24.08.2006. (Marinko Petković)
Jedemo sve više kruha
Potrošnja ribe je i dalje mala, svega 7,8 kilograma po stanovniku
ZAGREB - Prosječna potrošnja kruha prošle je godine bila 77 kilograma po stanovniku, mlijeka se pilo više od 85 litara, najčešće meso na jelovniku bilo je perad ili svinjetina, dok je teletina bila rijetkost, a potrošnja ribe je i dalje mala.
Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku prikupljeni anketom o potrošnji kućanstava koja je u prošloj godini obuhvatila 2727 kućanstava sa 7720 članova.
Anketa je pokazala da više od trećine osobne potrošnje kućanstava ili 33,2 posto odlazi na hranu, a neslužbeni podaci govore i o puno većim iznosima. To znači da je hrana u Hrvatskoj, još uvijek, skupa.
Naime, prosječna godišnja osobna potrošnja po kućanstvu u 2005. iznosila je ukupno 69.683 kune, od čega su hrvatska kućanstva za hranu i bezalkoholna pića potrošila u prosjeku 23.139 kuna.
Statistički podaci o utrošku hrane i pića u kućanstvima pokazuju da je u prošloj godini svaki član kućanstva najviše pojeo kruha, prosječno 77,5 kilograma, potom 56,9 kilograma različitog povrća i 44,7 kilograma krumpira, te popio 85,2 litre mlijeka.
Tako je lani prosječno po članu kućanstva potrošeno 19,6 kilograma mesa peradi. Naime, potrošnja mesa peradi u prošloj je godini porasla za 0,6 kilograma u odnosu na godinu prije, vjerojatno i zbog osjetno niže cijene piletine od ostalog mesa.
U prošloj je godini povećana i potrošnja svinjetine, pa je nakon 2004. u kojoj je član prosječnog hrvatskog kućanstva pojeo 16,4 kilograma svinjetine, potrošnja tog mesa ponovno iznosila 18,1 kilogram kao i 2003.
Znatno je manja potrošnja govedine, a pogotovo teletine. Po tim je podacima po članu kućanstva lani prosječno utrošeno 9,4 kilograma govedine i tek 2,2 kilograma teletine.
Potrošnja ribe, morske i slatkovodne također je prilično mala, svega 7,8 kilograma prosječno po članu kućanstva. Cilj je Nacionalnog programa ribarstva barem udvostručiti potrošnju te »zdrave hrane«.
S druge strane, istodobno se dvostruko više, 15,3 kilograma po osobi, pojede suhomesnatih proizvoda, salame i paštete.
Prosječno se po članu kućanstva potrošilo i 14,6 litara jestivog ulja, 17,2 litre mliječnih proizvoda, 8,3 kilograma jaja, 9,4 kilograma tjestenina, 7,5 kg sira svih vrsta.
Od voća najviše se jedu jabuke, no godišnja potrošnja jabuka po članu kućanstva iznosi tek 15,3 kilograma, južnog voća 11,7 kg, banane 10,4 kg, dok se koštunjičavog voća pojede svega pet kilograma po osobi.
Od pića, na prvom su mjestu mineralna i izvorska voda sa 32,7 litara po članu kućanstva, dok je potrošnja voćnih sokova dvostruko manja i iznosi 15,6 litara, a osvježavajućih i gaziranih pića 12,6 litre.
Piva se i dalje zbog niže cijene, ali i veće reklame, pije dvostruko više nego vina. Prosječna godišnja potrošnja piva iznosi 20,8 litara, a vina 10,8 litara.
Izvor: vjesnik.hr
|
|
|
|