Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
10.04.2013. Mljekomati rješenje za male farmere, velikima izlaz u preradi i udruživanju
U Italiji ih je više od 2000, u Sloveniji oko 150, a u Hrvatskoj 17. Mljekomat je opcija za one koji proizvode 200-300 litara na dan.

U Hrvatskoj je trenutačno instalirano 17 mljekomata, rekorder je Osijek s njih pet u vlasništvu Žita.

To vam je kao da razmišljate biste li pojeli šniclu ili paštetu. Tim riječima Ivan Peko iz osječke tvrtke Žito objašnjava razliku između kakvoće mlijeka koje se prodaje putem mljekomata i onoga u trgovačkim lancima.

Ukupno je diljem Hrvatske trenutačno instalirano 17 mljekomata, a Žito je prvak te kratke liste s njih pet i planom da uskoro postavi još dva.

Prvi su postavili lani u svibnju, svih pet ih je u Osijeku, a prodaja je, ističu, sve bolja. Pospješila ju je nedavna afera s aflatoksinom.

Buduće lokacije Žito će tražiti u promjeru 30-40 km od farme Mala Branjevina, gdje drže 1170 krava. Ta se udaljenost smatra optimalnom za isplativost projekta. "Za Žito ovaj model prodaje nije temeljen na profitu nego je zamišljen više kao marketinški projekt na popularizaciji zdrave hrane", ističe Peko.

Novom brendu, lancu mljekomata, dali su naziv Mala Muu. Mljekomat, ističu, zadovoljava zdravstveno-higijenske standarde, a automatiziran je do te razine da ako temperatura mlijeka poraste iznad 6 Celzijevih stupnjeva aparat sam zaustavlja prodaju.

Mlijeko se u pravilu u mljekomate dovozi 12 sati nakon mužnje i zdravstveno je ispravno za konzumaciju u sljedeća četiri dana. No, uglavnom se proda znatno prije.

Zdravstveno ispravni

U Italiji je postavljeno više od 2000 mljekomata, Slovenija ih ima oko 150, a mi, ilustrira Peko, tek radimo prve korake.

Pripremajući se za ovaj projekt, otkriva, obišao je mnoge inozemne destinacije s namjerom da preslika najbolja iskustva. Za početak su stavili prodaju boca, pa kupci mogu mlijeko točiti u one koje donesu ili one koje kupe na automatu.

Drugi korak bio je prodaja svježih sokova. Paletu proizvoda, najavljuje Peko, namjeravaju širiti, sve što ubuduće stave u prodaju bit će u kategoriji zdrave hrane.

Prodaja mlijeka putem mljekomata razapeta je između propisa dvaju ministarstava: poljoprivrede i zdravlja. Pozitivna iskustva farmera s mljekomatima doprla su navodno i do mjerodavnih razina, pa više ne kompliciraju s administracijom.

Da bi prodavao putem mljekomata, proizvođač mora biti upisan u Upisnik Ministarstva poljoprivrede, gdje registrira svoje gospodarstvo i sva grla koja drži na farmi, a tek onda Ministarstvu zdravlja može poslati zahtjev za postavljanje mljekomata.
Sanitarna inspekcija nadležna je za nadzor mljekomata, u kojima se može prodavati isključivo svježe mlijeko koje mora potjecati iz objekata koji su registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede.

Putem jednoga automata može se prodavati mlijeko isključivo jednoga vlasnika. Mljekomati se smatraju modelom prodaje na malo izvan prodavaonica, mogu biti postavljeni na mjestima koje je odredilo predstavničko tijelo grada ili općine.

Mljekomat ne mora biti registriran pri Ministarstvu zdravlja već inspektor pri nadzoru traži rješenje o registraciji vlasnika mljekomata ishođeno od Ministarstva poljoprivrede. U posljednje dvije godine nadzor mljekomata uveden je kao dio redovitoga sanitarnog nadzora, no njihov broj do pojave problema mikotoksina u mlijeku bio je beznačajan, podsjećaju u Ministarstvu zdravlja.

U posljednjih nekoliko mjeseci, navode, ponovno raste interes proizvođača za prodajom mlijeka putem automata. Ovih je dana, kažu u Ministarstvu zdravlja, završila akcija uzorkovanja mlijeka na mljekomatima, a podaci dobiveni nakon laboratorijskih ispitivanja pokazuju da su svi analizirani uzorci mlijeka zdravstveno ispravni.

Problem će produbiti EU

Upravitelj kutjevačke zadruge Simentalac Miroslav Kovač upozorava na to da mljekomati nisu rješenje "nacionalnog problema i hrvatske ovisnosti o uvozu hrane, ali i dužničke krize¨.

Posrijedi je, ističe, djelomično rješenje za pojedina obiteljska gospodarstva. Hrvatska će, oslanjajući se na trenutačna rješenja, sve dublje tonuti u ovisnost o uvozu, ocjenjuje Kovač, jer proizvodnja mlijeka i dalje pada, kao i broj krava i obiteljskih gospodarstava koja se bave tom proizvodnjom.

Trebaju nam, smatra Kovač, mljekare u vlasništvu onih koji proizvode mlijeko, a više se takvih udruga mora povezati.

"Drugog rješenja za domaće mlijeko nema, posebno nakon 2015., kada se ukidaju kvote na zajedničkom tržištu EU i još više liberalizira proizvodnja, a time i trgovina. Zar ćemo se boriti sa divovima u EU postavljajući mljekomate?", pita se Kovač. Gospodarstva koja proizvode velike količine mlijeka imaju i veće probleme.
"Netko tko na dan proizvodi 1000 litara mlijeka, neka 200 proda na mljekomatu, što će s ostalih 800? Što ako svi koji imaju farme počnu postavljati mljekomate? Koliko prostora imaju, koliko će plaćati ta mjesta? Ako to postane atraktivno, uključit će se i politika, hoće li se tada stvoriti konkurencija koja će smanjiti i tu cijenu litre mlijeka?", upozorava Kovač.

Priča o mljekomatima podsjeća ga, kaže, na svojedobne ideje o nojevima, puževima i sl. koje su trebale rehabilitirati naše selo i gospodarstvo uopće. Lani je zadruga koju Kovač vodi tražila novac od Ministarstva poduzetništva, javili su se na natječaj.

Dobivenim novcem namjeravali nabaviti dva mljekomata, no projekt im je odbijen. Mlijeko se, ističe Kovač, mora prerađivati ako hoćemo na njemu zarađivati. U lancu od sirovine do police mora biti što manje posrednika.

"Tako će mlijeko biti najkvalitetnije, proizvodi zdraviji, a proizvođači zadovoljni. Potrošač mora kupnjom ulagati u proizvodnju. Onaj tko postavlja mljekomat pojedinac je, a razvoj zajednice i njezin opstanak ne mogu se temeljiti na pojedinačnim slučajevima", upozorava Kovač.

S dva automata godišnja zarada 500.000, M. Pavković zadovoljan

Rezultatom koji je postigao u relativno kratkom roku vrlo je zadovoljan Marijan Pavković, koji je mljekomat na tržnici u Samoboru postavio u prosincu 2012.

Kupio ga je u Švicarskoj za 7300 eura, transport je špediteru platio 450 eura, a i državni je proračun dobio svoju tarifu kroz PDV. Na sreću, otkriva, od Zagrebačke županije dobio je potporu u visini od 40 posto, što mu je olakšalo početak.

Prvih tjedana bilježio je gubitak. No, s početnim punjenjem mljekomata sa 100 litara uskoro je došao na 200 i sada je toliko zadovoljan da razmišlja o postavljanju još jedne "elektroničke kravice".

Iako je mljekomat samoposlužni uređaj, Pavković je zaposlio jednu radnicu. Tako je, kaže, brže stekao povjerenje kupaca.

Smatra da su mljekomati budućnost za proizvođače koji imaju 10-ak krava. Na njegovu gospodarstvu sada je 16 grla. S dva mljekomata već je složio poslovni plan, njegovo gospodarstvo, izračunao je, može godišnje ostvariti bruto zaradu od oko pola milijuna kuna. (poslovni.hr)

Povezani članci
29.09.16 Vijesti
ABC svježi krem sir Junior - da mali postanu veliki
11.07.16 Financije i gospodarstvo
U Osječko-baranjskoj županiji prinosi usjeva dobri
30.06.16 Prehrambeni proizvodi
HPA: U 2015. otkupljeno 513,4 milijuna kilograma kravljeg mlijeka
18.04.16 Vijesti
Alarmantno stanje u sektoru mljekarstva
13.04.16 Prehrambeni proizvodi
Veliki uspjeh zadruge: Pola milijuna litara prodanog mlijeka
17.02.16 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski i slovenski potrošači složni: ABC sir nam je prvi izbor!
20.01.16 Strateški savezi
Podravka istiskuje manjinske dioničare Žita
16.07.15 Prehrambeni proizvodi
DZS: manje prikupljenog mlijeka u svibnju
01.04.15 Financije i gospodarstvo
Ukidanje kvota za mlijeko izazov za mljekarski sektor
24.02.15 Strateški savezi
Dnevnik: Podravka najzainteresiranija za kupnju Žita
24.02.15 Prehrambeni proizvodi
DZS: proizvodnja mlijeka za piće u prosincu smanjena 3,2 posto
13.01.15 Statistika
Proizvodnja mlijeka za piće porasla 29,1 posto
13.11.14 Statistika
DZS: U rujnu prikupljeno 2,5 posto više mlijeka
04.11.14 Tvrtke i tržišta
"Dnevnik": Više hrvatskih investitora želi kupiti najvećeg slovenskog pekara
29.10.14 Tvrtke i tržišta
Rastuća globalna potražnja za mlijekom zahtijeva pažljivo balansiranje prema indeksu mliječne industrije kompanije TETRA PAK
21.09.14 Tvrtke i tržišta
Meggle gradi novu tvornicu i distributivni centar u Bihaću
19.08.14 Prehrambeni proizvodi
Porast proizvodnje mlijeka u lipnju
30.07.14 Korisne informacije
Zabrinuti mljekari zbog ukidanja kvota i pada cijena traže zaštitu
03.06.14 Vijesti
Vindino kao poklon za Svjetski dan mlijeka
14.05.14 Prehrambeni proizvodi
DZS: rast proizvodnje mlijeka u ožujku
02.04.14 Prehrambeni proizvodi
CroMilk: nastavljen pad proizvodnje i otkupa mlijeka
17.03.14 Prehrambeni proizvodi
DZS: pad proizvodnje mlijeka se nastavlja
26.02.14 Prehrambeni proizvodi
Pad isporuke mijeka zaustavljen u posljednja 4 mjeseca
13.12.13 Vijesti iz regije
DZS: nastavlja se pad proizvodnje mlijeka
30.09.13 Prehrambeni proizvodi
Ukidanje mliječnih kvota izazov za proizvođače mlijeka
16.09.13 Prehrambeni proizvodi
Nastavlja se osjetan pad proizvodnje mlijeka
23.07.13 Tvrtke i tržišta
Tvrtki Hamer 6,5 milijuna kuna iz IPARD-a za preradu mlijeka
28.06.13 Strateški savezi
Predstavljena Udruga otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk
22.05.13 Tvrtke i tržišta
Dukat uspio preuzeti Ljubljanske mlekarne
03.05.13 Vijesti
Dukat rast cijena pravda rastom ulaznih troškova
29.04.13 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Do sredine svibnja isplata 750 milijuna kuna potpora
28.12.12 Prehrambeni proizvodi
PDV na kruh i mlijeko od 5 posto - moguć i rast cijena za taj iznos
13.11.12 Financije i gospodarstvo
Proizvođači mlijeka traže nastavak razgovora
12.11.12 Statistika
DZS: Nastavljen pad otkupa mlijeka
06.11.12 Uvoz
BiH: Traži se zabrana uvoza mlijeka iz Hrvatske
26.10.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari nastavili isporuku mlijeka
25.10.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Dok ne podignemo proizvodnju i dalje ćemo uvoziti mlijeko
25.10.12 Financije i gospodarstvo
Savjet za mlijeko bez konkretnog dogovora, moguće blokade granica
24.10.12 Financije i gospodarstvo
Laslo: Nastavlja se obustava isporuke mlijeka, moguće su i nove aktivnosti
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Oko milijun litara mlijeka i danas ostaje na farmama
22.10.12 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo poljoprivrede o mlijeku: Stanje na tržištu stabilno
22.10.12 Financije i gospodarstvo
Proizvođači mlijeka prestali s isporukama
18.10.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Ne postoji razlog za obustavu isporuke mlijeka
17.10.12 Prehrambeni proizvodi
Proizvođači mlijeka traže cijenu od 4,05 kuna
12.10.12 Prehrambeni proizvodi
DZS: U kolovozu nastavljen pad otkupa mlijeka
04.10.12 Financije i gospodarstvo
Pregovori proizvođača i prerađivača mlijeka se nastavljaju
01.10.12 Prehrambeni proizvodi
Dukat i Vindija plaćat će mljekarima 15 lipa više
27.09.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina o subvencijama mljekarima
14.09.12 Statistika
Prikupljeno manje mlijeka u srpnju
31.08.12 Izvoz
Izvozne carine na pšenicu, kukuruz i šećernu repu
13.08.12 Prehrambeni proizvodi
DZS: U lipnju prikupljeno manje mlijeka
14.06.12 Statistika
DZS: U travnju prikupljeno više mlijeka
28.05.12 Prehrambeni proizvodi
GfK: Lani u Hrvatskoj kupovano 20 posto manje svježeg mlijeka
24.05.12 Financije i gospodarstvo
Model otkupne cijene mlijeka na snazi do kraja rujna
17.04.12 Financije i gospodarstvo
Isplata zaostalih poticaja mljekarima u iduća dva tjedna
20.03.12 Statistika
DZS: U 2011. rasle cijene većine poljoprivrednih proizvoda
12.03.12 Prehrambeni proizvodi
DZS: U siječnju prikupljeno više mlijeka
09.03.12 Financije i gospodarstvo
HSUPM upozorava na katastrofalno stanje u mljekarstvu
28.02.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari prekidaju prosvjede i povlače traktore
28.02.12 Financije i gospodarstvo
Croatiastočar poziva proizvođače mlijeka da prihvate Sporazum o otkupnoj cijeni
27.02.12 Financije i gospodarstvo
Ništa od dogovora, nastavljaju se prosvjedi mljekara
27.02.12 Financije i gospodarstvo
Predstavnici HSUPM-a na razgovoru s ministrom Jakovinom
27.02.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Mljekari trebaju pregovarati s prerađivačkom industrijom
24.02.12 Financije i gospodarstvo
Jakovina: Napravili smo maksimalno što smo mogli
24.02.12 HUP
HUP pozvao proizvođače mlijeka na prekid prosvjeda
24.02.12 Financije i gospodarstvo
Dio mljekara potpisao sporazum, HSUPM nastavlja prosvjed
23.02.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari traže smjenu ministra Jakovine
23.02.12 Financije i gospodarstvo
Traktori maknuti, pregovori u 13 sati
22.02.12 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo: Sastanak Savjeta za mlijeko nije prekinut
22.02.12 Financije i gospodarstvo
Predstavnici proizvođača mlijeka napustili sjednicu Savjeta za mlijeko
21.02.12 Financije i gospodarstvo
Proizvođači mlijeka traže tripartitni sporazum
21.02.12 Tvrtke i tržišta
Dukat: Prosvjedi izazvali velike poremećaje u poslovanju
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Proizvođači odbili ponudu mljekara, nastavljaju s prosvjedima
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Croatiastočar: Mljekare spremne predložiti europsku cijenu mlijeka
18.02.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari i dalje na cestama
17.02.12 Financije i gospodarstvo
Alen Fontana: Ovo je neizdrživa situacija
16.02.12 Financije i gospodarstvo
Apel Dukata za nesmetan rad njegovih mljekara
16.02.12 Financije i gospodarstvo
Udruga Mliko istupa iz HSUPM
15.02.12 Financije i gospodarstvo
Cijena mlijeka će se formirati u dogovoru proizvođača i mljekara
13.02.12 Tvrtke i tržišta
Dukat s manjom dobiti u 2011.
13.02.12 Prehrambeni proizvodi
DZS: U prosincu prikupljeno više mlijeka
01.02.12 Financije i gospodarstvo
Dukat: Tržišni princip otkupa mlijeka
31.01.12 Prehrambeni proizvodi
Cijena mlijeka - promemorija i dalje ostaje na snazi
27.01.12 Financije i gospodarstvo
Proizvođači mlijeka traže veće otkupne cijene
27.01.12 Zdravlje
Slovenija: Uzrok aflatoksina nepravilno skladištenje kukuruza
23.01.12 Financije i gospodarstvo
Mini mljekara najbolja socijalno-poduzetnička ideja u 2011.
20.01.12 Financije i gospodarstvo
Dukat od veljače počinje tržišni otkup mlijeka
16.01.12 Prehrambeni proizvodi
Izdan Vodič kroz mliječne kvote
16.01.12 Prehrambeni proizvodi
DZS: U studenom prikupljeno više mlijeka
13.12.11 Statistika
DZS: U listopadu prikupljeno više mlijeka
16.11.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U rujnu prikupljeno više mlijeka
31.10.11 Prehrambeni proizvodi
Potrošnja hrane i pića u 2010.
11.10.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U kolovozu prikupljeno više mlijeka
22.09.11 Prehrambeni proizvodi
Istraživanje AZTN-a: Tržište mlijeka regulirano i visoko koncentrirano
19.09.11 Financije i gospodarstvo
DZS: Smanjena proizvodnja mlijeka
09.09.11 Prehrambeni proizvodi
Industrija o posljedicama daljnjeg rasta otkupne cijene mlijeka
16.08.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U lipnju prikupljeno manje mlijeka
15.06.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U travnju manje mlijeka
11.05.11 Prehrambeni proizvodi
U ožujku manja proizvodnja mlijeka
12.04.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U veljači manje mlijeka
14.03.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U siječnju manje mlijeka
17.02.11 Prehrambeni proizvodi
HSUPM: Otkupna cijena mlijeka veća barem 20 posto
11.02.11 Prehrambeni proizvodi
DZS: U prosincu prikupljeno oko 48 tisuća tona mlijeka
14.01.11 Prehrambeni proizvodi
Osječka udruga mljekara: Poskupljenje mlijeka u trgovinama neopravdano
13.01.11 Prehrambeni proizvodi
Čobanković: Povećanje cijene mlijeka nije realno
12.01.11 Prehrambeni proizvodi
U studenom manja proizvodnja mlijeka
15.12.10 Tvrtke i tržišta
Dukat ulaže 6 mil. kuna u kupnju junica
09.12.10 Prehrambeni proizvodi
Bez dogovora proizvođača i prerađivača oko cijene mlijeka
09.12.10 Prehrambeni proizvodi
Croatiastočar: Nema prostora za povećanje cijene mlijeka
10.11.10 Prehrambeni proizvodi
DZS: U rujnu manja proizvodnja mlijeka
09.11.10 Financije i gospodarstvo
Proizvođači traže povećanje štićene cijene mlijeka na 3 kune
14.09.10 Prehrambeni proizvodi
DZS: U srpnju manja proizvodnja mlijeka
26.08.10 Trgovina na malo
Cijene mesa niže 5 posto, a potrošnja pala i do 15 posto
19.08.10 Financije i gospodarstvo
'Stvorit ćemo hrvatski mliječni brend!'
13.08.10 Prehrambeni proizvodi
DZS: U lipnju manja proizvodnja mlijeka
19.04.10 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski potrošači mlijeka najviše vjeruju Dukatu
13.04.10 Prehrambeni proizvodi
Smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda
06.03.10 Korisne informacije
Udruga mljekara poziva na prihvaćanje kompromisa
10.12.09 Financije i gospodarstvo
Croatiastočar o proizvođačima mlijeka: Prihod 50% veći nego EU
17.06.09 Financije i gospodarstvo
Savjet za mljekarstvo: Zaštitna cijena mlijeka 2,20 kuna
20.02.09 Financije i gospodarstvo
Mljekari snižavaju otkupne cijene mlijeka
05.02.09 Trgovina na veliko
Tržište mlijeka pred slomom
17.07.08 Prehrambeni proizvodi
Prosvjed mljekara
16.01.08 Prehrambeni proizvodi
Lani proizvedeno 654,5 milijuna litara mlijeka
18.12.07 Prehrambeni proizvodi
Proizvođači: Zajednički do veće cijena mlijeka
30.11.07 Prehrambeni proizvodi
Od 1. prosinca skuplje mlijeko i mliječni proizvodi
28.11.07 Prehrambeni proizvodi
Dukat najavljuje veće cijene od 1. prosinca
12.11.07 Prehrambeni proizvodi
Otkupna cijena mlijeka veća 10 posto
07.11.07 Prehrambeni proizvodi
UN očekuje visoku razinu cijena hrane i u 2008.
26.09.07 Trgovina na veliko
Dukat podiže otkupnu cijenu mlijeka
07.09.07 Prehrambeni proizvodi
U srpnju proizvedeno 56,3 milijuna litara mlijeka
02.07.07 Tvrtke i tržišta
Francuski Lactalis preuzeo dvije češke mljekare
13.06.07 Prehrambeni proizvodi
Stočari nezadovoljni cijenama i nesređenim tržištem
04.06.07 Izvoz
Strateško partnerstvo Dukata i Inmera iz BiH
19.05.07 Zdravlje
Svježe mlijeko smanjuje rizik od astme
07.05.07 Prehrambeni proizvodi
Više od 60 posto mlijeka europske kvalitete
27.03.07 Trgovina na malo
Agrokor: Imali smo razloga za prekid s Dukatom
06.02.07 Prehrambeni proizvodi
HSC: lani povećana proizvodnja mlijeka, pada broj proizvođača
24.01.07 Šira regija
Bugarska: proizvođači mesa i mliječnih proizvoda nisu sretni ulaskom u EU
29.12.06 Prehrambeni proizvodi
FDA objavila da je meso i mlijeko kloniranih životinja sigurno za ljudsku prehranu
05.12.06 Prehrambeni proizvodi
Blagdansko iznenađenje iz Dukata!
06.09.06 Izvoz
Somboled kupuje udjel u Mlijekoproduktu
13.07.06 Prehrambeni proizvodi
Dampinške cijene uvoznicima ruše ugled
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa