Seniko studio
Vijesti
04.05.2012. Jačanje edukacije za poduzetništvo
"Poduzetništvo još uvijek nije dobilo mjesto koje zaslužuje u našem društvu“, rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske na upoznavanju s dosadašnjim aktivnostima Nacionalne koordinacije Edukacija za poduzetništvo (NKE4E) i s planom za sljedeće razdoblje (2012. – 2014.) koja je danas održana u HGK.

Previše statičan način poslovanja i marginalizacija etičkih načela još uvijek ima duboko korijenje u našoj poslovnoj praksi. Budućnost Hrvatske u velikoj mjeri ovisi o učinkovitom obrazovanju mladih ljudi koje mora uključivati poduzetničku i etičku komponentu, kazao je Josipović te naglasio važnost daljeg razvoja koncepcije društveno odgovornog poslovanja koja sintetizira brojne društvene vrijednosti bez kojih nema kvalitetnih radnih odnosa.

Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, istaknuo je da je Nacionalna koordinacije Edukacija za poduzetništvo mjesto brojnih stručnih dijaloga na temelju kojih se formuliraju odgovarajuća rješenja, što je podloga za artikulaciju nacionalne platforme za cjeloživotno učenje.

Obrazovanje za poduzetništvo započinje od vrtićke dobi i kasnije se proteže do najviše razine školovanja, što je temeljna pretpostavka uspostave poduzetničkog društva odnosno poduzetničkog ozračja, ustvrdio je Vidošević.

"Poduzetništvo je sposobnost pretvaranja ideja u djela za što su potrebne određene kompetencije realizacije koje se mogu naučiti“, rekao je Vitomir Tafra, tajnik NKOOE4E-a. EU je obrazovanje za poduzetništvo odredilo kao nadnacionalni interes. Zadaće su Koordinacije uvođenje poduzetničkog učenja u sve razine i oblike obrazovanja i učenja, što se može provesti zahvaljujući Strategiji učenja za poduzetništvo 2010.-2014. i pripadajućem Akcijskom planu, koji su rezultat rada stručne skupine osnovane iz redova članica Koordinacije", poručio je Tafra.

Dodao je kako su ciljevi Strategije obrazovanja za poduzetništvo: senzibilizirati javnost o poduzetništvu te razviti pozitivan stav prema cjeloživotnom učenju za poduzetništvo te uvesti učenje i osposobljavanje za poduzetništvo kao ključne kompetencije u sve oblike, vrste i razine formalnog, neformalnog i informalnog obrazovanja i učenja.

Ostvarenje tih ciljeva u razdoblju od pet godina, prema njegovim riječima, pridonijet će povećanju zapošljivosti svih struktura radno sposobnog stanovništva, uključujući i posebno osjetljive skupine na tržištu rada; osnivanju većeg broja malih poduzeća iz prilike; povećanju raznolikosti ponude hrvatskih proizvoda i usluga kao rezultata inovacija, istraživanja i razvoja; povećanju broja mladih koji pokreću vlastiti posao; povećanju broja žena koje pokreću vlastiti posao te porastu konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.
"Hrvatska je lider u regiji u pogledu obrazovanja za poduzetništvo a obuhvaćeno je 667 dječjih vrtića, 996 osnovnih i 1242 područne škole, 713 srednjih škola, sedam sveučilišta, 126 visokih učilišta i 15 veleučilišta te 467 institucija za obrazovanje odraslih, a uključeno je i 285.040 stalno zaposlenih osoba", naglasio je Tafra.

Vesna Štefica, pomoćnica direktorice Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK, rekla je da je HGK uz financijsku podršku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva započela u 2009. godini kontinuirano istraživanje pod nazivom „Analiza potreba za obrazovanjem i osposobljavanjem u malom i srednjem gospodarstvu s posebnim naglaskom na poduzetničkim vještinama“ a u 2010. i 2011. godini bili su uključeni i obrtnici te u njemu analizirala i nekoliko segmenata obrazovanja: korištenje državnih poticaja za obrazovanje; suradnja gospodarstva s obrazovnim institucijama; poduzetničke značajke rukovoditelja poželjne za buduće poslovanje; najtraženija područja edukacije.

Štefica je rekla da se Analiza provodi on-line na slučajnom uzorku od 10 posto malih i srednjih poduzeća koja su predala financijsko izvješće za posljednje dvije godine i nemaju više od 250 zaposlenih.

Preporuke su analize: organiziranje informativne kampanje u kojoj bi se mala i srednja poduzeća potaknula da više koriste državne poticaje za obrazovanje; jačanje informatičke pismenosti; planiranje budućih državnih poticaja za obrazovanje na temelju analiza potreba; jačanje uloge potpornih institucija u razvoju malih i srednjih poduzeća te jačanje suradnje između obrazovanja i gospodarstva s ciljem podizanja konkurentnosti.

Europski okvir učenja za poduzetništvo bila je tema izlaganja Maje Ljubić, pomoćnice ravnateljice Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (South East European Centre for Entrepreneurial Learning-SEECEL). Preporuke Europskog parlamenta i Vijeća Europe obuhvaćaju osam ključnih kompetencija od kojih je jedna poduzetništvo.

Smjernice za ostvarenje poduzetništva i poduzetničke kompetencije nalazimo u brojnim dokumentima Europske unije od kojih su neki Lisabonska strategija (2000.), Europska povelja o malom gospodarstvu (2003.), Zelena knjiga o poduzetništvu u Europskoj uniji (2003.) te Program za poduzetničko obrazovanje u Europi donesen u Oslu (2006.).

Potreba za cjeloživotnim učenjem i osposobljavanjem za poduzetništvo navedena je i u nacionalnim dokumentima – 55 preporuka za konkurentnost Hrvatske (2004.), Strategiji za izradu i razvoj nacionalnoga kurikuluma za predškolski odgoj, opće obvezno i srednje obrazovanje (2007.).
Europski kvalifikacijski okvir težište stavlja na praćenje radne snage i njihovih ključnih kompetencija. Pri tome model konkurentnosti malih i srednjih poduzeća obuhvaća ove ključne elemente: umrežavanje, ljudske potencijale, inovacije, administrativne rutine, fizičke resurse, konkurentnost, zahtjeve nabave i zahtjeve potražnje.

Maja Ljubić je zaključila kako je krajnji cilj ovih procesa stvaranje poduzetnog društva koje je konkurentno i inovativno.

Ines Elezović iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja govorila je o projektu „Zastupljenost poduzetničkih sadržaja u programima srednjih škola“. Projekt provode Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Visoka škola Nikola Šubić Zrinski za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje. Opći je cilj projekta utvrditi zastupljenost poduzetničkih sadržaja u programima srednjih škola u Republici Hrvatskoj s ciljem sustavnog uvođenja učenja poduzetništva kao jedne od ključnih obrazovnih kompetencija.

Sljedeća međunarodna konferencija učenja o poduzetništvu – ICEL održat će se 28. lipnja u Novom Sadu, izvijestila je Martina Ferk iz Visoke škole Nikola Šubić Zrinski. Prošle su godine sudjelovala 64 autora a za ovu je prijavljeno 148 autora, od čega su 83 iz Hrvatske.

Prepoznavši važnost znanja i učenja u svim segmentima života pojedinca, HGK poseban naglasak daje promociji i implementaciji cjeloživotnog učenja. U skladu s time, 2005. godine potpisani su Sporazumi o suradnji na promociji cjeloživotnog učenja s institucijama ključnim za podršku poduzetničkom obrazovanju i učenju.

Potpisnici sporazuma poduzetničke kompetencije definiraju kao znanja, vještine i stavove potrebne svakom pojedincu u svakodnevnom životu, kao i za profesionalni razvoj, a ne samo kao znanja nužna za pokretanje vlastita posla. Na osnovi je te suradnje 2006. godine u projektu koji je započela HGK pod nazivom Edukacija za poduzetništvo (E4E) započeo proces uvođenja poduzetništva kao ključne kompetencije u sustav obrazovanja. Osnovana je Nacionalna koordinacija koja je u širem smislu predstavljala socijalno partnerstvo i osigurava sinergiju svih uključenih sudionika.

Načela su Strategije učenja za poduzetništvo: održivost razvoja, socijalna osjetljivost, kompetentnost, natjecateljski dokument, odlučno djelovanje, znanstvena utemeljenost, jednakost uključivanja za sve te europska dimenzija.

U skladu s promjenama ustroja državne uprave i osnivanjem novih ministarstava, ovim se predstavljanjem nastojalo relevantne subjekte upoznati s aktivnostima koje su provedene i s planom za sljedeće razdoblje (2012. – 2014.), što je vrlo važno za što učinkovitije i usuglašenije djelovanje.

Povezani članci
11.12.14 DOP
JGL drugu godinu zaredom dobitnik nagrade ineks DOP-a u kategoriji velikih poduzeća
05.12.14 Tvrtke i tržišta
Predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović svečano otvorio Lesninu Zadar
07.11.14 Seminari, konferencije
Predsjednik Josipović otvorio Invest forum Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke
16.10.14 Edukacija
Održana 4. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo - ICEL4
03.10.14 Sajmovi i izložbe
Predsjednik Josipović otvorio 17. osječki jesenski sajam
02.10.14 Sajmovi i izložbe
Pula: predsjednik Josipović otvorio 17. obrtnički sajam Istre
29.09.14 Vijesti
Hrvatska udruga poslodavca dodijelila nagrade za društveno odgovorno poslovanje
08.09.14 Sajmovi i izložbe
Vindijin nastup na Bjelovarskom sajmu
27.08.14 Seminari, konferencije
Završna konferencija projekta „Izvrsnošću do poduzetništva“
21.08.14 Vijesti
Otvorena prva Ikea u Hrvatskoj
26.06.14 Tvrtke i tržišta
Josipović posjetio Kraš i proizvodnu liniju vrijednu 20 milijuna kuna
30.05.14 Seminari, konferencije
U Zagrebu održan godišnji trgovinski seminar tvrtke Nestlé
29.05.14 Financije i gospodarstvo
Josipović poziva na treći konsenzus oko nužnih strukturnih reformi
22.05.14 Seminari, konferencije
Startup!Croatia: pred poduzetništvom previše administrativnih barijera
02.12.13 Tvrtke i tržišta
Zaklada Adris za pametnu i kreativnu Hrvatsku donirala 3 milijuna kuna
11.11.13 Osiguranja
Otvoreni 11. Dani hrvatskog osiguranja
04.11.13 Sajmovi i izložbe
Dubrovnik: od 7. do 9. studenoga 2. investicijski forum "Dubrovnik 2013."
24.10.13 Promocije
Susret u HGK: hrvatski proizvođači vojne opreme predstavili svoje proizvode ukrajinskom izaslanstvu
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
12.10.13 Vijesti
Održana 78. Zlatna igla
10.10.13 Vijesti
Svečano primanje hrvatskih inovatora u HGK
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
18.06.13 Vijesti
HGK i Austrijska gospodarska komora potpisale Sporazum o međusobnoj suradnji
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
20.03.13 Vijesti
2. sjednica Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska)
06.03.13 Sajmovi i izložbe
Josipović otvorio sajam GAST: siromaštvo je ključni problem u Hrvatskoj
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
23.01.13 Prehrambeni proizvodi
Josipović otvorio novi pogon tvrtke PIP vrijedan 30 milijuna eura
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
08.11.12 Seminari, konferencije
Završena 10. jubilarna Educa Plus
05.11.12 Osiguranja
Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja 2012.
19.10.12 Vijesti
HGK: Vidošević ponovno izabran za člana UO Eurochambresa
11.10.12 Osiguranja
Osiguranje imovine: Kad rastu poslovi, rastu i premije
11.10.12 Vijesti
Stvaranje nacionalnog brenda drvne industrije je nužno
18.09.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zagrebu
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
07.09.12 Sajmovi i izložbe
Otvoren 20. jesenski međunarodni bjelovarski sajam
24.07.12 Alternativne (privatne)
U Novom Sadu održana Međunarodna konferencija učenja za poduzetništvo ICEL2
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
05.07.12 Vijesti
Predstavnici tvrtki iz prehrambeno-prerađivačkog sektora kod Predsjednika Josipovića
04.07.12 Tvrtke i tržišta
Josipović: Veliki fondovi interesiraju se za Podravku
02.07.12 Vijesti
Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu
29.06.12 Vijesti
Josipović na svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a
28.06.12 Vijesti
Sisačko-moslavačka županija: Potpore obrtnicima
14.06.12 Financije i gospodarstvo
Predsjednik Josipović otvorio solarnu elektranu u Svetoj Klari
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
26.04.12 Seminari, konferencije
Josipović i Čačić u Rovinju na konferenciji Microsoft WinDays12
24.04.12 Vijesti
HGK: Dovoljna dva granična prijelaza za robnu razmjenu BiH i Hrvatske
17.04.12 Vijesti
Obrtnički forum na ZV-u
08.04.12 Seminari, konferencije
Poštovani,
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
21.03.12 Vijesti
U HGK predstavljena analiza "Stanje i trendovi u trgovini na malo u Republici Hrvatskoj"
20.03.12 Osiguranja
Oprez, s EU stižu i rizici za osiguranike
15.03.12 Osiguranja
HUO: Zaračunata premija krajem veljače 1,66 milijardi kuna
14.03.12 Izvoz
Gospodarska suradnja Hrvatske i Azerbajdžana
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
16.02.12 Vijesti
HGK: Rast BDP-a ove godine oko 0,4 posto
07.02.12 Vijesti
Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji
06.02.12 Promocije
IHM 2012: Putujte na Međunarodni sajam obrtništva u Münchenu
19.01.12 Vijesti
Održana Skupština Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore
13.01.12 Osiguranja
Tržište lani palo 1,1% i u životnim i u neživotnim osiguranjima
12.01.12 Trgovina na veliko
Josipović otvorio Logističko-distributivni centar Perušić
22.12.11 Vijesti
HGK: Akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
14.12.11 Financije i gospodarstvo
Zoran Milanović dobio mandat za sastavljanje vlade
14.12.11 Financije i gospodarstvo
Milanoviću u 11 sati mandat, nova vlada za tjedan dana
12.12.11 Osiguranja
Osiguravatelji o ulasku u EU: Što s cijenama osiguranja
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
08.12.11 Tvrtke i tržišta
Instrumentaria otvaranjem nove proizvodnje obilježila 115. obljetnicu
02.12.11 Brandovi
Kraš proslavio stotu obljetnicu poslovanja
02.12.11 Vijesti
Što ulazak u Europsku uniju donosi hrvatskim obrtnicima
30.11.11 Karijere
Damir Bulić novi predsjednik Uprave Kraša
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
25.11.11 Odnosi s javnošću
HUOJ: Predsjednik Ivo Josipović komunikator godine
24.11.11 Vijesti
Predstavljeni rezultati Analize potreba za edukacijom malih i srednjih poduzeća
14.11.11 Osiguranja
Istraživanje: Osiguratelji pozitivni prema ulasku u EU
14.11.11 Vijesti
Izaslanstvo kineske pokrajne Sichuan u HGK
28.10.11 Sajmovi i izložbe
Predsjednik Ivo Josipović na sajmu Eko Etno
26.10.11 Vijesti
Vidošević ponovno član Upravnog odbora Eurochambresa
17.10.11 Seminari, konferencije
Radni ručak Nordijske gospodarske komore s predsjednikom Josipovićem
27.09.11 Šira regija
Josipović očekuje 70 posto glasova za ulazak Hrvatske u EU
12.09.11 Osiguranja
Završen peti Temeljni seminar CEDOH-a o osiguranju
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
10.06.11 Vijesti
Vidošević o završetku pregovora s EU
01.06.11 Vijesti
Hrvatsko-bavarski poslovni forum
10.03.11 Financije i gospodarstvo
Josipović primio uspješne poduzetnike
04.03.11 Vijesti
HGK: Predavanja i seminari za gospodarstvenike
01.03.11 Vijesti
Banke i poslodavci organiziraju radionice za poduzetnike
25.11.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska i Srbija zajedno na treća tržišta
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
25.08.10 Financije i gospodarstvo
Josipović: Vladajući su zaboravili na javni interes
25.02.10 Financije i gospodarstvo
Josipović najavio Vijeće za socijalnu pravdu
19.02.10 Financije i gospodarstvo
Josipović formirao i gospodarski tim
18.02.10 Financije i gospodarstvo
Ivo Josipović postao treći hrvatski predsjednik
21.01.10 Zaposlenost / plaće
Ivo Josipović za BH Dane: Radnike se u Hrvatskoj bezobzirno izrabljuje
13.01.10 Vijesti
Čestitka HUP-a povodom izbora prof. dr. sci. Ive Josipovića za predsjednika RH
11.01.10 Financije i gospodarstvo
Službeni rezultati: Josipović sa 60,26% glasova izabran za predsjednika
02.09.09 Vijesti
HGK: Nastavak pada BDP-a, Vidošević kandidat za predsjednika RH
17.10.08 Seminari, konferencije
Akademija Petar Zrinski organizira seminare za poduzetnike
30.05.08 Vijesti
Šibenik: 12. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
15.01.08 Seminari, konferencije
Hrvatska iduće godine u Programu za cjeloživotno učenje EU-a
07.01.08 Financije i gospodarstvo
Imex banka i Fond za razvoj i zapošljavanje potpisali ugovor o poslovnoj suradnji
20.11.07 Alternativne (privatne)
Akademiji Petar Zrinski licenca za EBC*L
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa