Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
28.12.2010. Mirovinci u devet godina članovima zaradili 5,12 mlrd kuna
Fondovi su do sada naplatili 1,43 milijarde kuna naknada, a naknade koje naplaćuju fondovi u Hrvatskoj su među najnižima u regiji, istaknuo je predsjednik Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO) Dubravko Štimac

Nakon devet godina rada četiri obvezna mirovinska fonda (AZ, Raiffeisen, Erste plavi i PBZ/CO) svojim su članovima zaradili 5,12 milijardi kuna, jer je od 2002. do danas fondovima uplaćeno 31,04 milijarde kuna doprinosa, a njihova neto imovina vrijedna je 36,16 milijardi kuna.

U tom razdoblju ostvaren je prosječni godišnji od 5,27 posto, a kako je istodobno anualizirana stopa inflacije iznosila 2,68 posto, prosječan godišnji realni prinos je 2,59 posto. To je više od 2 posto, koliko se početkom mirovinske reforme isticalo kao poželjan prinos, dovoljan da se imovina osiguranika zaštiti od obezvređivanja zbog rasta cijena i osigura određena kapitalizacija.

Ove je podatke na konferenciji za medije u utorak iznio predsjednik Udruženja društava za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO) Dubravko Štimac, inače predsjednik Uprave društva koje upravlja obveznim mirovinskim fondom PBZ/CO.

Govoreći o troškovima drugog mirovinskog stupa, Štimac je kazao kako su fondovi dosad naplatili 1,43 milijarde kuna naknada i da su naknade koje naplaćuju fondovi u Hrvatskoj među najnižima u regiji. Dok u Hrvatskoj ulazna naknada iznosi 0,8 posto, u Poljskoj čiji su mirovinski fondovi teški 60 milijardi eura ta naknada iznosi 3,5 posto. U Bugarskoj je ona 5 posto, a u Rumunjskoj 2,5 posto.
Troškovi Regosa mogli su biti i niži
Naknada za upravljanje u Hrvatskoj je 0,75 posto i nastavit će se smanjivati, dok se u drugim zemljama kreće od 0,54 posto u Poljskoj, 0,6 posto u Rumunjskoj do 1 posto u Bugarskoj.

U Mađarskoj koja je nacionalizirala svoj drugi stup (zbog čega joj je Moody's smanjio kreditni rejting), ulazna naknada bila je 4,5 posto, a naknada za upravljanje 0,8 posto.

Međutim, Štimac je upozorio da su istom razdoblju troškovi Regosa (koji ne radi isključivo za mirovinske fondove) iznosili 739,66 milijuna kuna, a on smatra da su mogli biti i niži da je Regos drukčije vođen. A Regosu je najveći trošak naknada koju plaća Fimi za korištenje šaltera i informatički sustav.

Nadalje, tu je i 206,66 milijuna kuna kredita Svjetske banke za reformu nefunkcionalnog mirovinskog sustava, a dio toga troška, smatraju čelnici mirovinskih fondova, trebao je podnijeti i prvi mirovinski stup. Osim toga tu je i 254 milijuna kuna plaćenih poreza koji su preusmjereni državi, što je, rečeno je, trošak koji nikad dosad nije prikazan.

Prosjek: Generacija '70. može očekivati 1.810 kuna iz drugog stupa
"Kada bi troškovi ostalih sustava bili kao troškovi drugog stupa, Hrvatska bi imala vrlo malo troškovnih problema", zaključio je Štimac.

On je iznio i izračune budućih mirovina iz drugog stupa. Tako će prosječan aktivni član rođen 1970. s prosječnom mjesečnom uplatom od 430 kuna krajem radnog vijeka koji traje do 65-te godine na računu imati 451.000 kuna i može očekivati 1810 kuna mirovine iz drugog stupa čija je sadašnja vrijednost 870 kuna.
No, gornjih 10 posto aktivnih članova OMF-ova iz generacije 1970. koji prosječno mjesečno uplaćuju 940 kuna krajem radnoga vijeka na računu će imati 1,07 milijuna kuna, očekivanu mirovinu iz drugog stupa od 4.300 kuna čija je sadašnja vrijednost 2.050 kuna.

Osvrćući se na problem malih mirovina iz drugog stupa onima koji ih već dobivaju, (najmanja je 3,04 kune, a prosječna 106,80 kuna), Štimac je podsjetio je riječ uglavnom o ženama starosti 55 godina, manjih plaća koje su doprinose uplaćivale tek 8-9 godina i akumulirale male iznose, te očekivanog životnog vijeka još 30 godina. "Reforma nije rađena za osobe koje će kratko štedjeti i otići u prijevremenu mirovinu", podsjetio je Štimac, napominjući da neke od spomenutih žena nisu u mirovinu išle dobrovoljno.

Također je istaknuo da bi te osobe, da nije Zakona o dodatku na mirovinu, imale zbrojenu mirovinu iz prvog i drugog stupa tek neznatno manju od mirovine koju bi imale samo iz prvog stupa. Spomenuti Zakon daje 27 posto dodatka na mirovinu samo korisnicima iz prvog stupa, a članovi drugog stupa su isključeni bez obzira što su najveći dio života u prvi stup uplaćivali 100 posto, a zadnjih godina 75 posto doprinosa. Štoviše čak i osobe koje su radile izvan Hrvatske imaju proporcionalno pravo na dodatak.

Predstavnici društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima ističu i da je formula za izračun osnovne mirovine iz prvog stupa nepravedna za članove drugog stupa koji imaju neproporcionalno manji dio mirovine iz prvog stupa. Ideja je naime bila da s vremenom raste doprinos za drugi stup, ali to se nije dogodilo, a formula se i dalje primjenjuje. Rješenje je i članovima drugog stupa dati proporcionalno pravo na dodatak ili im dati mirovinu samo iz prvog stupa ukoliko je kombinirana nepovoljnija. Rješavanje ovoga problema, rečeno je, ne zahtijeva velika sredstva, a uštede proračuna na smanjenju DPS-a su oko 19 milijuna kuna.

Štimac: Bez mirovinaca Hrvatska se ne bi mogla zaduživati na domaćem tržištu
Istaknuto je i da su se već pojavile osobe koje zbrojeno imaju veću mirovinu nego što bi ona bila da je samo iz prvog stupa usprkos samo devet godina rada mirovinskih fondova i svjetskoj krizi 2008.

Upozoreno je i da se usklađivanje mirovina vezano za troškove života za dio iz drugog stupa provodi sukladno zakonu, a za dio iz prvog stupa ne.
Štimac se u svom izlaganju osvrnuo i na investicijsku politiku mirovinskih fondova koji 50 posto imovine moraju ulagati u državne obveznice.

"Da nije mirovinskih fondova Hrvatska se uopće ne bi mogla zaduživati na domaćem tržištu. Podržali smo i hrvatske gospodarske subjekte, sudjelovali u svim IPO-ima, dokapitalizacijama, izdanjima komercijalnih papira i korporativnih obveznica. Prosječno je 14,5 posto našeg portfelja uloženo u dionice domaćih tvrtki. Oko 7 milijardi kuna uloženo je u hrvatski privatni sektor. Mirovinski fondovi ključni su ulagači u Fondove gospodarske suradnje", kazao je Štimac.

On je najavio i neke novosti u upravljanju imovinom. Tako je u planu uvođenje tri potportfelja - aktivnog, umjerenog i pasivnog iz kojeg će primjerice biti potpuno izbačena volatilna imovina. Ovakvom podjelom za mlađe bi se članove koji mogu podnijeti veći rizik ostvarilo više prinosa, a rizik bi bio manji za one pred umirovljenjem. Mirovinci su također spremni za nastavak privatizacije hrvatskih kompanija, nove izlaske na burzi kao i nove projekte kao što su FGS-ovi.

"Mirovinskom reformom stvoren je robustan, pravedniji i održiviji mirovinski sustav, OMF-ovi su ispunili zahtjev željene veličine prinosa, a članovi drugog stupa s vremenom će imati veće mirovine iz drugog nego iz prvog stupa. Troškove sustava može se kontinuirano smanjivati što se i dosad činilo, a sam sustav može se unapređivati uvođenjem potdportfelja, novih instrumenata i novih dopuštenih klasa imovine. Doprinos fondova nacionalnoj ekonomiji već je sada značajan, no to vrijeme tek dolazi", zaključio je Štimac.

Novoselec: Inu smo kupovali tijekom cijele godine
Na pitanje o broju članova obveznih mirovinskih fondova za koje se trenutno ne uplaćuju doprinosi iznesena je procjena da je riječ o 10 do 15 posto ukupnoga broja članova.

Odgovarajući na pitanje o ulaganju u dionice ine, čelnik AZ fonda Dinko Novoselec kazao je da su Inu kupovali tijekom cijele godine jer su je prepoznali kao zanimljivu investicijsku priliku.

"Radili smo isključivo u interesu svojih članova i tu nema zajedničkog djelovanja s Vladom u smislu Zakona o tržišnom natjecanju ili zakona o preuzimanju dioničkih društava", kazao je Novoselec. (Bankamagazin)

Povezani članci
03.08.15 Tvrtke i tržišta
Mirovinski fondovi povećali udjel u Podravci na 36,82 posto
30.07.15 Osiguranja
Nova web stranica Erste Plavog
12.09.12 Zaposlenost / plaće
DW: Hrvati u starosti sve siromašniji
17.08.12 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinaca premašila 46 mlrd kuna
24.05.12 Financije i gospodarstvo
Blokirane 233 tvrtke zbog duga za doprinose
07.05.12 Osiguranja
HUO o nužnosti dobrovoljne štednje za mirovinu i ravnopravne tržišne utakmice za sve proizvode
15.03.12 Vijesti
SSSH protiv povećanja doprinosa za drugi mirovinski stup
08.03.12 Financije i gospodarstvo
Uplaćena državna poticajna sredstva za 2010.
17.02.12 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinaca povećana na 41,76 mlrd kuna
04.02.12 Zaposlenost / plaće
U Hrvatskoj krajem 2011. samo 1,21 zaposlenih na jednog umirovljenika
19.01.12 Financije i gospodarstvo
Vlada predložila ukidanje povlaštenih mirovina saborskim zastupnicima
18.01.12 Zaposlenost / plaće
MF o oporezivanje mirovina ostvarenih u Njemačkoj
17.01.12 Zaposlenost / plaće
Mrsić: U novom planu zapošljavanja strože mjere protiv rada na crno
17.01.12 Zaposlenost / plaće
Hrvatska bi mogla uvesti porez na inozemne mirovine
12.01.12 Financije i gospodarstvo
Mrsić najavio reorganizaciju HZMO-a
12.01.12 Vijesti iz svijeta
Starenje stanovništva prijetnja je financijskoj stabilnosti Europe
10.01.12 Financije i gospodarstvo
HRT: Povlaštene mirovine uskoro odlaze u povijest
02.01.12 Financije i gospodarstvo
Nova godina - novi zakoni
16.12.11 Financije i gospodarstvo
Padne li rejting Hrvatskoj mirovinici gube 8 mlrd kuna
31.10.11 Zaposlenost / plaće
Prosječna mirovina 2.152 kune
30.09.11 Zaposlenost / plaće
Danijel Nestić: Hrvati bi mogli imati najniže mirovine u EU
21.09.11 Zaposlenost / plaće
Za 865 tisuća umirovljenika jednokratna pomoć
13.09.11 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen spreman za isplatu razlike mirovina
12.09.11 Financije i gospodarstvo
Dobit mirovinaca povećana na 111 mil. kuna
09.09.11 Zaposlenost / plaće
U bijedi živi šest posto umirovljenika
07.09.11 Zaposlenost / plaće
U drugom mirovinskom stupu neće ostati nitko
02.09.11 Zaposlenost / plaće
Veće mirovine osiguranicima II. stupa
18.08.11 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinskih fondova premašila 40 mlrd kuna
15.08.11 Zaposlenost / plaće
Matica umirovljenika traži novi izračun mirovina
19.07.11 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinaca krajem lipnja 39,98 mlrd kuna
13.07.11 Seminari, konferencije
Promijeniti mirovinski sustav, ali nakon izbora
11.07.11 Zaposlenost / plaće
Hrvati će možda imati najniže mirovine u EU
17.06.11 Financije i gospodarstvo
IJF: Ljudi s manjim dohocima plaćaju relativno više PDV-a
20.05.11 Zaposlenost / plaće
IJF: U 2010. nenaplaćenih poreza i doprinosa 14 mlrd kuna
19.04.11 Zaposlenost / plaće
Prosječna invalidska mirovina 1.900 kuna
13.04.11 Vijesti
SSSH o kampanji protiv neisplate plaća
08.04.11 Vijesti
SSSH protiv zastupničkih mirovina
21.03.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Produljenje radnog vijeka nedovoljno za izdatke mirovinskih osiguranja
25.02.11 Financije i gospodarstvo
Imovina fondova u siječnju porasla na 13,7 mlrd kuna
07.02.11 Zaposlenost / plaće
U 2010. umirovljeno 60.669 radnika
23.12.10 Vijesti
MINGORP: Drugi mirovinski stup neće propasti i ne ukida se
02.11.10 Zaposlenost / plaće
Na snagu stupio izmijenjeni Zakon o mirovinskom osiguranju
25.10.10 Zaposlenost / plaće
Građani se sami trebaju pobrinuti za mirovinu
23.10.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatski sabor: 2030. i žene u mirovinu s 65 godina
15.10.10 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinaca krajem rujna 34,2 mlrd kuna
06.10.10 Financije i gospodarstvo
Žene u mirovinu sa 65 godina od 2030.
24.09.10 Financije i gospodarstvo
Rok za odlazak u mirovinu izjednačavat će se 20 godina
21.09.10 Financije i gospodarstvo
Mirovine: Zakon ne rješava problem
10.09.10 Vijesti
SSSH : Ukinite povlaštene mirovine!
31.08.10 Financije i gospodarstvo
Mirovinska drušva povećala dobit na 110 mil. kuna
17.08.10 Financije i gospodarstvo
Sindikati traže ukidanje drugog mirovinskog stupa
13.08.10 Vijesti
Popijač: Vlada neće popustiti pred ultimatumima Ozrena Matijaševića
30.07.10 Zaposlenost / plaće
Od 2020. i žene u starosnu mirovinu sa 65 godina
21.07.10 Financije i gospodarstvo
U prvoj polovici godine broj prijevremenih mirovina u RH viši za 76 posto
19.07.10 Financije i gospodarstvo
Mirovinci: U prvom polugodištu 110 mil. kn manje doprinosa
21.06.10 Zaposlenost / plaće
VL: Prijevremena mirovina bit će manja čak 20,4 posto
15.06.10 Financije i gospodarstvo
Mirovinski doprinosi u drugom stupu manji za 75,7 mil. nego lani
27.05.10 Financije i gospodarstvo
Saborski klubovi za smanjenje povlaštenih mirovina
17.05.10 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinskih fondova u travnju veća 422 mil. kuna
27.04.10 Financije i gospodarstvo
Za mirovine mjesečno nedostaje 1,5 mlrd kuna
22.04.10 Financije i gospodarstvo
HTV: Hrvati idu u mirovinu sa 29 godina radnog staža
16.04.10 Financije i gospodarstvo
U ožujku imovina mirovinaca viša 877,2 mil. kuna
13.04.10 Financije i gospodarstvo
Nebankovni sektor ostvario 2,3 mlrd kuna dobiti
31.03.10 Financije i gospodarstvo
Erste i Hypo isplaćuju mirovine prije Uskrsa
17.03.10 Financije i gospodarstvo
Fondovska industrija: U veljači imovina veća 844 mil. kuna
18.02.10 Zaposlenost / plaće
Neto mirovinski doprinosi u siječnju najniži od ožujka 2007.
29.01.10 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija uplatilo 4,21 mil. kuna poticaja za mirovinsku štednju
20.01.10 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija uplatilo 60 mil. kuna poticaja za mirovinsku štednju
19.01.10 Financije i gospodarstvo
Imovina fondova u prosincu porasla na 11,4 mlrd kuna
13.01.10 Zaposlenost / plaće
Starenje - Radit ćemo duže
18.12.09 Financije i gospodarstvo
U mirovinskim fondovima gotovo 30 mlrd kuna
02.12.09 Financije i gospodarstvo
Mirovinski fondovi osjetit će krizu tek 2010.
18.11.09 Financije i gospodarstvo
Imovina fondova opet iznad 10 mlrd kuna
11.11.09 Financije i gospodarstvo
Kosor razmišlja o dodatnom rezanju povlaštenih mirovina
06.11.09 Financije i gospodarstvo
Krajem prosinca Vlada isplaćuje 830 mil. kuna duga umirovljenicima
23.10.09 Financije i gospodarstvo
Analiza: Proračun i siromaštvo
16.10.09 Financije i gospodarstvo
U mirovinskim fondovima 28,75 mlrd kuna
01.10.09 Financije i gospodarstvo
U kolovozu masovan odlazak žena u prijevremenu mirovinu
17.09.09 Financije i gospodarstvo
Neto imovina OMF-ova u kolovozu dosegla 26,61 mlrd kuna
31.08.09 Financije i gospodarstvo
Mirovinski fondovi: Od naknada za upravljanje 215 mil. kuna
26.08.09 Financije i gospodarstvo
MUP i MORH: Masovna umirovljenja u srpnju
15.04.09 Financije i gospodarstvo
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova porasla na 23,56 mlrd kuna
12.02.09 Financije i gospodarstvo
Sanader se skriva iza umirovljenika
12.02.09 Financije i gospodarstvo
Mirovinci: Problem je prvi stup
18.12.08 Financije i gospodarstvo
U petak počinje isplata božićnica umirovljenicima
17.12.08 Financije i gospodarstvo
HPB Invest počinje isplatu 956 mil. kuna duga umirovljenicima
16.12.08 Financije i gospodarstvo
Vlada dala suglasnost za isplatu božićnica umirovljenicima
11.12.08 Financije i gospodarstvo
Nastavljen pad ukupne imovine mirovinskih fondova
07.11.08 Zaposlenost / plaće
Umirovljenicima treba omogućiti izbor najpovoljnije mirovine
06.11.08 Seminari, konferencije
Dubrovnik: 2. međunarodna konferencija portfolio managementa i tržišta novca
05.11.08 Vijesti
Dvostruko manje kredita preko ljeta
13.10.08 Financije i gospodarstvo
Hanfa: Osniva se "interventni fond"
10.10.08 Financije i gospodarstvo
Pad imovine mirovinskih fondova
11.09.08 Financije i gospodarstvo
Usporen rast imovine mirovinskih fondova
12.08.08 Financije i gospodarstvo
Obvezni mirovinski fondovi: Rast imovine na 22,6 mlrd kuna
10.07.08 Financije i gospodarstvo
Porast imovine mirovinskih fondova
23.05.08 Financije i gospodarstvo
Hanfa: Neto imovina mirovinskih fondova 22,05 milijarde kuna
31.03.08 Financije i gospodarstvo
Financijski posrednici: Leasing zadržao drugo mjesto, iza banaka
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Oporavak neto imovine mirovinskih fondova
06.03.08 Financije i gospodarstvo
Hanfa traži očitovanje AZ fonda o procjeni Crobexa
22.02.08 Vijesti
SSSH: Javni prosvjed 12. travnja u Zagrebu
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Inflacija izazov za upravitelje mirovinskih fondova
12.02.08 Financije i gospodarstvo
Neto imovina mirovinskih fondova u siječnju pala 445 mil. kuna
05.02.08 Financije i gospodarstvo
AZ fond: Nakon šest dobrih slijedi najteža godina dosad
29.01.08 Financije i gospodarstvo
PBZ/CO: U siječnju pale cijene svih klasa imovine
25.01.08 Statistika
Hanfa: Za 2007. referentni prinos OMF-ova 6,5209 posto
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinskih fondova 21,8 milijardi kuna
12.12.07 Financije i gospodarstvo
Imovina mirovinskih fondova u studenom pala za 252,85 milijuna kuna
06.12.07 Financije i gospodarstvo
Fond menadžeri od nove Vlade očekuju povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup
09.11.07 Vijesti
Dug umirovljenicima isplatit će se tjedan prije izbora
30.10.07 Vijesti iz svijeta
Poljski poslodavci traže podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu
25.10.07 Vijesti
Nužno povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup
15.10.07 Statistika
Imovina mirovinskih fondova u rujnu porasla 521,2 milijuna kuna
21.09.07 Vijesti
Sindikati za uvođenje poreza na kapitalnu dobit
12.09.07 Statistika
Imovina mirovinskih fondova premašila 20 milijardi kuna
21.08.07 Osiguranja
Hanfa: Neto imovina mirovinskih fondova 19,76 milijarde kuna
08.08.07 Statistika
Neto imovina mirovinskih fondova u srpnju porasla 450,9 mil. kuna
24.07.07 Statistika
Imovina MF-ova ove godine porasla za tri mlrd kuna
05.07.07 Vijesti
SSSH traži reformu mirovinskog sustava i ukidanje povlaštenih mirovina
27.06.07 Osiguranja
Imovina mirovinskih fondova 19,03 milijarde kuna
27.06.07 Vijesti
Sutra isplata treće rate duga umirovljenicima
21.06.07 Osiguranja
Prva milijarda eura u mirovinskom fondu
02.06.07 Zaposlenost / plaće
Dr. Čičin Šain: starenje stanovništva najveći je problem Hrvatske
22.05.07 Korisne informacije
Istraživanje AZ fonda: Samo 20% građana štedi za mirovinu
30.04.07 Korisne informacije
Do 2011. prvi veliki val umirovljenja baby boomera
30.03.07 Zaposlenost / plaće
Nijemci ubuduće u mirovinu sa 67 godina
23.03.07 Vijesti
SSSH: tri prioriteta za 2007. godinu
03.01.07 Osiguranja
Mirovinski fond za T-HT
25.10.06 Osiguranja
Istraživanje: svaki peti radno aktivni Hrvat štedi za mirovinu
15.10.06 Šira regija
EU prijeti bankrot zbog starenja stanovništva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa