Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
08.11.2012. Završena 10. jubilarna Educa Plus
Investiranje u znanje ne daje brze rezultate ali donosi dugoročnu korist

Na drugom danu Educe Plus – 10. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala, održanoj 8. studenog pod nazivom „Nova znanja i vještine za novo vrijeme“ u središnjici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, ponudila su se moguća rješenja za otvaranje novih radnih mjesta kao doprinos izlasku iz krize te se nastojalo inspirirati pojedince i organizacije novim idejama kako bi ih mogli primijeniti u svom profesionalnom i privatnom životu, priopćeno je iz HGK.

Vesna Štefica, zamjenica direktorice Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK, istaknula je kako su prvog dana rada Konferencije prezentirane brojne korisne informacije i spoznaje pa gostovanja stranih poslovnih gurua nisu ni previše potrebna jer njihova iskustva kod nas često nisu previše primjenjiva.

E-learning je kod nas još u povojima, ali su uočljivi pozitivni pomaci u primjeni te vrste obrazovanja kojem je mlada generacija znatno sklonija. U pojedinim tvrtkama upravljanje intelektualnim kapitalom zasebna je poslovna funkcija a sve je veći broj učećih organizacija što rezultira pozitivnim poslovnim rezultatima.

O obrazovanju za nova znanja i vještine govorio je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije koji je pritom naglasio da je teško predvidjeti buduća tržišna kretanja.

Općenito govoreći svijet je prenapučen, a prisutno je globalno zagrijavanje. Postajemo sve bogatiji neracionalnom eksploatacijom prirodnih resursa. Nužna su nova znanja i sposobnost za obavljanje novih poslova u okviru zelene ekonomije. Zbog toga se Hrvatska mora usmjeriti na poslove temeljene na znanju koji racionalno koriste energetske i materijalne resurse. Zasad obrazovanje u Hrvatskoj ne reagira učinkovito na te globalne izazove. Naši zaposlenici morali bi biti osposobljeni za učestalu promjenu radnih mjesta te obučeni sa analitičko i kritičko razmišljanje i djelovanje, rekao je Bejaković.

Branka Pavičević-Novak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode rekla je kako se konferencija UN-a o održivom razvoju Rio+20 održala u Brazilu u lipnju ove godine a, pored ostalog, na njoj se naglasila nužnost predanosti održivom razvoju svih država svijeta.
U tom pogledu neophodno je promicati obrazovanje za održivi razvoj. Tome će pripomoći usvojena Strategija za održivi razvoj RH u kojoj su, pored ostalog, definirane mjere njene provedbe u segmentu formalnog, neformalnog te informalnog obrazovanja. Ustrojena je međuresorna koordinacija za praćenje provedbe Akcijskog plana za obrazovanje za održivi razvitak, pojasnila je Pavičević-Novak.

Informatička industrija je vitalna, a čak i male tvrtke u pravilu već na početku svog djelovanja ciljaju na globalno tržište, naglasio je Ratko Mutavdžić iz Microsofta Hrvatska.

Konkurentnost Hrvatske može se znatnije poboljšati uz pomoć obrazovanja i cjeloživotnog učenja, sveobuhvatnog razvoja ljudskih potencijala i otvaranja novih radnih mjesta. Investiranje u znanje ne daje brze rezultate ali donosi dugoročnu korist. Naše visoko školstvo treba se unaprijediti uz istovremenu afirmaciju nastavničkog zvanja na svim razinama obrazovnog procesa, istaknuo je Mutavdžić.

Sanja Crnković Pozaić iz Ministarstva rada i i mirovinskog sustava ustvrdila je kako se u Hrvatskoj mora provesti reindustrijalizacija uz što učinkovitije korištenje postojećih resursa.

Pritom je rekla kako je neophodno što hitnije pozicionirati Hrvatsku u svjetskim razmjerima s onim u čemu smo najbolji, ali se u tom dijelu trebaju imati na umu određeni nedostaci kao što su primjerice: radna snaga je stara 41 godinu u prosjeku, nepostojanje zamjena za postojeće zaposlenike među mladima, visoka nezaposlenost s tendencijom dugotrajnog izbivanja s tržišta rada, obrazovni sustav koji se ne mijenja prema potrebama gospodarstva te akademska zajednica koja dugo nije bila izložena vanjskoj konkurenciji.

Državna administracija mora što prije sustavno analizirati postojeće potencijale i vanjske prilike te na temelju toga izraditi odnosno prilagoditi industrijsku politiku, regionalnu politiku, politiku zapošljavanja i obrazovnu politiku, poručila je Crnković Pozaić.
U sklopu četvrtog panela „Inovacijski sustav u funkciji samozapošljavanja i zapošljavanja“ govorio je Ivo Friganović iz Bicro d.o.o..

Napomenuo je da Hrvatska teško održava funkcioniranje javnog sektora pa je stoga glavni cilj ostvariti što veće stope rasta bruto domaćeg proizvoda, a tome znatno može pripomoći ulaganje u istraživanje i razvoj kako bi se generirala nova znanja koja treba pretvoriti u inovacije te ih plasirati na tržište.

Već je dobro poznato da su inovacije ključne za ekonomski razvoj i povećavanje konkurentnosti. Male i srednje tvrtke su se dokazale kao inovativne ali im je nužna financijska potpora te izrađeni institucionalni okvir za dalji razvoj u čemu je velika važnost državne administracije. Relativno male državne investicije mogu uroditi velikim povratima nacionalnoj ekonomiji, rekao je Friganović.

Frane Šesnić iz Razvojne agencije Zagreb – Tehnološki park Zagreb d.o.o. ukazao je na veliki značaj poduzetničkog centra koji pruža edukaciju poduzetnika, provodi programe potpore te se bavi poslovnim izdavaštvom. U sklopu Tehnološkog parka djeluje inkubator koji podupire razvoj malih inovativnih tvrtki kojem prethodi predinkubacija uz pomoć koje se realizira mentorstvo u smislu razrade poslovne ideje prije osnivanja tvrtke.

O svojim poslovnim iskustvima govorio je Mario Žderić iz Mobilnih aplikacija d.o.o. koji je tvrtku osnovao prije nekoliko mjeseci te je već razvio novi proizvod a djeluje unutar Tehnološkog parka. Pozitivna iskustva s Tehnološkim parkom iznio je i Ozren Orešković iz Veski d.o.o. čija se tvrtka razvila u tolikoj mjeri da budući razvoj moraju od sada ostvarivati samostalno.

Na kraju je održan panel posvećen zelenoj ekonomiji na kojem su se raspravile mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, unapređenja znanja i vještina te održivog razvoja lokalnih zajednica.

Educa Plus je događaj koji okuplja struku, predstavlja novosti i pruža uvid u mogućnosti korištenja novih tehnologija kako za edukaciju, tako i za praćenje razvoja ljudskih potencijala u poduzećima. Konferencija se održava od 2003. godine te svake godine pruža sažeti pregled suvremenih trendova s područja razvoja ljudskih potencijala temeljenih na iskustvima iz prakse, uzimajući u obzir i znanstveni pristup.

Povezani članci
08.07.16 Vijesti
Za cjeloživotno obrazovanje obrtnika 2 milijuna kuna
19.05.15 Edukacija
Završena prva Futura A akademija u 2015. godini
11.03.15 Europska unija
Ovo su nove mjere za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih
03.11.14 Seminari, konferencije
Čak 13 medalja domaćim inovatorima u Nürnbergu
02.09.14 Edukacija
Ljudski potencijali temeljni su pokretači uspjeha svake tvrtke
28.05.14 Seminari, konferencije
Hamag-Bicro i Studentski centar u Zagrebu organizirali druženje studenata i poduzetnika
25.02.14 Edukacija
Cjeloživotno obrazovanje ključno za razvoj poduzetništva
18.02.14 Vijesti
Europski strukturni fondovi - mogućnosti za poslovni sektor
13.01.14 Karijere
Nedostatak odgovarajućeg znanja i vještina šteti mladim nezaposlenima i europskoj industriji - istraživanje
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
03.10.12 Seminari, konferencije
Beograd: Otvorena HR Arena 2012
19.09.12 Seminari, konferencije
HR Arena: Talentiranih ljudi na tržištu sve je manje
18.09.12 Seminari, konferencije
Zagreb: Započela regionalna konferencija o ljudskim potencijalima
14.09.12 Seminari, konferencije
Podravka organizirala prvu e-learning konferenciju
18.05.12 Financije i gospodarstvo
BICRO: 150 tisuća eura za 'alat' koji olakšava kupnju
14.05.12 Financije i gospodarstvo
Vladin cilj: Za 10 godina stopa zaposlenosti 75%
04.05.12 Vijesti
Jačanje edukacije za poduzetništvo
29.03.12 Zaposlenost / plaće
U 2011. godini pola milijuna ugovora o zaposlenju
27.03.12 Seminari, konferencije
Crnković Pozaić: Za val zapošljavanja treba gospodarska strategija
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
14.12.11 DOP
Coca-Cola HBC Hrvatska dobitnik nagrade "Ključna razlika"
24.11.11 Vijesti
Predstavljeni rezultati Analize potreba za edukacijom malih i srednjih poduzeća
09.11.11 Vijesti
Konferencija o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala EDUCA PLUS
21.10.11 Seminari, konferencije
U Splitu održani četvrti međunarodni gospodarski susreti
16.09.11 Zaposlenost / plaće
HZZ: Projekt cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja
08.09.11 Zaposlenost / plaće
Istraživanje: Obrazovni sustav nema veze s tržištem rada
08.08.11 Zaposlenost / plaće
Sanja Crnković-Pozaić angažirana na projektima EU
22.03.11 Seminari, konferencije
Znanje je ključni nositelj gospodarskog oporavka
31.01.11 Vijesti
HUP osnovao Udrugu poslodavaca u obrazovanju
08.12.10 Financije i gospodarstvo
BICRO ulaže 148,8 tisuća eura u projekt za sport i turizam
06.10.10 Seminari, konferencije
Siromašnima teško do diplome
23.09.10 Financije i gospodarstvo
Osnivač Iskona pokrenuo servis za e-plaćanje računa
01.07.10 Financije i gospodarstvo
Kako obrazovanje utječe na sreću
17.06.10 Vijesti
Vidošević: Nemamo dovoljno šefova proizvodnje i brand menadžera
14.06.10 Financije i gospodarstvo
Teo Matković: Zbog niskog nataliteta za 10 godina svi će moći studirati
10.05.10 Financije i gospodarstvo
Bicro: 1,4 mil. kuna za razvoj bespilotne letjelice
13.04.10 Financije i gospodarstvo
BICRO ulaže 2,6 milijuna kuna u tražilicu za nekretnine
14.01.10 Financije i gospodarstvo
Predstavljena inovativna pneumatska brusilica
06.11.09 Financije i gospodarstvo
Poduzeća odustala od razvoja novih proizvoda
05.11.09 Financije i gospodarstvo
Bicro: 830 tisuća kuna za projekt unapređenja procesa kupovine
14.09.09 Financije i gospodarstvo
BICRO ulaže 65 mil. kuna u inovacije
11.05.09 Seminari, konferencije
Održana konferencija o Nacionalnom inovacijskom sustavu
04.05.09 Seminari, konferencije
Održana konferencija o ljudskim resursima
23.02.09 Seminari, konferencije
Ljudski resursi u doba krize – 3. HR konferencija
18.11.08 Financije i gospodarstvo
BICRO pokreće fond rizičnog kapitala
02.10.08 Vijesti
Pokrenuta Europska poduzetnička mreža Hrvatske
24.06.08 Financije i gospodarstvo
BICRO financira dva nova projekta inovacija
28.05.08 Vijesti
MINGORP: 12. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
14.05.08 Seminari, konferencije
Fitz-Enz: Ljudski resursi su kratkoročni trošak, ali dugoročni profit
09.05.08 Prikazi knjiga
Promocija knjige: Potpuno upravljanje kvalitetom u obrazovanju
02.04.08 Financije i gospodarstvo
Opatija: 7. konferencija o elektroničkom poslovanju «e-biz»
21.03.08 Seminari, konferencije
Najava: 7. konferencija o elektroničkom poslovanju “e-biz2008”
26.02.08 Sajmovi i izložbe
Najavljen nastup hrvatskih tvrtki na CeBIT-u
13.02.08 Više i visoke škole (državne)
Broj studenata koji sami plaćaju studij porastao osam puta od 1991.
28.01.08 Edukacija
Poslovnim ljudima klasično ispred online učenja
15.01.08 Seminari, konferencije
Hrvatska iduće godine u Programu za cjeloživotno učenje EU-a
29.10.07 Vijesti
HGK i HOK suradnici u provedbi cjeloživotnog učenja za poduzetništvo
11.10.07 Seminari, konferencije
Zagreb: Održana konferencija o ljudskim resursima
11.11.06 Sajmovi i izložbe
Dodijeljene nagrade najuspješnijim izlagačima na Interliberu, Educi plus i Info danima
08.11.06 Sajmovi i izložbe
Ministar Božo Biškupić otvorio Interliber, Educu plus i Info dane
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa