Seniko studio
Vijesti
02.07.2006. (Uredništvo) Specijalizacija za sve segmente trgovačke djelatnosti
Razgovor s Josipom Zaherom, Predsjednikom Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca
Recite nam ponešto o sebi, o vašoj dosadašnjoj poslovnoj karijeri.
– Poslovnu karijeru započeo sam 1985. godine u državnoj upravi, u gradskom poglavarstvu Jastrebarsko, i to kao gospodarski inspektor, nakon čega postajem voditelj inspekcija. Od 1991. godine komercijalni direktor u Trgovačkom dioničkom društvu Japetić, zatim predsjednik uprave u TDD Japetić od 1993. godine. U to vrijeme kao idejni začetnik udruživanja trgovačkih lanaca u Hrvatskoj osnivač sam Ultra grupe koja se razvila u respektabilnu udrugu trgovaca, a od 2004. godine u Agrokoru direktor Strategijske poslovne grupe Maloprodaje. U domeni trgovine sam od samog početka svoje poslovne karijere, praktički odmah po završetku studija, jer i u vrijeme rada kao gospodarski inspektor na samim počecima, područje mojeg djelovanja većim dijelom bilo je vezano za trgovinu i procese u trgovini. Danas sam i Predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, tako da mi je trgovina ‘pod kožom’ na neki način.

Kakvi su trendovi hrvatske trgovine od 90-ih do danas. Kako ih vi vidite?
– Kretanja trgovine u našoj zemlji od 90-ih do danas ukazuju na brojne i značajne promjene u strukturi samog tržišta. Devedesetih godina to je još uvijek bila stara distributivna trgovina, sazdana od malih i srednjih uglavnom lokalnih, te nekoliko večih trgovačkih lanaca. Prisjetimo se samo nekih od njih: bili su tu Unikonzum, Slavija, Nama, Brodokomerc, Dalma, zatim Sloboda, Trgostil, Japetić, Trgocentar i mnogi drugi. Potom su tu bile specijalizirane trgovine kao primjerice Elektropromet, Ferimport, Brodomerkur, Tekstilpromet itd. U to vrijeme, na početku devedesetih, krenula je i privatna inicijativa koja je rezultirala osnivanjem brojnih malih lokalnih trgovina. U tom tranzicijskom periodu nastala je u trgovini u nas ona situacija koju su zemlje razvijene Europe prošle daleko prije i što je nužno ukazivalo na potrebu restrukturiranja trgovačke djelatnosti. Dolazilo je do propadanja srednjih i većih lanaca, tako da danas imamo situaciju u kojoj je tek manji dio njih i opstao na tržištu. Pravovremenim restrukturiranjem Konzum je širenjem te akviziranjem proširio nacionalnim tržištem a potom i regionalnim tržištem Tijekom devedesetih godina pojavili su se i neki novi trgovački lanci, koji su danas stasali i razvili se u vrlo respektabilne poslovne subjekte kao što su: Getro, Tommy, KTC i drugi dok su preostali srednji trgovački lanci udruženi u grupacijama CBA i Ultra Gros grupe.
Došlo je i do prodora trgovine iz europskog okruženja, spomenimo tek neke od njih: Kaufland, Baumax, Bauhaus, Billa, Metro. Na taj način smo dobili sliku trgovine na tržištu Hrvatske koja nam je danas dobro poznata. Smatram kako razdoblje konsolidacije i dijeljenja karata još uvijek nije do kraja završeno. Tržište će se sasvim sigurno još preslagivati u narednom periodu, ali očekujem kako će se u razdoblju od narednih pet godina ipak stabilizirati. Mi držimo kako će u tom procesu vodeću poziciju na tržištu i dalje zadržati Konzum kao regionalni lanac, sa dijelom domaćih trgovaca, ali je i za očekivati kako će sve ozbiljnije pozicije zauzimati i stranci koji će se u nadolazećem razdoblju konsolidirati pa možda čak i u nekoj mjeri povezati. To znači kako će biti izuzetno teško da na ovom malom tržištu opstanu svi koji su i danas na njemu prisutni, bilo da se radi o domaćim, bilo o stranim trgovačkim lancima.
Kakvo je vaše mišljenje o novom Zakonu o trgovini, koji je u pripremi, kao i o tijeku provedbe Pravilnika o ambalaži?
– Budući da smo mi na neki način postali partneri, znači časopis Suvremena trgovina i web portal suvremena.hr i HUP - Udruga trgovine, što je dobro i taj odnos moramo i dalje unaprjeđivati, time ste dijelom i upoznati što naša udruga radi u domeni zakonodavnog uređivanja djelatnosti trgovine. Hrvatska udruga poslodavaca sudjeluje u legislativnim procesima koji se tiču trgovine, u onoj mjeri u kojoj nam to dopuštaju vrijeme i okolnosti, i shodno tomu pokušavamo uticati na cjelokupno okružje u kojem trgovina posluje. Mi već zadnjih sedam ili osam godina vrlo intenzivno upućujemo naše sugestije, prijedloge i podzakonske akte u proceduru i ostvarujemo suradnju s Ministarstvom gospodarstva i Ministarstvom zaštite okoliša na onim pitanjima koji se tiču trgovine. U zadnje vrijeme to je Zakon o trgovini koji sada ulazi u saborsku proceduru i oko kojeg se već nekoliko godina lome koplja. Budući da je Zakon o trgovini, koji je sada na snazi, donijet još 1996. godine, a već smo naglasili kako se mnogo stvari od tada promijenilo, postavlja se imperativ zakonskog uređenja novonastalih odnosa u trgovačkoj djelatnosti. Nova zakonska regulativa treba pravilno vrednovati nove odnose koji su nastali u području trgovine, a samoj djelatnosti dati onaj značaj koji joj u društvu i pripada. Trebat će se utanačit oni odnosi i one vrednote koji su važeći u Europi, kojoj težimo i prema kojoj se moramo ravnati. Ukazali smo na nekoliko stvari pri izradi zakonodavnog rješenja. To su, prije svega, nelojalna utakmica, zatim antidumping, područje radnog vremena zaposlenih u trgovini. Mogu reći kako je dio naših prijedloga usvojen i ušao je u proceduru, a jedan dio nije. Na zadnjem Gospodarsko socijalnom vijeću sam osobno iznio te primjedbe i dobio suglasnost ministra gospodarstva, gos-podina Vukelića, da ćemo prije drugog čitanja organizirati sastanak kako bismo zajedno vidjeli što još možemo učiniti kako bi taj zakon u drugo čitanje ušao u što kvalitetnijoj formi. Sve sa zajedničkim ciljem kako bi novi Zakon o trgovini potaknuo razvoj trgovačke djelatnosti, a ne na bilo koji način ometao ili čak zaustavio taj proces.

U zadnjih pola godine posebno je aktualan Pravilnik o ambalaži. U pogledu uređenja tog segmenta također smo imali svoje primjedbe i još uvijek smatramo kako, i nakon pola godine proved-be, Pravilnik nije zaživio u svim potrebnim segmentima. Dosta je teško stvoriti prave preduvjete za njegovu pravilnu primjenu kako bi se na adekvatan i svima prihvatljiv način tretiralo to područje. Neke naše sugestije, koje smo iznijeli još u ranoj fazi primjene Pravilnika, su i prihvaćene, ali smo dogovorili s ministricom za zaštitu okoliša Marinom Matulović-Dropulić jedan svojevrstan time-out, period nakon kojeg ćemo sjesti i pokušati doraditi neke detalje.
Da li su u tom procesu više pogođeni mali trgovci, jer veličina prodajnog prostora očito determinira mogućnost obavljanja te djelatnosti?
– Svakako. Mi smo imali određene primjedbe vezane i uz tu problematiku, budući da manje trgovine bilo da su u sastavu trgovačkih lanaca ili u vlasništvu trgovaca pojedinaca, vrlo teško mogu zadovoljiti sanitarne i druge uvjete u pogledu kvalitetnog sakupljanja ambalaže. U ljetnom periodu to će naročito biti vidljivo. Mi smo upućivali sugestije koje bi vodile u tom smjeru da se odredi veća kvadratura prostora koji može obavljati tu djelatnost. Po našem prijedlogu radilo bi se o trgovačkim prostorima od 500 do 700 četvornih metara, koji bi bili u mogućnosti ostvariti provođenje svih sanitarnih i zdravstvenih normi neophodnih za rukovanje i sakupljanje ambalažnog otpada. U većim prodajnim prostorima to se lakše osigura budući je i protok ambalažnog otpada veći pa je i financijska i tehnička sredstva lakše pribaviti. U nemogućnosti ostvarenja tih preduvjeta, manji prodajni prostori su skupljali ambalažni otpad u vreće, koje se drže u neposrednoj blizini prodajnih polica, što po nama svakako nije način na koji želimo riješiti problem zbrinjavanja ambalaže.
Što očekuje hrvatsku trgovinu u ozračju pridruživanja Europskoj uniji?
– Hrvatska trgovina i ulazak u EU sasvim sigurno je područje koje nas trgovce posebno interesira i provocira. Neminovno je da ćemo mi, prije ili kasnije, ući u Europsku Uniju, jer tu po svim kriterijima i pripadamo. Prilagodbe su nužne, ali ću naglasiti koliko je bitan naš iskorak prema tržištima ujedinjene Europe, budući da konkurenciju iz EU mi u Hrvatskoj već imamo. Čak i uz određene mjere koje Hrvatska ima, može se reći kako se naše tržište u pravom smislu otvorilo prema Europi kako u segmentu roba, tako i u pogledu dolaska stranih operatera, odnosno inozemnih trgovačkih lanaca. Očekuje nas sasvim sigurno još veća konkurencija, ali mi vjerujemo kako će to donijeti i kriterije koji važe na europskom tržištu. Pogrešno se često misli kako je tržište Europe potpuno liberalno. Svjedoci smo intenzivnog prodora velikih trgovačkih kuća ne samo na hrvatsko, nego i na tržišta istočnoeuropskih zemalja. No zemlje Europske Unije svoja matična tržišta jako dobro štite. Hrvatska je jako uvozno orijentirana, no članstvom u EU očekujemo kako će se to veliko tržište otvoriti do određene mjere i za hrvatske proizvođače, a dijelom i za hrvatske trgovce.

Da li se na neki način može regulirati koliki se dio hrvatske robe mora nalaziti na policama trgovina?
– To je iznimno teško regulirati, to ustvari i neće biti moguće regulirati. Znakovito je to da, kao što su se restrukturirali domaći trgovački lanci tako će u narednom periodu morati proći proces restrukturiranja i hrvatski proizvođači. U ozračju dolaska discountera na područje Hrvatske, domaći proizvođači će postati dijelom nekonkurentni i bez kvalitetnog restrukturiranja teško je očekivati da njihovi proizvodi cjenovno konkuriraju na otvorenom i transparentnom tržištu.
Možete li nam reći nešto o aktualnim aktivnostima HUP-a i Agrokora?
– Nedavno je osnovana Koordinacija specijaliziranih trgovaca za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima, koja okuplja šezdesetak trgovaca koji su preko HUP-a našli subjekt preko kojeg mogu uskladiti svoje interese. Priprema se i nova Koordinacija trgovaca autoindustrije i autodijelova, što predstavlja naše opredjeljenje da se u što većoj mjeri specijaliziramo za sve segmente trgovačke djelatnosti. Pred nama je, u vrlo skorom vremenu, i godišnja skupština što je izraz našeg nastojanja da i u ovom ljetnom periodu ostanemo vrlo aktivni i vrlo aktualni.

Agrokor također vrlo intenzivno širi svoje poslovanje, pokušavamo teritorijalno pokriti cjelokupno nacionalno područje. Intencija nam je da to u glavnini slučajeva budu trgovine velikih formata. Intenzivno je i širenje prema zemljama u regiji. Od prošle godine funkcioniramo vrlo dobro u Srbiji i tijekom slijedećih nekoliko mjeseci planiramo daljnje proširenje postojećih kapaciteta.
Curriculum vitae:
Datum i mjesto rođenja:
24. lipnja 1959. u Jastrebarskom
Školska sprema:
diplomirani ekonomista, inženjer prometa
Strani jezici:
služi se engleskim i njemačkim jezikom
Interesi, hobi:
vinogradarstvo, vinarstvo, budući da potječe iz kraja gdje se vino tradicionalno proizvodi, trudi se zadržati tu tradiciju, a od sportskih aktivnosti voli jedrenje

Povezani članci
07.07.15 Vijesti
HUP kod Hrvatske stranke umirovljenika o 16 pitanja
03.07.15 Vijesti
HUP kod Predsjednice RH na temu 16 pitanja
02.07.15 Vijesti
HEP i RWE osnovali zajedničku tvrtku za projekte obnovljivih izvora energije
08.06.15 Vijesti
HUP pozvao političare na odgovornost u predizbornoj komunikaciji
17.04.14 Vijesti
HUP: Ponovo se pribjegava najjednostavnijim rješenjima
11.04.14 Vijesti
HUP: Nova opterećenja ugrožavaju investicije i urušavaju gospodarstvo
03.02.14 Vijesti
20 hrvatskih tvrtki zainteresirano za gradnju prvog svjetskog fuzijskog reaktora
15.01.14 Vijesti
HUP-koordinacija za duhanske proizvode - Obvezatan standard za sve zemlje članice EU
10.12.13 Vijesti
Poslodavci općem stanju u gospodarstvu dali čistu jedinicu
14.11.13 Vijesti
HUP ICT udruga predstavila novu organizaciju, vodstvo i smjernice rada za 2014.
14.11.13 Vijesti
Povećanje stope PDV-a u turizmu - dugoročno jako loša odluka
07.11.13 Vijesti
Osnovana HUP-Koordinacija tvrtki iz uslužnih djelatnosti
23.08.13 Vijesti
HUP Dalmacije protiv zatvaranja objekata, umjesto toga predlaže blokadu računa
22.08.13 Vijesti
Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
08.05.13 Vijesti
HUP: Vlada mora liberalizirati ulagačku klimu
07.05.13 Vijesti
Mudrinić: Uvjeti za investicije nisu povoljni
03.05.13 Vijesti
HUP trend: Pad pouzdanja poduzetnika u industriji
02.05.13 Vijesti
HUP: Damir Skender novi predsjednik Vijeća članova
12.04.13 Vijesti
Hrvatska ICT industrija dinamična je grana koja ima dobar potencijal za daljnji rast
12.03.13 Financije i gospodarstvo
Do kapitala pomoću "equity" fondova
17.12.12 Vijesti
HUKU i HUP potpisali sporazum o poslovnoj suradnji
05.12.12 Vijesti
HUP: Vlada nije poboljšala uvjete poslovanja
30.11.12 Financije i gospodarstvo
HUP: Linić potiče antipoduzetničku klimu
28.11.12 Financije i gospodarstvo
HUP: U 2013. nastavak teškog stanja u gospodarstvu
12.11.12 Vijesti
Savjet HUP-a: Hrvatska ima potencijal za rast i razvoj
25.09.12 Vijesti
Ivica Mudrinić novi predsjednik HUP-a
22.08.12 Vijesti
HUP podržava Vladino uvođenje reda, Čačić obećava bolju komunikaciju
16.05.12 Vijesti
Dan poduzetnika: Jačati poduzetničku klimu
16.05.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Pokušavamo uvesti red i proširiti prostor slobode
12.03.12 Vijesti
HUP nezadovoljan učinkom Vladinih mjera gospodarskog oporavka
21.02.12 Vijesti
HUP zadovoljan prvim potezima Vlade, ali traži više odlučnosti i hrabrosti
02.02.12 Vijesti
HUP zabrinut praksom socijalnog dijaloga bez poslodavaca
26.01.12 Vijesti
HUP zadovoljan Vladinim proračunskim projekcijama
30.12.11 Vijesti
HUP podupire vladina nastojanja da riješi gospodarske probleme
20.12.11 Vijesti
Poslodavci očekuju promjene
29.09.11 Vijesti
HUP priprema ocjene stranačkih gospodarskih programa
10.06.11 Vijesti
HUP o završetku pregovora s EU
06.06.11 Vijesti
Majetić: EU nije bajka, ali nemamo izbora
03.06.11 Vijesti
U ponedjeljak Dan poduzetnika HUP-a
02.06.11 Vijesti
HUP predstavio premijerki gospodarski program
31.05.11 Vijesti
HUP: Zemljišne knjige su glavni uzrok nekonkurentnosti
25.05.11 Vijesti
Dan poduzetnika ove godine pod nazivom "Hrvatski poslodavci na prekretnici"
03.03.11 Vijesti
HUP osnovao Koordinaciju proizvođača i priređivača zabavnih igara
23.02.11 Vijesti
Ivan Ergović novi predsjednik HUP-a
17.02.11 Vijesti
HUP predstavio Platformu za novi hrvatski dogovor
11.02.11 Vijesti
HUP traži veću odlučnost Vlade
15.12.10 Vijesti
HUP: Iduća godina bit će još teža
29.11.10 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Poduzetnici prijavili zastoje u projektima teškim 500 mil. €
08.11.10 Vijesti
HUP osnovao Centar za pomoć investitorima
07.10.10 Vijesti
HUP u povodu Međunarodnog dana dostojanstvenog rada
21.09.10 Vijesti
Davor Majetić: Četiri prioriteta HUP-a
15.09.10 Vijesti
Davor Majetić imenovan glavnim direktorom HUP-a
13.09.10 Vijesti
Poslovni dnevnik: Traži se predsjednik HUP-a
24.08.10 Vijesti
Poslodavci: Rebalans je nastavak dosadašnje ekonomske politike
29.06.10 Vijesti
HUP upozorava na posljedice gospodarskog usporavanja
13.04.10 Vijesti
HUP o poslovnom ambijentu: Problem su nesigurne investicije i skupi energenti
05.03.10 Vijesti
Kosor i HUP najavili nove mjere za pomoć gospodarstvu
12.11.09 Vijesti
HUP: Guši nas nelikvidnost i nedostatno financiranje
21.10.09 Vijesti
HUP predlaže drukčiju Vladu
14.05.09 Vijesti
Podrška HUP-a gospodarskim smjernicama Grada Zagreba
24.04.09 Vijesti
Damiru Kuštraku novi mandat predsjednika HUP-a
21.01.09 Vijesti
APIU i HUP potpisali ugovor o poslovnoj suradnji
01.12.08 Vijesti
Hrvatska na dobrom putu prema integraciji u tržište EU
26.11.08 Vijesti
HUP zahtijeva nulti deficit i podržava reformu zdravstva
11.11.08 Vijesti
Konstituiran Savjet HUP-a
23.10.08 Vijesti
HUP predlaže mjere za ublažavanje utjecaja svjetske krize u Hrvatskoj
04.07.08 Vijesti
Prekinuta diskriminacija u financiranju pripravnika VSS u zdravstvu
12.06.08 Vijesti
Zdravstvene Udruge HUP-a u Ministarstvu zdravstva
03.06.08 Vijesti
Novi saziv Izvršnog odbora HUP-a
16.05.08 Vijesti
HUP podržao dogovor o minimalnoj plaći
23.04.08 Vijesti
HUP najavio međunarodnu konferenciju o gospodarskim kretanjima
28.03.08 Vijesti
HUP: Osnovan Centar za poslodavce jadranske regije
14.11.07 Vijesti
Sastanak Koordinacije trgovaca motornim vozilima
30.10.07 Vijesti
Razgovori poslodavaca i političkih čelnika
24.10.07 Vijesti
HUP najavio susret s prvacima političkih stranaka i ICT Forum
05.09.07 Vijesti
Poduzetnici pripremaju zahtjeve za novu Vladu
04.09.07 Vijesti
HUP jedini od poslodavačkih udruga ispunjava kriterije za članstvo u GSV-u
03.07.07 Vijesti
Delegacija hrvatskih trgovaca u posjetu Španjolskoj
15.05.07 Vijesti
Hrvatski poslodavci: nova industrijalizacija Hrvatske
29.03.07 Vijesti
HUP o Zakonu o minimalnoj plaći
17.10.06 Vijesti
Izvršni odbor Udruge trgovine
04.10.06 Ekologija
Prikupljeno pola milijarde boca
07.07.06 Šira regija
HUP - Prezentacija "Industrijska politika i poduzetništvo"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa