Seniko studio
Vijesti
12.04.2013. Hrvatska ICT industrija dinamična je grana koja ima dobar potencijal za daljnji rast
Potrebno je strukturiranim pristupom jačati njen razvoj i izlazak na inozemna tržišta

  • U sklopu Nacionalnog ICT tjedna održan je okrugli stol na temu ePoslovanja – prilike za rast hrvatskog gospodarstva
  • Diskutiralo se o inicijativa kojima bi se poboljšala pozicija domaće ICT industrije te dodatno potakao njen plasman na globalnom i regionalnom tržištu
  • Izneseni su i zaključci o potrebi sustavnog povećanja stručnog ICT kadra, kako bi se na odgovarajući način mogao pratiti daljnji rast i razvoj ICT industrije.

U sklopu Nacionalnog ICT tjedna održan je okrugli stol u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pod nazivom „ePoslovanje – prilika za hrvatsko gospodarstvo“.

Na okruglom stolu govorilo se potencijalu hrvatske ICT industrije, kao dinamične industrijske grane s mogućnošću rasta u budućnosti. Hrvatska uskoro ulazu u Europsku uniju u kojoj će do 2015. godine nedostajati 90.000 informatičara.

Ulaskom u EU bi će pojačana i fluktuacija kadra, mnogi će potražiti zaposlenje van granica. Stručnjaci smatraju kako bi domaća ICT industrija mogla ostvariti znatno bolje rezultate te brži rast uz strateško opredjeljenje zemlje da se poduzmu značajniji koraci u njenom razvoju, poveća broj stručnog kadra te primijeni strukturirani pristup i podrška njenom daljnjem plasmanu na izvozna tržišta.

U vrijeme recesije, općeg pada BDP-a, rasta nezaposlenosti, vanjskotrgovinskog deficita i ostalih negativnih trendova, nije se lako odlučiti u kojem smjeru investirati, odakle krenuti te kamo usmjeriti poticaje i mjere za oporavak gospodarstva.

Neke industrijske grane čine se nedovoljno velikima da bi se na njih obratila pozornost. Zadnjih se godina sustavno radilo na promociji hrvatskog turizma i pozicioniranju Hrvatske kao zanimljive turističke destinacije; od financijskih sredstava koje su gospodarstvenici izdvajali za turizam, do podrške gospodarske diplomacije u tim nastojanjima.

Može li se uz turizam, strukturirano ulagati u razvoj nekih drugih grana koje su nam strateški interesantne? Zašto ne pokrenuti dodatan razvoj domaće ICT industrije, pomoći njenom bržem plasmanu te strukturirano raditi na tome da povećamo izvoz domaćeg znanja i pameti, a pritom zadržimo mlade ljude i potencijal koji stasa u našem obrazovnom sustavu.
U Hrvatskoj postoji cijeli niz uspješnih ICT rješenja i servisa koji funkcioniraju u raznim segmentima javne uprave i gospodarstva, a koje su implementirale domaće ICT tvrtke za potrebe e-uprave.

O daljnjem razvoju eGovernment rješenja, konkretnim projektima i ciljevima govorio je Darko Parić, pomoćnik Ministra uprave za eHrvatsku te naglasio kako ne treba gledati na ulazak Hrvatske u Europsku uniju kao problem, već kao priliku.

Ključan faktor je povećanje stručnog kadra i tome trebamo svi pristupiti sustavno kako bi povećao broj informatičara i poguralo gospodarstvo naprijed.

Postojećim propisima ICT je u nadležnosti čak pet državnih tijela – od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poduzetništva i obrta preko Ministarstva prometa do Ureda za e-Hrvatsku i Ministarstva gospodarstva.

Može li se nadležnost i odgovornost ICT industrije podvesti pod jednu kapu, jednu ustanova koja će moći sustavno pratiti i poticati rast i razvoj ove industrije te pomoći strukturiranim plasmanom na inozemna tržišta: „U Ministarstvu gospodarstva upravo je u tijeku analiza koju radimo u svrhu selekcije i odabira strateških industrija na koje ćemo se kao zemlja gospodarski orijentirati, odlučili smo među njih uvrstiti i ICT industriju, zbog potencijala i rasta kojeg ona ima, i kojeg daljnjim razvojem može donijeti.“ izjavio je Vedran Kružić, pomoćnik Ministra gospodarstva.

Prema nedavno objavljenim podacima u sklopu globalnog istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska se po ICT konkurentnosti našla na 51. poziciji od ukupno 144 zemalja.

Zanimljivo je da je došlo do pada pozicije u odnosu na prethodnu godinu i to upravo na područjima poput pogoršavanja političkog i regulatornog okruženja, slabe efikasnosti pravnog sustava u rješavanju sporova.

Istaknuto je kako bi bilo dobro kada bi se osiguralo jedno mjesto na koje će se moći slijevati svi zahtjevi ICT industrije: „Iznimno je važno da država prilagodi potrebnu legislativu i pravni okvir za kvalitetnije usmjeravanje same ICT industrije.

Osim generiranja potražnje za ICT uslugama na tržištu, država mora preuzeti aktivniju ulogu u stvaranju poduzetničke klime za njen daljini rast i razvoj.“ naglasio je Adrian Ježina, predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a.
Rješenja tvrtke IN2, e-Liste čekanja i e-Naručivanje, osvojila su 13. ožujka u Londonu European IT & Software Excellence Award u kategoriji rješenja godine za javni sektor.

Ovo je veliko priznanje za tvrtku IN2, ali i za hrvatsku IT industriju. Priznanje je pokazatelj kako konkurentnost svakog gospodarstva i javnog sektora postaje sve ovisnije o inovativnoj i učinkovitoj uporabi informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT).

U Hrvatskoj je država još uvijek najveći kupac IT usluga i proizvoda te njihov prirodni potrošač: „Potrebo je i dalje raditi na tome da se javni servisi poboljšaju i učine dostupniji građanima, no država se mora preusmjeriti na to da postane i postane i investitor u IT-ja.“, govorio je Ante Mandić, predsjednik Uprave tvrtke IN2.

Situaciju na primjeru segmenta domaćih proizvođača softvera predstavio je Dražen Oreščanin, predsjednik uprave Poslovne inteligencije te jedan od članova CISEx udruženja (Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera).

Naglasio je kako proizvođači softvera čine mali segment, ako gledamo njihovu zastupljenost u ukupnom gospodarstvu, jer se većinom radi o tvrtkama koje zapošljavaju nekoliko ljudi, obično visoke stručne spreme, te predstavljaju tipične uslužno orijentirane tvrtke koje ne raspolažu značajnom dugotrajnom imovinom (osim opreme i licenci).

Zbog toga se vrlo često suočavaju s problemima dobivanja vanjskih izvora financiranja, iako prosječno imaju odlične bonitetne ocjene.

Od problema u realizaciji kredita, do ostvarivanja prava na bespovratna sredstva državnih potpora, novih poduzetnički projekti u ovoj industriji, dodatno su destimulirani izostankom brojnih poticajnih mjera koje druge svjetske države u posljednje vrijeme implementiraju, specijalno za hight-tech industriju (niže stope poreza, poticaji, olakšice, Seed Capital..).

Osim toga, izostaju i drugi oblici suradnje državnih institucija sa softverskom industrijom, poput aktivnosti gospodarske diplomacije, promocije ove industrijske grane na globalnoj razini, suradnje na razvoju i edukaciji resursa i sl.

„Nužno je potrebno imati provedivu strategiju izvozno orijentiranih IT industrija s jasno definiranim i mjerljivim ciljevima, koja uključuje promjene u sustavu obrazovanja, sustavno poticanje i financiranja od strane državnih institucija i VC fondova te gospodarsku diplomaciju i promociju.

Budući da prednosti koje ova industrija može polučiti značajno mogu utjecati na poboljšanje vanjskotrgovinske platne bilance, zapošljavanje VSS stručnjaka te sprečavanje daljnji odljeva mozgova.“, izjavio je Dražen Oreščanin.
Diskutiralo se i o mogućnosti izrade jedinstvenog kataloga ICT rješenja koji bi objedinio ponudu Hrvatske ICT industrije te olakšao njeno predstavljanje i o promociju u inozemstvu. U sklopu diskusije istaknuto je kako je Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS) kroz realizaciju projekta OIB-a ali i drugih ključnih projekata u kojima su implementirana najnovija ICT rješenja i arhitekture: „APIS je kao najveći sistem integrator u zemlji zainteresirana za suradnju sa svim IT tvrtkama koje smatraju da mogu doprinijeti daljnjem razvoju e-usluga te da zajedničkim snagama možemo nastupiti na inozemnim tržištima.“, rekao je Denis Hrestak, član Uprave APIS IT-a.

Na okruglom stolu se govorilo i o važnosti obrazovanja, povećanja kvalitetnog informatičkog kadra. Bez te sve za sve većom potrebom za kvalificiranim ICT stručnjacima, bez kojih se ne može govoriti o izgradnji konkurentnog gospodarstva, a još manje o pozicioniranju ICT industrije kao jedne od strateških odrednica gospodarstva.

Ulaganja ICT poslodavaca u razvoj poslovanja i zaposlenika veća su nego u drugim sektorima, jer zahtijevaju neprestano ulaganje u nova znanja i tehnologije koje zastarijevaju svakih 6 mjeseci: „Nedostatak odgovarajućeg broja obučenog ICT kadra bit će usko grlo inovativnim organizacijama i poduzećima u javnom i privatnom sektoru koje odluče aktivnije krenuti u osvajanje inozemna tržišta.

Važno je na vrijeme prepoznati potrebe, koji su preduvjete kako bi se sustavan nastup u inozemstvu mogao i realizirati. Uključivanjem obrazovnih institucija u konkretne projekte, gotovi stručnjaci bi se puno brže mogli integrirati u realni sektor u gospodarstvu te bi se omogućila kvalitetnija razmjena znanja i iskustava između obrazovnog sektora i gospodarstva.“ zaključio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra te moderator skupa.

Okrugli stol ePoslovanje – prilika za hrvatsko gospodarstvo održan je u sklopu Nacionalnog ICT tjedna. Glavni partneri ove inicijative su FER, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Moj Posao, Tehničko Veleučilište Zagreb te Visoka škola za primijenjeno računarstvo „Algebra“.

Tjedan se odvija pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Medijski događaj podržavaju BUG, EduCentar, ICT Business, Moja matura, Mreža, TPortal, Pogled kroz prozor, Računalo.com, REP.HR i Srednja.hr.

Povezani članci
15.04.16 Vijesti
Podravka i Hrvatska udruga poslodavaca za akciju „Korak u život“ na modnoj reviji Aleksandre Dojčinović
30.03.16 Korisne informacije
DigiGirlz događanje u travnju u Hrvatskoj
15.07.15 Financije i gospodarstvo
Godišnji prihod ICT sektora premašio 21 mlrd kuna
07.07.15 Vijesti
HUP kod Hrvatske stranke umirovljenika o 16 pitanja
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
02.07.15 Vijesti
HEP i RWE osnovali zajedničku tvrtku za projekte obnovljivih izvora energije
18.06.15 Karijere
HUP: Udruga trgovine - izborna skupština
08.06.15 Vijesti
HUP pozvao političare na odgovornost u predizbornoj komunikaciji
07.05.15 Financije i gospodarstvo
Prihodi prehrambenih kompanija porasli, profitabilnost poboljšana
23.04.15 HGK
Poreč: akcija "Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvodi za hrvatski turizam"
22.04.15 Seminari, konferencije
WinDays: reforme u obrazovanju nužne za rješavanje nezaposlenosti mladih
21.04.15 Seminari, konferencije
Počela jubilarna konferencija WinDays15, najveći poslovno-tehnološki događaj u regiji
16.04.15 Financije i gospodarstvo
Susret gospodarstvenika u organizaciji HUP-a
14.04.15 Sajmovi i izložbe
U Osijeku počeo 5. "Brown Forum"
27.03.15 DOP
Korištenjem toplinske energije do 240 novih radnih mjesta
03.03.15 Seminari, konferencije
Međunarodna konferencija “Osnaživanje žena u gospodarstvu”
29.01.15 Vijesti
HUP i SSSH potpisali Sporazum o bipartitnoj suradnji
17.12.14 Vijesti
Osnovana HUP-Koordinacija generalnih zastupnika proizvođača osobnih motornih vozila i lakih komercijalnih vozila
09.12.14 Vijesti
„Ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje!“
17.10.14 Vijesti
Povjerenik Mimica pokrenuo kampanju "Potrošači, upoznajte svoja prava!"
18.09.14 Vijesti
Roglić: HUP bi mogla voditi Gordana Deranja
11.09.14 Seminari, konferencije
Proboj hrvatskog ICT-a na tursko tržište
10.09.14 Sajmovi i izložbe
Na CeBIT-u u Turskoj 29 hrvatskih tvrtki
03.09.14 Financije i gospodarstvo
Hrvatski ICT zajednički se predstavlja na CeBIT-u u Turskoj
09.05.14 Vijesti
71 posto ICT poslodavaca otvarat će nova radna mjesta
17.04.14 Vijesti
HUP: Ponovo se pribjegava najjednostavnijim rješenjima
11.04.14 Vijesti
HUP: Nova opterećenja ugrožavaju investicije i urušavaju gospodarstvo
31.03.14 Vijesti
Intenzivnija suradnja HUP-a i Ministarstva poljoprivrede
10.02.14 Vijesti
HUP predstavio mjere za izlazak iz krize vodstvu HDZ-a
03.02.14 Vijesti
20 hrvatskih tvrtki zainteresirano za gradnju prvog svjetskog fuzijskog reaktora
15.01.14 Vijesti
HUP-koordinacija za duhanske proizvode - Obvezatan standard za sve zemlje članice EU
08.01.14 Zaposlenost / plaće
Veliki već počinju zapošljavati, a cijelo tržište rada oporavit će se tek 2015.
10.12.13 Vijesti
Poslodavci općem stanju u gospodarstvu dali čistu jedinicu
22.11.13 Vijesti iz regije
Strategija razvoja regije: Otvaranje milijun radnih mjesta
14.11.13 Vijesti
HUP ICT udruga predstavila novu organizaciju, vodstvo i smjernice rada za 2014.
14.11.13 Vijesti
Povećanje stope PDV-a u turizmu - dugoročno jako loša odluka
07.11.13 Vijesti
Osnovana HUP-Koordinacija tvrtki iz uslužnih djelatnosti
22.10.13 Financije i gospodarstvo
Poduzetnici Grčiću: Kao da imamo dvije vlade
30.09.13 Vijesti
Mudrinić: stanje je blizu alarmantnog
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
23.08.13 Vijesti
HUP Dalmacije protiv zatvaranja objekata, umjesto toga predlaže blokadu računa
22.08.13 Vijesti
Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
05.07.13 Karijere
Glavni direktor HUP-a izabran u gospodarsko socijalno vijeće EU
18.06.13 Vijesti
Čavlović Smiljanec: porezni sustav pomaže gospodarstvu
13.06.13 Karijere
Zoran Maksić na čelu HUP-Koordinacije za duhanske proizvode
05.06.13 Seminari, konferencije
Projekt EUforija se nastavio devetom tematskom konferencijom o informacijskom društvu u Muzeju Mimara
08.05.13 Vijesti
HUP: Vlada mora liberalizirati ulagačku klimu
07.05.13 Vijesti
Mudrinić: Uvjeti za investicije nisu povoljni
03.05.13 Vijesti
HUP trend: Pad pouzdanja poduzetnika u industriji
02.05.13 Vijesti
HUP: Damir Skender novi predsjednik Vijeća članova
12.03.13 Financije i gospodarstvo
Do kapitala pomoću "equity" fondova
17.12.12 Vijesti
HUKU i HUP potpisali sporazum o poslovnoj suradnji
05.12.12 Vijesti
HUP: Vlada nije poboljšala uvjete poslovanja
30.11.12 Financije i gospodarstvo
HUP: Linić potiče antipoduzetničku klimu
28.11.12 Financije i gospodarstvo
HUP: U 2013. nastavak teškog stanja u gospodarstvu
12.11.12 Vijesti
Savjet HUP-a: Hrvatska ima potencijal za rast i razvoj
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
22.08.12 Vijesti
HUP podržava Vladino uvođenje reda, Čačić obećava bolju komunikaciju
01.08.12 Trgovina na malo
Tisak otvorio novi distributivni centar
01.08.12 Tvrtke i tržišta
Rang lista najvećih IT poduzeća
28.05.12 Sajmovi i izložbe
HGK vodi informatičke tvrtke na sajam u Kazahstan
16.05.12 Vijesti
Dan poduzetnika: Jačati poduzetničku klimu
16.05.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Pokušavamo uvesti red i proširiti prostor slobode
05.04.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatska 45. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti
26.03.12 Financije i gospodarstvo
ICT tvrtke ne planiraju smanjenje broja zaposlenih
12.03.12 Vijesti
HUP nezadovoljan učinkom Vladinih mjera gospodarskog oporavka
06.03.12 Sajmovi i izložbe
Na sajmu "CeBIT 2012." 119 sastanaka za hrvatske IT tvrtke
21.02.12 Vijesti
HUP zadovoljan prvim potezima Vlade, ali traži više odlučnosti i hrabrosti
06.02.12 Financije i gospodarstvo
IDC Adriatics, SAP i Microsoft pozdravljaju najavu informatizacije javnog sektora
02.02.12 Vijesti
HUP zabrinut praksom socijalnog dijaloga bez poslodavaca
26.01.12 Vijesti
HUP zadovoljan Vladinim proračunskim projekcijama
30.12.11 Vijesti
HUP podupire vladina nastojanja da riješi gospodarske probleme
20.12.11 Vijesti
Poslodavci očekuju promjene
08.12.11 Seminari, konferencije
Vodeće hrvatske kompanije najavile jača ulaganja u ICT 2012.
29.09.11 Vijesti
HUP priprema ocjene stranačkih gospodarskih programa
06.09.11 Vijesti iz svijeta
GfK: Porast IT tržišta u Europi
08.08.11 Tvrtke i tržišta
Završena transakcija - Vipnet preuzeo B.net
05.07.11 Seminari, konferencije
Virtualni novac i daljnja digitalizacija financijske industrije
28.06.11 Financije i gospodarstvo
ICT: Velika nada domaćeg gospodarstva
10.06.11 Vijesti
HUP o završetku pregovora s EU
06.06.11 Vijesti
Majetić: EU nije bajka, ali nemamo izbora
03.06.11 Vijesti
U ponedjeljak Dan poduzetnika HUP-a
02.06.11 Vijesti
HUP predstavio premijerki gospodarski program
31.05.11 Vijesti
HUP: Zemljišne knjige su glavni uzrok nekonkurentnosti
25.05.11 Vijesti
Dan poduzetnika ove godine pod nazivom "Hrvatski poslodavci na prekretnici"
03.03.11 Vijesti
HUP osnovao Koordinaciju proizvođača i priređivača zabavnih igara
23.02.11 Vijesti
Ivan Ergović novi predsjednik HUP-a
17.02.11 Vijesti
HUP predstavio Platformu za novi hrvatski dogovor
11.02.11 Vijesti
HUP traži veću odlučnost Vlade
15.12.10 Vijesti
HUP: Iduća godina bit će još teža
29.11.10 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Poduzetnici prijavili zastoje u projektima teškim 500 mil. €
08.11.10 Vijesti
HUP osnovao Centar za pomoć investitorima
07.10.10 Vijesti
HUP u povodu Međunarodnog dana dostojanstvenog rada
21.09.10 Vijesti
Davor Majetić: Četiri prioriteta HUP-a
15.09.10 Vijesti
Davor Majetić imenovan glavnim direktorom HUP-a
13.09.10 Vijesti
Poslovni dnevnik: Traži se predsjednik HUP-a
24.08.10 Vijesti
Poslodavci: Rebalans je nastavak dosadašnje ekonomske politike
29.06.10 Vijesti
HUP upozorava na posljedice gospodarskog usporavanja
13.04.10 Vijesti
HUP o poslovnom ambijentu: Problem su nesigurne investicije i skupi energenti
05.03.10 Vijesti
Kosor i HUP najavili nove mjere za pomoć gospodarstvu
12.11.09 Vijesti
HUP: Guši nas nelikvidnost i nedostatno financiranje
21.10.09 Vijesti
HUP predlaže drukčiju Vladu
14.05.09 Vijesti
Podrška HUP-a gospodarskim smjernicama Grada Zagreba
24.04.09 Vijesti
Damiru Kuštraku novi mandat predsjednika HUP-a
21.01.09 Vijesti
APIU i HUP potpisali ugovor o poslovnoj suradnji
01.12.08 Vijesti
Hrvatska na dobrom putu prema integraciji u tržište EU
26.11.08 Vijesti
HUP zahtijeva nulti deficit i podržava reformu zdravstva
11.11.08 Vijesti
Konstituiran Savjet HUP-a
23.10.08 Vijesti
HUP predlaže mjere za ublažavanje utjecaja svjetske krize u Hrvatskoj
04.07.08 Vijesti
Prekinuta diskriminacija u financiranju pripravnika VSS u zdravstvu
12.06.08 Vijesti
Zdravstvene Udruge HUP-a u Ministarstvu zdravstva
03.06.08 Vijesti
Novi saziv Izvršnog odbora HUP-a
16.05.08 Vijesti
HUP podržao dogovor o minimalnoj plaći
23.04.08 Vijesti
HUP najavio međunarodnu konferenciju o gospodarskim kretanjima
28.03.08 Vijesti
HUP: Osnovan Centar za poslodavce jadranske regije
14.11.07 Vijesti
Sastanak Koordinacije trgovaca motornim vozilima
30.10.07 Vijesti
Razgovori poslodavaca i političkih čelnika
24.10.07 Vijesti
HUP najavio susret s prvacima političkih stranaka i ICT Forum
05.09.07 Vijesti
Poduzetnici pripremaju zahtjeve za novu Vladu
04.09.07 Vijesti
HUP jedini od poslodavačkih udruga ispunjava kriterije za članstvo u GSV-u
03.07.07 Vijesti
Delegacija hrvatskih trgovaca u posjetu Španjolskoj
15.05.07 Vijesti
Hrvatski poslodavci: nova industrijalizacija Hrvatske
29.03.07 Vijesti
HUP o Zakonu o minimalnoj plaći
17.10.06 Vijesti
Izvršni odbor Udruge trgovine
04.10.06 Ekologija
Prikupljeno pola milijarde boca
07.07.06 Šira regija
HUP - Prezentacija "Industrijska politika i poduzetništvo"
02.07.06 Vijesti
Specijalizacija za sve segmente trgovačke djelatnosti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa