26.09.2006.
Agrokor udvostručio proizvodne kapacitete u Baranjci
Investicija vrijedna 12 milijuna kuna
Danas je svečano otvorena i puštena u rad nova, proširena Baranjka - proizvodnja trajnih kobasica i slanine. Svečanom otvorenju, uz domaćine iz Belja i Agrokora, prisustvovali su i gospodin Krešimir Bubalo, župan Osječko-baranjske županije i gospodin Davorin Bubalović, gradonačelnik Belog Manastira. Ukupna investicija Agrokora u Baranjku, koja se bavi proizvodnjom trajnih kobasica i slanina, vrijedna je 12 milijuna kuna i obuhvaća ulaganja u cjelokupni proces proizvodnje, čime je Baranjka postala najvećim pogonom za proizvodnju kulena u Hrvatskoj.
Investicija u Baranjku obuhvaća nove objekte prijema i skladištenja sirovina te novu solionicu kapaciteta 80 tona, čime su stvoreni preduvjeti za povećanje ukupnih kapaciteta proizvodnje na 1300 tona godišnje.
Sagrađeno je i šest novih pušnica koje su opremljene automatikom, što omogućava stalnu kontrolu tehnološkog procesa dimljenja, te pušnice koje omogućuju klasično dimljenje tako da Baranjka sada raspolaže s 12 najsuvremenijih pušnica u kojima je moguće putem računala kontrolirati sve zadane parametre. Čitav nadzor proizvodnje se vodi iz nove kontrolne sobe.
U svrhu praćenja sazrijevanja proizvoda, što je izuzetno bitno za kulen i slaninu, svih osam komora za zrenje opremljeno je i novim sustavom automatike.
|
Na kraju proizvodnog procesa instalirana je nova linija za pakiranje tako da se gotovi proizvodi pakiraju na najsuvremenijoj liniji vakumiranja Multivac R240 s integriranom digitalnom vagom Bizerba te se skladište u novom skladištu gotove robe.
Poštujući ekološke standarde uveden je novi sustav hlađenja te integrirani sustav higijenske zaštite. Posebna pažnja je posvećena sustavu za zbrinjavanje tehnološke vode.
Navedena investicija omogućila je da Belje svojim potrošačima ponudi još bolje i kvalitetnije kontrolirane industrijske proizvode, koji su, međutim, po okusu, mirisu i izgledu najbliži pravim domaćim tradicionalnim proizvodima.
Kulen se u Belju proizvodi već desetljećima i to prema tradicionalnim recepturama starih baranjskih majstora. Vještina i znanje u spravljanju prenosi se s generacije na generaciju, pa je tako primjerice i glavni tehnolog u proizvodnji kulena danas, znanje stekao od svog oca i djeda koji su započeli s proizvodnjom kulena u Belju.
Baranjski kulen je vrhunski suhomesnati proizvod dobiven od najboljih dijelova svinjskog mesa uz dodatak začina i s pažnjom birane crvene paprike. Puni se u svinjske katice prema zaštićenoj recepturi, čime zadržava svoj tipičan i prepoznatljiv oblik. Za sušenje i zrenje ovog autohtonog proizvoda potrebno je najmanje 90 dana, nakon čega kulen postiže svoj nadaleko poznati okus, miris i strukturu. Kvalitetu i posebnost Baranjskog kulena ističe znak i titula Izvorno hrvatsko.
Vrhunski suhomesnati proizvod Belja je i domaća dimljena slanina, posebnoga okusa i prirodne arome dima, koja se postiže sušenjem na otvorenim ognjištima, jednako onako kako se to od pamtivijeka radi u seljačkim gospodarstvima i domaćim pušnicama u Slavoniji i Baranji.
Proces proizvodnje kulena i slanine podvrgnut je stalnim kontrolama kvalitete ulaznih sirovina s beljskih farmi u Baranji, ali i stalnim kontrolama finalnih proizvoda, pa se s pravom može reći da na Vaš stol dolaze vrhunske delicije s okusom tradicije.
|
|
|
|