 vinara iz Istre, Slavonije i Podunavlja. Uz potporu Hrvatske gospodarske komore predstavljena su, neposredno prije punjenja u boce, dva vodeća hrvatska vinska brenda iz berbe 2012.

„Iznimno sam zadovoljan uspješnošću i velikom posjećenošću ove manifestacije, organizirane po uzoru na slična predstavljanja u svijetu, koja je stručnjacima i kupcima jasan orijentir u vinsku ponudu koja će se uskoro pojaviti na tržištu. Osim toga, hrvatska je vinarska industrija, uoči ulaska zemlje u EU, pred velikim tržišno-izvoznim izazovima, a zajednički nastup malih i velikih vinara dvije naše vodeće vinske sorte, pokazatelj je sazrijevanja spoznaje da samo zajedničkim naporima možemo osvajati zahtjevna inozemna tržišta“, rekao je Ivica Matošević, začetnik preporoda istarske vinarske industrije, čelnik Vinistre i najzaslužniji za afirmaciju malvazije na domaćem i inozemnom tržištu.

Prepoznavši uspjeh lanjskog projekta, Vinistri se ove godine pridružila i Graševina Croatica. Tako se, u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, te udruge Graševina Croatica, proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja, na „en primeur“ kušanju mladih malvazija i graševina okupilo više od 50 vinara Istre, Slavonije i Podrunavlja. Bila je to iznimna prigoda da se ponajprije profesionalci u ugostiteljstvu i vinskoj industriji, a potom i posjetitelji, uvjere u kvalitetu vina berbe 2012.

„Iako smo tržišni konkurenti, naše zajedničko predstavljanje mladih malvazija i graševine, koje je, kao što vidite, pobudilo golemo zanimanje stručnjaka i javnosti, jasno upućuje na to da se ujedinjenim naporima želimo našim vinima probijati na svjetska tržišta i afirmirati Hrvatsku kao zemlju vrhunskih vina. Upravo to zajedništvo smatram najvećom vrijednošću ove manifestacije, na najvišoj razini organizirane u hotelu Esplanade“, rekao je Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica i jedan od najvećih hrvatskih vinara koji je svojom graševinom već utro put prema inozemnim tržištima, a zajedno s Ivicom Matoševićem nameće se kao jedan od stratega izvozne orijentacije hrvatske vinarske industrije.
*„En primeur“ je uobičajeni način kušanja i kupovanja vina u Francuskoj u razdoblju dok je aktualna berba prije punjenja u boce još u bačvama, kako bi se kupcima i vinskim stručnjacima pružila mogućnost da u ranoj fazi ocjenjuju kvalitetu vina i slijedom toga definiraju svoju strategiju kupnje. Po uzoru na francuske vinske regije Vinistra je lani organizirala prvo „en primeur“ kušanje malvazija u Hrvatskoj, a ove se godine otišlo korak dalje.

Povezani članci
06.10.16 Prehrambeni proizvodi
Nova prestižna priznanja za Vina Belje
21.12.15 Promocije
Čestitke na boci Vina Belje čine ih idealnim poklonima za nadolazeće blagdane
19.10.15 Sajmovi i izložbe
Rendez-vous s graševinom u Belju okupio hrvatske i francuske vinare
04.08.15 Promocije
Pet novih medalja za Vina Belje
26.06.15 Promocije
Nastavlja se pobjednički niz Vina Belje
17.06.15 Prehrambeni proizvodi
Vina Belje apsolutni pobjednik Gator festa s 11 zlatnih medalja
10.06.15 Promocije
Nova svjetska zlata za Vina Belje
01.08.14 Tvrtke i tržišta
Belje: Uzlet dobiti zbog prodaje mlinarskog poslovanja
10.06.14 Sajmovi i izložbe
Vina Belje osvojila osam zlatnih medalja
07.11.12 Promocije
Graševina Belje šampion među hrvatskim graševinama
13.09.12 Sajmovi i izložbe
Nove svjetske medalje za vina Badela 1862
03.07.12 Promocije
Predstavljena nova Vina Belje
01.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na sajmu "ProWein 2012"
14.02.12 Sajmovi i izložbe
Ususret Vinistri održana degustacija vina en primeur
02.02.12 Financije i gospodarstvo
Ledena berba u slavonskim vinogradima
27.01.12 Vijesti iz svijeta
Istra među svjetskim vinskim regijama u usponu
19.01.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatska vina na prezentaciji u Austriji
31.08.11 Vijesti
Osnovana udruga slavonskih vinara "Graševina Croatica"
22.07.11 Brandovi
Hrvatski i slovenski vinari za brendiranje istarskog vina
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa