Info
Seniko studio
Zaposlenost / plaće
12.09.2012. DW: Hrvati u starosti sve siromašniji
Statistika pokazuje da će Hrvatska nastaviti trend starenja, iako je u prosjeku trenutno već 'najstarija' u regiji. Uz više umrlih no rođenih, Hrvati sve duže žive, a u starosti postaju sve siromašniji

U Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti stariji građani Hrvatske ponajviše žele ‘spojiti kraj s krajem’ uz nadu da će iduća mirovina, u vremenu rezanja socijalnih prava, ipak doći na vrijeme. Aktivno starenje, cjeloživotno obrazovanje i jače integriranje u društvo im, čini se, nisu prioritet. Kao i da sami osjećaju da su teret društvu u kojem je početkom godine bilo samo 1,2 radnika na jednog umirovljenika.

Stoga i ne čudi da se Matica umirovljenika Hrvatske primarno bavi organiziranjem popusta na robe i usluge za svoje članove kojih je u ovom trenutku 272 tisuće. Riječ je, kaže nam tajnik Matice Branko Cvetković, o najvećoj asocijaciji civilnog društva koja okuplja 344 udruge i pravna subjekta.

Kako svaki razgovor o starijim osobama u Hrvatskoj počinje i završava siromaštvom, i Cvetković upozorava da je nakon dvogodišnjeg ‘zamrzavanja’ mirovina uslijedilo takozvano usklađivanje od 0,85 posto, a potom i 1,2 posto što je beznačajno usporedimo li da su osnovni životni troškovi rasli 20 i više posto.

„Teško živimo. Naša prosječna mirovina je sada manja od 40 posto prosječne plaće. Ne vidimo mogućnost da će se tu nešto popraviti. Može biti samo gore“, navodi Cvetković. Hrvatska u ovom trenutku ima 1,215 milijuna umirovljenika od kojih 80 posto prima 1700 kuna mirovine. Prosječna mirovina iznosi 2161 kunu, što zemlju stavlja na apsolutno dno europske ljestvice.

Gotovo paradoksalno, umirovljenici su najpouzdanija skupina kada se govori o plaćanju režijskih troškova. „Oni iz nužde raspolažu novcem pažljivo pa najprije plate struju, plin, stanarinu, a od onoga što im ostane kupuju hranu.“

Zbog toga su se starije osobe u Hrvatskoj puno toga odrekle; ne odlaze u kina, kazališta, restorane ili kafiće, a ljetovanja su im, ukoliko nemaju obiteljske vikendice na moru, samo nešto čega se prisjećaju iz nekih boljih vremena. Cvetković kaže da su uhvatili prag siromaštva od kojega se teško odlijepiti.

Dobro je, može i gore
No gospođa Marija koju smo zatekli u jutarnjoj kupovini namirnica sebe ne smatra siromašnom. „Zašto i bih? Kada bih tako razmišljala, pala bih u depresiju“, odgovora nam.

Nakon 33 godine rada danas prima 2080 kuna mirovine i s time je sretna jer ju zdravlje služi i u sedmom desetljeću života, a više od polovine potrebne hrane proizvede u svojem vrtu.

Od mirovine odvoji 800 kuna za režije, a s ostatkom podmiruje ostale potrebe, primjerice ogrjev. Ne izlazi, kupuje samo nužnu garderobu i to na tržnicama, ne ide na putovanja i ljetovanja, ali na to nije ni navikla. Kada plati struju, vodu, plin i radio-televizijsku pretplatu, s ostatkom mirovine može kupiti 25 kilograma mesa svinjskog buta ili, primjerice, dva para srednje kvalitetnih cipela.
Osnovna zdravstvena skrb je za sve građane u Hrvatskoj besplatna, pa tako i za starije osobe. No liste čekanja na dijagnostičke postupke su duge, osim u skupim privatnim ordinacijama, pa su pravi sretnici oni koji se mogu ‘preko reda’ progurati kroz sustav.

Gospođa Sonja i njen suprug Fedor, postariji par kojega smo susreli u jutarnjoj šetnji zagrebačkim Botaničkim vrtom, nam kažu da su zadovoljni zdravstvenom zaštitom.

Ipak, Sonja nam otkriva da je njen suprug znanstvenik u medicini pa ima kolege koji mu mogu osigurati sve što treba. Obzirom da im mirovina prelazi prosjek, zadovoljni su svojim statusom. Ali, i oni ponavljaju: ima i onih kojima je puno gore.

Stariji su često žrtve prijevara
Iako Hrvatska ima institucionalnu socijalnu skrb o najstarijima, a postoji i takozvani dnevni prihvat u domovima za starije osobe, obitelj je još uvijek nezamjenjiva.

Najčešće se djeca brinu o svojim roditeljima i bakama, ali dosta je i samaca koji su u vrlo osjetljivom položaju, budući da, najčešće, ne mogu platiti nekoga tko bi se brinuo o njima.

Točka je to u kojoj ih siromaštvo čini izuzetno ranjivima zbog čega su često žrtve pretjeranog zaduživanja, ovrha, prijevara, zlostavljanja i uskraćivanja temeljnih ljudskih prava.

Pritisnuti potrebom za tuđom brigom s jedne strane, siromaštvom s druge, starije osobe u Hrvatskoj često su spremne ostaviti svoju imovinu osobi koja se obveže da će skrbiti o njima.

Pri tome sklapaju ugovore za čije razumijevanje često nisu pravno kvalificirani. Naime, Hrvatska razlikuje ugovore o doživotnom uzdržavanju od ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Prema potonjem, upozoravaju iz Matice, onaj koji uzdržava stariju osobu stječe pravo na njenu imovinu odmah po potpisivanju pa i inače ranjivi građani često ostanu i bez imovine, i bez obećanog uzdržavanja.

„Tu je zakonodavstvo krivo postavljeno budući da je za dosmrtno uzdržavanje potrebna tek ovjera javnog bilježnika, dok je za ugovor o doživotnom uzdržavanju potreban sud, a imovina se stječe tek po smrti uzdržavane osobe, ako je uzdržavatelj ispunio svoje obveze“, objašnjava tajnik Matice Cvetković.

Umjesto putovanja i odmora, prebiru po kontejnerima
No čak i kada starija osoba raspolaže dovoljnom količinom novca da si može platiti boravak u nekoj od specijaliziranoj ustanova, susreće se s problemom nedovoljno razvijenog sustava.
U Zagrebu se tako na prijem u neki od gradskih domova za starije i nemoćne čeka i po deset godina. Društveni su domovi, kaže Cvetković, cjenovno prihvatljivi, no malo ih je. S druge strane, sve brojniji privatni domovi za skrb o starijima su prilično skupi pa bez pomoći djece i obitelji stariji građani mogu samo maštati o njima.

Jedna od specifičnosti Hrvatske je i ta što je rješavanje ekoloških problema bazirala na siromaštvu svojih građana. Tako se u gotovo svakoj zagrebačkoj ulici mogu vidjeti umirovljenici koji pretražuju kante za otpatke ne bi li u njima pronašli plastične boce ili limenke od piva i sokova.

Za nekoliko njih se na otkupnim mjestima može dobiti kuna pa će tako gospođa Nevenka za pedesetak prikupljenih boca dobiti naknadu za koju će kupiti kruh i mlijeko.

Kaže, ona i muž su u mirovini, a tvrtka u kojoj im radi sin već mjesecima ne isplaćuje plaće. Kada namire režije i troškove lijekova, ne ostaje im gotovo ništa. Zato ujutro zajedno obilaze kante za smeće i najsretniji su kada se u gradu održavaju velike priredbe iza kojih ostaje puno otpada kojeg mogu unovčiti. Ne žele se slikati, ali misle da je njihova situacija ponajprije sramota države u kojoj žive.

Zavidan pogled prema Sloveniji
Iako zakon propisuje da se djeca moraju brinuti za stare roditelje, situacija je sve češće upravo obrnuta. „Od te male mirovine oni još uzdržavaju djecu koja nisu zaposlena i financiraju potrebe unučadi“, objašnjava tajnik Matice umirovljenika.

Štoviše, kažu nam naši sugovornici, umirovljenici su sve više neplaćena radna snaga pa mladi roditelji koji si ne mogu priuštiti dadilje ili vrtić angažiraju djedove i bake kako bi brinuli za unučad.

Obzirom na svoju brojnost, čini se da stariji građani u Hrvatskoj još nisu prihvatili svoju političku snagu. Iako postoji čak 12 registriranih političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom, u Saboru su tek četiri zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika.

„Kada gledate umirovljenike, njihove supružnike i nezaposlenu djecu, radi se o trećini stanovništva. Susjedna Slovenija u parlamentu ima sedam zastupnika umirovljenika i tamo se vlada ne može formirati bez njih. Oni uspješno trguju i drže prosjek mirovine. Slovenski umirovljenici su ove godine dobili i dodatak za godišnji odmor što je nama nepojmljivo“, kaže Branko Cvetković. (Deutsche Welle)

Povezani članci
10.05.13 Zaposlenost / plaće
HZZ: Krajem travnja 355.598 nezaposlenih
24.05.12 Financije i gospodarstvo
Blokirane 233 tvrtke zbog duga za doprinose
07.05.12 Osiguranja
HUO o nužnosti dobrovoljne štednje za mirovinu i ravnopravne tržišne utakmice za sve proizvode
11.04.12 Zaposlenost / plaće
Mrsić predlaže da se mladi 'usavršavaju' bez plaće
29.03.12 Zaposlenost / plaće
U 2011. godini pola milijuna ugovora o zaposlenju
15.03.12 Vijesti
SSSH protiv povećanja doprinosa za drugi mirovinski stup
07.03.12 Zaposlenost / plaće
Uz subvencije posao će moći dobiti 35.000 nezaposlenih
21.02.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Porast loših kredita na 12,4 posto
17.02.12 Financije i gospodarstvo
Sabor usvojio Vladin paket poreznih zakona
10.02.12 Zaposlenost / plaće
HZZ: Nezaposlenost u siječnju veća za šest posto
10.02.12 Financije i gospodarstvo
Katarina Ott: Oprezno s promjenama poreza
09.02.12 Financije i gospodarstvo
Milanović: Hrvatska se umorila od stajanja
04.02.12 Zaposlenost / plaće
U Hrvatskoj krajem 2011. samo 1,21 zaposlenih na jednog umirovljenika
30.01.12 Seminari, konferencije
Stručnjaci za održiv i pravedan porezni sustav
19.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada predložila ukidanje povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima
18.01.12 Zaposlenost / plaće
MF o oporezivanje mirovina ostvarenih u Njemačkoj
17.01.12 Zaposlenost / plaće
Mrsić: U novom planu zapošljavanja strože mjere protiv rada na crno
17.01.12 Zaposlenost / plaće
Hrvatska bi mogla uvesti porez na inozemne mirovine
12.01.12 Financije i gospodarstvo
Mrsić najavio reorganizaciju HZMO-a
12.01.12 Vijesti iz svijeta
Starenje stanovništva prijetnja je financijskoj stabilnosti Europe
10.01.12 Financije i gospodarstvo
HRT: Povlaštene mirovine uskoro odlaze u povijest
09.01.12 Financije i gospodarstvo
RBA analiza: Rast kredita poduzećima 8,1 posto
02.01.12 Financije i gospodarstvo
Nova godina - novi zakoni
15.11.11 Financije i gospodarstvo
HPB uvodi kunske kredite za umirovljenike
31.10.11 Zaposlenost / plaće
Prosječna mirovina 2.152 kune
30.09.11 Zaposlenost / plaće
Danijel Nestić: Hrvati bi mogli imati najniže mirovine u EU
21.09.11 Zaposlenost / plaće
Za 865 tisuća umirovljenika jednokratna pomoć
13.09.11 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen spreman za isplatu razlike mirovina
09.09.11 Zaposlenost / plaće
U bijedi živi šest posto umirovljenika
07.09.11 Zaposlenost / plaće
U drugom mirovinskom stupu neće ostati nitko
02.09.11 Zaposlenost / plaće
Veće mirovine osiguranicima II. stupa
15.08.11 Zaposlenost / plaće
Matica umirovljenika traži novi izračun mirovina
13.07.11 Seminari, konferencije
Promijeniti mirovinski sustav, ali nakon izbora
11.07.11 Zaposlenost / plaće
Hrvati će možda imati najniže mirovine u EU
17.06.11 Financije i gospodarstvo
IJF: Ljudi s manjim dohocima plaćaju relativno više PDV-a
20.05.11 Zaposlenost / plaće
IJF: U 2010. nenaplaćenih poreza i doprinosa 14 mlrd kuna
19.04.11 Zaposlenost / plaće
Prosječna invalidska mirovina 1.900 kuna
13.04.11 Vijesti
SSSH o kampanji protiv neisplate plaća
08.04.11 Vijesti
SSSH protiv zastupničkih mirovina
21.03.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Produljenje radnog vijeka nedovoljno za izdatke mirovinskih osiguranja
07.02.11 Zaposlenost / plaće
U 2010. umirovljeno 60.669 radnika
28.12.10 Financije i gospodarstvo
Mirovinci u devet godina članovima zaradili 5,12 mlrd kuna
23.12.10 Vijesti
MINGORP: Drugi mirovinski stup neće propasti i ne ukida se
02.11.10 Zaposlenost / plaće
Na snagu stupio izmijenjeni Zakon o mirovinskom osiguranju
25.10.10 Zaposlenost / plaće
Građani se sami trebaju pobrinuti za mirovinu
23.10.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatski sabor: 2030. i žene u mirovinu s 65 godina
06.10.10 Financije i gospodarstvo
Žene u mirovinu sa 65 godina od 2030.
24.09.10 Financije i gospodarstvo
Rok za odlazak u mirovinu izjednačavat će se 20 godina
21.09.10 Financije i gospodarstvo
Mirovine: Zakon ne rješava problem
10.09.10 Vijesti
SSSH : Ukinite povlaštene mirovine!
17.08.10 Financije i gospodarstvo
Sindikati traže ukidanje drugog mirovinskog stupa
13.08.10 Vijesti
Popijač: Vlada neće popustiti pred ultimatumima Ozrena Matijaševića
30.07.10 Zaposlenost / plaće
Od 2020. i žene u starosnu mirovinu sa 65 godina
21.07.10 Financije i gospodarstvo
U prvoj polovici godine broj prijevremenih mirovina u RH viši za 76 posto
21.06.10 Zaposlenost / plaće
VL: Prijevremena mirovina bit će manja čak 20,4 posto
27.05.10 Financije i gospodarstvo
Saborski klubovi za smanjenje povlaštenih mirovina
27.04.10 Financije i gospodarstvo
Za mirovine mjesečno nedostaje 1,5 mlrd kuna
22.04.10 Financije i gospodarstvo
HTV: Hrvati idu u mirovinu sa 29 godina radnog staža
31.03.10 Financije i gospodarstvo
Erste i Hypo isplaćuju mirovine prije Uskrsa
18.02.10 Zaposlenost / plaće
Neto mirovinski doprinosi u siječnju najniži od ožujka 2007.
29.01.10 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija uplatilo 4,21 mil. kuna poticaja za mirovinsku štednju
13.01.10 Zaposlenost / plaće
Starenje - Radit ćemo duže
11.11.09 Financije i gospodarstvo
Kosor razmišlja o dodatnom rezanju povlaštenih mirovina
06.11.09 Financije i gospodarstvo
Krajem prosinca Vlada isplaćuje 830 mil. kuna duga umirovljenicima
23.10.09 Financije i gospodarstvo
Analiza: Proračun i siromaštvo
01.10.09 Financije i gospodarstvo
U kolovozu masovan odlazak žena u prijevremenu mirovinu
26.08.09 Financije i gospodarstvo
MUP i MORH: Masovna umirovljenja u srpnju
12.02.09 Financije i gospodarstvo
Sanader se skriva iza umirovljenika
12.02.09 Financije i gospodarstvo
Mirovinci: Problem je prvi stup
18.12.08 Financije i gospodarstvo
U petak počinje isplata božićnica umirovljenicima
17.12.08 Financije i gospodarstvo
HPB Invest počinje isplatu 956 mil. kuna duga umirovljenicima
16.12.08 Financije i gospodarstvo
Vlada dala suglasnost za isplatu božićnica umirovljenicima
07.11.08 Zaposlenost / plaće
Umirovljenicima treba omogućiti izbor najpovoljnije mirovine
05.11.08 Vijesti
Dvostruko manje kredita preko ljeta
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Oporavak neto imovine mirovinskih fondova
22.02.08 Vijesti
SSSH: Javni prosvjed 12. travnja u Zagrebu
05.02.08 Financije i gospodarstvo
AZ fond: Nakon šest dobrih slijedi najteža godina dosad
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinskih fondova 21,8 milijardi kuna
09.11.07 Vijesti
Dug umirovljenicima isplatit će se tjedan prije izbora
30.10.07 Vijesti iz svijeta
Poljski poslodavci traže podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu
25.10.07 Vijesti
Nužno povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup
15.10.07 Statistika
Imovina mirovinskih fondova u rujnu porasla 521,2 milijuna kuna
21.09.07 Vijesti
Sindikati za uvođenje poreza na kapitalnu dobit
24.07.07 Statistika
Imovina MF-ova ove godine porasla za tri mlrd kuna
05.07.07 Vijesti
SSSH traži reformu mirovinskog sustava i ukidanje povlaštenih mirovina
27.06.07 Osiguranja
Imovina mirovinskih fondova 19,03 milijarde kuna
27.06.07 Vijesti
Sutra isplata treće rate duga umirovljenicima
02.06.07 Zaposlenost / plaće
Dr. Čičin Šain: starenje stanovništva najveći je problem Hrvatske
22.05.07 Korisne informacije
Istraživanje AZ fonda: Samo 20% građana štedi za mirovinu
30.04.07 Korisne informacije
Do 2011. prvi veliki val umirovljenja baby boomera
30.03.07 Zaposlenost / plaće
Nijemci ubuduće u mirovinu sa 67 godina
23.03.07 Vijesti
SSSH: tri prioriteta za 2007. godinu
25.10.06 Osiguranja
Istraživanje: svaki peti radno aktivni Hrvat štedi za mirovinu
15.10.06 Šira regija
EU prijeti bankrot zbog starenja stanovništva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa