Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
08.01.2010. The Financial Times: Zapad mora prestati propovijedati Istoku
Dok svijet raspravlja o budućnosti financijskog sustava, u tišini se događa globalno premještanje moći i to u pet dimenzija

Dok svijet raspravlja o budućnosti svoga financijskog sustava, u tišini se događa globalno balansiranje ili premještanje moći i to u pet dimenzija. Njihove implikacije su duboke i vrlo je moguće da mogu voditi do stabilnijeg svijeta, piše Ronnie Chan predsjednik hongkoške tvrtke Hang Lung Properties u The Financial Times-u (FT).

Prvo je novo balansiranje moralnog autoriteta. Sustav koji je Zapad hvalio kao najbolji, propao je. Zašto bi zemlje u razvoju morale sada slijepo pratiti taj model?

Sjećate li se moralne pozicije koje su vođe zapada zauzele za vrijeme azijske financijske krize? Hong Kong je bio šikaniran kada je njegova vlada intervenirala na tržištu dionica u kolovozu 1998. kako bi ga obranila od zapadnih investicijskih banaka i hedge fondova koji su htjeli uništiti njegovu valutu.

Ipak, samo mjesec dana kasnije, američka vlada je intervenirala na tržištu kako bi spasila Long-Term Capital Management. To je bio potez koji je, pokazalo se, bio preteča zapadnog spašavanja financijskih institucija prošle godine. Vlada Hong Kong-a nije smjela spasiti svoje građane, ali SAD je mogao spasiti svoje kompanije.

Slabljenje moralnog autoriteta zapada dogodilo se i zbog mnogih sukoba interesa koji su trenutačno inherentni u investicijskom bankarstvu. Zapad je zažmirio na njih. Što su mogle napraviti ekonomije u razvoju? Ništa, jer su bogate zemlje diktirale pravila igre, što je postalo dozvola da budu zločeste.

Moralna nadmoć zapada izražavala se također kroz njegovu ideologiju. Kini je bilo zabranjeno da bude članica G8, skupine vodećih zemalja, navodno zbog toga što nema demokraciju zapadnog stila. Sada neki u Americi zagovaraju G2, samo s SAD-om i Kinom.

Ako G2 počne donositi odluke, što se onda događa s demokracijom? Zapad je pred moralnom dilemom.

Dok svijet raspravlja o budućnosti financijskog sustava, u tišini se događa globalno balansiranje ili premještanje moći i to u pet dimenzija. Njihove implikacije su duboke i vrlo je moguće da mogu voditi do stabilnijeg svijeta, piše Ronnie Chan predsjednik hongkoške tvrtke Hang Lung Properties u The Financial Times-u (FT).

1: Moralni autoritet kao dozvola za grijeh
Prvo je novo balansiranje moralnog autoriteta. Sustav koji je Zapad hvalio kao najbolji, propao je. Zašto bi zemlje u razvoju morale sada slijepo pratiti taj model? Sjećate li se moralne pozicije koje su vođe zapada zauzele za vrijeme azijske financijske krize? Hong Kong je bio šikaniran kada je njegova vlada intervenirala na tržištu dionica u kolovozu 1998. kako bi ga obranila od zapadnih investicijskih banaka i hedge fondova koji su htjeli uništiti njegovu valutu.
Ipak, samo mjesec dana kasnije, američka vlada je intervenirala na tržištu kako bi spasila Long-Term Capital Management. To je bio potez koji je, pokazalo se, bio preteča zapadnog spašavanja financijskih institucija prošle godine. Vlada Hong Kong-a nije smjela spasiti svoje građane, ali SAD je mogao spasiti svoje kompanije.

Slabljenje moralnog autoriteta Zapada dogodilo se i zbog mnogih sukoba interesa koji su u temelju investicijskog bankarstva. Zapad je zažmirio na njih. Što su mogle napraviti ekonomije u razvoju? Ništa, jer su bogate zemlje diktirale pravila igre, što je postalo dozvola da budu zločeste.

Moralna nadmoć zapada izražavala se također kroz njegovu ideologiju. Kini je bilo zabranjeno da bude članica G8, skupine vodećih zemalja, navodno zbog toga što nema demokraciju zapadnog stila. Sada neki u Americi zagovaraju G2, samo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. Ako G2 počne donositi odluke, što se onda događa s demokracijom? Zapad je pred moralnom dilemom.

Dakle, koja će regija sada imati moralni autoritet? Istok u razvoju sigurno ne, jer su njegove institucije slabe. Ali zbog moralnog povlačenja Zapada, sad su dvije strane na istoj razini. Zato Zapad mora prestati propovijedati Istoku.

2: Novo doba mijenja glasačka prava
Drugo balansiranje tiče se donošenja odluka u globalnim ekonomskim pitanjima. Zapad ne može više dominirati zbog djelomičnog gubitka moralne nadmoći.

Prvi put u nekoliko stoljeća, Istok u razvoju ima što za reći. Globalna ekonomska moć bit će raspršenija. Simbol ove nove stvarnosti je mala promjena u glasačkim pravima u Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Prije 1800. godine istok je dominirao svijetom u ekonomskom smislu. Kina i Indija zajedno su imale 50 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda. Onda je zapad poletio naprijed. Svijet nikada nije vidio doba relativne ravnoteže između zapada i istoka. To vrijeme se bliži jer uz bogatstvo dolazi i globalni utjecaj.

3: Azijski centri moći
Treće je promjena središta ekonomske važnosti s Atlantskog oceana na Tihi ocean. Uspon Japana nije bio dovoljan da se to dogodi. Kinina veličina i rast konačno su promijenili ravnotežu.

Financijska kriza požurila je ovu promjenu dok je Kina bila bolja od drugih zemalja. Bila je manje pogođena i njezina je vlada odgovorila odlučnije.

Sada je Kina najveća vlasnica američkog vanjskog duga. Ima najveće pričuve stranih valuta u svijetu. Njezina je ekonomija na trećem mjestu u svijetu. Izvozi više od svih zemalja osim Njemačke, a tri od pet svjetskih banaka su kineske. Čak ako i 21. stoljeće neće biti azijsko stoljeće, njegovo će središte biti na Tihom oceanu.
4: Dolazak rezervne valute
Četvrto ponovno uspostavljanje ravnoteže jest pomak od potpune ovisnosti o američkom dolaru kao globalnoj valuti trgovanja. U svakom slučaju, dolar će ostati dominantna međunarodna pričuvna valuta još desetljećima. Međutim, očita američka financijska neodgovornost plaši mnoge ulagače.

Zbog toga će se neke trgovinske razmjene sve više raditi u bilateralnim valutama. Nakon nekog vremena neke će zemlje imati više renminbi-ja, kineske valute, i ona će postati poput rezervne valute.

5: Rast BDP-a nije najvažniji
Zadnja promjena se skoro nimalo ne primjećuje: većina razvijenih ekonomija, osim SAD-a, neće se više usmjeravati na sve viši rast nego će ga pokušavati održati. Kriza pokazuje da se ne smije samo slijepo fokusirati na rast.

Za mnoge bogate zemlje to je i nerealno. Na primjer, Japan će do 2005. izgubiti 7 milijuna ljudi. Slična situacija postoji i u Europskoj uniji. Zbog pada broja stanovnika, samo održavati istu razinu BDP-a bit će teško.

Osim masovne imigracije, koja nije vjerojatna, rast može doći samo iz tehnoloških inovacija i deregulacije. Japan je već vođa svijeta u tehnologiji, ali bi trebao učiniti više u deregulaciji, primjerice, provedbom reforme stanovanja. Ali i to bi bilo nedovoljno da se održi opći rast.

Da ekonomije trebaju stalno rasti, ostavština je razdoblja poslije Drugog svjetskog rata. Trebamo novu paradigmu kako bismo mogli ocijeniti našu ekonomiju.

Ovih pet promjena većinom su poželjne. One će donijeti ujednačeniji i stabilan svijet. Zapad se mora prilagoditi novoj globalnoj stvarnosti – neće biti toliko dominantan kao što je bio u prošlosti. Onda bi se zajedno trebali upitati: kako ovaj novi svjetski poredak možemo učiniti sigurnijim i boljim, zaključuje Ronnie Chan u FT-u. (Bankamagazin)

Povezani članci
03.10.14 Seminari, konferencije
Prvi seminar o komunikacijama u financijama i bankarstvu
08.08.11 Vijesti iz svijeta
G7 najavio koordiniranu reakciju
10.02.11 Vijesti iz svijeta
MMF je podcijenio rizik globalne financijske krize
10.01.11 Vijesti iz svijeta
Gospodarski oporavak nadmašio očekivanja
09.08.10 Financije i gospodarstvo
Svijet raste. A gdje je Hrvatska?
28.06.10 Vijesti iz svijeta
Njemačke banke vodeće u Europi po problematičnim zajmovima
07.06.10 Vijesti iz svijeta
Strauss-Kahn: Gospodarski oporavak je brz, ali neujednačen
14.04.10 Financije i gospodarstvo
MMF članicama: (Pre)velike financijske kuće prijetnja ponavljanju krize
25.02.10 Vijesti iz svijeta
Povećan broj problematičnih banaka u SAD
27.01.10 Financije i gospodarstvo
Švedski model globalno rješenje za banke u problemima
18.01.10 Financije i gospodarstvo
Međunarodni regulatori najavljuju alternativne planove za posrnule banke
11.01.10 Vijesti iz svijeta
ECB: Svjetsko gospodarstva polako se vraća u normalu
27.11.09 Vijesti iz svijeta
Daljnji pad dolara i problemi Dubaija srušili azijske burze
27.11.09 Vijesti iz svijeta
WSJ: Sada se sve mijenja, ali koliko dugo će trajati dok se ne vratimo na staro
23.11.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Globalno gospodarstvo na kritičnoj točci
18.11.09 Financije i gospodarstvo
Dolar ne smije pasti
14.11.09 Financije i gospodarstvo
Savjetovanje ekonomista: 2010. u nekim elementima i teža od 2009.
08.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
27.10.09 Vijesti iz svijeta
U svijetu raste strah od inflacije
25.10.09 Vijesti iz svijeta
Gospodarstvo - svijet - ukratko
02.10.09 Financije i gospodarstvo
Stres test: Vodeće banke EU mogu podnijeti gubitke od 400 mlrd eura
25.09.09 Vijesti iz svijeta
G20 postaje glavni koordinator globalnog gospodarstva
22.09.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Ne obustavljati pomoć financijskom sektoru
15.09.09 Vijesti iz svijeta
EBRD: Ključ oporavka sprječavanje nove financijske krize
15.09.09 Vijesti iz svijeta
Godinu dana od propasti Lehman Brothersa
04.09.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta
04.09.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Stabilizira se svjetsko gospodarstvo
03.09.09 Financije i gospodarstvo
OECD prognozira raniji od očekivanog gospodarski oporavak
22.08.09 Vijesti iz svijeta
Wall Street: Bernanke optimističan, cijene dionica na najvišoj razini ove godine
19.08.09 Vijesti iz svijeta
Buffett: Gospodarstvo izašlo iz šok sobe
13.08.09 Vijesti iz svijeta
Fed: Najgore je prošlo
22.07.09 Vijesti iz svijeta
SAD financijska kriza košta 24 bilijuna dolara
16.07.09 Vijesti iz svijeta
The Banker: Jačanje kineskih banaka
12.07.09 Vijesti iz svijeta
Ukratko iz svijeta
02.07.09 Vijesti iz svijeta
Istraživanje: Greenspan glavni krivac za krizu
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
15.06.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Najgori dio globalne krize još nije prošao
10.06.09 Vijesti iz svijeta
Deset američkih banaka otplaćuje 68 mlrd dolara vladine pomoći
27.05.09 Vijesti iz svijeta
Američka recesija uskoro će završiti
15.05.09 Seminari, konferencije
M. Porter: ključni problem Hrvatske nije kriza nego povećanje konkurentnosti
08.05.09 Vijesti iz svijeta
Američke banke trebaju 74,6 mlrd dolara dodatnog kapitala
03.05.09 Vijesti iz svijeta
Slabljenje recesije ohrabrilo ulagače na svjetskim burzama
28.04.09 Vijesti
Globalna gospodarska kriza i utjecaj na hrvatsko obrntištvo
28.04.09 Seminari, konferencije
“Globalna financijska kriza: Posljedice za Hrvatsku”, 12. svibnja, Westin
06.04.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Oporavak svjetskog gospodarstva krenut će iz SAD-a
02.04.09 Vijesti iz svijeta
G20: Fokus na regulaciju financijskog tržišta
25.03.09 Vijesti iz svijeta
Obama obećao oporavak od recesije
18.03.09 Financije i gospodarstvo
Banke-kćeri uspješnije od majki
17.03.09 Financije i gospodarstvo
Europa traži lakši pristup kreditima
09.03.09 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: U 2009. prva globalna recesija od II. svjetskog rata
22.02.09 Vijesti iz svijeta
Soros: Trenutna kriza znači kraj slobodne trgovine
06.02.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Kriza će potrajati
05.02.09 Vijesti iz svijeta
Američka vlada želi ograničiti plaće direktora
03.02.09 Vijesti iz svijeta
MMF: Oporavak azijskih gospodarstava vjerojatno u 2010.
29.01.09 Vijesti iz svijeta
SAD: Kongres odobrio 819 mlrd dolara poticaja ekonomiji
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Erste Bank: Međubankovno tržište ostat će zamrznuto do kraja 2009.
10.12.08 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Dublja gospodarska kriza
02.12.08 Vijesti iz svijeta
Američko gospodarstvo i službeno u recesiji
24.11.08 Vijesti iz svijeta
MMF: Najgore u globalnoj financijskoj krizi tek slijedi
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Devetomjesečni rezultati potvrđuju da bankarski sektor nije u krizi
28.10.08 Vijesti iz svijeta
BoE predlaže reformu radi izbjegavanja nove krize
14.10.08 Vijesti iz svijeta
SAD: Vlada investira 125 mlrd dolara u banke
14.10.08 Vijesti iz svijeta
Rekordan uzlet na Wall Streetu
13.10.08 Vijesti iz svijeta
Strah od recesije srušio svjetske burze
10.10.08 Vijesti iz svijeta
Dow Jones ispod 9.000 bodova
07.10.08 Vijesti iz svijeta
MMF predviđa gubitke američkog financijskog sektora od 1.400 milijardi dolara
07.10.08 Vijesti iz svijeta
Globalna recesija može se izbjeći
07.10.08 Vijesti iz svijeta
Dow Jones pao 370 bodova
02.10.08 Vijesti iz svijeta
Senat prihvatio plan sanacije financijskog sektora
29.09.08 Vijesti iz svijeta
SAD: 700 mlrd dolara za spas financijskog sustava u tri rate
26.09.08 Vijesti iz svijeta
Kongres postigao dogovor o 700 mlrd dolara pomoći
25.09.08 Vijesti iz svijeta
SAD će zbog krize izgubiti status financijske supersile
25.09.08 Financije i gospodarstvo
EU ne treba plan spašavanja financijskog sustava po uzoru na SAD
24.09.08 Financije i gospodarstvo
Erste: Kriza u SAD-u dugoročna
23.09.08 Vijesti iz svijeta
Čelnik MMF-a poziva na sistemsko rješenje tržišne krize
23.09.08 Vijesti iz svijeta
Pad cijena dionica na Wall Streetu
22.09.08 Financije i gospodarstvo
PBZ Tjedne analize o povijesnim promjenama na financijskim tržištima
22.09.08 Vijesti iz svijeta
Goldman Sachs i Morgan Stanley prelaze u nadležnost Feda
22.09.08 Vijesti iz svijeta
Bush traži 700 milijardi za sanaciju
22.09.08 Vijesti iz svijeta
Euforija na Wall Streetu
18.09.08 Vijesti iz svijeta
Vodeće središnje banke ubrizgale nove injekcije gotovine na tržišta novca
17.09.08 Vijesti iz svijeta
Fed odobrio AIG-u zajam od 85 milijardi dolara
16.09.08 Šira regija
ECB ponovno intervenirala
15.09.08 Vijesti iz svijeta
AIG traži zajam od 40 milijardi dolara
15.09.08 Vijesti iz svijeta
Potresi u američkom financijskom sustavu
12.09.08 Vijesti iz svijeta
Zdravlje velikih svjetskih banaka se poboljšava
03.09.08 Vijesti iz svijeta
Raste utjecaj Azije među Top 1000 svjetskih banaka 2008.
28.08.08 Financije i gospodarstvo
ECB: Slabe banke treba pustiti da propadnu
19.08.08 Vijesti iz svijeta
Najgori dio globalne financijske krize tek slijedi?
09.06.08 Vijesti iz svijeta
Rast aktivnosti u svjetskom bankarstvu
09.06.08 Vijesti iz svijeta
Većina značajnih ekonomskih centara u Europi
11.04.08 Vijesti iz svijeta
Hipotekarna kriza srezala plaće glavnih menadžera industrije osiguranja
10.04.08 Vijesti iz svijeta
Soros: Kreditna će se kriza još pojačati prije no što krene oporavak
10.04.08 Vijesti iz svijeta
Svjetske banke preuzele odgovornost za krizu
09.04.08 Vijesti iz svijeta
MMF: Troškovi financijske krize blizu 1.000 mlrd USD
03.04.08 Vijesti iz svijeta
Soros predviđa daljnji pad tržišta
02.04.08 Vijesti iz svijeta
Deutsche Bank u prvom kvartalu očekuje otpis imovine od 2,5 milijarde eura
02.04.08 Vijesti iz svijeta
WestLB: Njemačka banka objavila 1,6 milijardi eura gubitka zbog otpisa imovine
31.03.08 Vijesti iz svijeta
I Northern Rock izvijestio o gubicima u 2007.
25.03.08 Vijesti iz svijeta
Wall Street gubi 20.000 radnih mjesta zbog financijske krize
21.03.08 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen proglašen najboljom bankom u srednjoj i istočnoj Europi
18.03.08 Vijesti iz svijeta
Upozorenje MMF-a Europi
17.03.08 Vijesti iz svijeta
FED smanjio kamatnu stopu i otvorio fond za posudbe investicijskim bankama
10.03.08 Vijesti iz svijeta
Globalni gubici zbog hipotekarnih zajmova dosegli 215 milijardi dolara
25.02.08 Financije i gospodarstvo
Banke na tržištima u nastajanju sve atraktivnije u ponudi zajmova
19.02.08 Vijesti iz svijeta
Banke "potiho" posudile 50 milijardi dolara od Feda
19.02.08 Vijesti iz svijeta
Otpis u Credit Suisseu srezat će dobit banke za milijardu dolara
15.02.08 Vijesti iz svijeta
Greenspan: SAD je na rubu recesije
14.02.08 Vijesti iz svijeta
Američki financijski sektor ukinuo 52.500 radnih mjesta u drugom polugodištu 2007.
11.02.08 Vijesti iz svijeta
Gubici od krize drugorazrednih hipotekarnih zajmova mogli bi dosegnuti 400 mlrd dolara
06.02.08 Vijesti iz svijeta
Najveći dnevni pad Dow Jonesa u godinu dana
30.01.08 Vijesti iz svijeta
Američki FBI istražuje 14 kompanija zbog hipotekarne krize
30.01.08 Vijesti iz svijeta
Gubici UBS-a u 2007. četiri milijarde dolara
30.01.08 Financije i gospodarstvo
Član Uprave Société Générale prodao 40,5 mil. eura dionica na dan otkrića problema
27.01.08 Vijesti iz svijeta
Tjedan velikih potresa na svjetskim burzama
27.01.08 Vijesti iz svijeta
Američka valuta oslabila
24.01.08 Financije i gospodarstvo
Brokerska malverzacija stajat će Societe Generale 4,9 mlrd eura
23.01.08 Vijesti iz svijeta
Američka središnja banka Fed iznenada oštro snizila kamatne stope
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Kina i SAD najviše će utjecati na globalnu ekonomiju u 2008.
17.01.08 Financije i gospodarstvo
MMF upozorava na mogućnost većih gubitaka proizašlih iz američke kreditne krize
16.01.08 Vijesti iz svijeta
SAD: Rast inflacije, pad u maloprodaji...
16.01.08 Vijesti iz svijeta
Citigroup Inc. objavila gubitak od gotovo 10 milijardi dolara
14.01.08 Vijesti iz svijeta
Citigroup otpisuje 24 milijarde dolara
11.01.08 Financije i gospodarstvo
Gubici Merrill Lyncha mogli bi doseći 15 milijardi dolara
10.01.08 Vijesti iz svijeta
Goldman Sachs najavio recesiju američkog gospodarstva u 2008.
03.01.08 Vijesti iz svijeta
Najgori početak godine na Wall Streetu u povijesti
02.01.08 Vijesti iz svijeta
Wall Street završio 2007. s dobitkom
31.12.07 Vijesti iz svijeta
Tržišta dionica mirno završavaju turbulentnu godinu
20.12.07 Financije i gospodarstvo
HNB: Inflacija od 4,5% nije katastrofa, ali je neophodan oprez
18.12.07 Financije i gospodarstvo
ECB doznačila bankama 348 milijardi eura
17.12.07 Vijesti iz svijeta
OPEC: Rizici po gospodarski rast mogli bi pritisnuti cijene nafte
13.12.07 Financije i gospodarstvo
Najveće središnje banke svijeta uskaču u pomoć financijskom tržištu
12.12.07 Vijesti iz svijeta
Buffett: Američko gospodarstvo blizu recesije
12.12.07 Vijesti iz svijeta
Švicarski regulator pozivao UBS na povećanje kapitala
10.12.07 Financije i gospodarstvo
UBS najavio otpis imovine u iznosu 10 mlrd dolara
30.11.07 Karijere
Smijenjena direktorica u Morgan Stanleyu
30.11.07 Vijesti iz svijeta
MMF će vjerojatno revidirati naniže procjene globalnog rasta za 2008.
29.11.07 Vijesti iz svijeta
Najveći skok Dow Jonesa u 4,5 godine
19.11.07 Osiguranja
Swiss Re pretrpio gubitke od milijardu dolara
31.10.07 Vijesti iz svijeta
Neočekivano snažan porast američkog BDP-a u trećem kvartalu
25.10.07 Vijesti iz svijeta
Američkom tržištu nekretnina prijeti i do 4.000 milijardi dolara gubitaka
24.10.07 Vijesti iz svijeta
Merrill Lynch će otpisati dodatnih 2,5 milijarde dolara
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
15.10.07 Vijesti iz svijeta
Banke osnivaju 80 mlrd dolara vrijedan fond radi suzbijanja kreditne krize
01.10.07 Korisne informacije
EBRD: Previranja na financijskim tržištima pogodit će i istočnu Europu
01.10.07 Vijesti iz svijeta
UBS najnovija i najveća dosad žrtva kreditne krize u svijetu
25.09.07 Vijesti iz svijeta
MMF: Kreditna kriza dodatno će usporiti svjetski gospodarski rast
19.09.07 Vijesti iz svijeta
Prva ozbiljna kušnja za globalni financijski sustav
18.09.07 Vijesti iz svijeta
Ackermann, Deutsche Bank: Financijska kriza nije gotova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa