Info
Seniko studio
Sajmovi i izložbe
19.10.2015. Rendez-vous s graševinom u Belju okupio hrvatske i francuske vinare
Devet hrvatskih vinarija predstavilo se gostima iz Francuske, koji su kušali i Baranjski kulen te obišli Kopački rit, Karanac, vinograde, vinariju i podrume Belja
Hrvatski vinari mogu još puno naučiti od kolega iz Francuske kao vodeće vinske velesile, ali hrvatsko vinarstvo razvija se u dobrom smjeru, posebno kada je riječ o graševini kao najvažnijoj kontinentalnoj sorti. Zaključeno je to na hrvatsko-francuskom vinskom susretu pod nazivom „Rendezvous s graševinom“ koji je održan ovog vikenda u vinariji Vina Belje na Banovom Brdu u Baranji.

Gostima iz Francuske, među kojima su bili vinari, profesionalni kušači, prodajni predstavnici i novinari, predstavilo se devet hrvatskih vinarija: Krauthaker, PP Orahovica, Feravino, Iločki podrumi, Buhač, Antunović, Kalazić, Pinkert i Belje. Francuski stručnjaci sa svoje su strane predstavili vlastita vina, kao i iskustva u promociji vina i vinskom turizmu, ne samo hrvatskim vinarima, nego i sommelierima, turističkim i ugostiteljskim djelatnicima te novinarima iz cijele regije.

Francuska svakako ima puno više iskustva u promociji vina i vinskog turizma nego Hrvatska, pa smo na ovom susretu mogli puno naučiti. S druge strane, i mi imamo što pokazati, a drago nam je da su francuske kolege visoko ocijenili dosadašnje napore i uspjehe hrvatskog vinarstva. Na tržištu smo konkurencija, ali to ne znači da ne možemo i dobro surađivati, istaknuli su redom vinari, članovi Udruge Graševina Croatica.

Barbara Bačić, jedna od gošći koja se u Francuskoj bavi promocijom i prodajom autentičnih vinskih sorti iz srednje i istočne Europe i Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica sektora marketinga i turizma u Belju i članica odbora za marketing udruge Graševina Croatica, najavile su kreiranje zajedničke turističke vinske ture graševine kroz cijelu Slavoniju i Baranju koje će se ponuditi gostima iz Francuske.

Uz najbolje hrvatske graševine, gosti iz Francuske mogli su kušati i Baranjski kulen koji je nedavno dobio EU oznaku zaštićenog geografskog podrijetla. Obišli su i vinograde, vinariju i podrum Belja, poslovni kompleks Mitrovac te najvažnija odredišta rastućeg baranjskog turizma: Kopački rit i hrvatsku ruralnu destinaciju godine Karanac.

Hrvatsko-francuski vinski susret organizirala je Udruga Graševina Croatica zajedno s turističkim zajednicama Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije, a održan je u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.

Povezani članci
06.10.16 Prehrambeni proizvodi
Nova prestižna priznanja za Vina Belje
21.12.15 Promocije
Čestitke na boci Vina Belje čine ih idealnim poklonima za nadolazeće blagdane
04.08.15 Promocije
Pet novih medalja za Vina Belje
26.06.15 Promocije
Nastavlja se pobjednički niz Vina Belje
17.06.15 Prehrambeni proizvodi
Vina Belje apsolutni pobjednik Gator festa s 11 zlatnih medalja
10.06.15 Promocije
Nova svjetska zlata za Vina Belje
01.08.14 Tvrtke i tržišta
Belje: Uzlet dobiti zbog prodaje mlinarskog poslovanja
10.06.14 Sajmovi i izložbe
Vina Belje osvojila osam zlatnih medalja
12.02.13 Promocije
Završeno izrazito uspješno, drugo „en primeur“ kušanje mladih malvazija i graševina
07.11.12 Promocije
Graševina Belje šampion među hrvatskim graševinama
26.09.12 Financije i gospodarstvo
Berba grožđa na iločkom području u punom jeku
03.07.12 Promocije
Predstavljena nova Vina Belje
03.05.12 Istraživanja
Qudal istraživanje: Kutjevo Graševina najbolja među bijelim vinima
01.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na sajmu "ProWein 2012"
02.02.12 Financije i gospodarstvo
Ledena berba u slavonskim vinogradima
19.01.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatska vina na prezentaciji u Austriji
31.08.11 Vijesti
Osnovana udruga slavonskih vinara "Graševina Croatica"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa